Posed - Kulatá, nebo rovná záda

91 nepřečtených
  • Kelib

    Zdar lidi

    Držíte na kole kulatá, nebo rovná záda?

    Já to do minulého roku nijak neřešil, přes zimu jsem ale začal posilovat a naučil se při cvičení rozlišovat mezi držením rovných zad (posilování zad) a zakulacených (posilování břicha) ((zjednodušeně). Jaký je správný / jaký máte posed na kole? Snažíte se držet záda narovnaná? Výhody, nevýhody? Rozdíl mezi MTB a silničkou?

    Můj pocit: Když jedu s rovnými zády, nemám tak vyvrácenou hlavu nahoru a jede se mi lépe.

    Anketa: Máte při jízdě rovná, či kulatá záda?

    5x
    24%
    3x
    14%
    0 0
    • Kelib  

      Žádné reakce? :)

      0 0
    • novas752  

      Co já vim jak mám záda. :)

      Rozdíl mezi mtb a silničjou je ten, že helma na silničku nemá štítek – nemusíš hlavu tolik zaklánět v případě ohlých zad.

      Taky podle mě neni ohnutý a ohnutý – někdo to ohne v bedrech, někdo se hrbí až v hrudníku.

      0 0
      • IndyCZ  

        Vidět rozdíl mezi MTB a silnicí ve štítku na přilbě, to už chce opravdu pokročilé znalosti. :-))

        0 0
        • novas752  

          Tak největší rodzíl v zahnutí hlavy udělá imho absence toho štítku (minimálně při srovnání s vrchnim úchopem na silniččce určitě ) = o ± autobus 20° větší zorný úhel vzhůru, takže hlava může být o pár stupňů méně skloněná.

          Ale pravda, přímo se silnicí nebo mtb to nesouvisí – na oboje můžeš vozit jakoukoliv helmu.

          0 0
      • puka  

        Čekal jsem že zmíníš posed,řidítka, aero, pláště, skákání, sílu větru, úhel slunce, jestli byl před jízdou na velký, jestli má přítelkyni, jestli je zrovna příliv nebo odliv a on z toho vypadl jen štítek..

        Cítím zklamání..

        0 0
    • Pedro404  

      Já při dlouhejch výjezdech dost trpim na křeče/pálení svalů v dolní části zad, mám podezření, že to je protože kulatim záda, ale držet je rovný je náročný. Každopádně předpokládám, že rovný jsou obecně lepší.

      0 0
      • X-biker  

        To je problém spíše slabých zad – doporučuju ještě zamakat a zesilit spodek zad ať se pak v sezóně zbytečně netrapis.

        Jinak rovna vs kulata je dle me z vetsi casti vec nastaveni posedu. Ja rad jezdim s rovnejsima coz na enduru jde, na silnici a xc chrtu asi tezko.

        0 0
        • Kelib  

          Právěže si myslím, že o nastavení posedu to není, viz. dva obrázky v úvodním vlákně.

          Neboli: Potřebuju dostat ramena půl metru před a půl metru nad zadek. Buď se ohnu v bedrech (je potřeba mít protažené hamstringy) a zbytek zad zůstane rovnej, nebo se v bedrech prohnu méně a záda zakulatím.

          Jinak souhlasím, chtělo by to zamakat a posílit vzpřimovače trupu

          0 0
          • Yura  

            Zavodaci nijak zada nedrzi. Kdyz uz sem davas nejake fotky, tak sem mas dat fotky s profilu a pak uvidis, ze kazdej ma ty zada uplne jinak. Nekdo je ma rovne, nekdo jako kul a nekdo rovne a zohle jen ve spodnich zadech jako treba Wiggo.. Tak jako tak to proste neni zdrava pozice pro pater. Takze jestlize to nechces resit riditkama ve vetsi vysce nez sedlo apod.. Tak dulezity je to co nejvic kompenzovat mimo kolo. Tzn posilovat(hlavne stred tela), protahovat apod.. To je u profiku taky dnes bezna praxe, ze vic a vic trenujou mimo kolo.. Driv se to neresilo a jen se jezdilo, ale telo to proste pak driv nebo pozdeji odnese..

            0 0
        • Pedro404  

          Neřek bych, že mam nějak extrémně slabý záda, dneska sem si zvednul maximálku na deadliftu na 100 kg při 64 kg tělesný hmotnosti, zato problémy s hrbenim mam zcela jistě.

          0 0
          • Erknold  

            Když koukám na lidi v posilce co už nějaký pátek cvičí, tak snad není cvik u kterého by se hrbili. Tak je asi lepší na ploténky, aby se člověk nehrbil.

            0 0
            • Pedro404  

              Při zvedání vah zcela určitě, proto předpokládám, že na kole to bude stejný a muj problém bude v tom, že si na něm na to držení rovnejch zad nedávám pozor.

