• snas89

    Jezdím třetí sezónu (mtb, maratony, xc) a tenhle rok jsem to pojal trochu komplexně abych se posunul.

    První sezónu jsem najel cca 1 500 km, druhou cca 2 500 km, teď už mám necelý 3 000 a vypadá to, že letos bude 5 500 – 6 000 km.

    Vrchol letošní přípravy jsem si dal září, Rallye Sudety dlouhá.

    Přes zimu jsem chodil pravidelně do posilky a na orbitrek(kros­s/eliptický trenažer). Na něm jsem byl cca 2×-3× týdně na minimálně tři hodiny. A když jsem začínal po zimě jezdit ma kole, tak jsem pocítil, že tělo a nohy přes zimu zesílily. Vyjížděl jsem už na začátku sezóny kopce, který jsem před tím nikdy nedával.

    Teď je sezóna v plným proudu a jezdím „co to dá“: cca 3×-4× týdně. Přibližně každý druhý den.Občas se stane, že jeden den dám těžší a druhý ten spíš odpočinkovou trasu na „rozmotání“. Každý týden alespoň jednu dlouhou trasu (cca 80–90 km, občas delší), jednu spíš vyjížďku a jeden xc švih na cca 2 hodiny (cca 40km).

    A k otázce: myslím, že mám slabší nohy, než na začátku sezóny.

    Vyjedu toho pořád stejně jako na začátku sezóny, asi i víc. Teď po přechodu na eagla ještě pocitvěji jedu na kadenci (90–95). Po dojezdu beru BCAA (ihned), proteiny většinou rozmixovaný s banánem (cca 10 minut) a pořádně se najím (cca 40–50 minut).

    Každý ráno celkem poctivě protahuju a nemám pocit zátěží unavených svalů.

    Jezdí se mi celkově dobře, výkonostně jsem relativně spokojenejI dlouhý trasy dojíždím v pohodě a ne totálně bez energie jako předešlý roky. čas se taky posouvá, tím myslím na tratích, kde to sleduju. Závody moc neřeším, dám jich cca 5 ročně. Jezdím pro radost a sám pro sebe, ale snažím se rychle, baví mě to.

    Ale poslední dobou si myslím, že mi slábnou nohy. Stojky a technický kopce pořád dávám, ale víc mě to bolí. Navíc teď mám eagla (32 pila), který je ještě trochu víc do lehčích převodů, než 2×10 před tím. (38/24 na 11–36). Takže je tkay možný, že nejsem zase tak moc výkonější a rezervu obstarává nový pohon:)

    Je normální, že nohy během sezóny „slábnou“ a ztrácí se svalová hmota, která se nabere během zimy?

    Je to tím, že málo šlapu na sílu a víc šlapu na tu kadenci? Kde je případně nějaký zdravý balanc?

    Jak to máte vy?

    Předpokládám, že když chodím na kolo každý druhý den, tak je blbost mezitím ještě chodit cvičit a nohy zatěžovat „v den odpočinku“.

    Díky za rady.

    0 0
    • plzakj  

      Ja teda tomu prd rozumim a jen jsem nekolikrat procetl Vojtechovskyho :-) ale zjednodusene svaly bud trenujes na silu nebo vytrvalost a se zlepsovanim jednoho prichazis o to druhe. No a ten popis, jak jezdis na kole, odpovida spise vytrvalosti. Takze logicky o absolutni silu trochu prijdes. Spis mi prijde, ze mas „v sezone“ malo odpocinku. Telo to nevydrzi cely rok. Po narocny zime a jare bych v tej plnej sezone pres tejden trochu zvolnil a soustredil to do vikendovych zavodu a dlouhych vyjizdek, aby telo mohlo zregenerovat a nehrozilo zraneni nebo stagnace z pretrenovani.

      0 0
    • Orbicek  

      Tak základním kamenem každého úspěšného tréninku je dostatek odpočinku a vzhledem k tomu, že už máš teď najet víc než za celý minulý rok, tak už může klidně být tělo unavene. Měls třeba týden pauzu od kola nebo vyloženě lehké vyjížďky? U mě je právě pocit, že mám nohy jak z medu dost jasná indikace, že je potřeba trochu zvolnit.

