Chorvatsko 2013 - s rodinou a silničkou

42 nepřečtených
  • Delkim

    Letos se tomu už nevyhnu, čeká mi povinně Chorvatsko (autem).

    Nebyl jsem tam asi 8 let a předpokládám, že se spousta věcí změnila. Snad k lepšímu, např. nové silnice atd…

    Měl by někdo nějaký tip na šikovnou lokaci či přímo apartmány? Ať je to relativně co nejrychleji dostupné autem, cestu musí „vydržet“ dvě malé žabky (4+2 roky).

    Pro holky hlavně nějaké to koupání, ideálně třeba i bazén a pro mne možnost vydat se do okolí na silničku, aspoň +100km na rozumných silnicích. Klidně můžu jezdit denně stejný okruh, hlavně ať nemusím ležet na sluníčku :)))

    Uvažoval jsem o Istrii, je nejblíže. Třeba Umag apod. Ale někdo mi odrazoval od i možného propršení celého pobytu, tak nevím. Díky nové dálnici je možná ta střední část Dalmácie dneska už časově stejně náročná na cestu.

    Jo, díky prckům v autě si už nemůžu dovolit jako v mládí někde zkoušet hledat ubytování až na místě, musím si to nejlépe domluvit už teď. Časy se mění :)))

    Dík za pomoc!

    0 0
    • cyklon  

      Nebyl jsem na Istrii.

      Jezdime do oblasti kolem Senj a pokud se podivas na mapu, tak tam moc moznosti neni – predpokladam silnicni kolo. Ale ty co jsou opravdu stoji za to.

      Po magistrale jezdit nedoporucuju kvuli silnemu provozu a taky nekdy vetru.

      Nejlepsi je Senj – jsou tam 2 asfaltky ktery te vyvezou po nejakych 30km od more do pohori Velebit do cca 1300m.

      Vyborny je take Svety Juraj kousek pod Senji – opet asfalt az do 1300m.

      Pokud bys jel na horakovi tak se da Velebitem krouzit mozna nekolik let. Proste uzasny. Ridici ohleduplni. Problem jsem mel jen se psy, co hlidaji v tech kopcich ovce. A taky obcas nejaky ten had na silnici…

      0 0
      • Mark-H14  

        Už jsem si chvilku myslel, že mluvíš o Sv. Jure nad Podgorou, který má tuším 1760m.

        Také zvažuji letos Istrii se silničkou. V nějakém starším čísle 53×11 byl článek s trasami na istrii, asi bych si vystačil.

        0 0
      • Delkim  

        jj, to vypadá dobře, to je koukám hned kousek od dálnice A1 nebo jak to mají značené

        a hnedle nějaké pěkné zatáčky, asi stoupání na zahřátí :) ty silnice tam jsou skutečně asi 2 nebo 3, ale pokud jsou v dobrém stavu tak by ani na nich nemusel být nějak výrazný provoz a mohlo by to být celkem ok!

        u toho Sveti Juraj to vypadá taky na slušné serpentýny :) nic na polední sluníčko :)

        mrknu se na nějaké apartmány v té oblasti, dík!

        http://goo.gl/maps/t54PX

        0 0
    • Thidney  

      Jak píše Cyklon, někam pod Velebit, od Senj po Seline třeba, bika s sebou na kroužení Velebitem a sjezdy do Paklenice. Na silnice můžeš ještě jezdit placku přes poloostrov Pag. Rodinu vyvenčíš v Zadaru nebo na Raabu a máš klid. odzkoušeno :) Dojezd po dálnici, cca 950 km.

      0 0
      • Delkim  

        pod tem Velebit to je těch 950, ten Senj je 840km, to vypadá lépe, budu si brát stejně jenom silničku

        a počasí by tam mohlo být „stabilnější“ než ta Istrie

        0 0
        • Thidney  

          Tak dolů to je jen kdyby jsi chtěl na bika, trápit se celý den na Velebitu a pak se zrakvit na vyleštěným vápenci v Paklenici :)´případně lízt po skalách

          0 0
    • Ruprt2  

      Z tebe musí mít doma fakt radost :-)

      0 0
    • Soreno  

      No já se teda rád válím :-), ale za mě Istrie – Rabac. Krásný pobřeží, pláže pro textil i nudy, pobřežní promenáda a okolo se vyjezdíš na kole dosytosti. Klima dobrý na koupání, ale přes den na kolo by se mi tedy nechtělo spíš brzo ráno a do 8–9 doma.

