• toram

    Ahoj, zakládam nové téma, protože to starý je zamčený:).

    Takže, jaký je váš názor na to jet někdy na začátku července do Chorvatska, někam nahoru (Rijeka) nebo tak.

    Jel jste to někdy někdo? Zatím nemám ani vhodný kolo takže shánim krosový… mtb bych asi neutah… Kámoš by byl pro. Máte někdo v plánu jet? Nebo nechcete někdo jet? Ptám se jen předběžně, prakticky jedem pokud se podaří maturita:). Nedokážu si představit jestli tam dojedem nebo se v půlce otočíme. Jo a byla by to cesta tam i zpět. Tam by jsme byli tak 2–3 dny a regenerovali a tradá zpět.Pár bláznů jelo. Co vy na to?

    0 0
    • vasek80  

      Měl jsi napsat jak dlouho chcete jet jednu cestu, resp. kolik km na den. Akorát nevím jak budete hledat cesty skrz Alpy. Tunely jsou na dálnicích a na tu nemůžeš a pokud to chcete nějak objíždět, tak to klidně může být cesta o 300–500 km delší jak autem po dálnici.

      0 0
      • notobi  

        holt to vezmou přes Alpy horem a ne vnitřkem ;-)

        0 0
      • toram  

        No jak dlouho je nám praticky jedno. Ale, počítam tak 5–6 možná 7 dní takže 100km/den ± ?! Dýl snad ne. Tak Alpy horem no.. ona se určitě najde přijatelná cesta.Aby jsme nejeli přez nějakou velehoru..:)

        0 0
        • Alibaba  

          Nějak mě ty tvý kupecký počty neseděj. Příklad: z Prahy do Rijeky je to bratru 800km, pokud chceš jet 100km za den, tak počítejme 8 dní cesta tam + 3 dny u moře + 8 dní zpět. Tudíž 19 dní (vpodstatě tři tejdny dovolený) na tuhle divočinu…Pravda, pro maturanty bezvýznamné (16 dní na cestě – která znamená cíl). Nepodceňovat červencová vedra na jihu!!!

          0 0
          • vasek80  

            Hlavně 800 km po B20 a dálnicích je na kole tipuju tak 1200+ km po okreskách a objížďkách kopců. Takže ještě víc jak týden přidej.

            Tedy cesta tam = bezmála dva týdny.

            0 0
            • Alibaba  

              No vždyť, to byl taky ten nejstřízlivější náčrt. Když si vzpomenu jak se mi v těch vedrech nechtělo ani vylézt z pod pínií…a teď s plně naloženým bikem do těch kopců od pobřeží…to se to bude těžce ukrajovat. Na druhou stranu, brácha mý babičky jel začátkem třicátých let do Itálie na kole (jeden převod a kolo cca 25kg bez bagáže) tunelů bylo taky o dost míň a zvládl to, no. jen ten čas tenkrát plynul pomaleji…;)

              0 0
              • vasek80  

                Můj bývalý kolega jel na F1 do Monzy na kole a také to dal, ale ten věděl do čeho jde. Kluci tady to dle mě ani nemají spočítané.

                0 0
            • hony007  

              Trošku níž je odkaz od romachain, Chorvatsko 820 a to ještě ne úplně na kraj ale až na Krk, nejbližší moře v HR je asi 620. Google mi to našel i bez dálnic na 632. Tak neplkej z hladu :-)

              http://g.co/maps/z55xn

              0 0
              • vasek80  

                A jsi si jistej že na ty rychlostky můžeš na kole?

                Dobře, možná od Brna to je jiná. Já jsem ze západních čech a od nás by to bylo jiné kafe. Alpy v plné palbě po 300 km a na 90% vím, že na rychlostní v německu na kole nemůžeš

                0 0
                • vasek80  

                  Tak trochu beru zpět. Četl jsem ten odkaz a jestliže má nejvyšší kopec něco přez 1200 metrů tak to v podstatě nejsou ty Alpy co znám cestou na jih já. Takových kopečků vidím od sebe z balkonu několik ;-)

                  0 0
                • hony007  

                  Na odkazu z googlu nejsou rychlostní, takže je to navíc asi těch 12 km (632 vs. 620). Já osobně preferuju Itálii, než Chorvatsko, možná to bude i o fous blíž, ale hlavně je tam lepší infrastruktura (plánuju jet pokud možno mimo silnice, hlavně cyklostezky). Ze západních Čech nevím, tam bude těch kopců asi víc, i když teoreticky se to dá stočit na Podunajskou a vyhnout se valné většině.

