• JendaZP

    Ahoj, mám dotaz začala zimní sezóna pro mě respektive sezónu jsem již ukončil a přišla na řadu zimní příprava, a já vím tak předběžně co zařadit ale nevím jak.

    Posilovna je mi jasná to jsem se dočetl v časopise Ivelo, běh- to je pro mě hlavní otázkou, jak běhat dle TF?¨

    Mám běhat tak abych pálil tuky nebo cukry?

    Poté trenažer na ten budu chodit cca 3× týdně tedy

    Pondělí- Fitko

    Úterý-Běh

    Středa-Spinning

    Čtvrtek-Běh

    Pátek-Spinning

    Sobota-Fitko

    To je mé rozvržení plánu činností, popřípadě se dané cvičení může měnit v den něco jiného než je rozvrženo, co myslíte je to dostatečně pestré?

    A další téma co je pro mě otazníkem je strava, jako každý cyklista dodržuji zdravou stravu, ale v zimním období nevím co zvolit po tréningu, byl jsem zvyklý že po tréningu jsem do sebe rval nějakou tu suplementaci, a proto se ptám co si dát po tréningu v zimním období?

    Děkuji za zodpovězení všech otázek :)

    0 0
    • Smazaný účet  

      Nedílnou součástí zimní přípravy je duševní odpočinek. Já proto přešel na intezivní pivní kůry:)

      0 0
    • René Kolísko  

      Chtělo by to zařadit i nějakej rest day, bych řekl :)

      0 0
    • jonti  

      Je to docela nuda. Taky bych zařadil běžky a výrazně přidal ježdění na kole, když dovolí počasí.

      Místo běhání intervalů by byl lepší třeba fotbal, nebo jiný kolektivní sport. I to běhání by možná bylo lepší ve skupině.

      V posilovně, nebo i doma, bych se zaměřil hodně na záda, břicho (CORE).

      0 0
    • black.horse  

      Jelikož neznáme tvoji výkonnost a fyzický stav, tak těžko soudit, ale je to takový chci stihnout vše a nic z toho… Jinak napsáno to vychází takto: vršek-nohy-nohy-nohy-nohy-vršek-odpočinek to nezní moc rozvojově, to je jak dieta…

      Osobně bych zvolil přístup preferencí zaměření a variability dle toho kdy plánuješ první závody, přizpůspob si to dle svého načasování, ale zkusím nastínit na tomhle příkladu:

      1. prosinec, leden – síla a kompenzace disbalancí, 3× fitko, 1–2× aerobní aktivita (spíše jako doplněk), 2× odpočinek, dobře jíst a spát.
      2. únor – přechod – ubírat fitko, přidávat více běhu a cyklo, nějaké kompenzace typu jóga, balanční cviky, atd
      3. březen – ZDV – dominance najíždění ZDV objemu a koncem měsíce příležitostně zátěž
      4. duben – první speciálky, k ZDV přidávat rychlostní a silové tréninky

      Musíš vědět jak tvoje tělo reaguje, mě se osvědčilo se na něco soustředit a tomu se věnovat, přes zimu hlavně na dohánění slabin an vršku těla, protože to přes rok zanedbávám… ale tohle je věc, kterou si musíš naplánovat dle sebe, rpotože každý reaguje na trénink jinak a nelze to moc paušalizovat, zkušenosti jsou v tomhle k nezaplacení.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      A co zkusit fitko-bazén-běh/spinnig (podle počasí)-volno a tak různě kombinovat, dokud nebude potřeba začít najíždět kilometry?

      0 0
      • Josef Panek  

        Znáš ho? Každej by měl znát svoje slabý stránky a na těch makat. Dle dotazu zakladatele toho o sobě moc neví a tyhle rady nad zlato budou akorát tak k hovnu.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Ale jdi Ty, vždyť je to evidentně celé recese, protože nevíme ani to, na co má být zimní příprava dobrá, co je vlastně cílem. Taková speciální zimní příprava, která plynule přejde v jarní lenošení, následované po regenerační pauze letní siestou a vyvrcholením v podobě podzimního odpočinku není vůbec k zahození.

          0 0
          • JendaZP  

            Tak pokud se domníváš že toto dělám tak to jsi na omylu.Tréning mám pravidelný, pestrý a tvrdý. Dodržuji přesné tréningové cykly a v nich mikrocykly které dodržuji podle toho jak a co se má jezdit. 1 důležitý závod mám v dubnu a to jest KPŽ-Trans Brdy kde budu pravděpodobně hájit barvy na B trati jelikož budu od příštího roku juniorem. Jinak na C trati jsem byl 8 což se mi nezdá úplně výsledky k zahození! Pouze jsem se zde ptal jak vypadá vaše zimní příprava, jinak mě slabiny jsou určitě záda jelikož při dlouhých vytrvalostních tréningů mě bolí za krkem a páteř. Tím pádem bych řekl že i břicho, poté trochu pojedu ruce abych měl nějaký ,,stisk'' a při objemových tréninzích dám přebytečný tuk pryč. Jarní lenošení? Jako vážně? To asi ne čéčé, řekl bych že mě dostatečně neznáš!

