GPS - Garmin Dakota nebo jiný??

31 nepřečtených
  • l-e-t-o

    Zdravím,

    po dlouhé debatě s taťkou jsme se rozhodli, že zakoupíme GPSku. Hledali jsme jak tady, tak na dalších všemožných serverch a obchodech a vyhlídli jsme si buď Garmin Dakota 10 PRO nebo Garmin Dakota 20 PRO

    Ta dvacítka má navíc možnost rozšíření microSD kartama a taky má lepší mapy. Plus nějaké blbůstky ve funkcích navíc.

    Chci se tedy zeptat co by jste nám z těchto dvou přístrojů doporučili. A pokud máte návrh na jinou GPS v téhle cenové kategorii, tak sem s ním :)

    PS: maximální cena je fakt těch 9000,–

    0 0
    • kolombo  

      GPSku, kam nejde strčit paměťová karta, bych vůbec nekupoval !!!

      Teď si to neuvědomuješ, ale časem Ti začne chybět místo na mapy a další data. Já mám momentálně na kartě 380 MB map a to tam mám v podstatě jen ČR a nedaleké pohraničí.

      0 0
      • m0rfeus  

        Cenový rozdíl mezi Dakotou 10 a 20 není tak velký a funkce jasně hovoří pro dvacítku, ať už ona paměťová karta, tak tříosý kompas. Určitě být tebou bych popřemýšlel o Oregonu 300, sice už se prý doprodává, takže nevím jestli je ještě snadno k sehnání, ale každopádně v porovnání s Dakotou 20 má větší displej, což na kole určitě oceníš, stejně jako kovový zadní klip na uchycení na řídítka. Dakota 20 ho má plastový.

        0 0
        • pavelr  

          Oregon 300 se dá koupit na warpsdesign.info.

          0 0
        • CraObs  

          prave riesim rovnaky problem ohladom GPS..

          len mne sa praveze cenovy rozdiel zda dost vyrazny.. najlacnejsiu dakotu 10 viem kupit za 190€ co je cca 5tis kc. Dakota 20 stoji 290€ co je cez 7,5k a to je 30% ceny navyse..

          barometricky vyskomer aj elektronicky kompas povazujem za nepotrebnu funkciu na bike.. vyhodou je len pripojovanie cidiel a HLAVNE ta rozsiritelna pamat :/

          podla mna je to otazka vyuzitia, planujem s kludnym svedomim Dakotu 10, do 850MB dam TOPO CZ aj SK s velkou rezervou.. ale ked budu slusne premie na jar tak Dakota 20 ale len koli karte, aj tak budem dalej vozit HAC4 ktora mi dava profil aj tepy v prehladnych grafoch.

          0 0
      • MlokCZ  

        Přesně tak, jám třeba trvale gigovou kartu plnou (tedy skoro, nechávám vždy větší rezervu volnou na ukládání dat).

        0 0
        • l-e-t-o  

          a na tu kartu se teda zaznamenává třeba log trasy? nebo na ní jsou jenom mapy?

          0 0
          • MlokCZ  

            Ano, tracklogy se tam také mohou zaznamenávat. Většinou to bývá tak (minimálně u 60CSx to tak je), že aktuální trasa se zaznamenává do paměti přístroje a je omezená nějakým počtem bodů (u 60CSxka 10.000 bodů).

            Pak lze nastavit automatické ukládání na kartu, které funguje tak, že na kartě je vytvořen jeden soubor za každý den (samozřejmě pokud se gpska nezapne daný den, tak ani soubor se nevytvoří) a to se tam pořád ukládá dokud je místo.

            Takže takhle mám na kartě trvale uložené úplně všechny trasy, co jsem s gpskou kdy jel za tu dobu co ji mám. Jen sem tam si to jako celek přehraju do počítače (ručně přehrávám aktuální den jen když je to něco zajímavého, hromadně z karty mám pak takhle vše a můžu se případně vrátit i k tomu, co jsem ručně nepřehrál hned a občas to i dělám).

