Švýcarsko - "povinné ručení" na kolo?

29 nepřečtených
  • JIRA

    Tohle jsem našel na www.nakole.cz:

    Jak to chodí ve Švýcarsku? (08/2006) právě jsme se vrátili ze Švýcarska.. Existuje tam povinné pojištění – povinné ručení na kola. Samolepka, která se dá koupit na každé poště a někdy i na nádraží stojí 5,50 Fr. Platí rok (od června do května) a v podstatě kryje škodu způsobenou kolem, zároveň se tím přispívá na cyklostezky. Viděla jsem ji na většině kol a někde jsem četla, že pokud jí nemáš hrozí pokuta 40 Fr… jestli to kontrolujou netuším..

    Byli jsme tam už asi 5×, ale nic takového jsem neviděl ani nám to nikdo nenabízel, nikdo to po nás nechtěl. Víte o tom něco?

    Anketa: Povinné ručení na kolo v CH existuje?

    Ano
    7x
    88%
    Ne
    1x
    13%
    0 0
    • PepikW  

      Jo jo, známky tam jsou, jezdil jsem na „domorodém“ půjčeném kole, mělo pod sedlem na objímce kovovou destičku se známkama. Nejnovější pět let stará :). Pokuta by možná hrozila při způsobení havárie, jinak to asi nikoho nezajímá.

      0 0
      • RUMcajs  

        Presne tak. V Zurrichu na vlakovem a i v Zeneve maji spoustu kol ve stojanech i u zabradli a znamek jsem tam moc nevidel.

        0 0
      • Jenda  

        ja mam spis dojem ze se nejedna o povinnost ale moznost. Ono tech par franku nikoho nezabije a v pripade havarie ma clovek o starost min. I kdyz mam sjednanou pojistku odpovednosti za skody v cechach pokud bych jel bikovat do svycarska asi bych o tom silne uvazoval. Predstava ze nekoho i treba ne moji vinou sundam a on se na me bude hojit me moc nelaka.

        0 0
        • PepikW  

          Podle domorodců je to povinné.

          0 0
        • Kotěnočkin  

          Záleží, kde ji máš sjednanou. U některých pojišťoven je platnost v celé Evropě. Nebo jí můžeš mít v rámci cestovního pojištění…

          0 0
    • coolboy  

      tak to je krása…proč by něco podobnýho nemohlo fungovat aji u nás? těch sto korun by nás zabilo???

      0 0
      • Palo TT  

        Vsak funguje. Poistenie zodpovednosti za sposobene skody. Vztahuje sa to na vselico, nielen na bike a stoji par stoviek rocne. To, ze nemas na biku nalepku je len esteticky detail :) Pozri si historiu…

        0 0
        • coolboy  

          jenže je rozdíl koupit něco na poště a nebo vyřizovat někde v pojišťovně smlouvy…

          0 0
          • cabbage  

            přesně tak.

            0 0
          • Jenda  

            na druhou stranu jednou vyridis (cca 15 min pojistovne) a pak ti akorat jednou rocne prijde slozenka kterou zaplatit po netu (prace na 2 min) takze pro me je to jednodussi nez se vlacet na postu:-) druha vec je ze pojisteni odpovednosti je casto k pojisteni domacnosti a vztahuje se na vsechny rodiny prislusniky takze mozna ho mas ani o tom nevis:-)

            0 0
          • MlokCZ  

            Na to nemusíš vyřizovat zvlášť smlouvu. Snad každá pojišťovna nabízí pojištění odpovědnosti za škody v rámci pojištění domácnosti (a to pro všechny členy domácnosti). A pojištění domácnosti má dnes už hodně lidí (netroufám si říct většina, neznám přesné statistiky). A navíc v rámci pojištění domácnosti nestojí pojištění odpovědnosti za škody téměř nic.

            0 0
          • Palo TT  

            Niektore poistky sa daju zariadit celkom jednoducho, aj ked to zrovna nie je poistnie zodpovednosti… www.union.sk/index.php?…

            0 0
      • JackXl  

        jo

        0 0
    • stařík  

      Maslím, že to kryje běžné cestovní pojištění.

      0 0
      • Jenda  

        no to prave az tak uplne nemusi – musis mi t kompletni balicek a ne jen zdravotni, navic je dobry se podivat jestli odpovednost bude platit i na biku (treba lyze jsou z toho casto vyjmuty stejne jako ze zdravotniho)

        0 0
    • PepikW  

      Teoretizujete hezky, ale myslim, že pokud by došlo na způsobení škody kolem bez známky ve swisu, dostanete mastnou pokutu a česká pojišťovna se na vás vyprdne (ať s cestovním, nebo s poj. domácnosti i odpovědnosti), protože jste vědomě porušili zákon. Na auto taky musim mít povinný, i kdybych byl pojištěnej na 10mld. odpovědnosti za škodu.

      0 0
      • Vrci  

        musíš číst pojistný podmínky. Ve všech je, že se nvztahují na škody způsobené provozem motorových vozidel. V případě jízdních kol se o motorové vozidlo nejedná. Většinou v podmíkách bývá, že pokud se jedná o škodu způsobenou při silničním provozu je podmínkou aby se škodná událost stala pojistnou vyšetřování policie. Tvá konstrukce s porušením zákona trochu kulhá, protože v podstatě nelze způsobit škodu bez porušení zákona. Ať už jde o porušení úmyslné nebo nedbalostní.

