Problém s ISIS, poraďte prosím.

56 nepřečtených
  • Pekáček

    Ve čtvrtek se mi uvolnil šroub držící kliku na ose, dávám si na dotahování pozor a tak mi to bylo divné. Doma jsem to rozebral, prohlídl a složil. Dnes, v sobotu, se mi to po cca 10km stalo zas, imbus č.8 pevně dotaženej se zase povolil a klika se viklala. Doma jsem to pečlivě prohlížel, drážky nevypadaj poškozené. Ale v čem je problém: na ose, jak končí drážky, je nalisovanej prstenec. A o ten se kraj kliky při nasazení zapře. Na klice je to jasně vidět, je to drobet omačkané. Spíš mě zarazilo, že tu kliku nasadím a sundám bez nářadí a pokud se nepřitiskne na ten kroužek, viklá se. Je to normální a nebo mám kraj kliky upilovat aby se dala natáhnout dál na osu? Snad není po klice (Truvativ Stylo 180mm). Díky všem za rady.

    0 0
    • Rozumik  

      Me se ten sroub taky vecne povoloval, tak sem tam striknul isopropyl a vycistil snupkou do usi a znovu zasrouboval a od ty doby to drzi.

      0 0
    • Nego  

      Jsou to klasicky vymackany kliky … ten krouzek tam neslouzi jako opora pro dotahovani klik. Je treba si uvedomit, ze drazky na ISIS ose maj tvar konusu, takze kdyz se to dotahuje moc, tak se to proste v jednu chvili pretahne a je vymalovano. vim to z vlastni zkusenosti ;( me se pak kliky povolovaly kazdy cca 2 kilometry … Spravne by to melo byt namontovano tak, ze kdyz kliky dotahujes, tak by se mely k tomu krousku na ose priblizit, resp. trochu se jej dotknout, ale rozhodne je neutahovat nijak na fest. Na nekterych osach je treba videt, ze ten krouzek tam ma treba jeste 2 mm mista, aby se mohl posunout vic ke stredu, kdyz je potreba kliky sundat a znova nalisovat. Snazil sem se to asi mesic resit (locktide, podlozky, kousky plisku do drazky v ose), ale stejne to nakonec skoncilo tak, ze jsem si koupil novy kliky …

      0 0
      • Pekáček  

        No, já to vždycky utahoval s citem, ne jako čtyřhrany. Pevně až teď, když se to poprvé povolilo. Když tak čtu tvůj příspěvek, mám pocit, že čtyřhran je nejlepší.

        0 0
        • Nego  

          No ja se hlavne bojim, ze tohle se mi stalo aniz bych si toho vsiml … kontroloval sem celkem pravidelne jestli mam dotazeny kliky, ale pak cestou do prace sem mel najednou pocit, jako ze ma ta klika vakl. V praci sem se na to podival, dotahl a cestou z prace znovu. A pak uz se to jen zhorsovalo. Mozna sem to pretahl u pri prvnim nasazeni a kdyz se pak ty kliky trochu vymackly, coz je u hliniku normalni, tak uz sem je nemel kam dotahnout a dotahoval sem je oproti ty podlozce. Jenze ta podlozka je jeste z mekciho hliniku nezli klika, takze ta podlozka to odnsla jako prvni :) Trochu pomohlo kdyz jsem si nechal tu podlozku vytocit novou z oceli, ale stejne to nebylo ono … takze ted mam klasicky ocelovy kliky a zadny konusy na nich neresim ;)

          0 0
    • Mamutt  

      :-)))))

      0 0
      • Pekáček  

        Dík za upřímnost. Rada či vlastní zkušenost by nebyla?

        0 0
        • Mamutt  

          To je jen spokojený výraz zatvrzelého uživatele čtyřhranu, neber si to osobně. Ale na tvém místě bych se asi pokusil o srovnání → zkusit nasadit na osu jiné kliky, jestli máš možnost si je na chvíli od někoho půjčit. Ukázalo by se, co je vymačkané (osa nebo klika) – jiná příčina mě nenapadá.

