• HROOLI

    Čau, potřeboval bych poradit s výběrem zimních treter. Loni jsem jezdil v letních obalených několika páry ponožek, navrch návleky ,ale stejně mi pokaždé na kost zmrzly palce a dlouho jsem v nich neměl citlivost. Letos už nechci riskovat, můj požadavek je co nejnižší cena a přitom ty nejvíce odolné vůči mrazu i v –10C.

    Co třeba toto http://www.cyklobazar.cz/…try-exustar/ ? Jen to jsou bikové, tak nevím, zda by tam šel dát shimanácký silniční kufr..

    0 0
    • tonik666  

      Shimano MW80 nebo Northwave Celsius/Celsius Arctic. Northwave jsou větší. Letní Shimana jezdím ve 45, MW80 mi padly ve 46.

      0 0
      • tonik666  

        Chtěl jsem říct že Northwave jsou širší než Shimano, ne větší.

        0 0
    • Ricci  

      Z toho si nic nerob,mne mrznu aj v NW Celsius :-)

      0 0
      • Lister  

        Tak ony klasické Celsiusy nejsou extra zateplené – což teda beru jako výhodu.

        Rok mi chudinky ležely bez využití doma, protože jsem si je koupil na loňskou zimu a pak kvůli zdraví nemohl jezdit.

        První testovačka v sobotu, teplota kolem 8 stupňů, vzal jsme lehce zateplenou ponožku a bylo to přesně – nebyla mi zima, noha se jen lehce zpotila. Takže při použití lehké ponožky budou použitelné až k cca 12–15st a naopak s pořádnou fuseklí nebude problém ani v mrazech – takže pro mne osobně ideální bota, protože v teplotách mezi nad nulou toho najezdím rozhodně více než v třeskutých mrazech. IMHO bych ji nenazval zimní tretrou, ale spíše podzimní.

        0 0
        • Ricci  

          V mrazoch s poriadnou fusaklou problem bohuzial je… :-(

          0 0
    • Roman11  

      Shimano MW80 a když je mráz, tak vyndám vložky a strčím tam vyhřívané z lyžáků. Mají topná tělesa pod prstama směrem ke kufrům, takže pak je pohoda. Nevýhoda je, že máš na každé noze navíc bateriový pack, který taky něco váží.

      0 0
    • šlapatko  

      Jsem 4 rokem majitelem treter sidi diablo.Jsou ok od zhruba 15 do 0 stupňů.Potom to stojí za hovno a stejně je zima.V –10 taky jezdím, ale né déle než 2 hodiny.V téhle kose je ideální hodina.V podstatě všechny zimní tretry jsou jen do chladu.Né do mrazu jak si lidé myslí.Nemají nijak zvlášť odizolovano podrážku a taky nemají žádný matroš co zahřeje.Většinou mají jen membránu proti vodě.Ta nás v mrazu nezachrání.Rád bych jezdil v mrazu déle než dvě hodiny a proto pořídím klasické zimní boty s výstelkou a obyčejné platformy.Většinou noha promrzne nejdříve od kufru.samozřejmě každý člověk je originál a má jiný krevní oběh.Mi je zima v zimních tretrách a kámoš si chrochtá blahem v letních tetrách a návlecích.

      0 0
      • Ricci  

        mam podobne skusenosti…

        0 0
      • siskin  

        Stejná zkušenost s Shimano MW80.

        0 0
      • McBlacky  

        NW Arctic mají kromě membrány i zateplení.

        jediné co nemají ošetřeno je opět izolace od kufru. Je to o malinko lepší, ale pořád ne 100%. domácím tuningem se to dá zlepšit, ale pod –10st už to v nich nebude stejně komfort. Vytuněné Celsius mi vyhovovaly do cca –3, to se dalo i několik hodin (kvalitní ponožky, dost místa v botě)

        0 0
        • Pijer  

          V čen spočíval ten tvůj domácí tuning? To si dával pod vložku něco jako fólii za topení s alu vrstvou?

          0 0
          • Lister  

            Možností je několik, záleží jen kolik máš místa – běžně se používá třeba druhý pár vložek nebo speciální zimní tlusté vložky s nalepenou alufolii, strčit pod vložku alobal, termofolii nebo i tu izolační folii za radiátory – tu jsme tam měl já.

