• Neddy

    Hojte, mám v plánu si na závěr sezóny koupit nějakou dobrou vidlici z výprodeje (letošní model). Nyní mám SR Suntour XCR 100 mm, takže bych zase chtěl se zdvihem 100 mm. Přemýšlel jsem, že bych si koupil nějakou nejlevnější FOX (cca 10 tisíc), ale nevím, zda-li ve stejné cenové kategorii nejsou nějaké lepší vidlice od jiných výrobců. Fox je krásná značka, takže se za ni i hodně platí?

    0 0
    • poiko  

      na to GT? skoro bych tam dal i nějakou RS. Rebu, Revelation, nebo Recon. Funkce bude imho pro tebe naprosto k nerozeznání. navíc ještě ušetříš

      0 0
      • Neddy  

        jj, na to GT Avalanche. Foxe bych chtěl proto, že se mi ta značka moc líbí, ale jiný důvod, proč bych si ji měl koupit, nemám… Ostatní komponenty pak chci nakoupit ze sady Shimano SLX.

        0 0
        • jIrI___  

          Nechci tu Fox nějak špinit, kvalitní vidlice to jsou, to je jasné. Jen mi příjde, že si nechávají celkem dost platit za značku lištičky :-/

          0 0
          • Vegan  

            oni ne to dovozci si za to nechvaaji platit koukni do statu kdyz se snazis sezenes o 60% levneji

            0 0
            • fluider  

              Lenže tak je to so VŠETKÝM tovarom. Neviem, ktoré U.S eshopy používaš, ale keď som pozeral tých zopár, ktoré poznám, a pri pokusnom vypåňaní objednávky som určil dodaciu krajinu Slovensko, tak som zistil, že mi to nemôžu poslať, pretože „… zmluvné podmienky s dílerom a politika výrobcu“.

              0 0
            • fluider  

              Práve dnes ráno mi prišiel email o porovnaní cien v USA a Európe. Veľmi názorný príklad Porsche Cayne, ktoré sa výraba v Devinskej Novej Vsi za Bratislavou (síce olabelované „Made in Germany“), v USA sa predáva za cca 60.000 USD = 120.000 SKK a tu sa predáva za 2.200.000 SKK …

              Narazil som na americkú značku bikov Canfield Bros., v USA a Kanade sa predávajú za cca 2.000 USD, európsky díler z anglicka ich predáva za 2.000 GBP.

              0 0
        • fousek  

          Myslim ze FOXka bude lehci nez ostatni

          0 0
    • Smazaný účet  

      nechci te podcenovat, ale není na takové kolo fox i zbytečnej? klidně bych koupil třeba nějakou lepší RS než holátko Foxe

      0 0
    • kali222  

      na to gt skoda lisky

      0 0
      • poiko  

        to jsou myslim dost zbytečný kecy.

         

        mně osobně se foxky taky líběj, ale myslim si, že RS nabídne dostupný autorizovaný servis skoro všude (zatímco FOX tuším jen u žitnýho)

        0 0
        • kali222  

          a to ze se ti libej je dost podstatny,jasny

          0 0
          • poiko  

            to už byla druhá část příspěvku. jen mi přijde kontraproduktivní ve smyslu rozvoje threadu a urážlivý vůči někomu napsat, že jeho kolo neni na něco dost dobrý. každej má to svý rád.

            0 0
            • kali222  

              jojo to mas pravdu, muzes se podivat,jak dotycny hodnoti kola,takze ja se nestidim,za to co pisu.tedy ze na kolo za 11 mi prijde skoda dvat fox za 10.zadna zast : )

              0 0
              • Neddy  

                Jenže „kolo za 11“ (stálo 15) jsem koupil jako základ, který budu vylepšovat. Nemám na to, abych najednou nakoupil kompletní sadu XTR, takže to beru postupně. Chtěl jsem koupit XTR kliky, ale přesvědčili jste mě, že mi budou stačit SLX. Ve stejné diskuzi mi někdo napsal, že jestli chci to kolo vylepšovat, tak mám koupit lepší vidli. Takže teď se chystám na tu lepší vidli a zase poslouchám názory, že se to na to moje kolo nehodí… prostě se mi to kolo jako základ pro tuning líbilo, tak jsem ho koupil a vylepšuju ho! Až na něm budou lepší komponenty, tak už mi nikdo neřekne, že se to na to kolo nehodilo…

                0 0
                • poiko  

                  jj, klídek. tudle jsou lidi prostě zvyklý na lepčejší. někdy opodstatněně, někdy moc ne. blbý je, že se to dopředu, bez vlastní zkušenosti, potažmo peněz, nedá zjistit… já to měl stejně. časem se to zlepší

                  0 0
                • kali222  

                  muzi ti rici snad jedno : ) nemam asi jineho konicka krom foceni a bajku a student budu taky jeste dlouho : ) ver,ze vim, co je nahanet prasule na zaliby : ). prave ram je zakladem :) a na tom bych stavel........a pokud miris k takovymhle komponentum jako XTR a foxky(fox nedela pokud vim zadny low end-cenove) tak ten ram to ma bud vyzdvihnout anebo alespon podrzet. ne shodit. ja bych volil metodu starsiho slusnejsiho ramu a tak jak ty sam pises- pozvolna stradat a stradat.podle fotek nemas jedine kolo,takze vyroky o mezidobi bez kola neprichazeji v uvahu. proc jsem se nestitil napsat,ze se mi to zda zbytecne na takove kolo? :) protze si to opravdu myslim a bohuzel nemam tolik mista v pameti abych si pamatoval kazdeho-kazdou diskuzi o planech. a druhak- detinsky- ze stejne pozice mezi studenstvem, me trosku urazilo tve hodnoceni meho kola : ). cili mi neni ani trapno.

                   
                  0 0
                  • kali222  

                    trapas neddy a chyba na me strane .velka omluva tobe. ja si zamenil nicky. .-) takze prepac

                    0 0
                • stihac  

                  neddy zdar, a vlastne sme sa ta asi nespytali, co jazdis? Nieco ako crosscountry, alebo dlhsie vyjizdky, pripadne amatersky maraton, alebo aj skaces, nieco ako freeride? Tie fox su asi skor na to XC (myslim)

                  0 0
                  • Neddy  

                    No na skákání a drsnější jízdu mám ten GT Ruckus, který však jezdím letos naposled – budu ho prodávat. Jednak potřebuji nějaké peníze a jednak to nestíhám financovat. Jedno kolo mi bude muset stačit. Mám rád adrenalin a po prodeji toho Ruckuse mi bude sjezd hodně chybět. Úplně původní plány byly, že si koupím vidlici se zdvihem okolo 120–130 mm, ale problém je s rámem – už takhle se mi zdá hodně nakloněný dozadu, takže se bojím, že s vyšším zdvihem se do kopce ani nebude dát jet, nebo si budu muset sedat na řidítka… takže raději zůstanu u 100 mm.

                    A můj styl jízdy? Asi enduro… ale jezdím skoro všechno, rychlými polními cestami počínaje a technickými sjezdy konče (skoky si s Avalanche rozhodně dovolit nemůžu).

                    0 0
                    • stihac  

                      Vyborne! Toto som potreboval vediet.

                      Takze zalezi kolko chces minut. Tu padlo dost tipov v roznych cenach, tak si iste nieco vyberies. Ja jazdim s vidlicou Manitou Slate (100 mm), co je relativne levna vidlica s charakteristikou ze nie je zrovna pohodlna, bezne chodi tak do 1/2 zdvihu, ale je celkom slusne utlmena a ta zvysna 1/2 zdvihu beriem ze je rezerva ked by som trafil neocakavane nejaku vacsiu nerovnost, tak tam by to snad plnilo funkciu (ale jazdim tak opatrnejsie, takze sa mi to ani nestava). Tebe by pri ostrejsom style jazdy nez co jazdim ja mozno aj vyhovovala, takze mozno niekde je vyhodne vo vypredaji. Ale upozornujem este raz, naozaj to nie je pohodlna vidla.

                      Ty jazdis presne stylom na ktory to GT Avalanche je urobene - myslim to niekto nazval trailbike. Cize odolnejsie kolo, ostrejsie jazdenie, obcas nejake blbostky – skoky a pod, pricom vaha kola nie je prvorady parameter a pri jazde nejde o sekundy ci minuty, ale skor o zazitok a vyblaznenie sa – hoci aj prilezitostna ucast na amaterskom maratone by nebola nemozna. Je toto asi to, ako jazdis a co od kola ocakavas? Dufam ze priblizne ano a ze som spravne pochopil. S tou zmenou zdvihu si myslim mas pravdu, v stupaniach by sa ti uz asi nejazdilo dobre.

                      V prvom mojom prispevku som zmienoval RST F1rst, tak doplnim co v tom Vele o nej pisali (najradsej by som to sem cele prepisal, ale kedze je to chranene autorsky tak to respektujem a vyberam len par slov). Redaktor pise, ze z jej prejavu boli doslova nadseni, RSTcka mala „precizne hladky a vyrovnany krok rozhadzujuci kom­fortom a istotou riadenia plnymi hrstami“, ista tendencia k rozhupaniu pri intenzivnych zaberoch vsede, vstoji menej, strmo progresivna krivka od polovice zdvihu (presne to co treba na trailbike, lebo pri XC sa neskace a mozes mat zehlicku, ale pri blbnuti treba vidlicu ktora pri skoku nepojde na doraz), dalej maximalne aktivnych 50% zdvihu z plneho rozsahu (cize zaroven dost pohodlna vidlica v beznom rezime jazdy). Cena 4990 Kc, hmotnost 1520 g bez stlpika. Hodnotenie 4 hviezdicky z 5, co je rovnako ako Marzocchi MX Pro LO za 7900 Kc. Lepsia bola uz len RS Tora 318 soloair (4.5 z 5) za 9500 Kc… Myslim ze dost pozitiv a pre mna to bolo prekvapive.

                      Takze ked tu vcera nejaky u­silovny kutil a pseudoexpert sermoval ze F1rst chodi len do polovice tak ani sa neobtazoval pochopit na co to chces a co ma robit vidla na byku typu GT Avalanche.

                      Neddy dufam dobre vyberies k plnej spokojnosti a radosti z jazdenia, a nezruinujes pritom rodinny rozpocet :)))

                      (ja by som si s cistym svedomim dal na kolo aj nieco ako ta F1rst, hoci dosial som velku mienku o RST nemal, alebo ten Axon, alebo nieco ine z vypredaja, a ak dospejes k niecomu inemu, hlavne nech ti to sluzi. Pripadne potom napis ako to dopadlo, s cim jazdis a ako si spokojny)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Přestaň tu už laskavě urážet lidi a psát sem jeden nesmysl za druhým, když tomu opravdu nerozumíš ani trošku. Celý tvůj příspěvek je jeden nesmysl za druhým a z Vela si odcitovat další totální nesmysl, který si doplnil ještě větším svojím nesmyslem, že to tak má být.

                        Abys neřek, že nejsem konkrétní: Jak už tu bylo řečeno, tak RST F1rst je vnitřnostmi úplně totéž co R7, o které tu toho bylo napsáno mraky a srovnávána se všemi možnými vidlicemi v historii, proto nikdo neměl důvod sem psát to samé pořád dokola.

                        První to z Vela: „precizne hladky a vyrovnany krok rozhadzujuci kom­fortom a istotou riadenia plnymi hrstami“ – tak tohle je naprostý blábol, nejen, že to je obecný nic neříkající kec, ale hlavně je to i vyloženě lež. O komfortu u F1rst nemůže být ani řeč, je to jedna z nejméně žehlících vidlic na trhu, díky vyloženě bídné citlivosti v originálu (z hlavy mi nenapadá jediná horší vidlice).

                        „vstoji menej, strmo progresivna krivka od polovice zdvihu (presne to co treba na trailbike, lebo pri XC sa neskace a mozes mat zehlicku, ale pri blbnuti treba vidlicu ktora pri skoku nepojde na doraz)“: To v závorce předpokládám, že je tvůj komentář, což je další naprostý nesmysl. Proč by měla mít vidlice od poloviny strmou křivku? To je úplný nesmysl, to není žádoucí na žádné použití, ani na trail bike, ani na enduro, ani na XC, dokonce ani na sjezd. Další naprostý nesmysl je ten, že když skáče (navíc uvedl, že na tom kole neskáče, takže asi ani neumíš číst), tak nemůže mít žehličku. Tohle je naprostý blábol. To jsou dvě naprosto nesouvisející věci, ale pokud máš aspoň zcela základní znalosti o vidlicích, tak bys to věděl. A také bys věděl, že naopak lehká progresivita z vidlice dělá větší žehličku než kdyby byla lineární a že citlivost vidlice s tím naprosto nesouvisí.

                        Tedy samozřejmě je možné mít superžehličku, která bude na konci zdvihu progresivní (a to samozřejmě ne nesmyslně už od poloviny zdvihy jak tvrdíš, ale tak maximálně v poslední 1/4), která na doraz nedostaneš ani při skoku.

                        „dalej maximalne aktivnych 50% zdvihu z plneho rozsahu (cize zaroven dost pohodlna vidlica v beznom rezime jazdy)“ další nesmysl, pohodlná vidlice nechodí běžně v 50% zdvihu, takhle chodí vidlice, která v podstatě téměř nefunguje a ne že je pohodlná.

                        A když už to má být na drsnější zacházení, tak je tu další nevýhoda F1rst, bude méně tuhá než jak Epicon i než RVL, které doporučuju níže. Prostě zcela nevhodná volba a i tou Torou by udělal lépe. A k tomu ještě je mazaná vazelínou (což už tu Milan zmínil, informace, že je to totéž co R7 + mazaná vazelínou každému, kdo o vidlicích aspoň trošku něco ví stačí, tobě to očividně neřeklo vůbec nic), což si ani nezmínil, což je zcela zásadní a tím bych ji rovnou škrtnul a vůbec ji v tomhle vlákně nevytahoval (kupovat si v dnešní době vidlici mazanou vazelínou je opravdu úlet, pokud uvažuje o vidlicích kolem 10tis.), i kdyby nechodila jak chodí. Tedy pokud by se nenechala upravit u Milana včetně předělání na mazání olejem.

                        A pokud dostane Tora lepší hodnocení než nějaká jiná vidlice, tak i na základě takového testu (kdyby to tedy nebyl takový blábol) bych o ni ani neuvažoval. Vždyť Tora je takový úplný funční základ, co má smysl za ty peníze pořídit. Je sice oproti upravenému Epiconum těžší, méně citlivá a má o něco horší průběh (tedy horší ve všem), ale je to už funční vidlice, která se dá v pohodě použít. Doporučovat něco funčně horšího než Toru je opravdu dobrý vtip.

                        O Axonu asi také zřejmě nevíš vůbec nic a prostě si ho jen tak plácnul. Takže začni prosím studiem aspoň zcela základních znalostí o vidlicích místo doporučování vidlic jiným a urážením ostatních, kteří tomu narozdíl od tebe opravdu rozumí.

                        A abych jen neodkazoval do historie, kde by všechny informace našel, tak moje doporučení:

                        Po upřesnění co napsal bych šel buď do upraveného Epiconu a dal ho tak na 110–120mm zdvihu (bude větší sag, takže bych se o trošku vyššího zdvihu nebál) nebo pokud nechceš upravenou vidlici od Milana, tak do RVL. Chodem bude velmi dobrý i neupravený (v originále na tom bude citlivostí o chlup lépe než letošní Foxky, kde je zase problém s tou blbou kompresí, kterou teď Fox všude cpe), bude moc vyzkoušet snadno i vyšší zdvih. Průběh má velmi dobrý, tedy bez problémů běžné využití zdvihu klidně 80–90% s tím, že konec je progresivnější, na doraz rozhodně snadno chodit nebude.

                        Pokud chce více podrobností, tak toho je v historii mraky a asi nikdo to tu nebude podrobně psát pořád dokola.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          A tady pro doplnění srovnání R7 x upravený Epicon. Ani upravená R7 zcela nedosáhne citlivosti upraveného Epiconu, ale už je to také super žehlička. A když F1rst je navíc k tomu mazaná vazelínou…

                          0 0
                        • stihac  

                          No, zacinam mat pocit, ze z tvojej strany voci mne to uz zacalo byt osobne, tak reagujem ozaj len na to nevyhnutne:

                          1. Pises ze tu niekoho urazam (spoznal si v mojom predoslom prispevku seba alebo niekoho ineho? :D), pritom o vetu dalej sam pises „…takže asi ani neumíš číst“, alebo obvinujes ma ze tu pisem nesmysly… To je co podla teba?

                          2. Skus analyzova prosim toto: „No na skákání a drsnější jízdu mám ten GT Ruckus, který však jezdím letos naposled – budu ho prodávat. Jednak potřebuji nějaké peníze a jednak to nestíhám financovat. Jedno kolo mi bude muset stačit. Mám rád adrenalin“ Myslis stale ze Neddy po kupe tej novej vidly s GTckom nebude skakat? Niekedy nestaci cist, niekedy treba zapojit aj mozog. OK?

                          3. Vcera ta tu niekto definoval ako odbornika na tlmice, ci mozno dokonca odpruzenie. Tak ak ty si odbornik na odpruzenie, tak ja som jezis kristus a mickey mouse in 1.

                          Viac s tebou nemam o com.

                          0 0
                          • meža_béža  

                            ty si ***** a né jezis kristus a mickey mouse in 1. a víc s tebou nemám o čem.

                            0 0
                          • Vilém  

                            Ty jsi fakt ubozak, na vecne poznamky jsi tu akorat opet zacal placat blbosti. Myslim, ze Mlok ti odpovedel velmi dobre a vyvratil tvoje nicim nepodlezene kecy. Smekam pred jeho trpelivosti. Ty fakt musis mit pribuzny v ostrave.

