• RapMan

    Ahojky, sice jsem neco malinko ve vyhledavani nasel, ale ne presne tu odpoved ktera by me zajimala… :) Krome bajka jsem zacal behat, a tak by me zajimalo, kolik km jsem ubehl, jaky je vyskovy profil trati, atd. Tak jsem se chtel zeptat, jestli mate zkusenosti s nejakou kapesni GPS, kterou si treba dam do kapsy, zapnu pri zacatku behani, bezim, pak dobehnu, prijdu domu, propojim s PC a ono mi to ukaze profil, vzdalenost, rychlost a cas. Kdyz by mi to ukazalo trat na nejake mape, tak by to taky bylo super, ale neni to u me priorita. Cetl jsem i o nejakych GPS hodinkach, ale ty Dela se neco takoveho? Jak je to drahy? Nebo je to zatim vsechno velky? staly vic jak 10 000Kc, tak to neee :) Nikdy jsem GPS v realnem provozu nevidel, tak pripadne omluvte me mozna hloupe dotazy a zkuste odpovedet, diky!

    0 0
    • Jogador  

      Co vim s Geodezie:) Cena je tak od 5ooo a vic, ale ty levny toho moc neumi, delku zmaknou ale vsechny, s vyskou to bude horsi, GPS obecne ma s vyskami problem, ale lepsi, nez to merit pomoci tlaku vzduchu, nacem pracuje vetsina vyskomeru. K tomuto pouziti ta presnost GPS by i mohla stacit. O GPS v hodinkach sem jeste neslysel, to neznamena, ze to je blbost, jen to bude podle me dost drahy. Sem toho moc nenapsal, podle mě je nejlepší si tu tra? projet na kole, abys zjistil vzdálenost, a jinak si ho nekupovat, ono takovýhle funkce bude mít jen ten drahej, a ktomuhle se to podle mě nevyplatí, upřímně řečeno, já si myslim, že se to pro Čechy nikdy nevyplatí, sme tak pokrytí obcemi a vesnicemi, že se najít v mapě neni tak obtížný…

      0 0
    • náčelník  

      Ne běhání by se hodil Garmin Foreruner – podívej se sem – hned první článek: http://www.bikeagps.sk/ Co se týče měření výšky, to je opravdu pomocí GPS velmi nepřesné, proto jsou lepší přístroje kombinovány právě s barometrickým výškoměrem. V tom se Jogador mýlí.

      0 0
    • zubus  

      Na behanie ( a mozno aj na cyklistiku) by som osporucil garmin foretrex 201. Stoji na Slovensku as 9000 Skk ( 7 000 CZK). Zaznamenava trasu, aj vyskovy profil, ale nie barometrickym vyskomerom. ( inak ten sa musi neustale kalibrovat). Co sa tyka presnosti, nacelnik to trochu prehnal. Vlastnim GPS model 60c, a pouzivam ho na logovanie tras, a nasledne z tracklogov vyrabam mapy. A pri relativne dostatocnom signale (90 % tras) je presnost nadmorskej vysky ± 1m.

      Ak by si chcel usetrit, tak foreruner 101, stoji asi 5500 Skk ( 4200 CZK).

      Pozri www.conan.sk

      0 0
      • náčelník  

        Pokud je mi známo, tak přesnost +/- 1 m nemá GPS ani „na placato“.

        0 0
        • zubus  

          Nacelnik-u, nechcem virit diskusiu na tema presnost vysky GPS. Tu na to nie je vhodny priestor. Napisal som svoju VLASTNU skusenost. Nic viac, nic menej. Mozno mas naozaj pravdu v tom, ze za urcitych podmienok je ta presnost ± x desiatok metrov absolutne. Je vsak dolezite si uvedomit, ze deltu vysky GPS zaznamena spolahlivo s presnostou ± 1m. A tak isto je to aj s polohou.

          A pri behani je to tak trochu jedno, ci je profil posunuty o ± metrov hore dole.