            0 0
          • antt  

            pokud nemáš úplně nové tretry anebo klidně i nové.. zkus kuchnout tu náplast co je mezi vložkou a kufrem ( je tam jen nějaká pěnová výstelka) a zkus tam místo té výstelky nacpat tu folii za to topení (třeba dvakrát přeloženou), pak to přelep nějakou páskou tak, ať se ti tama necpe vlhkost do boty a z té samé folie si vystřihni i vložku pod origo vložku a rozdíl bude neskutečný.

            Já loni jezdil i v cca –20 a víc a 3/4 hodiny jsem v tom vydržel bez problémů (turistická tretra, tenká a silná ponožka + neoprenový návlek přes tretru)

            0 0
            • Pijer  

              Díky oběma, tak nějak jsem si to s tou vložkou představoval. Na tu vnitřní krytku kufru se podívám, jsou to rok staré NW Arctic.

              0 0
            • McBlacky  

              u celsiusu by to šlo, ale artic má vnitřek komplet s chlupem i na místě pod vložkou. Skoro škoda to kuchat.

              jinak já to řešil nejdřív alobalem – to se rozmydlilo

              dvoje letní vložky – celkem ok

              zimní vložka s alu folíí – nejlepší

              ted u articů dám vložku s alu folií a možná nalepím na vložku další vrstvu folie

              0 0
              • antt  

                takové té lepící hliníkové? Ta bohužel nic nevydrží, hned rozpraská a špatně se sundává :(

                0 0
              • Lister  

                Osobně mám taky nejlepší zkušenost s těmi zimními vložkami, ale ta "radiátorová izolace je hned zatím – zpočátku je vysoká, ale rychle se sešlápne, netrhá se a rozhodně pomůže.

                0 0
          • erne100  

            Mám taky NW a obyčejná alu folie do kuchyně mi, zdá se, docela dost pomohla

            0 0
    • deekay  

      Trochu si dovolim vyuzit tenhle thread, at nezakladam novy.

      Ze si koupim zimni tretry, jsem si rikal uz minuly rok, akorat jsem nakonec nevybral.

      Vyzkousel jsem nasledujici:

      Exustar SM 343 – celkem sedly na nohu, jsou ovsem docela tvrde (takova celokozena holinka), nepusobilo to dojmem buhvijak pohodlne backorky a nevim jak na tom je exustar s kvalitou.

      NW Arctic – sice siroke v oblasti prstu, ale uzke v oblasti nartu (nevim, jak to mam presne nazvat, ale proste zhruba delkove uprostred nohy)

      Specialized Defroster – opet uzke uprostred

      Vyzkouset bych chtel jeste Shimano MW80 (pripadne novejsi 81, ale to jeste nikde nebude), ovsem nepodarilo se mi vypatrat v praze obchod, kde by meli skladem (velikost tipuju na 45, letni mam 44 specialized ta­ho).

      Napada jeste nekoho naky vhodny kandidat? Protoze to skoro vypada, ze opet budu bez zimnich botek…V pohorkach na platformach se mi moc jezdit nechce.

      Obecne to vypada, ze mam problem spis se sirkou stredni casti nohy, kde me ty boty sviraji, i kdyz jinak jsou vpredu siroke, mozna az moc (ty arcticy).

      0 0
      • Pebe  

        Gaerne

        Lake

        0 0
        • raceman  

          ta Lake neni zimni, ale jen vodeodolna s membranou…

          zimni laky jsou 301cky tusim, a ty uz asi nesezene…

          0 0
        • deekay  

          Bohuzel ty gaerne jsou tu prezentovany jako uzke :(

          Zameruju svoji pozornost na MW80, ale nenasel jsem bohuzel kam na ne v me velikosti.

          0 0
      • Motyll  

        platformy + pohorky

        0 0
        • deekay  

          To se mi prave moc nechce. Zaprve nemam pohorky s vhodnou podrazkou pro pedaly, zadruhe si ji nechci rozdrbat pinama. Zatreti mi jezdeni v pohorkach na platformach pride trochu jako hrani na piano v palcacich :)

          0 0
          • tonik666  

            Tenhle problém jsem taky řešil a nevyřešil. Koupil jsem 46, letní Shimana mám 45. Kdybys ty 46 chtěl zkusit, tak napiš maila.

            0 0
      • kolombo  

        Já mám ty Exustary a na to moje „zimní ježdění“ to stačí :-)

        0 0
      • Òéma2  

        Zimní tretry jsem teď hodně řešil. Jezdím na fatbiku a kombinace letních treter a návleků prostě nefunguje. Vyzkoušel jsem zimní tretry od Shimano a Northwave, ale nebylo to ono. Nakonec jsem se plácnul přes kapsu a koupil 45NRTH Wölvhammer.

        http://bikebrothers.cz/…vhammer.html?…

        Teď už vím, že to byly dobře utracený peníze. Jezdím celou zimu po Jizerkách a Krkonoších a pořád v teple.

