Běh jako vytrvalostní trénink

307 nepřečtených
  • trochar

    Ahoj všem,

    rád bych se zeptal, zda-li někdo z cyklistů praktikuje teď v zimě běžecký vytrvalostní trénink místo kola? Já osobně jsem se dal do běhu (Zabere méně času a vzhledem k rodičovským a pracovním povinnostem se to zdá jako ideální řešení.), dokonce jsem tomu trochu i propadl a začínám sledovat své výkony na 5km, 10 km atd. s tím, že bych si v brzkém budoucnu švihl nějaký běžecký závod. Krom běhu, který tedy dávám cca 3–5 týdně (průměrně 10 km na běh – spíše vytrvalostně), se dvakrát za měsíc svezu i kole (taky vytrvalostně). Nicméně můj základní zájem je kolo a rád bych se dozvěděl, zda-li můj podzimně – zimní běžecký trénink bude mít přínos pro dubnové závodní ježděníčko ( s tím, že trénink začnu měnit z aerobního na anaerobní a to jak běh tak kolo). Zajímalo by mne, zda-li, když trénuji běh v TF na vytrvalostních hodnotách, tak jestli se mi to promítá i do vytrvalstních hodnot pro kolo, nebo zda-li jde o natolik jiný pohyb, že dobrá vytrvalost pro běh neznamemá dobrá vytrvalost pro kolo. Budu rád, když se mi ozve nějaký zkušený kolo-běžec, který se mi vyzná ze svých zkušeností. Díky. Všem pěkné svátky. Jiří

    0 0
    • kokoska.rokoska  

      Bohužel, z triatlonu známá věc, že vytrvalost z běhu se na kolo prakticky nepřenáší. Narozdíl od opačného směru, kde to funguje poměrně uspokojivě.

      Ale přesto myslím, že by tě běh mohl posunout dál. Běhej intervaly a uvidíš. A nakonec i monotónní pomalý běh má smysl, když je dostatečně dlouhý – spálíš nadbytečná svalová vlákna a ušetřená váha se hodí vždycky…

      0 0
      • black.horse  

        Jo souhlas a ještě bych k tomu řekl, že čím je vyšší úroveň toho sportování, tím více se ty nůžky mezi těmi dvěma sporty rozevírají a vzájemná vazba klesá…

        Za mě osobně, pokud je hlavní priorita přes rok kolo, tak bych to udělal obráceně, tj. v zimě jezdil dlouhý pomalý kolo na ZDV (3–6hod) v počtu tak 1–2×týdně a k tomu dával běžecké intervaly 30–60min v pracovních dnech a nebo prostě ve dnech kdy máš času méně a stihneš jen krátkej trénink. (ty časy vol dle své kondice a cílů, proto jsem dal rozsahy) Tak abych vytěžil zimní benefity obou sportů. A určitě bych přes zimu zapřemýšlel nad nějakým protahováním a posilováním vršku (nebo doplňkovámi sporty, plavání, běžky, cokoliv), protože nejen nohy je třeba pro cyklisty trénovat. Zvláště pro MTB jezdce je stabilizační část svalstva potřeba. Zima je dobrá na vytrvalost a hlavně kompenzace slabin a disbalancí… s příchodem jara přidávej ke kvantitě i kvalitu a začni si hrát se silovými a vytrvalostními parametry, jen to chce nepřepálit první jarní ambice.

        0 0
      • Smazaný účet  

        imho pro kolo pomáhá běhat kopce – jak zabíráš při stoupání, je to podobnější jízdě na kole.....

        0 0
        • mr.nikdo  

          A taky to pomuze na zavody, kde z nejakeho duvodu musis do kopce tlacit – moc prudky kopec, moc bahna na letosni zavode…

          0 0
      • satch77  

        Asi si to napisal naopak. Vytrvalosť z behu na kolo sa prenáša ale z bicykla na beh vobec. Teda moj nazor a moje skúsenosti + poznatky ostatných.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Podle mých zkušeností zas mluví Kokoska pravdu. Když si jdu kdykoliv v sezoně zaběhat, tak 10–15 km není problém. Když jsem ale jednu zimu zkoušel na ZDV nahradit kolo během, tak jsem pak na jaře na kole hodně trpěl a měl jsem co dohánět…

          0 0
          • ms82  

            To je asi tak stejne podpurny argument, jako bych napsal, ze moje prvni jizda na kole letos po zime behani byla 30 km a uplne v pohode (teda druhy den me bolel zadek), oboje trva hodku, takze je to srovnatelny vykon.

            S kokoskou se hadat nechci, takze nebudu rikat, ze se jedno prenasi do druheho lepe nez opacne. Nicmene na kole je treba delsi vytrvalost a vic nez dve hodiny behat me moc nebavi. Zaroven se hodi sila a kopce v Praze rovnez prilis nenabeham. Naopak, slezt z kola a behat, ma clovek problem s celym pohybovym aparatem. Jasne, da se zabehnout zavod s velmi slusnym vysledkem (me by urcite nejaci cykliste nebo triatloniste na zavodech porazili). Prejit ale z kola a zacit treba mesic behat slusne objemy, obavam se, ze by to dopadlo blbe. Predchod z behani na kolo jsem zkousel loni na dovci a byl v pohode.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nevím, z čeho jsi vydedukoval, že obojí mám tréninky jen na hodinu, ale ta myšlenka, která se v tom skrývá je ta, že cyklistika oproti běhu klade mnohem větší důraz na sílu, byť si to mnozí neuvědomují/necítí. Zatímco běh vyžaduje mít navyknutý pohybový aparát a trénovaný kardiovaskulár, tak cyklista, který se jen nevozí, ale jezdí i nějaké intenzity, tak s tím kardiem nemá vůbec problém a v klidu to utepe a udýchá.

              Běžec sice má dobré kardio, ale většinou prd silovou vytrvalost, takže se mnohem dřív zakyselí.

              0 0
              • ms82  

                Ja o Tvem treninku nemluvil. Kolik trenujes netusim. Daval jsem priklad casove ekvivalentniho treninku na kole. Kdyz teda zapocitame, ze kolo je lehci a bezne se udava, ze ekvivalentni by byl cas 1.5 x behu, tak to da dejme tomu 45 km. Rekni mi, ktery bezec to neujede.

                Silu na kole potrebujes vetsi, to je jasne. Dokonce i s tou silovou vytrvalosti bych souhlasil. Zalezi samozrejme jestli to bude silnicni bezec nebo vrchar.

                0 0
              • kokoska.rokoska  

                V zásadě máš pravdu a se silou jsi trefil „hřebíček na hlavičku“.

                Ale dovolím si Tě malinko poopravit:

                1. „kardio“ z kola pro běh nestačí, tam jsou požadavky na kardiovaskulární systém znatelně vyšší (protože celková intesita pohybu je vyšší) a u rychlejších běhů to cyklista právě většinou „neudýchá“ a „neutepe“.
                2. Běžec na kole skutečně skončí na nedostatku síly a zároveň silové vytrvalosti, ale ne kvůli zakyselení. Prostě jen kvůli té chybějící síle :-)

                Jinak znovu chválí, správně jdeš k emritu věci – běžec musí být rychlý a trochu vytrvalý a cyklista silný a hodně vytrvalý.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  jj, jak jsem v podstatě vysadil kolo a jen běhám, ta síla fakt chybí…je to poznat i při běhu do kopce, nejen na kole

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Přesně!

                    Mimochodem, „kopce“ a „schody“ jsou jedny z mála tréninkových motivů, kde se běžci a cyklisti potkávají :-)

                    0 0
                    • McBlacky  

                      by se hodil trenažer schodů :)

                      Kopce dobrý, ale co nahoře. Ne každej má ten luxus, že ho dolů vozí (jako třeba když Messner trénoval na solo Everest).

                      0 0
                      • bradek  

                        V metru v protisměru, jsou i dobře vysoký :)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          o tom jsem uvažoval už mockrát, bohužel pořád nějaký lidi ti tam lezou. Ani ráno v 5 to není možný se tam půl hodiny gumovat :)

                          0 0
                          • tromboonen  

                            Se nech zaměstnat jako noční hlídač nebo uklízečka v nějakým obchoďáku :)

                            0 0
                        • kokoska.rokoska  

                          My jsme tak regulérně trénovali koncem osmdesátých let na Míráku – výklus nahoru, a sjet dolů. Občas jsem si je dal i ráno, když jsem nestíhal školu :-)

                          Ale tehdy nebylo tak narváno a hlavně tam byly rychlý ruský schody; na těch dnešních pomalých by člověk moc výběhů nedal…

                          0 0
                      • kokoska.rokoska  

                        Člověče, trenažér schodů jsem viděl na fotce někde na FB, takže asi fakt existuje :-)

                        0 0
                        • marttoni  

                          existuje, já je mám ve fitku před domem

                          0 0
                        • marttoni  

                          teď ještě na stránkách toho fitka čtu, že v ČR jsou tyto schody pouze v Praze v hotelu Hilton, v Brně ve fitnessu GOLD´S GYM, no a u nás na vesnici je to údajně rarita:-)

                          0 0
                          • Frankq  

                            jsou v každým fitku poslední dobou ;) asi jsi četl o nějáké spešpl znaačce těch schodů, dobrý jsou ty schody a ještě lepší ty programy co ti dají pořádně zabrat.

                            0 0
                            • marttoni  

                              Asi ju, to fitko tu stojí víc jak 15 let a mají je tam od začátku, popisek asi bude neaktualizovaný a vztahoval se na tu dobu, co se to otevíralo :-)

                              0 0
                      • Smazaný účet  

                        metro – Náměstí Míru v protisměru ;-)

                        edit…koukám, že už to tu je :-)

                        0 0
                        • kokoska.rokoska  

                          V protisměru by to byla výzva i teď a na ruských schodech podle mě unreal. My to běhali normálně po směru :-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Nemusíš být rychlejší než schody.

                            Pokud budeš pomalejší, tak začneš nahoře, sjedeš na nich pár metrů a začneš běžet proti směru. A pak pomalinko ale jistě (o kolik poběžíš pomaleji než schody jedou) se povezeš dolů. Není tedy žádný problém ani na těch rychlých dlouhých, jedině, že bys byl opravdu o moc pomalejší než schody a tak byl svezen dolu moc rychle.

                            Jak ale už bylo napsáno, tak tam je i mimo špičku pořád moc lidí.

                            0 0
                            • kokoska.rokoska  

                              No, teď je tam často moc lidí i na běh po směru :-)

                              Tvůj případ beru a uznávám, že problém rychlosti schodů řeší, ale je to pro soutěživou skupinu obtížně uchopitelné.

                              Po směru to bylo jednoduché, buď se běhalo po dvojicích závod každý s každým, nebo v řadě za sebou s 5s (10s? nepamatuju si) odstupama a měřil se čas. Dobrý bylo, že i když člověku totálně došlo, nahoru se stejně nakonec dostal :-)

                              0 0
                          • Smazaný účet  

                            tak po směru si je občas lehce vyklusnu i teď, když je chuť a místo…ale je fakt, že nahoře už bývám dost tuhej :-)

                            btw pak tu jsou „pevné varianty“ – Nuselský schody, schody na Branickou skálu…

                            0 0
                            • McBlacky  

                              Nuselský jsou měkký, Folimanka docela dává, ta direktka k hradbám

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                ty nový úzký? jo, ty jsou sice strmý, ale klasický Nuselský jsou zase asi 2× tak dlouhý…minimálně :-)

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  časově to vyjde jen o málo rozdílně. 50–55sec nuselský a kolem 40 sec Folimanka. Ale možná si to z hlavy pletu

                                  0 0
                            • kokoska.rokoska  

                              No jo, „lehce vyklusnu“ je malinko jinačí motiv, než „5×závod do schodů“ :-)

                              Z pevných variant jsme občas běhávali schody na Letnou, mají dlouhé stupnice a jsou mírné a tak jsme je běhávali po několika najednou ⇒ výborně jsme tím posilovali břicho a celý stabilizační aparát.

                              A výborný pevný kousek mám vlastně kousek za barákem – od Vystřeleného oka do půlky Vítkova; relativně krátké, ale solidně prudké. Ideální v kombinaci s Vítkovským tunelem (300 m @ 10 %) a závěrečnou rovinkou na Vítkov (od lampy k lavičce 300 @ 7 %)

                              0 0
                        • McBlacky  

                          ten Mírák v protisměru je na mým To Do už roky. Mám ovšem obavu, že formu jako v letech kdy jsem půl roku trénoval na běh Dolomitenmanna už mít nebudu a potupně by si mě vykostily.

                          Nedávno to oprášil Standa co trénuje na XAlps, jestli to prej konečně nedáme. Neděle v 5:15 asi jedinej reál termín. Já je běhal pravidelně nahoru a i to dávalo.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            důležitý je nepřepálit začátek…ale to skoro u všeho :-)

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Tak vyběhnout třeba 95%, do konce třeba 10m a už jsi úplně tuhej, nejdříve sotva udržíš rychlost schodů (stojíš na místě) a následně začneš odjíždět zpět dolů. To musí potěšit :-)

                              0 0
                • plzakj  

                  Asi bude taky trochu rozdil v tom, ze na kole a pri behu (krom schodu) zapojujes jine svaly a jinak (izotonicka vs izometricka vs excentricka kontrakce) ne? Navic beh je prirozeny pohyb, zatimco neprirozene pohyby pri jizde na kole se musim ozek ucit, aby svaly pracovali efektivne.