      0 0
      • snas89  

        Právě že regenraci se snažím dodržovat poctivě a opravdu nijak unavený nejsem. A pokud ano, tak na kolo nejdu a odložím to na další den/dny.

        Pauza byla několikrát: ne týden, ale cca 3–4 dny, když byl otřeba hnusně. Vyloženě lehký vyjíždky mívám taky.

        0 0
    • mr.ricardo  

      Ja pozoruju, ze mi slabne ta prostredni … a to je vetsi pruser :(

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nikde tam nv8dim zadnou zminku oprijmu kvalitnich zivin…kolena, zebra, vypecky, pivo…jak chces bez energie a pychicke pohody podavat vykony?

      0 0
    • budíček  

      otázkou je, co od tvých tréninků očekáváš

      0 0
    • Breakpain  

      Já tomu nerozumím ;) … to jen tak pro pořádek.

      Jen vím, že jsem se podobnou cestou dopracoval k tomu, že následující rok jsem nebyl schopnej ujet skoro nic … (přestřelil jsem a moc jsem se vyndal v předchozím roce).

      Co tuším, tréninky mají navzovat po sobě strukturovaně, v měsíčním cyklu bys měl postupně gradovat. Tzn. zjednodušeně tím myslím třeba v prvním týdnu zátěž jet na 7, v druhém na 8, ve třetím na 9 a čtvrtý týden by měl začít třeba vyjetím v kompenzaci a zbytek tréninků ve stupni zátěže 5. A v jednom týdnu bys měl prostřídat všechny tréninkové prvky, které potřebuješ a zátěž řídíš dle týdne v měsíci. Celkovou zátěž upravuješ dle prvků a formy v průběhu roku.

      Jeden laický úhel pohledu na věc – lze to pojmout mnoha způsoby. To, co popisuju sedí na člověka, který trénuje celoročně, vyváženě a nezávodí…

      Máš tu varianty

      • neodpočatej, nervy …
      • začínáš se přetrénovávat a neregeneruješ dostatečně nato, co si nakládáš (to, že si dáš volno automaticky neznamená, že to stačí, každý je na tom jinak)
      • vypustil jsi silové prvky a jezdíš více ve vytrvalostním re­žimu
      • mít pořešenou spotřebu kcal, poměry B, S, N
      • dostatečně spát – nato si odpověz sám, ale povětšinou pod 7h je to katastrofa v mém případě – optimum u mne je cca 8h (jo, přesně … jím, spím, pracuju, trénuju … a ostatní věci defakto nestíhám …)
      • další bonusovky, o kterých nemám páru ;)
      0 0
    •  

      kde není pivo není síla

      0 0
      • petrx  

        No zrovna po pivu, když jdu záhy na kolo, ale stalo se mě to i na túře v Alpách, tak mě docela fest bolí nohy,sice po cca po 15 minutách pohybu to přejde, ale po tu dobu je to fakt na nic, proto před výkonem zásadně nechlastám a nemám pak problém.

        0 0
      • petrx  

        No zrovna po pivu, když jdu záhy na kolo, ale stalo se mě to i na túře v Alpách, tak mě docela fest bolí nohy,sice po cca po 15 minutách pohybu to přejde, ale po tu dobu je to fakt na nic, proto před výkonem zásadně nechlastám a nemám pak problém.

        0 0
        • novas752  

          Musíš až během. :) A nevysedávat moc dlouho, když se člověk rozsedí, nohy pak chvíli bolej a nejedou pivo nepivo.

          0 0
    • Smazaný účet  

      S 32z jsi získal lehčí převod a několik těžkých ztratil…

      0 0
      • Chlebovnik  

        Nepřeháněj. Ztratil půlku těžkého, ale zase získal půl převodu na nejlehčím. S 34 pilou by mu to vycházelo +/- stejně jako na dvojplacce.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Pořád chybí ty těžké a lehký + ty velké skoky hlavně při řazení dolů na spodku kazety nejsou příjemné :)

          0 0
          • snas89  

            Jel si vůbec eagla?