            0 0
            • Toman  

              JendoZP, on ale Krab to napsal správně. Tys nezadal žádné údaje, o které by se ten, kdo by ti hodlal pomoci, opřel.

              Například: věk, disciplína, motivace, zdravotní omezení, tréninkové možnosti – použité tréninkové prostředky, reálně vytýčené cíle s údaji o posledně dosažených, časové možnosti. Takže nějak paušálně radit a nevědět komu, proč, nač, je ztráta času přispivatelů. Tady v tom příspěvku už jsi toho napsal více. Ale stálo málo. Kromě uvedeného tebou i mnou, by mě dále zajímalo: jak probíhal tvůj celý loňský rok – doba strávená sportem, z toho čas na kole, km na kole, kolik dalšího a jakého pohybu v čase, podrobně pak závěr sezóny a poslední tři čtyři týdny, tvůj somatotyp, potom tvé silné stránky ale i slabiny. No a samozřejmě makat na tom, co nejde ale také vylepšovat to, v čem neztrácíš, abys tím získal ještě více.

              O cyklistických zádech jsem už toho napsal a nacvičil celé řady a nechce se mi to zdlouhavě vypisovat. Ale mohu ti to poslat, resp. přeposlat mejlem rady a doporučení, když jsme řešili tyhlety potíže s mnoha jinými. Jsi mladý, tak ti doporučím sportovat hlavně zdravě, no a záda jsou bolístko nejen cyklistů a tak je s ohledem na tvé budoucí zdraví vhodné o ně pečovat. A rozhodně bych začal u odborníků.

              Jezdíš u vás v Jablonci za nějaký mančaft, a nemáte trenétra, který by poradit, event. ti nstavil tréninkáč přesně ne tebe?

              0 0
              • JendaZP  

                Jasně tak já to tu tedy vypíšu:)

                Věk: bude mi 17 let ( v dubnu)

                Disciplína: 100% maratony,

                Zdravotní omezení nemám žádné

                Trenínkové možnosti mám v jarních měsících poměrně slušné

                časové možnosti mám čas každý den kromě úterý :)

                Minulý rok byla moje v podstatě první pořádná sezóna v novém týmu s novým kolem a dalšími věcmi,

                Najeto jsem měl 6500Km- doba strávená na kole byla 240hodin ( nepočítám závody)

                Somatotyp: jsem endomorf

                Silné stránky: kvalitní spurty,velká síla v nohou,

                Slabé stránky, technika-sjezd/výjezd, při vyšší TF nad 195 bolest srdce zpomalení ( i při závodě)

                Jasně, za tým jezdím, ptal jsem se pouze na inspiraci snad ti toto bude stačit :)

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  Než Ti to napíše někdo jiný – časové možnosti = mám čas každý den kromě úterý. Opravdu? Opravdu jsi schopen celých 6×24 věnovat sportu a regeneraci? Pokud ano, pak je vše pořádku, ale pokud bys náhodou musel ještě k tomu chodit do školy/práce/na kroužky/za holkama tak to dost podstatně mění situaci, viď?

                  Takže radši napiš jak je to s časem doopravdy, třeba: Mám týdně k disposici 20 hodin na trénink a vím, že dalších 20 hodin si musím vyhradit na pasivní regeneraci.

                  0 0
                • Silniční-Pirát  

                  Snaž se přes tuto zimu najet alespon 5–6 tisíc do jarního soustředění,ať máš kvalitní základ (ten pak v létě hodně poznáš) Na TF a dýchání zařaď aspon 2× týdně běh,jednou týdně si zajdi zaplavat (stačí hodinka) Já osobně mám 1 den v týdnu plavání a posilovnu 1den běh ( cca 1,5 h stačí ) 4dny kolo stoho 3dny kolem 3–4h a jeden den 2h a samozdřejmně jeden den volno… V juniorech se to hodně láme a tam už musíš být opravdu dobře připravený,pokud chceš zajíždět kvalitní výsledky…

                  0 0
                  • Člověk a jeho svět  

                    Prosinec – leden – únor 5 až 6 tisíc km? Vážně?

