Když prší, místo kola jdu běhat. Nohy potom bolí.

245 nepřečtených
  • d

    Vyklusávám v zimním čase, 10km+. V letním čase 100% kolo. Výjimkou je, pokud prší, to jdu běhat. Problém je pak druhý den, svaly tvrdé, třísla bolí, chůze ze schodů problém. Trvá to min. 2–3 dny. Pak bolesti odezní. Nepomůže ani, když se po běhu protáhnu. Kdybych chodil jen běhat, vím, že během několika málo dní se nohy adaptují na běh a je to OK.

    Otázka je, jak si jít sem tam zaběhat a současně zamezit následným bolestem, děkan.

    0 0
    • plzakj  

      Vic behat, min jezdit.

      0 0
    • nomecz  

      musis behat casteji … pokud si das aspon jednou idealne 2× za tejden pár km tak si tělo za chvilku zvykne

      0 0
    • Rogosek  

      Jo, úplně stejnej problém jsem měl. Vyšlo najevo, že je potřeba aspoň 1 x týdně zaběhnout a je to ok

      0 0
    •  

      vlhko, bolí to = jasný revma by řekla moje prababička:-)

      0 0
      • Namtos  

        No to mi nedávno říkal děda taky, jak to vrže, je to revma– no a ono to vrzalo a byl to zánět šlachy, takže aktuálně dočasně bez kola :(

        0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      A kdybys nemohl běhat častěji, tak to zkus o hodně pomaleji při stejné frekvenci kroků.

      0 0
    • Dvoutakt  

      Běhat pravidelně, doplnkove alespoň 3 týdne a klidně zkratit vzdálenost. Prostudovat bezeckou abecedu a praktikovat i kdyby se nakonec nevyběhlo ;-)

      0 0
    • H8me  

      kolik vazis?

      0 0
    • maajkee  

      Nechápu, když prší tak při běhu nezmokneš a na kole jo? :)

      V zimě chodím běhat semtam z nouze, abych si odpočnul od kola a nebaví mě moc jezdit po tmě, při běhání mi to nevadí. Na jaře v létě, když je trochu teplo ale nevidím důvod proč nevyjet i když sprchne, je to přeci jen voda a člověk alespoň piluje techniku na mokru.

      0 0
      • HonzaRez  

        Mcheche, dělám to podobně. Když zmoknu při běhu (pokud to není slejvák), tak mi to nevadí. Pokud mi zmokne kolo, tak mi to vadí strašně. Trénování techniky na mokru mi nic neříká, je to pro mě stejně přínosné jako trénování v bahně, na sněhu nebo na šiškách, prostě to nedělám…

        0 0
        • maajkee  

          No jo, holt kdo miluje kolo, jezdí za každýho počasí. Platí stará pravda, že neexistuje špatný počasí, jen špatně oblečenej cyklista. Pak jsou výletnící, říkám jim sluníčkáři, kteří jezdí jen když je víc jak 20°C a slunečno, ale zaplaťpánbů, že to tak je, většinu času v roce alespoň nepotkám v lese živáčka :)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Sluníčkáři :-) jezdí naštěstí jen v hodně úzkém teplotní rozmezí, tak 20–25°C a pouze květen-září a mimo prázdniny výhradně so+ne+svátky (pak zase zalezou zpátky k počítačům a do hospod), takže nejen les, ale i silnice jsou jich většinu roku prosty. Navíc mají snahu se kumulovat na turisticky a autocykloturisticky exponovaných trasách, takže vždycky je před nimi kam prchnout.

            0 0
            • Helemese  

              Ještě že ten internet existuje. Kde jinde byste se mohli takhle povýšeně poplacavat po ramenou :D

              0 0
              • Yura  

                komedie..

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Od někoho, kdo nejezdí na kole ani neběhá, zato pořád slídí po internetech, to fakt sedí. :-D

                  0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                  • Yura  

                    „BTW také jezdím třeba až od dubna a často jen do listopadu, ve zbytku roku mi přijde skoro zábavnější (a při námraze i bezpečnější) imitovat běh.“

                    Ty tupounku. Narozdil od tebe ja jezdim celorocne, protoze mam kolo jako dopravni prostredek number one. Takze kdo je tady pozer a radoby biker? Jinak pises tu mnohem vic sracek. Rekl bych tak o 80% vic nez ja, takze si hled sebe a nedel ze sebe blba na stara kolena..

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Milášku, víš, není každá zima jako v Holomócu nebo v Práglu, takže o co máme mírnější léto, o to jistější jsou tady pravidelné ranní námrazy v listopadu – březnu. A zase na to, abychom měli kloudně nasněženo a zamrzlo celou zimu (stačilo by celý den) to není dost vysoko. Navíc, protože konec světa, tak okresky nikdo nesolí a bez nich se rozumně do práce nedostanu. Zkrátka mě tenká vrstva ledu na holém asfaltu cyklisticky nebere u srdce, boty Icebug Anima5 BuGrip na ní drží asi tak 100× jistěji, než Schwalbe Marathon Winter (ty mají také hroty). Proto si nech svoje invektivy od cesty, křupánku, to, co za zimu (možná za celý rok) najezdíš na kole, já od listopadu do dubna (a ještě převážně potmě) naběhám.

                      0 0
                      • Yura  

                        Jasne a v tom ses probudil..

                        0 0
                        • kokoska.rokoska  

                          Málo lidí nejezdí na kole cestou do práce, to co Krab při tomtéž naběhá. Buď opatrný, když nevíš s kým mluvíš…

                          0 0
                          • Yura  

                            Lol a skym mluvim? S mistrem sveta? Jestli sis nevsiml. tak to je on. Kdo tady ma potrebu napadat ostatni a usuzovat kdo je a neni cyklista a kdo kolik najede apod. na zaklade udaju, ktere si vycucal z prstu..

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Lolo, stačí si Tě chvilku číst a ani si nemusím nic cucat z prstu, ono se to pozná i takhle na dálku :-).

                              Opravdu to s Tebou myslím upřímně. Kdyby sis alespoň jeden rok v životě zkusil, jaké je to hrát si na cyklistu a něco najel (jen na okraj: při nájezdu 10.000 km/rok se toho už nedá dosáhnout výhradně za pěkného počasí, zvlášť, když to není v celých 12 měsících), rozšířily by se Ti obzory, protože tuhle zkušenost prostě na internetu nevyčteš. A totéž se týká běhání. Asi by se Tvůj pohled na spoustu souvisejících věcí dost změnil.

                              0 0
                              • Yura  

                                V poradku. Ja jsem rad ze nepatrim do klubu " elitnich egocyklistu" kteri urcuji kdo je a kdo neni „cyklista“. To ti rad prenecham..

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Kdybych se čirou náhodou, nějakým administrativním nedopatřením, stal mistrem světa (v čemkoliv), tak budeš Ty, můj drahý Lolíku, ten první, komu dám vědět.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    tak důležitý je vymyslet si disciplínu, ve který jsi aktuálně nejlepší…a budeš MS…minimálně do tý doby, než se to dozví víc lidí :-)

                                    0 0
              • maajkee  

                Proč povýšeně, prostě jen konstatujeme fakta :)

                0 0
                • Helemese  

                  Když myslíš :) Ono ten tvůj příspěvek ještě moc ne,ale krabuv…no potes :) To je povýšenost radek za radkem a přitom jedná velká blbost. Ze někdo jezdí jen do září a za hezkého počasí neznamená vůbec nic, ani to, že si jdou sednout za počítač, ani do hospody a už vůbec ne to, že je nějaké krab lepším člověkem kvůli tomu,ze jeho životní priorita je jezdit na kole. Holt…šlapání na kole inteligenci,nazory ani charakter asi nevylepsi :)

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Potrefená husa? Ale znamená to, totiž přesně to, co jsem napsal, totiž že je pořád kde jezdit a vždycky má u nás člověk na výběr, včetně toho, kolik tam bude lidí. Nic víc, nic míň.

                    BTW také jezdím třeba až od dubna a často jen do listopadu, ve zbytku roku mi přijde skoro zábavnější (a při námraze i bezpečnější) imitovat běh.

                    0 0
                    • Helemese  

                      Ano,jsem Potrefená husa. Ale nemám rád povýšenost. Kolem život vážně nekončí.

                      Každý má snad svoje priority. Mám rád sport a pohyb. Když je hezky, jezdím na kole. Někdy jdu běhat, chodim na tury, jindy na Beach volejbal a v zimě chodím na squash,badminton a plavat. A co to Teda ma znamenat? Keci o tom, jak pak každej sedí u počítače nebo v hospodě jsou jen keci. Půlka těch sluníček je na tom možná fyzicky líp než ty. A teď si představ,ze může být dokonce vyloženě lenivec, který nedělá vůbec nic…jen je to třeba fenomenální chirurg a ty bude proti němu vždycky jen nula. A další člověk je třeba obrovsky sectelej.

                      Prostě a jednoduše…už několikrát jsem tu viděl,ze si zde někteří místní foristi myslí,ze jsou lepšími jen proto, že jezdi na kole,ty huso :)

                      Nechci být sprostej, takže takový příspěvky jako vedeš ty nazvu řekněme „abstraktní“ :D

                      0 0
                      • jaspy24  

                        Musím souhlasit ;-)

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tady jsou většinou lidi s vášní pro kolo a proto ty příspěvky, pokud jsi čekal něco jiného tak jsi dost naivní.

                        0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Máš ve všem 100% pravdu, vyjma povýšenosti. Neznáš mě (nejspíš) osobně, tak laskavě suď podle sebe jen sebe a ne mne.

                        Jak psal maajkee, jde o konstatování. Sluníčka jezdí za pěkného počasí a vybírají si pěkná místa, když nemám náladu s nimi sluníčkový zážitek sdílet, jedu prostě jindy a jinam. Jejich volba, moje volba. Tečka.

                        Že je někdo z jezdců na kole gynekolog, jiný investiční bankéř a další zase automechanik, to naštěstí (na kole) nehraje roli, nemusíš to sem vůbec tahat. A že i mezi nimi jsou fest cyklisté, nejen sluníčka.

                        Pokud je na tom půlka sluníček oproti mně fyzicky lépe, ať již díky mentálnímu tréninku, penězům, fitnessům, zobání nebo genetice, moc jim to přeji, vážně. To, že pravidelně celoročně sportuješ je Ti ke cti. Také mě to (ještě pořád) baví. A vo tom to je, pane vachmajstr.

                        0 0
                        • Helemese  

                          Konstatoval majkee…ty si k tomu musel přidat poznámky o počítačích a hospodach. Já za to nemohu, že si to napsal tak povýšeně. Ja jen reagoval, protože proč ne :) Nějak se v práci zabavit musím :D

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Moc se stydím, jako pokání vyrazím odpoledne s kolem kroužit na Modřanskou cykloděsku.

                            0 0
                            • Helemese  

                              Žádný takový. Za trest půjdeš az v neděli a pěkně se budeš držet za slunickarema!

                              0 0
                            • Rogosek  

                              :D ale tam je přece spousta štramandózních sluníčkářek. Tak tomu neřikej tak škaredě.-)

                              0 0
                            • MiKED  

                              Neblázni, má pršet. :-)

                              0 0
                      • arny71  

                        Helemese: Tady jsi na B-F. Kdo nejezdí v dešti, sněhu, kroupách, nenajezdí aspoň 10k ročně, nemá průměrku v Beskydech 30+ a silničku aspoň za 50 000 (phe, takovej vrak) – je turista. Tak to tady holt chodí. Já tyhle plky ignoruju, doporučuji stejný přístup.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Popořadě stručně: ano, spíš ne, to je vážně humus, omezil jsem, nikdy, jedna rozhodně a druhá něco kolem 50 (opotřebení již patrné) – ano. Ano. Jak je libo.

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Tak 10k ročně není nic, extra. To spousta dá jen z ježdění do práce.

                          0 0
                          • Barak  

                            Jak se to vezme… kolik lidí z B-F těch 10 tisíc má?

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              To nevím ale já jen po městě do práce mám nájezd 22km denně. V sezoně o víkendech kolem 100km. V zimě už jen těch 40km. Když to tak spočtu tak těch 10k taky nejspíš najedu a to nejsem žádnej velkej jezdec.

                              0 0
                              • Barak  

                                To nic nemění na věci, že lidí s nájezdem 10 tisíc tu budou ve značné menšině.