                  0 0
    • 777rada  

      jel jsem vloni trasu Břeclav, Gabčíkovo, Gyor, Balaton, Barcs, Banja Luka, Jajce, Travnik, Sarajevo, hory, Mostar atd. na skoro stejném kole jako máš v profilu, jen se silničními gumami, nosič vzadu a na něm dvě brašny + lodní pytlík, vpředu nosiče + Brašny Arsenal s citem utažené na odpružené vidli (Reba). Osobně bych do krosového kola nešel, přijde mi to zbytečné, naopak přední brašny jsem velmi ocenil.

      0 0
      • toram  

        No tak to si dobrej, protože to kolo mi na to příde dost nevhodný.Malý kola, ta odpružená vidlice je na asfaltu taky naprd. TAk chci jen nějakej low-cost cesťák.

        0 0
        • notobi  

          odpružená vidle je dobrá i na asfaltu obzvlášť na českých silnicích

          0 0
      • Jakobo  

        Zdar, ten predni nosic na odpruzene vidlici me zajima, kdysi jsem se tady na to ptal, ale nikdo nevedel. Nosic znam, mam ho na pevne na krosovi (teda pokud je to Arsenal). Na pevnou vidlici byla montaz snadna, mel jsem akorat strach ze sjizdeni.

        Horni objimka sedi na cepech V brzd a navic spodni objimka vysla presne do mist, kde je ve vidlici vlozka se zavitem, tak mam krome tech 2 objimek jeste dalsi srub primo do vidlice. Spatne se to vysvetluje.

        Ale chci se zeptat, 1. sjizdi ti nosic? 2. Pouzils ty vetsi objimky, nebos musel vyrobit vlastni (nahore jsem musel pouzit siroke i na te moji subtilni vidlici)

        a za 3, myslis, ze to sevreni vidlici nejak vyrazne skodi? Dik.

        0 0
        • 777rada  

          Zdar, nic jsem vyrábět nemusel, použil jsem ty širší objímky + plastové podložky a myslím že i ty hliníkové vymezovací podložky. Nemám čepy na véčka, celé nosiče visely jenom na té kulatině vidlice. Ze začátku nosiče pomalu ujížděly, tak jsem utáhl trochu víc, ale to na chodu vidlice bylo už poznat, nořila se s velkým odporem a cukavě. Neměl jsem z toho nejlepší pocit nicméně jsem to tak měl cca měsíc a místama silnice fakt byly děravé. Reba je stále ok. Pokud bych příště takhle jel, jediná věc kterou bych na svém biku změnil by byla právě vidlice – pevná nejlíp se šroubovaným nosičem. Malá kola ani lehké převody ani geometrie ani nic jiného mi nevadilo. Jedině jsem ještě uvažoval o M – barech, ale to nemusí být. Jo, a samozřejmě bezdušové gumy a dost mlíka na šotolinu na krajnicích „where the rubbish is“. :-)

          0 0
        • Jetson  

          Já to měl normálně na Treku.

          0 0
    • Jakobo  

      Jen jsem si vzpomněl, že v jednom vydání Cykloturistiky někdy v roce 2003, leželo mi to číslo několik let doma v poličce (na obálce byl takový usměvavý chlapík na sedačce lanovky s krosovým kolem), popisoval taky jeden takový jak vy cestu do Chorvatska na kole. Super zážitky, závidím vám, nebýt daleko a nemít práci, hned bych se přidal.

      Akorát měl strach z min, když lezl křovím do nějaké opuštěné chalupy přespat. Vím, že si sebou vezl stan jídlo cestou kupoval nebo dostával zadara.

      Popisoval tam přesně i trasu, kudy jel a různé doporučení, no ale stejně nevím, jestli by se ještě podařilo to číslo sehnat.

