Víte něco o lovec. chodníku v Hostýnkách?

35 nepřečtených
  • beeker

    Máte někdo info o tom baronském chodníku v Hostýnkách? Třeba kde se nachází, kdy se bude spravovat? Na stránkách ČEMBY o tom nic bližšího nebylo. Už se na něj těším, na Host. vrchy to mám kousek.

    0 0
    • speedy gonzales  

      takze pridam par informaci vcetne tech opravdu cerstvych:

      • jedna se o obnovu historickeho tzv baronskeho chodniku, ktery podle informaci mistnich pametniku a archivnich map slouzil pro baronske vyjizdky a obhlidky panstvi laudonu.
      • bohuzel za tu stovku let bez udrzby chodnik na mnoha mistech temer zmizel. existuji useky pekne zachovale i temer ztracene. kazdopadne se jedna o krasny vrstevnicovy chodnik zasazeny v prudkych svazich hostynek.
      • vytipovany usek chodniku spojuje chvalcov s tesakem.
      • na existenci CeMBU upozornil mistni revirnik. CeMBA na zameru obnovy uzce spolupracuje s Lesni spravou Bystrice pod Hostynem.
      • v soucasne dobe spolecne pripravujeme projekt obnovy. trochu se to zadrhlo na ochrane prirody. takze cekame jak to dopadne (jeste neni nic jiste, proto o chodniku neni moc informaci)
      • jakmile bude rozhodnuto (doufame ze co nejdrive), urcite dame kompletni info, vcetne treba toho, jak pomoci.
      0 0
      • makak  

        to zní dobře, jenom si to nepokažte tím, že tomu začnete říkat singletrack ;-)

        0 0
      • beeker  

        A aspoň fotku z tama bys neměl?

        0 0
        • speedy gonzales  

          mam tu ted jen fotky z podzimu, takze tam toho pod listim nejde moc videt.

          na fotkach jsou pasaze kde chodnik prekonava zarezy potucku. na nekterych mistech je jeste puvodni peclive vydlazdeni brodu…

          ale jak rikam vis, v tuto chvili se teprve rozhoduje o realizaci, takze cela realizace je otevrena…

          0 0
          • Michell  

            Takovejchle strouh je u nás po lesech spousta, ale je to tak na motorku..

            0 0
            • speedy gonzales  

              ta strouha neni chodnik, fotky jsou z prohlidky na podzim takze to tam nejde dobre videt, ale chodnik ty „strouhy“ jen krizuje

              0 0
    • beeker  

      Tak co, už je to nějakou dobu, a proto mě zajímá, jestli se už něco pohlo a jak to pokračuje. Víte někdo něco?

      0 0
      • beeker  

        Nikdo nic?

        0 0
        • hankah  

          Sorry za zpozdeni, nejak B-F nestiham ani nemuzu porad sledovat.

          Baronsky chodnik je v chranene ptaci oblasti Natura 2000, taky je to Evropsky vyznamna lokalita a navic prirodni park.

          Takze abychom mohli neco s chodnikem delat, musi to schvalit nejprve ochrana prirody. Jednak mistni odbor zivotniho prostredi, jednak krajsky urad, vyjadruje se i sprava CHKO Beskydy. Behem jara probihaly pruzkumy vlivu na ptaky a vubec vyzkumy ruznych zivocisnych a rostlinnych druhu, ktere se v te lokalite nachazeji, nebo by se mohly nachazet, a provoz cyklistu by na ne mohl mit vliv.

          Vysledky techto pruzkumu, a stanovisko k tomu, zda budeme moci chodnik opravovat, bychom se meli dovedet pristi ctvrtek. Takze uvidime.

           
          0 0
          • beeker  

            Dobře, díky, kdyžtak dej vědět jak to dopadlo.

            0 0
          • beeker  

            Ahoj, takže co, jak dopadlo to vyjednávání? A teď, sem si všiml-proč se k tomu vyjadřuje správa CHKO Beskydy, když to v Beskydech není?

            0 0
            • beeker  

              Nikdo koho to zajímá? :-))

              0 0
              • speedy gonzales  

                prave pisu clanek o schuzce i dalsich krocich. vydrz prosim do zitrka, bude to na strankach cemby, dam sem pak i odkaz.

                0 0
              • hankah  

                Ahoj, kolega Petr Slavík slíbil napsat o novinkách na Baronském chodníku článek, a chtěli jsme pak přímo odkázat na to. Ale koukám, že se nemůžeš dočkat informací.