            Jednak si úplně mimo (promiň:) ) a ani nevím, jak to případně může souviset s těma nohama.

            Rozsah naprosto v pohodě a při mým zaměření ani nemůžu nadávat na nějaký odstupňování.

            Nechybí vůbec nic. Přišel jsem asi o jeden převod do těžka, kde to ale reálně pocítím jen když chci šlapat z kopce při velkých rychlostech (což nechci).

            0 0
            • Smazaný účet  

              Mrkni do profilu, teď mám 34z, oproti 2×10 chybí myslím jeden nebo dva těžší a lehčí. Rozsah se pořád zmenšuje, kór oproti 3×10/11, ale stádo bude tvrdit, že jim nic nechybí :) Ale to je diskuze stále dokolečka dokola, vyvolat fóbii ze smyku se Sramu povedlo na jedničku :)

              0 0
              • snas89  

                Fóbie?

                U 2×10 reálně využíváš 14 (maximálně 15), alespoň já to tak měl.

                Na velkou pilu celou kazetu (10) a na malou horní polovinu.

                S tím, že když sem začal vozit teleskopa, tak se mi občas páčka na přesmykač pletla s páčkou na sedlovku.

                Což je někdy o hubu.

                Jestli jsem přišel o dva převody do těžka (který jsem využíval hlavně z kopce), tak jsem to bohatě získal na bezpečnosti a užívání si kola na technických pasážích. A to, že mi odpadlo „řešení“ co tam mám zařazený je taky fakt. Ted prostě řadím nahoru a dolů a leovu rukou mačkám teleskop. Jednoduchý, blbuvzdorný a svoji mozkovou kapacitu můžu soustředit na trať.

                Nikomu nic nenutím, jestli chceš, tak si na kole voz klidně 3×11. Se shimanem máš možnost. Já to sice nechápu, k čemu takovej rozsah na SPORTOVNÍM kole, ale je to tvoje věc. Ale to, že to mám jinak než ty neznamená, že jsem stádo.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak já jsem stará „volejová“ XC škola :) Do lesa jedu kus po asfaltu, auto nemám, bez teleskopu se obejdu, ale prostě kámoši s 3×9 mi ve stojce nebo na nečekaným terénním zlomu odjedou…

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    „do lesa jedu kus po asfaltu“ – no tak zrovna pro tebe 1×11/12/13/14 neni no :-) To je pro ty co maji horske kolo na to co je urceno.

                    0 0
                    • RomanH  

                      To je pro ty co maji horske kolo na to co je urceno.

                      A ja myslel, ze horske kolo je univerzal. Rano na nem mohu po asfaltu valit do prace, a odpoledne to cestou domu beru pres lesy :-)

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        A tak taky můžu s traktorem jezdit do práce i když dělám v kanclu :-)

                        0 0
                • pepek  

                  mozkovou kapacitu můžu soustředit na trať – opravdu jsi musel při řazení myslet? To snad tak max. první týden.

                  0 0
                • postman79  

                  Děckám se taky dává jednoplacka, aby se jim to nepletlo :)

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Sportovec nejsem, občas absolvuji i vícedenní akci s baťohem…

                  0 0
              • Chlebovnik  

                Myslíš špatně.

                0 0
              • Rice  

                Sice nejezdim 29" ani Eagle, ale ten rozsah je oproti 2×10 hodně podobnej. Čímž netvrdim, že je ideální, ale spíš, že těžší převod chyběl i u 2×10 (nahoře zmíněn 24/38 a 11–36).

                http://gears.mtbcrosscountry.com/#…

                Mimochodem na mtbs.cz se nedávno objevily fotky kulhecova kola a má tam 40z. Mě by asi na 27,5" momentálně nejlíp sedělo 35z, s 36z bych se už na některejch míň najetejch strmějších výšlapech trošku bál o nohy, případně že bych to ve stoje nedal technicky.

                0 0
                • petyn  

                  Když dáš na 2×10 dopředu 38–24 a dozadu 11–42 tak to vychází lépe než Eagl ne ?

