• Chaotik

    Měl bych takovou amatérskou otázku.U klik Shimano Deore FC-5100–1 píšou že se na nich nedá měnit převodník.Je ale demontovatelný,tak se ptám jestli opravdu na kliky nesedí žádný jiný převodník,ideálně 34Z.Díky.

    0 1
    • va-bo  

      Normalni Shimano roztec 96 ??? Nevim jestli Shimano nabizi 34z , ale jsou i jine firmy.

      0 0
    • Tomcat  

      To nedá měnit u mnoha výrobců a to nejen velo materiálu znamená …mi nic jiného na to vyrábíme…

      0 2
    • jecnak  

      Tenhle SunRace CRMX0T by měl pasovat.

      0 0
    • va-bo  

      Nabízej kliky FC-MT510–1 s 34z převodníkem, tak budou i samotné převodníky Shimano. Na Koloshopu nabízej asi 4 druhy v různé kvalitě.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kliky FC-m5100–1 mají normálně vyměnitelný převodník se systémem uchycení BCD 96mm asymetricky. Můžete jej tak jednoduše vyměnit za jakýkoliv jiný, který používá tento systém uchycení. K sehnání jsou dokonce převodníky s offsetem 3mm pro změnu řetězové linky na 49mm (kliky mají standardně 52mm)

      0 0
      • Chaotik  

        Super,díky moc.Docela mě překvapilo že jsou kliky pkpisovány jako s neměnným převodníkem.U před­chozího sramu jsem mohl přehazovat převodníky na základních klikách SX libovolně i za řadu NX,GX,atd.V tomhle mě shimano překvapilo.

        0 0
    • couffy  

      Na Ali by něco určitě měli

      0 0
      • Chaotik  

        MAX1 narrow wide,asimetric 96 mm pro 1×11 a 1×10. Šlo by to?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ten má zrovna offset 3mm, takže je vhodný jen pro kola s QR135 a 142×12 zadní osou.

          0 0
          • couffy  

            Nejsou offset 3mm pro boost?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ne. To si pletete s klikama od SRAM, kde se řetězová linka určuje 3 různými délkami osy klik a 3 různými offsety převodníků a z nějakého důvodu má SRAM všechny kliky o 3mm širší než Shimano, aby pak měl místo rovného převodníku jako základ offset 3mm.

              Shimano žádný offset nepoužívá, převodníky jsou rovné, takže když na FC-M5100–1 (52mm) osadíte aftermarket převodník s offsetem 3mm, dostanete stejnou řetězovou linku, jako když na základní SRAM DUB kliky osadíte převodník s offsetem 6mm. Proč to SRAM řeší takto komplikovaně se musíte zeptat jich.

              0 0
          • tompca  

            Kde na tom převodníku vidíš offset, to není directmount převodník? Na klikách FC-m5100–1 bude cca. ve stejné poloze jako originální převodník tzn. řetězová linka okolo 52mm(rozdíl bude max. v rozdílu tloušťky materiálu převodníků).

            0 0
            • Chaotik  

              Přesně,v popisu není ani zmínka o offsetu 3mm,píšou že jsou kompatibilní Shimano SLX, XT a XTR

              0 0
            • Smazaný účet  

              Ve stejné poloze nebude. Tento převodník je širší, šroub je zapuštěn 3mm směrem na vnější stranu a zuby jsou naopak na vnitřní straně.

              Skutečně má offset 3mm, aktuálně jsem jich několik montoval shodou okolnosti na kliky FC-m5100–1.

              0 0
              • tompca  

                To bych docela rád viděl, máš foto, nehoupáš nás tady? Vnější stranou se opírá přece o pavouk kliky, a aby byl šroub zapuštěný 3mm v materiálu převodníků to musí být docela široký.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ano v místě kde dosedá na kliky je docela dost široký. Oproti variantě s BCD 104, která je bez offsetu, je to patrné na první pohled. Zuby jsou skutečně od dosedací plochy klik posunuty 3mm směrem dovnitř.