                            0 0
                            • stihac  

                              v inych temach som si povsimol ze z tvojej strany nemam ocakavat nic zmysluplne. Skus teda k veci, alebo to nechaj tak. Nemusis reagovat vzdy ked zistis ze som niekde pridal prispevok. Ked vecne s niecim nesuhlasis, napis svoj nazor, skusenost a pod. (tymto sa mozu riadit aj ostatni samozrejme)

                              0 0
                              • Vilém  

                                K veci se nehodlam vyjadrovat, protoze od toho jsou zde povolanejsi, coz ty rozhodne nejsi. Vyjadroval jsem se k tvemu zpusobu komunikace a k tvemu neustalemu pocitu nadrazenosti a touhy kecat do veci, o kterych naprosto nic nevis. Pokud jsi si tedy vsiml mojich reakci i v jinych threadech, tak jsi si zrejme vsiml, ze vetsinou k tematu hovorim, pokud k nemu mam co rict a jsem si jisty svymi odpovedmi. To se o tobe rict neda. Bud nekoho ponizujes a zesmesnujes, nebo se k tematu pouze snazis vyjadrovat, ovsem bez znalosti probiraneho problemu.

                                0 0
                              • roud  

                                Jen tak mezi řečí neznáš nákýho OLKYČE ?

                                0 0
                          • Lišák  

                            Všimnul sis, že ti největší „znalci“, co radí a hádají se za svoje pravdy zrovna jako Ty taky nemají v profilu vůbec nic? Čím to asi bude?

                            0 0
                            • stihac  

                              ano, niekto ma potrebu sa pretrcat drahym hardverom do ktoreho investoval kopu penazi, a niekto zas nie. To je pochopitelne, lebo kazdy sme iny (nastastie)

                              0 0
                              • Lišák  

                                Tahle reakce vskutku vypadá, že je špatně zařazena ;-)

                                 

                                Nebo je to vážně reakce na to, že máš prázdný profil?

                                0 0
                                • stihac  

                                  skutecne

                                  0 0
                                  • cekanka  

                                    Lišák nemyslel, že nemáš vprofilu kolo, ale že tam nemáš jméno, věk, mail …

                                    0 0
                                    • stihac  

                                      Na nete zverejnovat svoje meno – dost hlupe a potencialne aj nebezpecne (lebo najdu sa ludia co su schopni ta pre tvoj odlisny nazor fyzicky inzultovat – a co potom, mam pisat len co ostatnym vyhovuje?), vek si myslim tiez nie je smerodajny (damy ho celkom bezne taja, alebo udavaju pri roznych prile­zitostiach ve­dome nespravny :)), a e-mail? No aspon mi bude chodit menej spamu.

                                      0 0
                                      • Neddy  
                                        1. e-mail zde není snadno čitelný pro roboty, takže zvýšení SPAMu ani nehrozí… a od toho je ve schránkách antispam ;-)
                                        2. Nevím, co je nebezpečné na tom, že zde uvedu své jméno… ale u tebe to asi chápu
                                        3. Věk je jistě směrodatný, je rozdíl, jestli dostanu odpověď od dvanáctiletého puberťáka nebo od třicetiletého servisáka…
                                        4. Nemáš ani uvedené pohlaví, takže existuje šance, že bys mohl být žena a stydět se za svůj mužský původ.
                                        0 0
                                        • stihac  

                                          Dobre, tak ja idem s pravdou von. Ako som uz v teme o Bratislave pisal, „momentalne sedim v Blave“ – asi nie vsetci ste to vtedy pochopili spravne. Venujem sa cyklistike vo svojom volne, ked mame vychadzku, tak zatial sice je k dispozicii len kolobezka, tak na tej dam za tu hodinu aj 8 km po dvore nasho zariadenia, ale je to take trochu jednotvarne, stale dokola ta ista trat (okolo hlavnej budovy nasho zariadenia). Niekedy preto jazdim aj do osmicky, sa mi potom tak nekruti hlava. Viacej sa preto s ostatnymi chalanmi bavime nacvicovanim nejakych takych akrobatickych prvkov bez kolobezky (le parkour). To sa raz este moze zist :)) Na tej kolobezke sa vacsinou aj tak musime striedat, ale minuty na nej sa daju vymenit za cigy a tak.

                                          Mame tu aj dielnu, tam clovek vselico pochyti o tych mechanickych zalezitostiach. Ale hlavne, mame prislubene, ze dostaneme jeden bicykel, naozajstny. Sobi 20! To poznam este z detstva, tak to ovladam. Uz sa maximalne tesim :)

                                          Moj vek, tak to je taka vec, fyzicky je to vlastne jedno, pomaly uz budem na dochodku, ked ma pustia aspon bude kopa casu na bykovacku, chcem skusit tie nove discipliny enduro, FR a tak, len ten cas ubieha trocha pomaly… U nas doma v Krupine su na to fakt idealne podmienky, mam kopu miest co poznam z mladosti kam sa potom s bykom pojdem povozit. Ale dusevne to vies ako u chlapa je, takze to ber kludne ako by som mal tych 15…

                                          0 0
                          • Neddy  

                            Při čtení mých zpráv není třeba nic domýšlet, takže když řeknu že skákat nebudu, tak skákat nebudu. Jde spíš o to, jak je definováno ono skákání, protože když pojedu ve sjezdu a přede mnou bude šutr vyčnívat do výšky cca 50 cm, tak z něho samozřejmě skočím, ale jako skok to neberu… to v poho zvládá i moje XCR, takže nějaká dražší vidle s tím určitě mít problém nebude.

                            Stihaci, možná by mi pomohlo (a nejen mně), kdyby sis vyplnil profil. Jsi tu už rok, docela dost píšeš, ale pořád ani nemám páru kolik ti je, odkud jsi atp. A docela mi to i vadí.

                            MlokCZ na mě působí daleko lépe než ty a má dokonce vyplněný profil (což by mělo být u každého), takže ho můžu osobně kontaktovat na ICQ a nechat si kdyžtak poradit.

                            Tento thread jsem zakládal proto, abych se dozvěděl, jestli vidlice Fox nejsou moc předražené a nemám raději koupit vidlici levnější. Asi před měsícem jsem hodně uvažoval o Epiconu, ale myslím si, že rozdíl mezi Epiconem a současným XCR nebude zas takový, takže se mi to nevyplatí (moc bych si nepolepšil) a koupím si raději něco ještě lepšího. Bohužel se z toho stal jeden z mega thredů plný dlouhých přispěvků, které musím všechny přečíst, abych byl v obraze. A na to fakt čas nemám a ani náladu. Takovéhle thready nemám rád, textu v nich je spoustu, ale užitečných informací na dané téma málo. Kolikrát se v nějaké diskuzi objeví osobní dotazy (ty, které nikoho nezajímají, krom dvou osob) mezi dvěma bikery, kteří si tam spolu povídají – prosím, pouze na téma, osobní problémy si řeště třeba přes ICQ…

                            Jestli má na výběr vidlice vliv také moje hmotnost, tak ji zde uvedu – 60 kg. Ale myslím, že to vliv mít nebude, že bude stačit vidlici akorát nafoukat na menší tlak… nebo se pletu?

                            0 0
                            • Neddy  

                              A pak se nedivte, že nováčci nechtějí používat historii… sice jim to najde spoustu diskuzí, ale museli by si přečíst stovky příspěvků, aby si mohli vyvodit správný závěr – jeden chytrák něco napíše, dalších deset lidí mu odpoví, že to je blábol. Takže se opravdu musí přečíst všechno, což chce obrovskou trpělivost… nebo vás to baví číst? Já se teda raději projedu na kole…

                              Btw: Velo jsem si předplácel 2 roky, ale myslím, že ty testy nebudou tak objektivní, jako názory uživatelů Bike-fora (ale jen některé). Redaktoři časopisu si kolo sice půjčí, prověří ho, napíší jejich poznatky a to je vše. Tady se dozvím zkušenosti uživatelů, kteří mají dlouhou praxi, ne z pár projetí a vyřčení verdiktu.

                              0 0
                              • stihac  

                                moudrost neni levna ;)

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Problém je v tom, že stejně jako se někomu nechce pročítat historii, tak těm co už to psali několikrát (a něco o to vědí a k tomu dané věci jezdili) se to nechce psát třeba po 10té. A protože se to tak často stane, že tam už znovu nezareagují, tak to je právě důvod, proč tam často začnou reagovat lidi, kdo o tom nic neví (vidí prázdný thread s dotazem a hned radí, v tom původním, kde už je spousta věcí k věci by to nenapsali) a někdy se to tak i nechá, protože nikdo nemá pořád náladu někomu pořád dokola vyvracet nesmysly.

                                0 0
                            • MlokCZ  

                              Hmotnost jezdce má vliv poměrně velký. Čím lehčí jezdec, tím je potřeba pro stejné chování citlivější vidlice (u jezdce se 100kg se bude vidlice s odthem 10kg chovat totožně jako tobě vidlice s odthrem 6kg). Tedy těžší jezdec si může dovolit i o něco méně citlivou vidlici pro stejný výsledek.

                              Upravený Epicon bude oproti XCR (předpokládám v továrním stavu) naprosto propastný rozdíl. On také bude chodit lépe než Foxka nebo Reba v továrním stavu. Tedy jinak řečeno v daném zdvihu není žádná vidlice, co by chodila lépe než upravený Epicon a to nehledě na cenu. Větší množství vidlic se chodem upraveném Epiconu vyrovná, ale opět pouze po úpravě (třeba Reba, Axon, RVL).

                              V továrním stavu ale Epicon takový zázrak rozhodně není, i když s přihlédnutím k ceně špatný není. Pořád je ale citlivost už o malinko horší než Reba/RVL (v továrním stavu) a hlavně je v originále mazaný vazelínou, takže o Epiconu neupraveném bych také vůbec neuvažoval.

                              Pokud bys nechtěl sáhnout po upravené vidlici, tak jak už jsem psal, vzal bych RVL, případně Rebu. Citlivostí na tom budou ± stejně, takže záleží jaký chceš zdvih. RVL má ale tu jednu výhodu navíc, že má výborný průběh (není progresivní příliš jako Reba bez u-turnu). Reba má tenhle průběh v u-turnové verzi také, problém je ale v tom, že u-turnová Reba je cenově mimo. Reba je ale zase o pár gramů lehčí, což předpokládám není tvoje priorita. A k tomu RVL můžeš rychle zkoušet v celém rozsahu 100–130mm, což si myslím, že je pro tebe také výhoda.

                              Foxkou si oproti RVL rozhodně nepomůžeš, kromě problému s vysokou kompresí, která zhoršuje tu skvělou citlivost co Foxky mívaly tam jsou další věci jako pružinová negativka, která pak není ideální na danou váhu (u RVL, Reby nafoukáš i negativku dle tvojí váhy). Sice Foxky budou mít high speed expanzi, ale pokud to budeš vozit na 100mm, tak tuhle výhodu ještě moc neoceníš (na 140mm je to ale už velká výhoda).

                              0 0
                      • fluider  

                        Ja som ten článok nečítal, ale ak tam bolo napísané v podstate to, čo si tu interpretoval ty, tak chápem Milana a Mloka a teba už vôbec nechápem. Vlastne chápem …

                        Vidlica so zdvihom 100mm bude mať SAG podľa jazdcovej hmotnosti a nastavenia, povedzme 20mm. Z využívaných 50mm zdvihu (pôvodného rozsahu ako píšeš ty) ti ostane len 30mm. A to je podľa teba dostatok na pohodlie v bežnom režime ? Ak jazdíš po byte, v ktorom máš 20mm vysoké prahy, tak ani to nebude ono. Ak jazdíš po poľných cestách, tak to bude horšie, a na trailoch s rýchlými prekážkami vysokými cca 40mm, schodmi, prejazdami potoka a pod. to bude absolútne nedostačujúce. Ale ak ti stačí hrejivý pocit, že si mal rezervu 50mm zdvihu pre prípad, že by sa na tej poľnej ceste zrazu objavil 100mm skok alebo 100mm vysoký šuter a tá vidlica y ho „pobrala“, tak si ju s kľudným svedomím kúp.

                        Hneď na začiatku píšeš o svojej vidlici Manitou Slate (100mm), že chodí len do 1/2 zdvihu a že je nepohodlná. Ty si protirečíš rovnako, ako ten článok.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          A to ta jeho Slate bude navíc pořád větší žehlička než F1rst (i když pokud tam má zcela nevhodnou tuhost pružiny na svojí váhu a styl jízdy, tak možná ne; pokud si ale ani nedokáže vyřešit u vlastní vidlice vhodnou pružinu a jezdí s pořád s příliš tuhou pružinou, tak je to fakt těžký).

                          0 0
                        • stihac  

                          bohuzial sa ti nepodarilo pochopit ani to co som napisal. Precitaj si poriadne clanok alebo aspon to co som tu z neho dal, ked si si nie isty ze si pochopil, popros niekoho nech ti to vysetli. Potom diskutuj, osocuj, obvinuj.

                          (pre ostatnych: samozrejme ze to vychadza 20 mm ponor, 50 mm aktivna draha, 30 mm „rezerva na prehliadnute diery a tvrde dopady po skokoch“)

                          PS. Mas nejaky specialny dovod preco pises anglicke slovo „sag“ ako SAG? :D

                          0 0
                          • fluider  
                            1. Tých „50% plného rozsahu“ si možno myslel tak, ako si to pred chvíľou upresnil, no už vtedy si sa mohol vyjadriť presnejšie.
                            2. SAG píšem veľkým, pretože som zvyknutý to čítať napísané veľkým a v texte sa to očami ľahšie hľadá.
                            3. Som ochotný diskutovať s ľuďmi, ktorí sa správajú slušne a rešpektujú ostatných. Nepoužívajú osobné útoky a vyjadrujú sa ak majú k téme čo povedať, a ak nemajú čo povedať, počúvajú skúsenejších a rozmýšľajú nad problematikou. Osočovať si v tejto téme začal TY. Ja som ťa obvinil z nerešpektu ku ostatným a z toho, že niekomu radíš hoci ťa skúsenjší upozornili, že tvoje „úvahy, zdania a dohady“ sú mylné.
                            0 0
                            • stihac  

                              tak ked nie si ochotny diskutovat so mnou, co ma tu otravujes svojimi jedovatymi zvastami? (hento ostatne ani nekomentujem, to neni ani toho hodne…)

                              0 0
        • mountaineer  

          Zitny dela RS:o)fox u Svece.

          0 0
    • jonti  

      Ak nepozadujes remote lockout na riaditka, tak by som ju tam dal. Ak sa ti naviac paci, nie je co riesit, je len o 2k drahsie nez Reba.

      0 0
    • Tomcat  

      levná vidlice bez ohledu na značku může být problém

      • co původ ? šedivka? OEM? z druhé ruky? > co  pak se servisem?
      • co servis ? > pokud si koupíš levně drahou vidlici, nebudeš mít servis levnější možná dražší viz to výše.
       

      Spíš bych si položil otázku jestli FOX je to co chceš , mně ty vidlice neseděj svou fylozofii používání a servisu. Raději „horší“ vidlici  ne tak náročnou na údržbu.

         
      0 0
    • Bafoon  

      také jsem se rozhodoval mezi Foxem rlc 100mm a rebou race, vidle od foxu jsou prostě nádherný ;-) mno ale nakonec jsem koupil Rebu – z důvodu jednoduchosti servisu náhradních dílů

      mno na tvé kolo bych si dovedl představit Recona – je sice těžší, takovej pracant :-) ale stojí skoro polovinu než lišák a zbytek peněz by se nechal rozstrnkat různě po kole ;-) a-ne-bo si vybrat z www.tuning-test.cz ? je to na tobě ;-)

      0 0
      • overkill  

        Sorry,že se sem pletu,ale co stane s FOXkou když se zamknutou vletím do sjezdu a zapomenu ji odemknout?Usu­zuju,že by se zde mohl najít někdo kdo to ví.Děkuji.

        0 0
        • pepek  

          Nic, poznáš to až se na ni dole podíváš.

          0 0
          • overkill  

            Neprorazí se tam něco?Když to zamknu,tak už to není úplně tvrdý-spíš jen hodně tuhý.Děkuji za odpověď.JANTAR

            0 0
            • pepek  

              No nemělo by. Taky jsem pořádný  hrbatý sjezd dal aji se zamknutou a nic se nestalo, zjistil jsem to až dole. Na to je tam snad bezpečnostní ventil.

              0 0
              • fousek  

                poznat az na konci sjezdu ze si mel locknutou vidli, to uz bych pomalu premejslel jestli mi vidle chodi v otevrenem stavu tak jak ma

                0 0
                • kubad  

                  on to možná poznal už dřív :-) ale v tom sjezdu se rukou blbě na korunku šahá a odemyká vidle

                  0 0
                  • Lišák  

                    Píše, že to zjistil až dole… ;-)

                    0 0
                    • kubad  

                      vím snažím se to okecat

                       
                      0 0
                    • pepek  

                      No nebylo to jaxi ono, ale už sem neměl čas,  jak  se tam nějakej mlaďoch cpal přede mne, tak sem se soustředil na „boj“ a né na odemknutí. (Ale dal jsem ho aji tak  v pohodě, mladýho juhana :-)

                      0 0
                • Rychlej turista  

                  Spíš adept na pevnou. Zkušenost praví, že co se povede jednou povede se i podruhé, stačí to jen opakovat :-D

                  0 0
            • MlokCZ  

              Nevim jak je to s lockem u všech Foxek, ale třeba Talas má rozsah locku 20–60kg, dle nastavení. To tedy znamená, že je potřeba síla 20–60kg k tomu, aby se lock otevřel. Tedy zničit se opravdu nedá, vždy se to při adekvátním podnětu otevře. A tohle bude na všech Foxkách pravděpodobně podobný nebo dokonce stejný.

              0 0
              • overkill  

                Jde o F 100RL 07 na Epicu.Když to teď zamknu,tak to není úplně tuhý,ale chodí to hodně ztuha,zhruba 15mm.Nikde nic neteče.Každopádně děkuji uctivě za odpovědi.