                  0 0
                  • Rice  

                    Jj, ale na 10sp se kazety 11–42 moc nedělaj, spíš až 11sp. Koukám do jednoho eshopu a tam maj 10sp 11–42 jen Sunrace, takže to neni setup co se dává na „nový“ kola.

                    0 0
                • JFtryall  

                  40T tam je jen na provokaci souperum. To se fakt bezne nejede, natoz v Andore. Jara jezdi bud 36 nebo 38T.

                  0 0
                  • snas89  

                    Hele on to jel i ted ve švýcarsku myslím.

                    Každopádně tahle jízda, co předvedl, to myslím byl těžkej direkt na psychiku ostatních na trati:)

                    0 0
    • Rice  

      Mě v regeneraci asi nejvíc brzdilo málo bílkovin. Momentálně mi dělá nejlíp hovězí steak s bramborem k obědu a k večeři a večer dva řecký jogurty (samozřejmě snídaně, ovoce, během dne nějaká kvalitnější čokoláda za odměnu atd.). Jen ještě nemám moc poladěnej přísun minerálů, po vápníku se mi líp vstává, hořčík preventivně proti křečím a na dalších zatim pracuju.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Skyr má víc bílkovin jak řecký…

        0 0
        • Lachtis  

          sic to není k tématu, ale ten Skyr je fakt suprový, taky jsem na něj přešel z řeckých jogurtů :-)

          0 0
          • Rice  

            Díky, moc rád vyzkoušim. Koukám na obal Elinas řeckýho jogurtu, a opravdu tam je jen 3,3g/100g bílkovin, nicméně pocitově mi pomáhá. Jim je většinou po 2 a z Makra mam 150g za 4×11 Kč i s dph.

            0 0
          • Rice  

            Tak jsem koupil ten Skyr, sehnal jsem jen z Bohušovický mlékárny s 0,1% tuku. Lepší než tvaroh, ale na můj vkus dost suchá/tvarohová konzistence, která se mi hůř/pomalejc polyká. Na doplnění bílkovin ho asi občas koupim, ale pro každodenní stravu zustanu u těch řeckejch jogurtů elinas s 9,4% tuku.

            0 0
            • Rice  

              Ještě k tomu Skyru, ten z Bohušovický mlékárny co maj v Tescu na můj vkus opravdu hodně „drhne“ na jazyku, až bych ho skoro označil za špatně poživatelnej. Co jsem testoval Milko Skyr, tak ten byl mnohem poživatelnější. Ale je možný, že během pár měsíců změněj „recepturu“ a bude zas chutnat jinak.

              0 0
      • Yura  

        JEste si neco precti o tom horciku. To neni jen mineral proti krecim. Takova ta predstava, ze mam horciku dost a potrebuju jen tabletu pri zavode abych nedostal krece je hodne usmevna..

        0 0
        • Rice  

          Jj, něco snad vim, ostatní se mi nechtělo do příspěvku dohledávat. Nezávodim, takže stravu neoptimalizuju na max. výkon, ale abych se cítil dobře a mohl kolo kombinovat s dalšíma koníčkama.

          0 0
    • Yura  

      Najizdis vic a vic km. Zvysujes podle toho i pocet snezenych kalorii? Jestli si ujel na bagetu a 3 kavy 1000km neznamena, ze ujedes na tu bagetu a 3 kavy i 5000km.

      0 0
      • snas89  

        Je fakt, že jsem trochu zhubl od začátku sezóny (asi 5kg).

        Jídlo si sice dost hlídám, ale ještě se na to víc zaměřím.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Při jaké výšce jsi zhubl 5 kg a z jaké startovací hmotnosti?

          Pokud se pohybuješ stále v oblasti jateční váhy, není třeba zoufat.

          Pokud se blížíš s množstvím zůstatkového podkožního tuku záporným hodnotám, je to na pováženou.

          0 0
          • snas89  

            178cm, ze 76 na 71kg (včera)/ 73kg (dnes).

            Je možný, že jsem nebyl dostatečně zavodněný (?).

            0 0
            • Yura  

              Vaz se pokazde rano po vysrani.. Jinak 5kg neni nic. Aerobni sporty proste stahujou vahu jedna radost. Ja jsem nemel problem zhubnout treba 20kg kdyz jsem jeste pres zimu hodne zral a cvicil a pres leto to zase shazoval..