                  BCD 96 variantu tu teď nemám, ale nic vám nebrání zeptat se u dovozce.

                  0 0
                  • tompca  

                    A kolik má tedy řetězovou linku? Vypadá, že je posunutý, ale 3mm se mi zdá moc

                    https://www.max1.cz/…no-34z-cerny

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Z vnějšku není vůbec vybraná, což je mimochodem dobře vidět na fotce z místní inzerce, kterou máte o příspěvek ve­dle.

                      https://www.bike-forum.cz/…bdpopgzv.jpg?v=1

                      A při tomto arogantním stylu diskuze ještě očekáváte, že vám někdo bude shánět fotku?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Zjevně už jste si všimnul, a ten svůj koment raději promazal :)

                        0 0
                      • tompca  

                        Někdo píše „Zuby jsou skutečně od dosedací plochy klik posunuty 3mm směrem dovnitř“, to se mi zdá podle obrázků moc,tak mě zajímá jaká je řetězová linka a jak se změní s odkazovaným převodníkem Max1 ,když někdo jak tvrdí „aktuálně jsem jich několik montoval shodou okolnosti na kliky FC-m5100–1“, tak předpokládám, že si to vyfotil anebo změřil.

                        A jestli považuješ tykání na fóru za arogantní styl, tak si holt budeš muset zvyknout.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Arogantní není tykání, ale styl jakým diskutujete a dohadujete se o produktu, který jste zjevně nikdy neměl v ruce. Nejdříve jste napsal, že si nic ověřovat nemusíte, protože podle obrázku jsou dosedací plochy zapuštěné a žádný offset tak převodník nemá a doplnil jste to ještě ironickou poznámkou, že se moc těšíte na fotografii dokazující opak. Když jste následně zjistil, že je detailní fotka převodníku k dispozici v bazaru a váš příspěvek je naprostý nesmysl, zbaběle jste ho promazal.

                          0 0
                          • Vilém  

                            Na te detailni fotce je videt velky prd, teda alespon ve smylu zdejsi diskuse.

                            Pokud bych videl nafocenou polohu zubu, vuci dosedaci plose, u originalu a te predrazene obrandovane cine tak by nebylo o cem,

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Tloušťka originálního převodníku pro FC-M5100–1 je 3.1mm, převodník MAX1 pro BCD 96 má tloušťku 6.4mm a řada zubů je posunuta na jeho vnitřní stranu. Šrouby lze použít původní, protože jsou zapuštěné. Z vnější strany je šikmý „schod“ o 3mm. Vše změřeno šuplerou, foto z instalace na klikách FC-M5100.

                              0 0
                              • Vilém  

                                Diky.Tady uz to videt je.

                                0 0
                              • tompca  

                                No vidíš, jedna fotka řekne více než 10 nesmyslných postů. Takhle podle foto to vypadá, že originální převodník i Max 1 mají vnější stranu zubů cca. v úrovni horní hrany hlavy šroubu, jestliže jsou v pavouku kliky šrouby zašroubovány stejně hluboko (předpokládám, že ano, jinak by na převodníku od Max1 nebylo takové vybraní), tak musí být osa zubů převodníků vůči klikám cca. stejná, tudíž výsledná řetězová linka těch 52mm. Takže si myslím, že „ofset“ 3mm (řetězová linka 49mm) je jen „wertova pohádka“. Jestli to máš možnost změřit, postneš foto a mýlím se, tak se samozřejmě omluvím a máš u mě jak je na BF zvykem jednu velkou studentskou pečeť.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Co si myslíte vy je úplně bezpředmětné, že má převodník offset 3mm tvrdí i dodavatel, což byste si zjistil sám, kdybyste ovšem nebyl líný mu napsat. Jestli z první fotky nepoznáte, že jsou zuby převodníku posunuty dovnitř až za šroub, je s vámi evidentně úplně zbytečná diskuze. Zbývá jenom otázka, proč se vyjadřujete k něčemu, o čem vůbec nic nevíte.

