• JirkaKrupa

    Ahoj, hledám parťáka / parťačku na letní cestu na kole do Chorvatska. Jedná se o cca 2 týdny v termínu 14.6. – 29.6., jízda na těžko, tedy vše s sebou na nosič, spaní ve stanu v přírodě/kempu.

    Cílem cesty je nejjižnější bod istrijského poloostrova, mys Kamenjak, resp. město Premantura.

    Přibližný plán trasy:

    • ČR: odjezd z Plzně či okolí (lze upravit dle tvého bydliště),Žele­ná Ruda.
    • Německo: Passau
    • Rakousko: Ried im Innkreis, Unterach am Attersee, Bad Ischl, Murau,Villach
    • Slovinsko: Krajnska Gora, Most na Soči,Sežana
    • Itálie: Terst
    • Slovinsko: Koper
    • Chorvatsko: Buje, Novigrad, Poreč, Pula, Premantura.

    Předpokládaná ujetá vzdálenost za den je cca 80 – 100 km, tempo pohodové.

    Měl by někdo zájem? Je možnost to upravit podle potřeby :)

    Vím, že už tu podobné téma dříve bylo, máte případně někdo nové/aktuální zkušenosti s cestováním po těchto zemích?

    Budu rád za vaše názory.

    Díky a těším se na odpovědi!

    0 0
    • mich.sipek  

      Proč do Chorvatska??

      0 0
      • JirkaKrupa  

        Kvůli moři a krásnému prostředí kolem Kamenjaku, kde je příroda (lesy, rozmanité pobřeží) a ne letovisko. Byl jsem tam kdysi a chtěl bych se tam vrátit, tedy i trocha nostalgie :)

        Proč se ptáš?

        0 0
    • Sivca  

      Loni v létě jsem absolvoval cestu z Chorvatska, Poreče do Brna, jel jsem tedy trochu jinudy, ale o své zkušenosti de podělit můžu.

      Značení cyklostezek je velmi bídné, většinou se ani nedozvíš, kam tě ta cesta zavede. Když budeš mít štěstí, bude tam nějaké číslo, ale to je tak vše.

      Často jsem se ve velkých městech ztrácel, musel jsem zastavovat a kontrolovat, kde jsem. Doporučuji si pro tyhle příležitosti vzít s sebou kompas a když pojedeš do chorvatska na jih, projet to město kudy lze a stále se držet směru na jih :)

      V chorvatsku bych se kempování v přírodě snažil co nejvíce vyhnout, jsou na to velmi hákliví.

      To bude zatím tak vše, co mě napadá, kdyžtak se zeptej :)

      0 0
      • JirkaKrupa  

        Děkuji za info :)

        Cyklostezky jsem se ani neodvážil uvažovat, spíš hledám vedlejší méně frekventované silnice, pak se lze orientovat i podle klasické mapy…

        Jasně, myslel jsem si, že Chorvatsko bude problém, ale tam už je při pobřeží spousta kempů, takže by snad neměl být problém. Případně najít co nejodlehlejší místo, kde se nikdo neobjeví, je tam možné najít něco takového? Kde jsi tam spal Ty?

        Jak jsi jinak řešil jídlo? Je asi moc troufalé někde jen tak rozdělávat oheň, takže vařič?

        Případně mě napadá, nechceš jet zase, opačný směr? :D

        0 0
        • Sivca  

          S kamarády jsem jel do chorvatska, oni pak odjeli a nechali mě tam s kolem. První den jsem si tedy zaplatil kemp, a proto abych ušetřil, nerozdělával jsem si stan, ale jen spacák. Samozřejmě mi pak naúčtovali poplatky za registraci a za ten spacák :D

          Druhý den jsem přespal v „kempu“ uprostřed Istrie, který nebyl ještě zaregistrován a byl jsem tam sám, takže to bylo zdarma. Pán z informační kanceláře mi nejdřív povídal, že žádný kemp tu u města není a že musím jít do hotelu, ale jakmile jsem mu ho ukázal na internetu, hned si vzpomněl i na provozovatele a dokonce i na číslo na něj ;-) A další dny jsem už v Chorvatsku nespal.

          Kempů na pobřeží najdeš určitě strašně moc, ale většinou jsou to takové ty lepší/dražší, z mé zkušenosti po tobě budou chtít peníze za osobu a dost možná i za místo na rozdělání stanu. Rozhodně nespi na pláži, ale když budeš více hledat, nějaké odlehlé místo bys najít měl. Stan rozdělávej až skoro potmě a sbal ho co nejdříve ráno, případný spánkový deficit můžeš dohnat odpoledne někde na lavičce/pláži.

          Já na tom byl s rozpočtem velmi bídně, takže spoustu jídla jsem si vezl s sebou. Pečivo, mléko atp. jsem si ale průběžně kupoval. Samozřejmě je lepší si vše kupovat po cestě, jen si člověk musí dát pozor na rakouské otevírací doby supermarketů :)

          S tím ohňem: v Chorvatsku samozřejmě nic, ale třeba ve Slovinsku mají u lesů informační tabule, kde ti říkají, že nemáš odcházet od rozdělaného ohně, z toho by tedy výplavalo, že oheň si rozdělat můžeš. Vařič bych vzal kdyžtak lihový (kvůli hmotnosti).

          Jeslti to bude tvůj první dlouhý výlet na kole, tak se připrav, že nejspíš hodně zhubneš. U mě to bylo asi půl kila denně :)

          Na léto mám už jiné plány, takže nabídku musím bohužel odmítnout :/

          0 0
          • Manzak  

            Vazne pul kila na den, to jsi asi moc nejedl, nebo jsi bejcil nejaky sileny kilometrovy porce? A nebo jsi se jen odvodnil v tech vedrech a za par dni po ceste to bylo zpet.

            0 0
    • makaltom  

      Ahoj,

      loni jsem se vracel z výpravy po Slovensku přes Vídeň do Čech a strašně se mi líbila cesta od Dunaje k hraničnímu přechodu Vratěnín (jel jsem to celou dobu do kopce, takže ty bys to jel obráceně z kopce). Cesta podél řeky Kamp až k Dunaji a podél Dunaje na Vídeň fakt paráda. Zkušenosti se spaním v Rakousku (stejné jako na Slovensku, Německu, Francii) jen ty nejlepší. Dokonce jsem přespal v soukromé budce pro překládku novin (v dommění že to je zastavka) a pošťáci byly tak taktní že mě nechali spát a uplně mě zasypali novinama.

      0 0
    • Ravyo  

      Pěkná cesta, zkušenosti mám jen z Drávské cyklostezky mezi Villachem a Mariborem. Jeli jsme busem s Jendou, ale už je to pár let. Nicméně ten úsek je fajn.

      0 0
    • Neti  

      Ahoj kolego,čtu zde tvůj úmysl cestovat po Chorvatsku na kole.Já tam jedu letos již potřetí a mám jen ty nejlepší zkušenosti.Projeto mám pobřeží od Biogradu na Moru až po Dubrovnik vč.všech větších ostrovů.Ráb bych se zeptal,jak Tvá cesta dopadla a zda náhodou nejedeš letos znovu?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.