• tomvv

    Zdarec,

    Chtěl bych trošku doladit posed na silničce. Aktuálně si myslím, že mám na 98% vše dobře nastavené. Po delší vyjížďce mě nic nebolí, jen bych chtěl zkusit přenést trochu váhy z rukou víc na zadek.

    Čím to nejlépe udělat, abych si co nejméně rozhodil ostatní věci?

    Sedlo má vodorovně, s tím bych nechtěl moc hýbat, můžu s ním jít dopředu/dozadu, trošku ( v řádu mm) i nahoru/dolů. Můžu přidat / ubrat výšku představce.

    0 0
    • kubad  

      zvednout lehce špičku sedla,

      2 0
    • cyklista86  

      Kdyz se pustis riditek a narovnas se, tak by si nemel sklouzavat ze sedla.. Jinak jestli zvednout riditka a nebo kratsi predstavec to si musis vyzkouset. Kazdemu to sedi jinak Nekdo ma riditka bliz a ma je niz. Nekdo ma rozdil mezi sedlem a riditkama mensi a zase ma delsi predstavec..

      0 0
    • Krejza  

      Pokud tě nic nebolí, máš vysokou pravděpodobnost, že máš pro tento okamžik nastaveno dobře až výborně. Zkoušet má smysl, ale pamatuj si tohle nastavení a vrať se k němu vždy, když jiné bude v jakémkoliv ohledu horší.

      1 0
    • tomvv  

      Sedlo bych raději nechal vodorovně , páč mám vyzkoušený , že mě to pak buď tlačí na vercajk nebo kloužu dopředu a musím se posouvat zpět :-)

      Zkusím ten představec o jednu malou podložku nahoru, to mě připadá nejmíň invazivní, doufám, že pak nebudu jak plachta na surfu :-)

      0 0
      • Chalupář  

        Nemáte někdo ještě ohledně posedu na kole nějaký tip, cokoliv dělám (chůze, práce na zahradě v práci na melouchách) jsem v pohodě ale po kole mě dva dny bolí kolena. Mám nášlapy na silničce i na krosce a většinou je to až po cca dvou hodinách jízdy.

        0 0
        • milan.v  

          Tak těch vlivů může být spoustu, takto od stolu to nejde říct…

          0 1
        • andy97  

          Chce to zkoušet různé nastavení. Sklon sedla, poloha kufru na tretrách, délka představce atd… chce to zkoušet.

          0 0
        • cyklista86  

          Bolest kolen muze byt z toho ze mas sedlo moc nizko a/nebo sedis hodne vepredu a/nebo mas kufry na tretrach moc vepredu a tim se ti dostava kolen do pro nej neprijemne polohy a tim namahas slachy, vazy.. Idealni by byla fotka na kole z boku s klikama ve vodorovne poloze a s klikama vertikalne..

          0 0
          • Chalupář  

            Dík za tip, vyzkouším ty kufry a posun sedla.

            0 0
          • Mikikuba  

            No to nevím. Mě doktor právě říkal na bolest kolen sedlo co nejníž což jsem s díky odmítla:)

            0 0
          • Chalupář  

            Tak jsem posunul kufry dozadu a cítím zlepšení, dík za tip. 

            0 0
        • yetti  

          Ono záleží na tom, ve kterých místech tě ty kolena bolí (postranní vazy, vpředu v oblasti čéžky atd). Vazy dost často souvisí se špatnou polohou a natočením kufrů (řešením můžou být i kufry s větší vůlí). Pokud tě bolí kolena vepředu v oblasti čéžky je to nejspíš chybnou polohou sedla.

          0 0
          • Chalupář  

            Kolena bolí jak píšeš vepředu v oblasti čéžky, sedlo mám skoro na konci polohy vzadu. Přemýšlím o kratším představci.

            0 0
            • cyklista86  

              To bude tim ostrym uhlem.. Na to má vliv poloha sedla nebo tretry na pedálu. Poloha řídítek je spíš o problémech s horní půlkou tela..

              0 0
            • yetti  

              Pokud tě bolí koleno v oblasti čéžky máš pravděpodobně sedlo moc vzadu a šlapeš před sebe a to ty vazy a šlachy na přední straně kolena přetěžuje. Posuň sedlo dopředu a uvidíš. Posez pak dokoriguješ délším představcem

              0 0
              • milan.v  

                … a nebo Q faktor, osa kufrů mimo, vůle na kufrech malá, atd… Je toho mnohem více…

                0 1
              • cyklista86  

                Já bych řekl že to je přesně naopak. Kdyz sedíš moc vzadu tak to spíš oserou záda případně zadní strana stehen a nějaké tkáně na koleni zezadu, ale bolest te velké šlachy co drží cesku to je způsobené tím že máš to koleno moc před špičkami takže buďto sedíš moc vepředu a/nebo máš nohu n pedálu moc na špičce.. Představ si to jako když děláš dřepy. Cim vic budeš dávat kolena před špičky tím větší nápor to je na tu patelu a naopak kdyz jdeš zadkem dozadu a kolena nejdou před špičky, tak to ty šlachy a upony šetří..