                                  Pro ty ostatní, které by snad zmátlo vaše blábolení, přídám ještě jednu fotku, za které to musí být jasné i technicky negramotnému.

                                  0 0
                                  • tompca  

                                    Že bych o tom nic nevěděl bych netvrdil, ale uvedený převodník jsem v ruce ještě neměl, tak mě to zajímá. Fotka pěkná, ale chtělo by to spíše fotku porovnáním s originálním převodníkem a změřit jejich řetězové linky. To je pro tebe takový problém udělat dvě fotky s posuvkou a bude jasné, jak to tedy je, nejen pro mě, ale i pro ostatní. Že je řetězová linka s převodníkem Max1 zubů posunutá o 3mm tvrdíš ty, Max1 o tom na stránkách napsáno nemá ani slovo, kdyby to tam bylo, tak se neptám.

                                    https://www.max1.cz/…no-34z-cerny

                                    Něco jsi tu psal o arogantním stylu (na to jsem Ti odpověděl 3.3.2023 04:32 a uvedl to na pravou míru), jak moc Ti vádí, tak si příště odpusť výrazy „Co si myslíte vy je úplně bezpředmětné“, „nebyl líný“, „vaše blábolení,“ a diskutuj slušně a na úrovni.

                                    0 1
                                    • Smazaný účet  

                                      Vás to nezajímá, vy máte od začátku jasno v tom, že převodník offset nemá, to byste totiž diskutoval jinak. Pokud ani z poslední fotky nepoznáte (ono je to ovšem vidět i na té první), že jsou zuby posunuty směrem dovnitř k rámu kola, protože na vnější straně převodníku je oproti originálu materiál navíc (změřeno 3mm), pak o tom skutečně nic nevíte. A je docela bizarní, že máte hromadu požadavků na nějaké měření, fotodokumentaci, dokonce byste rád montáž originálu pro srovnání, ale sám pro to nejste ochoten udělat vůbec nic! A ostatní diskutující, kteří převodník montovali, od prvního příspěvku evidentně považujete za blbce. Vždyť jste úplně směšný.

                                      Kola, kterých se tato konfigurace týká, nemám neustále k dispozici, můžete být vůbec rád za rychlé foto vytvořené (pro ostatní diskutující) shodou okolností při návštěvě majitele. Vzhledem k tomu, že uvedeným informacím nedůvěřujete, což je naprosto v pořádku, a z fotky zjevný offset podle vašeho vyjádření nepoznáte (což je s podivem), napište dotaz dodavateli. Ten vám odpoví, že převodník má skutečně offset 3mm a můžete přestat plevelit tuto diskuzi svými ničím nepodloženými dojmy. A jako bonus si to dodavatel možná konečně opraví i na svém webu, jak sliboval.

                                      1 0
                                      • tompca  

                                        Napsal jsem do Max1, tak uvidíme. Bude po plevelení a třeba i po mých dojmech.

                                        1 0
                                      • tompca  

                                        Dodavatel mi odpověděl, viz. foto, připustil posunutí převodníku o max. 1–2 mm. Takže moje dojmy zas tak nepodložené nebyly (viz. můj post z 2.3. 21:27. Tím bych asi tuto velmi plodnou diskusi ukončil.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Dobrá komedie. To ovšem dost vypovídá o úrovni dodavatele. :) Mě po koupi prvního kusu a porovnání originálu proti MAX1 jejich product manager offset 3mm potvrdil. Když si je totiž dáte vedle sebe, je to naprosto zjevné.

                                          Každpádně to je jedno. Originální převodník je zcela plochý. Tento má mezi klikami a zuby 3mm navíc, což je vidět i na obrázku. Dosedací plocha klik a poloha originálního převodníku je vyznačena zeleně, offset MAX1 převodníku pak červeně. Pokud to nechápete, nebo nechcete chápat, je to váš problém.