                Takže: Z celé délky chodníku máme předběžně povoleno opravit zhruba třetinovou část, na zbytek nemůžeme, protože by pravděpodobně docházelo k rušení hnízdících ptáků. Z té třetinové části jsme museli vybrat úsek, který je rozumně napojený na další cesty, je to asi 1,5 km. Teď nás čeká dopsání projektu a kolečko s úřady. Snad to dopadne a fakt budem rekonstruovat!

                Ptáš se na CHKO Beskydy. Přesně tak, není to v Beskydech, ale z hlediska svojí odbornosti se správy CHKO vyjadřují k některým věcem i mimo svoje území CHKO, například k udělování výjimek pro zvláště chráněné druhy. Státní správa je holt docela složitá.

                0 0
                • beeker  

                  Jo díky moc, a promiň, té odpovědi od sp.g. sem si všiml až potom co ses ozvala ty, to bych jinak i do toho zítřka počkal :-)

                  0 0
                  • beeker  

                    A ještě mě zajímá,psali jste úsek tesák-chvalčov, to znamená z Tesáku po svahu Kelečs. javorníku, nebo po druhé straně údolí někde kolem Obořan(nebo jak se to menuje) k Hostýnu? Já jen jestli to třeba nekříží nějaké TZ a tak

                    0 0
                    • hankah  

                      jo, je to kolem Obřan. TZ tam jsou, ale vzhledem k „délce“ povoleného úseku je nekřížíme.

                      0 0
                      • Corbett  

                        Proč další cesta? Hostýnky jsou malé hory a z Chvalčova na Tesák vede luxusní zelená TZ i přes chráněné oblasti. Kdo chce, může druhou stranou po žluté. Přijde mi zbytečné vynaložit jakékoliv úsilí k vytvoření cesty, která bude kopírovat jinou cestu.

                        0 0
                        • Evilcleaner  

                          tak jde o to mít si kde pořádně zajezdit:-) nejen dojet z bodu A do bodu B, navíc takové chodníky mají zpravdila svůj vlastní charakter, takže to přispívá do rozmanitosti tras. myslím, že supr věc

                          0 0
                          • Corbett  

                            Jezdil jsi tu někdy? Ty znáš Hostýnky když mluvíš o bodu A a B a rozmanitosti tras? Mě by nikdy nenapadlo tu kecat nesmysly k věci o které vím hovno. V Hostýnkách mám naježděno hodně tisíc kilometrů. Někomu jako jsem já, by to mohlo připadat už stereotypní. Stále je tu možnost improvizace a super projetí na biku a přitom se i v tomto malém pohoří pořád neopakovat. Nemám potřebu trasy v Hostýkách rozšiřovat. Když chci změnu, zajedu si do Beskyd, nebo Javorníků.

                            Jsem rád, za to co za barákem mám. Hostýnky jsou a je super bikerská lokalita.

                            0 0
                            • beeker  

                              Souhlas, Hostýnky jsou sice malé, ale cest je tu plno. Pokud se jedná o ten chodník, tak si myslím že je to jen plus, na té níže zmiňované cestě z Trojáku na Hostýn je opravdu velký provoz. Věřím, že tady v těhle kopcích je starých chodníků hodně, ale už se asi nedají projít, natož projet, protože je zde častá těžba. Ty staré chodníky byly používány ne pro lovce, jako třeba v Beskydech nebo Jeseníkách, ale přesně jak psal výše speedy, pro obhlídku panovníky, neboť obecně se ví, že tyhle kopce byly něco jako velká obora. A jak píše Corbett, nejzajímavější místa se dají projet za jeden den a trasa nebude delší než 100km, ale jiných, neméně zajímavých a né moc známých je tady taky dost, takže ježdění zde není vůbec stereotypní, jak by se mohlo zdát. Sice to tady nemám tolik proježděné jako Corbett, jezdím v poslední době spíše po kopcích kolem Val.Bystřice, ale v Hostýnkách se mi taky líbí a hezké místa a cesty tady určitě jsou ;-)

                              0 0
                              • Corbett  

                                Jasně, jedna věc je cesta z Chvalčova na Tesák, druhá věc je cesta z Hostýnu na Tesák. Prvně tu bylo speedym řečeno, že cesta má vést z Chvalčova na Tesák. Protože se jedná o dva body, které spojuje jedno údolí a s asfaltovou komunikací celkem tři cesty, tak říkám, že si myslím, že další cesta je zbytečná. Najednou se tu řeší hlavní Hostýnská magistrála z Hostýnu na Tesák, nebo Troják. Je fakt, že tato cesta je hodně frekventovaná. Také se jí o víkendech vyhýbám. Tady si umím představit cestu, která tyto dva body spojuje po vrstevnici, která vede kousek pod hlavní hřebenovkou.