              0 0
      • mr.ricardo  

        Nerekl bych slaby zada, tipnul bych spis zanedbany jadro, coz se na kole kompenzuje prave spodkem zad a proto boli.

        0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • Hartmut  

          Presne tak. Brisni svaly, ktere jsou vespod a moderne se jim nadava core muscles :-)

          K te pozici: rekl bych spis, ze to u kazdeho vypada jinak a ze kazdy trpi jinou nedokonalosti posedu. Vezmete si treba Bertika a jeho (na jedne strane vyrazneji) zdvizena ramena. Tohle by teoreticky nemelo byt, ale asi se shodneme, ze v jeho pripade to pomerne slusne funguje.

          Bedra kulata (nekde na netu je o tom pekny clanek od Ondry Vojtechovskeho), jinak se spatne (nerovnomerne) zapojuji predni stehenni svaly. Zbytek zad pokud mozno rovny, ramena pokud mozno vzadu a dole. Dole pracuje bricho, nahore trapez.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…osez-na-kole

            Stabilizační práce šikmých břišních svalů je nenápadná, ale o to významnější. Předěl mezi „horní“ a „dolní“ polovinou těla, pokud něco takového vůbec existuje, se funkčně nenachází ani ve výši přirození, ani ve výši pupku, jak by nám snad mohlo připadat. Myšlenou čáru bychom mohli snad namalovat podél dolní hranice hrudníku. Právě tady se nachází rozhraní mezi dolní,šlapající a stabilizovanou, a horní, volně odpruženou částí těla.

            Tělo, sedící na sedle, by se mělo chovat jako prut, vetknutý šikmo do sedla, na druhém konci zatížený koulí, představující hlavu. Ruce by měly pouze volně ležet na řídítkách a neměly by nést prakticky žádnou jinou váhu, než svojí.

            0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Nekdo tak, nekdo tak. Ve Fiziku na tom zalozili trideni sedel.

      http://www.fizik.com/…t-evo-animal

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Aha, Fi'zi:k si nikdy pořídit nemůžu, protože normálně položím na zem celé dlaně, Snake by pro mě bylo málo.

        Marketingově dobře uchopitelné, ale přesto nepřesné – když má někdo ruce jako gibbon, tak se k podlaze dostane i s podstatně menší rotací, než člověk s pažemi o 5–7 cm kratšími.

        0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • oddie  

        Hm, tak podle toho bych měl mít „flat“ sedlo, ale já mám „waved“ Romina, to jsem z toho trochu vedle.

        0 0
        • MlokCZ  

          Já bych zase měl mít aspoň „In-between“ a nejvíce mi sedí „flat“ sedla. Na jednom kole vozím ještě hodně starý model Nisene s Ti ližinami, který se trochu lišil od ostatních provedení Nisene (konkrétně je zcela rovný, ostatní provedení Nisene nejsou úplně rovné).

          A na druhém kole vozím Nisene sport, které už není zcela rovné.

          A to rovné mi sedí nejlépe ze všech sedel co jsem kdy zkusil (a že jich bylo hodně). Sport verze Nisene, která už má náznak prohnutí mi celkem sedí taky, ale o trochu hůře než to rovné provedení.

          Bohužel těch starých zcela rovných Nisene s Ti ližinami mám už jen jedno rezervní (a už pár let nejde koupit), tak si ho šetřím na HTčko.

          Měl bych vyzkoušet Tundru bez žlábku (nevyhovuje mi žlábek uprostřed sedla), to je téměř totožné s tím starým Nisene (je bližší tomu starému Nisene s Ti ližinami než aktuální model Nisene – ten odpovídá té verzi sport co vozím na druhém kole).

          Ale nějak se mi nechce zase testovat nové sedlo, když i ten Nisene sport mi sedí slušně (i když ne tak perfektně jako to druhé provedení Nisene). Až dodělám to nasazené + to jedno v zásobě na HTčku, tak mě to stejně donutí otestovat.

          0 0
      • obda  

        Hezky, tak to jsem jasnej bejk :D

        0 0
    • heyjoe84  

      Enduro – záda rovná, problém vyřešen :)

      0 0
    • maajkee  

      Od ty doby co jezdím na silničce tak se mi pěkně zkulatily záda :) vím mel bych je posilovat, ale není čas :)

      0 0
    • Žídečeček  

      Čau, využiji tohle téma k dotazu ohledně bolesti zad. Oblast se projevuje v oblasti spodních zad a ne jen při kole ale i při sezení při delší jízdě v autě. No a na kole je to celkem síla už tak po 1,5 hodině. Zkoušek jsem rehabilitace a moc to nepomáhalo…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jak reaguješ na McKenzie ?

