GPS - co jsem nevyčetl z vláken ...

35 nepřečtených
  • Listr

    zdar bikeři

    Hned v úvodu přiznávám, že jsem zcela bez praktických zkušeností v oblasti GPS a podpůrného softwaru a prosím  o pot­vrzení  nebo vyvrácení domněnek a odhadů, které jsem si udělal po přečtení snad všech dikuzí na tomto fóru obsahující slovo Garmin. Další doplňující rady také samožřejmě vítám.

    GPS bych chtěl používat následujícími způsoby:

    1)<span style=„font: 7pt "Times New Roman“;">      V PC si v nějakém podpůrném softu naklikám trasu co chci jet a tuhle trasu nahraju do přístroje a jedu. Bylo by příjemné, kdyby to zároveň mohlo zaznamenávat přesně projetou trasu pro pozdější použití viz bod 2)

    2)<span style=„font: 7pt "Times New Roman“;">      Vemu GPS, zapnu záznam trasy a jedu. Na konci mi z toho vyleze zaznamenaná trasa, kterou si šoupnu do archivu, pošlu kamarádovi nebo dám manželce, která si to objede znova bez stresu, že se z hlubokého lesa nebo úbočí Alp už nikdy nevrátí J

    Tyhle dva body asi nejsou problém v oblastech, kde je k dispozici datová vektorová mapa nahratelná do Garminu. Já bych ale chtěl přístroj takto využívat i v zahraničí – Korsika, Sardinie, Alpy a okolí. Kupovat vektorové topo mapy pro dané oblasti se mě fakt nechce, zas tak často tam nejezdím. Představoval jsem si, že si v tomto případě naskenuju papírovou mapu, nahraju do softu v PC, Garmina a aplikuju postupy 1) a 2) jako v čechách. A ejhle, ona se do Garmina ta rastrová mapa nedá nahrát L. 

    V tuto chvíli už jen odhaduji jak to dál funguje:

    Vemu rastrovou mapu (ať už naskenovanou nebo staženou z netu), nahraju do PC softu (např. Ozi), zkalibruju na souřadnice a naklikám si na týhle mapě  trasu co chci jet. Předpokládám, že z toho vyleze nějaký soubor o trase, který si nahraju do GPS a pojedu podle toho. Hádám, že tento soubor si také můžu stáhnou z netu, když se chystám na nějakou trasu ve stylu www.tdmf.ch kde jsou k dispozici data s příponami .gpx .kmz .trk .xol .g7t. Když tyto soubory nahraju do GPS, ukáže se mi trasa pro jízdu v horším případě na pozadí „šedé“ plochy bez mapy, v lepším případě na pozadí stínované mapy světa co je v Garminu Oregon ? Dá se podle toho jet i bez mapy na pozadí ?

    Můžete mě prosím k tomu něco napsat případně doporučit nějaký přístroje na tohle, který jsou pro tyto ´čely vhodnější než mnou vyhlédnuté Garmin Oregon, Colorado, Edge705 (s výhradami). Počítám i s využitím jako „pěšák“, PDAčko nechci, automobilovou navigaci vlastním a 60Csx mě přijde na kolo obludně obrovská …

    <span style=„font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman“; mso-fareast-font-family: ‚Times New Roman‘; mso-ansi-language: CS; mso-fareast-language: CS; mso-bidi-language: AR-SA;">Předem děkuji

    0 0
    • pavelr  

      Navázal bych na předešlé a přidal dotazy: Jak je na tom Garmin s českým manuálem? Nechá se podle něj naučit vše, co bylo popsáno výše, tzn. hlavně ve vztahu k PC? Zvládne tyhle přenosy dat trumbera, který je naštíru s PC a angličtinou? Díky.

      0 0
      • sodek  

        Mám pocit, že manuál (ať už je v jakékoliv řeči) tak nějak vztah mezi GPS a PC příliš neřeší. Ale alespoň základní použití MapSource se dá zvládnout.

        0 0
    • ivaneck  

      pristroj ti nedoporucim, ale aspon potvrdim tve domnenky.

      Samozrejme muzes naklikat trasu v PC, at uz ve vektorove mape (mapsource) nebo rastrove mape (ozi). Do gps se prenese pouze trasa, nikoli mapa. rastrove mapy do vetsiny pristroju ani nejdou vkladat. Projetou zaznamenanou trasu pak muzes na PC zobrazit jak do vektorove, tak rasrove mapy. Podle trasy muzes jet, i kdyz gps nema v danem miste mapu, samozrejme neuvidis nic, nez caru. Jet se podle toho da.