        0 0
        • jecnak  

          Uz jsem o nich taky uvazoval. Jak je na tom podrazka s tuhosti? Stahovani nohy je na tkanicky?

          0 0
          • Òéma2  

            Podrážka je od Vibram. Ty boty dělaj ve dvou variantách – pro SPD a na platformy. Já mam SPD a tuhost je tak akorát aby si necítil pedál, ale aby v nich šlo i chodit. Stahování je na zdrhovadlo, to překrývá manžeta se zipem a sucháčem. Časem jsem došel k tomu, že je stahuju uplně minimálně, aby krev dobře proudila. Normálně mam boty 42, koupil jsem 44 a je to akorát na tlustou ponožku a ůžu hejbat prstama.

            0 0
        • RomanH  

          Tak je super, ze jsi se tady kvuli tomu zaregistroval

          0 0
          • jaja01  

            mno, ona je to takova reklamicka, viz jeho profil ;-)

            a k tematu – boty pekny, o tom zadna, ale ta cena je drasticka

            0 0
            • Òéma2  

              Hele, nebudu se tady skrývat za jinej mail :) Jen chci doporučit boty, co mam vyzkoušený a poradit, že dneska existují cyklistický boty s komfortem –18°C

              0 0
            • RomanH  

              jj, prave, mohl to uvest.

              Cena 9500,– je fakt drasticka. Verim, ze v nich bude teplo, ale popravde, pri konstrukci te boty nevidim duvod, proc nevolit univerzalnejsi variantu, trekovky + platformy. Stejne se kufr bude zasirat snehem, protoze ne vsechno jde v zime jet. Trekovky se pak daji vetsinou jeste levneji koupit v zahranici – treba Scarpy, ktere u nas staly 7.5t, vysly v Italii na necelych 5t. Na kolo / vylety ale budou stacit podstatne levnejsi.

              0 0
              • Òéma2  

                V trekovkách jsem předtím jezdil, ale jsem zvyklej na SPD a po čase mi to chybělo. Stačí kufr namazat olejem a funguje to. Jinak, když porovnám trekovky od North Face a tyhle 45nrth, tak 45nrth jsou o dost teplejší.

                0 0
              • jecnak  

                Kdyby nesaskovala koruna s kurzem, tak se jeste nedavno daly poridit za prijatelnejsi cenu treba na Bike-discount Uz jsem je tam okukoval drive, protoze moje stavajici starsi Shimana daji maximalne pristi sezonu a novejsi Shimana mi prijdou mene polstrovane a ostatni nove tretry take. SPD, respektive uchyt na kufr je treba pro me nutnost. Co me dostalo, je pouziti aerogelu jako izolace, to jsem snad jeste nikde nevidel.

                0 0
                • Òéma2  

                  Jo, technicky je to paráda. Cena je obraz dolaru za 25 Kč :(

                  0 0
    • Hynas  

      Už X let se rozhoupávám pro koupi zimních treter, ale zatím jsem každou valašskou zimu vydržel s kombinací: letní tretry, dvoje ponožky, zimní chlupatá vložka s hrubou aluvrstvou a neoprvenovými návleky návleky. A když je velká kosa, tak návleky beru dvoje. A když je v zimě i mokro, tak tašky z tesca. :o)

      0 0
      • Ricci  

        tak na toto by som nervy nemal to vsetko pchat na nohy :-)

        0 0
      • Lister  

        A ve volných chvílích se necháváš mrskat bičíkem a svazovat do kozelce, že? :-)

        0 0
    • Rulfino  

      Používám NW celsiusy a zatím spokojenost. pokud je extra zima a vlhko tak mam ještě návleky GripGrab Arctic. S tím už se dá vydržet. V –10 jsem zatim netestoval.

      0 0
      • Ricci  

        otestuj a uvidis,mne je v nich v –10C poriadna kosa :-)

        0 0
    • gargamel  

      Vozím specialized defroster a tulení ponožky a v –10 je stejně kosa

      0 0
    • Motyll  

      Netušíte, kde by se daly vyzkoušet ty Exustary v Brně? Dříve to měl Pells, ale dle jejich www je nemají.

      0 0
      • Motyll  

        Ověřoval jsem – Pells naskladní Exustary během tří týdnů.