      0 0
    • pee.tr  

      Myslím, že už tu kdysi někdo podobný vlákno měl. A dobře tam bylo, pokud si pamatuju, zmíněno, že cesta tam ok, máš se tam nač těšit, ale zpět to je jen pro drsňáky. I když je fakt, že seš mladej. Osobně mám vyzkoušeno přes 300km na MTB za den nebo 700km po českých vedlejších silnicích za tejden, ale ač jsem blázen do podobných plánů, asi bych nejel. Jak říkám především kvůli cestě zpět a pak taky pro tu krkolomnost cesty. Na takovou dálku to chce mít jistotu kudy jet a ne se někde motat v horách, kde a jak přespat (vrtochy počasí), co jíst atd. Z osobního pohledu to mám tak, že fyzičku v tý cestě by mi hodně ovlivňovala psychická pohoda, která by z výše uvedených důvodů mohla chybět. Ale jsi mladej, jdi do toho! ale ne sám.

      0 0
    • RomanH  

      Kontaktuj Howgha, nebo si najdi jeho prispevky ci precti jeho knizky.

      0 0
    • john0020  

      Ahoj, jestli ještě někoho hledáte ozvy se mi na e-mail john0020@seznam.cz díky

      0 0
    • notobi  

      ještě dám jednu dost důležitou radu nejdřív si vyjeďte zkušebně na pár dní po Čechách jestli je vůbec reálný, že spolu vydržíte, protože se může stát, že na sebe pak už ani nepromluvíte.

      Mluvim z vlastní zkušenosti kdy sem jel se známým na Šumavu a děkoval sem nakonec bohu, že druhej den večer začlo lejt a vraceli sme se domu. pak jsem tam jel už jen sám nehodlal sem opakovat chybu

      0 0
      • Freeman36  

        Je to pravda. Čim víc lidí pojede tim je větší pravděpodobnost že to někde otočíte zpět k domovu.

        0 0
    • Trog  

      Letoj jedu do o5 do Chorvatska tentokrá s sebou beru silničku a potřeboval bych njákou mapu turistickou mapu Chorvatska v okolí Makarské.

      Hlavní cíl je ST. Jure.

      Kdyby někdo něco tak pište,díkyy

      0 0
      • Zlatka  

        Mám toho mraky, že to neuvezeš, na jaký email (sevoss ( @ ) seznam.cz) ?

        0 0
        • Trog  

          JJ to je muj mail díky moc za ochotu.Už jsem se na t ymapy díval.Já budu v rybářské vesnici ZAOSTROG.To budu mít pěknej kus na SV. Jure.Musím do Brely podél pobřeží a pak do hor..Jen jsem nenašel tu stezku která vede z Brely na vrchol kdyby si to měla tak pošli…Dik

          0 0
          • Zlatka  

            Průběžně posílám, kdybys chtěl ještě jiné úseky, písni.

            0 0
        • Mixowszki  

          Ahoj Zlatko, myslíš, že bys mi mohla přeposlat mail s mapovými podklady, který si posílala Trogovi? Taky máme v plánu teď po maturitě vyrazit na kole k moři a během plánování trasy mám s Chorvatskem největší problémy. Děkuji Ti moc!

          0 0
      • hony007  

        Zlatka tady o něčem takovým někde referovala, tak zkus použít vyhledávání.

        0 0
    • ToBla  

      Do Rijeky jsem jel v roce 94 na biku. Jeli jsme z hranic s Rakouskem (na hranice vlakem). Trasa: Vyšší brod- Linec-Wels- Liezen-Treiben- Hohentauern-Judenburg- Obdach-Wolfsberg- Lavamund- Slovenj Gradec- Velenje(dříve Titovo Velenje)- Žalec- Ljubljana-Postojna-Pivka-Opatia-Rieka.

      Zpět jsem jel prakticky stejnou cestou sám zpět, můj kolega pokračoval do Splitu a zpět jel busem. K moři to je z hranic cca 560km a byli jsme tam za 3,5 dne na biku s hladkejma gumama s bagáží. Bylo to super a doporučuju!!!

      0 0
      • ToBla  

        Tehdy mě bylo 18 a na kole jsem jel do tý doby nejvíc 130km za den.Když jsme třetí den dojeli z Obdachu v Rakousku až do Ljubljany a na compu bylo 200km tak jsem tomu nemohl uvěřit. Celej vejlet byl dost outdorovej, v Riece bylo v tý době plno vojáků a cesta zpět sólo taky stála za to…

        0 0
    • toram  

      Oživuju, zase se plánuje, tak pokud někdo máte zájem ject tak se hlaste tady nebo na icq:)… Alpy jsem teda vynechal a jelo by se podel Slovenskejch hranic.. Čim víc nás pojede tim líp…

      Jinak díky, za rady, odkazy atd..