                                0 0
                          • maajkee  

                            10 tisíc ročně je naopak poměrně dost extra, to nedá řekl bych tak 95% možná i víc lidí tady z BF.

                            Taky záleží jak na čem a kde. Třeba na enduru, v terénu kde máš průměrky 10, 12 km/h to prostě dáš hodně těžko :)

                            A jinak do práce to mám 7km, takže 14km každý den, celý rok, ale do nájezdu km si ježdění do práce nepočítám, to je srabárna :)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Tak do práce 5k ročně a mimo taky tak těch 5k. O víkendu těch 80km dám v pohodě, jak na silnici tak i kole. Pivo či zmrzlina v Dobřanech je prostě motivace největšího kalibru.

                              0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Najezdit 10 tisíc do- a z- práce znamená obvykle, že jezdíš za každého počasí a spoustu jízd za šera a potmě a na nejrůznějších površích. To získáš cyklistické návyky i kdybys nechtěl.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              tj hlavně těch 30 kilo nadváhy…

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Jak se to dělá, aby ke kilometrům naskakovala i kila? Nějaká zvláštní dieta? To bys musel jezdit opravdu zvolna a doplňovat i tekutiny něčím hodně kalorickým, třeba pivem. Pak bys asi dosáhl pozitivní energetické bilance s dostatečným nadbytkem…

                                0 0
                      • -b-n-x-  

                        Pikacovina

                        0 0
                    • ms82  

                      Ja se naopak hrde hlasim k slunickarum. U pocitace si vydelavam, jezdim jen kdyz je hezky (preci jen je rozdil byt v mokrych hadrech 1.5 hod pri behu nebo 5 hod na kole) a vetsinou je to od kvetna do zari (rijen a listopad jen pres vikend, po tme bych se bal). Dokonce me ani neurazi, ze vetsina opravdovych cyklistu jezdi rychleji ;-)

                      0 0
              • IndyCZ  

                Nebuď tak útlocitný. Já v tom nic povýšeneckého necítím. Jen trochu sarkasmu. A je to ostatně ve většině případů pravda, tak vo co gou?

                0 0
          • Barak  

            Musí mít taky správný cyklista nejeto nějaký minimální počet kilometrů? Protože pokud by neměl, mohlo by to znamenat, že kolu nevěnuje dostatek volného času a kolo nemiluje. Nebo jen stačí, když bude jezdit v dešti a v bordelu?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Obávám se, že můžeš kolo milovat, jak chceš, můžeš jezdit výhradně v bordelu, ale bez nějakého minimálního objemu/nájezdu budeš v mnoha ohledech cyklisticky … nedovyvinutý. Pokud se nevěnuješ jen technickým disciplínám jako FR (ale i tam se při rozjezdu proklatě hodně šlape) nebo trikům, tak si zkrátka asi musíš něco odšlapat, aby Ti to jelo.

              Asi se budu držet ducha vyhlášky, podle které je cyklistou každý člověk jedoucí na jízdním kole (nebo čemkoliv, co je alespoň trochu připomíná).

              0 0
              • Barak  

                To byla spíš taková řečnická s trochou ironie…

                0 0
              • maajkee  

                Nicméně nájezd km vůbec neznamená jak to komu jede. Já třeba vždycky poměrně dost ujedu kamarádovi, kterej má letos už třeba 6 tisíc namotáno s mýma letošníma 2 tisícema. Záleží ja kde člověk jezdí, jen bezduchý namotávání kilometrů tě nikam neposune, možná někdy i uškodí a další věc je genetika, předpoklady.

                A za třetí, to je nejdůležitější, v podstatě údaj kolik km kdo najede je uplně u hovně, nejdůležitější údaj jsou najetý hodiny.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Jak jsem psal před chvílí, od určité hranice už i sám nájezd něco znamená, čistě jen díky rozdílným podmínkám, za kterých byly kilometry najety.

                  Bezduše se kilometry namotat snad ani nedají, to by snad nikoho nebavilo. Spíš se hodně projeví předešlé roky a celková suma za život.

                  Podle mě ani samotné hodiny,ani samotné kilometry, protože nic z toho nevypovídá o intenzitě, struktuře nebo plánovitosti tréninku. Jestliže se ale nebavíme o tréninku a výkonnostní jízdě, tak podle mě spíš ty kilometry.

                  0 0
                • JFtryall  

                  Nejdulezitejsi udaje jsou cas ve W zonach, nastoupany metry, zavodni dny a sparing partneri. :-)

                  0 0
                  • maajkee  

                    Jasný, já si to vztahoval na sebe. Protože třeba oproti minulým letem mám najeto míň kilometrů, ale mnohem víc hodin, protože letos jezdím defakto jen na biku a ještě jezdím furt někam mimo HK za kopečkama :) Takže ještě vidím, že i metrů mám mnohem víc.

                    No ale celkově mám stejně hovno najeto, takže to je uplně fuk :)

                    0 0
          • MiKED  

            Osobně mi nevadí zima (na biku jezdím i v mrazech), ale na silnici se bojím vlézt za mokra. Podvědomě si říkám, že mě pláště neudrží.

            0 0
      • kolond  

        Z mého pohledu to vidím tak, že když jedu na kole mokrý, tak je mně díky většímu proudění vzduchu větší zima.

        Nehledě na to, že díky stříkající vodě je člověk špinavý ze všech stran.

        Předpokládám, že ani nejlepší oblečení mně neumožní jet v dešti a já byl „suchý“, když se potím. A pokud ano, tak dám za oblečení víc než kolo.

        0 0
        • maajkee  

          Tak za deště přeci prostě pojedu takový tempíčko abych se nepotil jako prase, tím padem ani proudění vzduchu nebude takový. A hlavně když budeš mít dobro uvětrovku, tak ti ani proudění vzduchu přeci nevadí. Ale to je každýho věc. Já jen, že znám spoustu lidí co nejedou na kolo protože je zima, protože prší, protože je moc velký vedro, protože strašně fouká, když člověk vyloučí tyhle dny, tak vyjede ten dotyčný v roce vlastně je co by na prstech napočítal :)

          Ale je to každýho věc, já miluju cyklistiku za každýho počasí a to jak terénní, tak silniční, tak cykloturistiku. V zimě chodím semtam běhat abych si na chvíli odpočinul od kola a chodím hrát i kolektivní sport, na druhou stranu bych rád nebyl takovej ten cyklista magor, co má pocit, že jen kolo je ta správná víra a třeba pro blbej nájezd kilometrů začal ***** na rodinu a tak :)

          0 0
          • JFtryall  

            Kdyz hodne prsi, tak to na silnici nema uplne vyznam. Zvlast na otevrenem prostranstvi a ve vetru, kdy clovek promokne hrozne rychle a pak musis jet docela srot, aby ses zahral a trenink pak uplne nedava smysl, ale je to fajn zazitek, kdyz neni lito lozisek :-)…na biku to je jiny kafe. Pokud to neni fakt ryzi slejvak, tak na biku se da vetsinou plnohodnotne. Problem je vzdycky vitr, kterej vodu zene vsude.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Cas od casu i ta prutrz ma sve kouzlo…ale to je tak jednou nebo dvakrat za rok a nesmi byt kosa…proste trochu zpestreni:)

              0 0
              • Yura  

                Ma to sve kouzlo, ale kdyz te to chytne behem jizdy a kdyz je to treba v lete a ty bourove mraky se motaji a chytne te to treba 2× a nez dojedes dom, tak treba jeste uschnes. To je fajn „zazitek“ takovy „boj s zivly“. Ale ne ze chcije jako prase, je zatazeno a vypada to, ze bude chcat dlouho. Tak v tom moc smysl teda nevidim jit v takovem pripade s kolem ven.. U profika co se chysta na zavody mozna.. Jinak vidim vetsi smysl v tom toho vyuzit a zacvicit si treba..

                0 0
            • maajkee  

              Jasan, na silnici to je nesmysl, to by mě ani nenapadlo.

              0 0
          • kolond  

            Jet pomalu, je jako dát si malé a teplé pivo. Ano, jde to po rovině, ale ne z kopce. Tam se šlapáním nezahřeju a ještě musím brzdit.

            Větrovku s sebou vždy nemám, když nepředpokládám dle předpovědi déšť nebo to risknu, zapomenu a nevezmu si ji.

            Vítr pokud to opravdu nefučí zvládám, horko mně nevadí, spíš naopak. Své nejdelší trasy jezdím v podstatě v těch největších vedrech.

            V loni sem se tak před deštěm (tedy silná bouřka několikrát za sebou) schovával 4 hodiny na zastávkách a pak stejně jel 2 hodiny v dešti, protože už byla tma. Naštěstí bylo relativně teplo.

            0 0
    • Jakobo  

      Jak je na tom nromal chuze, treba 2 h nekde po stezkach v lese? Takhle chodim pomerne casto, pokud teda zrovna nejsem na kole, behat se mi moc nechce. Nemyslim, ze by to melo mit nejaky zazracny vliv na vykon, ale i tak by me zajimalo, jestli nejaci profici v ramci pripravy litaji pesky po horach. Posledni dobou se porad mluvi jen a jen o behu, uplne silenstvi, plny facebook, plne fora…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Tréninkově (výkonnostně) je normální chůze k ničemu, ale alespoň si protáhneš a oživíš i jiné svalové skupiny.

        „Běh“ (uvozovky schválně) je marketingový konstrukt, proto je jím mediální prostor zamořen. Nebudu brát vůbec v potaz rychlost dopředného posunu a tím výkonnostní měřítko, ale i tak nebudu daleko od pravdy tvrzením, že většina dnešní populace jakéhokoliv věku není běhu vůbec technicky schopna. Činnost, kterou lidé masově provozují a nazývají během, jim v lepším případě příliš neškodí. Běhali většinou naposledy možná jako čtyřleté děti, pak už nikdy v životě, nemají tedy zažitý správný pohybový stereotyp a k němu vyvinutou odpovídající kostru ani příslušné svaly.

        Dokonalou ilustrací jsou „běžecké“ boty, ve většině z nich se běžet vůbec nedá, nejsou na to uzpůsobeny, při rychlejším běhu působí značně nejistým až nebezpečným dojmem.

        0 0
    • jaspy24  

      Dělám to podobně jak ty s tím rozdílem, že mě ta bolest stehen odradila od takových těch náhlých vyběhnutí. Prostě když se rozhodnu běhat, tak se na to připravím a pak už pořád běhám a bolest jednou přežiju a pak už je to dobrý. Hlavně nevypadnout z rytmu jinak to pak musím absolvovat zase znova :-D Běhám tedy hlavně přes zimu. Když v létě prší tak jsem rád, že si můžu zas jednou odpočinout ;-) Většinou neprší nějak moc dlouho…

      0 0
    • Sodoma  

      Jo, když to trvá dlouho, tak to pak bolí.

      0 0
    • Tehu  

      Mam to taky tak, treba minuly tyden, jsem si dal snad po dvou mesicich asi 11km a pak jsem 3dny tahal nohy :-D Kdyz prelezu ze zimniho behani na kolo, tak to tak neboli jak naopak :-D

      0 0
    • atty  

      Jsem úplný laik, ale vím, že běh (v mém případě velmi občasně spíš rychlá chůze :) ) je pohyb, který zatěžuje a o dost jiné svalové skupiny než kolo, v jiném pohybu jsou klouby, šlachy, úpony atd. Takže pokud někoho něco nebolí na kole, neznamená to, že ho něco nemusí bolet při běhu (a většinou to tak i skoro bývá). Tím, že se namáhají jiné svalové skupiny (které jsou u mne při běhu naprosto netrénované), dochází také k rozdílnému výkonu těla ve všech směrech (příkladem – moje výkony na kole jsou proti běžnému průměru populace ve stejném věku asi nadprůměrné, držím si tepovku jakou chci a potřebuji k výkonu, na kratších trasách (třeba do 40 km) i svižným tempem z kola slezu a po sprše mohu dělat relativně cokoliv a je mi dobře, nic mne nebolí a nevím o tom, že jsem jel na kole.