            0 0
            • MlokCZ  

              Nejvíc tohle oceníš, když jedeš někam na delší pobyt, chceš z něho komplet záznam a nemáš sebou notebook pro přehrání trasy každý den.

              0 0
              • l-e-t-o  

                jj, to je zajímavé. A ještě když říkáš o těch bodech trasy. tzn. že když si navolím předem v počítači trasu třeba 100 km a přístroj bude podporovat 10000 bodů, tak mi vytvoří bod na cestě každých deset metrů? a podle těch bodů potom pojedu.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ne, pleteš více věcí dohromady. Těch 10tis. bodů se týká záznamu trasy, tedy tracklogu a gpska má různé varianty jak často ukládat body, většinou se používají automatické režimy, kde si to vyhodnocuje dle aktuální situace (tedy např. jedeš rovně, tak ukládá bodů málo, hodně měníš směr, tak ukládá bodů více).

                  Předem v počítači si můžeš vytvořit buď route (trasa) nebo tracklog (stopa).

                  Pro navigaci je původně určená trasa, tam je omezení na body mnohem striktnější, u 60CSxka je to 250bodů. Když klikáš trasu v počítači, tak těch 250 bodů tak akorát vystačí na kratší (do 50km) trasu s mnoha změnami směru a velmi pečlivým oklikáním (tedy aby to sedělo přesně celé). Při ne tak pečlivém klikání klidně i 100km trasa.

                  Tím, že to je trasa, tak to pak umožňuje více možností během navigace.

                  Pokud nechceš být omezován na ten malý počet bodů, tak to lze připravit jako stopu a pak se můžeš uklikat kolik dokážeš, ale přijdeš o některé rozšířené funkce při navigaci.

                  Nevim jak si představuješ vytvoření trasy 100km, pokud je to mimo silnice, tak to musíš stejně celé naklikat. Pokud bys použil routing, tak to lze u Topo mapy jen po silnicích a tam pak zadáš jen cílový bod a gpska počítá trasu sama. Pro routing je omezení na 50bodů (zadáváš místa, která chceš, aby routing po trase do cíle nevynechal a routoval přes ně). Pro routing omezení na 50 bodů nevadí vůbec, většinou stejně zadáš pouze cílový bod, maximálně 2–3 body po cestě.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    A při ukládání projeté trasy mívám na 100km vyjížďce kolem 4–5tis. bodů s tím, že mám nastaveno ukládání na automatické a nejčastější (tedy gpska sama vyhodnocuje kdy kolik bodů dle situace s tím, že pro tento režim je tam několik voleb, z kterých nejčastěji jak už název říká uloží bodů celkově nejvíce).

                    0 0
                    • Pawel ()1  

                      ahoj,

                      vypadá to ze píšeš zasvěceně, a tak bych velmi ocenil tvou radu. Mam Garmina Vista HCx a ten problém: když mám v GPS nastavení ukládaní bodu po 0,01km tak i při délce trasy 10km (kdy by se melo ulozit cca 1000 bodu) se mi pri exportu z GPS do MapSource ulozi tech bodu pouze kolem 500. A protože si to neuklada na SD kartu tak tyto body neumím vytáhnout. A jinak než z MapSouce to exportovat neumím/nebo jsem lama. Pro těch 10km je to v poho, ale když si prohlížíš trasu která ma 150km (tzn 150/500=bod po 0,3km) v MapSourcu je to velmi hrubé. Jestli víš jak na to, díky ze info.

                      0 0
                      • kolombo  

                        GPSka ukládá active logy a pak je, na vyžádání uživatele, upraví a uloží pojmenovanou trasu, ta má přesně 500 bodů. Active logy se mažou výmazem počítadla v GPS.