      0 0
    • BB  

      funguje přesně jak předpokládáš. Pro přípravu naklikané trasy může sloužit jak vektorová, tak rastrová mapa. Když mám volbu, raději tresu připravuji ve nektorové mapě pomocí Mapsource, protože jde libovolně zvětšovat rozlišení. Jinak jsme už mockrát jel podle trasy připravené v OZI a zkovertované do .tcx pro Edge 705 jako course.

      0 0
    • Honza729  

      Cau, 60CSx na kole neni obrovska, je uplne v pohode......viz moje fotky

      0 0
    • zskal  

      Ahoj, já na všechno tohle co jsi psal používám v PC OziExplorer s naskenovanými mapami a na kole Nokii N73 + Nokia LD4W+ SmartcomGPS. Zatím asi po roce užívání max spokojenost. Nedostal jsem se do situace, která by tímto nešla řešit. Telefon je v tomto pouzdře a to je celé uchyceno tímto držákem na řidítkách. Výdrž baterií u bluetooth modulu GPS je dle manuálu 11 hod. Tomu bych moc nevěřil, ale 6 hod mám ověřených. U N73 je výdrž při vypnutém podsvícení displaye taky min těch 6 hod.

      0 0
    • MlokCZ  

      Jak už uvedli ostatní. Vše co popisuješ bez problémů půjde, pouze v zahraničí jet pouze dle naklikané trasy bez mapy není zrovna ideální. Ale kupodivu se dají sehnat i docela exotické mapy i pro Garmina.

      60CSx na kole v reálu nějak extra velká není, ale nejsem si jistý, zda bych do ní dnes šel. Má oproti Oregonu jednu zásadní nevýhodu, která mi trošku vadí (pořád 60CSxko mám, upgradovat zatím neplánuju) a tou je rychlost procesoru. Tenhle nedostatek se projeví až u Topo 2 ve verzi Pro, která má hodně dat a je tam pomalejší procesor znát, na vše se čeká o něco déle.

      Jediný přístroj, který by ale byl v tomhle ohledu o hodně lepší je Oregon (Colorado je tak někde na půl cesty mezi 60CSx a Oregonem a přitom má některé věci nepovedené, to bych určitě nebral). Ale zase 60CSxko se dá pořídit hodně levně.

      A pokud chceš pouze o trošku menší přístroj srovnatelný s 60CSxkem, tak vem Vistu HCx (je s 60CSxkou úplně stejná až na dva rozdíly, velikost gpsky včetně integrované antény u Visty HCx a ovládání, které je zase na 60CSxku lepší).

      Já bych se rozhodoval mezi 60CSxkem/Vistou HCx pokud oželíš o něco pomalejší reakce přístroje s Topo 2 Pro a Oregonem, pokud si ochotný dát za něj více peněz.

      0 0
    • BB  

      pokud cheš přístroj na kolo a nepotřebuješ universál na jiné aktivity, tak bych šel určitě do Edge.

      0 0
      • MlokCZ  

        Používáš na Edge Topo 2 Pro? Edge jsem sice v ruce měl, ale ne s Topo 2 Pro. A na 60CSxku mi přijde Topo 2 Pro na hranici použitelnosti. Tedy ještě použitelná je, ale sneslo by to jak o malinko větší displej s lepším rozlišením, tak hlavně jak jsem výše zmiňoval výkonnější HW.

        Vůbec si nedokážu představit, jak bude Topo 2 Pro použitelná na Edge. A pokud to někdo myslí s gpskou vážně, tak v rámci vektorových map je Topo 2 Pro povinností.

        I na 60CSxku je nutné jezdit s Topo 2 Pro s měřítkem nastaveným na 120m. Na 200m už to ten displej prostě pořádně nezvládne (těch detailů je tam moc a ten displej je na to příliš malý a s malým rozlišením). A já bych někdy raději jezdil s měřítkem na 200m (s Topo 1.2 jsem tak jezdil pořád, po přechodu na Topo 2 Pro jezdím téměř pořád s měřítkem na 120m).

        A 60CSxko je na tom s displejem proti Edge pořád mnohem lépe (i když rozlišení se moc neliší – tam je to dost podobné, ale velikostí je tam rozdíl velký).

