Bolest zad - MTB, další sporty i běžný život

34 nepřečtených
  • vojtaaa

    Ahoj, rád bych poprosil o vaše názory, případně rady ohledně mého problému se zády.

    S občasnými bolestmi zad se potýkám už celkem dlouho, ale posledních pár let se to celkem ustálilo a zlepšilo (částečně i díky častějšímu pohybu). Tím ustálilo myslím jednou za čas zablokovaná krční páteř ze špatného spaní nebo bolest v bedrech (nic co by mě nějak výrazně omezovalo a nedalo se vyřešit dvěma dny klidu a tepla). To se bohužel před cca půl rokem změnilo. Začala mě bolet záda mezi a pod lopatkami a to hlavně na kole, později i v oblasti beder a SI skloubení. Postupně mě to začalo omezovat i v jiných sportech, které jsem musel omezit a trápím se s tím doteď. Nebolí to jenom při sportu, ale hlavně i v běžném životě.

    Začal jsem to řešit na fyzioterapii, cvičím doporučené cviky na posílení středu, DNS, protahování, chodím plavat, začal jsem chodit na jógu (tyhle věci jsem teď bohužel musel přerušit kvůli karanténě), ale plánuju pokračovat. Kolo jsem byl po zimě dvakrát zkusit – cca hodina v pohodě, pak už začínala bolet záda kolem těch lopatek.

    Věřím, že v dnešní době se najdou další lidi s podobnými problémy, kteří by mohli předat pár zkušeností a rad.

    Ještě bych téma využil k dotazu ohledně posedu. Přemýšlím o zkrácení představce a zvýšení řidítek. Vím, že tím problém bolestí nevyřeším, ten je jinde, ale třeba by mně to mohlo trochu ulevit. Přidávám kdyžtak i fotku.

    Díky za všechny rady a názory :-)

    0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Pikaču  

      Posed mas spatne. Zada mas mit zakulacena na na obracenou stranu ( hrb smerem ven-prilozena fotky).

      Jinak na bederní páteř a SI asi následovně:

      1. Dornovka 1×
      2. Mudr. Smíšek naučit a cvičit
      3. Strečing neustále. ( prilozema fotka)
      4. Hlava/Stres

      (5. Porozumět svému tělu).

      0 0
      • vojtaaa  

        Díky za rady, já se tím rovnáním zad asi trochu snažím kompenzovat bolest v oblasti lopatek. Prostě když sedím na židli, tak se taky snažím rovnat, tak to nejspíš přenáším podvědomě na to kolo. Ale jo, zkusím se na to víc zaměřit a všímat si, jak jsem narovnaný / nahrbený.

        Dornovka, Mudr. Smíšek znám jenom podle názvu, problém je trochu v tom, že už teď mám od fyzioterapeutky spoustu cviků, které se snažím dělat (mimo jiné i protahování zadní části stehen, tam jsem hodně zkrácený – podobně jak na obr.), ale kouknu na nějaká videa.

        0 0
      • Tydlii  

        @Pikaču (zaujalo mě, že celkem víš…)

        s problémy zakladatele vlákna bych se nesrovnával, ale trápí mě dlouhodobě bolest levé kyčle (? asi) . Bedra se přidávají asi po 2,5–3h jízdy v kuse, obyčejně stačí na chvíli zastavit, 5 min pauza, velmi lehké protažení a už to dojedu v klidu (ne že by to pak už nebolelo, ale dá se to). po každý jízdě se protahuju, 15–45 min, podle délky vyjížďky. hlavně nohy, ale i zbytek těla. Na záda mě to pomohlo výrazně, kyčel se však nelepší. (při pohybu nataženýma nohama ve vzduchu v kyčlích křupe (trochu bolí aji druhá ale ne moc) jako když vyskakuje kloub z jamky a duní mi to celým tělem, je to fakt děsivý :O )

        Nerad bych ze sebe ve svým věku udělal kripla – tak když teď nemůžu k odborníkovi, jak jsem původně zamýšlel, tak budu rád alespoň za babský rady/názory… díky :)

        0 0
        • plzakj  

          To ti min bez RTG nikdo nerekne.

          0 0
        • Pikaču  

          Zajdi na RTG. Me kycel bolela z bederi patere. Pak se ale z výsledku RTG se nesmis zhrozit a řešit to cvikama. Anad bude pouze stacit cvicit vnitrni ochable svalatvo, zajít k dobremu fyzioterapeutovy ktery te odblokuje na správném miste.