      Zatímco při pokusech běhat po 3km regulérně umírám, „doplazuji“ se domů tempem rychlejší chůze (5, spíš většinou 6 min/km), s tepy na hranici maximálky, v té vaně pak sedím půl hodiny, abych to vůbec přežil a jsem z toho tak 2–3 dny totálně mrtvý (bolí všechny svaly na nohou, cítím kolena i kotníky atd.). Nemám techniku, vážím k 90ti a 40 už mi dávno bylo.

      Pokud by mne běhání bavilo, předpokládám, že bych se velmi pozvolnými a opakovanými tréninky dostal třeba za rok do situace, kdy bych zvládal trošku lepší tempo, běhal pod hranicí ANP a po doběhu bych byl stejně v pořádku, jako po dojezdu na kole.

      Takže jak je výše napsáno – pravidelnější rozumný trénink čehokoliv (když nenastane nějaké zranění nebo zdravotní komplikace) způsobí to, že se tělo na danou zátěž adaptuje, dokáže v této specifické zátěži udržet daleko lepší bilanci příkonu/výkonu, svaly přestanou bolet tím „dlouhodobým“ způsobem (samozřejmě při řádném zatížení budou bolet též, ale ne tak dlouho a „chronicky“) a celkově výkonnost půjde postupně samozřejmě nahoru.

      Je to vcelku vidět na tom, jak jsou fyzicky připravení triatlonisti – kombinace kola, běhu a plavání je z hlediska lidského organismu asi ideální pro získání opravdové vytrvalosti. síly a fyzického rozvoje.

      Podle mého (opakuji laického názoru) – jít si jednou za měsíc zaběhnout 10km a pak týden trpět je velká blbost, pokud se chce běhat, je daleko lepší jít 3×/4× týdně třeba na 3km velmi volným tempem a když se to člověk trošičku naučí (asi pár měsíců), pak odezní i tyhle bolesti a délky/časy běhů se mohou navyšovat- Stejný, jako jít 1× za měsíc v záchvatu do posilovny a tam se sedřít – to je spíš odrazující a pro tělo likvidační – pravidelná zátěž z počástku ve velmi lehkých výkonech je vždy pro začátečníka daleko přínosnější.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Zrekapituluji a přidám otázky: je Ti tak kolem 45 let a máš 90 kg na neznámou výšku. Na kole ujedeš >40 km relativně svižným (co to je?) tempem bez potíží a držíš nějaké tepy (jaké?). Kolik let takto jezdíš a kolik najedeš, s jakou pravidelností?

        Máš potíže uběhnout 3 km v rovnoměrném tempu pod 5:30 min/km a pod ANP. Podle popisu a pocitu nezvládáš taktiku ani techniku odpovídající momentální kondici a tím nemáš vypěstovanou ani ekonomiku běhu. Nemáš logicky ani potřebnou tréninkovou adaptaci, nedal jsi tělu (opakovanými podněty pod hranicí) příležitost si ji vytvořit. Běhal jsi někdy dřív soustavněji a rychleji? Rozehříváš se na začátku nebo to rovnou napálíš v tempu? Co děláš v zimě?

        Doporučil bych, jako adaptační fázi, místo 3 km pseudoběhu zařadit ke kolu ještě 4–6 km nordic walking 3–4× týdně, po cca 6 týdnech bys měl být trojku schopen v pohodě zaběhnout. Adaptace na delší běžecké trasy se tvoří hodně individuálně, ale zhruba jeden rok častějšího (ale stále ještě nesystematického) poklusávání by měl stačit, aby ses cíleně udržel při běhu pod ANP, nemáš-li nějaké vysoké závodní ambice.

        (Triatlonisti jsou zvířata, ty sem raději netahej.)

        0 0
      • madik  

        S tou váhou obecně je to problém. Taky mám pres 90kg a běhání s tím není sranda. Na kole mám celkem relativně slušnou výkonost. Běhám kolem 5:40/km na anaerobním práhu kolem 165 bpm. Jsem alespon takto rád, že jsem schopen běhat udržitelné tempo po dobu 30–40 minut touto rychlostí. Pravidelným běháním věřím, že se tělo lépe adaptuje na svalové zatížení zvýšením VO2max a ve výsledku poklesem tepovky. A kdybych zhubnul 10kg, tak určitě poběžím pod 5min/km jako nic..

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nerad bych Tě odrazoval, ale od 5:40 na AP=165 bpm Tě ke 4:40 (byť –10 kg) čeká ještě dlouhá cesta (pokud vůbec). Běžet 40 minut na 165 bpm by mě zabilo, protože jsem lenoch a šetřím se.

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            Neodrazuj ho, Krabe. Madik krásně krouží po Ďábličáku a za to zaslouží pochvalu, ne výtky.

            Navíc doufám, že ho napodzim přesvědčím, aby sebehl na Burešku na ovál :-)

            0 0
          • madik  

            Tak kamarád třeba co mám 80kg běhá za cca tech 4:40 a přesto ho v kopcích na kole utrhnu s 10kg navíc. Příjde mi, že extra hmotnost při běhání ještě více ovlivňuje výkon, než na kole ve stoupání..

            0 0
          • Biermann  

            U toho hodnocení tepů bych byl opatrný bez znalosti věku, resp. ještě lépe jeho HRmax, resp. i prahů. Já mám třeba v 36 letech stále maximálku přes 200 tepů a když vezmu závody, tak třeba poslední městský půlmaraton jsem běžel za 1:37 při průměru 184 tepů, loňské Vokolo priglu (což je 14km lehce zvlněným terénem) za 1:03 při 190 tepech a třeba loňsky dětský masakr (30km a lehce přes 800 výškových metrů) za 2:55 na 176 tepech.

            Může se říct, že mám špatnou kondici a proto tak vysoké tepy, na druhou stranu při jakýchkoliv závodech je výrazně více soupeřů za mnou než předemnou, takže úplně tragická ta kondice snad taky není.

            0 0
        • Smazaný účet  

          Při 110kg jsem měl 5:40 průměr na 6,5 km běhu. Lehčí terén.

          0 0
    • atty  

      Krabe, já to nepsal jako moje otázky, spíše laické odpovědi :)

      Můj problém je, že se mi běhat nechce a nebaví mne to a bohužel mne to (právě asi špatně) vždy tak 1× za měsíc napadne a popsaným způsobem to taky dopadne :)

      Je to sice bezpředmětné, ale je mi 44, měřím 183, váha (poslední vážená) 91 kg, od té doby cca. 3–5 dolů (váhu nemám, nevlastním a nemíním si jí kupovat – vážím se co tři měsíce u příbuzných :) )

      Že jsem „nadprůměrný“ na kole jsem si dovolil napsat vztaženo ke kontextu diskuze a tématu – nadprůměrný proti celkovému průměru českého lidstva ve stejném věku – asi ne vůči třeba závodícímu osazenstvu BF, to rozhodně ne :).

      Jezdím HT XC, převážně do práce (2×18km) a v podstatě denně pondělí až pátek, o víkendech občas něco delšího, tenhle rok zatím cca. 3400km. Reálné průměry od cca. 21km/h do cca 27km/h (postranní silnice, cyklostezky, i lehčí terén, nastoupáno málo – cca 150 metrů na 18 km), čistě na silnici to jde i rychlejš. Na trasách, co jezdím, podle Stravy segmenty ± 30–100 v celkovém pořadí, v Garminu do první desítky, některé i v prvním pořadí (nicméně tam chápu, že u Garminích segmentů někteří jezdci ani možná nevědí, že nějaký jedou :) )

      Tepy podle tempa – u průměrů na trati do práce ± 20km/h cca 120, u průměrů 25+km/h cca 155–160, TF max pro kolo cca 186, TF max pro běh asi 260 :) (to samozřejmě ne, ale ty 3 km rozhodně přes 160 a posledních pár stovek metrů to leze přes 180 a zpomalit už tedy opravdu moc nemohu, pokud si mylsím že ještě „běžím“.

      Jak říkám – nejde o mne – běh je u mne „záblesk“ jednou za měsíc, zatímco na kole sedím obvykle 5× –6 x do týdne

      V zimě jezdím na kole (pokud není všude sníh a ledovka a není pod –5C – nemám pod tyhle teploty na kolo hadry a taky mám na trati pár úseků – sjezdů a výjezdů, kde bych se na ledu zrakvil a slejzat z kola se mi nechce :) )

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Pěkné. Podle TF jsi ještě pořád obstojně trénovatelný, na poklus 3 km by to mělo bohatě stačit.

        Kdybys dal běhání šanci, tak by ses velmi výrazně a relativně snadno zlepšil, základ tam nepochybně je. :-)

        Základní potíž s během je ta, že na kole se dá zvolnit a z kopce úplně vysadit, zatímco při běhu to chce mít už docela dost naběháno, aby ses dokázal ‚vozit‘ a při tom držel tempo. Spousta lidí si třeba nevšímá banálních 1–2% stoupání, nezkrátí krok, snaží se ‚zabrat‘, ale jakmile se dají tepy jednou na pochod, je zaděláno.

        0 0
    • atty  

      PS: závodní ambice na kole nemám (kdybych měl, jezdil bych nějaké KPŽ s cílem zúčastnit se a dojet s předpokladem umístění například 288ej z 300, přičemž 11 nedojelo :) ), závodní ambice pro běh jsou u mne úplně neexistující – uteče mi i moje 6ti letá dcerka, když se proto rozhodne :) …

      0 0
    • atty  

      No, třeba mne ten běh někdy víc „popadne“ – je to spíš o tom, že dobře vím, že jsem v běhu naprosto „marnej“, naprosto netrénovanej (nikdy jsem cíleně neběhal) a donutit se pravidelně 3–4 za týden „popoběhnout“ nebo alespoň rychle a cíleně „walkingovat“ na začátek je u mne právě „běh na dlouhou trať…“ nejdřív si to musím srovnat v hlavě a pokud to trošku s úspěchy (snížení TF, zrychlení tempa a zmenšením únavy po doběhu) začne bavit, pak třeba i začnu – jak říkám – vždycky mne to jednou za pár týdnů napadne, vyběhnu, umrtvím se na 3 dny a zase mne to na ten měsíc přejde… :)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        JJ, je to vopruz. Hlavně to nepřehnat, jakmile to začne trochu jít, ono to pak svádí.

        0 0
    • atty  

      Mám při běhu alarm na hodinkách na 180 bpm, tam už vím, že umírám a snažím se zvolnit, jenže jak říkám – posledních cca 300 metrů už pípá skoro furt a to už motám nohama spíš ze setrvačnosti.

      Ale chápu, že když bych se donutil postupně a častěji, bude to lepší a třeba za půl roku už to bude celkem OK (v rámci začátečníka, hobíka s jedinou ambicí – doběhnout zvolený úsek a neumřít po tom… :)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Vezmi si s sebou jako vodiče šestiletou dcerku, až ji to přestane bavit, tak toho také nech.

        0 0
    • atty  

      To můžu zkusit – jenže dcerka je baletka, má 20 kilo a je rychlejší, silnější a vytrvalejší, než většina jejich spolužáčků ze školky (nevím, po kom to má – po manželce určitě ne, u mne se tyhle vlastnosti taky asi nedohledaj, ale dle některých fyziologických znaků je fakt moje :) )

      A rovněž má neskutečnou výdrž v tom, co dělá (pokud jí to baví). To bych mohl taky „doběhnout“ ještě víc mrtvej, než když poběžím sám, pokud by jí náhodou takhle „dlouhej“ běh začal bavit :) :)

      0 0
      • Biermann  

        Já bych se do toho radši nepouštěl. Malé děti by delší trasy běhat neměly…

        Jinak obecně vidím hlavní problém v tom, že kolo a běh mají jinou ekonomiku. Pokud seš dobrej na kole, tak bys imho měl mít dostatečnou fyzičku i na běh a hlavní problém je, že nevíš co si v běhu můžeš / nemůžeš dovolit. Resp. já to mám z opačné strany. Spíš běhám a kolo mám jako sekundární sport. Zatímco při běhu si dovedu přesně určit jak běžet, abych vydržel hodinu, dvě, tři nebo i víc, tak u kola je pro mě mnohem snažší se utavit. Neodhadnu třeba tempo do nějakého kopce a dovedu si totálně odvařit svaly na nohách. Možná je přechod kolo-běh jiný než běh-kolo, ale čekal bych to dost podobné.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          A proč by malé děti neměly? Závodní děti určitě ne, aby neztratily rychlost, u rekreačních je to úplně jedno, stejně, jako s jízdou na kole.