        0 0
        • BB  

          přesně tu mapu používám a v pohodě, asi má Edge výkonnější procesor. Navíc Garmin postupně opravil řadu chyb ve firmware, takže jediná nevýhoda oproti Oregonu, který používá kolega je v tom, že pomocí joysticku se špatně pohybuje mapou po displaji. Chtělo by to dotykový display.

          0 0
    • MartinS  

      Ještě bych doplnil hodně informací je na www.geocaching.cz, kde jsou odkazy na free mapy z celého světa, diskuze ohledně přístrojů… Jinak z přístrojů bych určitě vybíral mezi Coloradem a Oregon, každý má pro a proti. Např. Colorado má lepší display než Oregon s posledním firmwarem pracuje naprosto spolehlivě. Ostatní přístroje jsou s TOPO 2 Pro pomalé a je předpoklad dalšího zdokonalování map obecně a zvyšování nároků na hardware.

      0 0
    • Listr  

      Tak jo, vypadá to jasně pro Oregon s Topo 2 pro. Viděl už někdo z Vás naživo Oregon 400 s topo mapou evropy ? V dost diskuzích se píše, že zahraniční vektorové mapy nedosahují ani po paty naší Topo 2. Z čehož usuzuji, že topo mapa evropy 1:100000 by zas nemusela být tak daleko od hranice použitelnosti …

      0 0
      • MartinS  

        Nejsem si 100% jistý, ale Topo mapa evropy není, v přístroji bývá pouze základní mapa, u nás se přístroj prodává s topo 2.0. Topo 2.0 Pro není dokonalá, ale je to asi nejpodrobnější topo mapa v Evropě. Jinak existují Topo mapy jednotlivých států, stačí hledat.

        0 0
      • MlokCZ  

        Taky si myslím, že žádná Topo mapa Evropy neexistuje. Existují jednotlivé Topo mapy států a to ještě ne úplně všech, pro některé státy jsou dostupné pouze free verze části daného státu a nebo také pro některé vůbec nic.

        Mapa Evropy pro Garmin existuje, ale to je City navigator, to není Topo a na kolo do terénu je nepoužitelná.

        0 0
        • BB  

          Právě že existuje a prodává se s přístrojem Oregon označeným písmenem T.

          0 0
          • MlokCZ  

            To by mě tedy opravdu zajímalo, z čeho je ta Topo mapa Evropy složená, když pro některé evropské státy neexistuje Topo mapa vůbec a naopak pro více státu existuje 1:50.000 nebo ještě lepší (co jsem rychle kouknul, tak ta Topo Europe je 1:100.000).

            0 0
            • Listr  

              :-) no dyť to píšu … topo evropa 1:100000 Tak by mě zajímalo co to je a jak to vypadá. Cenově to zas není tak hrozný. Zatím jsem ještě nenarazil na nikoho, kdo to viděl. Je pravda že v kameňáku jsem teda ještě nebyl …

              A za další – asi neumím hledat. Pár lidí vždycky napíše … mapy nejsou problém, stačí hledat … já když teda konkrétně hledám např korsiku (stačila by jihovýchodní čtvrtina), tak teda nic nenacházím. Lehčí úlohy (podle mne)jako například Švýcarsko Vallais taky ne :-( ty jo kde to hledáte ?

              0 0
              • MlokCZ  

                Ono je to tím, že opravdu některé vůbec neexistují. O Korsice nevím, zda existuje, na příští rok ji budu taky potřebovat, tak budu hledat. A to si myslim, že vím kde a jak a třeba Litva, Ukrajina a pár jiných ne zcela běžných by se našlo.

                0 0
              • MartinS  

                Např. free mapy na garmin:

                http://geowiki.hidden.cz/wiki/Free_mapy_(garmin)

                Korzika: http://mapcenter.cgpsmapper.com/maplist.php?…

                Dají se najít další mapy, ale to už bych dával návod na porušování autorských práv.

                0 0
                • kolombo  

                  A bez porušování práv jde stahnout instalaci mapy z webu a nainstalovat jí do PC v DEMO režimu.

                  Pak sice nejde nahrát do GPS (přepne GPS do DEMO režimu), ale umožňuje si vytvořit body zájmu a ty do GPS nahrát jdou.

                  Připravil jsem si takhle okolí kempu v Chorvatsku, celkem to stačilo.