          0 0
          • Nego  

            No ja bych asi svoje kliky na tyhle experimenty nepujcil ;) Predci jen je tu vetsi nebezpeci ze znicis i ty pujcene nezli u ctyrhranu ;)

            0 0
            • Mamutt  

              Nooo.. to máš asi pravdu :-( Ale byli by pak nasratí dva a jednoho by to tolik nemrzelo, když by nebyl sám ;-)

              0 0
              • rock  

                … pokud by ovšem nedostal přes hubu od toho poškozeného dobrovolníka :-) …

                0 0
        • Mamutt  

          Ještě mě napadlo tohle: ISIS se prý občas „zařezává.“ Mohlo by to způsobit, že šroub je sice utažený, ale klika ne (to co jsi řešil výše – klika je posunutá po ose moc blízko k rámu). Tak bych to možná zkusil utáhnout přes podložku..

          0 0
          • Nego  

            Jestli je kam utahovat… tohle me napadlo taky, ale pak sem si zasekl prevodnik o napinak ;) Takze s rozvahou. Jakmile se to jednou dotahne, tak uz neni cesty zpet. Ten hlinik na klikach se beznadejne vymacka. Zkratka dvakrat mer a jen jednou utahuj :)

            0 0
            • Mamutt  

              Nebo si kup čtyřhran, utahuj až k rámu, pak novou osu a tak pořád dokola ;-)

              0 0
          • Pekáček  

            Utáhnout to jde, nadoraz, neviklá se nic. Jenže dnes jen 10km. Klika je omačkaná od dosedání na ten kroužek.

            0 0
            • Nego  

              Presne to mam i ja, muzu ty stary kliky nafotit at je to jasny, mozna mam nekde i ten zlikvidovanej puvodni krouzet … ono se totiz zda, ze ty kliky jsou po dotazeni pevny a nemaj vakl, ale ve skutecnosti tam malej vakl je, takze proto se porad povoluje ten sroub … otazka je, jak moc velkej ten vakl je … mozna by to slo odmastit a jak mezi osu a kliku, tak na sroub dat nejakej Loctide. Jestli je to jen nepatrny tak to pomuze a jestli je ten vakl uz velkej, tak maj pravdepodobne kliky odzvoneno … pral bych ti spis tu prvni variantu

              0 0
              • Pekáček  

                Teda, jak tohle vůbec mohli pustit na trh a proč!? Asi máš pravdu, šroub může povolovat malá vůle. Proč by se taky jinak sám od sebe povolil, viď?

                0 0
                • Nego  

                  Na trhu je spousta veci, nektery fungujou vic nektery min a vetsinou zalezi na kusu. Znam dost lidi co jezdi ISIS a jen malokdo z nich si stezuje nebo ma problemy… takze to muze byt vada kusu, chyba montaze, nekompatibilita vyrobce osy s klikou. Proste tech moznosti je cela rada .. BTW: ktera klika se ti takhle odporoucela ?

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Bych chtel jen pripomenout, ze Pekacek je ten co ma problemy i s Marzocchi :)))

                    A moje rada. Na ISIS je nejlepsi ocelova klika na ocelovy drazkovany ose :)

                    0 0
                    • Nego  

                      S tim souhlasim, tak to tak od problemu s ISIS praktikuju… Ale bojim se, ze kdyz nejakej gramhonic hodi ty ocelovy kliky na vahu, tak dostane infarkt ;)

                      0 0
                    • Pekáček  

                      …a taky s Padlistou! :))) Ti poslu video a obrazek, jako Tinkovi, ale az ve ctvrtek.

                      0 0
              • kankrlicek  

                Měl jsem stejné problémy, pomohlo zalepení šroubu Loctitem.

                0 0
    • TinkTink  

      Si me opet presvedcil, ze minimalne jeste pristi sezonu zustanu u 4hranu…neni sice tak tuhej, ale na meride mi to vadit nemusi :o))

      Ti za chvili budu moct nabidnout Truvativ 2005 :o))

      0 0
      • Pekáček  

        Klínky, Octalink a ISIS jsou, zdá se, minulostí. Čtyřhran je prověřenej časem. A těm novotám s tlustou osou už teda tuplem nevěřím.