        0 0
        • Paja  

          Pohlidal bych si to, bo co si pamatuju z drivejsich let, vetsinou sice naskladnili, ale od kazde velikosti tak 2 pary, takze vzhledem k tehdejsi cene (1700?) byly hned pryc…ikdyz od lonska meli nejakej jinej model s cenou neco pod 3000, coz by uz nemuselo jit tak na dracku.

          0 0
          • Paja  

            jojo to jsou ty stary SM450 co ma Maňas a Roman nastupce SM343 uz jsou trochu drazsi – vzhledem k tomu, ze v tech botach nejspis zas takovej rozdil nebude…

            0 0
            • Motyll  

              no ale v téhle cenové kategorii moc alternativ není…

              0 0
              • Paja  

                Porad je to nejlevnejsi alternativa, ikdyz treba zimni Shimana na kupkole uz nejsou o moc drazsi.

                0 0
                • Motyll  

                  Znám ty 450, to jsou takové sněhule a vím, že se s nima dá v zimě opravdu jezdit. Ty Shimana omrknu.

                  0 0
                  • Paja  

                    Ty exustary jsou vetsi bagancata, v podstate kotnikova tretra, shimana jsou v podstate nizky tretry, ke kterym je ta kotnikova manzeta pridelana neoprenem…

                    0 0
    • fousac  

      s dovolenim se pridam do klubu..

      taky uvazuju o porizeni zimnich bot, ale nejak furt nejsem schopnej nic vykoumat…

      zatim prezivam s letnima turistickejma + tenky nepromok navleky – a napr. v pondeli po 1,5hod. pri +1° az –3° sem mel porad nozky pekne v teple… ale to bylo za sucha…

      myslim, ze nekde se brodit snehem, breckou nebo chytnout dest pri +5°, tak uz by asi byl problem…

      plus neskutecnej opruz ty navleky navlikat, na chozeni taky zadnej zazrak a zivotnost velmi sporna

      podle vseho bylo hodne dobry Gaerne Eskimo, ale uz se nedelaj, G. Polar Pro se moc nevi, kapku drahy a udajne celkove gaerne sou uzky boty, kdezto ja potrebuju minimalne pres prsty docela siroky…

      spousta zimne se tvaricich bot sou spis podzimni – exu, lake

      NW C.Arctic docela darda cena na pokusy.. i kdyz asi nejlepsi volba…

      nebo Shimana NW81? uz nekdo mel sanci vyzkouset?

      a ted babo rad a ostatni polemizujte… ;)

      0 0
      • deekay  

        No, ja se snazim prave vyrazovacim zpusobem vybrat vhodne kandidaty – prvni kriterium je, jak mi dana tretra sedne na nohu.. a bohuzel to vypada, ze je todle prvni kolo vyberovyho rizeni velkym oriskem pro „uchazece“ :-/

        0 0
      • obda  

        Sice nejsem baba ;), ale nemas ve vyctu Specialized Defroster. Ja jsem s nima spokojen, zvlaste pri tech podminkach co uvadis (brecka kolem nuly, dest v +5). Kdyz je pod nulou, tak mne postupne zacinaji studit od kufru. Ale to je zrejme znacne individualni.

        0 0
        • HonzaDC  

          To vyřeší vložka s alufolií. Taky mě zebalo od kufru, ale podlepil jsem si vložku záchanářskou folií a bylo po problému.

          0 0
          • McBlacky  

            pomůže to, ale není to 100%

            0 0
            • Tecka  

              Protože v zimě nejezdím pravidelně a často tak se mi nechtělo investovat do zimních treter. Do cca 5°C mi stačí návleky. Pod 5°C už to ale nestačí. Koupil jsem za 700kč vyhřívané vložky z Lidlu (na ALI jdou koupit ještě levněji, ale nechtělo se mi čekat). To topné „tělísko“ má kruhový průřez a vychází skoro přesně nad kufry, takže řeší tu nejproblémovější partii. Osobně jsem je zatím použil dvakrát pro teploty 0–5°C (popř. menší mráz na hřebenech) – délka vyjížďky cca 3h a v pohodě. Startovací teplota treter kolem 20°C a stačilo mít zapnuto na ten menší stupeň – na ten výkonější jsem přepínal jen ve dlouhých sjezdech spíše preventivně. Vyloženě to netopí, spíše to udržuje stálou příjemnou teplotu. Asi to není řešení do sněhu (nejezdím) ani do deště. Akumulátor mám chycený zezadu na návleku.