          (*jinak proc se nesmis zhrozit z RTG? Najdou ti vždycky neco. Ja mam artrozu kyčle 2stupne ale kyčel z toho nebolela ale od zad. Ta artroza tam prostě je z basketu nebo kombinace s genetikou. Tvoje zdravi bude v hlavě a přístupu k tělu ( cviceni, protahovani atd…). )

          Snad to bude jenom malickost.

          0 0
        • Romancero  

          je zajímavé zjistit jak zatěžuješ obě nohy-existuje speciální tlakohnětná metoda-masáže Jumeiho.

          Nejdříve tě postaví na dvě váhy a pak s tebou pěkně (a bolestově) „zacvičí“…Na konci se opět posoudí na vahách zatížení obou nohou …

          samozřejmě-nerovnoměrné zatěžování nohou se přenásší i na páteř..ale každý jsme originál a skutečný původce bolestí a nerovnováhy je u každého jiný

          0 0
      • biker jura  

        To je pravěk, kterej ti ty záda odrovná… záda mají bejt v přirozeným ohybu a páteř přirozeně zakřivená a to rozhodně není bederní kyfoza! Každej profík na tom už tedka maká (ne každej to příjme samozřejmě a posedy se celosvětově změnily, právě proto UCI povolila sklon sedla apod…

        0 0
    • novas752  

      Rozhodně bych nezkracoval, už teď to není zrovna dlouhý posed.

      A, z téhle strany je to prd poznat, ale vidím správně propnuté lokty? To by být nemělo.

      0 0
      • vojtaaa  

        Propnuté lokty mám spíš jen na té fotce, je to celkem krkolomné doma u zdi :-) za jízdy si myslím, že to tak nemám.

        Pravda, že když jsem se viděl teď na té fotce, tak mně taky nepřišel posed nijak dlouhý, měl jsem spíš takový pocit za jízdy, že bych potřeboval zkrátit.

        0 0
    • dave1689  

      mě na záda pomohlo až cvičení na hrazdě

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Matyes2-8  

      Na bolesti bederní páteře mi pomohlo cvičení s kettlebell, především swingy. Zjistil jsem, že v mém případě mě bolely záda ze sezení v práci a neaktivitě, ale jestli je to vhodné cvičení ve všem případech, to je lepší s někým konzultovat.

      0 0
      • jonti  

        Presne tak, hodne cvicit a posilit cele telo. Idealne s trenerem, ktery ti rekne, co delas blbe. Me to pomohlo strasne moc.

        0 0
        • Hadato  

          Souhlas, je potřeba posilovat celé tělo, hlavně pak střed a svaly okolo páteře a břicha. Dobré je třeba lezení, bouldering, pokud nechceš cvičit doma. Jóga se dá cvičit doma – na netu je spousta videí. Bohužel, problém se objeví celkem rychle, ale zbavit se toho trvá dlouho. Ideální je mít někoho (fyzioterapeut?) kdo Ti řekne, které svaly jsou nejslabší a na co se více zaměřit.

          0 0
          • Hadato  

            Ještě jedna co bývá častou příčinou problémů se zády:

            Většina lidí má špatné držení ramen – lopatek. V drtivé většině případů je to dáno ochabnutím svalu serratus anterior, který přitahuje lopatky dopředu k hrudníku.

            Ideální jsou cviky na čtyřech – souběžné zvedání paže a protilehlé dolní končetiny, popřípadě „kliky jenom v ramenou“, atd…

            0 0
            • vojtaaa  

              Jo, na fyzioterapii chodím, doporučené cviky mám, tak to doma cvičím. Je to jak píšeš – posílení středu těla i nějaké cviky na čtyřech (podle DNS metody). Spoustu podobně zaměřených cviků děláme i na skupinovém cvičení pro zdravá záda. Lezení mně doporučovala právě i fyzioterapeutka a i by mě to docela lákalo, takze bych rád začal, až bude možnost (tam bude možná problém, že jsem nikdy nelezl a tím pádem bych potřeboval k sobě někoho zkušenějšího)

              0 0
              • Hadato  

                Dal bych tomu čas, posílení svalstva chvíli potrvá. DNS metoda je super, ale chce to mít trochu vedení, ať to člověk nedělá špatně. Z vlastní zkušenosti vím, že je jednoduché si vybudovat špatné návyky – třeba zbytečně zvedat hlavu a tím mít prohnutou páteř, která následně při cvičení více trpí.

                S tím lezením bohužel nepomůžu, jsem mimo Brno.

                Jinak by stálo za to si zkusit změnit posed, jak psali výše. Mě osobně bolela záda – spíš ale bedra – při příliš krátkém posedu s vysokými řidítky. Snížení řidítek hodně pomohlo – více váhy bylo na rukou, záda byla více prohnutá a tím i méně trpěla. Zase pak ale více trpí ramena… Chce to zkoušet a experimentovat.