        0 0
        • MlokCZ  

          Z mnoha let sezení (po mnoho let špatného) u počítače jsem si „vypěstoval“ zcela nedostačnou bederní lordózu a před rokem mě to začalo více zlobit (bolest beder hlavně při samotném sezení).

          Na kole to kupodivo bylo většinou ok a ozvalo se jem ojediněle.

          V autě mě to zlobilo také dost jako Žídečeček, protože většina sedaček má tvarování na přirozenou bederní lordózu a tam mě to při nedostatečném/žád­ném prohnutí brzy velmi tlačilo a tím i pak bolelo.

          Konečně jsem s tím před několika měsíci začal něco dělat a teď se konečně dostavuje velké zlepšení. Po konzultaci s fyzioterapeutkou se základem nápravy stala kobra co nejčastěji (cvičím toho více, ale kobra je z toho nejdůležitější). A to jsem na tom nebyl zase tak tragicky, že bych nedal nic, na odkazu dám u kobry trojku a zcela bez bolesti. Jen jsem ji dával ze začátku v naprosto nedostatečném rozsahu, který pomalu a jistě pořád zvětšuju.

          Kromě cvičení bylo ale rozhodující napravit (nebo se aspoň postupně snažit napravit) posez na židly, který po těch mnoho let ten problém vytvářel a dál by zhoršoval. Kromě toho, že se na správnou polohu snažím co nejvíce soustředit, tak trvale používám i mckenzie bederní polštářek (i když židle nemá skoro vůbec tvarování v bederní části, tak zatím zvládám jen poloviční mckenzie polštářek a jen třeba hodinu denně a i na tu jsem se musel postupně dopracovat a pořád prodlužuju).

          Související problém a to hlava moc dopředu a ramena dopředu se hlídáním bederní lordózy a zejméně mckenzie polštářkem řeší samovolně (prohnutí v bedrech samo tlačí ramena i hlavu dozadu).

          Současně mě už i sem tam zlobila mírná bolest na bederní ploténce, což je takový malý náznak počátku vyhřeznutí ploténky způsobený tím stejným.

          To se mi po těch pár měsících spravilo už téměř úplně.

          V mojem okolí tohle má více lidí. Samotné rehabilitace to nevyřeší, protože jsou jen krátkodobé a po málo času a hlavně neřeší ten zdroj problému (u mě to celodenní špatné sezení). Dobrá rehabilitace by měla jen nasměrovat co s tím a při tom zjistit co přesně je špatně.

          A postupně se mi daří přenášet správnou polohu těla i do pohybu, třeba u chůze už to dodržuju většinu času (tam jsem hlavně vystrkoval dopředu ramena a hlavu).

          0 0
          • Las  

            Mám podobný problém, kobrou napravuji výhřez, zatím úspěšně. Hlavně se snažím posílit stabilizační systém a intenzivně cvičím. Na sezení vyzkoušej gymnasticky míč, mně to pomáhá. Jinak asi 3 roky cvičení a jsem celkem ok, v podstatě bez problémů, akorát při delší vyjíždce v sedle mě začnou bolet záda, tak se snažím srovnat posed, zpomalím a nejsem schopen s nikým udržet tempo. Teď jezdím spíš terén, kratší trasy a víc ze sedla a je to ok:).

            0 0
            • MlokCZ  

              Mám tu stabilizační židly, tedy podobné jako na míči, jen se na tom lépe sedí. A posilováním jsem začal už před delším časem jako první. A ani jedno moc nepomáhalo. Jak jsem měl přetížená bedra ze špatného sedu na židly, tak další zatížení to spíš zhoršovalo (cvičil jsem se zaměřením buď na celek nebo hlavně břicho se snahou o perfekntí provedení, takže jsem spodní záda cíleně nezatěžoval).

              Teď občas nějaké posilování zařadím, ale nepřeháním to. Stabilizační systém nemám úplně ochablý, hodně let jsem hrál vždy minimálně přes chladnou část roku squash a tam se zatěžuje skoro vše na trupu.

              Výhřez jsem měl opravdu zatím jen náznakem v počátku, takže to nebylo tak hrozné. A na kole jsem to měl v pohodě, loni přes léto žádný problém ani 6h+ vyjížďky. Ze sedla jsem ale jezdil vždy poměrně dost a to i když jedu na fullu.

              Problém jsem měl téměř výhradně při sezení v práci s bolestí celých beder (samotné místo u plotýnky se ozval jen sem tam trochu), ale i to už se hodně zlepšilo a už se to ozve jen sem tam slabě a krátce.

              A pak chodím (to už delší dobu, minimálně tak 3 roky) pravidelně na masáže.

              Příští zimu asi zase po letech zařadím trochu posilovny.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.