          Přechody jsou úplně jiné.

          Adaptace běh → kolo (běžec má jet na kole) je daleko snadnější i výkonově souměřitelnější, resp. v amatérských podmínkách (třeba krátké duatlony) nemá ryzí cyklista proti dobrým specialistům běžcům moc šanci, protože dobří běžci na kole zdaleka tolik neztratí, kolik získají na běhu (nebo opačně: cyklista na ně tolik nenajede). Když navíc běžec dovede prodat vysokou frekvenci šlapání na kole, obejde se krátkodobě i bez síly a specifických „cyklistických“ svalů. Cyklistika je sice technicky i takticky výrazně jiná, běh (a zvl. v terénu) je ale jako pohyb daleko komplexnější a prostě si máš pak při cyklistice kam sáhnout (neříkám, že to nebolí).

          Adaptace kolo → běh (cyklista má běžet) je většinou horší, osvalení cyklisty (silničního zvláště) je hodně jednoúčelové. Ač by to třeba i na hrubý metabolický výkon měl cyklista hladce dát, má zásadní problém v koordinaci, technice došlapu i odrazu, práci rukou a v pro běh nedostatečném osvalení trupu a pletence horní končetiny. Což vede k prachbídné ekonomice běhu, při které zkrátka metabolický výkon nestačí na odpovídající tempo bez sebelikvidace.

          0 0
          • Biermann  

            Protože šestileté dítě nedovede normálně ovládat rychlost tak jako dospělý a nedovede si stanovit rozumné tempo, aby uběhlo třeba 3 kilometry. Ale klidně mi ukaž nějaký atletický oddíl, kde nechají malé dítě běhat 3km nebo i víc. I když zkusíš zagooglit, tak bych se divil, že bys našel nějaké doporučení, že máš se šestiletým dítětem běhat delší vzdálenosti. Naopak těch, že bys s nima delší vzdálenosti běhat neměl, najdeš spoustu. Ale vycházím jen z toho, co jsem zachytil z rozprav s běžci, na stránkách o běhu a tak. Doktor ani trenér nejsu.

            Co se přechodů týká, tak ty rozporovat nebudu. Jak říkám, mám to jen ze strany běh → kolo :)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Píšu: závodní děti určitě ne. Tam patří, logicky, i všechny oddílové.

              Kdyby totiž šel běhat s dcerou, tak a) by mu nastavila rozumné pomalé tempo a b) by toho zavčasu nechala, až by měla dost nebo ji to přestalo bavit (psal jsem výše) – obojí tatínek potřebuje jako sůl, protože jeho běžecká kondice je tak na její úrovni, ale protože je chlap, tak „to přece dá“.

              Když chce běžet 3 km v tempu, tak by měl být schopen uběhnout 2 km zahřátí + 3 km tempa + 1–2 km vyklusání, tedy celkem 5–6 km. Což evidentně není.

              Když mu dělá trojka v tempu problém, tak ať ji rozdělí na 1,5 km zahřátí zvolna + 1 km v tempu + vyklusání a bude to OK a běžecky přínosné.

              0 0
          • kokoska.rokoska  

            Probírali jsme to spolu mnohokrát, Krabe – malé děti prostě delší trasy běhat nesmí, ne jen, že by neměly. A ony limitace ČAS (dle dporučení IAAF), vychází ze zdravotního důvodu, nikoliv výkonového.

            Dlouhým běhěm (co to je, záleží i na periodicitě, každopádně 2 km to jsou vždy a všude) si ničí klouby, vazy i šlachy a efektivně tím sabotují jich zdravý a přirozený vývoj. Degenerativní změny jsou pak celkem snadno k nalezení už v pubertálním věku. On totiž jakýkoliv déletrvající monotóní peridický pohyb devastuje dětský organismus – nejen běh, ale jak správně zmiňuješ i kolo, veslování…

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ale samozřejmě, jak jsem psal v tomto vlákně již dvakrát, holčičku to přestane po 800 m bavit, tehdy by toho měl nechat i tatínek, jsou na tom kondičně běžecky podobně. Pokud to bude obzvláště zarputilá Terezka, uběhne možná 1200 m a to tatínek také dá. Ještě jsou alternativy holčička na koloběžce a holčička na kole, ale to by tatínek asi nedal.

              Fascinuje mě totiž představa (podporovaná lifestlistkami), že se najednou dospělec zvedne od stolu … a poběží … trojku, pětku, desítku. Vůlí možná, fyzicky ne.

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                Já vím, jak to myslíš, ale chtěl jsem, aby to měli „na podnose“ i ostatní. Mimochodem, dítě na kole je naprosto ideální doplněk prakticky pro všechny výkonostní kategorie tatínků-běžců/klusalů; sám rád používám :-)

                0 0
                • JFtryall  

                  Pockej az budou detsky elektrokola. To budou treninky. :-D

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    To bude peklo :-)

                    Na druhou stranu, já děti používám jako nosiče vody na delších tempových bězích v horku – jedna láhev podá, druhá o pár metrů dál láhev převezme. A na elektrokolech by proviantu uvezly víc :-)

                    0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Zkusil jsem použít manželku na kole, ale do kopců jí i po silnici příliš utíkám a z kopců mi zase samotíží ujíždí ona. Možná tak manželku na elektrokole…

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    To mi povídej. Cestou z Karlína na Vítkov je to konečná i pro sportovní dítě (terezku), natož pro manželku :-)

                    0 0
                  • Biermann  

                    Manželka je už moc stará jako sparing při běhu. Rozumně použitelné pro tyhle účely je podle mě dítě tak 6 až (možná) 10 let. Pak už i pro to dítě budeš příliš pomalý běžec, pokud teda nejseš profi běžec. A samozřejmě spíš rovinatá trasa, aby to mělo nějaký smysl pro obě strany.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Jak smysl „pro obě strany“? Je zkrátka potřeba, aby běžci někdo držel tempo nebo nesl/vezl pití.

                      0 0
                      • Biermann  

                        No řeknu to tak. Když vyrazím se synem (7 let), kdy on jede na kole a já běžím, tak tempo někde kolem 4:50 – 5:00 nás oba sportovně „uspokojuje“. Pro mě je to prima trénink vytrvalosti, pro něj je to zábava a jede „rychle“. Pokud bych jel s někým starším 10 let, tak si myslím, že už pro něj to tempo už bude pomalé a tím pádem i málo zábavné.

                        Kolo je prostě o tolik rychlejší než běh, že pokud není velký rozdíl ve výkonnosti běžce a jezdce, tak si to nemůžou oba pořádně užít.

                        Možná leda na nějakém hodně technickém úseku, kdy terén bude pro cyklistu natolik špatný, že vyrovná rychlostní výhodu kola. Ale to už zas nebude terén ani pro každého cyklistu, ani pro každého běžce.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          pak je třeba příslušně limitovat sparringa – místo kola mu dát koloběžku, případně kolečkový brusle…

                          0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Stačí vydat místo kola koloběžku, není zdaleka tak rychlá jako kolo. Ve sjezdech bude na silnici znatelně rychlejší, tak se může dole otočit a dát si kus kopce ještě jednou.

                          Později budete (za pár let) běhat spolu.

                          Za dalších pár let budete také běhat spolu, když bude mít syn v tréninkovém plánu předepsán delší výklus volně, to mu budeš ještě stačit.

                          Pak s ním budeš jezdit na koloběžce Ty.

                          Pak s ním budeš jezdit na kole.

                          0 0
                          • Biermann  

                            To jo, já jsem řešil jen tu manželku a kolo vs. běh. Neb s tím mám nějakou aktuální zkušenost, tak prostě mi z toho vychází, že cykloparták musí být relativně malé dítě. Použití koloběžky nebo bruslí je samozřejmě možnost :)

                            0 0
                            • kokoska.rokoska  

                              No, naposledy jsem takhle běžel se svými dětmi (holky 10 a 12), nijak závratné tempo (4:00–10?) a ony mi podávali pití každých pár kilometrů. Takže mě musely předjet, zastavit podat pití, najít zahozenou láhev nebo mě predspurtovat aby si ji vzaly a pomalu zase začít hledat místo pro další pití.

                              Takže aby držely můj průměr 14–15 km/h, musely v mezičase jezdit celkem normální rychlostí 20–25.

                              A na konci nevypadaly úplně unuděně…

                              0 0
                              • ms82  

                                To abych si nejake podavace taky zacal vyrabet :D

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  můžeš adoptovat…myslím, že je pár milionů volných :-)

                                  0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  Doporučuji!

                                  Musíš teda ignorovat jejich brblání před akcí, ale jako pojízdná občerstvovačka je to super. Na delší tempové běhy fakt velká pomoc; aspoň pro mě :-)

                                  0 0
                                  • ms82  

                                    Pri behu nepiju (pokud to neni zavod). Ale taky nejsem moc schopny behat v lete, coz s tim muze souviset. Ale v horku nefunguji ani na kratsi vzdalenosti, kde se jeste nejaka dehydratace nema sanci projevit.

                                    Ale rozhodne nad tim popremyslim. Rychlejsi uz moc nebudu, takze casem zacnu trenovat i na maraton a pri bezich nad 30 km bych uz obcerstvovacku ocenil ;-)

                                    0 0
                              • Biermann  

                                Zase buďme upřímní. Pořád jsou to děti (jedno na té mnou uváděné hraně, druhé o trochu starší) a hlavně tvoje tempo je na hobíka (pokud seš teda hobík :)) celkem vysoké. Protože jestli pro tebe tempo 4:00 není nijak závratné a dokážeš ho běžet dlouhodobě, tak počítám, že umíš půlmaraton pod 1:20 a kolik hobíků takovou rychlost dává? Půl procenta? Možná i míň…

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Ber ho trochu s rezervou, samotný půlmaraton, bez předcházející koupele a projížďky na kole, asi v posledních deseti letech neběžel, ale desítku opravdu umí pod 39. Mě bolely nohy a pálily průdušky jen z toho, když jsem ho viděl vyběhnout odpoledne po 140 km cykloprojížďce v Dolomitech.

                                  0 0
                                  • kokoska.rokoska  

                                    Tu desítku asi jo, mezičas v Pardubicích jsem měl myslím 38, nebo kolik :-)

                                    Spíš jde o to, že nemám naběhánu rychlost, protože do triatlonu je to k prdu. Takže 4 min/km je pro mě celkem v klidu (tj. i mimo závod dvacku dám), ale i kdybych se rozkrájel, o moc nezrychlím. A svižnější tempo (sub 3) dám tak kilometr a možná ne celej.

                                    0 0
                • kemo  

                  Taky praktikujeme.

                  Na 16'' kole to ještě šlo, tam jsem mohl machrovat.

                  Na 20'' kole (kdyby kluk chtěl) ho vidím na začátku a pak až v cíli.

                  Naštěstí je na mě hodný a občas počká – zejména pod kopcem, na který se nechá vytlačit :)

                  0 0
          • henri  

            Moje zkušenosti z amatérských mtb triatlonů jsou docela jiné.. vždycky to vyhrávají především cyklisté. Je to délkou trvání jednotlivých disciplín, ale také tím že cyklista přijede na závěrečný běh v lepším stavu než běžec. Svojí roli hraje také to že čistý běžec většinou nemá top vybavení na kolo, ale většinou nějaké provizorní, což zejména v terénu dělá hodně ale na silnici určitě taky. Když pojedeš na favoritovi proti někomu kdo má karbonovou silničku, tak můžeš bejt mistr světa a stejně dostaneš. Jinak jsem tu ale onehdá četl ve vlákně o běhu něco o nějakém silničkáři co si dal desítku snad za 33 minut takže to asi taky jde, ale většinou jsou cyklisti spíše mizerní běžci.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Psal jsem o krátkých duatlonech, kde je poměr časů vyrovnanější, cyklistika technicky nenáročný šrot a přechody máš oba dva (tedy většinou): běh → kolo → běh třeba 5km-20km-5km.

              Vynechám-li triatlety, kteří na to mají trénink a je jim to jedno, tak z ryzích hobbíků se tam uplatní spíš běžci, cyklisti se celou první polovinu trati vzpamatovávají z běhu. Nebo plavci.

              0 0
      • kyl  

        Třeba není tvoje…

        0 0
    • kyl  

      Když prší,sedím doma.