      0 0
      • Zlatka  

        Super plány, ale tady na takovou akci asi nikoho nenalákáš.

        0 0
      • jIrI___  

        „Čim víc nás pojede tim líp…“

        To bych neřekl. Čím víc lidí, tím víc různých názorů = víc neshod a problémů. Ve více jak třech vzájemně dobře známých lidech bych na takovou akci nejel.

        0 0
        • notobi  

          po mých zkušenostech jsou i dva moc a to jsme jeli jen na Šumavu

          0 0
          • bikekralik  

            Jn, chce to dost tolerantní spolucestující, pak na počtu nezáleží, jinak pešek..

            0 0
        • smith22  

          Souhlas, ale pokud pojede s lidma, který nezná tak by se šlo předem domluvit, že kdo nebude zvládat a bude se chtít vrátit tak se vrací domů sám a ostatní pokračují vpřed :-D

          Pokud bych jel ale s dlouholetýma kamarádama tak by mě bylo blbý je poslat samotný domů :-)

          Takže fakt ideál je jet s kámošema, který dobře znám a vím že jsou stejní „blázni“ jako já a budou to chtít dojet až dokonce ať to stojí co to stojí :-) – ideálně tak 2–3 lidí.Větší banda = větší množství problémů

          0 0
          • toram  

            Blázni jako já..co to dojedou i se zlomenou rukou tu nejsou.:)… Ale tak mě je to fuk..já jsem flegmatik, takže i kdyby se tam snažili pozabíjet..tak to neřešim.. Já tam jen nechci ject sám..to je přeci jen risk..(navíc kdo by to doma poslouchal)

            0 0
            • Jony007  

              Ahoj, ja jedu zacatkem cervence… napis prosim mail a muzeme se domluvit

              0 0
    • scorpi  

      Taky bych to chtěl zkusit (věk: 20let), ale ještě jsem takovou dálku nikdy nejel. Kolo plánuju koupit tenhle měsíc, ale spíš něco ve stylu s odpr. vidlicí. Ještě bych možná dokázal sehnat 2+ lidi. Jestli někdo máte nějaký knížečky o cyklostezkách ať už čechy, německo, polsko, atd.. v .pdf tak bych klidně uvítal i na email (s.c.o.r.p.i@seznam.cz), dík. :-)

      0 0
    • radimas  

      Zdravím, taky mě napadlo jet do Chorvatska na kole, v podstatě mám poslední rok kdy by to bylo možné. Pokud se mi podaří nějak rozumně domluvit s mýma dvouma kámošema tak bych jel s nima, ale pokud ne tak se velice rád k někomu přidám. Pokud tedy již někdo něco plánuje a má naplánováno kudma by se jelo tak dejte echo např na mail radimas@centrum.cz , nebo se klidně pobavím s někým na prudko FB radim suszka (Třinec)

      0 0
    • JohnoMaco  

      Čím víc lidí tím víc oprav!

      0 0
    • Dinghy  

      Zdar všichni,

      Tento rok v červnu máme s kamarádem v plánu sjezdit oblast italsko-slovinské hranice a podle nálady zajet i na sever Chorvatska.

      Terén pro treková nebo horská kola, žádná divočina, ale určitě ani nuda. Odjezd z ČR vlakem do Villachu, spaní kombinované ( stany+kempy ) a vlakem zase zpátky. Celý výlet cca 12 dnů (podle domluvy)

      Kdyby se někdo chtěl přidat a zjistit další informace:

      pitrmich@seznam.cz

      Ať to šlape

      0 0
    • maajkee  

      Kdyby se někdy někdo k smrti nudil, tak si třeba může přečíst zápis o naší cestě na kolách do Chorvatska. Víc jak po roce, jsem to konečně tak nějak dokončil. Žádná literární perla to není, ale třeba kdyby někdo o něčem podobným taky uvažoval, může třeba využít některých našich zkušeností.