                  0 0
        • kokoska.rokoska  

          To řekni komukoliv z triatlonistů. Budou se za břicho popadat ještě dlouho poté.

          Samozřejmě, že jsem nenapsal naopak.

          0 0
        • Honzis  

          neřekl bych, kokoska to napsal správně! Cyklista může dát z fleku třebas půlmaraton pokud mu neodejdou nohy nezvyklým pohybem :-), spousta cyklistů z nedostatku času začala běhat a jde jim to pěkně! Běžci mají kolo spíš jako doplněk a dlouho nevydrží.

          Ale jak se tu psalo – dobrá fyzička a vůle může z cyklisty – běžce udělat „mrzáka“. Sám po několika obdobích, kdy jsem chtěl víc běhat a vždy si dojebal achilovky apod tak dám radši 5× cyklotrénink a 1× běh, než abych běhal. Hlavně mě to samotného nebaví a v běhu mě baví víceméně jen závodit :-)

          0 0
          • jecnak  

            To muzu potvrdit. Jen pak cyklista po takove behu pozna spoustu novych nezvyklych svalu a bud o nich vedet jeste tak tyden.

            0 0
            • kokoska.rokoska  

              Ano, tak to mám i já. Běh není zásadní problém, ale stavy ex-post trochu jo :-)

              0 0
            • Delkim  

              potvrzuji, v „plné cyklo formě“ jsem se v létě proběhnul, asi 7 km, a pak jsem skoro týden nemohl ani na to kolo a o sedání na záchod ani nemluvě :)))

              0 0
              • Smazaný účet  

                když to ale budeš trochu střídat, tak si nohy zvyknou a už to není takový zlý…

                no, i když mě na triatlonech obvykle trvalo tak kilák, než jsem se rozběhl trochu normálně :-)

                0 0
              • zdenek  

                Taky jsem udělal pokus, že jsem bez jakéhokoliv běžeckého tréninku dal 22 km. Kromě následných bolestí nohou mne překvapila bolest hrudníku. Zřejmě nějaké na kole nepoužívané svaly. :-)

                0 0
              • Smazaný účet  

                To já ani nepotřebuji běh, loni jsem si skoro nemohl sednout po 40km časovce, druhý den jsem polehával jak Forrest Gump, kterého něco kouslo :-)

                0 0
        • Delkim  

          v životě jsem neběhal a loni jsem se tím chtěl začít doplňkově ke kolu bavit

          první běh 5 km, pak asi 6 a můj třetí běh v životě byla desítka, kolem 47 minut a to jsem tam měl rezervu, až někdy po 6 km jsem se rozhodnul, že to dotáhnu na desítku

          a to nejsem žádný chrt…

          tak mi neříkej, že jsem si z kola nevzal vytrvalost :)

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            Pro dokreslení opačného (nefunkčního) směru:

            Zrovna vloni kolem dušiček jsem „řešil“ s pár známými atlety (běžci, řekněme širší česká špička), jak dojedou na soustředění 70 km na kole.

            Měli z toho takový vítr, že týden předtím nespali :-)

            A pak jeli i se silničkama vlakem…

            0 0
          • satch77  

            10 km za 47 minút je cas, ktorý potvrdzuje prenos vytrvalosti????? Fuha… neviem kolko mas rokov, kíl Atd. Ale mlady zdravy clovek, ktorý robí nejaky sport, by to takto mal zabehnut bez váhania. Ale ak si starší, potom Ok. Ja z môjho okolia viem, ze dobry bezec poda dobry výkon na bckl, ale cyklista (cestny), ktorý vobec nebehá nezabehne nic… Bezec ktorý si len trochu zvykne na sedanku bicykla, v pohode odbicKluje 120 km. Ale cyklista maraton nezabehne.

            0 0
            • Melvin  

              Ja znam par cyklistu, kteri pres zimu behaji a porazeji na zavodech lidi, kteri jenom behaji. A neverim, ze by z nekterych tech bezcu vubec uvisel par km na silnicnim zavode. Bezny cyklista maraton nezabehne, protoze nema na to zvykle nohy a techniku.

              0 0
            • kokoska.rokoska  

              Sorry, ale to jsou neuvěřitelné bláboly. Jak jsem psal, najdi si v okolí nějaký (profesionální či amatérský) triatlonový oddíl, ti celkem jezdí na kole i běhají, a dojdi se jich zeptat, jak to s přenosem je. Hodně ti to rozšíří obzory.

              0 0
              • Delkim  

                on bude „satch77“ asi podobný odborník na běhání, jako je odborník na FTP u běžné populace ve vedlejším vlákně „look_as1“ :)))))

                0 0
              • satch77  

                Mohol si aj konkrétne – co z toho co som napisal je blabol? Btw skúšam aj 3at ale plavanie ma prilis nebavy. Bicyklujem, beham. Tvrdiť ze zabehnut 10ku v čase 47 min s tvrdením ze to nieco – cokolvek dokazuje, tak to Je blabol. Je to proste priemerný cas rekreačného hobika (s nadváhou) ;-)

                Prave ze ja som sa doteraz stretal iba s opačným názorom. Preto ma zaujalo, ze je tu prezentovaný ten prenos aj opačným smerom. Nechcem sa hádať, ak to tak vyznelo, tak sory.

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  Blábol je úplně všechno cos sem zatím napsal, kromě spojek a předložek. Radu jsem ti dal, jestli se jí budeš řídit je tvoje věc.

                  0 0
                • raw 4  

                  Nebylo by od veci se podivar kolik lidi v bezny populaci da takovy čas. ..

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    tak tak

                    valná většina hobíků běhá časy 5min/km a i pomaleji…jenže spousta z nich to ani neví, protože nezávodí

                    0 0
                    • Honzis  

                      Dneska v Brodě 10ka – cyklista to dal za 36minut a to ještě v krosovkách po asfaltu … Cyklista co teď něco naběhal pod 35minut atd. Já 36:35 s objemem běhu kolem 100/měsíc. Jasně, není to žádnej zázrak, ale to není ani stovka ve zvlněném terénu průměrem 30km/h z cyklohlediska, pokud to dá běžec.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        to já mám teda naběháno podstatně víc, ale zase skoro žádný kolo…a musím říct, že cítím, že ta síla z kola chybí (hlavně do kopců)

                        ale pod 40min na desítku jsem se teda nikdy nedostal…nejlíp 46:34 Králodvorský čtverec (což je ale 10,45km) – v r.2005 :-)

                        Běchovice za 47:10 (r.2004)

                        0 0
                        • Zbyněk  

                          To já mám od začátku roku asi tak 60 km a ve středu mě čeká závod – asfaltová pětka… snad to pod 22 min. dám :-), a když ne, tak svět se nezboří.

                          0 0
                          • Zbyněk  

                            Tak nakonec 22:02, ale podmínky byly drsné :-).

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              No vidíš. 4:24 (jestli dobře počítám) není špatné, v poměru k natrénovaným kilometrům naopak velmi dobré. Chodit můžeš? Můžeš, tak v čem je problém?

                              0 0
                              • Zbyněk  

                                Ale jo, jsem spokojený. Sice o minutu horší jako loni, ale ten větr byl včera krutej. A taky je to pořád ± 4% do kopce. Nohy celkem OK. Naštěstí jsem si dal minulý týden jednu trasu naplno a další běh s úseky, takže si tělo začíná zvykat :-).

                                0 0
                        • Frankq  

                          Máš to jako já trénuju běhání přes zimu 5× týdně na maraton teď když jsem začal být trochu ve formě tak mi odešlo lýtko.

                          Já byl rád když s tréninkem jsem se dostal na desítce na 48min ale asi taky záleží na váte ne jestli má člověk jako já 85kg nebo někdo 60kg ale jsou to frajeří zaběhnout z kola pod45min desítku, dávám kobouk dolů :)

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Mám 185/90, jak patrno, nejsem běžec a nikdy nebudu. Na lehce kopcovitém silničním výklusu jsem se podle Stravy dostal před 14 dny na desítku za 46:37, ale když se podívám na synovy časy z téže trasy, tak je to opravdu jen výklus).

                            Dosažený čas v podstatě bez řízeného a cíleného tréninku, jen na objem (letos do 10.3. těsně přes 1.000 km), při průměru 145 bpm považuji za úplně normální – bylo relativně teplo a moc nefoukalo. Potíž s tímto způsobem ‚netrénování‘ je především rozvíjející se adaptace, proto občas uteču z lesa na silnici a mírně zrychlím.

                            Odešlo lýtko – problém bude v hlavě.

                            Něco jsi podcenil, boty, rychlý nárůst objemu, špatná regenerace, neprotahuješ, zásadně špatná technika …

                            0 0
                            • kemo  

                              Jakože jsi od 1.1.2017 do 20.3.2017 dal už 1000km?

                              0 0
                              • Polka  

                                Uz? To fakt neni moc.

                                0 0
                                • kemo  

                                  cca 12,5 denně se ti zdá málo? Samozřejmě záleží na tom, jak se ty kilometry stráví, jestli nějaký systematický trénink nebo jen tak. Ale ať tak nebo jinak mi to přijde brutální nálož.

                                  Beru to ale z pohledu triatlonisty, který má málo času + je pohodlný a snaží se kombinovat různé sportovní aktivity.

                                  0 0
                                  • Polka  

                                    Tak zalezi co clovek jezdi (chce jezdit) a kolik ma casu. Z pohledu hobby cyklisty je to mozna v mezich, ale pokud nekdo pomysli na vaznejsi zavodeni, tak ani nahodou. Sam mam 1200 a je to bida, ale neni cas.

                                    0 0
                                    • Barak  

                                      Z příspěvku ale vyplývá, že jde o naběhané kilometry. To mi přijde trošku dost:-)

                                      0 0
                                      • Polka  

                                        Ja to chapal jako km z kola (pise objem a tepy 145, coz by cca odpovidalo) prenesene do behu, tak ted nevim :-)

                                        0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Dle objem a tepy bych neusuzoval nic, to může být oboje. Ujasnit to bude muset ˘Ö˘ Krab.

                                          0 0
                                        • kemo  

                                          Já to chápal jako naběhaných 1000km. Na kole je to samozřejmě o něčem jiném.

                                          0 0
                                    • McBlacky  

                                      Záleží co jsi dělal jiného, já mám od prvního ledna na kole jestli 300km, ted to začnu víc drtit teprve. Byl sníh, takže lyže. Nejsem profík a změna je fajn.

                                      0 0
                                      • Polka  

                                        V zime taky valim bezky pokud to jde kvuli zmene, ale letos malo, nejakych 22 hod. Beru to ze aspon neco pro pohyb i vrsku tela. Vzdycky si rikam na podzim, jak bych se mel pres zimu lip „pripravit“ a pak je to stejne vsecko jinak a dohanim to v sezone.

                                        0 0
                                      • Smazaný účet  
                                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                        0 0
                                • MlokCZ  

                                  Naběhaných 1000km za 2,5 měsíce není moc? Tedy jestli to je naběhaných, z toho příspěvku to není moc jasné.

                                  0 0
                                  • Delkim  

                                    taky mám zmatek jestli je to běh neb kolo

                                    na běh je to ok a na kolo fakt žalostně málo :)

                                    0 0
                                  • kokoska.rokoska  

                                    Odpovím za Kraba – ano naběhaných. Naježděných má, tipuju, klasicky 1000 km/měsíc.

                                    Abych přispěkl do diskuse z vlastního soudku – vloni jsem kvůli zánětu v koleni nastupoval na Ironman Nice na začátku června s naběhanými 140 km za ten skoro půlrok, ale že by mě to na závěrečném maratonu nějak zvlášť limitovalo mi nepřišlo. Jasně, konec nebyl úplně komfortní, ale šlo to. Běh opravdu není o objemu.

                                    Snažím se to neustále vtloukat do hlavy několika kolegům z oddílu – mají naběháno násobně více než já (minimálně o řád) a na kratších distancích jim uteču „o moc“ a na delších „o trochu“… Prostě proto, že pro mě je 4 min/km realtivně komfortní rychlost a pro ně je to kruté závodní tempo ⇒ já trochu bobjuju s hlavou, abych vydržel celou dobu, ale oni se prostě utaví a na vytrvalost vůbec nedojde.

                                    0 0
                                    • kemo  

                                      S tím souhlasím, taky mám naběháno řádově méně než Krab a tempo mám bez problémů výrazně rychlejší.

                                      Spíš mě překvapilo, že běhá takové šílené (z mého pohledu) objemy a nijak trénink nestrukturuje. Ale zase pokud ho to baví, tak v pořádku.

                                      0 0
                            • Frankq  

                              Trénink mám dobrý a pestrý, jestli to může být jen neprotahováním tak to bude asi to to trochu šidím párkrát se protáhnu před ale po doběhu asi tak 5× z 10.

                              Nevím jestli problém byl v hlavě hodně lidí mi říká že jsem přetrénoval.

                              Boty už mám sezonu jetý oba páry na silnici tak jestli to bylo tím nevím ale začlo to jednou rychlým tréninkem a jinýma botama ( třetím párem).