      0 0
    • oddie  

      To máš ještě dobrý. Já, když prší, nejdu ani na kolo, ani běhat, místo toho jdu do postele, ale pak mě bolej koule…

      0 0
    • henri  

      Běhání je základ.

      0 0
    • henri  

      https://www.google.cz/search?…:

      a teď mluv

      0 0
      • arny71  

        Člověče, díky za odkaz. Takovej borec, a vůbec jsem o něm nevěděl.

        No, a rakovině nakonec taky neutekl. Tenhle mor dnešní doby nás jednou dostane všechny. :-/

        0 0
      • maajkee  

        Jak tady někdo psal, 90% lidí neumí běhat a spíš si běháním škodí. Znám spoustu lidí co začnou běhat ve 30, ve 40 letech, to tělo na to není vůbec zvyklý, navíc jim nikdo neřekne jak maj běhat a co dělaj blbě.

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Netřeba ztrácet naději, netřeba utrácet za učitele, přečti si něco na internetu, půjde to samo. :-)

            Proč hned ten pesimismus. Jestli nejsi morbidně obézní a i jinak Ti zdraví obstojně slouží, tak to dáš. Sprinter a asi ani středotraťař už z Tebe nebude, ale na obstojného parkového klusala to s jistotou dotáhneš.

            0 0
            • Smazaný účet  
              0 0
              • Smazaný účet  

                když jdeš rychle, tak se taky zadejcháváš? zkus to nejdřív ujít, ale tak, aby opravdu valil a tlačil na pilu…občas poklusnout…

                0 0
              • henri  

                No tak začni fakt hodně pomalym výklusem 3–4 kiláky obden nebo každej den super si u toho vyčistíš hlavu a můžeš k tomu udělat sem tam nějaký kliky a občas se protáhnout a postupně nějakou abecedu a za půl roku už budeš trochu připravenej trochu začít běhat

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Tak, zkusit nejdřív ujít, potom rychle ujít, potom nordic-walking v tempu, pak zkusit pomalu klusat – klidně i pomaleji, než je rychlost chůze či NW.

                  Doporučil bych zkusit dostat se na 3 km 2× denně (ráno a večer, zabere to vždycky max 40 minut, ráno volněji ale v tempu, odpoledne klidně na doraz rychlosti) 3 dny v týdnu, zbytek věnovat kolu.

                  Jakmile už půjde klusat, tak stačí 3 km 3× týdně, první měsíc zase jen mezi 6 a 7 min/km, aby si chodidla zvykala na dynamiku odrazu. Při tom onu zmíněnou abecedu a zkoušet různé rozběhy a zpomalení, zvolna zkoušet i seběhy (ty jsou ze začátku nejhorší).

                  0 0
              • atty  

                mám to stejně – na bruslích jsem jezdil před lety minimálně 3–4 týdně – od 20 do 50 km – tepy v pohodě, průměry 20–24 km/h (rovina, cyklostezka, hodně sportovní brusle se 110 mm kolečkama), žádná následná bolest a utahání (mimo samozřejmě občasných otlaků či něco podobného), teď na kole taky v pohodě, nicméně navléknu si tenisky, kousek popoběhnu a je ze mne na pár dní chodící mrtvola, tepy letěj na maximum a hotovo…

                Taky zkusím hodně opatrně a postupně „se belhat“ – dle zmíněných rad – fakt je ten běh asi svým způsobem daleko náročnější, pokud se vůbec netrénuje a tím pádem „neumí“… :)

                0 0
    • Petr L2  

      Odjakživa jsem přesvědčený, že běh není zdravý, proto jezdím na kole.........

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Sportem k trvalé invaliditě.

        0 0
        • budíček  

          ne že by byl běh zdravý škodlivý, ale pořád platí, že všeho moc škodí

          0 0
          • Smazaný účet  

            zas je imho zdravější běhat třeba pomalu a málo, ale pravidelně, než čas od času vyběhnout jednou a odrovnat se při tom…

            0 0
            • Smazaný účet  
              0 0
              • Petr L2  

                Zrovna dnes mě bratr vyprávěl jak si stěžoval jeho ortoped, jak ho serou běžci, co si běhají po asfaltu, celý život si kurví klouby a pak na stará kolena čekají, že je dá dohromady.......

                0 0
                • ms82  

                  Tak to ja jako bezec bych si mohl stezovat na ortopedy. Je to zoufalstvi. Kdyz si nepomuzes sam, je zbytecne vybec k ortopedovi chodit. Jedina jejich rada je, ze mas prestat behat, nebo si odrovnas kolena. Pokud by chteli mit alespon castecnou sanci na uspech, tak pri behani (vykonnostnim, desitky let) se muzou poskodit kycelni klouby.

                  Kdybych mel seradit uzitecnost rad a pomoci pri mem behani, tak vyhrava fitness trener, za nim fyzioterapeutka, pak maser a ortoped se sem ani nedostane :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
                    • ms82  

                      Vlozky bych bral jako docasne reseni. Mne rovnez pomohly (pretizene klouby prstu na noze), ale vetsinou nebudou resit pricinu.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        A v čem by mohla být jiná příčina, když vložky zabraly? Myslíš jako techniku běhu/došlapu/o­drazu, polohu trupu nad pánví, pohyb rukama?

                        0 0
                        • ms82  

                          Nevim. Ale vlozky muzou zpusobit jenom presun zateze do jine oblasti, ktera jeste neni chronicky pretizena. Uleva tedy muze byt docasna. Pri bolesti zad bych se soustredil na posileni (stredu tela, jak se s oblibou rika), spravne drzeni tela a protazeni kritickych oblasti. At uz to je vychylena panev a pretizene SI spojeni, nebo zkraceny iliopsoas a kvadricepsy a problemy s bederni pateri nebo slabe stabilizatory patere a problemy vyse. Ja tomu moc nerozumim, jen varuji, ze to nemusi byt trvale reseni. V pripade mych kloubu prstu nohy to stacilo, protoze docasna uleva pomohla trvale adaptaci na zatez.

                          0 0
      • ms82  

        Hobik cyklista vypada urcite zdraveji nez hobik bezec. Sice se nemuze moc predklanet, aby ho to bricho neprevazilo.. ;-)

        0 0
      • oddie  

        Z bláta do louže :D

        0 0
    • HonzaRez  

      Tak jsem se sobotku lehce proběhl v dešti (nejhorší slejvák jsem přečkal v podjezdu) a na to, že jsem běžel od zimy poprvé, to nebylo špatné. Bolí mě lehce kvadricepsy, ale lýtka, achilovky, chodidla nic. Inu, zřejmě slušnej oddíl…

      0 0
    • Karlos14  

      Já jezdím jen na kole a v zimě trochu cvičím. Minulý rok když bylo deštivě počasí jsem si asi po 5 letech zkusil zaběhat. Dal jsem rovnou 5km, v relativně slušném čase. Ale vůbec jsem se neprotáhl/nezahřál a běžel jsem to celkem na krev. No a následující asi 4 dny to bylo peklo. Všechno mě bolelo a nemohl jsem normálně chodit. Na pravou nohu jsem nemohl pořádně došlápnout. No hrůza …

      Jediná šance je dle mě začít pomalu (klidně rychlochůzí), jen pár km a postupně přidávat. Jak se to takhle z ničeho nic napálí tak to člověka akorát demotivuje.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pokud to s behem myslite vazne, alfa a omega je spravna obuv a spravny doslap. Pokud tohle neresite, radsi nebehejte, protoze si strasne skodite.

      Poradne se zahrat, rozcvicit a potom beh – zpocatku zase pomalu, do maximalni tepovky 120. Hlavne nevybihat jako stvana zver a po 500m mit jazyk na veste a tepovku 170 :-D

      Pokud ma byt beh po dlouhe dobe, radsi zacinejte rychlou chuzi nebo stridejte chuze/beh. Zpocatku max 5km, tech 25–30min je idealnich do zacatku.

      0 0
      • d  

        Pokud píšu, že po nějakých 2 dnech bolesti odezní, v botách a došlapu to asi nebude.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Trochu si rýpnu, můžu? Na těch 120 tepů jsi přišel kde a jak? Platí pro všechny? Běháš někdy tak nízko? Jak dlouho Ti to trvalo, než se Ti ekonomika ustálila natolik, abys byl schopen běžet na 120 tepů (pokud nejsi opravdu extrémní nízkotepec)?

        A jak račte poznat správnou obuv? Minimusky? Maximusky? A je správný jen jeden došlap? Jak se pozná? Jak a čím si strašně škodí? Těch 5 km běžet?

        Mám takový pocit, že ze zjednodušení Tvého příspěvku trochu čouhají internety a fitnesskulturový lajfstajlíček, ale to bude jen osobní dojem zapšklého starce.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Co nechápeš na větě „Poradne se zahrat, rozcvicit a potom beh – zpocatku zase pomalu, do maximalni tepovky 120. Hlavne nevybihat jako stvana zver a po 500m mit jazyk na veste a tepovku 170 :-D“

          Píšu snad někde, že běhám nebo že se má běhat jen při této TF? Ne. Já tady tvrdím, že po patřičném zahřátí se má začít běžet pomalu, držet se někde u 120–130 tepů a připravit tak tělo na zátěž. Benefit je v tom, že tepy se potom nebudou šponovat tak vysoko. Všichni známe ty začátečníky, kteří vystřeli jak z bloku a pak to běhají na 160 tepů. Takový běh snad nemůže nikoho bavit.

          A to, že se mnou nesouhlasíš mi jako na spánku a klidu nijak neubere. Že se neshodneme už jsme si ujasnili výše, takže fakt nechápu, proč se chceš stále bavit o nesmyslu a máš potřebu někoho přesvědčovat o opaku. Já píšu za sebe, ty ze své zkušenosti. Ať si to tady přebere každý jak chce. Ať se mnou třeba celé fórum nesouhlasí ..... jako ..... je mi to fakt úúúplně jedno :-)

          Ale radit někomu, kdo má problémy s achilovkami, že má zlepšit techniku a všechno svádět na techniku běhu je fakt totální úlet. Nebylo by lepší poradit cviky na jejich protažení? Lidi jsou si vědomi nějakých problémů, ale stejně jdou běhat .. protože to přece za dva dny přestane bolet. Bizár.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            S těmi tepy to bylo myšleno jinak: který z rekreantů/za­čátečníků je schopen běžet jakoukoliv rychlostí při tepu pod 120? Nemusíš dlouze bádat, žádný. Mají tak bídnou obecnou kondici i ekonomiku pohybu, tolik balastních pohybů a používají tolik síly místo švihu, že když se udrží pod 135, tak je to úspěch, ale spíš budou atakovat 140–145 i při velmi volném tempu, kdy pohyb alespoň vzdáleně ještě běh připomíná.

            Proto je, zvlášť tady, na B-F, daleko lepší odkázat je na tepové frekvence/náma­hu/intenzitu, kterou jsou schopni po stejný časový úsek jet na kole, nikoliv se ohánět tvrdým konkrétním číslem. Zdaleka ne všichni totiž používají tepák.

            Protahování je jen jedna část řešení, ta menší. K čemu to je, mít obrovskou dorziflexi, když hamtáš jak slon a šlachu, byť protaženou, dál nevhodně zatěžuješ?

            Ty sportuješ, jen když Tě nic nebolí? A když bolet začne, tak hned přestaneš? Kdybych měl kvůli každé bolístce vynechat výběh nebo výjezd, tak si můžu zamknout všechny běžecké boty, tretry i přezkáče rovnou do vitríny a klíč zahodit. I rozběhat se dá s rozumem ledacos, tedy vyjma chřipky a tříštivé zlomeniny kotníku, ty jsem fakt rozběhat nedokázal. Že po přechodu z kola na běhání sem tam něco pobolívá nebo chvíli táhne je prostě fakt, který s přibývajícími lety (a kily) nabývá na důrazu, ale pokud obtíže nepřekročí kritickou hranici, kdy by hrozilo těžko/dlouho se hojící poškození, tak není moc třeba se jimi zatěžovat, ono to přejde.