      Odkaz na článek

      0 0
      • Josef Panek  

        Skončil jsem asi v třetině, ale dorazím to. Mně se to líbí, tohle mám hodně rád;-)

        0 0
      • tom xtr  

        Hezkej cestopis :)

        0 0
      • WoOdys  

        Moc pěknej článek, respekt :)

        0 0
      • Maato  

        Fajn report. Jak jste to řešili přes noc s koly, nebo když jste si šli večer projít město?

        0 0
      • Soreno  

        Hele dobrý jen maličkost Ožujsko není Slovinské pivo a Chorvatské ze Záhřebu. Slovinské pivo je Laško, na které jste určo taky narazili.

        0 0
      • Ossis  

        Povedený zápisek :).

        0 0
        • maajkee  

          Díky a díky ostatním, ani jsme nečekal nějaký kladný ohlasy :)

          Soreno: Jinak, jasan Ožujsko vím, že je Slovinský, to jsem nějak přehlídl, jinak tam je ještě spousta překlepů, musím najít čas to ještě projet a postupně doladit.

          Maato: Většinou jsme nechali bagáž ve stanu a jeli se někam večer najíst nebo posedět na kolách, případně jsme je nechali v kempu. Tak nějak v Rakousku se o kola nikdy nebojím. :)

          0 0
      • jIrI___  

        Hned v prví větě hrubka… Podle jakého vzoru se skloňuje „kolo“? :) Škoda toho, celkem to degraduje čtivý článek.

        0 0
        • maajkee  

          Máš pravdu, opraveno, ale tady u nás v HK jezdíme na kolách :)

          0 0
      • Lance  

        parádně čtivé :-), klobouk dolů, ale manželka mi nepřijde nějak opálená :-)

        k těm zasraným chorvatským celníkům – přesně před 9 lety na hranicích ****** a *****, od té doby je nemusím, co to bylo za vyjebankyni

        0 0
      • timer  

        Dobrý, resp. obdiv zaslouží tvoje manželka :o) Já jezdím tyhle delší treky, ale u manželky nemám šanci s ní o tom ani mluvit, natož že by jela se mnou :o)

        Tímto směrem byste si více užili cyklo trasu Ciclovia RadWeg, tedy Šumava->Passau->Salzburg->Bad Gastein->Villach->Udine->Terst → a pak někam dolu, když už to má být ta Jugoška.

        0 0
      • endex.luke  

        Klobouk dolů mistře, velice inspirativní čtení..;-)

        0 0
    • strtom  

      http://www.navratdoreality.com/…

      zde je jeden co si to natočil jak jede Brno – Pula

      0 0
    • Neti  

      Ahoj všem příznivcův cykloputování.Na polovinu května příštího roku plánuji cestu na kole po trase: Pálava(Strachotín)-Břeclav a přes Rakousko,Maďarsko a krátce Slovinsko do Chorvatska.Tam přes Varaždin,Zagreb a Karlovac k moři do městečka Senj.Další putování pak bude podél pobřeží až na Makarskou riviéru,konkrétně do Podgory.Cesta tam tzv.na těžko,spaní podle možností(na divoko,kempy).Cesta zpět autobusem s CK.Celkový čas cesty cca 3 týdny.Nejedu takto poprvé,tudíž není to není cesta „na slepo“.

      Třeba má někdo z Vás,pravděpodobně starší(já 58let),chuť zajet si k moři na kole,tak se můžeme domluvit.Najdu tedy parťáka?

      0 0
    • fred15  

      Uběhl nějaký čas, třeba se postavily nové cyklostezky, tak to trochu oživím. Plánujeme s kámošem cestu Praha – Rijeka a řešíme, kudy to bude na gravelech nejlepší. Kopce nám moc nejdou, ale jinak jsme schopni dávat kolem 200km denně, což jsme si letos vyzkoušeli na cestě do Kremnice (SK). Příští rok chceme laťku lehce posunout.. :)

      V zásadě vidím 3 možné cesty:

      (i) přes Maďarsko (900km vzdálenost/5km převýšení): [+] je to placka, počítám, že se budeme moct snadno vyhnout silnicím, [-] bude to nuda

      (ii) přes Salzburg, Bad Gastein a Villach (875/7km): [+] krásné výhledy, super část eurovelo po starém železničním náspu, [-] ty kopce pro nás budou hrozný mordor

