• Tydlii

    Zdravím, pořídil jsem si na zimu silničku. Mám na ní cca 200km a postupně mě začalo bolet v kříži (po hodině od vyjížďky to přejde) a taky mě bolí kyčle. To nepřejde vůbec (jezdím 4× týdně) a dělá mi to z jezdění peklo. Sedlo jsem si dal stejně vysoko jako na mtb, jedná se o toto kolo:

    https://cyklobazar.cz/…ndale-caad-6

    Nevíte, kde by mohla být chyba? Co mám zkusit změnit ohledně posedu?

    0 0
    • Tydlii  

      Edit: bude to spíš celý od zad, houby tomu rozumím…

      0 0
    • JakeF  

      Je to hodně od stolu, ale pokud vyjdu z toho, že na bajku máš optimální posed, tak na silničce víc ležíš, proto se sedlo dává o něco víc dopředu a nahoru.

      0 0
      • allrose  

        +1

        0 0
      • Tydlii  

        Ještě mě napadá, na bajku mi vyšly kufry na botě úplně dozadu (jinak bolí kotníky), ta silnička je delší, nemůže to být tím? pro představu – když vytočím přední kolo a zároveň mám kliku v přední pozici, tak si kopu do předního kola. za jízdy mi to nevadí, ale při nasedání jsem si toho všimnul.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Co oblečení?

      0 0
    • Doyle  

      Pokud máš takové problémy, tak si někde zaplať osobní nastavení posedu. Pokud to i přes to nepomůže, tak silničku prodej a dál to neřeš. Silnička není ideální pro všechny.

      0 0
      • Tydlii  

        tak to samozřejmě můžu, ale jak jsem psal – mám to kolo krátce a rád bych si s tím pohrál ještě sám. Zajímá mě do čeho šťourat a do čeho ne – jestli má smysl zkoušet něco dělat s těma kuframa, nebo ještě ladit výšku sedla, předozadní posun… Je to náročný i v tom, že něco změním ale než se to projeví tak to chvíli trvá a jezdit přes bolest fakt není příjemný… Když jsem ladil na horáku, tak jsem po 10 km věděl, jestli je to posun správným směrem nebo ne. Když ale bolest cítím ještě teď, tak to mám pak poznat po chvilce jízdy?

        Navíc jezdím obě kola, takže není realný např. před každou vyjížďkou štelovat kufry…

        0 0
        • JakeF  

          Podle levný silničky jsem čekal, že jsi limitovanej rozpočtem… Ale podle bajku v profilu to moc nevypadá, takže na silničku druhý boty a šupem na BG Fit. Není to levná sranda, ale kyčle si rozesrat fakt nechceš, ty umí nehezky bolet…

          0 0
        • Petr L2  

          Ja kdyz jsem pořídil gravel, tak jsem tak dlouho laboroval s posedem, že jsem si totál rozhodil záda. Nic nepomohlo, ani pokusy přenést posed z MTB, ani poučky a různé tsbulky s nastavením. Správnou pozici mi nastavili až na nastavení posedu na Retül.

          0 0
        • Doyle  

          Dvě rozdílná kola – dvoje tretry.

          0 0
        • Pikaču  

          Taky me obcas trápí leva kyčel ( mam v ni i artrozu 2 stupne) a mam to převážně od zad ( bederka). Je potreba zada rovnat-fyzioterapeut nebo dornovka, cvičit a strecovat. Je to boj. Rozhodne bych to nevzdaval. Kdyz jsou zada v pohode tak je kycel taky v pohode.

          Nebo si rikej jako ja ze bolest je jen iluze :)))

          0 0
        • Fazzy  

          Nevim jak si na tom fyzicky, ale jestli máš ochablý břicho, je potřeba zkrátit posed a postupně břicho posílit. U předozadní pozice sedla, bych dal bacha, abys našlapal moc před sebe.