                0 0
                • Bajker16  

                  Mám to taky tak…stejný kolo i vidle. Tak snad je to normální :-)

                  0 0
              • lendl  

                „síla 20–60kg“, to je fakt siiila

                 

                dobre by bolo, ked niekto niecomu nerozumie, aby o tom radsej nepisal, znizuje tym uroven tohto fora

                0 0
                • kubad  

                  tuhle poznámku nějak nechápu – mlokcz napsal něco špatně?

                   
                  0 0
                  • stihac  

                    ale, to je asi ucitel fyziky, momentalne na prazdninach, a predpokladam ze nemoze prezit ze niekto tam napisal v jednej vete „sila“ a zaroven jednotku kg. Chapes, uz tyzden nemal prilezitost zvozit nejakeho ziacika a odbavit svoje ego, tak to nemohol nechat tak.

                    0 0
                • Vilém  

                  A co se ti na tom nelibi? Ze to neni popsano spravne technicky, nebo co? Myslim , ze Mlok patri mezi lidi s velkym prehledem, co se vidlic tyce, takze bych rozhodne netvrdil, ze tomu nerozumi. Pokud te to tak pohorsuje, proc jsi to neuvedl na pravou miru, aby se nesnizovala uroven tohoto fora?

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Všichni to pochopili, tak ještě pro tebe, pokud ti to tak strašně vadí.

                  To tedy znamená, že je potřeba síla 200–600N k tomu, aby se lock otevřel.

                  Jinak pokud máš něco k věci, tak to sem napiš a laskavě si odpusť svoje napadání nebo snad o tom locku u Talasu vlatně nic nevíš a jenom prudíš?

                  0 0
                  • stihac  

                    kasli na to. Blavak – intelektual… to je kategoria ktoru ked budeme v spolocnej koordinacii dostatocne intenzivne a s primeranou pravidelnostou nas..rat, tak odtialto po case isto vymizne :))

                    (som sice tiez slovak, ale blavak-intelektual, to skoro ani slovak neni :D

                    0 0
                    • milan1  

                      Takhle ale tady probíhalo spousty diskuzí a tenhle intelektuál je jenom odvarem jiných.

                      Přesně takhle se zde taky bořily úspěšně diskuze o technice.

                      Kdyby se dotyčný kritik snažil jenom trochu odhlédnout od svých naučených pouček a pohlédl do života, jistě by rychle poznal, že těžko v úpraxi sežene měřidlo, které by mu ukázalo sílu. To, že nejběžnější měřidlo, které každý sežene je osobní váha o tom není třeba přesvědčovat nikoho a když ta váha ukazuje v kg, není rozhodně nutné pro potěšení převádět údaje,  a k pochopení mnoha lidí to jednoznačně spíše pomůže, než uškodí. Kdokoliv by si chtěl mlokovo tvrzení ověřit nemusí se zabývat ničím jiným, než tím nejdostupnějším měřidlem a teorie o jednotkách ho může zcela a bez nejmenší škody minout.

                      No a nakonec, zatímco mlok uvedl pro praxi a objasnění problému konkrétní příklad, který je jasnou odpovědí.

                      Jeho kritik jako vždy předvedl, tady jsem já koukněte jak jsem znalý.

                      No, tak když je dotyčný tak znalý, tak ať se ukáže a předvede své praktické znalosti a ne jenom nadřené poučky.

                      Tak prostor tady je a třeba jsem se mýlil a on nám něco z praktických znalostí předvede.

                      0 0
                    • milan1  

                      A když jsme u té praxe, tak bych tímto poprosil Lendla aby mě vysvětlil tento praktický problém, kterému nerozumím.

                      Mám osobní váhu a jak ta váha pozná, že jsem na ní působil vahou a nebo silou?

                      Ta moje není moc inteligntní a stále ukazuje jenom kg :-)

                      Nemáš náhodou nějakou inteligentnější a směrnicím odpovídající váhu, která rozliší tyto dvě „zcela odlišné hodnoty“ ?

                      0 0
                      • RoKo  

                        Ja se nechci nikoho zastavat, ale sila pokud budu zatezovat hmotnosti (statika, mechanika) – nebude zrychleni – tak to je "" prakticky to same. Ale pokud se budeme bavit o sile tak to je hmotnost krat derivace rychlosti podle casu… (zrychleni) takze pokud pojedu na kole rychlosti 30km/h a 10km/h se stejnou hmostnosti tak bude na vidlici pusobit jina vysledna sila… Pletu se? tak jsem to alespon pochopil ve skole… (je to uz nejaky patek co jsem fyziku nemel, tak prominte pokud se pletu)

                         

                        PS: Sila potrebna k otevereni locku = hmotnost 60kg… a nebijte me dik… ;)

                         
                        0 0
                      • Nainen  

                        Téma se podezřele zvrhává (jako obvykle) zcela jiným směrem a autor příspěvku z toho bude mít jistě velkou radost, že přijdu se svou troškou do mlýna :-D

                        MlokCZ by měl asi pro úplnost uvést, že potřebná síla je těch 200–600 N, což při tíhovém zrychlení na povrchu Země  (ještě by měl asi uvést v jaké zešměpisné šířce, poněvadž tíhové zrychlení není konstantní pro celou planetu) odpovídá přibližně tíze 20–60 Kg. Síla navíc nepůsobí ve směru tížnice, nýbrž pod úhlem odpovídajícím sklonu vidlice opraveném o tížnicovou odchylku, takže je nutné mimo jiné provést také rozklad sil…

                        Šťouralové ať si to najdou na wikipedii, my ostatní děkujeme Mlokovi za  přibližnou představu  kdy se nám ta vidle otevře  ;-) Btw nevíš prosím kolik je to pro RS TORU? Stačí mi to v Kg :-D

                        0 0
                        • Běžec  

                          No a tos ještě opomněl, že záleží i na nadmořské výšce :-)

                          0 0
                          • Nainen  

                            Proto jsou tam ty 3 tečky na konci ;-)

                            Pro úplnou přesnost doporučuji absolvování předmětu Fyzikální geodézie na ČVUT, dovíš se tam i že se zpomaluje rotační pohyb Země  kolem své osy, co je to precese a nutace a jaký je jejich průběh a další srandy. Naše modrá planeta je pěkně neposedná a pravidelné na ní není snad vůbec nic. Obávám se že dokonce ani CHOD NAŠICH VIDLIC!!!!!!

                            0 0
                        • milan1  

                          Takhle nějak se ptá opravdu člověk, který chápe o čem to je v oblasti která nás zajímá.

                          A já ti odpovím, že tohle jsem neměřil ale dávám k dispozici návody, které poslouží i k tomuhle.

                          Vezmi svojí Toru a vyjmi pružinu, nebo vypusť vzduch. Ověř, jaké odpory má samotná vidlice, nejlépe po odpojení tlumiče a následkně zkus změřit použít svojí váhu (nikoliv sílu- to by bylo proti školním znalostem) a na váze prostě odečíst váhu v kg. To aby to bylo správně školometsky.

                          V okamžiku kdy povolí – propustí lock odečítá se hodnota a upraví se případně o hodnoty, které tvoří samotná vidlice, v tomto momentu nastává ten moment ve kterém vidlice odemyká pouze vlivem samotného locku a odemykat tak bude vždy stejně při použití větší, než  uvedené váhy a to vše nezávislé na rychlosti kola samotného.

                          Když sem dáš svůj výsledek, dá se použít pro porovnávání a takhle uživatelsky se dá kontrolovat spousta věcí navzájem, taková malá technická wikipedia údajů o našich vidlicích.

                          A k těm vahám a silám ještě uvedu, když k tomu připočteme sag a jeho hodnotu, která je dosažena, tak vidlice už je v tomto klidovém stavu předepnuta, řekněme hodnotou 30 kg. Jestliže tedy lock zamyký silou 60 kg, tak pro uvedení vidlice do pohybu již v tomto klidovém stavu za předpokladu jinak minimálních odporů vidlice budeme potřebovat váhu 90 kg. 4ím více vidlici stlačím, tím více se přičítá hodnota zatížení a nároky na průraz a tedy otevření takto zamčené vidlice samozřejmě stoupají.

                          0 0
                          • Volf  

                            Ahoj milane, už dlouho jsem tady nebyl, ale koukám, že stále bojuješ s větrnými mlýny. Ještě že tak:-)

                            0 0
                            • milan1  

                              Já jsem tady taky delší dobu nebyl ale situace se šťouraly je lepší, už se tady umí ozvat daleko víc lidí proto těm podivínům, co nemusí nic řešit a číhají, kde by se předvedli.

                              0 0
                    • Krys  

                      Paráda, touto informáciou si ma potešil. Odsťahoval som sa z Bratislavy a alkoholom a rodičovskou dovolenkou som si znížil IQ. Takže môžem očakávať, že začnem rozumieť vidliciam. Prípadne začnem rozumieť všetkému. ;)

                      0 0
                      • milan1  

                        Tohle už se rozjíždí vyloženě do nevhodných rozměrů a souvislostí.

                        Poznámka stihače jistě nebyla volena zrovna správně ale nemyslím, že zrovna tebe chtěl někdo urážet. Bylo to zaměřeno na ty, kdo by se v tom měli poznat a to doufám nejsi.

                        Co takhle se soustředit na toho původního Lendla, který tady vastoupil prý v zájmu zkvalitnění tohoto fóra.

                        Ať nám tedy on trochu předvede, jak se o to zaslouží on svými znalostmi.

                        Oslovujme proto především jeho, níže jsme se snažili víceméně zodpovědět to, co on považuje za tak zásadní problém, že tady napadně účastníka dioskuze a obviní ho z kažení tohoto fóra.

                        Takže na oplátku by zase on předvést, jak to tady vylepší on.

                        To aby bylo udrženo alespoň téma jednoho příspěvku i když je vlastně off topic v tomto threadu.

                        0 0
                        • stihac  

                          milan, ak to mas ako konicka, tak ok, ale inak napravat blba to je vylozena strata casu. Svoje hodiny a dni snad kazdy dokazeme travit uzitocnejsie, alebo aspon prijemnejsie.

                          (aj ked obcas si zlomyselne kazdy rad rypne, ale treba to v sebe krotit ;)

                          0 0
                          • milan1  

                            Debaty nemám jako koníčka ale považuju za velice vhodné, když někdo provede takovou koninu, jako Lendl aby v tom byl patřičně vymáchán a to co nejdříve.

                            Aby se náhodou nezačal cítit jako king, jak se zase předvedl a blýskl na správném místě.

                            Dříve tady tady takovíhle získávali dost popularity a u mě je to averze na ně.

                            Ber to spíš jako očistu prostoru, nepoužívej jakékoliv urážky, které se mohou zvrtnout a tahejme společně Lendla do akce ať se předvede.

                             
                            0 0
                            • stihac  

                              Milane, no ale tak to zas pozor! Tak toto nie! Aka urazka?? Kde??

                              Ak si reagoval na slovne spojenie „napravat blba“ v mojej dobre mienenej rade, tak to sa ale vonkoncom neda povazovat za nejaky druh urazky. Pretoze:

                              Blb obecny (lat. mamlasus vulgaris, slov. blbec obycajny) je tvor bezne sa vyskytujuci na rovinach i v horstvach strednej a vychodnej Europy, ktory zije v krovinach a mocarinach, kde vedie pochybny a zbytocny zivot. Je povazovany za skodcu a v minulosti bol kantreny obyvatelstvom, hoci je casto neskodny. Boli pokusy aj o zdomacnenie, no v hospodarstve taky blb obycajny vela uzitiku neprinasal (asi tak ako macka, ale ta je na rozdiel od bezneho priemerneho blbca aspon svojim sposobom pekna), tak ho aspon na strazne ucely a zachranarske prace nahradili neskor rozne plemena psa. Jeho vyvojovym poddruhom je pablb, tiez dnes sa hojne vyskytujuci, a to i v urbanizovanom prostredi ci na vidieku. V poslednej dobe sa vyskytuje aj dalsia forma – chumaj sietovany (ludovo netovy chmulo).

                              (zdroj: zverejnene s las­kavym dovolenim fikipedia.sk)

                              ;)

                              0 0
                        • Krys  

                          Ok, už to nebudem ďalej rozmazávať.

                          0 0
                      • stihac  

                        pod „intelektual“ bolo treba rozumiet kvazi-intelektual, co ma potrebu to o sebe preukazovat tym ze ta zj.be ked ma sancu ked nenapises spravne fyzikalne jednotky (hoci ich napises v danom kontexte plne pochopitelne a dostacujuco). To aj ty mosis?

                        (vcera ma nasr.l debil so znackou BA, tak som dneska na vas nabruseny, a opravnene)

                        0 0
                        • rich  

                          mna nasrali v tomto poradi BA, SC, PK, SI, MA, MT, ZA, TN, TT, PE, DS, KE, PP. neviem ci tam sedel obyvatel daneho kraja, ale nech mi pride niekto na oci (vlastne som z PK takze si idem nieco povedat). stihac generalizovanie je chybou :-)

                          0 0
                • kovar  

                  jednotka tlaku je milimetr (Hg sloupce) jednotka rychlosti je uzel, jednotka počtu (piv) je metr, jednotka vzdálenosti je sedmero hor a sedmero řek, a velkou sílu najdeš v sýru.

                  0 0
    • stihac  

      Dam ti tip: ak ti ide o slusnu funkcnost vidlice a nezalezi az tak na tej nalepke Fox, tak v testoch celkom slusne vysli vidlice Suntour Axon (mala by byt vzduchova, mozno je viac prevedeni tak treba najst to spravne) a tiez RST F1st Air, o nej je info vo Vele c. 6/08 (stoji myslim za precitanie).

      0 0
      • Vilém  

        To si delas prdel? Tak to uz mnohem radsi nejake to RS. Kdyz suntour, tak asi neco od Milana, jak uz tu taky zrejme padlo.

        0 0
      • roud  

        Jestli vybíráš vidli podle časopisu tak seš fakt borec xD xD xD Milana sice moc nemusim ale podle referencí od lidí si myslim že jeho vidlice co se týče do funkce sou Super a osobně než nakou základní santůrku bych vzal něco od něj…

        0 0
        • Vilém  

          …obzvlast kdyz si clovek vzpomene na par dni stare prispevky o PR masazi v cyklistice, v souvislosti s bezdusovkama.

          0 0
        • jIrI___  

          Taky vybírám podle časopisů. Podle čeho jiného (kromě B-F)?

          0 0
          • Vilém  

            a ja zas casopisum neverim vubec.

            0 0
            • jIrI___  

              Podívej se na to z mojí strany: Neznám osobně žádného servisáka ani nemám za známého žádného prodavače kol. Zajít a nechat si poradit ve větších řetězcích (Intersport) = sebevražda. To vím z vlastní zkušenosti. Dejme tomu, že o B-F člověk neví a nezná ho, na internetu se dočte stejné věci jak v časopisech. Tak podle čeho vybírat teď? :-)

              0 0
              • roud  

                Třeba na doporučeníé osttních cyklistů nebo občas zaexperimento­vat :O)

                0 0
                • jIrI___  

                  Tak než experimentovat to už se radši budu řídit podle časopisů. Ale i při tom experimentování se musím od něčeho odpíchnout – zase časopis :-)

                  0 0
                  • roud  

                    Jenže v časopisech spousta věcí (dílů není) hlavně co se týče dražších komponentů tak se jich tam moc nevyskytuje… A co se týče experimentování někdo díly musí ozkoušet ;O]

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Jenže člověk, který se řídí podle časopisů kupuje většinou ty levnější věci, ne špičku nabídky jednotlivých výrobců ;-). Tady jde dobře porovnat B-F a časopisy – pokud někdo kupuje špičkovou věc dostane nejlepší rady na B-F, tady se to exkluzivními díly jenom hemží. Naopak B-F neporadí nad nějakou levnější a obyčejnější součástkou. To už tu sleduju delší dobu, většina lidí na B-F začne tazatele lámat ke koupi věci dražší, popř. vytáhnou na jím vybranou věc samé negativy a nechápou, že člověk dražší, kvalitnější věc nepotřebuje nebo na ni prostě nemá. U časopisu je to přesně naopak. Ten při koupi levnější součástky podle mě poradí líp než celé B-F.

                      0 0
                      • milan1  

                        Co se znalostí týká, je právě tohle fórum na nejvyšší úrovni.

                        Vše je ale propleteno s tím, že se tady vše pojí i s velice nízkou úrovní příspěvků, což je viditelné i zde v tom konkrétním problémovém bodě.

                        Vyznat se v tom, co má hodnotu a co je jenom předvádění se je snadné pro znalého ale tomu, komu by to mělo pomoci, tedy méně znalému je to k ničemu.

                        Takže jsem někde na vahách, je tady hodně ale je to pro znalé.

                        Kdykoliv, když se něco hodnotí, musí existovat systém. Pokud není a nevíme, co se hodnotí, tak v jednom podání – časopis – může vše vypadat idylicky a v jednotě.

                        Hodnocení bez parametrů které korigují nemá vůbec smysl. Jako příklad uvedu poslední měření, ketré u rámu zavádí Velo. je to známé měření pevnosti v krutu a kdo si přečte poslední hodnocení s těmito výsledky, tak najednou ten rám dostává nové dimenze, hodnocení se zpřesňuje a mizí nicneříkající pocity jezdců, je zde prostě parametr a když je změřen, tak najednou i jezdci vědí, že to tak nějak cítí.

                        Přestože se tento parametr měří, tak jsem zaregistroval doslova hrůzný komentář, že stejně na výsledku se ještě budou podílet kliky  a lepší středové složení jistojistě ten rám posílí. Kdopak tohle mohl napsat? Někdo znalý? Někdo, kdo ví, že když do nepevného rámu dám pevné kliky, tak se nemůže nic změnit? Tak tolik asi k časopisům.

                        Kdo by měl zájem sledovat, jaké měření a jaké detaily jdou s bikovými komponenty dělat musí se podívat do nejbližšího opravdu technicky zaměřeného časopisu našich německých sousedů.