          Howgh

          0 0
          • náčelník  

            Proč bychom to tady nemohli řešit? Zde je opravdu změřená přesnost 1 m: http://www.navigacegps.cz/…/analyza.htm Ale při pohybu se mění podmínky příjmu a mění se přesnost okamžité změřené polohy. Důkazem je pro mě to, že během chůze bývají hodnoty maximální rychlosti desítky, někdy i stovky kilometrů.

            0 0
            • zubus  

              Dobre teda… Presnost GPS je v podstate ± 7–15 m bez WAAS/EGNOS a ± 3m s EGNOS s pravdepodobnostou 95%. To je ale definovana presnost. Ak je signalu dost, tak ja mam skusenost, ze sa na tu presnost ±1m dostanem. Delta polohy je ale definovana na 0,5 m. A asi to plati aj pre vysku. Ono je samo otazka, aku kvalitu signalu mam. Ale ono je z vacsej casti signalu dost. Ak vzniknu anomalie, tak ak spracovavam track, daju sa najst a odfiltrovat.

              To je ale vlastnost GPS, a nie chyba. Ono je treba to aj tak brat, a aj napriek tomu je GPS velmi dobrou pomockou, ak chce clovek sa niekam dostat, alebo nieco zmapovat.

              Na to behanie je to asi velky luxus, ale preco nie.

              0 0
              • náčelník  

                Jednou jsem zapomněl zapnutou GPSku přes noc na balkóně. Jak se měnily podmínky příjmu, tak aktuální poloha „cestovala“ a na „mapovou obrazovku“ nakreslila pěknou čmáranici. Z její velikosti lze odečíst, s jakou nepřesností systém pracuje.

                0 0
                • kralovek  

                  No vidis covece, hod to do gifu nebo jpg a ukaz nam to … to je dost zajimavy udaj

                  0 0
      • Jogador  

        Pokud chce dení výškový rozdíl, tak se kalibrovat nemusí, pokud se aktuální nadmořskou výšku, pak už jo, ale přesnost je cca 10 metrů, v lepším případě. GPS má rozhodně větší nepřesnost, než jeden metr, ale kolik nevim, jsem ho nepoužíval, jen se o něm učil. Tak tahej sebou totální stanici, ta ti výšky vypočítá přesně s přesností na 0,1 mm :)

        0 0
        • fousek  

          no na vejsku by byl lepsi digitalni nivelak, to by mel s presnosti na 0.001 mm jestli se nepletu:-)

          0 0
    • o.t.  

      já jsem laik, ale párkrát jsem byl na výletě s kolegy (kteří se gps a obecně geoinformatikou zabývají progesionálně) a vím že při jízdě v autě byla přesnost polohy tak ± 10 metrů a přesnost Z souřadnice (tedy nadm. výška) ± 30 metrů, takže pro určení profilu běžecké tratě imho nepoužitelné… Ale je zase fakt, že při nižších rychlostech by to mohlo možná fungovat lépe. Další věc je, že rozhodně neměli nějaké mrňavé GPS v hodinkách, ale celkem pořádné mašiny s bluetooth přenosem do notebooku, který nesli na zádech v batohu, opět pro běhání asi nic moc… Ale jak říkám, to jksou věci které jsem okoukal, vlastní zkušenost nulová…

      0 0
      • zubus  

        A to urcenu polohu porovnavali s cim, ze to tak presne vedeli. Ine je, aku presnost deklaruje GPS ( ono musi povedat, s akou presnostou je ta poloha ), a urcena poloha. Mam skusenosti, ze GPS deklaruje presnost ±7m, ale skutocna je ±1m. Tak by som to tak pesimisticky nevidel.

        0 0
        • martt  

          ja GPS celkom dost pouzivam, predtym som mal Garmin 12XL a teraz mam Garmin 76S (ma aj magneticky kompas aj barometricky vyskomer, je to prakticky jeden z najlepsich rucnych GPS) a aj externu antenu a o takych presnostiach ako tu pises sa Ti ani snivat nemoze.

