• Venca246

    Ahoj,

    mám dotaz ohledně kadence šlapání při najíždění zimních objemových kilometrů, ať už venku nebo uvnitř na válcích. Je vhodnější šlapat spíše s pocitem nižší nebo vyšší kadence, případně tak, jak je mi to nejpříjemnější? Nebo je nějaké doporučené rozpětí, např. 90–100/min.?

    Anketa: Při najíždění zimních kilometrů šlapu?

    0 0
    •  

      Rovina a 80–90 tocek v aerobnim pasmu … 1500 – 2000 km mesicne a valce.

      0 0
    • straky  

      Pokud to jde, tak venku a hodně na pohodu v dolní hranici AP pásma. Pokud ne, tak válce/trenažer. Leden až únor mám kolo spíš jako doplněk. Místo toho všeobecná příprava – posilka, běžky, core. Vyšší kadence nad 90 až přelom únor březen. Teď tak 80–90 v AP a kompenzačně.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Na válcích není problém jet vysoku frekvencí a je toho třeba využt. Pro mně bylo optimální točit 105 ot./min. Venku to neřeším. Peru tam velkou a jedu :-)

      0 0
    • Alojs01  

      Já jsem to vždycky střídal, někdy normálně 80–95, někdy na těžký převod okolo 60otáček a někdy zase švihat nad 100. Víc mě to bavilo… :-)

      0 0
    • Maka123  

      Jezdím na silničce první rok a jezdím pořád se stejnou kadencí kolem 85 i teď v zimě, je to špatně?

      0 0
      • Bubaaak  

        záleží proč na tom kole jezdíš

        0 0
      • platypus  

        Naučit se točit 80 a víc a udržet určitej čas je takovej vstupní kapitál do dalších netušených možností co se jízdy na kole týče, jináč viz JFtryall co napsal níže s čímž zase úzce souvisí dotaz Bubaaak kam až chceš jít.

        0 0
        • Maka123  

          Nevím? Hrozně mě to baví. Dvacet mi už není, občas mi někdo ujede o třetinu větší rychlostí a to mě štve.

          0 0
    • JFtryall  

      Slapej tak, abys jel efektivne a rovnomerne v ramci svych fyzickych moznosti. Docela dobre funguje 70–80 pro kompenzaci, 80–85 pro vytrvalost a tempo, 85–95 delsi casovky a intervaly kolem funkcniho prahu, 95–115 vo2max intervaly, kratke casovky, nastupy, anaerobni intervaly. Spurty idealne az ke 130 otackam. Silove intervaly 55–65. Vysoky kadence pro nizkou zatez bych pouzival spis na rozjeti a vyjeti, protoze efektivita je u pravidelne netrenujicich dost spatna a spis to svadi ke zlozvykum- velky rozdil v zatizeni prave a leve nohy a hrozne kratka silova faze, vyssi tep atd. A ve stoupani jsou otacky o cca 5 niz oproti rovine.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ty hodnoty kadence platí obecně bez ohledu na věk, pohlaví, hmotnost, …?

        0 0
        • JFtryall  

          Ve sve podstate ano. V praxi je to samozrejme trosku jine, protoze kazdy jezdi s jinym cilem, jinem profilu a nekdo proste jezdi tak, aby ho to moc nebolelo a jen jel bez vyssi ambice. Starsi jezdci maji kadence posazene obecne trosku niz, protoze uz vyssi zateze tolik nejezdi a vystaci si s vykonama, ktery jsou do ftp. To stejny maratonci a lidi, co maji svuj trenink zalozeny spis na objemu. Tam se to v drtive vetsine odehrava ve vytrvalostnim pasmu a tempech v kopcich, takze je to 75–95, co jsem vypozoroval nejcasteji. Silovejsi jezdec taky zvladne vydat stejny vykon pri nizsi kadenci a lehci vrchar ma to optimum treba o 5–10 rpm vyssi. Typicky pri maratonu jedou silovejsi jezdci kolem 75–80 rpm v kopci a ja se 69kg jedu 85–90 pri stejne zatezi a i mene ze sedla. Mladsi jezdci by hlavne meli rozvijet vhodne intenzity vo2max a anaerob, takze tam uz to logicky bez vyssich kadenci nejde. Jet vo2max usek na 80rpm, aby mel dobrou kvalitu je u lehciho a mladeho jezdce dost problem a silove intervaly se jezdi v nizsi zatezi i kadenci a nebo naopak se jezdi kratsi veci jako spurty, ale tam zase jde kadence jeste mnohem vys. Jde hlavne o to pochopeni tech zon a prizpusobeni k vlastni potrebe. Jinak se taky musi pocitat s perfektne vyladenym posedem a kvalitni tretrou a i dobrym stylem slapani. A to je prace na mnoho stovek hodin. :-)

          0 0
          •  

            Kruhove slapani bez vyssi frekvence 80–100 ani natrenovat nejde coz je v podstate zaklad. Sam trenovat na rovine v nizsim asrobnim pasmu.

            Jinak jsi to napsal perfektne.

            0 0
    • novas752  

      Tak nejak normalne jako vzdy. Akorat obcas stridam jizdy s nizkou kadenci okolo 50–60rpm a nebo s vyssi kadenci okolo 100rpm. Jinak prumerne 85–90.

      Je zajimave sledovat jak se tim meni zatez na organismus – s pomalou kadenci dech a tep v pohode, ale zacnou odchazet nohy. S rychlou kadenci naopak.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jezdím MTB, pokud jedu po rovince a pevná cesta, kadence nad 100, většinou rozmezí 103–110. Když kombinuju lehký terén a kopce, tak kadence mírně pod 100, většinou nějakých 96. Od té doby, co sem si nasadil snímač kadence už nehoním vysoké průměry na rychlosti, ale spíše si dávám solidní kardio v této formě. Hrozně mě to začalo bavit tento styl jízdy. Tím, že teď jezdím na menší převody sem ztratil asi 5km/h na průměru. Akorát nohy nedostanou tolik zabrat, při nízkých převodech, takže taky to není pro každého tento styl jízdy.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.