        0 0
        • hanz  

          no nevím.......jezdím isis na obou koleck-kliky race face a osy taktéž, jednu osu jsem měl ale i truvativ. Nikdy žádnej problem(tuk tuk) a dotahuje na skoro krev. Jen nechápu jak ten kroužek může být volný a duralový- na všech osách co jsem jezdil byl ocelovej a na tvrdo připevněnej na konci drážek.

          isis mi přijde o dost lepší jak čtyřhran, jak tuhostí tak neproblemovým sednutím osy na kliku.

          0 0
          • Nego  

            ad ten krouzek … mluvim o FSA, tam to takhle bylo a videl sem to i na jinejch osach. Ale videl sem i system, ze ten krouzek byl napevno, ale material sem nezkoumal ;)

            0 0
            • hanz  

              možná to může být ten zdroj problémů, protože jeli ten kroužek ocel a na pevno tak teoreticky pak ty kliky nelze přetáhnout(když nebudu fakt velký hovado)

              0 0
              • Nego  

                Tak, sice je nepretahnes, ale kdyz na nich treba blbe skocis nebo jim budes davat zahul a udela se ti vakl, tak uz je proste nedotahnes, protoze se ten krouzek nema kam posunout a na ten konus to proste dal nepostrcis …

                0 0
                • hanz  

                  no jako nevím co je záhul…dh raceface jezdím rok(jedna osa truvativ to už nervově neunesla a odporoučela) a zatím ok a na enduru raceface jezdím asi půl roku a klidně řeknu že jsem prase a zatím taky v klidu. tuk tuk.

                  0 0
                  • Nego  

                    Ja nerikam ze se ti tam ten vakl udela ;) Jen jsem rekl, ze kdyz se udela, tak uz to neni kam dotahnout. Ale to je jedno. Kliky jsou spotrebak jako cokoliv jinyho ;)

                    0 0
                    • hanz  

                      to souhlas, jak se objěví vakl tak je vymalováno možná to prostě jen některým výrobcům nejde to přesně vyrobit a pak už je to rychlé, ale co já vím…nebudu do toho štourat a budu doufat že se mi tendle problem vyhne.

                      0 0
                      • Nego  

                        Ja myslim ze vyrobci to vyrabej dostatecne presne, ale kazdej trochu jinak. je to standard ale s urcitejma tolerancema ;) Ja bych asi nikdy nekombinoval u tehle systemu ruzne vyrobce klik a osy. Myslim ze tim se da predejit vetsine problemu. A pak jeste montaz. Radeji dotahovat mene a podle potreby pridat, nez to dotahovat rovnou skoro na krev ;)

                        0 0
                        • hanz  

                          já to zase dotahuju tak aby dosedli na ten kroužek, s kombinací race face kliky a truvativ osa nebyl problem.

                          0 0
                          • Nego  

                            Ano, tak se to pry ma delat. Klika ma na ten krouzek dosednout, ale ne se na nej dotahovat … je to jen opticke vymezeni kam az by se ta klika mela nalisovat … a ono to jde samozrejme lisovat jeste i dal a bohuzel na to neni potreba o tolik vetsi sila, nez to jen dolisovat k tomu krouzku …

                            0 0
                • Pekáček  

                  Mám je pár měsíců a jezdím maratony, neskáču…

                  0 0
    • hanz  

      tak mi právě tink přeposlal tu fotku a to video. nevím jestli to chceš slyšet ale klika je v hajzlu, tu můžeš dát tak do šrotu. Tuto konkrétní osu bych k tomu přihodil todle už asi nerozchodí ani jedna věc.

      Co mi zaráží je fakt že na osách co jsem jezdil byl ten kroužek vždy tak 3–4mm vysoký takže nehrozilo takovéto vymačkání, další věc je ta, že já kliku nasadím tak cca 4 mm od kroužku ručně-dál už musím dotahovat a to docela silou.

      klidně to zkus kus upilovat protože je to tvoje poslední šance takže když to neklapne tak si nemusíš rvát vlasy že si měl udělat něco jineho.....ono totiž není co.

      0 0
      • Nego  

        Taky bych to video rad videl ;) Proc by to nemela rozchodit osa ? jestli je tam zlikvidovanej ten krouzek, tak ten by teoreticky mel jit sundat 9aspon na my ose to jde) a nova klika se tam da klidne nalisovat bez toho krouzku, ten tam plni jen optickou funkci abys vedel kam to dotahnout …

        0 0
        • Pekáček  

          Osa je v pořádku, koukal jsem na ni a v háji je jen levá klika, jde nandat a sundat rukou na obě strany. Pravá jde vsuvně, i když se taky zapře o ten krožek a ten je v ní „obtisklej“. Otázkou je, jak moc ta osa „ulítla“ od normy.