                              Já měl naběháno za měsíc něco kolem 250km tak do lýtka jsem měl přes 600km znám borce který dává 500km měsíčně to už je jiná liga ale !!!

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Vždyť to říkám, problém je v hlavě. Přetrénování není samo od sebe.

                                0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                      • SolarStormCZ  

                        To je opět příklad jako look_as1, fyzicky velmi zdatní jedinci, s jasnými dispozicemi chtějí svojí nadprůměrnou výkonnost aplikovat na zbytek jinak sportovně aktivní populace, který si ale o takových výkonech můžou nechat jenom zdát (36min/10km). Brzděte hoši…

                        0 0
                        • Honzis  

                          ano, ale na bike-foru bych očekával, že lidi na kole jezděj. 500hodin tréninku za rok beru jako normál pro lepší hobby, stejně tak lepší hobby v běhu je 400km za měsíc. Pokud má někdo na 180cm přes 75kg tak je na běh prostě tlustej, což se na kole nemusí až tak projevit.

                          Když se podívám na video, tak rozdíl 31–33minut špička vs my 36–37 tak je rozdíl markantní!

                          Záleží na úhlu pohledu – znám plno běžců co nedali ani 40minut když jenom běhaj a baví je to, naopak jsou lidi co by s 34 nešli na start, že to nemá cenu.

                          Sám jezdím 18tis ročně, fyzičku mám z kola, proto běh dám z kola, ale zasekl jsem se roky na stejné úrovni a na zrychlení nemám – musel bych speciálně běhat a to mě nebaví ani mi to nedovolí nohy. I na kole jdu dolů a pohledem závodů jsem už marnej úplně a jezdit UAC, abych se trápil a dojížděl ve druhé půlce nebo ke konci mě nebere. Je prostě obrovský rozdíl ve vnímání toho co je „norma“, sport, hobby, výkonnostní, …

                          0 0
                          • raw 4  

                            A ja jsem myslel, že BF je pro lidi, co je baví kolo…o 500 h na kole s dojizdenim do prace a s rodinou si muzu nechat jen zdát. …

                            0 0
                            • Honzis  

                              však jo, ale já to bral na kategorii „lepší hobby“ – dneska mi na závodě říkal čtyřicátník s rodinou že by to chtěl zaběhnout pod 32, že s 32:28 nebyl úplně spokojený :-)

                              Jak říkám, někoho to baví, nezávodí, dává tomu čas jaký může a chce – je spokojený! Ale pak tady chytrolíni co proseděj hodiny na webu řeší watty a já nevím co, přičemž zásadním problémem je spíš čas na trénink, regeneraci a životospráva. Po škole jsem dával sportu 1000hodin ročně, s prací 8hod/denně a dojížděním 40 + 40km měl ještě času plno a objel 60 závodů za rok. Teď bych mohl sportu taky dát víc, ale už mě to ani nebaví a neuregeneruju to.

                              0 0
                              • Kerry12  

                                Asi jseš ukrutnej borec :) Runtour 10 v Liberci mám za 51 min a byl jsem doteď celkem spokojenej (běh mám teda jenom jako doplněk k cyklistice), pod 34 to zaběhl akorát Milan Kocourek (33:23) a Vítek Pavlišta (33:40), koukám že zbývajících 414 běžců už je na odpis a Milan s Vítkem jsou za tím tvým hobíkem s dětima… :D

                                0 0
                                • Honzis  

                                  jenže tohle je totální placka … Jen jsem chtěl říct, že hobby veterán s rodinou dokáže tohle zaběhnout, 50tník co jezdil dřív jenom na kole tam dal cca 42min. Pavlišta dal před týdnem u nás cca 30:40 na rovině.

                                  0 0
                                  • Kerry12  

                                    Tvl a ve 40 už veterán jako jo ? fakt kašli radši na to škatulkování :D Jinak nezávodí se jenom na špici, kde se pohybuješ nebo pohyboval ses, každý má jinak dispozice a jinak se zmáčkne, samozřejmě někdo to odflákne, ale když je to hobby sport, tak to má být hlavně pro radost, a vo to jde, ne ? ;-)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      z pravidel IAAF:

                                      PRAVIDLO 141 – Věkové skupiny, kategorie podle pohlaví

                                      VETERÁNI,VETERÁNKY Závodníci a závodnice, kteří dovršili věk 35 let pro soutěže

                                      na stadionu a věk 40 let pro soutěže konané mimo stadion

                                      0 0
                                      • Kerry12  

                                        Jasně, máš pravdu podle Mezinárodní atletické federace jsou veteráni od 35 ( mimochodem třeba rozteskávačky jsou podle ČACH od 13 let seniorky…), ale já to bral trochu volněj v kontextu debaty o hobby sportu a svého úhlu pohledu na věk … :-D

                                        0 0
                                • Honzis  

                                  hezky o nás psal Vítek – https://top4running.cz/…ach-nestacil

                                  0 0
                                  • Kerry12  

                                    Vítek je náš borec a fakt super skromnej kluk :)

                                    0 0
                                    • 01carbon  

                                      Herdek nechte to – fšichni – akorát jsem se dozvěděl, že neumim běhat a že se nevejdu do věkových kategorijí :-)

                                      0 0
                                      • Kerry12  

                                        Naštěstí jde čas podle věku přepočítat, tak pak už to srovnávání není tak strašný :D http://www.spanker.cz/…a_kalkul.htm

                                        0 0
                                        • kokoska.rokoska  

                                          No nevím :-)

                                          Zadal jsem do kalkulačky svoje aktuální výkony a věk a vyplivlo mi to srovnatelně mizerná čísla, ani zdaleka se neblížící mým výkonům před 20 lety :-)

                                          0 0
                                          • Krov  

                                            Neměl jsi si nasadit v mládí tak vysokou laťku :-)

                                            Pro celoživotní hobíky není problém držet pořád zhruba stejná procenta, ta kalkulačka celkem sedí. Jsou samozřejmě i novější verze, třeba: https://www.spanker.cz/beh/wma06.html

                                            Ta je dokonce ke starším o trochu milosrdnější, i když bych čekal opak, když vidím, kam se posouvají top veteránské výkony.

                                            0 0
                      • satch77  

                        36:35 s objemom 100/km za mesiac je veľmi pekný cas! Super! V podstate je to veľmi pekný cas aj pri objeme 100/tyzden 

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          A jak poznáš takhle na dálku, jestli to bylo 100 km/týden pohodového výklusu nebo 100 km/měsíc přísně strukturovaného rychlostního tréninku s vloženými halovými závody?

                          Se mi strašně líbí, jak se tady operuje s objemy v kilometrech/ho­dinách bez toho, aby se k tomu řeklo, jaký je cíl, jaký má trénink efekt, jaký je progres, či zda jde vůbec trénink nebo je to jen dlouhodobá nestrukturova­né/špatně strukturovaná kondiční aktivita ‚parkového klusala‘ © Kokoska.

                          Samotný objem je o ničem, byť je to příjemné nic.

                          0 0
                          • satch77  

                            100 za mesiac je malo, nech je to štrukturované ako chce. 100 tyzdenne uz chce rozmýšľať ako ma ten trening vyzerať. Z toho som vychádzal.

                            0 0
                            • kokoska.rokoska  

                              Dobrý vědět! My jsme v běhali většinou pod 100 za měsíc a asi proto nás „klucí“ z NDR vždycky zařízli. Škoda, žes mi to neporadil tehdy.

                              0 0
                              • satch77  

                                Ak mi chces tvrdiť, ze so 100 km mesačným objemom dokážeš vytvoriť nejaky rozumný ucelený bežecký tréningový plán, tak sory… to je scestné a nie je o čom debatovať. Ale to ani nie je predmetom tejto diskusie.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  to máš něco přes 3 km na den

                                  když si dáš 10 stovek a nějakej výklus…a to denně…neříkej, že to nemá smysl

                                  0 0
                                  • Delkim  

                                    Samozřejmě, nekdo7se prostě nedokáže odprostit od objemu. O tom to není. Je to o efektivitě tréninku, regeneraci atd…

                                    0 0
                                  • satch77  

                                    Ja som mal na mysli vytrvalostný beh. Pri šprintérskom tréningu nebehas denne 100vky. Ak behas intervaly, alebo nejaké tempa, potrebuješ sa rozklusat a vyklusat. Uz len to mas tých 5 km. A samozrejme šprinty sa robia az na rozvinutej zakladnej vytrvalosti. No a ako posledné – ak sa bavíme o hobickom behu, predpokladal som najmä hobicke behy na 5, 10, 1/2 M a M. Aj ked to tak nemusí byt samozrejme vzdy.

                                    0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  Hochu, hochu, zbytečně ze sebe děláš čím dál většího troubu.

                                  Samozřejmě, že do toho objemu vměstnám super běžecký trénink. Ostatně většina mých nástupců právě takhle trénuje. A jak jsem koukal na výsledky HME, tak to asi stále funguje – „bedny“ byly. Ale to sis snad všimnul, že jo?

                                  0 0
                                  • ms82  

                                    A proto uz od 50–60. let i stredotratari vi, ze je treba kombinovat objem a intenzitu. Obcasne ulety na jednu nebo druhou stranu jenom potvrzuji toto pravidlo. Nejsou za to medaile z HME, ale z olympiad a MS. Samozrejme s rostouci vzdalenosti stoupa i dulezitost objemu. I spickovym maratoncum muze stacit 90k/tyden, nicmene je treba pocitat s tim, ze kazdy je jiny a taky ze skveli bezci nebehaji rok dva, ale spis 10+, tudiz aerobni kondici maji dobrou i tak.

                                    0 0
                                    • kokoska.rokoska  

                                      Á, další odborník.

                                      1. Jsem rád, že jsem se konečně dozvěděl, co jsme jako středotraťaři „dávno věděli“. Kdybys mi to řekl tehdy, mohli jsme být oba slavní.
                                      2. Proč sem pleteš maraton, když se bavíme o běhání? Že ty si myslíš, to spolu souvisí, viď?
                                      0 0
      • PAFIRA  

        Nepotřebuji pálit svalová vlákna,ale tuky…

        0 0
    • JFtryall  

      Jestli ti nevadi beh, tak spis behej kratsi veci a intervaly, ktery jdou na kole v zime spatne. Kdyz si to dokazes dobre nastavit a zregenerovat, tak extra dlouhy treninky nepotrebujes ani pres zimu. Je to pak hlavne o vhodnych intenzitach a priprave na ne. 6h na kole s treninkem uz nema moc spolecnyho, kdyz neladis na World Tour. Myslim, ze 2–3h kvality jsou mnohem lepsi nez vyletnich 5, kdy pulku stejne proflakas. :-)

      A jeste otazka, co je pro tebe anaerobni trenink?

      0 0
    • trochar  

      ráno všem, díky za reakce. abych to vše upřesnil. jsem výhradně silničář. mým cílem jsou závody uac s tím, že bych nerad byl poslední. na kole jezdím cca 3 roky. ročně tak 5–7 tisíc, přes zimu větnou nic moc (1–2 týdně vyjížďka 1 –1,5 hod). tento rok jsem se dal na běh (3–5 hod. týdně) a předpokládám, že to bude mít pro mou jarní kondici nějaký význam.

      měl jsem za to, že vyrvalost je jen jedna. ale rozumím tomu, že rozdíl v pohybu na kole a při běhu je, že zapojuji jiné svaly. nicméně zdá se mi, že běh je namáhavější discíplínou, alespoň pro mne. snáze se dostanu na výšší TF než na kole. na 140 TF se v běhu dostanu hned (5min/km) a to je pro mě horní mez aerobního pásma (čili takový pohodový běh), kdyžto na kole je dostat se na 140 TF už vcelku fuška (svižněji pojatá rovina, v kopcích jsem hned výš). z toho pro mne vyplynulo (možná mylně), že pokud budu trénovat běžeckou vytrvalost, tak ta cyklistická pújde také nahoru. že budu těžit z naběhaných kilometrů.

      anaerobní trénink jsou pro mě krátké intervalové úseky běh či kolo, které se odehrávají v TF 161–189. zkoušíš nebo se ptáš?

      jelikož je můj pohled asi patřičně naivní, hned si dám jeden políček. proč etiopani či kenani (vytrvalostní běžecká esa) nejezdí na kole? myslíte, že kdyby jim místo bot (ano, můžou běhat i bez bot…) dali kolo, dostanou se na stejnou špičkovou úroveň jako jsou v běhu.

      a ještě naivní příklad: profesionální běžeč a profesionální cyklista (v rámci ČR), kdyby závodili spolu ve svých disciplínách a následně se jim časy sečetly, kdo by vyhrál? půlmaraton a jízda na kole 100 km rovinatým terénem (max. nastoupaných 300m). běžec – půlmaraton 1:05 hod – 100 km – 3 hod? cykista – půlmaraton – (uběhne to vůbec?) 100 km – 2:40 hod.

      0 0
      • plzakj  

        Cyklista co nebeha to neubehne. Znici si slachy a klouby. Metabolizmus je 1 ale svaly jsou jine, pohyby jsou jine. Na trenink to neni, ale rozhodne lepsi, nez nic. Jen bacha na zraneni.