                    0 0
                    • Silniční-Pirát  

                      A co čekáš v juniorech ? Diskotéku ? Ale i tak sem samozdřejmně kilometry bral od začátku zimní přípravy ( od Listopadu do poloviny března… )

                      0 0
                      • Silniční-Pirát  

                        Jinač počítám že v nějakém tom tréninku už jseš a najeto něco máš :-) ..... Určitě nesedíš doma a nečekáš na trénink až podle toho co ti tady poradí…

                        0 0
                        • JendaZP  

                          Ne 6 tisíc mám najeto v minulé sezóně :)

                          0 0
                        • Esi  

                          No ale notak chlapi zase neblbněte, nebo řekněte teda i ten zbytek, pokud se má opravdu v zimní přípravě pochybovat na nějakých 60–70% nájezdu profíků, tak to chce i tu druhou část, masáže, plavání, balanční cvičení pořádný strečink, pořádnou stravu, do toho nějaké ty hodiny práce fyzioterapeuta … Teď jde o to jestli na to má v necelých 17 letech čas, předpokládám že musí dělat i takové zbytečnosti jako třeba chodit do školy, k tomu je celkem brzo tma tak že na kolo by měl vyrážet tak nějak v 11 dopoledne aby byl ve 3 odpoledne zpátky. Potom by na to taky měli rodiče mít dost peněz ono těch 14 dní objemového treninku na Malorce nebo Kanárských ostrovech taky něco stojí :-)

                          Pokud ho jen zblbněte a opravdu v podmínkách Jablonce najezdí od listopadu do dubna 6 tisíc km na kole tak se úplně odrovná, v 16 letech ještě nemá tělo ukončený vývoj tak že při takové náloži v chladu a nedostatečné regeneraci mu beze srandy hrozí poškození chrupavek v kolenou …

                          Tak že když bude alespoň trochu slušné počasí tak kolo nebo běh, určitě bazén nic lepšího na regeneraci asi nevymyslíš, s posilovnou bych to zase tak moc nepřeháněl spíš cvičení vlastní vahou a balanční cvičení na posílení a stabilizaci vnitřních svalů kolem páteře, oslabení těchto svalů je ten důvod proč tě případně bolí záda, buď si na to cvičení ze začátku zaplať pár rehabilitací slušná rehabilitační sestra by ti to měla umět vysvětlit a naučit tě to a nebo se domluv s doktorem ať ti ty rehabilitace napíše

                          0 0
                          • Esi  

                            ještě jedna drobnost pokud máš opravdu ve svém věku při 195tepech potíže se srdcem tak by to asi chtělo nechat udělat zátěžové kardio u nějakého sportovního doktora, to zase není taková sranda a v 16 letech 195tepů/min není zase tak moc, mám s tím jisté zkušenosti srdce mi v 15 letech ukončilo veslařskou „karieru“ byla to jen růstová vada časem se to srovnalo a nemám žádná omezení, ale nebýt pozorného sportovného dokotora tak to to srdce taky nemuselo vydržet

                            0 0
                          • JendaZP  

                            Jasně díky moc:)

                            0 0
                          • Silniční-Pirát  

                            Pokud chce jezdit juniorské závody českého poháru a KPŽ tak si musí uvědomit,že pokud chce jezdit dobré výsledky ( ono je strašně velký výkonostní rozdíl mezi 8mým místem a bednou… ) Tak tomu kolu musí dát všechno, bude mu 17let tudíž zněho ještě může něco být … Na silnicích je to dneska ohubu a bylo by lepší vyjíždět kolem 11,ale pokud vyjedeš po škole ve 3 tak holt musíš koupit světla a blikačky ( musíš využít veškerý volný čas k tréninku/re­generaci ) Hlídat si stravu by nemněl být časový problém,stačí vyřadit věci jako bílé pečivo,sladkos­ti,slazené limondy atd… Strečink je hrozně důležitý,ale těch 20min předtím než půjde do školy a 30min před spaním ho taky nezabije, ktomu si zajít alespoň jednou týdně do sauny ( Nejlépe o volném dni ) A masáž alespon jednou týdně by taky bodla ( Tady když nejsou finance,by mohli zapracovat rodiče :-) ) Prostě se tomu musí obětovat všechno aby se výsledky dostavili,pokud nato není morálka,tak se bude jezdit pro radost :-) Nálety jsou hodně velké už v junckách jen se musí dávat hodně velký dúraz na ten strečink a regeneraci ( ve škole se sedí,nemusí stát 8hodin někde u pásu ve fabrice)