              0 0
              • treatt  

                NW Celsius mi teplotně nestačí, tak jsem zkusil přidat právě tyhle vyhřívátka z Lidlu, jak říkáš, není cítit topení, spíš tak nějak udržují, že noha zcela neprochladne. Baterie ale jednak nevydržela delší silniční vyjížďku + zastávku v hospodě na oběd a nějaké pivko, pokud v hospodě nebylo pěkně vytopeno, tak mi tam prostě vždy hrozně vymrzly nohy (asi akumulovaná vlhkost zvenku), pokud jsem nepřitápěl. Navíc odešlo spínání, takže přestaly fungovat, účtenku jsem samozřejmě někde zasel, teď by to tak nějak bylo dva roky, co jsem je pořídil.

                Zkusím nahradit alu folii nalepenou na vložky z ovčí vlny, uvidíme..

                Jinak u těch teplot je to jak kdy, poslední vyjížďky jsem měl vždy rozmezí +5° až –2°, někdy poletoval trochu sníh a bylo místy mokro, ale i jen kombinace merino fusekle+letní tretry+návleky Kalas Rainmem a pohoda, žádné promrzání i při jízdě 4h+. Včera večer bylo po práci nejčastěji +2° a vymrznul jsem jak drozd, i když to byly jen dvě hodinky, doma ve sprše pod teplou vodou celkem peklíčko, jak to přicházelo k sobě. Nebyl extra vítr, ale asi vysoká vlhkost a to udělá svoje, zalejzalo to za nehty hnusně

                0 0
      • fousac  

        no tak se nakonec objednal z wiggle „legendarni“ Celsiusy Arctic za bratru lidovych 3700,– … se tesim jak malej fakan… ;)

        p.s. ted aktualne je maj v akci tesne pod 3500,– , coz je prece jenom jinde nez ceskejch 4990…

        0 0
        • Ricci  

          kde su tie casy,ked ma Celsiusy na wiggle vysli na 2500 Sk :-)

          0 0
          • šimlos  

            Má někdo ty Exustary SM343? Jak je to s velikostí,máte o číslo větší než letní tretry,nebo stejné?

            0 0
      • marapara  

        Také by mně zajímaly ty tretry Shimano MW-81: http://www.kupkolo.cz/…1_91050.html

        Má je někdo, nějaké reference?

        0 0
        • Hynas  

          Právě jsem je vybalil z krabice :o)))

          0 0
          • bagr  

            Do –10 staci teply fusekle,nohy natreny hrejivym gelem a dvoje zimni navleky a je to v cajku.Nevim co tady kluci vymejslite.Osobne otestovano i na tri hodky.

            0 0
            • Hynas  

              Aha, a jak dlouho s touhle kombinací vydržíš v rámci jednoho švihu?

              0 0
              • bagr  

                Jedu tak dlouho jak mam dlouhej trenink.A jezdim jen silnici,horaka vu­bec.

                0 0
            • fousac  

              na to bych se ani nevys… , kdyz si muzu za cca 20 sekund normalne obout boty…

              0 0
            • pepek  

              Už to vidím, jak s těmi dvěma návleky nekde tlačíš ve sněhu. Při průměrné době do roztrhání to přijde dráž, jak ty zimní tretry.

              0 0
            • blaf  

              jak uz tady bylo mockrat receno, kazdej je jinej, me je v letnich zima uz pri +5 i s navlekama, navic je to desnej vopruz

              0 0
          • marapara  

            Já je už měsíc vozím. V nejnižší teplotě jsem v nich byl zatím v –5 stupních a teplo mi už nebylo, ale nohy mi nemrzly. Měl jsem jen středně teplé ponožky ale – ani tenké, ani silné. Já jsem spokojený. Věřím, že nad –10 bych musel na ně ještě hodit staré návleky, ale zatím nemám otestováno. Otestuji asi o víkendu, chtěl bych se projet, když jsem celý týden nejel, kvůli práci, tomu silnému mrazu a větru.

            0 0
            • scoty  

              o kolik jsi je vzal větší?

              0 0
              • marapara  

                Bral jsem 45tky, tedy o číslo, normálně mám 44. Mám Shimano M123 vel. 45 a seděly mi, tak jsem stejnou velikost. Vzhledem k tomu, že jsou víc zateplené, tak se mi trochu prostoru zmenšilo, ale malé mi nejsou, spíš akorát. Ale kdybych vzal o číslo větší, asi chybu neudělám. Tlustou ponožku jsem do nich také dával a v pohodě.