        Edit: tady a tady je k tomu i trocha teorie.

        0 0
      • favorit.  

        nejezdí proto, že běhat můžou klidně i nazí a naboso, když to přeženu. Narozdíl od kola, který je prostě drahej sport… :-)

        0 0
      • black.horse  

        Jak Ti nahoře napsal rákoska, ta podobnost a přenositelnost trénovanosti tam mezi těmi sporty nějaká je, ale je omezená… to jak moc je dané konkrétní fyziologií daného člověka(každý tělo reaguje jinak, obecné věci a principy platí, ale nelze moc konkrétizovat hodnoty, aby to nebylo zavádějící, krásnej případ jsou hodnoty AP/AnP) a především mírou trénovanosti a směru, kterým ten přenos chceš realizovat. Když se podíváš na oba pohyby, tak uvidíš rozdíly. Při běhu se zapojí zbytek těla (mimo nohy) mnohem intenzivněji než na kole. Pracuje více svalů a ve vyšší intenzitě a navíc nohy podobně jako na kole prostě nesvěsíš a neodpočineš… proto taky máš vyšší tepy a pokud trénuješ dle nich, tak je fajn měřit pro běh test na laktát zvlášť a nebo alespoň o pár tepů posunout hranice. Dále při běhu se nohy pohybují v jiném rozsahu pohybu a svalová práce je mnohem dynamičtější a mimo běh do kopce je dráha na které probíhá kontrakce kratší. Krom toho je jiná frekvence a jiné rozložení zatížení (více pracují lýtka). Čímž jsem Ti odpověděl na čenošské běžce, i kdyby na kole jezdili, bude to vždy minoritní aktivita. Z těchto důvodů je ta přenositelnost omezená, ale rozhodně nelze říct nulová. Naopak si myslím, jak jsem psal výš, že zima je ideální prostor pro alternativní disciplíny, všeobecmý rozvoj a řešení disbalancí. Cyklista jen kolem nemůže být živ, alespoň né dlouhodobě na vyšší úrovni, protože je tam riziko že ho zanedbání ostatních svalů časem negativně dožene. Než začneš najíždět relativně monotónní ZDV (dle toho co píšeš, tak to plánuješ později než teď) tak dělej všechny sporty okolo co můžeš a Tě aspoň trošku bude bavit, hlavně se hýbej a hýbej jinak než se budeš hýbat zbytek roku, to Ti jedině pomůže…

        0 0
      • Prazak0  

        Běh mi přijde jak vhodná zimní aktivita. Dokonce v mnohém lepší než šlapání doma v teple na trenažeru. Taky pro lidi, co nejsou vyloženě profesionály, tak mi přijde lepší k celkovému rozvoji. Kolo je jednostranná záležitost a běh znamená něco jiného. Co se týče trénování. Pokud jde o trénink srdce a dýchací soustavy, tak při srovnatelné TF se během trénuje stejně jako na kole, nebo rozdíly jsou malé. Svaly na nohou se používají z velké části stejné, ale jsou zatěžovány jiným způsobem. Takže se něco udržuje i zde. Po běžecké zimě přechod na kolo je určitě snažší než kdo jen odpočíval. Kdo má je naučený na kole ty svaly zatěžovat, tak to je otázka pár týdnů, přechod na jiné zatížení, jinou frekvenci.

        Zažil jsem člověka, co závodil v běhu, i na kole měl sílu a rychlost. Příklad Martiny Sáblíkové ukazuje, že mezi sporty jde značná přenositelnost, pokud jde sport, kde jde o rychlostně vytrvalostní zatížení nohou. Další příklad je Anežka Drahotová, chodkyně a běžkyně, která má taky na kole top výsledky, ač na samotném kole tolik nenajezdí.

        0 0
        • jeffino  

          tak sáblica bruslí, jako když budeš např. skateovat na běžkách tak ti to na kole pomůže, Anežka je top atletka podle ní bych to neposuzoval, osobně znám top běžce se kterým když vyjedu na bajku tak je to teda hukot prostě to už je jiná kategorie.

          běh ti na kolo nepomůže tak to je a bylo to tu řečeno, dobrý na něm je že při něm zpevníš i střed těla, pokud budeš jezdit jenom na kole tak ne, stejně dneska už profíci dělaj všecko možný jenom nájezd není to hlavní.

          0 0
          • Delkim  

            jednou byl v TV rozhovor s nějakým naším bikerem, prý mu dávali zabrat i kamarádi profi hokejisti, ale nesmělo se jet déle než hodinu :)

            0 0
            • 01carbon  

              Nejhorší jsou asi kanoisti, skifaři. Když jedou na kole tak jsou k neutahání a dát si s nimi kruhovej trening je koledování si o smrt.

              0 0
              • jeffino  

                jj, veslaře žádnej profi hokejista neutahá :-) a běhaj k*rva dobře :-)

                0 0
              • Delkim  

                mohu potvrdit, dělal jsem celé dětství rychlostní kanoistiku a komplet celou zimu jsme jenom běhali + kruhový trénink, to jsem nesnášel :(

                btw a veslaři to samé, otec byl několikrát na olympiádě, tak to znám dobře :)

                0 0
                • 01carbon  

                  A ještě si vzpomínám na fotbálek na loděnici v Pardubicích – to bylo jako si dobrovolně vlézt do mlejnku na maso. Z basketu jsem znal kouzlo kolektivního sportu, kdy než člověk dopadl po výskoku měl dole triko ale fotbálek na loděnici – čiré peklo. Taky jsem tam zažil vyhozené rameno – zastavil se mač, jeden mančaft za ruku, druhej za trup a za 20min se hrálo dál :-)

                  0 0
                • Manzak  

                  Mohu potvrdit to veslovani, v zime spousta behani.

                  0 0
                  • Breakpain  

                    Tak je to u nich klasika – jednoho borce znám a děsně mě „sere“ … to je jako nezastavitelný tank, ať dělá jakýkoliv jiný sport (vyjma ultra vytrvalostních) … vedle něj si připadám jako totální nula, heh.

                    0 0
            • plzakj  

              :-)

              0 0
            • plzakj  

              :-)

              0 0
      • Melvin  

        Ja jsem se casem dopracoval k tomu, ze kdyz uz beh, tak pouze intervaly. Dlouhe behy me sice bavily, ale ta nasledna regenerace a ze by mi to nejak moc dalo se rict neda. Holt nejsem bezec. Co ma podle me prinos, je chozeni po horach, super trenink sily a vytrvalosti. Navic jak tu nekdo poznamenal pohyb noh pri chuzi do kopce je slapani celkem podobny. Pokud je snih tak samozrejme bezky. Ale i to kolo by tam melo byt, teda pokud nechces zacit zavodit pozdeji. Jinak pokud si jeste nejel zadny silnicni zavod, tak by ses mel pozdeji obcas svezt v baliku aby jsi vedel o co jde.

        0 0
      • kokoska.rokoska  

        V zásadě souhlasím s tím co psali ostatní, jen doplním:

        1. Opravdový běžec ti 100 km na kole za 3 hodiny nejede ani náhodou. Neujede je nejspíš vůbec, protože na kole vůbec nejezdí.

        Další známá věc z atletiky, kolo běžce strašně zpomaluje, proto se mu vyhýbají.

        Místo běžce bys musel použít dálkoplaza (dlouhé štreky, tempo 3–3:30+).

        2. Neběhající cyklista ti půlmaraton nejspíš taky neuběhne, protože si poměrně záhy natolik poničí pohybový aparát, že nebude schopen pokračovat. Ono ani běžci se do půlmaratonu nebude chtít, viz výše, z těch samých důvodů.

        3. Tvůj hypotetický závod byl vyzkoušen už dávno. Doplněn o plavání se jmenuje triatlon a přetrval dodnes – dobrý triatlonista dá půlmaraton pod 1:10 a 90 km pod 2:15 (tj. 100 za cca 2:30).

        0 0
        • black.horse  

          ad1. nejen běžce zpomaluje, mě trenér taky zakazoval kolo, ale dle vzájemné dohody jen před závody a to jsem dělal jen koulaření a disk, právě kvůli dynamice… nj, proč jen já u toho nezůstal, čím jsem starší tím víc mě lákají jen sporty pro které mám nulové předpoklady a jsou pro mě horší a těžší :-)

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            Tak jasně, jako vrhač bys na kolo doplatil nasobně víc než běžci. Pro vás je výbušnost vším, byste se neměli na kolo ani podívat, natož na něm jet :-)

            Se až divím, že ti ho trenér toleroval.

            Ad povzdech – nic si z toho nedělej, mám to stejně :-)

            0 0
            • black.horse  

              Já na kole skákal dirty a nešťatsně se pokoušel jezdit dual slalom, takže spíše bylo riziko úrazu, ale i na tom kole jsem na skoky musel dojet… Už tehdy pro mě kolo byla sportovní vášeň číslo jedna, takže ta atletika byla taková kompromisní abych mu hnedka nezdrhnul, když jsem přijel na kole, tak jsem ani nemusel dělat rozcvičovací výklus apod:-) ale dneska mě s odstupem času mrzí že jsem skončil, až dneska vidím že nějakej talent tam byl, bohužel jsem ztratil motivaci už na začátku a neustál jsem to, že to je vlastně nudnej neadrenalinovej spor­t…

              0 0
    • platypus  

      Od té doby co jezdím celoročně na kole tak bych se na ňákej běh přes zimu mohl vykašlat, vytrvalost se rok od roku zlepšuje aji bez ňákýho běhání, jestli závod taky bych doporučil jízdu ve skupině ať se člověk naučí jezdit v rychlosti zatáčky a ne furt docvakávat a vyslabovat se, natož útočit. Jednou jsem viděl kluka z kck trénovat krátký sprinty do kopce, asi pro výbušnost, na jaře. Na intenzity jsem na jaře opatrnej, už jsem byl z toho tři dny out, myslím když se to přetáhne čas strávený v tom anaerobním pásmu.

      0 0
      • JFtryall  

        V anaerobu vydrzis stejne hodne kratkou dobu, anaerob nema cenu resit, musi se hlavne resit VO2Max. Klasickej problem je ze lidi jedou na jare kazdej kopec takhle protoze jsou nateseni a pak se z toho davaji dlouho dohromady. K tomu abys mohl uz zjara strilet kratsi intervaly na svem napr 5–10 minutovem maximu vede pomerne dlouha cesta pres intervaly nizsiho zatizeni.

        0 0
        • platypus  

          Jj, přepálit to na jaře není nic těžkého, během jízdy si dáváš a následky se dostaví posléze až doma, přitom v létě jak už je člověk rozježděnej je to jiný, jsem byl v maximálce, což jsem zjistil až pohledem na tepák, na kopci.

          0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • Mikikuba  

      Pokud běh tak zkus schody jak někdo piše jako intervalky. Pokud máš ok kolena. Já to tak dělala dokud klouby dovollily. Je to výbornej silově anaerobní trénink, který trošku rozbíjí vytrvalostní zimní trénink cyklistů. Schody max do 5–7 min trvání.

      0 0
      • Smazaný účet  
        0 0
        • Mikikuba  

          to jo.a jak dlouho si běžel nahoru? nemyslím 5–7 minut dohromady ale jeden běh schodiště:) jestli vyznělo jinak…ja většinou dávala aby ta intenzita mi dávala tak 30 minut. to bohatě v zimě pro cyklistu stačí teda pro ultramaratonce – nejsem sprinter ten by asi unes víc:)

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
          • Forester  

            ještě k těm schodům. je lepší běžet 7 pater a pak dolů nebo pyramidu (1 nahoru dolů, 2 nahorů dolů, 3 nahoru dolů, atd.)

            0 0
            • Mikikuba  

              Já to běhala tak aby doba výběhu byla asi poloviční než doba kdy jdeš dolu. Ale to je hodně co od toho čekáš – já jsem ultramaratonec a třeba sprinter by to dělal jinak. Tak trošku jsem tím simulovala intervalový trénink tedy i doby zotavení.Ale přesně jako na kole to nejde to by v zimě člověk zmrznul.

              0 0
              • Forester  

                No, ale ona to doba seběbu bude vždy cca 1/2 doby výběhu:-).

                Jinak já nejsem nic, teď po delší době se zkouším rozhýbat. Když není extra hnusně (pod nulou nebo bordel), jdu běhat (2–3× týdně), případně v garáži válce. Jinak jsou ty schody. Doteď jsem dělal ty schody jako pyramidu, taková obdoba intervalů:-). Dle možností 1–2 série. Snaha je dostat se maličko do formy před jarem.

                0 0
                • matbiker  

                  Bohužel, teď schody nikde nemám, ale když jsme dřív běhali na Jižňákách v segmentu 13 pater, tak jsme začínali na 10 výbězích a končili jsme na třicíti. Nahoru naplno celou výšku a dolů jemným poklusem. Chybí mi to.

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Sbíhání dolu ti bude na houby, je to jiný pohyb než běh do schodů a od cyklistiky zcela odlišný. Navíc po takovém tréninku budeš pár dnů (ne)chodit jak lazar. Já bych dolu jezdil výtahem, i pro zotavení mezi běhy je to fajn.