                Poslední, co mě pak ještě napadá je poloha sedla. Pokud máš sedlo moc špicí moc nahoru, je méně váhy na rukou, a tedy jde více váhy přes páteř.

                0 0
                • vojtaaa  

                  Jasný, s tím počítám, že to nebude hned. Vedení mám z individuální fyzio i ze skupinového cvičení, takže základní principy, jak při DNS držet tělo, záda, na co si dávat pozor znám.

                  Na posed se zkusím zaměřit spíš s ohledem na držení těla (víc nahrbit – jak psali výš), jinak vyloženě s geometrií kola nevím, jestli něco dělat, abych si to spíš nerozhodil ještě víc (dřív jsem se stejným posedem asi dva roky neměl vůbec problém)

                  0 0
    • MilanT  

      Přesně jak píše Pikaču.

      Posed je na první pohled prapodivný.Dle mého soudu jsi hodně „nad kolem“.

      Je tam třeba drobet toho kočičího hřbetu. Nejlepší posed na kole (můj subjektivní názor a zkušenost) je ten že když skočíš na kolo třeba po 14 denní pauze tak se cítíš naprosto přirozeně a uvolněně. Nesmíš si jakoby zase na kolo zvykat.

      No a takový posed vyladit chvíli trvá.

      Mě třeba na bolesti zad naopak kolo pomáhá a to tak že hodně.Vím že je to OT,ale nejvíc mi za poslední léta pomohl přechod z běžného fulla na brain.

      Od té doby si na kole lebedím a délka trasy mě již neomezuje.

      Moje diagnóza zní že mám v páteři obratle a v nich jsou kanálky kterými prochází nervy ovládající mezižeberní a jiné svaly.No a v těch kanálcích mám výrustky a čas od času ten nerv zavadí o ten výrustek.Nikomu bych to nepřál, to je intenzivní křeč (bolest) která člověka zkroutí a podle situace jsi schopný sebou švihnout anebo tak něco.

      Na druhou stranu, jsou na tom lidi i hůř :-)

      0 0
      • vojtaaa  

        Hřbet zkusím trochu poladit, jak jsem psal výš – teď se podvědomě snažím spíš záda rovnat. Tak uvidím, jak na to budou záda reagovat. Jinak mě moc nenapadá, jakým způsobem posed změnit.

        Každopádně dík za názor.

        0 0
        • biker jura  

          Záda si rovnej dál, problémy hledej jinde, jestli tě bolí bedra tak je posiluj a ne že máš posilovat automaticky břicho jak ti to někdo dál jistě poradí… slabý bedra, zadek, hamstringy a obecně celej „posterior chain“ je hlavní viník bolestí zad a hlavně to máš každej ochablý od sezení u PC ;).

          0 0
          • vojtaaa  

            Bedra mě z kola nebolí, bolela z badmintonu, který jsem přestal hrát a řekl bych, že v kombinaci s cvičením a protahováním spodní části zad, kyčlí a okolních partií se postupně lepší.

            Víc mě teď trápí vrchní část – oblast pod loaptkami a následně výš. Tam mám problém právě i na kole. Ale i na tuhle oblast se snažím cvičit, jak jsem psal už výš.

            0 0
            • milan.v  

              Pod lopatkami začínají úpony, vazy a pokračují svaly, které pak následně ovlivňují nejvíce krční páteř, šíji…

              Minulý rok jsem po změně způsobu ježdění na žiletce + hlavně práce na PC zažíval něco podobného, byl jsem u fyzioterapeutky, postupně jsem cvičil, uvolňoval zatuhlá místa, ale zásadní bylo zesílení celého těla, včetně těch partií okolo krku po dobu léta…

              Ta zkušená fyzioterapeutka vždy zpočátku procházela místa na zádech, vždy zajela pod lopatku prstem, našla přesně to místo, které bylo spouštěč a rozmasírovávalo ho, to si člověk doma neudělá, ale ty nápravné cviky ano. Není to ale nic složitého a objevného, jsou to všechno dávno známé protahovací cviky, např. https://www.fyzioklinika.cz/…-krku-a-sije.

              0 0
              • vojtaaa  

                jo, řekl bych, že popisuješ dost podobný problém. Fyzioterapeutka mně ty měkké techniky taky dělá přesně v zatuhlých místech. Cviky na uvolňování krku a šíje dělám taky. Jak dlouho jsi se s těmi problémy potýkal?