            Stačí začít na podzim s běháním zavčasu a zvolna, nejlépe dokud se k tomu i dá ještě v teple jezdit na kole a člověk není odkázán jen na ten běh. To se dá do zimy vybudovat velmi solidní adaptace na jiný pohyb, objemový i technický základ. Teď je přesně ta pravá chvíle.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Zacatky takove jsou a onech 120 tepu se da uplne v pohode docilit. V zacatcich z toho proste bude tempo treba 7min/km, ale jakemu zacatecnikovi jde hned o super casy ..... vsem, ale casem to lide pochopi, ze tohle nikam nevede. Moje zacatky byly uplne stejne, napalil sem to hned po startu, desitku sem sice zabehl za 48min, ale tepovka atakovala hranici skoro 160. Par mesicu sem tak behal a je to nesmysl. Zacal sem se pak motat kolem hranice 120 tepu, bylo to v tempu 6:30/km, zadna hitparada a z nazoru druhych sem si prestal delat tezkou hlavu. Byl to super lehky beh, clovek si nepripadal tak v kreci a hlavne nic nebolelo a druhy den sem mohl uplne v poklidu zase bezet. Vlastne ani ted nemam potrebu se nejak rozvijet. Po praci jdu proste zabehnout desitku a to je vse. Nemam zadne treninkove plany a intervaly uz taky nedavam. Jdu jen provetrat kopytka.

              Jinak zalezi co boli. Kdyz vim, ze ta bolest prameni z tohoto konkretniho sportu, radsi ho nejdu znovu a dam si kompenzaci – treba kolo, plavani nebo chuze. Chuze je vynikajici, mam ji rad. Posloucham audioknihy a jdu se projit treba 10km. Ja si svoje uzil s upony a doby, kdy sem rikal, ze proste musim jit, tak ty uz mam za sebou. Beh uz neni mym primarnim sportem. Ted si hodne hlidam tepy a kdyz vidim, ze ty klidove sly nahoru, tak ten den dam radsi jen chuzi.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jestli v profilu udáváš správný věk a místo pobytu, tak Ti přeji příjemný a velmi dlouhý sportovní důchod, právě Ti začal :-).

                Přestože netrénuji ani nezávodím a valnou většinu času poklusávám sám, tak přesto od sebe tak nějak stále ještě očekávám i něco víc. A něco málo pro to dělám.

                Uvidíme, jak na své současné názory a konání budeš nahlížet za dalších dejme tomu 15 let, jestli Ti to pak nebude trochu líto, pokud u nějaké formy soustavného sportu zůstaneš.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Zase to moc hrotíš a zase se na to díváš až moc subjektivně. Sport mám pro zábavu a jako zlepšení svého zdraví a kvality života. A k tomu fakt nepotřebuju mít půlmaraton za 1:25 nebo běhat závody s převýšením 1300m.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Rekreační sport je jen a výhradně o subjektivním pohledu. Čas ukáže.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Dobrý, už je to debata o nesmyslu a to mě fakt nebaví. Běhej si svoje a já si budu žít svůj mizerný život a začnu se psychicky připravovat na to, že jednoho dne budu litovat … ale vlastně nevím ještě čeho.

                      0 0
              • Melvin  

                Z mých zkušeností a i od lidí v okolí vím, že pokud nemá člověk aspoň trochu naběháno, tak ikdyž ma dobrou fyzičku z kola, tak má problém s běháním na 120 tepů, byť na pohodu. Ono to chilku trvá než se ty nohy adaptujou na jiný pohyb a začnou fungovat aspoň trochu ekonomicky. Ale jinak souhlas, že ze začátku to chce behat v klidu. A pokud to nejde klidně začít rychlou chůzí.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Není to jen o běhu. Když je na tom člověk už fakt tak špatně, tak prostě začínat rychlou chůzí.A chůze bude mít taky benefit v tom, že člověk posílí šlachy, úpony a kosti zcela přirozeným pohybem, jakým chůze je. Jen málo lidí dokáže být tak trpělivými, většina to vzdá a přestane je to bavit. To je další ******* – lidi před tím moc nenachodili, mají ochablé nohy a pak začnou běhat. tady ti nepomůže absolutně žádná technika běhu, nohy na to nemají a radit někomu jak má mít nohy při běhu je fakt úlet.

                  Celá tahle diskuze se nesmyslně začala točit kolem techniky běhu, ale problém je úplně jinde – dotyční běhají jen pár týdnů v roce a pak s tím zase na 3/4 roku seknou. Pak jen začínají od začátku a na internetu se pak diví tomu, že je bolí nohy.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Kdybys četl i další mé příspěvky v jiných vláknech, tak by sis všiml, že totéž už jsem i já opakovaně psal. Plus jako další mezistupeň nordic walking s krátkými holemi. Paradoxně většina začátečníků při pokusu o běhání nedojede ve skutečnosti na slabé nohy, ale na (neexistující) šikmé břišní svaly, zvláště v terénu a kopcích.

                    Obávám se, že zakladatel vlákna (uživatel „d“) není v tomto ohledu až tak úplně začátečník, jen ho zajímalo, jestli přechod ze 100% kolo (nevíme kolik, jaké a jak) na „teď běhám“ vždycky bolí. Bolí vždycky, zvlášť při režimu „sem tam někdy“. Někoho jen napoprvé, někdo potřebuje pár opakování, aby se dal trochu do pohody.

                    A pak pomáhá třeba pro začátek důsledně střídat běhací dny s kolem a pečlivě a opakovaně nohy masírovat nějakým životabudičem, adaptace je rychlejší. Vlézt na kolo s bolavýma nohama po běhání chce trochu přemlouvání se, ale pomůže to a z kola většinou slézá jiný člověk.

                    No a další den zase do běžeckých bot a tak párkrát dokola, až se bicykl dá nakonec úplně vynechat (tedy ne úplně, kdo si má znovu oseďovat pozadí).

                    0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Konečně zapršelo. Takže jsem místo kola pár dní poklusával. Nohy trochu bolí, to tak prostě vždycky je, prvních pár desítek, možná stovku, kilometrů. Co bolí, to sílí. Letošní celkový náběh mám (doufám, že jen zatím) bídný, dal jsem zimně-předjarní pauzu a imitoval jsem přes léto cyklistiku. Mám v plánu si to přes podzim a zimu nahradit, když zdraví dá. Zdraví je pro běhání to úplně hlavní.

      Troufám si tvrdit , že k tématu vlákna mám co říct, protože něco ‚naběhám‘ právě v tomto režimu „nedá se/nechce se mi jezdit na kole“ a přitom rozhodně nejsem závodní běžec. Zásadní věc je, že se nikam neženu a nenechám se vykolejit. A netrénuji, tedy ve smyslu struktury a systematičnosti. Po předešlých sezónách vím, co mě čeká a jaký je můj progres, co je normální a co ne. Popobíhám, vytrvale, v zimě velmi pravidelně a v sumě to dá těžko uvěřitelné týdenní a měsíční součty, hlavně v prosinci, když se podaří. Prostě takový parkový ultraklusal.

      Pro začátek se nestresuji rozhodně tím, že něco „běžím“ tempem o minutu, minutu a půl, pomalejším, než v „plné fazóně“.

      Odbočka: Jako, je to pěkné, popobíhat místo kola. Jen netuším, kde se ve spoustě „bajkerů“ bere ta utkvělá představa, že to, co si poctivě nevyjezdili na kole (nebo během sezóny neodběhali), tak se teď najednou objeví při běhání. Houbeles a houby houbičky, tak to prostě není a nebude, kde nic není, tam nic není. Mluvím o základní kondici.

      Viděl bych to tak, že pro záměnu kola za běh jsou stěžejní následující body.

      1. Metabolická adaptace – je potřeba mít základní (metabolickou) kondici a běžet tempem, které tepově/námahou­/výkonem odpovídá tempu, ve kterém jsem zvyklý jezdit na kole. Tj. ten, kdo na kole brdky jezdí i v malé rychlosti na vysoké tepy, aby vzápětí svěsil nohy a po rovině se ledva šinul, asi neudrží desítky minut tep >150, kam mu samozřejmě při běhu vystřelí. Ouha, aby byl v přijatelných tepech, vychází mu to na poklus 8 min/km – taková potupa, ne-li dokonce jen na rychlou chůzi.
      2. Mentální adaptace – tempo, rychlost pohybu a vliv sklonu tratě na běh vypadají jinak, než u kola. Hlavně menší možnost využití setrvačnosti. A běh je tak zoufale pomalý, proti kolu, hlavně dolekopcom. Trvá to dlouho, kilometry neodsýpají, ale nejhorší chyba je „přitopit“.
      3. Celková sportovní zkušenost – kdo na kole sedí každý den, tak už nejspíš se svým tělem ledacos prožil. Kdo naběhá za rok alespoň tu tisícovku, tak také tuší, co se s ním při přechodu k běhání děje a proč. Sportovní zkušenost cyklostezkové sluníčkové nákolky nebo víkendového bajkera z leknutí je do běhání přenositelná velmi omezeně. Běh prostě z principu vyžaduje vyšší a trvalejší intenzitu.
      4. Koordinační, svalová a kloubní adaptace – jinými slovy technika běhu, je obecně naprostou tragédií a kamenem úrazu. Zkušení a uvědomělí tuší, že pohyb paží se na bajku natrénovat nedá, že je také diametrální rozdíl (ideálně) téměř zafixovaného kotníku při šlapání vs. odvalování běžícího chodidla. A vybudovat si odpovídající adaptaci, která umožní udržet techniku došlapu a odrazu, prostě nějakou tu desítku/stovku kilometrů trvá. Spousta „běžců“ má problém v tom, že se snaží správnou/uspo­kojivou techniku nějak ošvindlovat, obejít, uhýbat, zapojovat jiné svaly, „optimalizovat“ pro své aktuálně zchátralé tělo, což vede jen k přetížení a riziku zranění. Zhusta je to tím, že prostě běhají příliš dlouhé jednotky v představě, že se k technice proběhají, ale tak to také není. Na druhou stranu i opravdu rychlí výkonnostní běžci věnují v jisté fázi tréninku spoustu, ne-li většinu, (drahocenného) času nudnému upevňování techniky v malých rychlostech, kterými rekreační běžci už pohrdají.
      5. Specifická běžecká zkušenost – snáze se k běhu vrátí ten, kdo něco naběhal a uvědoměle si, alespoň občasným kouskem zrychleného přesunu, udržoval tělesnou paměť i během cyklistické sezóny. Běžecké svaly sice v (cyklistickém) mezičase zakrní, vazy a šlachy neběžecky povolí/zatuhnou, ale povědomí o pohybu a pocitech při něm zůstává a je snazší se k němu vrátit, než hledat úplně od znova. A ke specifické běžecké zkušenosti samozřejmě patří i vychytané vybavení, boty jsou základ, oblečení nutnost, další doplňky nezbytnost a strava norma. Není nad to, když za pá-ne vyběhnu čtyřikrát, pokaždé v jiných botách a pokaždé si po pár kilometrech řeknu, že „tyhle jsou vynikající“, že čelovka „fakt bezva svítí“ a tek kšilt od craftu „je naprosto boží“.
      6. Takže zásadní rada ‚jak běhat‘ v mezičase cyklistického snažení, určená pro příležitostné poklusávače a časem snad i běžce, zní: zvolna, opakovaně, nikoliv nad limit a délku vyzkoušené cyklistické námahy. Ono to půjde.
      0 0
      • ms82  

        Loni jsem se zadrhl na bodu cislo 4. Dost podstatne. Kondice z kola nejaka byla (8k/pul roku), ale uplna bezecka pauza na nekolik mesicu byla horsi, nez jsem cekal. Pisu to spise pro ostatni, Ty uz jsi to ode me urcite slysel. I pri relativne trpelivem nabihani jsem mel zasadni problem se stale zatuhlymi lytky. Vzdalenosti jsem drzel nizke, protoze se to nikam neposouvalo (a ani mi to teda moc neslo) a mezitim se vyparovala kondicka z kola. A kdyz uz to konecne zaclo behat, chtel jsem to najednou vse dohnat a skoncil jsem na mesic s behem uplne kvuli chronickemu zraneni.

        0 0
      • Barak  

        Díky, výborný shrnutí, je to přesně, jak píšeš. Jako člověk, který se extra nezaměřuje na žádný sport (v létě zejména kolo, v zimě hlavně běžky, běh jako doplněk celý rok, ale klidně mám 2–3 měsíce běžecký výpadek), tak nejvíc bojuju s technikou. Často cítím, že fyzicky bych měl na víc, ale technika mě limituje. Zřejmě proto běhám nerad roviny a pevný povrch. Vyhledávám spíš lesní stezky a pěšiny, ideálně v trochu zvlněném terénu, kde se střídá sklon a tempo. Kdybych měl běžet na oválu, zaběhnu totální tužku a nemyslím, že bych se neuměl kousnout a trochu si hrábnout.