                0 0
            • Mikikuba  

              mám NW arctic a fakt jediná výhoda oproti návlekům je pohodlí používání a odolnost vůči vlhkosti + nezničení návleků.na silničku určitě návleky

              http://www.hankaebertova.cz/index.php…

              ty zimní tretry jsou hodně přeceňovaný co se týče zimy aspoň u citlivejch lidí na kosu jako já. myslím teda pro dlouhodobější jízdu 2h+ a ne vyjížďky na hoďku

              0 0
              • RomanH  

                Nesouhlas. S navlekama (silne od Axonu s gumovou podrazkou) mi byla vzdy vetsi zima nez ted v zimnich tretrach (obycejne Exustary). Predloni jsem v nich dal po silnici v –15 cca 4 hodiny, ale prsty uz zacinaly studit. Z navlekama vytunenyma novinama / alobalem jsem se dostaval tak na pulku. Nehlede na komfort nazouvani + trvanlivost.

                0 0
                • Mikikuba  

                  přečti si článek o oblíkání.nikdy jsem nevozila jedny návleky! a pak piš souhlas nesouhlas…a jsou zimní tretry a zimní tretry…

                  0 0
                  • RomanH  

                    Precetl a nesouhlas :-)

                    Ze jsou NW lepsi nez moje obycejne Exustary mi psat nemusis, to ja vim. Ja na zimu nijak extremne netrpim, srovnaval jsem svoji kombinaci na mne samotnem.

                    Pokud dostanes do letnich treter tenke i tluste ponozky, mas letni tretru volnou. Mozna Ti pri extremnich maratonech natikaji nohy, ale kdo s tim nema problem, tak mi prijde akoratni tretra lepsi.

                    Prosel jsem si obojim. V zime se mi vice osvedcila kombinace dvou letnich ponozek nez jedne tenke + tluste, pripadne jen tluste. Ale muze to souviset i s tou velikosti tretry.

                    A cpat na sebe 3je navleky, no nevim. Po strance tepelneho komfortu urcite ano, ale jak se do toho nasoukavas… Porad mi vychazi lepsi kombinace zimni tretra + navlek, pokud na chlad trpis.

                    Ze nechces jezdit pod –5 na silnici je Tvoje rozhodnuti, ne kazdy jezdi jen kvuli treninku, ale kvuli radosti z kola ;-)

                    0 0
                    • Mikikuba  

                      Hádat se nebudu říkám svoje zkušenosti.Stejně si každý dolaďuje sám pak .už jsem tu psala že mi u zimní tretry na silnici vadí měkká podrážka.nebudu vše psát dokola když to mám na webu…

                      0 0
                    • Mikikuba  

                      nicméně pokud na silnici jezdíš v –5 a víc víc jak 5 h tak seš dobrej šílenec.a pokud k tomu platí že to jezdíš pro radost:)

                      0 0
                      • RomanH  

                        jj, rikaji mi Yeti :-)

                        Ja mam zimu rad, mnohem radeji nez vedra pres 35. Ale pri tech –15 silnicu uprimne nemusim. To byla z nouze cnost, pac vsude jinde bylo spustu snehu, jen silnice krasne vymrzle a suche. –5 je ale pohoda. Vse se samo meni s vetrem.

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          na mtb jde jít určitě daleko dál co se týče teploty minusový.myslím si ale že takových lidí moc není co by jezdili v –5 a víc na silnici hodiny.já aspoň u Prahy pravidelně když jsem trénovala nepotkala ani jediného …a často byly i srágory tedy ne sucho a přijela jsem s kolema ledu na presmyku a přehazce:)já jsem hodně málo zimě odolná ale oblečení jsem vychytala což se mi potvrdilo i třeba na dosu 2010 kde 80% lidí prostě neumělo se oblíct na 10°C a stálý déš¡2 dny nonstop.takže závist že ti zima nevadí mně jo.ale asi je to i dáno u mně nízkým tlakem a klidovou tepovkou okolo 38 někdy i třeba 33…jinak já naopak miluju vedro a ani těch 40°C nebyl úplně zásadní problém.rekord mám 44:)

                          0 0
                          • RomanH  

                            Vidis, a ja jsem prave ten vysokotepec. Jedu s kamaradem na biku v lese do kopce, on ma nejakych 130–140, ja 165, ale dokazi si s nim plynule povidat. Teda pokud se to nejak za ty dva roky, co jsem si bral tepak naposledy na sebe, nejak zasadne nezmenilo (jak tak starnu :-))

                            0 0
                  • Paja  

                    Ne kazdej si je ochoten navlikat na sebe troje navleky. Myslim, ze z hlediska tepla podobnou sluzbu udelaji dostatecne velky zimni tretry a jedny navleky – z hlediska cenoveho to vzhledem k vydrzi zimnich treter nevyjde nejspis o nic draz (samozrejme na silnici se navleky opotrebovavaji malo, ale krome nakupu 2 navleku navic musi clovek pocitat s opotrebovanim letni tretry).