                                          0 0
                                          • xtonda  

                                            Pokud máš MAX1 i originál, tak to nějak inteligentně nafoť a bude to jasný, tady na tý fotce je ostrý akorát řetěz.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Mám tu jenom originál. MAX1 převodníky jsou už na kolech jinde. Originál převodník vypadá takto. Tloušťka je 3.1mm oproti 6.4mm u MAX1. Ten materiál navíc je mezi klikama a zuby, což je z fotkek výše zcela zjevné.

                                              0 0
                                              • xtonda  

                                                Takže druhý obrázek je tedy originál? Cena za MAX1 tedy není nízká, ale zase je nutno brát v potaz, že je to z dvojnásobné tloušťky materiálu. A to, že se tím zmenší řetězová linka se někdy může hodit.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Obrázek 1 a 3 je převodník MAX1 BCD96, obrázek 2 a 4 je originál převodník Shimano z klik FC M5100–1

                                                  0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Výška toho schodu (žlutě) na MAX1 je 3mm.

                                              0 0
                          • tompca  

                            Ano napsal jsem to, protože podle fotky co má na stránkách Max1, to vypadlo, že ta dosedací plocha je vybroušená v místě upnutí převodníku (tím by byl převodník více vně), ta fotka co jsi sem pak dal z bazaru je více detailnější a je na ní vidět rovná dosedací plocha, takže moje domněnka podle foto byla mylná, tak jsem to smazal. Protože jsem opravdu nikdy převodník Max1 v ruce neměl (nenapadlo by mě koupit přebrandovanou Činu za 1.000,– Kč), tak mě zajímá jak vypadá na klikách fc-m5100–1 a jakou má tedy řetězovou linku. S pojmem offset ten tvar převodníku nemá nic společného.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              A z čeho usuzujete, že se jedná o „přebrandovanou čínu“? Podle štítku se tento produkt vyrábí na Taiwanu, kam mimochodem zadávají výrobu i ty největší značky.

                              Všechny potřebné informace jste již dostal. Oproti originálnímu převodníku má tento posunuté zuby o 3mm směrem dovnitř, má tedy offset 3mm a s klikami FC-M5100–1 tak docílíte řetězové linky 49mm místo 52mm.

                              0 0
                  • Chaotik  

                    Takže jestli jsem vás pochopil správně,na kliky jiný převodník samozřejmě půjde,ale správnou řetezovou linku bude mít pouze originál 30 a 32Z,protože má specifickou dosedací plochu oproti jiným převodníkům.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Pochopil jste to špatně. Na kliky půjde prakticky každý převodník s roztečí BCD 96 asymetric a bude mít řetězovou linku 52mm. Převodník MAX1 je atypický, protože má offset 3mm, který se u Shimano klik běžné nepoužívá. Proto je vhodný jen pro kola s rychloupínákem QR135mm a pevnou osu 12×142mm.

                      Jakou máte zadní osu?

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  Tady je nějaké foto v inzerci:

                  https://www.bike-forum.cz/…nik-34z-max1

                  0 0
    • Johny.Merida  

      Mrkni na Absoluteblack

      https://www.kupkolo.cz/…ano_z120822/

      0 0
    • Chaotik  

      Tak alespoň vím proč jsou těch klik plný bazary.Ale věřím že už to někdo vyzkoušený má,proč by to nemělo jít,to by musely mít ty kliky extra zapuštění konstrukčně,prostě offset přímo pro tenhle model.

      0 0
      • TK75  

        Jo přesně.....proto jsem koupil Shimano kliky co maj direct mount

        0 0
        • Smazaný účet  

          Direct mount kliky mají 2 nevýhody:

          • pro výměnu převodníku je nutné demontovat celé kliky
          • nelze upravit řetězovou linku podložkami.
          1 0
    • bluerider  

      A co tohle (ale jenom 32 zubů max. za 650 Kč)?

      https://www.decathlon.cz/…R-p-X8627668?…

      0 0
    • va-bo  

      Objednej origo Shimano pro 12s a je to. Bude to fungovat. Jsou tam jen o 0,02 mm uzsi zuby. Roztec retezu je stejna.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.