          0 0
    • Blecha  

      Ahoj,nechci zakladat nove tema a v historii sem to nikde nenasel tak pisu sem prosim o radu,chtel bych se optat jak resite kdyz vam je zima na zadek,kycle a na stehna. Jezdim v zateplenych kalhotech s neprofukem vepredu (Etape Freeze WS) ,jeste davam navleky na nohy s funkcnimi spodky od sensoru ale staci aby trosku fouklo a kycle me boli tyden.Premyslel jsem o koupi kratasu se zateplenim Silvini Orco ktere jsou vetruodolne.Dekuju za kazdou radu.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Rukavice :-)

        0 0
      • Pavel  

        Podívej se do občanky..

        (tohle mi říká moje žena)

        ;-)

        0 0
        • Blecha  

          Jako ze sem na to stary jo , je mi 27 :D

          0 0
          • Pavel  

            Aha, tak to ještě ne tak úplně starý. :)

            Ale klouby si chraň, ony si to moc dobře pamatují a pak se ti pomstí, takže klidně voz ještě jedny zateplené kraťasy.

            0 0
      • Ter-exx  

        Ahoj, někdy to řeším tak, že si beru ledvinový pás co vozi motorkáři.ale ideální to není bo se šlape blbě a potis se pod tím.beru to jen ve velkým mrazu.jinak prostě jak píšeš,kyčle a spodní záda..tam je zima no.

        0 0
      • mirage  

        Víš co zkus. Já jak vyjíždím je chladno a vím že budu citit chlad na zádech,kyčle,ko­lena,ramena, tak máznu hřejivou mastí, ale jen tak trochu, protože jak se to zahřeje, tak to až pak pálí. Mám přímo toto http://www.herbavera.cz/…hrejivy.html Bude ti stačit tech 200ml, stojí to kolem 60kč. A fakt ti to krásně prohřeje ty partie, které ti chladnou, A za zkoušku nic nedáš.

        0 0
      • plzakj  

        Ja vozim pres capaky normalne volny krataky (endura mtr). Neni to neprofuk. Ale ve velkych mrazech nejezdim a v kolem nuly tak max 2h na mtb. Jestli se ptas na 4h silnicni svih, tak to chce asi specifickej matros.

        0 0
        • Pavel  

          Já vozím skrzevá kyčle přes čapáky ještě jedny čapáky..

          0 0
    • Romancero  

      mně dělal trochu problém jiný q-faktor u silničního a horského kola a přechod z klasických pedálů na SPD…také rozdíl mezi hliníkovým rámem (tužší) a ocelovým jsem dost dlouho cítil!

      zkus to jestě proměřit a zjistit rozdíly v posezu oproti MTB – předozadní poloha sedla, nastavení kufrů, atd…někdy to bývají detaily!

      a třeba i jiné vibrace rámu a „tvrdých“ výpletů od tvrdé silnice mohou dělat svoje..

      PS: teď jsme si všiml , že reaguji na starý dotaz! no nevadí nechám to tady :-)

      0 1
    • janJanek  

      Já jsem třeba řešil něco podobného, ale zjistil jsem, že to vubec nebylo posedem, ale měl jsem nějaký problém přímo s kyčlí. Je zvláštní, že se mi to dělo ale jenom při jízdě na kole a při žádném jiném sportu ne. Je to asi dost specifický pohyb. Ale určitě bych hledal nějakou příčinu, buď od těch zad, nebo to může být klidně artritida nebo tak něco. A mrknout na něco takového https://www.kloubin.cz/bolest-kycle/ Pomoci by mohla i ta kloubní výživa, ale to je při sportu základ.