                0 0
            • tomo_111  

              pokial viem zaklad je ze dlzku kokpitu nedoladujes polohou sedla – polohu sedla/kufrov potrebujes nastavit vzhladom na tvoju mechaniku a uhly a ked mas toto vyriesene potom riesis predstavec.

              0 0
    • BikerM  

      S tim odlehcenim rukou je to dobre tema. Osobne jsem toho vyzkousel hrozne moc, kdyz me trapilo zapesti. Nakonec jsem dosel k zaveru, ze nejlepsi je mit jine kolo. U silnicky predevsim endurance geometrie, to dela strasne moc. Ale pomuze i to zvednuti riditek, zkraceni predstavce, zmena uhlu u predstavce, ale i jine sedlo. Nelaboroval bych vubec se zvedanim spicky sedla, tim si muzes zadelat na dlouhodobe potize.

      0 0
      • tomvv  

        Na starým kole jsem dal kolem 50km a už jsem cítil zadek, ruce, záda, každá změna nastavení byla na úkor něčeho jinýho.

        Koupil jsem nový – endurance geometrie a místo staré velikosti 58 jsem riskl 56. Kupoval jsem to on-line bez vyzkoušení , ale změřil jsem si komplet geometrii starýho kola a porovnal s novým a vypadalo to ok. Když jsem na něho sedl poprvé, tak mě připadalo hrozně malý a myslel jsem, že ho budu vracet. Nicméně jsem od oka vše nastavil, vyrazil na první jízdu, 50km a nic mě nebolelo. Další jízda 80km, 100km a nic rozlamanýho, na starým kole by to pro mě bylo nepředstavitelný. Jediný co, tak ke konci té stovky už jsem musel střídat úchop, tak jsem si říkal, že bych to zkusil ještě poladit, ale to už je fakt takový puntičkařstvý.

        Teď si nadávám, že jsem to nový nepořídil dřív a ničil se na starým :-)

        0 0
    • pawouk56  

      Od té doby, co mám nové kolo, tak mě hrozně bolí zadek, na starým kole jsem mohl ujet cokoliv a bylo to v klidu. Když mě to bolí na vnitřní straně těch sedacích kostí, znamená to, že bych potřeboval širší sedlo nebo jsem si to spojil špatně? Díky

      0 0
      • Velomiwookie  

        dej stare sedlo na nove kolo a zjistis to hned :)

        0 0
        • pawouk56  

          to jsem právě prodal, protože jsem si nemyslel, že jsem taková citlivka :))

          0 0
          • Velomiwookie  

            cos mel za sedlo a co mas ted? hod odkazy

            0 0
            • pawouk56  

              teď mám https://giantindia.com/…act-neutral/

              měl jsem

              Bontrager Paradigm 1, Black/Orange, Size Medium, tam šířka by měla být 138 mm, ale hrozně těžko se to dohledává

              https://archive.trekbikes.com/au/en/2016

              0 0
              • gemini  

                Vyzloušej Bontrager Montrose – je to dost podobný sedlo jako Paradigm – taktéž dostupné v šířce 138 mm. To sedlo od Giantu měla žena na silničce a jak na sedla není nějak extra citlivá, tak tohle okamžitě letělo. Měnil jsem jí ho právě za Motrose, který jsem měl v rezervě a spokojenost…

                0 0
                • jonti  

                  Montrose je velmi pohodne sedlo, podobny tvar jako Specialized Toupe.

                  0 0
                  • gemini  

                    Ano, sám ho taky vozím jak na CX, tak na silnici ( v širší verzi teda ) a je to to nej, co jsem kdy sedlal…doplním, že víc mi sedí verze elite, která není tak polstrovaná, jako verze comp…

                    0 0
                • pawouk56  

                  Nakonec jsem jel do Radotína na měření a dali mi sedlo 168mm, zkusil jsem si ho nejdřív půjčit na den a bylo to úplně o něčem jiném. Ale když jsem tu ploutev viděl poprvé, tak jsem důvěřivej nebyl teda.