                                0 0
                        • RUR  

                          Obřany jsou ale přes údolí :-O. Navíc, ta zelená končí na Čerňavě ( jestli to dáváš přes na Tesák nebo z Tesáku po TZ – žluté a zelené, tak fakt maximální respekt, asi „betmen“, ne?:-) Hostýnky měly údajně za první republiky daleko hustší síť loveckých cest (dědeček tam býval za Republiky hajným a z vyprávění babičky se člověk lecos dozví).Pokud je máš proježděné, jak říkáš, musel sis toho všimnout. To, že to z nedostatku údržby v průběhu směřování k „lepším zítřkům“ spustlo je jiná věs, to Chánov taky :-) Tehdy totiž ty lesy někomu patřily (nikoliv všem a nikomu). Imho by měly zase, alby se o to někdo konečně zase staral.

                          0 0
                          • tiru  

                            …musím podpořit Corbertta :)  taky myslím že je tu dostatek cest. Žlutá z tesáku (císařská) se dá jet v pohodě.A zelená ta je opravdu luxusní a dole u silnice to jezírko – ideální na noční milování :D

                            0 0
                            • RUR  

                              Jezírko je super :-D Kolem Čerňavy je to taky dost pěkný (hlavně ty neznačené cesty) a žlutá je taky pěkná, ale to, co se tu probírá je je spíš než do údolí jakoby z Tesáku na Obřany. Tam je i podle mapy spousta různých cestiček, myslím, že jsem ještě zbytky nějakých strých cest viděl i mezi Tesákem a Trojákem a na svazích Jehelníku a Kelčského Javorníku.  Chystal jsem se to tam poněkud více prozkoumat, ale nejsem tak úplně místní. Kdyby to někdo vyčistil a trochu zprůjezdnil byla by to paráda. Tesák -Hostýn, ale i na Troják od Tří kamenů přes Kotáry je v sezóně o víkendech úplně mrtvá záležitost, pokud zrovna nelije a není mlha jako mlíko :-)

                              0 0
                        • speedy gonzales  
                          • výběr chodníku a smysluplnost jeho obnovy jsme konzultovali s bajkery primo z bystrice. ti projekt podporili a fandi mu.
                          • pokud se nemylim tak znacka nad zamyslenou stezkou je dost frekventovanou, coz nekdy znacne komplikuje zivot bajkeru.
                          0 0
                          • vojta  

                            Soudim, ze patri mezi nejfrekventovanejsi cesty v Hostynkach. Rikam tomu „Hostynska magistrala“ a za pekneho pocasi se ji radej vyhybam – pred nejakym casem jsem ji absolvoval pesmo a to velmi caste uhybani kolarum ( ve valne vetsine jim ani nestalo zato utrousit „dik“  ) nebylo nic moc prijemneho – a protoze nerad cinim druhym to, co vadi mne, radeji volim ponekud liduprazdnejsi cesty. Takze je skoda, ze nepovolili cely usek, ktery by potom mohl „magistrale“ odlehcit.

                              
                            0 0
    • drtyc  

      kdyz to tady ctu ty negativni reakce co tvrdi, ze je v hostynkach dost cest, tak me napada otazka:

       

      borci, vadi vam, ze jde o vrstevnicovou cestu a ze tim padem to nebude z kopecka do kopecka, jako vetsina stavajicich nehrebenovek?

      0 0
      • beeker  

        Co by na tom mělo vadit, houpání po vrstevnicích snad nevadí nikomu(kromě DH jezdců, že ;-)

        0 0
    • speedy gonzales  

      takze kompletni aktualni info o chodniku je ZDE

      0 0
      • rock  

        … řešení, které v první fázi plánuje obnovu 1,5 kilometru dlouhého úseku …

        Je reálná nějaká další fáze / další úsek ?

        0 0
        • speedy gonzales  

          ano je, myslim ze po vyhodnoceni zkusenosti z prvni etapy lze dobre jednat o dalsich moznostech

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.