                    Mozna mas extremni pozadavky na tvrdost podrazky, ale konkretne celsiusy se se uz nekolik let delaji s karbonovou podrazkou, takze nijak zvlast mekky rozhodne nejsou…

                    0 0
                    • Mikikuba  

                      máš pravdu a ne každej je ochotnej jezdit v –5 5 h trénink na silnici.to vím teda určitě:D k tomu je totiž mimo jiné mít dost vysoko aerobní výkonost, protože to v rege fakt jezdit nelze…myslím že takových lidí tu reálně mnoho nebude.a tudíž tu moc lidí ty reálný zkušenosti taky mít nebude.už jsem psala že nikomu nic nevnucuju jen se dělím o praktické zkušenosti,které mám pár lidí.jinak každému vyhovuje něco jiného a každé tělo funguje jinak.podrážka není karbon vlákno aspoň u arcticu ale ta směs s karbonem a to teda rozdíl je.

                      0 0
                      • MLangr  

                        Jezdím nyní NW Celsius Arctic a můj dojem je, že pocit nedostatečně pevné podrážky je způsobený z velké části celkovou „bačkorovitostí“ té boty.

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          tak mně na mtb nevadí ale trénovat na silnici mi v tom prostě nešlo a nevyhovovalo.a dávat návleky na zimní tretry mi přijde trošku na palici.to mi daleko víc vyhovovaly ty tři vrstvy na letních.kromě toho pokud se fakt v zimě trénuje jsou ty objemy okolo 80 h / měsíc a pak nelze s botama dělat kompromisy.ale pokud někomu vyhovuje a nevadí ať je jezdí.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Dělají se i silniční zimní tretry: Sidi, Specialized, …

                            0 0
                            • Mikikuba  

                              já samozřejmě mluvím o silničních,které jsem zkoušela před x lety.sidi nemuzu nesedi mi.jestli teď dělají zimní spěšly s karbonovou podrážkou nevím to přiznám dobrovolně.ale teď uz to neřeším. měla jsem a mám na silnici funkční řešení.na bajka jsem koupila teoreticky nejteplější zimní boty podle testů a zkušenosti prostě optimální (s tretrama letošníma –2012) nemám co se tepla týče.vše:)

                              jinak samozřejmě jsem tehdy hledala mezi všema firmama co zimní silniční tretry dělaly překvapivě:DD

                              0 0
                  • MlokCZ  

                    Prostě každej je jinej a někdo má nohy zmrzlé mnohem více.

                    Teplé ponožky + pořádné teplé návleky mi nestačí ani na 2h jízdy při +5st.

                    Na delší vyjížďku (3h+) v +5st. vozím přes zimní tretry ještě teplé návleky (samozřejmě i ty teplé ponožky) a teprve tak mi to stačí.

                    Mráz na kole moc nemusím a moc v něm nejezdím. Kdybych chtěl trošku více jezdit v mrazech, tak bych musel nejspíš zcela sundat nášlapy a vzít nějaké extra teplé pohorky.

                    V –5st. v zimních tretrách + návleky přes ně + teplé ponožky a po 1 hodině konečná na zmrzlé nohy (zbytek úplně vše v pohodě).

                    0 0
              • tonik666  

                Pri úplnost, rukavice se jmenují Craft Siberian a ne Siberius.

                0 0
          • raceman  

            :D:D:D:D a nepsal si nahodou, ze nechces nic investovat? :D

            0 0
        • nooski  

          Už mám několik jízd. Rekord v –8°C a v protivětru a ještě k tomu na silnici, kde člověk jede rychleji než na biku. Bez návleků s tenkou ponožkou a na ní hrubou termo jsem se domů vrátil po 80-ti minutách a špička palce na pravé noze byla lehce chladnější. Levá noha v pohodě. S tenkou ponožkou špičky prstů lehce prochladnou, ale zbytek je v teple. Letní tretry mívám 43 tyhle zimní Shimana mám 45 a je to tak akorát.