              0 0
        • Smazaný účet  

          natáhni si lano venkem – nahoru po schodech, dolu slanit…

          0 0
      • Smazaný účet  

        no, tak jsem o tom spekuloval a asi zařadím schody na Branickou skálu :-)

        0 0
        • 01carbon  

          Mladej zacal jezdit s draharema z kova – chodi 2× tydne behat schody vedle bazenu v podoli. Po 1, po 2, po 3, skakat zabakama, s nekym na zadech… tuhle dosel a ani veceri nechtel ;-) otvirat lednici zacal az tak za hod.

          0 0
        • Mikikuba  

          Přesně ty jsem běhala + dobrý jsou schody směrem na kavčáky za bazenem z Podolí:)

          0 0
          • smash_mouth  

            Takhle zo vypada ze vsichni trenujou na pomezi Branik/Podoli :-) … sice tam bydlim ale jezdim karou behat do krcaku 10 pro dobrej pocit.

            0 0
    • JMT  

      Zde psane reakce mi prijdou dosti z „profi“ sveta. Kdyz to vezmes z toho hobby pohledu, kdyz prijdes v 6 z prace a mas se ty dve hodiny venovat rodine atd…tak je urcite lepsi si jit na hodku zabehat nez jit cumet na bednu a tlacit chipsy. Jasny, bylo by lepsi nahamtat 50km, ale denne, v noci, po tme, ve srackach.....to neni trening ale loterie jesli te nekdo driv srazi, nebo onemocnis.

      0 0
      • team_daddy  

        +1

        0 0
      • Yura  

        „ale denne, v noci, po tme, ve srackach…“

        No dle komentu zdejsich frajeru me to neprijde u nich jako vubec zadny problem. :))

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          V čem je problém? Jezdit se dá v ledasčem, když už mě to nebaví (nebo mi to přijde příliš nebezpečné), tak to beru klusem. Od vynálezu čelovky uplynula už nějaká ta chvíle, takže proč se omezovat. Když musíš, tak musíš.

          0 0
          • Leeroy  

            presne jak rikas, kdyz musis, tak musis :) jasny, trochu loterie to je vzdycky, ale pokud je clovek perfektne osvetlenej, opatrnej a nevymysli blbosti, neni problem 50+ kazdej den po praci po tme dat..

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pro většinu lidí není problém v samotné proveditelnosti, ale v morálce se dokopat a skutečně vyjet do ledové tmy.

              Je to jako studená sprcha po švihu – nejhorší je otočit kohoutek na studenou, pak už je to docela fajn :o))

              0 0
              • Leeroy  

                :)) rozumim a souhlasim, ale muj problem je zcela opacny, vzdy se spis musim hlidat, aby treninku nebylo moc..pocasi, podminky, to nehraje roli;)

                0 0
                • raw 4  

                  Klobouk dolu jestli das po praci 50 km…do kdy pracuješ a co na to rodina?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    tak na kole to jsou 2h

                    já chodím běhat dvacku, což jsou taky skoro 2h…

                    0 0
                    • raw 4  

                      Chapu beham taky v zime po praci…s tim, ze si vycistim hlavu a nejak se udrzim…Duvod je i ten, ze je to casove min narocny jak kolo v zime..spis se mi nezda v zime 50 km za 2 hodiny v noci…kalup…

                      0 0
                      • Leeroy  

                        jezdim na trekingovym kole ted v zime, prumer 24–27-podle vetru, stavu silnice, atd.. coz mam ve dne velmi podobne na stejnych trasach (vetsinou v noci dojedu k nejblizsimu kopci, parkrat vyjedu a zpet )) )..proste ta tma z hlediska jizdy mne prijde jako minimalni omezeni, pokud se vhodne sviti-horsi je obcas trochu strach z ostatnich ucastniku silnicniho provozu :D jinak pritelkyne je OK s tim;)

                        0 0
            • Breakpain  

              Nevím, já mám ve tmě bobky, to raději to samé odjedu na trenažeru :) …

              Párkrát jsem to zkusil a rychle jsem se vracel do osvětlené části – pro mě to moc není.

              0 0
              • skorpion  

                noc, les a v dialke pocut stekat psov. To ta zrychly a az vtedy trening stoji za to. A ked este stretnes nejaku srnu, ci zajaca a vidis im v tme len svietit oci…to ti potom rohadzuje tep :-)

                0 0
        • plzakj  

          Problem to je. Ale otazka byla, zda beh nahradi trenink na kole.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Vopruz možná, problém s mým podzimním/zim­ním/jarním sportem potmě má jen má drahá polovička.

            Od určité úrovně (a potřeby tréninku) se běháním cyklistika nahradit nedá. Až do určité úrovně se ale dá přiměřené běhání použít jako doplnění a údržba, pro překlenutí klimaticky méně příznivé části roku a budování otužilosti. Sportovně mi přijde každopádně lepší plavání.

            0 0
            • 01carbon  

              trénuju na triatlon – v létě kolo, v zimě běhám občas plavání – ale moc né, protože musí vždycky vypustit bazén aby mne vylovili.

              0 0
          • jeffino  

            nenahradí a kolo je žrout času a pokud makáš v práci manuálně, tak se k tomu ještě přidává regenerace.

            btw: život je otázkou priorit..jsou lidi, co nemaj skoro žádný povinnosti a jsou líný jak vši

            0 0
      • trochar  

        Zdravím do Nového roku, díky za komentář. Musím říci, že právě takový je můj případ. Nejvíce mám času právě po setmění (přijdu z práce, dám děti spát) a tak se mi právě běh stal přítelem. Jsem z Holešovic a běhám přes Trojský most podél Vltavy. A když si tak nějak mezi 18–21 vyběhnu na hodinku, jsem spokojený. Když tam potkávám silničáře, kteří to tam po tmě švihají, tak z nich mám nejen strach, ale vůbec mě neláká ta představa tam po tmě jet s nimi. Podle mého je to dost o hubu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Konečně zajímavé téma, taky napíšu názor. Sám sobě trenérem, určil jsem si to tak, že listopad až dejme tomu leden, mám zimní přípravu, která obsahuje naprosté minimum cyklistiky. V podstatě, jen když je o víkendu výjimečně hezké počasí, tak vyjedu. Je fajn zapojit i jiné svalové skupiny a trochu se pobavit a předejít tím pak brzkému vyhoření, ala „furt kolo“. Takže moje zimní trénování obsahuje posilku, běh, brusle ( led ) a outdoor – tůry, většinou po horách. Ideálně ještě plavání, ale v mém městě je kryťák zavřený. Pomyslný základ vidím v posilce, kde nejdřív zpevním trup ( hlavně záda ) a pak se pozvolna přesunu na nohy ( dřepkins s činkou, hacken dřep ) a pak po zbytek údržba trupu a rukou. Rád chodím na bruslení ( zimák, když se zadaří, tak rybník ), jednak mě to hodně baví a taky Sáblice nám ukazuje, že to s kolem trochu souvisí :o)

      K tomu běhání – běh mě taky baví, běhám 5–15 km, TF držím kolem 140–150. Je to perfektní pro kardiovaskulár, ale nepočítej, že ti to dá nějakou sílu do noh. A jako cyklista na to patrně nemáš zvyklé vazy v kotníku, takže se ti může stát, že po 2 km budeš jak dřevěná loutka. Jinak nevím proč, ale taky mi to dost pomáhá na záda, když se cítím rozlámaný. Jinak snažím se tyto tréninky držet v rozmezí 1–1,5hod.

      Cca od konce ledna zimák dostane pořádné světla a začnu zase jezdit. Z práce se dostanu domů v 16:00 a za chvíli je hned tma, ale kolo hold moc nenahradíš…

      0 0
      • Smazaný účet  

        pokud máš podmínky, můžeš si to trochu zpestřit parkurem – když to neklouže, mám na trase řadu laviček, železniční násep a několik dalších kokotin :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Parkur mě nenapadl, zajímavá alternativa. Máme tu koridor Břeclav – Bohumín ( Warszawa ), ten raději přebíhat nebudu :o)

        Spíš ten běh asi z velké většiny nahradím dlouhými schody. Ze suterénu do osmého a výtahem dolu, trénink na 45 minut.

        Schody dají cyklistovi více a budu v teple. Posledně jsem si dal 13 km v –4°c a odstavilo mě to na týden.

        0 0
        • Melvin  

          Ja tuto zimu zkousim jako doplnek plyometricke cviky plus nejaky workout, kdyz uz mi tu kousek od baraku zbudovali workoutove hriste.

          0 0
      • trochar  

        Ahoj, díky za komentář. Sám sobě trénérem, tak to mám i já. Souhlasím s tebou, že vlastně od listopadu do nějakého ledna (či podle počasí) se na kolo dostanu spíše sporadicky (mluvím o silničce), ale minimum jednou týdně bych vyjet chtěl. Je to otázka nejen počasí, ale i času, který člověk tomu chce objetovat a kolik mu dovolí děti a drahá polovička.

        Ce se týká mých aktivit, běhám teď cca 4–6 týdně (cca 45min-90min). Zatím v nižších TF 140–150, občas ale zrychlím. Od mého počátku běhání, které jsem začal právě z důvodů časových, jsem naběhal cca 500 km od nějakého srpna – září, čili jsem si na ten pohyb už nějak zvykl. Zatím jsem nijak nezávodil, ani cíleně neběžel na čas, ale na Strava mi ukazuje moje běžecké rekordy i tak. Na 5 to mám cca 21 min, 10 cca 44 min s tím, že jsem dost soutěživej a rád bych ty časy posunul na 5 pod 20 a 10 pod 40. Nicméně můj hlavní zájem je kolo a jsem moc zvědavý, jak tento můj běžecký trénik bude prospěšný pro cyklistickou seźonu. Jak jsem si pročetl reakce, spíše to většina z vás profíků nevidí příliš optimisticky, ale mně nic moc jiného nezbyvá, budu běhat a jezdit a uvidíme, co z toho bude. Zajimávých tipů se objevilo také několik, čili moc děkuji. Hezký Nový rok všem.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Pořád lepší běhat než nedělat nic.

          0 0
        • Melvin  

          Ac sam jsem priznivcem treninku venku, v Tvem pripade bych premyslel o trenazeru jako doplnek. Muzes slapat a u toho v klidu hlidat deti, nebudes jezdit po tme a na jare na tom budes urcite lip nez, kdyby si jen behal. Sis zrovna vybral silnicni zavody a to je trochu jine kafe nez biky. Na bikovem zavode si zazavodis, protoze to jezdi lidi ruzne vykonosti, tak si tam kazdy najde sve soupere, ale silnici (napr. SPAC) jezdi vetsinou sami nabusenci. Takze kdyz na to nemas, tak se akorat v prvnim kopci zatavis, vsichni Ti ujedou a zbytek pak jedes sam. Tot muj pohled na vec, ale samozrejme se muzu mylit. Kazdopadne urcite lepsi behat nez nedelat nic. At se dari.

          0 0
          • Smazaný účet  

            V zásadě 100% souhlasím, dokonalé kompromisní řešení… ale alespoň pro mě by byly válce/trenažer hrozná nuda -_- Sice cyklistiku žeru, že mi v rodině přezdívají Sagan, ale především sportuju pro radost a odreagování, to bych pak opravdu raději běhat :o))

            0 0
            • Melvin  

              Mam to podobne. Proto jsem valce nevytahl ani nepamatuji. Obvzlast po tom, co jsem si poridil cyklokrosku. O vikendu se pak vetsinou domluvime na nejaky vyslap po horach. Do toho pres tyden nejake posilovani, sem tam beh. Jeste, kdyby tak napadl snih i v nizinach a mohl konecne vytahnout bezky. Proste je tolik veci co se da delat, tak proc zustavat jen u toho kola.

              0 0
        • Smazaný účet  

          Je vidět že tě to chytlo a nějak si to snažíš obhájit. Pokud to tak je, tak zvaž priority a můžeš vyměnit kolo za běh. Budeš mít na svůj sport čas celoročně a celkově ti běh vezme cca třetinu času oproti cyklistice.

          Pokud jsi ale ortodox cyklista, tak popřemýšlej o posilovně. Ta má velmi příjemnou hodinovou dotaci, trénink = cca hodina, je tam teplo, otevřeno často do 21:30 a můžeš tam vykonávat činnost, která ti pro cyklistiku skutečně pomůže.

          Můžeš nabírat vytrvalostní sílu, maximální sílu, výbušnost, léčit disbalance, udržovat zanedbaný vršek a třeba jednou týdně si udržet kardiovaskulár tím oblíbeným během ;-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Běžet jednou týdně, to je tak právě tak na to odvařit si kotníky nebo achilovky. Jsou stovky radostných (silničních) až výkonnostních cyklistů pokročilého věku (cca ~60+), ale jen jednotky takto věkovitých běžců. Závodní běh nebude o nic menší pruda, než stejně pojatá cyklistika.

            Kdybych to se sportem myslel vážně, tak budu trénovat – ale na to jsem příliš pohodlný. Ke zvolenému odvětví bych pak logicky pořídil specifický domácí trenažér (válce; pás) a ten doplňoval jak aktivitou (zimní kolo, běh v hale + na oválu), k obojímu logicky korekční posilování. Být čistokrevným silničním cyklistickým závodníkem, na běh se úplně vykašlu, pokud by jeho provedení nespadalo do kategorie korekčního posilování.