                  Abych si nekomplikoval práci, tak jsem si ji v PC aktivoval do DEMO modu v jiném uživatelském profilu.

                  0 0
                  • Sobi  

                    Správně! Žádný hacky a wařezy! Jen vše legálně! Jen na to pomyslím… no fuj!

                    ;-)

                    0 0
    • Radim_2  

      Zdravím, vím že to sem úplně nepatří, ale poradí mi někdo?

      Jde o to že když mám naklikanou trasu podle které jedu, tak to před každou odbočkou hlásí tak na deset, nebo dvacet vteřin „přiblížení k odbočce“, to přesně zakryje výhled na mapu v okamžiku kdy na ní potřebuju vidět kam jet. V návodu jsem nic nenašel a menu taky nic. Dělala to Topo 1.2 i nová 2.0, mám CSx60. Jde to nějak vypnout?

      Dík za řešení jestli tedy existuje.

       
      0 0
      • MlokCZ  

        Vypnout to bohužel nejde. Jediné řešení je nepoužívat routy (trasy), ale tracky (stopy). S mapou to nijak nesouvisí, tohle je věc přístroje.

        0 0
      • BB  

        Souhlas s Mlokem, úplně jsem přešel stopy, které klikám v mapsource, nebo beru jako projeté od kamarádů, nebo z internetu. Pro Edge paltí to, že stopu nutno přeložit z gpx do tcx nebo crs a uložit do adresáře Courses. V českém menu je Course přeložen jako Běh, takže se couse spouští z menu Trénik→ Běh. Bohužel ani v tomto případě tě Edge nenechá na pokoji, protože ti hlásí, že ses odchýlil od kursu, když se vzdálíš tak cca 500 metrů od stopy. Verze firmware 2.5 umožnila další řešení. Nechat stopu v gpx, uložit ji do adresáře GPX. Potom když jdeš přes Navigovat->Uložené trasy a vybereš danou trasu/stopu a on ji pouze vykreslí na mapě.

        0 0
      • Radim_2  

        Tak díky, vyzkouším to.

        0 0
        • MaPa  

          60tku nemám, ale u mého Garmina jde zvolit proměnná kolik metrů před lomovým bodem se má Garmin ozvat. Nemám to teď u sebe, ale předpokládám že to najdeš. Pak ti hláška zmizí dřív než se k bodu dostaneš.

          0 0
          • Radim_2  

            Jesli mi poradíš kde v menu to nastavit budu ti fakt vděčný, je to docela otrava nevidět na mapu zrovna ve chvíly kdy je nejvíc potřeba.

            0 0
            • MaPa  

              U mě je to tady:

              Setup page/Routes menu page/Route Setup a v „Route Leg Transition“ změníš z „Auto“ na „Distance“ a zadáš vzdálenost kterou před dosažením lomu ti to Garmin ohláší a začne navigovat na další bod.

              Mám nastaveno 60m, ale upřímně ti řeknu čím dřív si zvykneš na navigaci podle tracků (stop, course) a ne podle route, tím líp pro tebe… Osobní názor.

              0 0
              • Radim_2  

                Dík moc o víkendu vyzkouším obě varianty.

                0 0
              • kolombo  

                To zakrývání mi vadí taky, ale pokud tam máš nastaveno auto, tak to znamená, že se vzdálenost varování mění s rychlostí pohybu na cíl.

                Takže fixně nastavené to ne vždy bude vyhovovat.

                0 0
    • Motyll  

      Využiju tady toho vlákna. Už máte někdo zkušenost OREGON 400 T, tedy s tou topo mapu Evropy? Rád bych si teď GPS pořídil než bude Euro za 35 Kč…

      0 0
      • Motyll  

        Tak uz ho mam, tak kdyby chtel nekdo neco vedet ohledne te topo mapy klidne se ptejte.

        Jinak dojmy vicemene pozitivni – je to moje prvni outdoorova gps. Na kole vzhledem ke klimatickym podminkam jsem zatim nezkousel. Jen pesmo, auto nebo bezky…

        0 0
    • Saddam  

      Koukni na tyhle stránky http://www.gpsed.com/ Je tam ke stažní aplikace zdarma.Nemusíš nic convertovat do jineého formátu.Když uložíš svojí trasu tak se tam dá potom stáhnou i ve formátu (.gpx  a .kml )Používám  nokii 5310expressmusic a modul LD-4W.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.