                        Co a jak se dá hodnotit a jaké levnější metody se na to dají použít se tady probíralo mnohokrát a znalí a zkušení jezdci zde jsou v dostatečné míře.

                         
                        0 0
                        • stihac  

                          Ze netove forum je najvyssia uroven znalosti, tak to je iny for!!!! Vacsina ludi tu ma skusenost velmi obmedzenu a to akurat na to s cim sama jazdi a co si sama kupila. Alebo este niekto zo znamych, a potom tiez JPP (lebo 1000× opakovany slogan sa stava pravdou :)) Asi trochu neporovnatelne s testovacimi jazdcami z casopisu napriklad Velo, a ti si dovolim tvrdit ak maju aspon trochu novinarskej a jazdeckej cti, tak ta nebudu vedome zavadzat v clanku pod ktorym su podpisani (nevylucujem to, ale ked dlhsiu dobu citas co vyjde z niektoreho redaktora tak si uz vytvoris nejaky obraz o jeho usudku). Lebo je trochu ina vec PR clanok typu predstavenie noveho vyrobku a ina vec je clanok oznaceny ako test. Sam som v niecom podobnom robil tak mam o tom myslim predstavu. Ked ti prejde za sezonu rukami 20 kusov nejakeho vyrobku a tvojou hlavnou ulohou je ich hodnotit, tak je to ine ako ked jazdis druhu sezonu s nejakym bikom a predtym si 4 roky jazdil este s nejakym inym, a mas na to pekne nostalgicke spomienky. Jasne ze dlhodobejsie pouzivanie odhali zas ine stranky vyrobku, ktore nema sancu spoznat ten testovaci jazdec co ma danu vec k dispozicii na tyzden, ale to uz je o inom (udrzba, trvanlivost a pod, o to tu primarne neslo).

                          Ten Axon mimochodom doporucoval nejaky nemecky pisany magazin, neviem ci Bike…

                          RS az tak nedoporucujem, aj ked isto robia aj dobre vidly. Chalanovi som chcel poradit v ramci obmedzenych financii solidne fungujucu vec. O tej RST F1st air odporucam najprv precitat ako sa s nou chalanom z Vela jazdilo, potom diskutovat :)

                          0 0
                          • Vilém  

                            Kdyz uz nic jinyho, tak minimalne kvuli nulovemu zasobovani hahradnima dilama a nulovemu servisnimu zazemi od dovozcu bych si ani Suntour ani RST, nekoupil. Pokud teda kupujici neni velmi zdatnej kutil domaci s dobre vybavenou dilnou.

                            0 0
                            • jIrI___  

                              3 roky mám Suntourku a neměl jsem ani jednou potřebu shánět na ni náhradní díl nebo hledat servisní zázemí. A kutil teda nejsem a vybacenou dílnu už vůbec nemám. Takže moje příští vidlice bude s největší pravděpodobností opět Suntour. Jak už jsem několikrát psal – pro mě mají nejlepší poměr výkon/cena. Samozřejmě kdybych chtěl špičkovou vidlici, která by se cenou blížila celému mojemu biku, půjdu do nějaké jiné značky :-).

                              0 0
                              • Vilém  

                                ja ji taky vozil (XCP-e) a dodnes vozi ma pritelkyne. Muze se vsak stat, ze se neco pokazi.V mem pripade to bylo asi po dvou letech denniho pouzivani, spatne gufero a kluzne pouzdro v tlumici.Opravit jsem si to musel, s trochou improvizace sam, protoze dane nahradni dily neexistuji. Jinak jsem s vidli po nejakych upravach taky spokojen, stala me tehdy 2000,– nova, takze neni co resit.Ale pro cloveka, ktery by si na opravu netroufl, by to byl zrejme slozite resitelny problem.

                                0 0
                              • Vilém  

                                A RST jsem do nedavna taky vozil, byl to ve sve dobe nejvyssi model (delta TL). S nahradnima dilama to bylo totez co Suntour, tzn nula. Opravoval jsem si ji sam, pripadne s pouzitim kamarada soustruznika.

                                0 0
                          • roud  

                            Pamatuju ve velech jen jednu recenzi RST z poslední doby a tam dostala tvrdě naprdel od epiconu…

                            0 0
                            • stihac  

                              prave preto to spominam – RST nebyvali prilis dobre vidlice… To o com pises, zalezi aky typ to je. Zas tato nova F1rst nehovorim ze je najlepsia vidla na svete, ale pomer cena-vykon je zda sa velmi dobry. Epicon neviem co stoji, ale asi nema moc zmysel porovnavat vyrobky nejako zasadnejsie sa lisiace cenou.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                „ale asi nema moc zmysel porovnavat vyrobky nejako zasadnejsie sa lisiace cenou“

                                A proč by to nemělo smysl, to naopak smysl má a velký. Pro příklad, upravený Epicon chodí lépe než 2× dražší vidlice (no v podstatě než jakákoliv neupravená vidlice v daném zdvihu, i když u pár vidlic by to bylo trošku sporné, ale to jsou vyjímky).

                                0 0
                              • t29  

                                Porovnávat výrobky, které se výrazně liší cenou, má smysl. Jak chceš zjistit, jestli je dražší vidle opravdu lepší? Je pro tebe snad cena jediný měřitelný údaj?

                                0 0
                                • stihac  

                                  tak ok, len prosto nebudem cakat ze levnejsi vidla bude plne porovnatelna ako drahsia.

                                  0 0
                              • milan1  

                                Doel ti popisuju problematiku |Fitrstu a teď jsem si vzal k ruce i ten test a vyjímám z něho, vidlice má od poloviny zdvihu strmě stoupající charakteristiku, copak tohle si říká, nebylo by to dobré změřit a vyjádřit graficky, tohle tady známe a celkem se v tom orientujeme. řekne nám to více než slova.

                                Mít k dipozici 50% zdvihu v praxi, jak píšou, to je dost špatná zpráva o chodu, jen tak mimochodem.

                                To, že má vidlice velice tvrdý  Lock, který se u dnešních vidlic vidí už jenom málo, to jsem se nedočetl a je to samozřejmě zjistitelné ihned a to dokonce i na místě. tak kde je ta zkušenost tvých znalých?

                                A teď doplněk.  Nevím, jak těžcí jezdci vidlici jezdili ale zaručím, že pokud byl i těžší jezdec, tak čím více tuto vidlici hustíš, tím více ztrácí citlivost na počátku. Tohle konkrétně a přesně znají jezdci na Manitou R 7.

                                Objevil ti tohle ten časopis?

                                Opravdu máš dostatek informacía  tohle fórum tě nemá čím obohatit?

                                0 0
                                • stihac  

                                  Nie som si isty ci mas ten isty clanok ako som myslel – je to vo Vele 6/08, hned za testom 4 ks HT.

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    To nerozeznáš, že to je stejný článek?

                                    Už jenom to využívání zdvihu na 50%?

                                    Mám v paměti ještě nějaké jiné údaje prezentované o této vidlici s ještě většími omyly ale ty nemám k dispozici a tak se k tomu víc nevyjadřuju.

                                    0 0
                                    • stihac  

                                      tak snad je to to iste, ja to tu u seba tiez prave nemam, ale zaujalo ma ako sa tam vyjadrovali ze nieco ako „uzasne“ neviemco, proste sa mi zdalo ze je to relativne v superlativoch vzhladom na to, ze ta vidla je tam z tych levnejsich, ak nie nahodou najlevnejsi. Prosto sa mi javila plne funkcna za solidnu cenu.

                                      0 0
                          • milan1  

                            Nezlob se ale tohle je velice naivní pohled a když už jsme u těch vidlic a tvých doporučování Německým časopisem abych hovořil i o jiných časopisech.

                            Tady konkrétně si dost lidí dokáže představit jak na tom je asi ten originální Axon, který doporučuje ten časopis (mimochodem ten test je k dispozici na stránkách Suntouru a odkaz na něj právě sem jsem dával já)

                            Já vím zcela přesně, jak na tom je, jaké možnosti má a také znám většinu jeho konkurentů ai s jejich dalšími vývojovými možnostmi. Z podkladů, které mi Bike magazín dává k dispozici si dokážu udělat představu o případných změnách a pokroku u jednotlivých typů. A to samozřejmě nejsem sám.

                            Přesně v tomhle ta špička lidí tady zná a ví daleko víc, než si dokážeš představit a  velice a výrazně převyšují znalosti těch testovacích jezdců z časopisů jen tak mimochodem ti testovací jezdci z časopisů jsou i zde k dispozici a když kdysi cokoliv napsali, tak to ti byl docela průšvih.

                            Já konkrétně když si přečtu kterýkoliv test vidlic produkovaný těmito sice v jízdě zkušenými jezdci ale bez znalostí techniky samotnmé, tak poznávám zcela základní neznalosti schované za věty, jak vidlice nekdy nerovnosti bere a  někdy ne a to vše opepřené vyjádřeními, že jakmile se vjelo do terénu, tak vidlice odemkla a už fungovala k plné spokojenosti.

                            Tohle jsou znaky toho, že není znám princip fungování a nehledá se ani žádné přesnější rozlišování.

                            Právě takováto témata se zde s mmnpoha znalými zde dají probírat a v časopise jsi na něco takového dosud nenarazil. A nebo z jiného soudku, ty jsi snad někdy zahlédl v časoipise debaty nad high speed a low speed kompresemia  expanzemi?

                            Tohle jsou jenom hrubé příklady a věř, že znalosti zde jsou opravdu výše, než vůbec tušíš.

                            0 0
                            • stihac  

                              To je asi taky rozdiel, ako ked debatuju praktici a technici. Jedni poznaju danu vec (ani sa nemusime bavit ci ide o vidlice, auta alebo cokolvek… zeny napriklad :)))) z dennodenneho uzivania, casto neovladaju ani vsetky principy fungovania a vsetky moznosti (napriklad kolko z funkcii svojho mobilneho telefonu naozaj pouzivas?), druhi zas do detailov poznaju vsetky technickej nuansy ktore v danom vyrobku su, ale tak nejak sa stava ze v tej svojej abstrakcii uz nerespektuju realitu, teda kolko z tych technickych moznosti ako casto skutocne dotycny jazdec pri svojom jazdeni skutocne vyuzije. Ten testovaci jazdec dokonca mozno dobre ked nepozna co vsetko v tej vidlici je a nie je tak ovplyvneny tymi marketingovaymi kalerabami od vyrobcu, lebo prae preto moze zhodnotit vlastnosti tej vidly objektivnejsie a nie si vsugerovat ako to extra funguje na zaklade konstrukcii ktore mu do myslenia implantoval niekto od stola co vymyslel ako to ma fungovat. Lebo jedna vec je ako si niekto zela ze nieco sa bude spravat, a ina vec je realita.

                              Ja viem ze existuju maximalne dokonale vidlice za 20.000, ale to tu asi nie je to prave. Chalan asi student sa pyta na vidlu na HT na asi XC a asi za to moze dat max tych 10.000 pricom ja sa mu snazim poradit nieco za polovicu co snad bude uplne postacovat pri jeho jazdeni na to aby bol s funkcnostou spokojny, hoci teda ta nalepka fox by tam nebola…

                              Ano, axon som si vsimol zrovna v tom odkaze ktory si tu asi dal, boli to tabulky s charakteris­tikami, cenou, zakladnymi technickymi udajmi. Taky vystup z pera redaktora pre mna znamena ze nepisu len o svojich dojmoch ale bola tam zjavne aj nejaka snaha o objektivne zistenie vlastnosti (grafy s krivkami ktore sa daju nejako interpretovat a to prave znelo celkom logicky spravne), a ten axon tam s ohladom na cenu myslim vysiel dobre. Ked ty si schopny este jeho vlastnosti posunut dalej, o to lepsie.

                              Preco sa tu teda do mna potom ale obuvate? Je nakoniec teda lepsie riesenie ta foxa?

                              0 0
                              • milan1  

                                Ty jsi totiž málo znalý uživatela kjlasická oběť časopisů.

                                Neobouváme se do tebe ale do toho, co jsou schopni napáchat, ty v tom máš tak nejasno, že tpo je znát z každého tvého vyjádření, používáš hlavně naučené fromulky jak okopírované z časopisu a nepíšeš vůbec z pohledu svých znalostí, prostě oběť, která věří ale sama nezná a  to se tady klidně opřeš do zdejší odbornosti. To bylo to startovací.

                                A když jsme u těch možností, Tady se právě probírají mnohdy témata a praktická témata, jak a zda tohle konkrétně využít. debaty zde jsou s mnoha lidmi na velmi vysoké úrovni o jakých se těm časopisům ani nezdá.

                                A k těm tvým údajným neovlivněním jezdců marketingem? To už je doslova vtip. Kdyby ti tví zkušení jezdci neměli k dispozici marketingovou masáž, tak už nedokážou napsat o technice zhola nic a nebo jsi se snad někdy dočetl, že ten slavný Motin control je naprosto to samé Jako Lock out Manitou a rozdíl je jeden jediný, v citlivosti nastavení?

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Tohle fakt nemá cenu, to co píšeš prostě realitě neodpovídá ani náznakem, jen ty si to myslíš.

                                „Ten testovaci jazdec dokonca mozno dobre ked nepozna co vsetko v tej vidlici je a nie je tak ovplyvneny tymi marketingovaymi kalerabami od vyrobcu, lebo prae preto moze zhodnotit vlastnosti tej vidly objektivnejsie“ Tohle by mohla být pravda teoreticky, kdyby třeba ve Velu nepsali co píšou. V praxi to tam tak prostě není.

                                „druhi zas do detailov poznaju vsetky technickej nuansy ktore v danom vyrobku su, ale tak nejak sa stava ze v tej svojej abstrakcii uz nerespektuju realitu“ Opět jen tvoje doměnka, která je zcela mimo realitu.

                                A z dalšího, co píšeš je opět vidět, že vlastně nevíš vůbec o čem píšeš: „Ja viem ze existuju maximalne dokonale vidlice za 20.000“ Tohle je opět zcela zásadní omyl, žádná zcela dokonalá vidlice neexistuje a to ani za 20tis., ani za 50tis. Třeba Foxky 08 za 20tis. mají k dokonalosti hodně daleko a i když spousta věcí v základu je na špičkové úrovni, tak to další spousta věcí kurví a hlavně je třeba spousta věcí naladit na váhu jezdce a bez toho to bude o ničem.

                                Kdybych si měl vybrat mezi upraveným Epiconem (5tis.) a jakoukoliv Foxkou v originále neomezeně cenou, tak to bude těžké a asi bych vzal raději Epicona a jediný důvod proč bych váhal je snižování zdvihu u Talasu. Ale to bych stejně pak raději vzal upravený Epicon TAD.

                                A obouváme se do tebe proto, že tu píšeš, které jsou zcela úplně jinak a hodnotíš tu a děláš závěry (třeba ohledně Vela) bez toho, abys o problému trošku něco víc věděl, na což já jsem hrozně alergický a občas v těhle případech mám i zbytečně ostré reakce.

                                0 0
                                • jIrI___  

                                  Časopisy čtou i lidi, kteří toho z grafů moc nevyčtou a tady výše psané odborné termíny jim nic neříkají (high speed a low speed komprese a expanze, atd.). Mezi tyhle uživatele se řadím i já. Netvrdím, že ve Velu najdou radu odborníci přes vidlice, ale obyčejní uživatelé ne tak moc znalí problému v něm najdou aspoň odrazový můstek pro další rozhodování. Tak to vidím já :-).

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Nenajdou, protože naopak někdy tam najdou vyloženě věci, kvůli kterým vybereš naopak úplně špatně.

                                    A diskuzí tu bylo mnoho, nejen řešení věcí složitějších, ale i věcí základních.

                                    0 0
                                  • milan1  

                                    Grafy nejsou nutně pro každého ale když jsou uveřejněny, tak je vidět, že se nevaří z vody a mimojiné dokážeš určit i jejich konkrétní nastavení dnes u vzduchových vidlic dost důležité.

                                    Odborníka tedy grafy potěšíš a neznalého jistě neurazíš. navíc osvětou zjistíš, kolik málo zkušených se stane daleko zkušenějšími, když se nějaké přesnější metody více rozšíří. Ono to má ale háček, totiž přesně to ukáže na to, co je dobré a špatné a není tam prostor na neodbornost.

                                    A jako perličku zde už zmíněnou, jako neodborníka by tě ale mělo jistě zajímat abys byl upozorněn na ty nejzákladnější poznatky a to je třeba tvrdě zamykající lock out a  když i tohle selže a nedozvíš se to, ty to z časopisu sám tenhle informační nedostatek nerozeznáš ale kdokoliv zkušenější ano a to ho přivede k despektu z jejich odbornosti a zkušeností.

                                    0 0
                                    • jIrI___  

                                      No s tím LockOutem máš asi pravdu. Ale myslíš, že neodborníci budou řešit tvrdě nebo naopak „pohyblivě“ zamykající LockOut? Já myslím, že ne. Prostě si řeknou, že vidlice lock má nebo ne a tečka. Já třeba jsem zastánce trdě zamykajícího lockoutu (když je vidlice zamknutá, tak se přece nesmí ani hnout :-)), ale kdybych kupoval vidlici novou, tak se vůbec nebudu zajímat jaký systém zamykání má. Stačí mí, že tam prostě nějaké zamykání je. A tohle je názorný příklad mezi odborníkem na vidlice a obyčejným neodborným uživatelem.

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Tohle je právě ten zcela nejjednodušší základ, který by měl každý rozeznat a napsat o tom jako první a ty navíc přiznáváš, že tě tohle zajímá.Kdypak se sněco o tomhle dočetl v časopise, vědí oni vůbec, že v tom zamykání jsou tyhle nejjednodušší a nejzákladnější rozdíly? proč ani tohle nenapíšou?

                                        Mě by tohle zajímalo rozhodně taky na počátku znalostí o vidlicích, protože tohle je opravdu základní.