      0 0
      • Delkim  

        mrknu na to, já původně koukal na Umag, přišel mi nejblíž

        nicméně ta Istrie je asi klasicky jenom čistá placka, ne? a možná provoz na silnicích živější?

        to ježdění je jasný že zejména hned brzo ráno a pak odpoledne k večeru, klidně ráno a večer po 2 hodinkách než najednou, v tom horku bych musel asi tahat cisternu s vodou :)

        budu muset hledat kompromis

        ten Senj vypadá na kolo hezčí prostředí, klid, pohoří, menší provoz… ale ta zábava pro děti, možnost promenády a nějaké restaurace, to bude asi spíše PLUS pro Istrii… hmm :(

        0 0
        • ELx  

          istrie a placka ? zapomeň :-)

          0 0
        • Soreno  

          Placka? :-)))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­)))

          0 0
          • Delkim  

            no jak říkám, jsem tam 8 let nebyl :))))))) já měl zafixováno že nahoře placka a hory u pobřeží se táhnou až dole, asi zjevně špatně :) tím lépe :)

            0 0
      • bleach  

        hlasuju taky pro Istrii. Navic ted, kdyz je napric poloostrovem ta polodalnice, tak puvodni tahy budou urcite pekne volny..

        0 0
        • kankrlicek  

          Polodálnice je už dálnicí, silnice I. třídy budou narvané jako vždy, ale zbytek asfaltu je radost :)

          Ze své zkušenosti (Umag, Poreč, Medulin) hlasuji pro Poreč.

          0 0
          • Pedro RB  

            Teď jsem se z tama vrátil po 5 leté pauze. Souhlas s každým slovem.

            0 0
    • Delkim  

      na Idnesu jsem při hledání o silniční cyklistice našel tohle:

      Silniční kolo je dobré leda tak na silnice, na nichž se zejména v sezoně stává cyklistika rizikovým sportem. Pokud přesto chcete vyjet na silničních kolech, přijeďte rozhodně před sezonou, kdy vás nebudou auta tolik ohrožovat.

      mám to brát vážně? nebo to zase pojali spíše jako extrém a když vyrazím kolem třeba toho Senja tak bude klid?

      přeci jenom chystáme se do Chorvatska přelom červen/červenec

      0 0
      • HH  

        Rovina na Istrii rozhodně není. Jezdím do oblasti Rabac, Labin. Pro kolo mám už odzkoušené dva okruhy – ranní (start nejlépe mezi 7 a 8hod aby to ještě moc nepálilo)cca 40km, převýšení 850m pak jdu k moři a odpoledne když mi zbývají síly a chuť tak dávám ten druhý 40km okruh s převýšením 600m. Když je rozumné počasí (není vedro) jezdím celodenní 120km trasu na Vojáka 1400mnm – nejvyšší kopec nad Rijekou. Až nahoru vede asfaltka bez provozu. Na sedle Poklon je odbočka se zákazem vjezdu mimo armády, která má nahoře radar :-). Na všech uvedených trasách je v některých úsecích stoupání i přes 18% – záleží ze které strany se to jede. Co se týče provozu platí všeobecné pravidlo, že největší je o víkendech kdy se střídají lidi v hotelech, kempech atd. (platí pro hlavní tahy) a taky čím blíže se jezdí k většímu středisku (městu) tím více je tam aut. Na vedlejších silničkách je i v sezóně minimální provoz. Přelom červen-červenec je pořád lepší než hlavní sezóna v srpnu.

        0 0
      • martinpav  

        Na magistrale je rusno ale akonahle ides smer vnutrozemie tak je to v pohode. Bol som 2× tak ako planujes ty, rodinna dovolenka, ja s cestakom. Cez pracovne dni boli niektore cesty vyslovene mrtve. Akurat treba pozerat kam sa pojdes vystat, jazdil som aj okolo tabuliek „Pozor míny“ :).

        0 0
    • Rorejs74  

      Zdarec,

      ja posledni roky jezdim na Cres do kempu Kovacine ( http://www.camp-kovacine.com/en/ )

      Da se tam pronajmout MobilHome pro dva nebo pro rodinu a podle mych predstav to splnuje idealni kompromis pro dostatek pohodli ale taky jsi kousek od more.

      Trasy jsou tam na bajka i na silnicku a kdyz vychytas casy kdy prijizdi/odjizdi trajekty, tak je na silnicich celkem pusto.

      Zenu necham v kempu a ja si vyrazim na silnicku, nebo ji vezmu sebou nekam kousek na bajka ;-)

      0 0
    • Delkim  

      tak jsem včera vytisknul možnosti a předložil to doma k posouzení :)

      bohužel manželce stačilo asi 5 minut někde na mimiblbobazaru, aby prohlásila, že pro děti prý jedině Itálie…

      tak jsem do půlnoci hledal nabídky do Caorle a asi zvítězí nakonec to, že cena apartmánu v této oblasti mi přijde tak 2× dražší než v Chorvatsku, tedy co jsem zatím zjistil…

      dát kolem 25 tisíc za 7 dní ubytování v obyč apartmánu bez dopravy i bez stravy mi přijde dost peněz, zejména když manželka chce jet aspoň na 10 dní…

      0 0
      • bleach  

        to je uplna blbost. Pisecna pozvolna plaz je treba v Medulinu, v Rabacu v zalivu je oblazkova, ale taky pozvolna, Rab – písečná atd. A to pisu jen o tom, kde jsem byl, podobny to bude v desitkach destinaci. Ty skaly a betonovy plata v HR jsou, ale ze by byly vsude je predsudek :)

        0 0
      • raceman  

        tak to zkusit uhrat na cenu, nebo primo ukazat na google maps satelini snimky plaze a ukazat, jak je to tam pekne :)

        0 0
      • Soreno  

        To máš smolíka. Ale řeknu ti moje zkušenosti v Rabacu – chodím na nudy (manželka to nějak přetrpí napůl :-)) tzn. skály a mezi nima pláž oblázky – dítě 1,5 roku a největší zábava lezení po skále a čvachtání v lagunkách ve skále vytvořily vlny viz foto abys jí oblomil :-). No a pak jedna výhoda oblázků oproti písku, že ten hajzl žlutej není ve všem.