                  0 0
                  • milan.v  

                    Tak rozdíl 3 cm už je celkem dost, to se pak nelze divit…

                    2 1
                  • yetti  

                    S takovým rozdílem se divím, že ti to staré sedlo sedělo. Šířka 168mm se snad v pánském ani nedělá, Takže pochybuju, žes tam měl něco tak širokého.

                    168 je standard pro ženské, ale ty mají širokou pánev, aby mohli rodit, což asi nebude tvůj případ :-)

                    0 0
                    • pawouk56  

                      asi poslední pánský podle toho, jak se na mě koukali :) určitě jsem takhle široký neměl, ale narozdíl od toho giantu jsem na tom byl schopnej vydržet.

                      0 0
                    • gemini  

                      Specialized dělá Romina ve 168 mm a je to pánský sedlo…

                      0 0
      • cyklista86  

        Nemusí to vůbec být sedlem, ale třeba máš moc natazenej posed a to ti nedovoluje na tom sedle sedět pořádně..

        0 0
        • milan.v  

          Je to tak, opravdu to nejde radit takto od stolu bez dalších informací…

          0 1
          • milan.v  

            Palečkáři, vysvětli nám, jak se radí od stolu při nedostatku informací… ;o)

            0 0
    • gemini  

      Ladím posez na silnici a zvažuju výměnu řidítek. Aktuálně mám výrobcem osazené Bontragery v šířce 440 mm a pekelně dlouhej reach 100 mm. Vypozoraval jsem, že po pár desítkách km podvědomě přechytávám blíž k představci, nebo se chytnu jakoby před pákama. Důsledkem toho není žádná bolest, jen si na základě toho říkám, jestli nevyzkoušet 420 mm ( ramena měřena: 420 mm ) a lehce kratší řidítka ( případně jen užší, za předpokladu, že užší řidítka lehce vykompenzují delší reach ). Představec za kratší měnit nechci, protože úchop v rovné části mi vyhovuje a kratším představcem bych měl rodla v této pozici už moc pod sebou…

      0 0
      • milan.v  

        Zkusil bych užší řídítka určitě, včetně nějakých s backsweepem, například mohu doporučít ZIPP SL Ergo 70. Na zkoušku koupit hliník, po nějaké čase lze vyměnit za tu samou karbon variantu. Takto to mám na zimáku…

        0 0
        • gemini  

          O užších jsem téměř přesvědčenej, jak už tady bylo někde popsáno, vtáčím zápěstí směrem ke středu, jen si nejsem jistej délkou reache – když jedu full gas, nebo proti větru, tak držení za páky je celkem ok, jak ale polevím, chytám se blíž k rovné části, případně za rovnou část rodel…

          0 0
      • Fazzy  

        Mam to podobne. S narustajici unavou se taky nekdy drzim pred pakama. Ale pokud unavenej nejsem nebo proste chci jet svizne na pakach nebo v obloukach, tak bych si to zkraceni nedokazal predstavit. Uz bych musel mit hodne pokrceny lokty a to mi vadi. Zadny problemy nepozoruju, takze zkracovat nebudu. Jestli je to dobre netusim, nejsem odbornik, ale minimalne nejsi nedinej, kdo to tak dela :)

        0 0
        • prodi  

          Rekl bych, ze je to naprosto prirozeny hlavne, jak pises, s narustajici unavou a delaj to asi vsichni;) zkracovat neco je blbost, budes si pak pri jizde vestoje kopat do riditek

          0 0
          • gemini  

            Predstavec a rovna cast zustane ve stejne vzdalenosti, jde jen o drzeni za paky…ony ty bontragery maji ten reach fakt nadstardne dlouhej…

            0 0
            • Fazzy  

              Tak to bude jen o osobním pocitu. Jestli si posouváš ruce po 30 km klidný vyjížďky, tak bude asi zkrácení fajn. Ale jestli si přehmatáváš někde na 80. kilometru, navíc jen podvědomně a ne proto, že tě něco bolí, tak bych si s tim asi hlavu nelámal. Svoje udělá už to zůžení rodel. Taky chci zkusit 40tky.

              0 0
        • cyklista86  

          Pokřtěn lokty a hlavne moc zakulacenou pater. Taky pro me neplatí to – řídítka bliz= pohodlnejsi posed.. Jinak to že čím větši bomby jedeš. Tím víc se chceš natáhnout a snížit to je normálka i u profiku. Ti se taky casto drží dal za pakama kdyz jen protaci nohy v pelotonu.. To je prave to kouzlo beranu. Ta možnost menit délku a výšku uchopu..

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.