      0 1
      • capis  

        Mám po operaci TEP kyčle. Kyčel nebolela ani při jízdě na kole, ani při chůzi. Vždycky jsem měl ukrutné bolesti v bederní oblasti a chvíli trvalo, než mi přestali lékaři léčit „záda“ a podívali se na kyčel. Teď po deseti měsících už pohoda, tedy v rámci možností a věku. Škoda, že kvůli Covidu jsem na operaci dva roky čekal.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Teda nerozumím těm deseti měsícům :-O Můžeš to nějak popsat? Zřejmě mě čeká podobný rozhodnutí :-)

          0 0
          • kankrlicek  

            Deset měsíců je pro každého jinak. Můj kamarád (62) má obě kyčle nové, leze jak divý a rozhodně nic lehkého. Začal lézt po cca dvou měsících. Já jsem skoro rok byl na tom ,,špatně". Je to jako se zubní protézou – s ní je to mimořádně lepší než bez zubů, ale vlastní jsou vlastní.

            Nejlepší je jít na operaci teprve tehdy, když není přes bolest zbytí. Pak si člověk váží té náhrady. :)

            Míra

            0 0
            • Smazaný účet  

              Hele mám kamaráda v Bavorsku a ten po dvou měsíchc lyžoval ;-) Tak že mě těch deset měsíců zarazilo :-(

              0 1
              • kankrlicek  

                Von to má každej jinak, já jsem bolestínek.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Aha :-) Ok

                  0 0
                  • kankrlicek  

                    Jeste dovysvetlim. :)

                    Prvni kycel – za 5 mesicu jsem jel nejaky 50km mtb zavod, prehnal jsem to se snahou, tak jsem to v pulce zabalil. Po zime jsem dal uspokojive Selu. Jel jsem take s kamaradem (dodnes ho obdivuji za trpelivost) tyden po Svycarsku mtb z Zurichu do Bellinzony.

                    Pak jsem sel na druhou, a to uz takova sranda nebyla. Cca rok, nez jsem se citil dobre a kolo je uz na druhe ci jake pozici.

                    0 0
              • capis  

                Po dvou měsících lyžovat, to se mi nezdá, já měl tři měsíce berle. I teď když jdu na chatu, tak si do kopečku beru trekové hole, nebo aspoň jednu. Na kole to jde líp. Víš jistě, že ten tvůj kamarád měl skutečně TEP kyčle? Mě se jen jizva hojila víc jak měsíc. Ale jak píše Kankrlíček, každý to má jinak. Jinak se ti to hojí třeba ve třiceti, jinak v pětašedesáti.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Hele nevím co je TEP, ale vyměnili mu kyčel, dostal novou, Po šesti týdnech nepotřeboval berle. Hojilo se to krásně rychle. Mám kamarádku v Teplicích v Beetovenu a ta mi řekla, že podobný operace se dělají už i v ČR. Že jim tam občas přijde člověk, kterej má podobnej průběh. Jen mi teda není jasný, jak tohle v ČR řeší zdravotní pojišťovna, ten výběr :-D

                  0 0
                  • capis  

                    Ano, TEP – totální endoprotéza – celková výměna kyčelního kloubu. Já jsem neplatil nic.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak by tou vás mělo být, že nic neplatíš. Jen mi není jasný, jak dělají ten výběr :-O normální operace / lepší operace

                      0 0
                  • jeffi  

                    Mám taky po TEP a tak se přidám s troškou do mlýna.

                    Ty berle na 3 měsíce jsou nutnost, aby dorostlo svalstvo, které drží kyčelní kloub v jamce. Při operaci se to musí celé odřezat , dát nové, a pak pokorně čekat, až to sroste. Jinak to „vyskočí“ z polohy a jdeš na operaci znovu. Cvičení je nutné, aby se dorůstající a ochablé svalstvo posilovalo. Takže žádné „turbo“ termíny neprovozujte. A lyžování po 2 měsících je fakt blbost. Po cca 6 měsících jsem byl schopen výletu 10km, s holemi a s protesty zesláblého svalstva.

                    Kvalita náhrad – hlavním kriteriem je věk, tedy předpokládaná doba funkčnosti. Nám mladším dávají keramické dosedací plochy. Je ale nutné , aby se člověk vyvaroval sportům a aktivitám, které to mohou „rozbít“ nebo předčasně urychlit opotřebení. Na můj dotaz, jako to dlouho vydrží – no pane, podle toho, jak se k tomu budete chovat.