            0 0
            • Smazaný účet  

              ad kotníky: Možná máš pravdu, mám to naopak. Když běžím jednou za čas, tak je to ok, jednou jsem náhodně dal bez problému i 27 km. Když jsem byl uprostřed sezony bez kola a běhal častěji, tak po cca 10 dnech se ty kotníky začaly silně ozývat :( Achilovky mě občas pozlobí spíš na kole.

              ad sport: O tom, co jsi napsal se nepřu – máš pravdu. Asi jsem špatně formuloval, ale myslel jsem vyměnit běh za kolo ve smyslu, po práci a povinnostech si na hodinu vyčistit hlavu a nezávodit. Ale to vlastně může i na tom kole…

              0 0
    • krikli  

      Letošní zimu kompletně proběhám, v listopadu jsem kolo pověsil na hřebík a začal zase běhat. Připravuji se na maraton v květnu v Praze. Dám ti pak na jaře vědět, jak mě to posunulo, či naopak neposunulo. Předpokládám, že na kolo sednu až po maratonu. Uvidím, jak mi ten zimní základ bude oproti předchozím rokum chybět… Jak moc budu marnej atd…

      Jinak co se týče svalových skupin, tak samozřejmě pro kolo jsou hlavně ty kopce.

      Druhý aspekt, který se tady moc neuvádí, je hodnota laktátu při jednotlivých tepových frekvencích. Obecně si myslím, že i vytrvalostním během lze snížit hodnoty a toto využít i na kole. Samozřejmě je to otázka výkonosti. U trénovaného jedince to velký význam nemá. U hobíka, který má aerobní práh hodně nízko, mu to může celkem pomoct. Za prvé může během sundat nějaký to kilo dolů a snížit hodnoty laktátu v krvi.. Samozřejmě musí běhat v tepech k tomu určených.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ohledně těch laktátových prahů jsem zrovna nedávno ve známé publikaci přelouskal kapitolu, která pravila, že pro různé sporty má tělo různé prahy. Tzn jindy se budeš kyselit při běhu, jindy na kole, jindy při plavání, atd. Takže podle mě si tím nepomůže. A přijde mi to logické, při každém sportu zapojuješ rozdílný počet svalů a v jiné intenzitě.

        0 0
        • JFtryall  

          Prahy podle tepu jsou velmi velmi orientacni. Kazdy den to je vicemene jinak i u stejneho sportu. Kdo se toho striktne drzi, dela velkou chybu. Zasadni je poslouchat telo a co nejpresneji merit. Hodne lidi ma zazite, ze teprve kdyz kopec poradne kouse, tak trenujes. Ale Rockyho cesta neni v cyklistice a obecne vytrvalostnich sportech to prave. :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jasně že jsou, ale to potom můžeš tepák vyhodit :o) Na kole je ideální wattmetr, ale třeba já do něj odmítám investovat.

            Rockyho cesta je akorát cesta k vyhoření. Já trénink chápu jako pyramidu = nejdřív lze položit hodně širokou a nízkou základnu, a postupně se dopracovat až na nejvyšší bod, špičku na vrcholu.

            0 0
            • Delkim  

              taky jsem odmítal… ale pokud to v mém věku mělo mít nějaký smysl co se týče i efektivity v porovnání s časem, tak prostě nebyla jiná cesta, měl jsem to udělat už dávno… a překvapivě to teď ocením i u těch základních ZDV tréninků, dříve jsem je čistě podle tepů jezdil spíše jako Tempo a to nedělalo dobrotu

              jinak souhlasím, speciálně u té cyklistiky tohle platí, nemůžeš pilovat vršek pyramidy pokud nemáš pořádnou základnu… resp. můžeš, ale je to jen krátkodobé řešení bez nějakého dlouhodobého smyslu/cíle

              0 0
              • jonti  

                Spis je ale problem v tom, ze vetsina lidi jezdi jen to pohodove ZDV a mirne tempo a potom se uz nikam neposouva.

                0 0
                • JFtryall  

                  No ja mam zkusenost prave uplne opacnou. Vsichni jsou jen jednorychlostni, ale spis do rychla. :-) takze tepovka je jak pila protoze do kopce se jede, tak aby to trochu bolelo, takze nekde na sweetspotu a kdyz se to jen trosku zlomi, tak se odpociva. Takhle to jde porad dokola, na rovinach lidi jezdi tempo a po 2h maji problem jet i tu zakladni vytrvalost. Coz sice muze byt fajn na nejake udrzeni fyzicky, ale nevybuduje se tim nic moc. A kdyz tihle jedou nejaky tezsi trenink nebo intenzivnejsi kratsi zavod, nemaji sanci.

                  0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
                  • h.mad  

                    A co bys teda doporučoval ? Co podle tebe znamená těžší trénink ?

                    0 0
                    • JFtryall  

                      Opravdove tezke treninky jsou v dlouhych kopcich na hranici vytrvalosti, ale s tim rozdilem, ze ani na rovinach mezi neodpocivas a i ve sjezdu se snazis udrzet wattaz aspon v kompenzaci. Je to obtizny, ale po case to jde. Prvni kopec dva jdou, ale pak to teprve zacina. :-) ta neustala snaha drzet zatez strasne zdime, ale taky nejvic dava.

                      Jinak jakykoliv druh vhodne zvolenych intervalu. Mam oblibene 1–1 OnOff na hranici VO2Max, jezdim takhle obcas kopce, idealne aby useku bylo 10–15 za sebou, pak pauza a zase. Kdo neumi jezdit nebo merit intervaly, tak muze jezdit belgicky. Kazdych 15 minut si do zakladni vytrvalosti vlozis 10–15 sek. spurta. To taky dobre funguje, ale musis fakt otevrit power house, zadny solichani. Wattovou spicku bys mel udrzet idealne i ve treti hodine dost podobnou. Ale musi se to taky zarazovat s rozumem a kdyz se clovek neciti, tak to nehrotit a zacit treba az po hodine jizdy.

                      0 0
                      • jonti  

                        Podle mě to vůbec není nutné v dlouhých kopcích, často můžeš stejný interval jet po rovině, nebo v zvlněném terénu, a potom odpadá problém s příliš nízkou intenzitou ve sjezdu.

                        Navíc je to podle mě dobrý způsob, jak se zlepšit i na rovinách, co je často zdejších závodech zásadní.

                        0 0
                        • JFtryall  

                          Ano to taky jde, ale po rovine bez mereni to je celkem slozite. Jet bez budiku ve zvlnenym terenu vyssi zatez a neprepalovat to je dost umeni. Klasicky by se clovek mel dokopat k tomu co mu nejde, coz je nejtezsi. :-)

                          0 0
                      • Smazaný účet  

                        Zajímavé, to co popisuješ mi přijde spíš jak vytrvalostní trénink, od těžkého bych čekal, že si sem tam hrábneš ( ne nutně až nadoraz ). Takové švihy dělám docela rád, cca 120 km a pořád se držím ve vytrvalostním pásmu – tedy krom kopců, nedovedu si představit jet v 6–8% stoupání na vytrvalostní tepy, leda nasadit 32z pastorek :o) Když pak slezu z kola, tak to jako docela cítím, ale že by to bylo vyloženě těžké..

                        Jinak to mám v podstatě stejné jako black.horse. Mám ale jeden trochu jiný problém. Při startu když se „práskne do koní“, tak se neudržím čela a skončím někde cca uprostřed. Když se to takto nadělí na skupiny, tak po pár km cítím, že mám na víc, být více ve předu a jet rychlejší tempo. Se svými výkony jsem docela spokojený, ale toto mi ubírá docela dost příček v umístění. Poradí někdo co s tím ? :) Více natrénovat výbušnost ? nebo víc se před závodem zahřát ?

                        0 0
                        • Maato  

                          Myslím, že tvůj problém by vyřešilo lepší zahřátí na „provozní tepy“. Podle toho jak to popisuješ, tak tělo není připraveno ze startu jet na plné kule a tak se rychle zatavíš a musíš lehce ubrat. Pak se z toho vzpamatuješ, ale už je pozdě. Mám vyzkoušené, že pokud jdu s vysoukou tepovkou na start, tak nemám problém ze startu hned běžet kule.

                          0 0
                          • black.horse  

                            Jo, souhlas s tím, že řádné rozehřátí a rozjetí před závodem je třeba a čím je větší fyzička a větší nhároky, tím spíše… já se zahříval tak 15–20min a to i včetně pár lehčích intervalů… a i tak start bolel, ale pamatuju ten pocit když na P50 jsem se udržel první grupy při startu do kopce a viděl i zaváděcí motorku, radost nad radost:-) ujelo se velkýmu špuntu před lesem a pak jsem se poslušně zařadil dle výkonosti, samo jsem měl pocit, že plíce a srdce mi vyletí z těla, ale to k tomu patří… pak jen systematicky zrychlovat a na konce spurt do cíle :-D

                            0 0
                          • favorit.  

                            letos na Krakonošovo cyklomaratonu jsem furt jezdil, jezdil a najednou už byl startovní koridor víc sto metrů plnej :-D

                            Tak, přiznávám, jsem udělal hroznou prasárnu. Přijel do vyhrazenýho prostoru pro eliťáky a vmáčknul se ke Sparťanum se slovy „klucí, udělejte mi místo“.

                            A rozjíždění se vyplatilo. Hned po startu jsem mohl jet kudlu :)

                            0 0
                        • JFtryall  

                          Hranice vytrvalosti a zakladni vytrvalost je velky rozdil pozor na to. :-) na hranici vytrvalostnich wattu jedes vicemene zavod. Vydrzet to je fakt docela orisek, tepove to pri zavode neodpovida protoze tepy se drzi nahore, ale vykon pada mnohem vic, nez kdyz jedes odpocinuty. Navic pri tomhle typu treninku ty vice ci mene odpocivas, at chces nebo ne. :-) kdyz bys jel ve skupince co se strikte ridi vykonem, tak bys asi byl prekvapeny.

                          Kdyz pak tohle trenujes treba na Praded po 2h jizdy, tak mi ver, ze to je peklo, protoze to trva dlouho. Jestli nedokazes udrzet tepy v norme i v kopci, tak to delas spatne a jedes zbytecne rychle a nezapracovavas to optimalne, ale uz jedes vicemene interval a jeste spatne.Podle tepu to ale neni ono, protoze se to celkem dost meni, mel bys spis jet na dechovou frekvenci a trosku i na pocit. Kazdopadne vyjet kopec do nejakych 145 tf bys mel zvladnout urcite a jestli ne, tak tam nikdy nezrychlis jak bys potreboval.

                          A jestli ses kyselej uz brzo po startu, tak musis zaradit prave vic intervalu na hranici VO2Max, takze idealne 4×5–8 minut na oblibenem kopci napriklad. Ale hodne taky dela hlava a vubec nervozita, cim ses klidnejsi, tim lepe to zvladnes. To je polovina uspechu.

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          S tím zahřátím je to takové spurné :/ Když chceš chytit dobrého fleka na start, tak si tam chvíli postojíš…ale zkusím ;)

                          JFtryall: Díky za rozšíření obzorů. Vyjet např. 8 km stoupák s avg 7% bych na 150 zvládl, ale jednalo by se o diesel kadenci na nejlehčím převodu. Většinou se rozjezdím v kopcích tak, že po rovinkách mastím vytrvalost a potom v kopci se držím v pásmu tempa. Až později v sezoně si dávám „výživné“ intervaly v kopcích. Ale jezdím víceméně na pocit, tepák používám jen z jara na nájezd vytrvalosti a pak už v něm nevidím ani moc smysl. A wattmetr se mi kupovat nechce :o) Rozhodně se ale nesnažím jet kopec pokaždé na krev.

                          Až na to bude čas, tak zkusím ten návod na „těžký trenal“, asi to zvládnu, ale bude odšťavnění :)

                          0 0
                          • JFtryall  

                            Bez merice vykonu je dobry jezdit aspon na podobny casy tech kopcu. S tim se da taky dobre vyhrat. Abys proste jel aspon ± podobne. Ja mam na svem oblibenem kopci, co ma 6 procent a 2,1 km, osobak kolem 6 minut coz tady odpovida cca 430W. A ve vytrvalosti na 220–230W to je o nejake dve minuty pomalejsi. Kdyz je ten kopec uz hodne dlouhy, tak tep samozrejme porad trosku roste a i kdyz uz tepove treba nejses v zakladni vytrvalosti, tak vykonove a hlavne realne ano. Pocitove by to melo byt porad dost v pohode i uplne nahore.

                            A prave kdyz chces hodne tezky trenink na tu tempovou vytrvalost, tak je jezdis v mirne podprahovem vykonu, coz je sice na zacatku docela ok, ale jak to musis jet poprve i popate stejne, tak to hodne dava.:-) hodne tezky trenink neznamena, ze to musi porad jen palit a ty budes viset na riditkach na prvnim stoupani, ale postupne se snazis o to, aby to telo zvladlo delsi dobu. A az ses kvalitne rozjetej a zdravej, tak muzes porad strilet intervaly a posunovat svoje limity a tim se i zlepsovat.