          Na hradzi total rovina – viditelnost aj viac ako 10 satelitov to je 5 az 8 metrov. V lese a mierne zvlnenej krajine kludne aj sto metrov. V mokrom lese este horsie. Bez externej anteny tiez horsie.

          Presnost vyskomeru je vdaka barometru dobra, bez baromteru je vertikalna presnost asi trikrat horsia nez horizontalna.

          0 0
      • kralovek  

        Taky si chci koupit GPS a uz se mi podarilo se asi 5× pro neco rozhodnout a 5× to zmenit.

        Co se tyce te chyby Z, doporucil bych precist tento clanek: http://www.gpsweb.cz/chyby.htm odstavec „GPS a nadmořská výška“

        Jak moc je pravdivy nevim … jsem jeste vetsi laik nez ty a na rozdil od tebe jsem to GPS jeste ani nerdzel v ruce ;o)

        0 0
    • 123  

      Presnost GPS se opravdu pohybuje na urovni nekolika metru, min to proste nejde, at mate libovolne drahy pristroj. Nehodilou slozku chyby mereni lze totiz snizit pouzitim lepsiho pristroje, ale systematicke chyby mereni (zpozdeni signalu zpusobne pruchodem atmosferou a chyby hodin druzice – to jsou ty hlavni) nelze modelovat s lepsi nez nez nekolikametrovou presnosti. Proste nevite, jaka je teplota a vlhkost vzduchu podel drahy signalu (tedy veliciny, na kterych zavisi predevsim zpozdeni zpusobene troposferou) ani hustotu elektronu v ionosfere (tzv. ionosfericke zpozdeni). Proto jsou zmerene vzdalenosti (to primarne urcuji prijimace GPS) k druzicim spatne o nekolik metru a ze spatnych vzdalenosti nemuze byt spocitana dobra poloha. Ten odkaz, ktery ukazoval nacelnik (www.navigacegps.cz/…/analyza.htm), to je jime „kafe“, to jsou vysledky s pouzitim dalsich WAAS/EGNOS korekci (ktere prave popisuji systematicke chyby).

      Navic pri pouziti GPS hrozi dalsi potiz. Poloha (a vyska) je urcovana nejcasteji kazdou vterinu a prevyseni je tak rozdil vysek v nasledujicich casech. Pri te male presnosti vysky dost „litaji“ a prevyseni jsou dost nepresna. Nicmene suma sumarum sectene kladne i zaporne prevyseni maji chybu nula (nahodila chyba se neprojevi). Avsak protoze nastoupane prevyseni je soucet pouze kladnych prevyseni, nacita se kladna cast nahodilych chyb a vysledek muze byt o dost vyssi nez je realita. Zalezi, jak dobry se firmeware prijimace, aby dokazal odstranit tenhle vysokofrekvencni sum a zda-li jej dokaze odlisit od skutecne zmeny vysky. Mimochodem to se ukazalo na lonskem Krali Sumavy: prevyseni trate silnicniho krale zmerili GPS a dostali o vice jak 10% procent vyssi hodnoty nez zavodnici namerili na computerech (a pokud se pamatuji, tak oproti predlonskym hodnotach urcenym z mapy byl rozdil jeste vyssi) – podle cisel to vypada, ze se to kona v Alpach.

      Barometricke pristroje mohou mit opacny problem – reakde je pomala a nezachyti mensi zmeny vysek. Ale to pouze hadam, barometricke urcovani vysek neni muj job. Kazdopadne kalibrace bych se nebal: sice to bude ukazovat blbe vysku, ale prevyseni bude dobre (za hodinku, kterou bezis, se tlak zase tolik nezmeni, tedy nejde-li zrovna fronta).

      Hodinky s GPS existuji, mel jsem jedny v ruce, ale byla to docela darda a melo to jednu velkou potiz: zere to baterky (a samozrejme presnost byla nizsi). Nastesti techlogie sla kupredu a klesa prikon GPS prijimacu a tak to dneska uz muze byt lepsi. Zkus v google „gps watch“.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.