• wbiker

    Ahoj. Na tohle téma už se trošičku málo mluvilo v přispěvku „Koupili by jste si krossové kolo?“ a chtěl bych se zeptat, jestli je někdo jezdíte a jaké jsou vlastnosti v terénu? Jediný, co o tom vím jsem četl ve Velu a tam zmiňovali lepší průchodnost v terénu na úkor větší lenosti. Tu průchodnost tam argumentovali tím, že větší kola líp přejedou různý nerovnosti než kola menší. Co je na tom pravdy?

    0 0
    • jecnak  

      Pruchodnost jako takovou bych nevidel jako nejvetsi vyhodu, spis to, ze je kolo takovy klidnejsi a lip se s nim jede v terenu kdyz uz naberes rychlost (setrvacnost kol, lip si poradej s dirama atd.). Je to takovy jakoby tank, ale chce to odpovidajici plaste.

      0 0
    • cabbage  

      jak se to vezme, pres koreny to jede lip- to uz vyplyva z vetsiho polomeru kol, ale treba gung-ho co jezdi GF 29" se zasek prevodnikama na bikrosce, kde normalni 26" v pohode projede, takze ta pruchodnost neni tak jednoznacna.....

      0 0
      • Tomcat  

        z… coze ? Kde ze 29ku tyral? :-) vy me lidi dostavate a pak si stezujou zeto XC nic nevydrzi

        0 0
    • lubos  

      Motorky a sjezdaky maji zadni kolo mensi – 24" tak nevim. Ono s tim obvodem … hodne udela treba 1.8" vs. 2.25" plast na 26" kole.

      0 0
      • petrun  

        No teď jsem našel na jiném fóru tohle : Trek přišel se specialitou – přední kolo 29". zadní 26"! Velké přední kolo usnadňuje překonávání překážek, malé zadní umožňuje použít dosavadní převody beze změny. Takže máš asi pravdu.

        0 0
        • Twister  

          Ve velu to testovali, a dojem byl, že přední kolo slušně překovává překážky, ale zadní už s nima má větší problém. Taky se projevyla rozdílná styčná plocha kola při bždění.

          0 0
        • Tomcat  

          plocha pri brzeni no napadame neco o tom ze plocha nerozhoduje spis bylo jine zatizeni a setrvacnost

          0 0
    • petrun  

      V zimě jezdím 29" a největší výhodu vidím v tom že se ve sněhu, blátě a písku tak snadno nezahrabává jako 26". Často jezdím zkratkou kde je cca. 50m hlubokého písku. Když tam vletí někdo v plné rychlosti na 26" zaručeně hodí mrchu. Na 29" je to v pohodě.

      0 0
    • hombre_71  

      Jak už jsem psal do jiného vlákna, za všechno může marketing. Tak teď nám budou všechny firmy tvrdit že 29´kola jsou to pravé. No nějak z nás ty prachy dostat musí že jo :-D (Ne že bych chtěl Garrymu Fisherovi sahat do svědomí, ale nebyl to právě on kdo prakticky zavedl 26´ jako standart pro MTB ? A po třiceti letech prozřel a vrací na začátek…)

      0 0
    • BB  

      Koupil si to syn, říkám tomu obluda, ale při jeho výšce 2 m je to první kolo, které se mu nezvedá ve výjezdech. Na XL 26 měl tak vytaženou sedlovku, že seděl prakticky za zadním kolem, takže se mu to zvedalo.

      0 0
    • pasek  

      no s tou pruchodnosti terenem nejni to jen fama zas mi prijde ze 26 maj v prumeru vidle z vetsim zdvihem coz tu pruchodnost taky zlepsuje ne? …takze by se to mohlo nak tak vyrovnat… (jen takova moje uvaha:-)

      0 0
    • jerrry  

      no nevim .. mlada ma 29" cross. Ma podstatne lepsi fyzicku nez ja, coz priznavam vcelku nerad, ale ze by mela lepsi pruchodnost terenem nez ja (26", full) se mi teda nezda. Nezda se to asi ani ji. Jak na to svoje kolo nedala nikdy dpoustit, tak ted zacala posilhavat po klasickym bajku. Obcas si pujcuje moje stary kolo(26, HT) a rika, ze to sice „prd“ jede (chapjme dobre – po pevnych cestach nebo asfaltu) ale ze si na tom v terenu podstatne vic uzije – ze je to na to nase blbnuti podstatne lepsi.

      0 0
    • Vegan  

      Osobne mam letosni model Superioru XP 929 Disc a musim rict ze tolik chvalenou lepsi pruchodnost poznavam pouze v sipkem terenu tedy na borive hline na pisku nebo trebas jehlici, ale ne na kamenite ceste ale to oc u 29` jde je to, ze kdyz na 26` jede 150cm vysoka slecna je to ok, ale kdyz jsem na 26` byt 21.5` ram sedl ja se svyma 193cm vypadalo trosku komicky. Takze zaverem 29` je proste pro velke lidi pro mensi je to spise prekazkou ja s zadnou nizsi manevrovatelnosti nemam problem, ale verim ze clovek ktery ma 175cm a dejme tomu 65kg asi myt bude coz se me 90kg hovadu asi nestane :)

      PS: logicky k velkym ramum patri vetsi kola to je jakoby nakladak jezdil na 14` s fabie :)

      0 0
    • Coudy  

      Kto 29"-ku skúsil, iný bike nechce :-) Ja viem, že sa k 26"-ke už nevrátim, mám však 193 cm :-)

      0 0
      • Vegan  

        no to ja take ne to je jako bych se vracel na trikolku :P leda ze bych se casem scvrknul :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.