                0 0
    • vlasto  

      zkus par krat preruckovat na necem podobnem. Na detskych hristich, nebo open air fitness je takovych zebrin dost. Dost to popravi pater, zabere minutu a hned uvidis, ci to neco pomuze

      0 0
    • Pista.Wassermann  

      Myslím, že máš problem se zakulacenim. Tedy s tím, že se zřejmě neumíš zakulatit v krizove oblasti. Mám kamaráda, který měl možná dosti podobný problém, ale měl jsem to štěstí, že jsem ho viděl za jízdy. Nemáš náhodou tendenci k lordoze? Zkrátka si myslím, jestli problém není ten, že primárně nejsi správně zakulacenélý proto, že máš pater v krizové oblasti zatuhlou, což může být způsob o tím, že v běžném životě chodíš spíše s lordozou, že jsi posazeny do krize s vypnutím břicha směrem dopredu. Tím, že se nezakulatis v místě krize, tak nejsi schopen se nad řídítka dostat jinak, než tak, že zbytek těla extrémně propnes, propadne se i v lopatkech a následně se zapres rukama do řídítek. Říkáš, že máš za jízdy lokty protnute, pokud máš však mezi lopatkami lavor dopředu, tedy lopatky vypnuté, tak to na věci nic nemění pak se po čase objeví dotalni strnuti mezi lopatkami, blokace drobného mezivlopatkovehho svalstva a sám znám, jak to bolí. Pokud však zvýšís flexi páteře se smyslu zabalení se, tedy kocici hřbet a to hlavně v té křížové oblasti, nemusíš mít ještě vyhráno, pokud máš zároveň ezenou hybnost v kyclich. Protože druhá sorta lidi s omezenou hybnosti v křížové oblasti to řeší tak, že v krizi se neohnou, takže tam jsou rovně a zbytkem zad dohání to zakulacení, což často nestačí a takového člověka poznáš, jak jede sice zakulaceně, ale s trupem temer vertikálně a spickama se dotýká řídítek, která často nemá ani nijak nízko. Když už se nemůže pridrzovat konečky prstů řídítk a musí se při prejezdu hrbů řídítek chytit, tak předklonu celý trup dopředu a najednou si strašně tlačí sedacími partie i do sedla a následně tito lidé tvrdí, že musí mít sedlo skloponk dolů, že jim brni pindik apod. Takže má ráda zní, snad ze co nejvíce zvýšit hybnost páteře a to hlavně ve smyslu zakulacení, ale. Jednak také rozsah pohybu trupu vůči nohám, tedy rozsah v kyclich. Z ničeho jiného, než z nedostatečného rozsahu pohybu páteře a následně strašně strnule poloze na kole tvé problémy nejsou. Dále v dnešní době roli kvyzdvihovane rovnání se na židlích, prolínání hrubniku, brada vzad atd. je fajn, ale nesmí se zapomínat na zachování celkove ohebnosti páteře. Kdo z vás.doma.dela venstoje záklony a v klece kočičku?

      0 0
      • milan.v  

        „…se po čase objeví dotalni strnuti mezi lopatkami, blokace drobného mezivlopatkovehho svalstva…“

        Ano, o tom píšu o příspěvek výše, to je ten problém, kterým patrně trpí…

        0 0
      • biker jura  

        Tohle je velmi kvalitní reakce! Pohyblivost jednotlivých segmentů a pak páteře jako celku je klíčová a pak je potřeba říct, že vyloženě neexistuje špatná pozice ani pohyb, ale spíš pozice a pohyb, na který není tělo připraveno.

        0 0
      • vojtaaa  

        Díky moc za reakci, vypadá to, že víš o čem mluvíš. Jestli mám tendenci k lordoze asi nedokážu sám moc posoudit. Ale mám od fyzioterapeutky doporučené hodně cviků na uvolnění právě oblasti beder, SI skloubení, kyčlí, takže problém (nejen) v téhle oblasti určitě je.

        Ty tady hodně popisuješ, jak to funguje a co může způsobovat bolest v horní části páteře během jízdy na kole, ale u mě to kolo nebude příčina bolesti (celou zimu jsem nejezdil, za poslední měsíc jsem byl asi třikrát). Spíš mám problémy v běžném životě a tím pádem se to samozřejmě projeví i na kole.

        Jinak kočku dělám každé ráno :) plus další cviky, jak už jsem popsal výš. Ráno cca 20–30 minut protahování každý den, odpoledne (snažím se každý den, ale ne vždycky to vyjde) ještě k tomu trochu posilování převážně podle DNS – taky doporučené cviky od fyzio.

        0 0
        • Hadato  

          Podle mě je ideální je cvičit víckrát denně, třeba i kratší čas. Protahovat by se mělo až po zahřátí svalů, tedy po cvičení. Když začneš protahovat hned ráno, ztuhlý, ničemu to moc nepomůže.

          0 0
    •  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.