                                        0 0
                                        • jIrI___  

                                          Dobrá, asi máš pravdu, to zamykání by tam mělo být zmíněno. Ale pořád to nic nemění na tom, že v rozhodování o nové vidlice budou v mém případě hrát jednu z hlavních rolí právě časopisy a testy v nich :-)

                                          0 0
                                        • stihac  

                                          milan nic v zlom, mozno sa aj vyznas v tych vidlach. Tvoj problem ale je ze na kole asi vidis len tu vidlu a nic ine. A bohuzial ked si ides zajazdit tak ano na kole ta vidla hra rolu celkom podstatnu, ale bikovanie (aspon take ake zazivam a z akeho sa radujem ja) na tom ani zdaleka nestoji. A este do toho skus zapojit ten pojem cena-vykon s aplikaciou zasady k.i.s.s. a dojdes zhruba k tomu istemu co ja.

                                          A ak sa ti zda ze sa vyjadrujem nejakym naucenym sposobom z casopisov, tak to bude asi tym ze nejake tie spotrebitelske testy som sam napisal, tak asi som sa to nenaucil z casopisu ale budem to mat asi v genoch. Tak ja ti nevim, milane…

                                          0 0
                                          • pitos  

                                            Prvně se tady vysmíváš technické úrovni fora ,lidé v časopisech jsou dle tebe po odborné znalosti výše.Potom se ti tady lidi co tomu opravdu rozumí pokouší vysvětlit jak to s tou odbornosti v časopisech je a vlastně ti dokázali že o tom ví daleko více než oni a  ty jim  pak napíšeš že se tím moc zabývají:)

                                            0 0
                                            • stihac  

                                              Ja som napisal, ze ked nejaky technicky nadsenec do detailu pozna funkciu niektorej casti kola tak je to ine ako ked sa zvezies na celom kole a hodnotis ho komplexnejsie, dalej ze niektore tie technicke zalezitosti sice na papieri vyzeraju skvele ale nie vzdy je prinos pre jazdu az taky zrejmy, a to sa domnievam ze toto je forum hlavne o jazdeni na bikoch a nie o konstrukcii jizdnich kol :) A tiez si dovolim tvrdit ze ked redaktorovi ktory podstatnu cast roka nerobi ine ako strieda kolo za kolem a to aj z tych najvyssich cenovych relacii mimo dosah smrtelnika sa da v usudku a skusenostiach doverovat trochu viac ako anonymnemu pouzivatelovi a navstevnikovi BF.

                                              0 0
                                              • t29  

                                                Na BF se hodně lidí zná osobně a zpravidla jsou to ti, kteří mají co říct k tématu. Tak jaká anonymita?

                                                 
                                                0 0
                                                • stihac  

                                                  no ja tu nepoznam nikoho, ze sa niektori poznaju samozrejme nemozem vylucit :D

                                                  (to su spravidla ti co tvoria tzv. establishment… no to je jedno, ale zaujimavy fenomen netovych for to je.)

                                                  0 0
                                      • MlokCZ  

                                        To budou právě neodborníci řešit často. Těhle případů je tu na BF pořád ohromné množství. Někdo neznalý si koupí novou vidlici a pak píše právě příspěvky typu: „mám zamčenou vidlici a ona se mi stejně pohybuje, je to normální a co se s tím dá dělat?“. A takových dotazů je tu pořád mraky a to evidentně svědčí o tom, že před koupí nevěděli ani zcela základní informace o vidlici (a mnoho jich určitě ty časopisy jako Velo čte).

                                        0 0
                                        • Rychlej turista  

                                          Přesně na tohle jsem u SID Team doplatil i já, protože jsem vůbec netušil, že existuje zamknutá vidle a přitom se hýbe. Do té doby pro mně bylo zamčená – ani se nehne. Až teď vím, že to tak být nemusí. To bylo krom váhy vlasně jediné, co mě u té vidle zajímalo. Bohužel, asi všichni prodejci před­pokládají tyto znalosti i u uživatelů a nějak to neuvádějí buď vůbec nebo alespoň pro laika srozumitelně.

                                          0 0
                                          • kubad  

                                            u toho SIDa je trochu problém že tuším modely do 2004 zamykaly opravdu na tvrdo a pak došlo ke změně kterou možná spousta lidí ani nezaregistrovala – mě to taky nějakou dobu trvalo :-(

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              Jakmile se tam objevil Motin control, tak to začalo, do té doby to byl prostě tvrdý lock.

                                              0 0
                                            • roud  

                                              To je tam potom ale ten LOCK uplně na ho*no…

                                              0 0
                                      • milan1  

                                        Víš, takovéhle věci okolo toho zamykání, síly zamykání, to nejsou vůbec složité věci, když se to správně podá ale složitým se stávají, když jsou zabaleny do marketingových kabátků a jednou se to jmenuje TSt a podruhé Motion control a časopisy, co nemají své technické znalosti vše přejmou a potom se můžeš pravidelně dočítat, jak se  verénu vidlice okamžitě odemkne a jak se ti na silnici zase zamkne a potom se v tom vyznej.

                                        Tady prostě neděláme nic jiného, než že ten marketig odhazujeme jako nepotřebný a jdeme na technický kloub věci, na podstatu,nikoliv na hesla.

                                        0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Nebo dalším dobrým příkladem je Reba. Mnoho lidí si ji koupí na nějaké doporučení a nemají o ní více detailních informací a pak se tu pořád dokola objevují stížnosti, že jim chodí jen 2/3 zdvihu. A to je také zcela zásadní věc a dozví se tohle z časopisu a že třeba u-turnová verze by se chovala úplně jinak, nedozví se to.

                                        0 0
                                        • jIrI___  

                                          Jenže to by pak musel vycházet speciální časopis o vidlicích aby se lidi dozvěděli všechny podrobnosti o každé vidlici. Přece jen časopis má nějaký daný rozsah a ten se musí chtě nechtě dodržet.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Nesouhlasím, velikostí textu je tam toho o vidlicích mraky. Všechny potřebné informace by nebyl problém dostat do polovičního rozsahu textu. V tom problém není.

                                            0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Jo, tak to je přesně ono. normálně jezdím pevnou vidli a detaily o odpružených vidlí mě vůbec nezajímají. Ale z nějakého důvodu jsem si chtěl jednu odpruženou pořídit a proto se poptal známých, co mě znají a vědí, co jezdím a ti mi v ceně, kterou jsem za ni byl ochoten dát, doporučili R-7 nebo SID Team. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že ten SID vlasně zamknout nejde, ale jen přivřít. Všichni brali jako samozřejmost, že to vím, ale odkud bych to měl vědět, když se o to nezajímám, nikde se to nepíše (aspoň ne tak, abych pochopil, o co jde) a zamknutá vidle je pro mně ta, která se ani nehne? Že existují i vidle, které se i přes zamknutí pohybují, jsem do té doby vůbec netušil. Tohle vědět předem, tak mám dneska R-7. Jistě, každý mi řekne, že když něco kupuji, tak se o to mám nejdřív zajímat, jenže proč mám do hloubky zkoumat, jestli ta vidle zamknout jde, když tam píšou, že ano a já nemám ani tušení, že to může být jinak?

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        U mě si nestěžuj, to, že RS systémy nezamykají napevno, to najdeš u mě na webu celkem snadno v sekci, kde popisuju systémy.

                                        0 0
                                        • Rychlej turista  

                                          Já si nestěžuji, jen jsem s Tebou souhlasil, že základní a zcela zásadní věci můžou být pro laika skryty. A jako laik přece nebudu studovat systémy. Stačí, aby to prodejce jednoduše a srozumitelně i pro naprostého laika napsal u popisu té vidle. Tvoje stránky se mi ale jinak líbily, bohužel jsem jiná krevní skupina (celo­pevňák) a před koupí vidle už je nenavštívil :-(.

                                          0 0
                                          • milan1  

                                            Vím, že ty směřuješ jinam a tvé nasazení je zcela odlišné od odpružení. Proto mě těší, že sis našel cestu i na mé stránky.

                                            Je toho tam dost a může to odradit ale přesto jsem se snažil vypíchnout ty základní věci, které budou zajímat každého od začátečníky po pokročilé.

                                            Z takvýchhle diskuzí a problémů ale vždy zjistím, jak je třeba mnoho základních věcí stále opakovat a v tom vidím smysl fóra a diskuze, ovšem klidné diskuze na podobná témata jenom podpořím i když se neshodneme ve stylu použití, tak si můžemlecos navzájem objasnit ku prospěchu mnoha lidí, kteří jenom čtou a nezasahují do podivných diskuzí.

                                            Jak vidíš může být vše nakonec přínosné pro kohokoliv.

                                            Ovšem to, co se děje tady s tím podivným exotem, to sebere chuť.

                                             
                                            0 0
                                      • stihac  

                                        nemas pravdu. To je chyba obchodnika. Totiz v civilizovanej krajine to chodi tak, ze ked ti nieco taketo pri kupe nepovie, tebe to potom vadi a ty prides s kolom do kramu a vysvetlis co je vo veci, tak ked ta nechce stratit tak pekne da vidlu vo svojom volnom case dolu a da tam tu co ti sedi (mozno doplatis rozdiel). A s tou povodnou je uz jeho vec co urobi. To je dobry obchodnik a ver ze na zapad od nas to tak chodi a preto si tam tie obchody udrzali miesto a nekupuju vsetci vsetko len cez net.

                                        Druha vec je ze ci to vadi ked to zamknute trochu chodi, lebo ja lock out nepouzivam vobec, tak neviem co si za jazdec ci jazdis po asfalte alebo spurtujes pred svojou slecnou alebo robis intervalovy trening na mtb, ale ja chodim 40 km okruh s prevysenim 1000–1500 m a mozes mi verit ze to prejdem bez ujmy s nezamknutou vidlou a ked sa obcas pohne, tak sa tesim ako pruzi a setrim si klbiky a chrbticku :D

                                        0 0
                                        • Krys  

                                          Možno keby si vedel, kto to je, asi by si k nemu nepristupoval ako starší brat k mladšiemu. ;)

                                          0 0
                                          • stihac  

                                            ?

                                            (ja som reagoval na rychleho turistu, si dufam neprehliadol…)

                                            0 0
                                            • stihac  

                                              ale ak je to Milan Markovic, tak to sa pojdem veru kajat! :D

                                              0 0
                                            • Krys  

                                              Nepriehliadol.

                                              0 0
                                              • stihac  

                                                tak potom som nepochopil kto to ma byt. Ani jeden ani druhy. Alebo to ty si nejaka celebrita? :D

                                                0 0
                                                • Krys  

                                                  Nie priamo celebrita, ale je tu na fóre pár ľudí, ktorí majú bicykel trochu viac ako koníček. Rychlej turista je jeden z nich. Nemám presný prehľad o jeho úspechoch, ale zúčastňuje sa 24hodinoviek a nejaké už aj vyhral. Ako sólo jazdec. To si aspoň trochu rešpektu zaslúži.

                                                  Je mi jasné, že jazdenie nie je len o kilometroch, ale medzi 40km a 400km je rozdiel o jeden rád.

                                                  0 0
                                                • ememem  

                                                  fakt sa tu docela zbytocne a oprsklo jak keby si bol maj­ster galaxie u­plne vo vsetkom na­vazas takmer do kazdeho, mohol by si brzdit.

                                                  0 0
                                • stihac  

                                  Ako vidim nech tu napisem asi cokolvek tak to niekoho bude nutit dokazovat opak :))

                                  Nejdem obhajovat ludi z redakcie Vela, ale overil som si, ze ked nieco napisali, tak sa mi to zvycajne potom samemu potvrdilo. Napriklad teraz tam maju test kola na ktorom jazdim a na 85% by som to napisal rovnako, akurat ze som s nim najazdil ovela viac tak by som bol schopny aj cosi pridat naviac, to je asi normalka. Ale hlavne sa mi potvrdilo, ze maju solidny odhad a vplyv inzerentov je tam odtial potial, ked clovek vie ako to v obchode a v mediach chodi tak si vie vybrat ktore info odkial su.

                                  A ze by som zrovna nemal skusenosti, tak nebudem tu rozpisovat svoje sukromne ani pracovne CV ale myslim ze mam plne pravo k tomuto sa vyjadrovat :) Sam som par tych clankov uz napisal, aj ked slo o trochu inu oblast.

                                  Nazad k teme – co ma chalan teda robit, kupit foxu co chcel na zaciatku? Co som radil ja ste zamietli, no a milanove vidly by ma mozno aj boli zaujimali az kym nezacal nablblo reagovat na moje prispevky…

                                   
                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Nablblé?  !!!!!!!!!

                                     
                                    0 0
                                    • stihac  

                                      Ano nablble.

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Takže milý urážeči, chováš se přesně podle modelu zde známému, jsi opravdový doletent přesvědčený někým o jakýchsi znalostech.

                                        Diskuze s tebou je o ničem, k tématu nemáš co říct a tvé poslední rekace jdou krom urážky popsat jen jakýmsi bla,bla,bla.

                                        Tvůj vstup, který jsi vše nastaroval se vysmíval technické úrovni internetového fóra, dostal jsi zde lekci a ty vše jako vždy, když k něčemu takovému došlo s podobnými typy jako ty, zakončíš vše urážkami.

                                        Znám to a s tebou nadobro končím.

                                        Kdyby tě napadlo cosi jako omluva, tak uvítám.

                                          
                                        0 0
                                        • stihac  

                                          Omluva? Tak to ani nedufaj. A pre buducnost skus aspon trochu koordinovanejsie pisat, alebo to pred postnutim aspon zhruba po sebe skontrolovat, lebo tvoje posledne prispevky sa mi chvilami az tazko lustia a mam problemy porozumiet ze co tam malo stat. Neviem ci ti tak tecu nervy ze to uz prestavas zvladat… je dost teplo, tak aby ta nahodou neprekoprclo za klavesnicou… :D

                                          0 0
                                          • t29  

                                            Zkus radši napsat něco k tématu vlákna…

                                            0 0
                                          • Krys  

                                            Občas sa mi zdá, že nie si úplne marný, ale celkom kazíš dojem tým, že keď sa ti minú argumenty, začneš urážať a rozpatlávať nepodstatné veci. Ako napríklad Milanové preklepy.

                                            0 0
                                            • stihac  

                                              Ked predlozim argumenty a niekto ich ignoruje ci zamerne alebo z nedostatku empatie / rozumovych schopnosti, a zacne ma obvinovat z nedostatku skusenosti, ze opakujem nieco vycitane z casopisu, tak co si mam zacat o dotycnom mysliet? Myslis, ze v takej chvilu ma nejaku cenu nieco argumentovat? To je stara znama hlupa strategia, ze ked ma niekto argument a ty nie tak este mozes mliet dokola svoje, bez ohladu na to co odznelo z druhej strany… Internet je takej tzv. asertivity plny. Napriek tomu ma to este dokaze vytocit :) lebo k tejto ubohej taktike sa uchyluju aj inak relativne celkom rozumni ludia.

                                              A skus mi teda prelozit toto (autora nemusim specifikovat):

                                              „Doel ti popisuju problematiku |Fitrstu a“

                                              „Ty jsi totiž málo znalý uživatela kjlasická oběť časopisů.“

                                              „jsi opravdový doletent … tvé poslední rekace“

                                              Obcas sa aj mne stane preklep, niekedy zbadam ze mam chybu v prispevku az ked je na fore, ale zas toto, to fakt uz niekedy neviem co dotycny odbornik myslel… asi na mna uz moc vysoka matematika :D (ale hej, vacsinou by som asi uhadol, ale ked mi niekto takto pise tak mam dojem ze je tak ciastocne nesvojpravny alebo tak cosi.)

                                              0 0
                                              • Krys  

                                                „Dole ti popisuju problematiku Firstu a“

                                                „Ty jsi totiž málo znalý uživatel a klasická oběť časopisů.“

                                                „jsi opravdový diletant … tvé poslední rekace“

                                                0 0
                                          • Vilém  

                                            Jak malej harant, kterej navic musi mit posledni slovo. O lidech, ktere tu napadas, vis za tu chvili, co se tu vyskytujes, pekny prd. Tim si udelas jeste horsi jmeno, nez si si tu za tu chvilku stacil udelat. Stacila debata o UST kolech, ted jsi tomu dal korunu.

                                            0 0
                              • milan1  

                                Mlok se ti tady omlouvá za tvrdší reakce ale když on a mnoho jiných se snaží o maximální preciznosta  odbornost, tak se ho dotkne tvé vyjádření na počátku a to osobně.

                                „Ze netove forum je najvyssia uroven znalosti, tak to je iny for!!!!“

                                Pokud bys měl dojem že tvůj názor byl mylný a že časopisy vedou svým přístupem k odbornosti, tak můžeš vše prokázat a obhájit je a nebo jim napsat a požádat je aby oni sami obhájili to, co ty do nich vkládáš a očekáváš.

                                 
                                0 0
                                • stihac  

                                  Ja nemam ziadnu extra potrebu tebe alebo niekomu dalsi­emu cokolvek dokazovat, obhajovat seba alebo tretiu osobu. Nemam ani chut sa s tebou nejak vybavovat, mysli si a ver comu chces, toto je slobodny svet. Pytajucemu som dal tip, ked si to pozrie jeho vec ked nie ok, to je jeho pravo. Ze by tu niekto z vas extra zdovodnil preco axon alebo f1rst nie sa mi az tak nezdalo, skor ze mate svojich oblubencov co sa vam krutia vo vasom hlavovom zlozeni (plus ty mas firmicku, tak to je este zjavnejsie, a pochopitelne ze budes nenapadne tlacit svoje)

                                  Ak povazujes par okoloiducich co nahodne odpovedaju na nete na nejake temy aj so svojimi skreslenymi pojmami a dojmami a nevystopovatelnymi, no rozhodujucimi o­kolnostami pouzitia za najlepsi zdroj poznatkov, tak to mi celkom staci na to aby som DAKOVAL BOHU za to ze nemam vidlu ktora by presla tvojimi rukami (inac nic osobne proti tebe, ludia sme vselijaki, tak treba nechat zit)

                                  Na zaver, taky detail iba, ty si teraz uz aj nieci hovorca najnovsie? Vykladac zaklinadiel a saman na volnej nohe nechces byt? :))

                                  0 0
                          • MlokCZ  

                            Je vidět, že o těch vidlicích vůbec nic nevíš, když píšeš to co jsi napsal, zřejmě vůbec netušíš, co Milan přesně dělá, co se tu dělo za posledních pár let v rámci fóra – co se tu vyřešilo ohledně některých vidlic. Srovnávat to s hodnocením vidlic ve Velo je tak maximálně dobrý vtip. Ve Velu nejsou schopní ani u všech vidlic změřit jejich charakteristiku, což je úplný základ, který vypoví o vidlici velmi a který je zcela objektivní narozdíl od subjektivních hodnocení.