        0 0
      • onik  

        http://www.protivna-blondyna.cz/…rajskou.html?m=0 hmmm jestli se tvoje žena řidi mimobazarem tak to maš doma určitě supr

        0 0
    • daymaker  

      nemá někdo tucha, jak to vypadá kolem Novigradu(kousek nad Porečí)? má cenu brát s sebou silnici? termín začátek června… 2. varianta je běhání… díky

      0 0
      • Iv15  

        Jezdíme do Poreče už třetím rokem v březnu najíždět na silnici…po pobřeží bývá větší provoz, ale když se zajede do vnitrozemí, tak potkáš třeba i jedno auto za hodinu.

        Určitě bych si silničku vzala, kopce jako Motovun, Oprtalj, Vižinada jsou super a asfalt taky o dost lepší než u nás.

        0 0
        • daymaker  

          jde mi právě o ty silnice… o povrch ani tak ne, ale z google mapy se moc nedá vyčíst, co je hlavní a co vedlejší… co si pamatuju z východního pobřeží Istrie, tak tam byla jedna strada po pobřeží, kde jet na kole byla sebevražda a jinak stoupali asi 30% stojky na kopec směr vnitrozemí.. nic jiného… tak abych to netáhl zbytečně…

          0 0
          • Iv15  

            nevim, jak to tam bude v červnu s provozem, za to neručím, v březnu tam samozřejmě žádná sezóna není, ale snad by to ve vnitrozemí nemuselo být tak strašné…

            trasy, co jsme jezdili např.:

            Poreč, Vršar, Brajkoviči, Bale, Rovinj, Kanfanar, Žminj, Sveti Petar, Baderna, Višnjan, Poreč – to je spíše rovinatější a kolem Rovinje docela provoz

            a pak hlavně do vnitrozemí:

            Poreč, Višnjan, Vižinada a dole v údolí se pak můžeš dát vpravo na Motovun ( docela legendární kopec) nebo vpravo na Oprtajl, a dále Šterna, Buje, Umag a zase po pobřeží zpět…

            0 0
            • daymaker  

              dík moc, zatím to doma po předložení návrhu kola s sebou vypadá na pěkný džihád… tak uvidím… :-)

              0 0
              • martinpav  

                S dzihadom si pobavil :). Bol som v chorvatsku v sezone a mimo hlavnu cestu to bolo ludoprazdne. Na vikedn sa to troska zhorsilo na cestach ktore isli ku dialnici ale inak pohoda.

                0 0
                • daymaker  

                  dík, loni jsme byli na Krku a projížděli jsme to skrze ostrov a ty silničky byly moc pěkné.. jak asfalt, tak minimální provoz… takže jsem litoval, že jsem bez kola…

                  0 0
        • Ostrawak  

          A ubytování bylo dobré?

          0 0
    • Mark-H14  

      Nějaký tip na levné ubytování kdekoli od Istrie po Dubrovník? klidně do 10km od moře, pro dva dospělé a dvě děti? Milujeme Drašnici (kousek od Makarské), kde je kousek do Podgory a na Sv. Jure.

      0 0
      •  

        Ahoj, zkus se podívat na nějaké ubytování tady http://www.ubytovanivchorvatsku.cz/ Je to celkem hodně dobrý přehled apartmánů v Chorvatsku

        0 0
        • Mark-H14  

          Díky moc za zájem, ale už máme zamluvenou Drašnici (4km pod Podgorou). 5 – 15.8.

          Jen stále zvažuji zda silnici či bajka tahat s sebou na střeše a nebo vzít jen helmu, pedály a tretry a půjčit si zase těžkou sv..i v Podgoře, jednou vyjet na Sv. Jure a jinak se věnovat rodině a Jadranu. Nevím zda to má vůbec cenu kvůli 4 max 5 vyjížďkám poslouchat to hučení 2.300km a bát se, že mi tam kolo někde potáhnou apod. Zase loni jsem si říkal, že na tom půjčeném kole už nikdy a že určitě povezu své, ale už jsem pomalu vychladl :)

          0 0
          • Delkim  

            tak to kolo nevoz standardně v držáku, ale přikurtuj ho k zahrádce na plocho, odmontuj šlapky + přední kolo (abys dal řídítka na plochu a nemusel to montovat) a skoro to hučet nebude :)

            když vezeš jenom jedno kolo tak se to takhle dá

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.