                    Před operací jsem již na kole nemohl jezdit. Zborcení původního kloubu znamenalo, že noha neměla tzv. nulovou osu, byla ale o několik stupňů vychýlená. To byl důvod, že člověk kulhal, při jízdě na kole to dělalo na nohu páku, takže také bolest. Odhalila mi to fyzioterapeutka měřením a hned mne poslala na ortopedii.

                    1 0
                    • Smazaný účet  

                      No, jak je vidět, tak při nějakým způsobu operace to nutnost není ;-)

                      0 1
                      • Krov  

                        Nejsou žádné zázračné operace, po kterých můžeš dřív sportovat. Jakýkoliv vrůstající (necementový) implantát, který se dává mladším a aktivnějším, vyžaduje cca 3 měsíce nezatěžovat plnou vahou, tzn. chodit o berlích. To, že je někdo odloží dřív, je sice možné, ale ne moc rozumné a většina lidí nechce riskovat selhání implantátu, protože kost musí pořádně vrůst do pórovitého povrchu. Dřív se můžou berle odložit u cementovaných náhrad, ale to je řešení pro seniory, s nižší plánovanou životností a odolností. Z typů operací stojí za zvážení ještě tzv. miniinvazivní, tzn. přístup zpředu, kdy nejsou operací tolik postiženy tkáně (neřeže se třeba kloubní pouzdro), takže v prvních týdnech se člověk cítí líp a je nižší riziko vykloubení, ale pořád je to vrůstající implantát a je dobré mu dát čas – tyhle operace se běžně dělají na pojišťovnu, ale nejsou vhodné pro každého, záleží na tloušťce, úhlech atd., rozhoduje operatér. Další diskutovaný typ operace je tzv. resurfacing, kdy se stehenní kost neřeže a jen se na ní nasadí kovová čepička, ale zase to nemá vliv na zkrácení doby zotavení, jamka je klasická vrůstající, navíc se od ní už několik let spíš upouští, protože má o trochu vyšší procento selhání.

                        1 0
                        • Smazaný účet  

                          Hele já s tím nemám žádnou extra zkušenost ;-) To, že lidi nepotřebujou berle po šesti týdnech je zkrátka fakt. Zatím jen sbírám informace, abych si mohl vybrat, kde si to nechat udělat. Musí to být v EU a proto z hlediska rychlé rekonvalescence vychází nejlíp Německo.

                          0 0
                          • Krov  

                            Moje zkušenost je, že si tělo stejně nakonec řekne samo, kdy si co můžeš dovolit. Na bajku jsem začal jezdit po dvou měsících, ale chodit jsem mohl rychleji až po 4 měsících a další 2 jsem se učil chodit správně symetricky, třebaže jsem si to hlídal. Kolečkové lyže po 5 měsících s trochou nejistoty a pořádná horská túra (včetně dlouhé feráty) až po 6. Běhat jsem trochu začal až po roce, ale to mi moc nesvědčí. Lezení je naopak kupodivu v pohodě, rozhodně mě kyčel neomezuje.

                            1 0
                      • kankrlicek  

                        Dávám za pravdu o způsobu operace. Můj přítel (USA) šel na jednu kyčel, jizvu má zepředu, já mám jizvu na boku, mírně dozadu. Druhý den šel domů, po 14 dnech cvičil dřepy. To jsem si vůbec nedovedl představit. :) Taky záleží na druhu náhrady.

                        Edit: Potvrzuji kolegu – přečetl jsem si to později.

                        1 0
        • capis  

          Pro upřesnění, mám deset měsíců od operace, chůze v pořádku, kolo v pořádku. Rehabilitace poctivě, hlavně cvičení a přes zimu rotoped 2× denně po 25 až 30 mimutách. ( rehabilitace – jeden měsíc v lázních – Klimkovice – super)

          2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.