                            Jen tak namátkou pár věcí, co se tu řešilo a o kterých ve Velu jsem nikdy neviděl ani slovo a které jsou právě řešením vidlic do detailu nutné pro hodnocení a detailní srovnání vidlic a případně nutné k tomu, aby se daná věc dala vyřešit u vidlice úpravou. Namátkou: vliv komprese na citlivost vidlice (řešeno zde u Talasu), rozdíl průběhů u-turn Reby a ne u-turn (mimo BF se snad nikde nedočteš, že jsou to zcela zásadně odlišné vidlice), detaily ohledně high speed expanze a případná možnost dodělání do některých vidlic, detailně rozebírána citlivost vidlic na základně přesného měření (a ne jak se to komu zrovna zdálo), detailní porovnání trendu zvyšování komprese u Fox tlumičů, rozdílů mezi jednotlivými nastavením a co s tím (zde Velu je třeba nutno alespoň přičíst k dobru, že o tomhle se sem tam letmo aspoň zmínili, což je ale zcela nedostatečné, když jsou tohle faktory, které zcela zásadním způsobem ovliní chování fullu, klidně více než rozdíl mezi některými zadními stavbami mezi sebou), pedalkick se tu řešil velmi podrobně (další zcela zásadní věc ovlivňující chování fullu, ve Velu jsem tohle snad ani neviděl zmínit),  detailně zhodnocení průběhu některých zadních staveb a co to v reálu ovlivňuje a na základně srovnání model průběhu x praxe pak možnost velmi dobře hodnotit zadní stavby aniž by na nich člověk jel.

                            Dále Velu zcela chybí metodika nějakých objektivnějších testů typu přejíždění jednoduchých překážek typu cihla, kde se dá hodnotit jen určité chování a ne jako v reálném terénu, kde z důvodu mnoha vlivů, které ovlivní výsledné chování se vůbec nedá určit z jakého důvodu se tak odpružení výsledně chová a tedy odvodit z toho nějaké závěry. Takovéhle testování se dle Milanovi metodiky provádí už delší dobu a teď dokonce byla z BF první větší testovací akce na Kokořínsku a budou následovat další. K tomu když se to dá dohromady s naměřenými charakteristikami vidlic, Milanovo přesnými znalostmi vnitřku rozebraných všech vidlic a přesných znalostí co v nich a proč tam tak je udělané a co a jak by se mohlo udělat lépe, tak se dostáváme k věcem, o kterých se ti na základě čtení Vela může jen nechat zdát.

                            Ve Velu jsem snad nenašel jediný článek o čemkoliv, který by napsal, že nějaká vidlice, kolo nebo cokoliv jiného stojí úplně za … a přitom tohle je realita. Tohle si prostě Velo nikdy nedovolí a tím je vše hrozně zkreslené. A další problém je, že neprovádí jako některé zahraniční časopisy žádná objektivní měření (a teď nemyslím jen vidlice, ale i všechno ostatní jako fully, brzdy, pláště, kola, …).

                            „O tej RST F1st air odporucam najprv precitat ako sa s nou chalanom z Vela jazdilo, potom diskutovat :)“

                            Tohle psát Milanovi, to snad ani nemůžeš myslet vážně.

                            A pro představu něco z praxe konkrétně z mojich vidlic. Právě na základě některých výše popsaných věcí, dále na základě mojeho testování a na základě Milanovo znalostí a nápadů jak to řešit mám upravené oba Talase a to hned několik různých úprav (komprese, změna průběhu, zmenšení pasivních odporů). I když Talas je slušná vidlice i v originále, tak teď je to úplně jiná vidlice než v originále přesně splňující moje požadavky, styl jízdy a mojí váze. Kdybych vycházel z Vela, tak se nedozvím o Talasu ani ň a stále mám originální stav a mohl bych maximálně nadávat, že mi na něm něco nesedí.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              A jedno doplnění jak to s Velem funguje v praxi u mě.

                              Přečtu si třeba test některých fullů, který je na několik stránek, pak se zamyslím, co jsem se dozvěděl a co bych očekával, že se u každého fullu dozvím jako základ a vlastně zjistím, že jsem se nedozvěděl vůbec nic a i když celý článek byl velmi dlouhý, tak v něm nepadla jediná informace, která by tam být měla v každém případě a která mě zajímá.

                              0 0
                              • Archer  

                                +1

                                Posledni dobu vic preferujem Cykloservis nez Velo. Kolikrat se me stalo, ze po precteni clanku z Velo se me vrtalo v hlave „proc to vlastne psali, pro koho??“.

                                Navic Cykloservis ma vyhodu, ze je to 14-ti dennik, a nemuseji cekat mesic, abych vytiskli nejakou novinku :)

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Pro mě je takové minimum, co nabízí bike magazin a tím je změřený průběh celku (stavba + tlumič) + měření pedalkicku. I když ten pedalkick je už spíš věc nadstandardní (když je přímo měřena), která už nepatří do minima a na bike magazinu ji fakt oceňuju, teď to v nových testech převedli i do jiného vyjádření, které si mi fakt líbí, kde jsou zvlášť vidět důsledky pedalkicku, tedy jak zvlášť samotné kopání zadní stavby na jednotlivých převodnících, tak vliv na efektivitu šlapání; sem tam se to totiž rozchází s modelem v Linkage, což je dané tím, že některé modely v Linkage nejsou přesné a u některých staveb i menší nepřesnost celkem dost změní chování. Na tohle měření má bike magazin moc pěkné zařízení s laserovým snímačem, které to opravdu přesně proměří.

                                  Subjektivní slovní hodnocení tohle nahradit nemohou nikdy.

                                  0 0
                                • Lister  

                                  no jestli to nebude tím, že ti tak vychválili toho tvojeho turnera :-)

                                  Jinak pokud jde o ty testy tak momentálně mám v hlavě jedno srovnání, které bych chtěl hodit do mojeho tématu o Marinovském odpružení – TŘI TESTY, 3X TOTOŽNÝ SYSTÉM, 3X HODNOCENÝ NAPROSTO ODLIŠNĚ ??? V čem to bude nevím, asi má každný jiné nároky nebo to bude něčím jiným.....

                                  0 0
                                  • stihac  

                                    co je turner?

                                    0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Takových testů, kde byly naprosto protichůdná hodnocení (na stejné kolo) jsem už také četl větší množství. Ale ono je to také daný tím, kdo to hodnotí, vím o pár zákulisních informacích o některých redaktorech v ČR (nechci nikoho konkrétně špinit, takže to nechám v obecné rovině), kteří jsou např. silničáři, technika je nezajímá, odpružení nemají rádi, že je obtěžuje, téměř nic o tom neví a přitom píší recenze na fully. Takový člově by měl mít zakázáno cokoliv o fullech psát. Tohle samozřejmě zdaleka neplatí pro všechny recenzenty.

                                    0 0
                              • milan1  

                                Samozřejmě souhlasíma přidávám, objevuju tam i vyložené chyby které přímo odhalijí neznalosti. Je to omluvitelné chyby mohou být kdekoliv ale neměly by být v odborné části a nemělo by to být v časopise, který by jako odborný býti měl.

                                Přesvědčit potom dokáže jenom málo znalé, což je vidět a k obhajobě a „kupodivu“ jsou použita přesně ta samá slova, která používá i stihač, jako bych četl Velo. „naši jezdci toho najezdí spousty a nikdo nemá takové srovnání jako oni“.

                                Tohle je ale velice slabý argument, který mě lehce vyvrátí právě ty omyly a nejasnosti v jejich hodnocení.

                                  
                                0 0
                                • stihac  

                                  netreba si hlavne pliest pojmy „odborny“ a „lajfstajlovy“… lebo potom zostanu tvoje tuzby a ocakavania nenaplnene.

                                  0 0
                              • stihac  

                                prosto uz si moc mudry aby si cital velo… :)))

                                (ale naco este ty citas velo? Ved ked uz tej problematike rozumies, tak uz sa snad mozes spoliehat na vlastny usudok a dokazes si vybrat byke ktory ti absolutne vyhovuje, a tym padom pre teba velo a vsetky ostatne testy mozu prestat existovat az kym nebudes potrebovat dalsie kolo, a mozes veselo uz len a len jazdit a jazdit a jazdit! Alebo aky je ucel citania testov vo vele, aby si mohol diskutovat na BF a robit z redakcie z tvojho pohladu amaterov?)

                                Aby sme sa rozumeli – ja vo fuloch som total mimo, rovno to priznavam lebo ako som uz inde napisal a schytal za to hned picung, pre mna je jazdit na fule ako liezt na kopce s pridavnym kyslikom. A to nemam nic voci kysliku na horach, clovek nie je stavany na vysku 8000 tak tam ta kyslikova bomba je uplne odovodnena, odovodnene nie su len dovody preco sa clovek ma na tu 8000ku sr.t ale to je ina debata. Tak asi tak ja a full ;) Ked na mna chcete vyrukovat so svojou odbornostou v ramci zadnych stavieb tak to sa pred vami hlboko sklanam, lebo mna to tak nezaujima ze obdivujem ako sa v tom niekto moze rypat. Jednoducho chyba je asi tam, ze ja cez tie cihly nemam extra potrebu jazdit ani v terene ani skusobne :)))

                                (vy asi jazdite FR a DH a take, tak to som nikdy nechapal na co je bicykel ktory musim hore kopcom vytlacit, to uz je hadam lepsia motorka s drapakom zn. hlboka orba… tak ale zas niekomu smrdi benzin, tak asi stade ste k tomu prisli :D

                                0 0
                            • stihac  
                              1. vsimol si si, ze GT Avalanche nie je full?
                              2. mas nejaky problem prelozit do svojho rodneho jazyka pojem „high speed“?
                              3. prosim ta to je nejaka tvoja oblubena kratochvila jazdit s bykom po cihlach? Alebo to je nejaka nova MTB disciplina? (K nam tie novinky dochadzaju pomalsie, tak sa ospravedlnujem za neznalost…)

                              Pojem U-turn asi pochopi kazdy priemerne nadany citatel Vela, kedze tam mas napisane ze sa da nastavovat dlzka zdvihu a mas to tam vymenovane. Ak to tebe nebolo jasne, treba napisat redakcii, ze su medzi citatelmi aj taki pomalsie chapajuci citatelia :) Spatnu vazbu redakcie zvyknu ocenit aj nejakym drobnym upomienovkym predmetom, samolepkou… a tak :D Mne sa na to co to je podarilo prist hned ako som cital nejaky test kde bola… dufam ze spravne :))

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Tak tím u-turnem jsi tomu opravdu dal korunu. Když absolutně nevíš o čem je řeč, tak k tomu opravdu už raději nic nepiš (a abys měl šanci to aspoň trošku pochopit, tak v historii se to řešilo podrobně a několikrát, tak si to můžeš najít a protože je vidět, že o tématu nevíš opravdu nic, tak ti aspoň napovím – se změnou zdvihu to nemá absolutně žádnou souvislost).

                                Tuhle debatu končím, opravdu nemám potřebu přesvědčovat někoho, kdo tu tvrdí takové nesmysly a přitom o tématu nic neví (pokud třeba nevíš k čemu je testování přejíždění cihly jako normativní překážky a sledování chování odpružení na ní, tak tu na základě toho aspoň neurážej ostatní).

                                0 0
                                • stihac  

                                  Uz som to tu niekde pisal ze tie marketingove blaboly su mi dost lahostajne, takze je celkom dobre mozne, ze to zaklinadlo U-turn nakoniec znamena nieco uplne ine, teraz fakt neviem, mozno zmena charakteristiky utlmu alebo bohvie, aj o takom comsi bola v clanku rec… Mna to extra nezaujima lebo vidlu s menitelnou vyskou zvdihu nechcem a nechce ju myslim ani Neddy a neratam ze by bola na HT to co potrebuje (ak neskor nahodou neuvedie ze jazdi sposobom kde by ju zrovna potreboval – zatial ak som si vsimol sa nestalo).

                                  0 0
                              • Krys  

                                K tej tehle:

                                Vždy keď sa pokúšaš niečo merať, je potrebné eliminovať vplyvy, ktoré by mohli znehodnotiť výsledok merania. Keď chceš porovnávať výsledky meraní rôznych objektov, napr. charakter chodu vidlice pri prejazde prekážkou konkrétnej veľkosti, potrebuješ pri každom meraní rovnaké podmienky. Teda v tom uvedenom prípade potrebuješ jednu dostatočne normalizovanú prekážku, ktorú budeš môcť použiť hoci aj o rok, keď napr. príde na trh nová vidlica. Tehla mi pripadá ako celkom dobrý nápad.

                                Môžeš namietať, že vidlicu necharakterizuje len spôsob prejazdu jednej prekážky. Určite je dôležitá schopnosť prejazdu viacerých, rôzne veľkých a od seba rôzne vzdialených prekážok. Podľa mňa Milan skúšal rôzne metódy a ten prejazd tehlou zrejme identifikoval ako postup s dostatočnou vypovedajúcou schopnosťou pre posúdenie vlastností vidlice, pre neho dôležitých.

                                A ešte k Milanovi. Milan upravuje a predáva vidlice. Dá sa predpokladať, že mu už rukami prešlo obrovské množstvo vidlíc a ľudia stále za ním chodia. Preto myslím, že je to človek, ktorý svojej práci rozumie. Pripadá mi preto srandové, keď sa raz za čas objaví nový užívateľ BF a začne spochybňovať jeho názory. Ano, môžeš namietať, že nie všetko, čo tvrdí, je správne. Lenže ak je pre teba dôležité aby Milan tvoje názory prijal, oporúčam slušné správanie bez invektív, zosmiešňovania a irónie. Možno by si bol prekvapený výsledkom dialógu a obaja by ste sa dozvedeli nové veci. Nemusíš mu postaviť oltár a dať si na tričko jeho fotku, stačí trochu úcty a rešpektu. Ak nebolo tvojím cieľom o niečom Milana presvedčiť, situácia je jednoduchšia a kľudne ignoruj tento odstavec.

                                Všetko v tomto príspevku je myslené vážne a bez irónie. Nie som vlastníkom Milanom upravenej vidlice. Len poznám osobne pár ľudí, ktorí takúto vidlicu majú. Ďakujem za pochopenie.

                                 
                                0 0
                                • stihac  

                                  akoze ked planujes jazdit po tehlach tak je to super test. Hovorim, nakupuj u experta :D

                                  Pointa bola asi tak v tom, ze ked sa niekto rype v seriovych lo-endovych vidlach a dokaze ich vlastnosti povysit na strednu triedu, a postavi si na tom podnikanie, tak je v tom aj urcita technicka znalost (snad) a tiez obchodnicka sikovnost, ale je to aj o tom, kolko dotycny sam jazdi, ako jazdi, ako dokaze pochopit co jeho zakaznik potrebuje, lebo nie vsetci jeho zakaznici budu v sedle kopiou svojho dodavatela, atd atd atd. No a niekto takyto co uz rozobral a poladil a predal vela vidlic, ked pride na netove forum tak sa da predpokladat ze bude mat priznaky sydromu pojedaca mudrosti sveta v oblasti vidlic pre bicykle, tak to aj tak vyzera. A dokonca sa moze aj mylit, lebo aj ked je to neuveritelne, aj poznatky niekoho takeho vseznaleho mozu byt obmedzene, skreslene, ovplyvnene, prosto nespravne. Takze ani clovek co predal kopu kopu vidlic nemusi tusit co ty potrebujes. S autoritami opatrne, to uz nas davno ucili! Ale ved bavime sa dobre.

                                  (a aby niekto moje nazory prijimal, tak to vobec nepovazujem za potrebne – staci ked si neddy zvazi aj tu alternativu co som uviedol -axon a f1rst, a ked ich zamietne na zaklade vasich objektivnych argumentov, poznatkov a skusenosti, tak to je uplne ok. Moje nazory nikomu nemam v plane implan­tovat)

                                  0 0
                                  • Krys  

                                    Ok, k tehlám sa už nebudem vracať. Neviem to inak vysvetliť. A zrejme to ani nepotrebuješ.

                                    Syndróm pojedača múdrosti sveta (práve som si všimol, že píšeš bez diakritiky, nedalo sa skopčiť, musel som písať:) ) je výborný terminus technicus. Píšem si do interného slovníka. Ale podľa môjho názoru viac príznakov jeho prítomnosti vykazuješ skôr ty ako Milan.

                                    0 0
                                    • stihac  

                                      precitaj si teda este raz tuto diskusiu, ci dojdes znova k takemu zaveru – pripomeniem len uplne kratko, ze na prvotny dotaz som doporucil 2 typy vidlic ktore sa mne zdali pouzitelne (aj na svoj byk by som ich s cistym svedomim dal a poctivo vozil), a poniektori vacsi ci mensi experti zacali vyskakovat ze tomu nerozumiem a podobne… a zmutovalo to do tejto vsezahrnajucej te­my.

                                      Ale nastastie mi to nemoze pokazit radost, lebo som si zvykol, ale hlavne o 2 hodiny sa uz budem venovat svojej oblubenej aktivite s mladulinkou krasnou blondinockou so zelenymi ocami a BF mi bude total ukradnute (nie ze by inak nebolo :D

                                      0 0
                                      • Krys  

                                        Tak to máš super. Moja najobľúbenejšia blondína má modré oči, 15 mesiacov a momentálne je dosť histerická, 'bo jej rastú stoličky. :)

                                        Ale tiež mi pri nej všetko ostatné pripadá úplne banálne.