                            0 0
                            • plzakj  

                              Au, z toho kopce mi boli nohy i na gauci :-)

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              No jak to popisuješ, tak to tak i podle citu jezdím ;-) Pocitově nohy jedou pořád stejný výkon, ale ten srdeční drift tam je.

                              0 0
                          • IndyCZ  

                            Musíš zaujmout místo, postavit si tam trenažér a před startem ho rychle hodit přes zábranu. :-)

                            0 0
                            • black.horse  

                              nebo si prostě na předchozím ročníku vyjet tu první lajnu/vlnu, pokud to pořadatel umožňuje:-)

                              0 0
                          • jonti  

                            To zahrati nemusi byt tesne pred startem, ze potom cekas 15 minut tolik nevadi, ale musis se rozjizdet minimalnepul hodiny a casto u toho dostat pres ANP, nejenom se vozit na 130 tepech.

                            0 0
                      • bradek  

                        Prosím tě, ty vložené 10–15s spurty do základní vytrvalosti, se jezdí v sedě nebo ve stoje ?

                        0 0
                  • black.horse  

                    Hehe, já měl zas sklony opačné… když jsem ještě trénoval tak mraky ZDV, rovnoměrné tepy a průběh kadence jak když střelí… vytrvalosti bylo na rozdávání, v tempovém pásmu jsem vydržel pomalu tejden v kuse, ale ******* na závodech kratší ostřejší stojka a nebo někdo zprudka cuknul a hned jsem byl v pytli…

                    0 0
                    • JFtryall  

                      To je ale spis problem taky taktiky. Pri maratonu je velky umeni nekdy udrzet nervy na uzde a proste drzet to svoje a rovnomerne drzet vykon po celou dobu zavodu. Kdyz dokazes jet posledni kopce porad kolem FTP, tak to je super a vetsinou ses na maximu moznosti. Kazdopadne velka vytrvalost bez intenzit je urcite lepsi nez ty zubaty treninky…:-) na intervaly se clovek holt musi dokopavat a mit na to cas, aby se to zapracovalo..

                      0 0
                      • jeffino  

                        podle mě je to individuální např. takovej valve jezdí skoro jenom kratší trenály na vysoký intenzity a stačí mu to.

                        0 0
                        • JFtryall  

                          To je jasny, akorat k tomu ma i tech 15 tisic v zakladni vytrvalosti. :-) i na zavode jede vetsinu casu ve vytrvalosti jinak by to samozrejme nevydrzel. U takovehle urovne trenovanosti se da dost kouzlit, ale kdyz mas hodne omezeni a jeste si to nemuzes ani poradne zmerit a jezdis tempove treninky na pocit, tak to nic moc dobryho neprinese pro zlepseni, je to spis takova udrzovacka, ani ryba ani rak. Kdyz intenzivni trenink tak rozjeti, intervaly a zklidneni. Za hodinu mas hotovo a jdes odpocivat a to funguje velmi dobre. Na to ale musi byt telo uz jaks taks pripraveny, aby to pak zapracovalo a vykonnost sla nahoru.

                          0 0
                          • jeffino  

                            15t v zákaldní vytrvalosti a průměrky 30+ tady jezdí na bf skoro každej :-))))

                            0 0
                        • Smazaný účet  

                          Jenže strýc Alejandro toho má za těch víc než 20 profi let docela solidně našviháno.....na rozdíl od nás, kteří chodíme do školy, do práce, staráme se o rodiny, atd.

                          Pokud má někdo za sebou takové roky závodění, tak tu vytrvalost má tak nějak v sobě a ty intenzity mu stačí. Taky znám střelce, který asi 15 let profesionálně závodil, dnes dá ročně mezi 5–8K km a když chce, tak to prostě rozvěsí ;)

                          0 0
              • Rockodendronus  

                Jak jako neinženýr poznám, že je základna dostatečně široká, a lze tudíž přistoupit k budování druhého patra?

                0 0
      • kOmE  

        Brácha poměrně dost běhá, cca 30–60 týdně, na 20km mívá tak 1km nastoupaný ,bere to do prudkých kopců nebo menších sjezdovek které jsou v okolí a na kole najede ročně už jen 200–300km ,ale jede mu to poměrně slušně ,takže do jisté míry to provázané je, samozřejmě ne u každého tak silně.

        0 0
    • snas89  

      V zime chodim dost casto na orbitrek.

      Prijde mi to jako efektivni nahrada kola a setrne ke kloubum.

      0 0
      • Breakpain  

        I vazům – mám potrhané obě nohy a běžet 10 minut v kuse znamená další den kulhat / případně skoro nechodit. Orbitrek, je hádám eliptical? Tam běhám krásně 60–90 min. Vazy cítím, ale v podstatě nekulhám … je to nebe a dudy.

        0 0
      • Manzak  

        A je to potom znat na kondici na kole? Protoze beh pry ne jak tu ctu, ale tohle je dost podobny pohyb jako slapani na kole.

        0 0
        • snas89  

          Prijde mi ze jo, ale na jare to nepocitis asi v tak dobrym smyslu jako spining.

          Ja orbitrek „objevil“ v loni v zime, kdy jsem se byl na nem zahrivat pred cvicenim v posilce.

          Subjektivne mi to hodne prislo podobny pohybum na kole a tak jsem si na tom zvykl cvicit i kardio a uz u toho na zimu zustal.

          ALE>

          cely sport delam subjektivne, pro zabavu.

          Pokrok mam rad, ale musi me to prvne bavit.

          Nereknu ti, jak velky prospech/ucinek na kolo to ma.

          Me staci, ze se na tom behem hodiny totalne odrovnam a je to ve vnitr:)

          0 0
        • bagr84  

          Co má běh a kolo společnýho? Jen to, že zatěžujou kardiovaskulární systém. Takže pokud je tohle tvoje slabina, poznáš to, jinak bych si od toho moc nesliboval.

          0 0
    • Jano86  

      A je to tu! 1.1.2020.koniec klobásam a nezdravéj stravy.. Dnes začína príprava… Začínam vytrvalostný beh! Sezóna 2020 je pred nami! Zbrojenie v plnom prúde!

      0 0
      • Smazaný účet  

        naivně jsem si myslel, že tenhle rok už tě tu neuvidím…

        0 0
        • Jano86  

          K téme poprosím.. A neprovokuj slušných ľudí! Ďakujem!!

          0 0
          • Smazaný účet  

            slušný lidi bych nikdy neprovokoval ;-)

            0 0
            • Jano86  

              Frajerik za Pc co? Zas vlákno bude zasypany frajerami za PC… Viac nereagujem..

              0 0
              • Smazaný účet  

                pche, já jsem frajer i v reálu

                ale to zbabělci, co chodí prudit na fóra raději mimo svoji zemi, nemůžou pochopit…

                0 0
                • Jano86  

                  Tu je presný príklad kto prúdi! Tubje jasný príklad! No ja chlapče za to nemôžem ze ty sedíš doma a neskúsis mimo svojej zemi! Ha ha ha ha ty si teda frajer… Az mi je zle

                  0 0
          • kOmE  

            To je ta skupinka milých chlapíků co dohlíží na pořádek v Brně. Ty bych taly raději neprovokoval :-)

            0 0
            • Jano86  

              Neprovokujem nikoho.. Len som chcel aby bolo k téme… Nič viac…

              0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Měl bys ještě honem popít něco ze zásob od likérky Drak, neviděl bys ho už nikdy.

          0 0
      • scalar  

        To jsi těžce zaspal, zimní běžecká sezóna zrovna vrcholí, běhy Vánoční, Štěpánské, Silvestrovské, Novoroční, Tříkrálové, Winter Czech Run…

        0 0
    • Fran-tic  

      Zdar,

      přilepím svůj dotaz tady:

      Sháním boty na trail running,delší vzdálenosti (min 30+ km) a mix terén. Bydlím pod Beskydama, takže si rád doběhnu na kopec z města (start asfalt, pak rubat stezky). Doteď jsem měl speedcross 4, ale to jsem za ani ne rok seběhal a prošlápl. Máte nějaké doporučení?

      Koukám na

      Salamon ultra pro, Inov8 Rocklite nebo Parkclaw 275, Asics Fujitrabuco 8, Scarpa spin ultra…

      0 0
      • scalar  

        Salming Trail T5 bych ještě přidal do výběru.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          T5 v praxi úplně moc nevydrží, to spíš asi T4, jakožto pokračovatele řady T1-T3.

          Podstatná je ale jiná věc. Jak je uživatel těžký a kolik ve svých botách za rok naběhal, jak moc těžkým/sklonitým (a příčné sklony počítat 2×) terénem, kolik kamení, jakým tempem, jakou technikou. A jak moc tlumení případně eliminace nerovností od bot čeká (mám na mysli různé rockplates, rockshields a podobně). Je to vždycky boj tlumení vs. citlivost a stabilita.

          Mám u sebe vyzkoušeno, že pro trailové boty leží limit na cca 600–700 km, když se víc běhá po tvrdém, tak adekvátně méně. Hlavně je určitě dobré mít, když někdo víc běhá a terény k tomu, minimálně dvoje odlišné boty: jedny vysloveně na sucho, druhé s výraznějším vzorkem do mokra. Takže třeba kombinace T3(T4) + Elements. K tomu „odpočinkovou silniční“ Miles a je vymalováno. Ve výprodejích se za dobré konstelace dají pořídit celkem levně, Elements a Miles by se měly dohromady vejít do 3 tis. Kč.

          Více párů bot, při správné volbě a správném použití, výrazně šetří peněženku, protože se zbytečně neničí boty v podmínkách, které jim třeba úplně nesvědčí.

          Abych jen planě nemoralizoval, tak přidám do výběru Icebug Anima 4 jakožto univerzálku cca podobnou T3, je to relativně tvrdá bota, hodně vydrží, moc netlumí, dokud není úplné bahno, tak se ani nezalepuje vzorek. Výhodou je dobrá až výborná trakce na většině povrchů, vč. mokrých. Asfaltové přeběhy také dá, jen je třeba se smířit s trochu hlučnějším projevem a také došlap přizpůsobit ne-tlumení. Protože bota takřka netlumí, nemá se na ní co vyšlapat :-) .

          K nim jako „suchou variantu“ Brooks Puregrit 6 – zajímavá bota asi spíš pro méně sklonově náročné a převážně suché terény, pocitově lehká a fakticky celkem rychlá.

          0 0
          • Fran-tic  

            mám 80 kg a běh mám vyloženě jako kompenzaci – pro mě primárně v jaro/podzim a zima. Mám botky na asfalt, ale jak jsem pod kopcema, tak nejraději jedu prudké stojky. Naběhám těch 826 km za rok podle fenixů.

            Ale čistě trailové asi nechci, protože jsem se posledně při služebce v orličkách strašně vytrápil při přeběhu :).

            Ok, přiřazuji do výběru další, dík

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              826 km a prudké stojky, to jsi tak 200 km za zenitem.

              0 0
              • Fran-tic  

                to by tak sedělo :) ale tím, že jsem teďka více byl na skialpech a kole, tak jsem to akutně neřešil :)

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Dívám se, SpeedCross 4 se dají pořídit pod 2 tisíce – pokud Ti vyhovovaly, tak si je kup znovu, k nim něco s menším vzorkem na traily do sucha.

                  0 0
                  • Fran-tic  

                    měl jsem něco podobného namyšleno v hlavě, ale zase si říkám, že bych chtěl směřovat spíše k té ultra vzdálenosti a do té jsem teda ještě boty nikdy nevybíral. Uvažoval jsem právě proto, že bych vzal nějaké ultra pro a k tomu buď speed cross a nebo Inov8 trailrock,

                    resp. je vůbec nějak znatelný rozdíl v těch „ultra“ botech?

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Mihly se doma S-Lab Ultra, teď v nich mladší syn občas chodí do školy. Starší v nich nějaké stovky km naběhal, ale nepřesvědčily ho. A to je nekupoval, ale dostal.

                      Jinak počítej s tím, že spousta „ultra“ bot je dělaná na ultra závody a nikoliv na tréninky, tedy jsou lehké, ale s omezenou trvanlivostí. A 30 km není žádné ultra :-) .

                      0 0
                      • Fran-tic  

                        Jasně 30 km je takový můj okruh tady doma, ale když jedu na služebku, tak to chci v okolí poznat. Takže pak to dopadá kolem 60–90 km (ale to není tak často). A na to jsem zdemoloval za rok a něco dvoje speedcrossy, což mi přijde škoda :)

                        Proto uvažuju i touhle cestou, protože na 30 km už mě bolely nožičky v speedcrossech :)

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Nezdemoloval, spotřeboval. To je rozdíl. Déle v terénu nevydrží dobré skoro žádné boty. Vím, že je to takové nezvyklé až kruté, ale také se mi občas povede, že nové boty vypadají pořád úplně jako nové, ale po dvou měsících mají své odslouženo, měřeno kilometrovým proběhem. Kdybych si kupoval boty za 4+ tis. Kč, bylo by mi to líto. Takhle beru běhací boty za spotřební materiál a proto jich mám v botníku v různém stupni opotřebení a upotřebitelnosti klidně 6–8 párů.

                          Jinak syn mi teď psal, že Salomon Ultra Pro si všichni v jeho okolí pochvalují a že by je i on osobně doporučil.