        0 0
        • ms82  

          Lehky teren muze byt pro telo nezvykle behu mozna prijemnejsi, ale prudsi sklony (nahoru ci dolu) nebo technictejsi veci jsou urcite narocnejsi nez beh po asfaltu. Beham asi 80–90% asfalt (a to jen proto, ze prvni a posledni kilak mam vzdy po sotoline, jinak by to bylo vic) a vadi mi pouze bocni sklon (jedna noha vyse nez druha), ktery je zvlastne u silnic bezny.

          0 0
          • Barak  

            Že je to fyzicky náročnější mi nevadí. Ale po „delším“ běhu v terénu (10–15km) , když si naložím, se cítím zdravě unavený. Po běhu po asfaltu (>5km) se cítím zničený (tahaj mě achilovky, bolí mě holeně…).

            0 0
            • ms82  

              Myslel jsem spise narocnejsi na techniku. V terenu se rychle zrakvis, kdyz jsi trochu nepozorny, unaveny, nebo to jen neumis. Volne vetsi sutry nebo ledove plotny ci brecka (idealne schovane pod dalsim snehem) mi skodi nejvic.

              0 0
              • Barak  

                Ano, ale to není technika ve smyslu správné biomechaniky běhu. Prostě jen musíš dávat větší pozor na výběr stopy a koukat, kam šlapeš. V terénu běhám relativně normálně, protože se tam podle mě díky nerovnému povrchu, častému střídání délky kroku a tempa spoustu těch technických prvků ztratí. Ale třeba na dráze nebo prostě na rovném povrchu, který ti umožňuje běžet rovnoměrné tempo, se technická nevyspělost projeví okamžitě.

                0 0
            • Melvin  

              Mozna by pomohly trochu tlumene boty, ale asi to bude spis technikou behu.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                V terénu pomůžou pevné kotníky a citlivé padnoucí boty. Na silnici je to o technice došlapu a odrazu, viz píšu níže. Terén takto spoustu věcí schová do variability množství vynucených nepřesností a kolísavého tempa a omezené rychlosti, na silnici/dráze se to všechno ukáže.

                Tlumené boty pomůžou, ale když jen zamaskují chyby (k čemuž je používá 99% uživatelů), tak vlastně uškodí.

                0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Tahaj achilovky a bolí holeně

              Achilovky, to je bolest spousty lidí a kolo je spíš zkracuje. Celkově jsi přesně na to, věnovat se technice a zase technice.

              Tahle Tvá kombinace vypadá, že držíš krok hodně před sebou (a to včetně paží/předloktí) a nenecháš ho odplynout do zášvihu (nebo prostě nemáš dost protaženo).

              Holeně jsou nejčastěji indikací zvedání špiček (opět krok hodně před sebou, dopad na paty), zejména při snaze běžet rychleji ale bez krátkého odrazu pod sebou a bez patřičného ohnutí nohy v koleni – takové to „šourání“.

              Celkově pravděpodobně spíš drtíš silou v omezených rozsazích a menších frekvencích, místo švihu a dynamiky (byť poplatné věku a hmotnosti), používáš asi dopad a odraz stylu chůze, což k běhu nepatří.

              0 0
              • Barak  

                Ano, je vidět, že máš naběháno a víš, o čem píšeš. Vyhodnocuji to delší dobou pozorování a zkoušení stejně.

                Achilovky mám určitě z kola zkrácené. Už je víc protahuju, ale je to běh na dlouhou trať. Mám problém i udržet se v pozici „na bobku“, aniž bych nepřepadl dozadu. Fakt, že se mi lépe běhá v terénu je zřejmě způsoben tím, že měkčí povrch při dopadu funguje podobně, jako kdybych měl botu s větším dropem. Tím trochu ošulím krátké achilovky. To by vysvětlovalo, proč se mi i relativně dobře běhají kopce (i na tvrdém), ale na rovném tvrdém povrchu mám problém.

                Bolest holení jsem vyhodnotil stejně, jak píšeš, krok příliš vepředu. V terénu dokážu běžet s dopadem pod těžiště i zakopnout nohu, takže bolest se nekoná. Opět to asi bude souviset s těma achilovkama.

                A řekl bych, že souhlasí i to, že spíše drtím více silou místo švihu a dynamiky. Takže prostě protahovat, zařazovat abecedu a běhat, běhat, běhat.:-)

                0 0
                • mr.antik  

                  Holeně mě bolely na asfaltu z jedněch přespříliš utlumených bot. Nevim přesně proč ale stačilo vzit jiné a bylo po bolesti.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    A nebylo to tak, že nešlo o utlumení, ale drop pata/špička?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Drop na tohle nema vubec zadny vliv.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Právě, že má. A značný. Pokud bys normálně běhal v botách s minimálním dropem (3–5 mm) a přezul do bot s dropem třeba 16 – 18 mm, tak Ti bude podešev pod patou před došlapem drhnout o podklad, protože normálně tam přece nic není. Došlap se tak nohám zdá být předčasný. Intuitivně řešíš tak, že prostě přizpůsobíš pozici boty tím, že ještě o kousek přizvedneš špičku, čímž došlap sice odsuneš na správnou chvíli, ale za cenu zmršení navyklé techniky.

                        A pokud ani v botách bez dropu nemáš optimální techniku, nehlídáš si provedení a speciálně v malých rychlostech poklusu, našlapuješ přes paty, v botách s dropem to najednou vyleze na povrch ještě desetkrát víc.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          To je takova teorie pekna, ale v praxi asi nerealna. Kdyz bezim hodne na kadenci, tak zvedam nohy do vysky 8cm, pri beznem behu na pohodu i do vysky 9,3cm. Rozdil v dropu nejakych 8mm nemuze absolutne nic resit. Ja pouzivam minimusky bez dropu a bez tlumeni od roku 2013 na kratke behy na silnici a stridam to s boty s dropem 8mm a tlumenim, ktere mam do terenu a nic takoveho sem teda nezaznamenal. A to kdyz bezim v terenu a kopcich, tak jde casto nejaka bezecka technika stranou a pak uz clovek ty nohy za sebou jen vlece.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Motáš koše s baňama. Sám píšeš, že běžíš. Zvedáš nohy. Stačí, abys je nestrkal tupě před sebe a problém nenastane. Z minimusek jsi zvyklý nenašlapovat na patu, a to ani v minimální rychlosti. Nejsi ten, který by měl být podobným jevem opakovaně postižen, zvláště ne na asfaltu. Přečti si znovu, jak jsem typickou genezi problému/zranění popsal.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ja s tim proste jen nesouhlasim. A ty muzes muj nazor respektovat nebo si treba myslet, ze jsem neznalec. Svuj nazor si napisu a jak ve finale kdo beha mi na klidu neubira.

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Možná si nerozumíme prostě proto, že se pohybujeme v jiných řádech, jak objemu, tak rychlosti. Já píšu z pozice parkového ultraklusala, který se krajinou posouvá zvolna cestou necestou průměrnou rychlostí cca 5:20–5:40 (a v zimě a potmě i pomaleji), ale zato klidně opakovaně ve stovkách km za týden. A Ty můžeš naprosto klidně být elitní běžec reprezentační úrovně sice s podobným ročním náběhem, ale s pětkou pod čtvrt hodiny. Nebo také ne.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Super, humor ti nechybi :-)))

                                  Sem hobik s desitkou za 46min.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    No vidíš, to máme podobně, jsem jen o málo rychlejší, sólo a ne úplně po rovině. :-)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Tak to ti gratuluji. Z logiky veci tedy vyplyva, ze moje nazory nemuzou mit zadnou vahu.

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Ale mají. Jen se snažím naznačit, že prezentuji dlouhodobou zkušenost více běžců ze svého okolí, několika opravdu běžců a navíc tak nějak cítím, že se mi daří běhat asi i trochu různěji a víc, než Tobě.

                                        0 0
                    • mr.antik  

                      Je to jedna z varinat, co si myslim že byl ošpatně. Drop byl díky tlumení pod patou určitě větší a na rovině jsem se furt nějak nemohl zvyknout a naučit došlapovat. Jinak na asfaltu moc neběhám, ale tenkrát byla zima a celkem dost sněhu.

                      Bolest začla celkem brzo třeba pod 15 minutách a pak už jsem to tak nějak šetřil – idální bylo běhat jen dokopce :-) Stačilo vzít jiné boty a nějaké pauzičce jsem o holeních nevěděl vůbec.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  Na holeni boli okostice – casto se vyskytne zanet. Urcite se to neda prebehat, to tvoje “behat, behat a behat” je cesta do pekel. Okostice zlobi na tvrdem povrchu, nahle zvysenou zatezi a spatnym postavenim nohou a panve, kdy proste je nejaka cast tela vice pretezovana. Nejvetsi problem je ten, ze clovek si ze dne na den rekne “zacnu behat” a jdou to ven napalit. Sice to ubehnou, ale to neznamena, ze telo netrpi. Lidi neumi behat pomalu, casto slysim od zacatecniku, ze poaleji uz to nejde, ze by uz chodili. Bez patricneho zahrati se metabolismus nedokaze na nadchazejici zatez pripravit

                  0 0
                  • Barak  

                    Zas taková lama, jak to možná vypadá, nejsem. Jde o bolest, která je do dvou dnů pryč. Žádný zánět okostice se nekoná. Tim behat, běhat, běhat jsem nemyslel, že by člověk měl byt tvrdak a jit za kaudou cenu a přes bolest. Ale prostě jen to, že do správné techniky se člověk musí probehat.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      ne nezbytně – když máš trenéra a videoanalýzu, tak se to dá dost urychlit…

                      0 0
                      • Barak  

                        To bez debat. Když přesně víš, jaké zlozvyky odstranit, na co se zamerit a jak to cele provest, pujde to lip. Tak jako u jiných činností. I tak to podle mě nejde úplně rychle, jak by asi mnozí chtěli.:)

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tve presvedceni prameni v tom, ze se jedna o spatnou techniku. Zeptam se te – a vis co je spravna technika behu? Dovolim si pochybovat, jinak bychom se tady a ted nebavili a ty nemusel resit sve bolesti. A pokud techniku neznas, tezko se do ni probehas. To, jaky mas doslap ti tady nikdo z nas nerekne. Nikdo z nas ti nemuze vytknout nedostatky, protoze te nikdo behat nevidel.

                      A kdyz si clovek osvoji svuj styl behani, pak je velice slozite se prizpusobit na novy (spravny). A kdyz si nekde na netu prectes, ze nemas davat nohy tolik pred sebe nebo ze nemas tolik machat rukama, tak nevyresis vubec nic. Zvysis kadenci, nohy budes mit pod trupem ale tvuj problem se muze zase prestehovat do trisel, kycli nebo kolen a ty si opet nemuzes byt jisty, jestli to je spravne.

                      PS: chronicke problemy zacinaji vzdy po zatezi a po par dnech zmizi. Postupem casu se projevi uz behem zateze a v poslednim stadiu i klidu. Muze to trvat i mesice. Nechci te strasit, ale svuj problem bys mel resit s odbornikem. Ten jediny te vidi naslapovat a behat.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Nedělej zase z rekreačního běhu raketovou vědu. Obecné zásady správné techniky platí pro všechny a jsou až žalostně jednoduché.

                        Zdaleka ne vše, co se na internetu prezentuje jako správná technika, je neškodné. Zdaleka ne všichni, kteří se prezentují jako odborníci na běhání, jimi opravdu jsou.

                        Velmi zjednodušeně by se dalo říct, že pro rekreačního běžce je správná taková technika, která mu umožní věnovat se běhání (ať je pod tím u daného jedince myšleno cokoliv) v neomezených objemech a v takové intenzitě, jakou je rekreační běžec ochoten vyvinout. Tečka.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          a to je hezká definice :-) s tím bych si dovolil souhlasit…

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Ale vzdyt ty si sam oponujes. Dobre, za jistych okolnosti s tebou souhlasim. Jenze to, co jsi napsal je zcela v rozporu s tim borcem nad nami – protoze jeho boli holene. Takze ten styl nema spravny, protoze neni schopen se behu venovat tak, jak si urcil ..... receno tvoji terminologii.