                                        0 0
                                      • fluider  

                                        Ty si to stále nepochopil ? Tí ľudia, ktorí skritizovali tvoje odporúčanie (zdanie o použiteľnosti tých vidlíc), sú odborne a prakticky na úplne inej úrovni ako ty. Svoje výroky vždy doložia pádnymi argumentami a svoje poznatky si nenechávajú len pre seba, ale pomáhajú aj laikom.

                                        0 0
                          • milan1  

                            A ještě ti k té vidlici First uvedu něco, co tady už proběhlo a tys to jistě nezaregistroval.

                            Zřejmě ti nikdo nikdy neřekl, že to je vlastně Manitou R 7 se všemi jejími atributy. Vysoký práh odtržení a Lock, který zamyká zcela natvrdo. Uvnitř mánavíc takzvanou high speed expanzi, což je téma, které jsi v tom časopise jistě nezaregistroval ale tady je to celkem známé.

                            takže o vnitřnostech té vidlice tady ví již mnoho lidí celkem dost a o funkci rovněž, zná jí každý majitel této vidlice (manitou R 7 Lock out) a když si doplní mazání vazelínou, tak zná přesně výsledek, který nabízí tahle konkrétní vidlice.

                            Takže nakonec toho zná z informací daleko více, než byli schopni vydolovat ti tví zkušení jezdci.

                            Už si dokážeš trochu představit ty rozdíly?

                             
                            0 0
                            • stihac  

                              dokazes si predstavit ze mi je to jedno? Lebo mne je dost jedno na akom principe ta vidla funguje, ovela cennejsie je poznat ako sa sprava. A kedze nemam moznost si ju namontovat a prejst sa s nou, tak sa spolieham na skusenost niekoho o kom nemam dovod si mysliet ze ma umyselne zavadza, skor naopak, ma predpoklady posudzovat to primerane kriticky a snad nezaujato (lebo keby redaktor Vela pisal nejak extra pozitivne o prepadaku, este znacky RST tak ked nic ine tak by pred ostatnymi bol za blba a to ver ze nema chut byt)

                              Nemal som chut uz na teba reagovat, ale k tomuto som sa predsa vyjadril. Inak si ma uz kludne nevsimaj a setri svoj drahocenny cas.

                              0 0
                          • milan1  

                            Rozjel jsi tady celek schopně porovnávání s časopisem a věř, že se tady jenom nebijeme v prsa.

                            Já jsem se trochu rozjel v oblasti vidlic.

                            Mlok tady dělá osvětu v oblasti chování fullů, on k tomu používá placený software, který dává takové výsledky, že je možné porovnávat dost parametrů na dálku a jenom z grafických průběhů a sledování technických parametrů zadních staveb.

                            Zrovna Mlok se tímhle zabývá do takové hloubky o které se těm testovacím jezdcům ani nezdá a vše samozřejmě propojené s jízdní zkušeností.

                            Když vezmu další jeho aktivity s tím související, tak zde konkrétně je to opět osvěta o systémach nastavení tlumičů a v jaké podobě se dostávají na trh, s jakým nejobvyklejším nastavením. |Tohle komnkrétně nikde nevyčteš, to se musíš ponořit do praxe a mezi mnoha jezdi a jejich technikou hledat detaily, které mnohý přehlédne.

                            Četls někdy v těch slavných časopisech něco z takovýchto témat, víš, že existují různé nastavení jednoho a toho samého tlumiče se stejným názvem? a víš, že existují firmy, které do těch tlumičů dělají nejen vlastní úpravy ale také odlišné vnitřnosti? tak věř, že o všem tomhle o čem jsi se nikdy nedočetl a zřejmě i nikdy neslyšel, tak tohle všechno má mlok vyzkoušené a v praxi.

                            0 0
            • petrpoko1  

              presne jak pise jIrI – par lidi kolem me ma ruzne vidle z ruznych cenovych hladin ale kdybych kupoval novou tak mam sanci jedine na B-F nebo recenze z Vela… nemam moznost si pujcit vidli od nekoho z kramu a stejne tak jde mimo me testovani kol – a tim vidlic nebo FS systemu (a nevim jestli bych vubec poznal rozdil kdyz mezi nima budu mit treba 14dni/mesic pauzu…

              0 0
    • Jarousz  

      Zábavné vlákno…:-)

      Já jsem svůj problém s vidlí vyřešil na jaře. Svezl jsem se na dvou vzduchovejch Marzoškách a koupil loňskou XC500 se systémem TST5. Váží necelý 2 kg, je dost tuhá a funguje. Dal jsem za ni 6000 i s cepy pro V-čka.

      Fox jsou sice nadherný, ale pro mně by to byla jen zbytečná póza :?-)

       
      0 0
    • chico*  

      cele dopoledne dnes koukam na B-F, ale do tohoto vlakna jsem nahledl az ted…Nechci byt arbitrem, ale hlavne diky milionu Stihacovych prispevku mimo tema a vlastne mimo realitu vubec je toto vlakno preplnene zbytecnostmi a ten, kdo si jej posleze vyhleda v historii zase prijde zkratka. Pritom je to zajimavy tema. Jen muj nazor.

      0 0
    • L_i  

      V první řadě. K předešlým příspěvkům. Tvý kolo má krom pořádný vidle všechno co má mít. Nejsem si zrovna jistej jestli je až takovej rozdíl mezi třeba Alivio klikama a XTR klikama. XTR bude lehčí a možná tužší, ale po slepu by je od sebe asi rozeznal málokdo. Je to všechno víc o jezdci než o sadách. Samo nic proti upgrade, ale podle mě je lepší investice třeba pár let starej dobrej full rám než mocímermo všechno z nejvyšších řad. Jenom muj názor (jezdím jen pro radost).

      Jinak k vidli – já Foxku nikdy neměl, ale zcela obecně bych doporučil nákup z druhý ruky (samo, že jenom s pořádnou slevou). Já tak nakupuju skoro všechno a jsem většinou celkem spokojenej. Ani nová věc nemusí být úplně bez problémů. Ta trocha rizika a případné řešení problémků je bohatě vyvážena možností víc toho vyzkoušet, získat zkušenosti se servisem a taky se tolik netřást pokud někde kolo na chvilku necháš bez dozoru.

      0 0
      • Neddy  

        Taky nejsem proti nákupu z druhé ruky, ale při koupi přes internet člověk většinou nevidí, do čeho jde. Takže si sice můžu koupit kvalitní zapletený kola XTR za skvělý peníz, ale to, že mají pořádnou osmu, se dozvím až tehdy, kdy mi dorazí zásilka domů a já zaplatím.

        0 0
        • L_i  

          JJ, je to risk, vyplatí se to jen pokud je pořádná sleva, dražší a složitější věci raději osobně. Nicméně nejhorší co se mi stalo je, že mi týpek poslal rám s funkčně nedůležitou promáčklinou, vypadlejma ložiskama – neřek ale dal 2 náhradní a ještě poslal pozdě (dodatečně) spodní konus hlavovky, ještě ke všemu byla v tlumiči kratší pružina. Ale když to byl celej rám (Author ARH 05 s tlumákem, sedlovkou, a nakonec i hlávkem + přesmyk a levé řazení alivio) za 5500 jsem nakonec spokojenej.  Jinak mám zkušenost, že většina prodávajících je slušná. Víhoda je i v tom, že to už tolik neztratí na ceně jako nová věc, pokud to třeba nevyhovuje. Ale to je jenom muj pohled, Mě second hand prostě baví, pořád něco kupuju nebo prodávám.

          0 0
          • Neddy  

            A nemáš na prodej nějaký obyč. mechanický kotoučovky cca za 500 Kč pár (klidně bez kotoučů a páček)?

            0 0
            • pitos  

              ja bych jedny SH M475ky měl,jestli je chceš tak se mi ozvi na email…jsou komplet, jen bez destiček.

              0 0
            • roud  

              já tu mám hayes MX 2 bez destiček ale radši vem ty shimana :O)

              0 0
      • MlokCZ  

        Ono to není tak jednoduché, třeba u Foxek, pokud se nemá po koupení hned upravovat a chceš superžehličku (a kvůli tomu ji koupíš), tak je rozhodující i třeba ročník daného modelu. A 08 modely to díky té debilní kompresi nejsou.

        0 0
        • L_i  

          No právě. Pokud zatím nic nevíš. Lepší toho vyzkoušet co nejvíc než koupit jednu věc na věky. Což já nevím, tak experimentuju.

          0 0
    • game_over  

      teď jsem koukal na ebay konkrétně na foxky… jsem zděšen po přepočtu včetnš dopravy by taková F100RLC vyšla na příjemných 10tis ± ach jo :(

      0 0
    • milan1  

      Rád bych shrnul to celé dění tady.Ono je mnohdy těžké se nakonec vyznat proč a jak to všechno vzniklo a co bylo startovací pro podivný postup a závěry.

      Tazatel na počátku požaduje radu a nemá zkušenosti, když se do radění dají stejní lidé, tedy také bez zkušeností vyjde z toho jenom pořádný nesmysl.

      Moje rada na samém počátku by zněla takhle, než začneš uvažovat o něčem opravdu drahém, tak si musíš sám a na své zkušenosti ověřit, jestli to, co nabízí ti stojí za ty peníze a v případě, že hledáš funkci, tak jestli vše nejde pořídit za daleko nižší částku, takhle už se ptá ale zkušenější.

      Není problém tady na fóru získat vše, jak rady, tak zkušenosti a případně i někoho ze svého přímého okolí, který se většinou nezdráhá přizvat na svojí vyjížďku, to v případě, že si lidi vyloženě sednou.

      Tak tohle zhruba jsou možnosti tohoto fóra.

      Tohle je ideální případ, jak by to mohlo chodit, bohužel, najdou se celkem pravidelně i podivíni, co se snaží vydobýt porci svojí slávy a zahrnout ostatní svým pohledem na věc. A to kupodivu ti nejmoéně zkušení, protože z jakéhosi důvodu oni přecio mají taky právo radit.

      Netvrdím, že tento thread byl ideální už od počátku ale zlom nastal v okamžiku, kdy se jeden zvláštní človíček opřel do odbornostoi tohoto fóra s tím, že na zkušenost časopisu to nemá.

      Zkusil jsem se mu spolu s Mlokem a dalšími, věcnými argumenty vyvrátit jeho přesvědčení ale dotyčný reagoval jak podle šablony zde dávno známé, když dojdou argumenty, začne se nechutně urážet. Protože jsem se kdysi s podobnými zabýval vím, jak z takové „diskuze“ vyleze člověk pošpiněný.

      Dotyčný uráží, útočí a při všem tom seš cítí sám býtpošlapanou chudinkou, do které se kdekdo „neodborně“ naváží".

      Co s tím dělat? Zkuste si nalézt řešení sami, nikoho ze znalých nebude donekonečna bavit plýtvat čas a nechat se urážet od podobných individuí.

      Tady to vše směřuje v poslední době k pochopení a hledání společných cest v oblasti, která zajímá mnoho z Vás. Bylo zde již dostatečně prokázáno, že vše vyžaduje podřídit se určitým zásadám a postupům a následně to nese výsledky pro každého především ve zpřesňování hodnocení. Dostali jsme se již dost daleko a metody porovnávání jsou dostupné každému, není proto nejmenšího porblému se zde shodnout a vše potvrdit a akcemi, jako společné testování. Nikdo tady nekáže většinou nic, co by nešlo ověřit a když tu někdo začne rozkládat nesmyslné údfaje, tak většinou najde i patřičnou odezvu. Čím je potom člověk nezkušenější, tím se cítí více poškozen ale většina  a znalá většina chápe o co běží. Kdyby nebyly eliminovány nesmysly vše se tady zhroutí a blekotat tady bude jeden neználek vedle druhého o tom, co kde a kdy vyčetl.

      Kdo zná tohle zázemí a rozumí problému, tak ví, jaký potenciál odbornosti a zkušeností se zde nachází, bohužel tohle rozeznává až někdo hodně pokročilý, nikoliv začátečník.

      Tady ovšem nastoupil začátečník a troufnu si odhadnout, že úplný začátečník z letošního roku a spolu s pořádnou dávkoui arogance nám přišel objevit svět odbornosti v jeho podání.

      Má to jeden háček. On oslovuje a bije se za stejně neznalé, jako on. tihle neznalí mu jistě rozumějí, pro ně je hrdina, co se nebál ozvat proti těm podivně semknutým odborníkům a všem teď ukáže nějakou novou cestu. Je top prostě stejné, jak s těmi časopisy, i oni oslovují své čtenáře a myslím, že profil tohoto hyperaktivního človíčka zde je pěknou ukázkou pro koho jsou určeny.

      Bohužel, musím zopakovat, že tady se snažíme a budujeme zcela jinou úroveň znalostí, než je schopen přijmout tenhle čtenář a tak by bylo vhodné, kdyby si povídal jinde a se sobě rovnými. Jistě si připadá,jako velice schopný, když on to tady takhle rozhýbal a o svých kvalitách a znalostech je skálopevně přesvědčen ale o tom, co přinesl po delší době sem už nemusí přesvědčovat více nikoho z nás. A nebo snad ano?

      0 0
      • stihac  

        Tento vylev, to bolo na co dobre? Silne z toho citim niecie dotknute ego…

        Inac povazovat okrem ineho redakciu casopisu Bike – pouzity zdroj – za neznalkov, milanku asi ti to samozerstvo uz zacina trolinku liezt na mozog, tak si neubliz.

        (Si to po sebe napriste alespon procti, kym to tu vylepis.)

        0 0
        • Lišák  

          Tento, jak Ty říkáš „výlev“, byl dobrý na to, aby neznalí, kteří si sem přišli pro radu eliminovali rádce, kteří o daném problému vědí prd a mají svoje znalosti vyčtené z časopisů a reklamních letáků.

          0 0
        • fluider  

          Stihac, vieš aký je rozdiel (okrem iného) medzi tebou a napr. Milanom, Mlokom a ďalšími, ktorí tu prispievajú a delia sa osvoje odborné skúsenosti ?

          Ty nevieš a preto VERÍŠ. Oni VEDIA.

          0 0
          • stihac  

            Sam jazdim, tak mam predstavu co to urobi ked niekto slepo preferuje jeden parameter, rype sa do novych vidlic svetoveho vyrobcu ktory keby o tom vedel isto by mal radost (a ktory keby to povazoval za rozumne, tak by urcite dokazal sam zmenit tovarne nastavenie). Vysledkom mozu byt vidle dobre maximalne tak pre rodinku na vylete kolem Ripu ktora sa nechce nechat obtazovat terennymi nerovnostami, takze ciel je aby sa nebodaj riadidla nepohli pri prejazde nejakeho hrbolca co im stoji v ceste. No ked to vezmes do riadnych kopcov a budes jazdit sportovo tak ti nezostane ine ako vecne zapinat a vypinat zamok vidlice.

            Je jasne odovodnene, preco vidlice na sportovu jazdu maju tvrdsie nastavenie. Ze to niekto nepochopi, no moze sa stat, ale robit z toho know how a povysovat tychto pomylenych kutilov, ktori sami seba povazuju za elitu mtb konstrukcie, to je fakt zabavne. Ked aj konstrukter Foxu v rozhovore odovodni, preco ma byt nastavenie ich vidlic menej citlive, urcite vie preco, ale asi ani to pre vas nejaka autorita nebude…

            Takze ked tu podla teba niekto nieco vie, tak to vie zle.

            0 0
            • RoKo  

              Reknu ti to takhle.

              Mam zminovany Epicon ve verzi RLD (zamykani z riditek, regulace odskoku, MC)

              Zamknuti a odemknuti je otazka mene nez 1s. pri zamceni progresivita prudce naroste a s nadsazkou muzu rict ze mam razem „necitlivnou“ vidlici, kterou pouziju ve vyjezdu, ve spurtu apod.. Druha vec je, co ti brani si tu citlivou vidlici na zavod nafoukat vice a vytvorit si mene nebo necitlivou vidlici?

              Pokud se bavime o tomhle epiconu tak ten zrovna zavodni neni (vaha cca 2kg), tzn. pokud budu jednou chtit zavodit, tak zavolam Milanovi, informuju se co by byla optimalni vidlice pro dane potreby jezdce a ani v nejmensim nepochybuji, ze mi poradi spatne…

              Takze se ukllidni, protoze tady jen napadas a urazis ostatni. Jestli se o prazdninach nudis, tak si najdi jinou zabavu nez spinit a osocovat jine…

              Kolik mas roku? jestli se muzu zeptat… ja bych to tipl nekde okolo 17. Doporucoval bych ti se nad sebou zamyslet a napocitat si do 10 a pak teprve neco napsat.

                
              0 0
            • MlokCZ  

              Sprostě urážet ti jde opravdu dobře.

              „Vysledkom mozu byt vidle dobre maximalne tak pre rodinku na vylete kolem Ripu ktora sa nechce nechat obtazovat terennymi nerovnostami, takze ciel je aby sa nebodaj riadidla nepohli pri prejazde nejakeho hrbolca co im stoji v ceste.“
              To bys asi měl vysvětlit tomu ohromnému množství spokojených uživatelů citlivých vidlic, že by měli rychle začít jezdit s rodinkami kolem řípu, protože to do teď nevěděli a naivně s těmi vidlicemi jezdili v pořádném terénu a netušili celou dobu, že je vlastně úplně špatně, že jim ty vidlice pruží a fungují.

              A pak možná bys také mohl nastudovat, k čemu citlivost vidlice je. A napovím, rozhodně to není jenom k žehlení drobných nerovností, ale je zcela ztěžejní i na velkých překážkách.
              A také bys mohl zkouknout nějaká videa srovnávající chování různě citlivých vidlic na větší překážce a co to udělá z kontaktem kola za překážkou, to by bys možná také pochopil (i když si tím tedy nejsem moc jistý po tom co tu předvádíš).