      (iii) přes Linz a Trofaiach (800/6km): [+] asi stále fajn výhledy, o něco nižší kopce než u (ii), nejkratší, [-] mám obavu, že velká část povede po hlavních silnicích, kterým bychom se rádi vyhli

      Výběr trasy asi ovlivní i timing: Ještě nemáme termín, ale přemýšlíme o rozmezí květen – červenec. Nevím, zda v květnu nebude v Alpách moc velká kosa a naopak v červenci pod kopci moc velký vedro (ale to by nemělo být dlouhý, rijeka je hned pod kopci). Pojedeme docela nalehko bez doprovodu, spaní v penzionech.

      Jel jste někdo nějakou z těch (nebo jiných) tras? Nějaká doporučení / tipy? Díky!

      0 0
      • dada  

        B je správně – je to vlastně Alpe-Adria a za villachem uhnes do leva a je tam krásná stojka pres Korensko sedlo do Kranjsej gory…

        Teoreticky moc hezká trasa, ale mam to jen nakoukany v mapě

        1 0
      • maajkee  

        Já bych to vzal na Brno a pak šup po Eurovelo 9 (to je fakt krásná stezka hlavně Rakouskem), která Vás dovede až na Slovinsko, pak už jen odbočíte dolů na Rijeku.

        1 0
        • fred15  

          To je dobrej tip. Vzdálenost a převýšení jsou stejný jako přes Maďarsko, ale určitě to bude zajímavější cesta. A do Vídně se dá dojet do Greenway Praha – Vídeň.

          0 0
          • maajkee  

            Před lety jsme to jeli s manželkou, ale lážo plážo kolem 100km za den, až děti odrostou tak si to dáme ještě jednou, případně i s nima :)

            3 0
    • mikš  

      do chorvatska už ani letecky,je to poslední země,o ktery bych uvažoval na dovolenou .špinavý a smradlavý zlodějstán.

      0 0
      • jIrI___  

        Copak ti tam provedli?

        0 0
        • mikš  

          V Ch.jsem byl jednou,poprvé a naposled.Po deseti hodinovém čekání na slovinsko-chorv.hranici si mně vytáhli z nekonečné kolony aut poliši s tím že jsem jel rychle,což nebyla pravda.Stálo mně to 150 éček bez jakéhokoli protokolu.Ubytování v Promajně 8km od Makarský,bez klimy ,otevřený oknem celou noc řvala směs hudby z okolních diskoték.Jídlo v restauraci dražší jak v itálii,a přitom kvalitou horší.Všeobecně všude smrad z spálenišť lesů podél pláží,kde před měsícem hořelo.U moře se rád potápím,ale jen v Ch. jsem viděl vytékající sračky z hotelů a domů pár desítek metrů od břehu,prostě hnus.

          Navíc dovolená autem vyšla výrazně dráž než neporovnatelně luxusnější letecká inkluziv v Řecku.

          0 0
      • maajkee  

        Říkali v televizi? :)

        Já a dalších x lidí v mém okruhu s nějakou špínou ani smradem, jsme problém neměli. A co se týče cen, tak po návštěvě prahy tento týden, jsem zjsitil, že v tom Chorvatsku zase tak draho není :)

        0 0
        • fred15  

          Chlapci, je to je úplně jedno a hlavně mimo topic. Díky za info, ale na trasu Praha-Bali se na kole ještě necítím.. :) A taky tam ani nejedu na dovolenou, chci tam jen dojet. Tečka.

          0 0
      • cyklista86  

        Kde všude si v Chorvatsku byl? Byl si treba na Korčula nebo Makarské riviéře?

        0 0
      • rumik  

        Jezdíme rok co rok do Podstrany (6 km pod Splitem) a nějaký hnus jsme tam teda neviděl. Že je draho? jako je tak prostě vykoupíme ve Splitu obchoďák a kalíme na pláži není problém. A i tak víme kam na jídlo za rozum peníz. Jinak k tématu…letos jel kámoš z práce a kdybych nebyl na neschopence tak jsem jel s ním. Tak snad příští rok. Trasu nevím kudy jel to jsem s ním neřešil. Ale na 5 dní si to rozvrhnul.

        0 0
      • milan.v  

        Nebuď trapný…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.