                          0 0
                        • Barak  

                          Amen.

                          0 0
                      • Barak  

                        Po nikom nechci, aby mi po netu přesně napsal, jak mám běhat. Uz jen proto, že to takhle na dálku nejde. Prostě diskutujeme o běhání a trochu nechtěně to vyústilo v řešení mojí techniky. Nicméně Krab ty hlavní nedostatky celkem trefil, protože se shodují s tím, jakým sam vnímám rozdíly v technice, kdy běžím po tvrdem (mám potize) a v terénu (jsem ok).

                        Máš pravdu, že přesně z patra nedokazu popsat správnou techniku. Znám nejake zaklady, na ktere se snazim pri běhu myslet. Co ale vim urcite, ze techniku dobrou nemam. Abychom si rozuměli, nemám žádné ambice na časy, výsledky a běhání stovek kilometrů mesicne. Stačí mi, kdyz se propracuju k tomu, abych mohl běhat i po tvrdem, kdyz je v terénu bahno, a nic mě z toho nebolelo. Slovy klasika, na to moje mrdani, to bude stačit. Takže techniku zas úplně do bezvědomí tak řešit nebudu.

                        Btw, asi před třemi lety jsem mel pár ndividualnich lekcí s holkou, která běhala na vysoké úrovni a zabývá se i výukou a ma kurzy. Koukla na me, nechala me zabehnout par merenych useku, zkonstatovala, ze nic zasadniho pro mou úroveň behani nevidí a pak jsme běhali v lese. Skoro bych řekl, že ztráta času a vyhozených 800,–/hod.

                        0 0
                      • ms82  

                        Souhlasim s tim, co je v PS. Ale nesouhlasim, ze se do spravne techniky neda probehat. Jiste, clovek by na tom mel pracovat nejen behem, ale i kompenzacnimi cviky (posilka, balancni cviky, protahovani, plyometrie). Ovsem nemyslim si, ze kdyz na ty podstatne veci myslis (doslap pod telem, mirne pokrcene koleno, vzprimeny postoj, uvolnena ramena, mirny naklon vpred a hlavne v tom nesedet), ze by telo bylo zase tak blbe. Odbornik Ti nic jineho nerekne. Nektere veci navic ani nemusi jit zmenit hned, ponevadz Te treba omezuji zkracene/osla­bene svaly.

                        Obecne si myslim, ze neni spravna technika. Spravna je takova, pri ktere bezis nejrychleji a nevede ke zranenim. Nemusi to byt nejhezci na pohled.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Proběhat se s jistotou dá k ekonomice běhu. K technice to chce tak velké dávky a tak četná opakování, kterých normální smrtelník není ochoten. Proto je pro něj jednodušší a rychlejší věnovat se technice uvědoměle.

                          0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Ano, pěkně popisuješ následky, s postavením pánve máš pravdu.

                    Ale ta skutečná příčina, která přetíží svaly na holeni, je opravdu v tom, že před dopadem držíš špičku nahoru. Což se začasté váže na strkání nohou před sebe a nekrčení kolen. Když budeš dopadat nohama přesně pod sebe, tak se Ti nic podobného nestane (což neznamená, že se neobjeví něco jiného).

                    Mám s tím jistou zkušenost, zvlášť náchylný jsem k tomuto sebepoškození při běhání po zmrzlých polňačkách s hroudami a nejhůř v šeru a za mlhy s čelovkou, kdy si prostě pod nohy nevidím, rychle to nejde ani při nejlepší vůli a přizvednutím špiček předcházím zbytečnému zakopávání.

                    Kamarád mého syna si na jedné akci takto přivodil únavovou zlomeninu, či spíše utržení úponu s kouskem kosti, čistě jen nezvykem na běhání ve spadaném listí. Podobně spousta lidí trpí ve sněhu. A na asfaltu nejvíce ti, kteří došlapují před sebe na patu.

                    Nedá se to přeběhat, ale dá se to celkem lehce v samém zárodku rozmasírovat kostivalovou mastí.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      fajn, ale tohle my nevime. My ho videt behat nevideli a on to sam nezjisti, ze ty nohy ma spatne. Oba muzeme mit stejny problem, ale oba je muzeme mit z jine priciny.

                      PS: ze neco boli nutne nemusi znamenat, ze problem je presne tam. Zvlast v oblasti chodidel jsou ty pritahovace a slachy tak mezi sebou propojeny po cele delce chodidla, ze problem muze pramenit klidne jinde.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Neviděli jsme ho, ale jak sám píše, velmi se v popisu shoduji s jeho sebepoznáním. A věř mi, není to náhoda, ale téměř jistota, vykoupená několika tisíci kilometrů naběhaných za každého počasí, v jakoukoliv denní či noční dobu a po každém povrchu. A nejen mnou.

                        0 0
                    • ms82  

                      Mimochodem, v jedne chytre knize jsem se docetl, ze je vyhodne trenovat dopad s pritazenou spickou k holeni (samozrejme ne s dopadem na patu, ale pod sebe) pro maximalni uchovani energie v achilovce. Myslenka byla takova, ze kdyz uz je achilovka mirne natazena, vetsina kineticke energie z dopadu se uklada do ni (achilovka se natahuje vic) a nespotrebovava se na deformacni energii chodidla pri uplne uvolnene achilovce. Trochu jsem to zkousel jak pri plyometrii tak pri behu, ale nemuzu posoudit, nakolik to ma efekt. Kazdopadne s holenema problemy nemam ani na snehu, v listi jsem nebehal.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Mám doma celkem dobré srovnání sebe a skutečného běžce. A tomu, co's napsal, bych se asi raději (bez dalšího) vyhnul. Osobně mi přijde logičtější směr, kterým se při svém zkoumání maratonu pod 2 hod vydal Nike. Jejich biomechanický pohled je bližší tomu, jak běhají zvířata, které žádné boty ani techniku běhu neřeší.

                        0 0
                        • ms82  

                          Cetl jsem to v teto knize. Jak jsem se snazil naznacit, nejsem uplne presvedcen.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Musel bych si přečíst v souvislostech a zamyslet se, co tím chtěl autor říct a jestli mu něco neuteklo. Mám jistou teorii či spíše tušení, ale to by předpokládalo značné tempo, tak kolem 3:00 a rychleji. Což by Keňanům i odpovídalo. Pak a jedině pak by to dávalo smysl. Rekreanty při 6:00+ s neuspořádaným stylem by to spíš poškodilo.

                            0 0
                            • ms82  

                              Jestli se dobre pamatuji, byl to S&C coach pri nejakem bezeckem klubu v Britanii. Ani ne repre. Ale tam se obecne beha celkem rychle, takze asi mas pravdu, ze to bude bliz tem 3/k. Ostatne, pri 6/k vetsina lidi neresi zarazeni siloveho treninku pro zlepseni behu :-)

                              0 0
    • d  

      K technice došlapu: Pozoruji na sobě zajímavou věc: Když běžím naboso (jen pokusně), bez potíží dokážu experimentovat s došlapem, tj. dopadem na střed, na sředopřední část nebo třeba i na prsty, když chci. Nemusím u toho kotník ani prsty ani nic do ničeho nutit. Je to přirozené. Takový ten kolovrátek od pasu dolů, člověk se na něm veze skoro zadarmo.

      Jak se obuju, všechno se tak nějak zhorší, musím se mnohem víc soustředit, správné místo dopadu musím víc vynucovat a hlídat. Ke všemu ještě u levé nohy více, u pravé méně. Mám ploché nohy a používám na míru dělané vložky. Ty mne zcela uchrání od typických bolestí, ale pravděpodobně nějak zabíjí cit, nevím.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Špatně zvolené boty, typoval bych. Vložky máš na chůzi, u běhu se mohou projevovat právě tak, jak to cítíš. Zkoušel jsi někdy barefoot boty? Když jsi schopen běžet bosý, tak bys to chvilku mohl vydržet.

        Nebo vyzkoušej nějaké boty konceptu natural running – malý drop, málo tlumení, hodně ohebné podešve. A hlavně si do nich neber ty ortopedické vložky. Mohu-li doporučit konkrétní typ, tak výprodejové Salming Explore.

        0 0
      • mr.antik  

        Tohle jsem pociťoval při střídání dost rozdílných bot (dřív to ještě nebylas taková "věda jako dnes). Furt jsem se musel jakoby nutit do nějakého správnějšího došlapu. Od doby co na rekreační běhání mám minimiusky (běhání do hodiny max) a nic z těhlech věcí už nemusim řešit.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Žádná věda to není :-). Koupíš si prostě pro začátek boty správně široké a se správným vzorkem, když na běhání úplně nevyhovují ve všech parametrech, tak si po jejich oběhání analyzuješ problém a koupíš si jiné, v těchhle se dá klidně ještě rok chodit na procházky. Když vyhovují, koupíš si stejné nebo velmi podobné. Když tedy výrobce svévolně u nového modelu nezruší všechno, kvůli čemu sis boty zamiloval.

          Potíž je u spousty lidí v tom, že neběhají dost často a pravidelně, aby byli schopni vůbec posoudit vliv konkrétní boty na jejich výkon. A dalším nešvarem je používání zbytečně oběhaných bot (třeba kvůli ceně) a nákup nových až v okamžiku, kdy už není vyhnutí. Tam pak chybí fáze překryvu, kdy jsou vlastnosti starých a nových bot v přímé konfrontaci.

          No a „výhodou“ jsou velké náběhy kilometrů, které ospravedlňují souběžný provoz více párů a přesto rychlé střídání bot. A je také logické, že nakonec zakotvíš u jedné či dvou značek a boty vybíráš i podle deklarované výkonnostní úrovně (bavím se o ne-top-závodních botách).

          0 0
    • Smazaný účet  

      dneska jsem byl taky místo kola běhat…a nohy mě bolí dost

      0 0
      • R-A-D-I-U-S  

        Tak co černoši, jak jim to dneska chutnalo? ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          nemám tušení…do startovního výstřelu jsem jim koukal na záda a pak se teleportovali někam pryč :-) víc info asi najdeš ve zprávách…

          0 0
    • Smazaný účet  

      Má někdo zkušenost běh vs. artroza v chodidle? Mám artrózu subtalárního kloubu ( napojení patní kosti pod kotníkem ) na pravé noze, dřív jsem v rámci zimní přípravy občas běhával 5 až 10km klusy, a vše naprosto v pohodě.

      Loni se pohybový aparát kapku zesypal, tak to dávám postupně do kupy a fyzioterapeut mi doporučil zařadit ke kolu cca 3km lehčí běh pro zapojení jiných svalů a artrózy se prý nemám obávat, že v takto malých dávkách tomu neuškodím. Jenže ono to i po tom krátkém běhu na druhý den prostě bolí, resp. to pravé chodidlo mám pocitově dost namožené. Kolo i pěší turistika je bez potíží. Mám se na to vykašlat a nedráždit to, nebo vydržet Prťka? Nebo nějaká výrazně odpružená obuv,? Ona ta postižená ťapka je o něco méně pohyblivá ve všech směrech vůči té zdravé. člověk by se rád proběhnul jen tak pro pestrost, ale je mi lehce přes 20, nechci se zničit hned na prahu produktivního života :D

      0 0
      • Melvin  

        A nebylo by lepší nejdříve pomocí cvičení nejdřív tu nohu rozhybat a posílit svalstvo?

        0 0
      • ms82  

        Jak pise Melvin. Beh mas dost neregulovanou zatez ve velkem poctu opakovani – 3 km, tempem 6/km, kadenci 180 dopadu/min to dava nejakych 1500+ dopadu na jednu nohu. Lepsi asi zkusit abecedu, vyskoky/seskoky na/z bedny, no proste jakoukoliv plyometrii. Predtim se da jeste obecne posilit noha cela, zacit od zadku a stability kycle, posileni lytka ci hamstringu, se taky bude hodit.

        S artrozou zkusenosti nemam. Presneji nemam zadnou diagnozu, ale boli me koleno. Nekdy vic, nekdy min. Neresim, sportuji, snazim se zlepsit osvaleni, odstranit asymetrie a neprehanet to, kdyz to boli po zatezi.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.