              „No ked to vezmes do riadnych kopcov a budes jazdit sportovo tak ti nezostane ine ako vecne zapinat a vypinat zamok vidlice.“
              To bys měl opět podrobně vysvětlit těm, co jezdí pořádné terény (a hlavni ti v horách jako Beskydy) a lock nepoužívají vůbec. Oni jsou asi všichni úplně pomýlení, že zapomínají neustále zamykat a odemykat vidlici.
              A pokud si náhodou myslel čistě závodní použití (o kterém tu řeč nebyla), tak i tam už závodníci, kteří mají hodně zkušeností s vidlicemi s rozumí jim souhlasí s tím, že i na závody je nejlepší co nejcitlivější vidlice s tím, že v tomto případě je lock nutný na rychlé neteréní úseky.

              A k tomu Foxu:
              Dle tebe byli tedy u Foxe skoro 10 let zcela mimo a úplně pomýlení, protože nabízeli maximálně citlivé vidlice a celou dobu to udávali jako jejich hlavní přednost (a že to byla přednost oproti konkurenci). Teď v posledním roce došlo k mírnému navýšení komprese (tušíš vůbec jaký je přesný rozdíl u Foxek před a po téhle změne komprese nebo zase se tu oháníš něčím o čem nic nevíš? Ono totiž zase k takovém poklesu citlivosti nedošlo, jak si možná představuješ a jak by si možná doufal).

              A víš vůbec k čemu je dobrá komprese a co by měla řešit a u jakých zdvihů vidlic je to dobré? Ona samozřejmě komprese je v některých specifických situacích vhodná a u vidlic nad 140mm zdvihu je její použití už nutné, protože jinak dojde v některých situacích – při větší rychlosti při nájezdu na střední překážku jde vidlice do zdvihu více než je velikost překážky a kolo na překážce výrazně ztratí kontakt s překážkou, což je nežádoucí a po překážce získá kontakt s terénem příliš pozdě – krásně jsme to otestovali na Kokořínsku při testování vidlic (a také se tam krásně ukázalo a potvrdilo, že do 140mm zdvihu komprese nutná není). Ale v ideálním případě by to nikdy nemělo zabíjet citlivost vidlice, což je možné pouze s pozičně závislou kompresí, což téměř žádná vidlice na trhu nenabízí.

              A ono to najednou překvapipvě ohromnému množství lidí vadí, že Fox navýšil kompresi (naštěstí s minimálním nastavením to není i vidlic tak hrozné a je to jen 5kg k odtrhu navíc, u tlumičů je to horší, tam navíc je nastavení pevně dané a nastavení komprese uživatelem chybí) a to nejen u vidlic, ale i u tlumičů (i když u tlumičů za to Fox nemůže, dodá výrobcům kol takové nastavení tlumičů jaké si řeknou).

              A říká ti něco nastavení vidlice na váhu jezdce? A že je třeba spousta věcí, aby byla jinak na váhu jezdce i vzduchových vidlic (progresivita, komprese, expanze, prostě téměř vše). A jak to podle tebe ti výrobci, co vyrábí vlastně ideální vidlice po všech směrech pro každého dokáží zajistit, když se žádné vidlice nevyrábí ve více verzích na různou váhu?

              „Je jasne odovodnene, preco vidlice na sportovu jazdu maju tvrdsie nastavenie.“ Tak to nám to jasně a věcně odůvodni, to bude opravdu zajímavé.

              0 0
            • MlokCZ  

              A také by bylo zajímavé kdybys napsal, na jakých vidlicích už si jezdil, ať známe tvoje zkušenosti s vidlicemi.

              0 0
              • Vilém  

                Divim se ti, ze na to reagujes. On se zrejme nudi v praci a tak se snazi vyvolat nejaky flame, aby mel co delat. Nema smysl jeho blaboly komentovat.

                0 0
                • Honza z H  

                  Ty si myslíš, že mu nějakou práci svěřili?

                  0 0
                  • Vilém  

                    Zrejme jo, protoze se objevuje temer vyhradne rano, vecer nebo odpo, ho tu clovek neregistruje.

                    0 0
            • soc  

              Osobně mě napadá jen jeden důvod pro tvrdší nastavení, to je pomalé projíždění hodně technických, téměř až trialových pasáží, kde chozením vidlice do zdvihu jezdec ztrácí energii pro práci s těžištěm…

              Například po přechodu na Ruxe (který není zas až tak extrémně citlivý, ale proti předchozí vidlici je to velký rozdíl) jsem se musel naučit stavět kolo na zadní jiným způsobem, předtím se člověk jednoduše odrazil předním a švihl s sebou dozadu, teď musím celý pohyb udělat plynuleji a jen prací s těžištěm, jinak tu energii odrazu pobere vidlice…

              Jinak opravdu nevidím důvod, proč nemít vysoce citlivou vidlici…

              0 0
              • MlokCZ  

                S tou situací co popisuješ souhlas, také když se to vezme do extrému až k trialu, tak tam také jezdí pevný rám i vidlici a jinak by to ani nešlo.

                Pokud je to v praxi takový úsek na hraně něco mezi, tak já preferuju vždy citlivou vidlici, i když obecně to není jednoznačné. A důvod u mě je jednoduchý, horší technika, takže mě ta tvrdší vidlice už moc nepomůže, ale tu žehlivější využiju pro způsob prostě to mezi ty větší šutry trošku pustit a ona si s tím technika poradí a tam zase pomůže ta citlivá. V praxi hlavně ty vyloženě trialové pasáže (tam kde už jsou šutry třeba extrémně velké, kde nejde ani náznakem použít metoda to tam pustit) já osobně stejně nedám a tlačím. Když je na tom někdo technicky hodně dobře a takovou pasáš dá, tak pro něj je pak ideální nějaký lock jako má třeba Foxka. Nastaví si trošku menší sílu otevření (v tom rozsahu 20–60kg si najde ideální nastavení každý) a tedy může mít opět supercitlivou vidlici, aniž by to byla nevýhoda v občas se naskytnuvší extra trialové pasáži. A ten lock, který by se v té trialové pasáži u Foxu dal využít, tak i když ho mám, tak jsem ho ani jednou nepoužil, protože se v praxi stejně na technické trase ty úseky rychle mění a smysl by to pro mě tedy ani nemělo.

                0 0
                • stihac  

                  zas dalsia blbost.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Kolik si toho v takových úsecích najezdil a s jakými vidlicemi, že si dovolíš jen tak napsat, že to je blbost?

                    0 0
                    • stihac  

                      nemusim najazdit ani meter aby to bolo jasne (asi si nespravne identifikoval co je ta blbost)

                      0 0
    • stihac  

      Mlok, ty ma laskavo usetri, o tvojej „odbornosti“ som uz mal moznost si utvorit mienku.

      K foxu – tam uvazuju spravnym smerom, co ma v ramci odpruzenia predneho kolesa robit vidlica a co plast. Toto je ta pointa ktoru stale ignorujes ty aj ten tvoj guru. (co myslis, preco doslo k zmene? Aby sa zacali podobat konkurencii?)

      Tie videa a spravanie vidlice, to myslis to spustenie sa z kopca a prejdenie po cihle? :D

      (to odovodnenie je v predoslom prispevku – ak si ho nedokazal najst a pochopit, je mi to luto…)

      0 0
      • MlokCZ  

        Dokud tu budeš psát pořád takové nesmysli, tak na to budu reagovat. Pokud si založíš vlákno „stihac píše svoje dojmy“, tak tam ti nebudu psát vůbec nic.

        A pořád si zapomněl zmínit na jakých vidlicích si už to vlastně jezdil. A nějak si opět zapomněl napsat něco faktického k věci.

        A co si chtěl říct tím pláštěm? Možná nám tedy odborně vysvětlíš chování v následujících případech:

        • akorát nahuštěný plášť + citlivá vidlice na větší překážce
        • akorát nahuštěný plášť + nectlivá vidlice na velké překážce
        • přehuštěný plášť + citlivá vidlice na větší překážce (pouze pro zvýraznění efektu chování vidlice)
        • přehuštěný plášť + necitlivá vidlice na větší překážce

        Nebo praxi opět vůbec žádnou nemáš a tohle vůbec netušíš a vycházíš zase z toho, co si někde četl?

        A také si pořád neodpověděl na otázka, jestli vůbec víš, co to je ta necitlivá současná Foxka? Nebo si zase ani žádnou nejel a nevíš o čem píšeš, jako vždy.

        0 0
        • stihac  

          som uz viackrat pisal, ze s tebou nemam o com. Rozumies tomu?

          0 0
          • Zerocool  

            nechápu tvůj přístup, když se ti někdo na základě svých zkušeností snaží poradit, respektive sdělit ti své poznatky, tak se s ním nechceš bavit, i když je to diskuze, ve které jsi účastníke, nevím, jestli ti nějak šíleně ublížil (MlokCZ), že reaguješ stylem „s tebou nemám o čom“, když nemáš o čom, tak proč se účastníš diskuze na jejím úvodu…

            0 0
            • stihac  

              tenkto konkretny dotycny ma opakovane otravuje a obvinuje ze tu pisem nezmysly (pritom sam splodil len za posledny tyzden par takych do neba volajucich sprostosti ze to kricalo, ale tak nech ti, ktorym tak uzasne poradil sami pridu na to s akym clovekom jednaju ked zistia na vlastnej kozi cim sa riadili… ja som to uz nechal byt), tak je asi prirodzene ze s nim sa nemam chut bavit. Ked som sa niekde hore vyjadril k teme, to fakt nebolo z potreby komunikovat s nim. ok?

              0 0
              • Zerocool  

                musíš si ale uvědomit, že pokud jsi na diskuzním fóru, tak s tebou může komunikovat každy, kdyby se ale každý choval jako ty, tzn. „s tebou nemám o čom“, tak to by jsem si tady moc nepokecali, nemyslíš??

                a k tomu, co MokCZ píše má podložené, nechci shazovat tvé praktické zkušenosti, ale myslím si, že jich tolik nemáš, a pokud máš tak by jsi argumentačně reagoval a ne stylem, kterým to děláš, protože prostě argumenty k věci a tématu nemáš. Pokud se chceš něco dozvědět nebo přiučit, tak to dělej jinak a více naslouchej místo prázdných příspěvků, pak taky budou na tebe lidi tady reagovat jinak…

                0 0
                • MlokCZ  

                  Kdyby něco z praxe a ze zkušeností měl, tak ta diskuze nebude vypadat, jak vypadá. Ale jak sám výše uvádí, cituji: „nemusim najazdit ani meter aby to bolo jasne“

                  0 0
                • stihac  

                  ved ja som za diskusiu, len s niekym o nu zaujem nemam. A skusenosti v tomto konkretnom pripade nehraju rolu.

                  0 0
          • MlokCZ  

            Pokud chceš, abych na tebe nereagoval, tak musíš přestat psát nesmysly o věcech, o kterých nic nevíš a které si ani v životě nevyzkoušel (což už je tedy opravdu vrchol myslet si, že všechno vím nejlépe např. o vidlicích, když jsi žádnou z nich ani nikdy nejel), natož třeba aspoň nějaký jeden výrobek z dané kategorie o které je řeč dlouhodobě jezdil.

            A pak také na příspěvky, které mě uráží (a přitom v nich ani není jediný fakt k věci, které by daná tvrzení podpořil) budu také většinou reagovat.

            0 0
            • dada  

              ty s ním máš teda nehoráznou trpělivost…no nic víkend je tu tak bysme se na to slovenskýho zmrda měli vykašlat a jit jezdit nee? :)

              0 0
      • KRAJIC  

        Evidentně jsi inteligentní člověk a v těch slovních přestřelkách máš navrch. Pseudotechnické kecy mne tady taky těžce serou. Pracuju ve strojařské oblasti a mám alespoň hrubou představu jak technologicky náročná je výroba a vývoj i jenom mechanických částí jakékoliv vidlice – tímto mě celkem iritují rozbory inteligentních systémů co je lepší co horší… stejně pak může jít jen o sugesci(nes­chopnost) jezdce. Už se na to vyser – proti klanu stařešinů a armádě jejich ližprdelů nemáš šanci – oni tvé argumenty neuznají už jen z principu, že jsi vzpurný.

        0 0
        • Krys  

          No paráda. Ďalší, čo nevie argumentovať bez urážania.

          0 0
          • MlokCZ  

            Možná kdyby měl nějaký věcný argument k věci, tak by to napsal, ale asi nemá. Jen mě zaujalo, že se v letošním roce ptal na toto. Tedy samozřejmě nic proti té otázce, jen mě zaujalo, že je otázka z úplných základů o vidlicích, kterou by měl znát každý začátečník.

            0 0
            • milan1  

              Myslím, že je načase začít se zajímat o pravou identitu toho stihače, pokud mu není 15 let a nebaví se přiblblými příspěvky, tak je opravdu na počátku vážné choroby a jestli je po jeho přístupu vidět, že ten jeho styl dokáže oslovit i někoho jiného, kdo se dokonce chlubí technickými znalostmi, tak to už je doslova katastrofa, takže chtělo by to co nejkdříve vyřešit pro ozdravění ovzduší.

               
              0 0
              • KRAJIC  

                Příznaky nějaké té choroby pozoruju spíš na tobě a určitě nejsem sám. Přijde mi, že se za rouškou jakýchsi znalostí úplně vyžíváš v tom jak setřít a ponížit kohokoliv kdo s tebou nesouhlasí. Statisticky si ověř kolik z hádek jsi rozdmýchal nebo jsi v nich figuroval právě ty.

                 
                0 0
                • milan1  

                  Tady v tomhle konkrétním případě bych vřele doporučil každému přečíst si konkétní odkaz na který odkazuje tady mlok.

                  Krajíc se tam ptá dost podivným a velice netechnickým způsobem a já a Mlok mu velice korektně odpovídáme, jestli za takovouto zkušenost osobní, kterou se mnou má tenhle Krajíc přijde takováhle odpornost z jeho strany, tak si prosím přeberte, jakou chuť budu mít příště komukoliv, cokoliv vysvětlovat.

                  0 0
                  • KRAJIC  

                    Nezlob se na mne, ale ty opravdu neuvažuješ a nereaguješ jako normální člověk – toto píšu zcela bez emocí. Nevím co se ti v minulosti stalo , co v tobě živí ten pytel vzteku, ale muselo to být strašné. Neber se tak vážně – působíš pak poněkud hystericky a o to ti asi nejde.

                     
                    0 0
                    • milan1  

                      Srážky s lidmi jako stihač a ty a nic jiného v tom nehledej.

                      Na Vaší úroveň je míra zdejších reakcí ještě velice vstřícná.

                      A jenom pro zajímavost zná tebe někdo? Znáš osobně stíhače?

                      Ber to prostě konkrétní otázky, které mě zajímají, snad tě to neurazí.

                      A jenom mimochodem, dokázal bys okomentovat ten mlokův odkaz, ve kterém vidíš, jak ti odpovídáme, třeba by to chtělo okomentovat z odborné stránky, jak se ptáš a jak ti bylo ublíženo naší odpovědí, která tě vede ke sprostým závěrům zde?

                      0 0
                      • KRAJIC  

                        Za vaše odpovědi ma můj zmiňovaný dotaz samozřejmě děkuji. Nikoho neznám, nikdo nezná mě.

                        0 0
                        • milan1  
                           

                          Poděkování za radu jsem se nedočkal napoprvé a nečekám jí ani teď ale tuhle sprosťárnu zde? Co k tomu říct?

                          0 0
        • stihac  

          To bolo na mna? tak potom VELKE DIK :) Fakt som necakal, ze sa takehoto pohladu este mozem dockat. VDAKA, a pekny vikend prajem, nielen na kole ;)

          (ak to na mna nebolo, tak to je trapas :D

          0 0
          • KRAJIC  

            Bylo.

            0 0
            • stihac  

              Super, dik. Vidis, uz aj ty si tu nepriatel, uz ta lustruju… tak sa pytam kto je tu chory?

              (kasli na to a uzi si volno)

              0 0
              • milan1  

                Milý anonymní hrdino, předvedl jsi tu ze své skrýše již tolik sprosťáren a nechutností, že by bylo jenom dobře, kdybys nám o sobě taky neco pověděl, také by bylo dobré svěřit se podrobnosti o své odbornosti, když odbornost je to, co tě tady doslova točí.

                Psal jsi, že jsi měl i nějaké odborné články, dej na ně třeba kontakt, to by nebylo vůbec špatné.

                Jestlůi se ovšem stzydíš za to, co jsi zde předvedl, tak samozřejmě zůstaň v anonymitě dál.

                A já celkem správně předpokládám, že zůstaneš, protože hlásit se k tomu profilu, co jsi o sobě vytvořil se může těžko normální člověk.

                 
                0 0
                • stihac  

                  Ked reagujes na moje prispevky, bud tej dobroty a najprv si precitaj poriadne co som pripadne v danej veci uz napisal, nech nie som nuteny pokial mozno sa opakovat. Uz by si totiz vedel, ze nemam potrebu tu o sebe zverejnovat nieco ako CV ci dokazovat cosi komusi. Uz vonkoncom nie tebe. Z mojich prispevkov si kto chce vezme co mu bude uzitocne, kto chce ich moze naopak ignorovat. To je vsetko.

                  0 0
    • Bafoon  

      to je celkem nešťastně zaplněné vlákno hádkami o ničem s nikým, neddy měl by jsi to zamknout i když se hádka přesune do jiných vláken či třeba se flame rozhoří jindy ale tohle je moc škoda a ještě více je to zbytečné :-(

      0 0
    • Neddy  

      LOCK – To, co se tu probírá, opravdu není tím, na co jsem se ptal. Na stihace nemám vůbec náladu, nechal bych mu blocknout IP, protože mě už fakt s***. A docela mě vadí, že MlokCZ apod. reagují na jeho nesmyslné příspěvky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.