                            0 0
                            • Esi  

                              jo jasně já chtěl jen ukázat na to že pokud bude jen jezdit a nedá tomu ten zbytek tak by se mohl časem dost divit že ta výkonost se nějak nedostavuje a zdraví nějak neslouží. Stejně pokud chce jezdit na bednu tak musí mít okolo sebe někoho kdo ho povede, sám jen tím že najezdí spoustu kilometrů toho nedosáhne. O závodní cyklistice vím teda vcelku hodně málo, jezdím jen pro radost takové ty 4 tisíce za rok na MTB přece jen se musím zabývat takovýma „zbytečnostma“ jako je chodit do práce a věnovat se rodině a dětem, k tomu na nějaké velké závodění už jsem přece jen starej pes :-)

                              0 0
                            • Člověk a jeho svět  

                              Tak naštěstí má třeba rodiče, kteří mu vysvětlí, že se kolem nejspíše živit nebude a že je potřeba se aspoň občas trochu učit. Teda dřív to potřeba bylo, dnes už moc ne, když je maturita na úrovni 9. třídy ZŠ. Ale i tak, chce to zauvažovat co je priorita, co mě nejen baví, ale co mě jednou bude živit.

                              0 0
                              • Silniční-Pirát  

                                To máš pravdu,ale když nelítáš ve škole hlavou v oblacích a dáváš pořádný pozor,nemusíš se potom šrotit doma 3hodiny,ale stačí ti to letmo přeletět......Ale to už je zase otom jak si člověk stanoví priority a jaký má talent na učivo… Znám lidi kterým stačilo dávat pozor ve škole a doma se nato nemuseli ani podívat. Každopádně on se ptal jak má trénovat,né kde má hledat čas na trénink.

                                0 0
                                • Člověk a jeho svět  

                                  Jasně, ale když neví, co je základ tréninku, tudíž asi nemá úplně kvalitní trenérské vedení, které by mělo dohlížet nejen na sport, ale i na věci okolo. Pokládal jsem proto za dobré zmínit i fakt, že kolo ho s největší pravděpodobností živit nebude, ať se mu to nyní líbí nebo ne.

                                  0 0
                            • McBlacky  

                              na Bčku KPŽ s nájezdem 6500km za rok to bude někam do půlky druhé stovky absolutně a cca 20. flek v kategorii M17. Bedna juniorů bývá plná do 25. místa absolutně.

                              Rozdíl mezi Fitness jízdou C a hlavní trasou B je propastný. Na solidní výsledek stejně za jeden rok nenatrénuje, takže nemá smysl to hned hrotit na max.

                              0 0
                        • JendaZP  

                          Hele a jinak, je velkýrozdíl mezi tím jestli těch 5–6 tísíc km najedu na trenažeru nebo venku?

                          Jasně když to půjde tak budu venku na silnici či na MTB ale když ne tak na trenažeru?

                          Noa proto se ptám jestli kdybych většinu z toho najel na trenažeru zda by to vadilo a počítalo se to jako najeté km?

                          0 0
                          • Silniční-Pirát  

                            Určitě se to počítá,ale ničím nenahradíš najeté kilometry venku… Tudíž pokud to jde,snažit se co nejvíc venku… Jinač přes zimu 3týdny makat ( vzestupně od prvního týdne přidávat až do třetího a čtvrtý regenerovat na kole se vozit max 2hodky ) Ale to už je alchimie ( odpočinek je důležitější než samotný trénink ) a opravdu je potřeba mít někoho kdo se otebe bude zajímat… Vím že kluci s Kooperativa Jablonec nad Nisou patřili vždy mezi špičku… Tam bude přístup trenéru určitě dobrý…

                            0 0
                          • Mikikuba  

                            Nepočítají se kilometry ale hodiny zátěže. Hodiny na trenažéru co se týká objemu jsou zvláště v českých podmínkách daleko kvalitnější než objemová jízda venku. Jen pozor na techniku a dobrý je to střídat s válcema z tohoto důvodu.

                            0 0
                            • jonti  

                              A taky pozor aby neskončil v Bohnicích. Jezdit na trenažeru je až poslední možnost, zejména v zimě pro juniora.

                              0 0
                    • Mikikuba  

                      Jo!

                      0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Tréning mám pravidelný, pestrý a tvrdý. Dodržuji přesné tréningové cykly a v nich mikrocykly které dodržuji podle toho jak a co se má jezdit.

              Někdo, kdo Ti píše tréninkové plány, by stejně odborně a důsledně měl být schopen vytvořit i navazující/před­cházející zimní přípravu, nemyslíš?

              0 0
          • GrumpySmurf  

            +1

            Presne podle meho oblibeneho hesla. Zacit pomalu a pak zpomalit, abych se neunavil :D

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.