          0 0
          • Mamutt  

            Upřímně, bál bych se tam nasadit nové kliky.. radši připlatit i za novou osku (raději stejného výrobce jako klik) než kupovat kliky napotřetí.

            0 0
            • Pekáček  

              Já zkusím nasadit tu špatnou kliku na značkovou osu, pokud půjde vsuvně, koupím jí. Pokud ne, zahodím celej ISIS co nejdál ode mě.

              0 0
              • BH  

                budes muset vymenit kliku, osa se nevymacka. Uz jsem to jednou resil, take u klik Truative a take leva klika. Myslel jsem si, ze je to jizdou s uvolnenym sroubem klik-spatna kontrola, ale jak to tady ctu, tak je to problem ISIS.Z fabriky vyvaji osy dotazene pomerne velkou silou,musim se mrknout do nejakeho manualu jakou silou to doporucuje vyrobce dotahovat. Asi bude nutne na to pouzivat momentak.

                0 0
        • hanz  

          protože právě ta osa ty kliky zmrvila, nedovedu si představit jakou trubkou bych musel dotahovat ten šroub abych kliku dostal až za ten kroužek. proč se všichni snaží ušetřit na místě kde právě všici varují že se nedoporučuje zkoušet něco neověřeného(no name osa), jestli ty bys použil na nový kliky znovu tu samou osu tak to seš teda kapr a ten kroužek tam neslouží jako optický pomocník ale jako doraz.

          0 0
          • Pekáček  

            Prodejce (http://www.scottmtb.cz) mi tvrdil, že je naprosto bezproblémová. Já s ISIS neměl absolutně žádný zkušenosti, logo značící systém na tom je, osa vypadá dílensky dobře opracovaná, má strojní ložiska. Jen jsem věděl, že osy Truvativ mají špatnou pověst. Tak jsem to zkusil. Se 4 hranem jsem nikdy problém neměl. Mám tedy reklamovat osu a případně se dožadovat náhrady škody? To mi příjde až trochu švihlý…

            0 0
            • Nego  

              Zkusit to samozrejme muzes, ale myslim ze te pozenou pryc a budou to svadet na chybu montaze …

              0 0
              • Pekáček  

                Dám vědět jak to dopadlo.

                0 0
                • hanz  

                  taky si myslím že tě fucknou

                  0 0
                  • Pekáček  

                    Ale zkusit to musím.

                    0 0
                  • Pekáček  

                    Prodejce osy se neozyva, prodejce klik mi odepsal, vynatek: „Podle fotografie jste nepoužil středové složení Truvativ! Spousta výrobců nedodržuje tolerance stanovené fa.Truvativ. Jedinou radu kterou Vám mohu dát je vým. st. složení za Truvativ nebo sražení dorazového kroužku.“ Ted uz to vim, neudelam dvakrat stejnou chybu. PS: Myslite, ze srazeni toho krouzku bude neco platne, kdyz delka tisicihranu je dana a to 16mm?

                    0 0
    • B52  

      Niekedy sa mi zdá že výrobcovia s cieľom prinies? niečo nové a prevratné stupia do poriadneho hovna/octalin­k,ISIS/ a vlastne urobia poriadny krok do zadu. Ako keby časom overené technolo´gie zrazu neplatili lebo už toľko nevynášajú. Keď už chceli za každú cenu prijs? s niečim novým, mali zvačši? štvorhran /priemer/ a získali by možno aj dvojnásobnú styčnú plochu medzi osou a kľukou a aj vačšiu pevnos? spoja.

      0 0
    • Pekáček  

      VYŘEŠENÍ PROBLÉMU: Na osu FSA Platinum Pro se klika natahuje šroubem a je to zcela v pořádku. Osy značky POWER PRO jsou prostě malé a klika se na nich narazí nadoraz a viklá se. Nešetřete jako já na ose, může vás to stát kliky! Až budu vědět jak dopadla reklamace osy, napíšu. Všem děkuju za jejich názory!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.