              0 0
            • IndyCZ  

              Buď v klidu, já mám sice jen 175, ale zato 61 kg :-)

              0 0
              • Yura  

                To za sebou tahas kotvu aby te vetr neodval do Australie ne?

                0 0
                • IndyCZ  

                  Inu v poryvech to není žádná prdel, musím vozit brýle a přilbu jako zátěž

                  0 0
    • Marskatin  

      V prvním díle Rockyho říká Mickey Rockymu:

      „Na tu holku se vyser, budeš mít slabé nohy!“

      0 0
    • budíček  

      pak už zakladateli zbývá jen vyšší přísun sacharidů

      jo a hořcík je sedativum, utlumuje lidský organismus, takže použít spíše před spaním

      0 0
    • BMW 3  

      Jestli ti slábnou nohy, tak posilka a dřepy a leg-press a do mrtva. Zavolej Grznára a on ti poradí s nohama.

      0 0
    • IndyCZ  

      Neřešit, jezdit.

      0 0
    • přejetá_veverka  

      Není tady nějaké vlákno typu „ukažte svoje hnáty“ ? to by mě zajímalo, také bych samozřejmě přidal foto :-D

      0 0
    • Karma  

      tak je jasný, že když si makal v posilce, žes měl silný nohy, teď nemakáš silově, takže svaly si doslova projezdil. Takže se neni čemu divit.

      V zimě dávám taky posilku, dostanu se tak na kilo na benč a na jaře začnu s kolem a všechny svaly jdou do háje a na podzim zas začínám s 20 kilama :) Ty vytrvalostní sporty svaly děsně žerou, přímo před očima.

      0 0
      • Yura  

        Hodne zalezi jakej ses somatotyp. Kdyz je nekdo Mezo, endo a nebo neco mezi, tak muze met jen s kola nohy. Ze by se ani kulturista nemusel za takove stydet. No kdyz je nekdo cistej ektomorf a do toho dela vytrvalostni sporty, tak bude jak paratko a nic s tim neudela no..

        0 0
        • jonti  

          Pro ektomorfa se jen vozit v ZDV a niz je nejvetsi zlo, jen prijde o svaly a zeslabne. Chce to spis silove a intenzivni kratsi jizdy.

          Navic mam pocit, ze u cyklistu tech ektomorfu az tolik neni, jen toho nesni dost.

          0 0
          • přejetá_veverka  

            třeba chris froome má tyčky jak žirafa – to se to jezdí ektomorfíkoj 57Kg do kopečků :)

            0 0
            • JFtryall  

              Froome ma v top forme 67–69kg. To neni zadnej ultralight. Spousta lidi je lehcich. On ma ale hodne vysoko VO2Max a dokaze se fakt hodne zmacknout v tech minutovych nastupech a z toho perfektne orazit a nastoupit znovu. To je ten hlavni rozdil.

              0 0
              • Marskatin  

                Spousta jich je lehcích, ale taky mají o 20 cm méně na výšku. 67kg na 185 cm je docela málo řekl bych.

                0 0
                • Breakpain  

                  Mel jsem 69kg na 187cm… Jezdilo to dobre, ale nepripadal jsem si vizualne jako clovek :)…

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    "-) Opravdu špatné to začíná být, až když reálně hrozí, že Tě manželka v posteli zalehne.

                    0 0
          • Yura  

            „Navic mam pocit, ze u cyklistu tech ektomorfu az tolik neni, jen toho nesni dost.“

            U amateru mozna. U profiku jsou vrchari z 99% cisti ektomorfove.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              U profíků se ze všech ektomorfů snaží udělat vrchaře, když to vyjde, ale nejen z nich.

              0 0
      • JFtryall  

        Co znamena silna noha v cyklistice? :-) ze neco vyjedes a vyrves nizkou kadenci, neznamena ze to je optimalni. To je dobry mozna na spurt, ale na Sudety asi tezko.

        0 0
    • TeryPV  

      Ale pochválit se umíš :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.