                        Takže musíš zapnout záznam active logs na kartu a tam Ti zůstanou kompletní, nedotčené záznamy, včetně informace o čase. HCx-ko by to mělo um,ět, ale já ho nemám a tak to nevím na 100%. Z karty to vyčteš, když dáš GPS do ražimu mass storage a tím vidíš kartu jako USB disk. Každý den tam má jeden GPX soubor a v něm jsou active logs z toho daného dne.

                        0 0
    • pavelr  

      Nedávno jsem si koupil GPSku Oregon 300. Poradíte někdo, kde a jaký si dokoupit AA-baterie, nabíječku a kartu? Díky.

      0 0
      • black.horse  

        volil bych GP nebo Sanyo 2700mAh, na eshopech seženeš často v sadě i s nabíječkou…

        0 0
        • maajkee  

          přesně tyhle baterky (Sanyo 2700mAh) používám do garmina hcx, už jsem vyzkoušel hodně dobíjecích baterek, ale tyhle maj suvéréně nejdelší výdrž.

          0 0
          • MlokCZ  

            Pokud jsou čerstvě nabité, tak souhlas. Ale pokud mám špatné zkušenosti s více typy 2700mAh pokud je vezmu po delší době, což se třeba v chladnější části roku stane i po 2 měsících.

            Pak výdrž bídná, samovybíjení poměrně velké.

            Proto jsem přešel na GP recyko. Sice výdrž čerstvě nabitích je o malinko menší, ale je opravdu stálá. Dělal jsem pokus i s jedním párem rok ležícím na poličce a pořád dobré.

            0 0
            • orgoj.chorchoj  

              Souhlas. GP recyko super. Na rozdil od beznych akumulatoru zanedbatelny samovybijeci efekt. Podle me neni vetsi vopruz nez pri zapnuti zarizeni zjistit ze baterky jsou na suchu, prestoze pred dvema tydny byly nabyte na 100% : To se mi s temito nestalo.

              0 0
            • maajkee  

              Jasný, tak já jezdím celoročně, takže nikdy dýl jak tejden baterky neležej.

              0 0
          • v POHODÌ klokan  

            Přesně tyhle baterie jsem koupil a posléze reklamoval – během 14 dní se úplně vybily. Předchozí série (2500mAh) byla stejná (ty mám taky :-).

            Já bych šel bu'dto do GP recyclo nebo do Sanyo eneloopů (mají ale menší kapacitu).

            0 0
            • jIrI___  

              Eneloopy používám do foťáku a tam oproti jiným vydrží strašně dlouho (fotím jednou ta čas).

              0 0
            • maajkee  

              hmm, zajímavý, já už je mám skoro 2 roky a pořád jedou bez problémů.

              0 0
              • zichis  

                pro vysvětlení vašich rozdílných názorů můžu prozradit, že Sanyo 2700 i 2500 mají vysoký procento zmetkovitosti. Takže se nedá jednoduše říct „jsou dobrý/mizerný“ Je to spíš o náhodě. Např v jednom blistru mi po měsíci používání začla ztrácet dech jedna, zbylý 3 používám už asi ty 2 roky a jsou to pořád držáky. V jiným blistru ale jsem měl špatný úplně všechny čtyři už od začátku.

                Samovybíjení ale můžete nastartovat i u dobrýho článku, když ho necháte vybitý pod napětí 1V.

                Při nákupu těchle akušů si hned zkontrolujte napětí. Pokud budou mít 0,9V rovnou je vraťte, znamená to že jsou určitě špatný.

                0 0
      • kyl  

        Do gps 60Csx dávám baterie BC 3000.

        0 0
    • MirkoCarver  

      Ahoj, lze do GPS-ky nahrát GPX soubor a potom jet podle této trasy?

      0 0
    • tomfree  

      tady je celkem dobrá recenze

      0 0
    • ALEX007  

      http://www.garmin.cz/…dge-605.html

      • cau EDGE GARMIN 605 JAKE jsou na to nazory?diky
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.