        0 0
        • PepikW  

          To porušení zákona jsem myslel jízdu bez platné známky. A jak by na to koukala naše pojišťovna, to bych teda chtěl vidět.

          0 0
      • Kotěnočkin  

        Ty jako cizinec nemáš povinnost toto pojištění mít, pokud nejezdíš do Švýcarska na kole pravidelně. Viz „Ausländische Fahrräder benötigen eine Fahrradvignette (Art. 34 Abs. 2), wenn sie zu regelmässigen Fahrten nach der Schweiz verwendet werden.“. Pokud by jsi přesto škodu způsobil, poškozenému jí zaplatí Národní(švýcarský) garanční fond. Ten by mohl teoreticky uplatnit regres na pojišťovnu, kde budeš mít uzavřené pojištění odpovědnosti. Ale pokutu můžeš dostat, když padneš na policajta – trubku, tak jako se to stává často Němcům v příhraničních obcích, když se jedou projet okolo Rýna:-)))

        0 0
    • RomulusP  

      Dost bylo teorie!

      Ta známka na co se ptáš je POVINNÁ pro VŠECHNA kola,která jezdí po CH.Švýcaři neřeší a nezkoumají jestli jen na dovolenou nebo celej rok,nebo jestli němáš nějaké cestovní pojištění,tady musíš mít toto..

      Prostě jako si musíš koupit známku na dálnici či mít povinné ručení na auto,MUSÍŠ si koupit i tuto na kolo.Jednu část máš doma,druhou si vylepíš viditelně na kolo,kde je napsaná adresa a č.druhého dílu.

      Tak to je tak to tu funguje a nikdo se tomu nediví.Určitě to všichni nemají (asi jako 100% nemá dálniční zn.),hlavně plečky co s nima pojíždíš po městě.Jenže cajti občas dělají kontroly na cyklostezkách.

      Na druhou stranu je to cca 4–5,5 CHF,co je cena lepší čokošky,koupit se dá na každé poště,a skoro v každém krámu (Migros,Denner,Al­di atd.).

      Já bych neriskovat diskuze a pokutu,protože místí cajti NEDISKUTUJOU!

      Roman,Zuerich

      0 0
      • maajkee  

        Můžeš prosím hodit nějakej odkaz kde se píše o této povinnosti? Četl jsem spoustu článků o cykloturistice i bajkování ve švýcarech, ale nikde nikdo o týhle známce nepíše.

        PS: Když napíšeš Dost bylo teorie! tak bys to teda měl nějak podložit, jinak to pořád teorie je :)

        0 0
          • Karlos009  

            Oops a hledej „Velovignette“, nebo vydoluj odkaz z předchozího příspěvku, konkrétní odkaz mi to kdovíproč nebere.

            0 0
            • maajkee  

              Das Fahrradfahren ohne gültige „Velovignette“ wird in der Schweiz mit einer Busse von 40 Franken bestraft. Für Besucher aus dem Ausland ist keine Vignette vorgeschrieben.

              Jízda na kole bez platné „samolepky kolo registrace bude“ potrestán ve Švýcarsku s pokutou ve výši 40 franků. Pro návštěvníky ze zahraničí, není nutný žádný štítek.

              zdroj: wiki

              překlad google translator

              0 0
        • RomulusP  

          Omlouvám se za malou dezinpretaci.

          Ano máš pravdu,při krátodobých návštěvách v CH jako turista,když máš kolo ve svém vlastnictví,mít známku nemusíš!Volal jsem před chvílí na info.

          Na místním okrsku mi to ale policajt podal jak jsem psal.Pravdou také je,že se navrhovalo zrušení této povinnosti úplně,ale zatím to v parlamentu neprošlo.

          V mém případě asi hráje roli,že tu mám pobyt,pak musíš.Turisté ne..

          I když po pravdě řečeno,za ten klid by mi to stálo,zvlášť když bych to krosil někde v terénu v Alpách,někam to naboříš,někdo ti vlítne před kolo..zbytečný starosti a dokazování jestli máš pojistku či ne.Tak to beru já.To je i argumentace zastánců této povinnosti,bez­problémové vyřešení příp. škodní události a dále evidence kol kvůli krádeži.

          Za dobu co jsem tady mám zkušenost dělat co ostatní a nepokoušet osud a nevyčuhovat z davu,s.re mě to,ale kdo zažil zdejší předpisyhlídající orgány v akci,chápe…

          Tak sorry,snad je už v tom jasno všem :-)

          0 0
          • maajkee  

            To já bych si tu známku taky určitě koupil. V září se do švajcu chystáme s přítelkyní, takže známky, pokud je někde uvidíme, určitě koupíme, to nás nezrujnuje :)

            0 0
    • mr.antik  

      Nevíte jestli to ještě platí? Na tři týdny jako turista to asi mít nemusím(?), mám nějaké pojištění odpovědnosti v rámci cestovního.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.