Trénink na zimu/tréninkový plán

9 nepřečtených
  • Mirinda29

    Zdravím, s příchodem zimního chladného počasí přecházím především na domácí přípravu ale protože je to moje přvní zima na kole tak chci poprosit o nějaké rady, popř. kdyby měl někdo nějaký příkladový tréninkový plán tak bych byl taky rád protože na internetu jsem toho moc nenašel.

    Diky

    0 0
    • Alojs01  

      Tak to jsi spatne hledal…

      A existuji i knizky… :-)

      0 0
    • Prazak0  

      V zimě to jde různě, taky záleží na počasí. Za teplé zimy jde dosti jezdit venku, což je asi nejlepší. K ježdění venku doplňovat trenažerem. Z venkovní jízdy jsem někdy prostydlý, takže chvíle na trenažeru zahřeje. Nebo večer za tmy, když už se ven na krátkou jízdu nechce. Ale je dost velký rozdíl jezdit jen na trenažeru a nebo ho mít v kombinaci s reálnou jízdou.

      Mají cenu i další aktivity, běh, rychlá chůze, chůze s holemi, asi i inline bruslení.

      Venku když je tepleji, tak klidně vytrvalost, když je víc zima, tak kratší a zas jde trénovat kopce. Na trenažeru mě to dlouho nebaví, takže trénink vytrvalosti moc ne. Spíš nějaké intenzity. Po intenzitách v zimě, spíš kratší tréninky nebyl problém na jaře přejít na delší jízdy.

      Těch možností je celá řada, a na internetu stačí zadat zimní trénink cyklistika a spoustu toho najdeš.

      1 0
      • Tencovozikmin  

        V zimně jedině vytrvalost v kombinací se vším možným,na intezity prdím. Trenažer mě nebaví,takže vše venku. Jinak je toho napsáno hafo a každý at si najde co mu vyhovuje.

        0 0
        • Prazak0  

          V zimě je hlavní jezdit, aby nedocházelo k detréninku. Možností, jak trénovat je celá řada. Jezdit čistě na vytrvalost je jedna možnost, ale ne jediná. Pokud je chladno nebo je méně času, třeba později večer mrzne, tak jízdy bývají kratší. Takže nevím, jestli tomu říkat vytrvalost. V kratším časovém čase na jízdy je výhodnější tak trochu nějakou intenzitu dát. Stejná zátěž může být realizována buď delší mírnější jízdou, nebo jízdou kratší ve vyšší intenzitě. Myslím zejména o trénink kardiovaskulárního systému. Zde je efektivnější kratší a více intenzivní. Z toho se pak dokáže snadno delší jízda v nižší intenzitě. Samozřejmě pro dlouhodobou vytrvalost to nestačí. Jenže ta jde natrénovat ke konci zimy a začátkem jara. V zimě se ty intenzity leckdy nabízí, třeba je zima, do kopce to zahřeje. I mírněji vyjetý kopec bývá zpravidla ve vyšší intenzitě než jízda po rovině.

          Ten systém si musí najít každý sám, možností je plno. Na internetu je plno dobrých článků, které ovšem platí pro závodníky. Kdo má nižší výkonnostní cíle tak se nemusí držet zcela všeho. Pro tělo je docela zdravé dělat občas něco jiného, psychicky je dobré si od kola trošku odpočinout. Určitě je dobré mít od ježdění nějakou přestávku či odpočinek. Což může být i mírné ježdění – lehčí intenzity, kratší doba, spíš jezdit pro radost a zábavu. Pokud by někdo místo kola hlavně běhal nebo dělal podobný sport, na kolo sedl jen příležitostně, když se udělá teplo a hezky, tak se taky tolik nestane. Výkonnostně na kole na závody na jaře to nebude, ale zas zdravotně či dlouhodoběji to může být lepší. Za nerozum pokládám cíl, co nejvíc za zimu natrénovat, na jaře mít co nejlepší kondici. To může být dobré pro závodníky, kteří pojedou nějaký hlavní závod dosti brzy zjara. Zas myslím, že tady většinu dotazu nepíšou lidi, kteří závodí v oddílech, ti vědí, jak optimálně trénovat od svých trenérů a sportovních lékařů atd.

          0 0
    • bikemarty  

      Za mne je důležitá „celotělová“ příprava říjen listopad a půlka prosince se zaměřit na posilovnu běžky běh plavání brusle..... a k tomu 2 týdně kolo. Poté od půlky prosince ubírat celotělovou přípravu a začít najíždět km. Onon zalezi jestli jezdíš MTB nebo silnici. U MTB začíná sezóna již v březnu.

      0 0
      • Mirinda29  

        Silnici

        0 0
      • Prazak0  

        Tazateli je 15, tam typicky bývá, že v zimě se dělají i jiné věci. Taky záleží, jak dlouho závodí, v jaké je kondici. Ale nepředpokládám ,že se ptá někdo, kdo je v nějakém oddílu a jezdi na slušné výkonnostní úrovni ve své kategorii. Pro začínající je určitě ta všestrannost. Závody, jestli bude už v březnu na vysoké úrovni není tak podstatné. Ty první závody jde jezdit trochu jako trénink, dělají to i top závodníci.

        0 0
    • scalar  

      To máš asi nějaký jiný internet než já. Hlavně si nejdřív musíš stanovit cíl a pak k němu hledat plán.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.