                          0 0
                          • Fran-tic  

                            To jo, díval jsem se a 826 km to bylo na boty, ne na rok (bohužel, za ten rok a něco to byly opravdu dvoje speedcrossy). Faktem ale je, že ty figury a extra měkká podrážka je u nich opravdu hned pryč.

                            Díky za info, vidím to tak, že k těm ultra pro vyberu ještě nějaké na lokální rychlé proběhnutí. Snad jen nezačnu více běhat :D

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              :-D

                              Jaké prosté, milý Watsone. Za loňský flákací rok náběh – spíš tedy náklus – 2013 km, tj., při mých trasách a hmotnosti, spotřeba skoro 4 páry bot, tři páry určitě.

                              Syn má o trochu víc než dvojnásobek, tedy spotřebu také o něco vyšší :-(.

                              0 0
      • Barak  

        Mam Inov-8 x-claw a jsem s nimi spokojen. V terénu s nimi naběhám 95% času, v suchu, v mokru a po 400km nevykazují téměř známky opotřebení. Vážím 84 kg.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Včera mi syn ukazoval silniční Nike Air Zoom Pegasus 35 Shield, krom trochu obroušeného vzorku podešve vepředu pod špičkou nemají vůbec žádné známky použití na svršku ani zbytku podešve, po ~1.100 km.

          Tak se totiž poznají dobré a správně používané boty, vyhazují se (nebo přeřazují na chození) bez viditelných vnějších známek opotřebení. Což ale neznamená, že jsou ještě pořád dobré pro běhání. Stačí se z takovýchto bot přezout do nových/ledva zaběhnutých a pocitový rozdíl bývá markantní. (I tady je výhoda v tom mít rozběhaných víc párů najednou.) Syn zjistil, že výborným indikátorem pro vyřazení (silničních) bot je, když začnou vrzat.

          0 0
          • Barak  

            S tím souhlasím. Ovšem u bot do terénu lze čekat větší opotřebení svršku, než u silničních bot. A to i přesto, že jsou na použití v terénu ty boty dělané. Zvlášť pokud se běhají hodně prudké kopce a v mokru. Už několik bot se mi třeba začalo relativně brzy párat na malíkové straně. Chtěl jsem tím tedy říct jen to, že jsou ty boty kvalitně ušité a mají dobrou odolnost.

            0 0
          • ms82  

            Mam stejnou zkusenost s Adidas Glide, popr Boston.

            A abych nebyl off topic, beham s nema v Beskydech bez problemu. Na led jsem mel Icebug Pytho3, nebo jak se jmenovaly. Pokud clovek beha obden, tak se snesou i dost jete boty. Jakmile je to kazdy den, ci casteji, chce to minimalne boty tocit, ale i casteji menit za nove.

            Vcera jsem po delsi dobe zase nejaky vybeh podnikl a Bostony nebyly to, co by me omezovalo. Dva kousky jsem obesel krokem, protoze to bylo bahno do pulky holeni, ale jinak byl problem jinde nez v botach ;-)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Souhlas. Mám Pytho4, výborné, letos jsem je ještě neobul a asi ani neobuji. Před nimi hrotové Anima5 daly >1000 km a do 900 byly v pohodě.

              Dokud se běhá na měkkém, tak to jde, na tvrdém podkladu se opotřebení bot ukáže víc.

              0 0
    • RapMan  

      zkusím oživit toto téma. Na kolo nebo běh jsem se dostával cca 1–2 do týdne a byl jsem jak utrženej ze řetězu (aspoň z pohledu tepů), tlačil jsem mé již tak bídné výkony a tep ihned vystřelil na 160–170bpm, takto jsem jel/běhal hodinu až dvě s radostí, že jsem se vůbec někam dostal.

      U běhu to bylo v tempu cca 5:30 – 6:00/km v rovinatém terénu, občas mírný kopec, vzdálenosti 8–12km.

      Teď je trochu víc času a říkal jsem si, že zkusím spíš častěji běhat v pomalém tempu (zóna 2) a tepy snížit. Začal jsem tedy cca 3–4 týdně „běhat“ a do kopců chodit tak, aby puls nepřelezl nějakou teoretickou hranici druhé zóny (cca 137bpm, podle různých výpočtů to vychází cca stejně – je mi 40, mám 69kg, klidový tep 55, maximálka cca 185).

      Takto v pohodě vydržím 10km v čase 1h24m ( https://www.strava.com/…s/5126141369 )

      Cítím, jak si nohy na tento styl postupně více zvykají, nic mě nebolí a těším se na další běhochůzi.

      No a teď dotazy – je tato strategie správná? Je šance se po několika měsících dostat na čas kolem 1h na 10km se stejnými tepy?

      Má smysl uvažovat (případně kdy) o zařazení nějakých intervalových běhů?

      Na kole se teď snažím držet s tepy stejně jako při běhu, také jezdím pomalejš a klidně častěji.

      0 0
      • Melvin  

        Za prvé, tempo 8–9 min/km opravdu není běh, to je jen o trochu rychlejší než chůze, ale nevěš hlavu, každý nějak začíná. Jinak pokud chceš běhat rychle, musíš zařadit i intervalový trénink, bez toho to nejede. Pro začátek bude stačit klidně jednou týdně. Srovnávat tepy na kole s během úplně nelze, protože u běhu zapojuješ víc svalových skupin, proto se u běhu posouvá hodnota tepů cca o 10 tepů výše. Jinak běhat rychle na nízké tepy je nejen otázkou kondice, ale i otázkou efektivity běhu. Takže je vhodné občas zapojit abecedu a i to běhání v rychlejších tempech.

        0 0
        • RapMan  

          mě by zajímalo, zda je tu někdo, kdo zkoušel MAF trénink nebo podobné metody založené na tréninku pouze při nízkých tepových frekvencích.

          https://www.youtube.com/watch?…

          0 0
          • Melvin  

            Tak i tam je vidět, že trénují i při vysokých intenzitách. Navíc ti atleti co uváděl jako příklad trénují 1000 h a víc ročně. A třeba ti Keňani, kteří běhají většinu tréninku na pohodu, tak pořád běží v takovém tempu o kterém se ti může zdát. A do toho pak dávají tréninky třeba na dráze, kdy běhají 400m úseky a podobně. Ale v těch 150–200 km týdně co běhají to pak vypadá jak nic. Jinak to už jsem ti chtěl napsat předtím, že třeba když běžíš kopcovitou trasu, tak do kopce klidně jdi rychlou chůzi, ale z kopce už můžeš běžet.

            0 0
            • RapMan  

              pro běžného člověka se právě začíná pouze na nízkých tepech – https://www.bezvabeh.cz/…lit-zpomalte

              „Získání dostatečného aerobního základu je dosaženo v řádech týdnů, měsíců. Během této doby by mělo dojít k vyvarování se anaerobních aktivit ( silový trénink, závody, úseky ve vysokém tf ) . Anaerobní aktivity by mohly narušit budování aerobního základu, každá tréninková jednotka by se měla držet v daném aerobním tepovém rozsahu.“

              zatím to praktikuju přesně jak píšeš, do kopce jdu a z kopce běžím naopak trochu rychlejš, abych byl pořád kolem 130–136bpm

              0 0
              • Melvin  

                Jenže pokud máš max tep 185, tak anaerobní práh, můžeš mít někde kolem 170 tepů. To znamená, že nějaké tempové běhy do tréninku zařadit můžeš. Případně jak Honzis dole zmiňuje, budovat aerobni kapacitu na kole.

                0 0
      • Venda  

        Také to vidim tak. To pomaly, co ted delas je dobrý a potřebný, ale pokud chces srazit cas a tedy zrychlit, tak musis i rychle běhat. A tedy nejake useky ci intervaly. Treba dvakrát tydne nejaka intenzita a dvakrát dlouhý běh v z2.

        A nejakym způsobem si nech zmerit nebo odhadnout prahy a tim zony. Muzou se hodne lisit od toho, co sis spočítal. I moznosti vypoctu je víc. A rozdil klidne 20 tepu…

        0 0
      • tiru  

        Vyfotil jsem ti par týdnu tréninku z mých běžeckých začátku

        0 0
      • scalar  

        Kašli na tepy, zóny a podobné kraviny, běhej, jak to jde a jak Tě to baví a zrychlení přijde. Ten čas na desítku bys měl do prištího roku zkrátit na polovinu, pokud nemáš nějaký zdravotní problém.

        0 0
      • vt  

        A jaky mas cil? zlepsit se na kole nebo v behu?

        0 0
        • RapMan  

          cíl je zlepšit se v běhu a obecně snížit tepy. V běhu běhat (z mého pohledu) delší vzdálenosti 15–20km a když by to bylo v tempu kolem 5m/km bez urvaných nohou, plic a srdce, tak bych byl hodně spokojenej… :)

          0 0
          • BabbaJagga  

            Vykašli se na tepy a zóny a běhej. Ideálně nejdřív slušný objem jako základ tempem, kdy jsi schopen si s parťákem povídat, aniž bys při tom sotva popadal dech. S objemem začneš postupně zrychlovat. Dle mého pro chlapa 40 let s váhou 69kg není pak do budoucna ani těch 5’/km žádné extra ostré tempo, pokud to s během myslis vážně. Při výšce 175cm jsem to s váhou přes 90kg dával ještě nedávno taky, 3km i v tempu 4:20, navíc v době dost vážných zdravotních problémů. Držím palce a věřím, ze se vypracuješ.

            0 0
            • RapMan  

              jenže když bych běhal a nehlídal si tep, tak nevydržím vyběhnout 4–5× týdně. A při vyšším tempu by asi ani nohy nevydržely. Co si mám představit pod pojmem „slušný objem“? 50km týdně? 150km týdně? něco mezi?

              0 0
              • blackseal  

                Aj ked nie je otazka na mna zareagujem. Nehlidaj si tep, ale skor subjektivne vnimanie vynakladaneho usilia. Ked behas na pohodu to predsa citis, na to nepotrebujes tepak. 50 km tyzdenne je trufam si povedat slusny objem, notabene ak bicyklujes. Anekdoticka skusenost, ja som pri cca 30 tyzdenne v 47 rokoch po dvoch rokoch behania (ale aj bicyklovania ~ 4000 km rocne) zabehol 1/2 M v tempe 4:35 bez nejakeho specialneho ladenia.

                0 0
          • blackseal  

            Podla mna, mas trochu rezervy v zakladnej vytrvalosti a tu by som skusil zlepsit cez bicykel. Cez vikend dlhsie aj 2–3 hodinove vyjazdy budu podla mna lepsie ako hodinu a pol bezat na 137 bpm. A pon, ut, stv, pia behat kratsie a sviznejsie. Pri pomalsich tempach si nezautomatizujes pohybove vzorce na vyssie rychlosti. Plus, aj adaptacia na narazy, dynamicke usilie bude vyznamne prinosnejsia. A ked uz budes mat objemovy zaklad okolo 40–50 km behu tyzdenne, tak ano, aj ten dlhsi 10–15 km beh raz za tyzden sa hodi.

            0 0
          • Honzis  

            v Příbrami máte hodně prestižáků co trénují a dobře závodí, nejlepší se sejít s někým, kdo běhu rozumí. Obecně na snížení tepů spíš delší kolo na pohodu a v běhu spíš pilovat abecedu/tempo. V počátku se musíš hodně zlepšovat, mladý hubený kluk po rovině dá desítku za 45 víceméně vždy, pokud nemá nějaký pohybový hendikep. Při špatné ekonomice běhu je zcela normální, že máš relativně vysoké tepy, ale to časem spadne.

            0 0
            • RapMan  

              Zatím jedu stále podle MAF metody a super. Do mírných kopců už pomalu běhám, na referenční trase 10km s vlnitým terénem o cca 10minut zlepšení (cca za 35–40 dní) na stejných tepech do 140bpm, s průměrem 135–136bpm. Žádné rychlostní tréninky zatím zařazovat nebudu, nedoporučoval to přímo zakladatel této metody Phil Maffetone Prostě jen pohyb do maxima aerobní funkce.

              0 0
    • Venda  

      Ted jsem se po delší době vrátil k běhu. Nebeham jen tak, ale „trenuju“, kdy jsem si vybral treninkovy plan na zavod 5km z Garminu. Treninky jsou postaveny na 4× tydne, jeden delsi beh a jeden recovery v Z2 a dvoje intervaly nekde kolem anp. Bavi me to a fakt se zlepsuju.

      Každopádně pro kolo mi to naprosto nic nedalo. Jsem úplně stejna lemra jako kdykoliv jindy. Na skole nas učili, ze prenositelna je pouze vseobecna základní vytrvlaost, takze beh cyklistu neudela…

      0 0
      • Melvin  

        Aby ti to něco dalo na kolo, tak bys musel běhat delší trasy a hlavně v kopcích.

        0 0
        • Venda  

          Mozna chuze do schodů nebo do prudkyho kopce. Beh je ze sve podstaty dynamický proces, coz u kola úplně není. Takze i když se beh diky kopcum zacílí vice na cyklistické svaly, tak je to bude vzdy zatezovat jinym zpusobem.

          U delších běhu se samozřejmě rozvíjí i ta vseobecna vytrvalost, ale vic se od toho čekat nedá.

          0 0
      • scalar  

        Tak pořád tu máš ještě duatlon :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.