          0 0
          • MirosPikos  

            Ty tvé letní tretry 43 jsou taky Shimana? Já abych věděl, jak velké si mam letos vybrat ;)

            0 0
            • nooski  

              Letní Meridy 43, Specializedy 43, DMT 43 a Sidi 44 :-)

              0 0
              • MirosPikos  

                Super, díky :) Teď už jen zjistit jak je na tom Spiuk vs. Shimano číslování.

                0 0
    • jecnak  

      Mel jsem Celsiusy, ted mam Shimana.

      Celsiusy jsou odolnejsi proti strikajici vode, ale je mi v nich vetsi zima, maji plastovou klouzajici podrazku, tim ze jsou kotnickove, tak mi pri dlouhe jizde otlacuji kotniky.

      Shimana jsem si poridil mnohem vetsi (46 misto 43). Paradoxne mi v nich noha drzi lip jak v Celsiusech a vejde se mi do nich i tlustsi ponozka pokud povolim pasky. Jsou min nepromokave – tim hornim neoprenovym pruvlakem se dostava strikajici voda od predniho kola, ale to se dostavala i do Celsiusu. Vyhoda je, ze nemam otlaceny kotni. Podrazka je gumova, takze neklouze.

      Ponozky doporucuju tyhle http://www.army-shop.cz/…le/3502.html a pak pripadne podkolenky http://www.army-shop.cz/…hr/3100.html Oboji je vlna min 80%, takze hreji, odvadi vlhkost a a nesmrdi – ne jako moderni plastove ponozky. Upozornuju, ze prvni odkazovane ponozky zvetsi nohu minimalne o cislo.

      0 0
      • Paja  

        Bral jsem v tomhle obchode lavinovou lopatku, tak jsem na Tvoje doporuceni prihodil i fusky a muzu potvrdit, ze ty prvni jsou super, sice tlusty (coz mi u zimnich treter nevadi, mista mam dost), ale nejteplejsi (mozna prave i diky te tloustce) fusky, co jsem mel, ty podkolenky od Bundeswehru me moc neuchvatily, spokojenejsi jsem s temito http://www.rajponozek.cz/…impulse.html ikdyz je tam min vlny a vic umeliny (se smradlavosti ponozek nemam ale nijak zvlast problemy ani v lete).

        0 0
      • treatt  

        Jo, zatejkání do Celsiusů horem je problém, celkem mi na tom přechodu je i zima..asi vyzkouším tyhle manžety

        0 0
        • jecnak  

          Nevidim v tom velky smysl, jen bude trvat dyl nez ti voda natece dovnitr. Uvazuju, ze zkusim tohle prece jen vojaci to maj vymakanejsi a je to goretexovy.

          0 0
          • mirav  

            nohavice musím dávat přes botu, jak mě to tlačí do kotníků, ale zase nezatéká :)

            0 0
          • treatt  

            No já vidím kouzlo právě v tom „bude trvat dýl, než voda nateče dovnitř“ :) popravdě nevím, jestli někdy budu chtít jet třeba víc jak dvě hodiny v lijáku, do tý doby to snad vydrží..na tyhle vojenský jsem taky koukal..no teď zkusím ty neoprenky a uvidíme..

            0 0
          • McBlacky  

            měl jsem podobný na pohorky, problém je, že se v tom docela potí noha. když si to dáš přes celý lýtko, tak to moc dobrej pocit není

            0 0
            • raceman  

              jj, poceni je nejhorsi.. na chozeni se to da, ale nevim, jak moc by pak ty nohy prochladly pri jizde na kole…

              0 0
      • mastihuba  

        než jsem došel k tvýmu příspěvku tak sem ještě o zimních tretrách uvažoval, ale po tomhle zůstávám věrný kombinaci pohory a platformy. Přeci jen tam kde ostatní ještě jedou já už jdu dávno pěšky a pohodlná chůze je pro mne na kole přednější. :)

        0 0
    • Malá paní  

      Ahoj, doporučím ti co zabralo mně, mám i zimní tretry NW i drahý ponožky a stále zima, takže jsem letos koupila topení do bot a je to vyřešený – žádnej problém, jedny ponožky teplo celou dobu – můžu je přendat kam chci, vodotěsný. Rozhodně lepší investice než za zimní tretry v kterejch je stejně kosa

      0 0
      • treatt  

        A jaký konkrétně? Dík

        0 0
        • Malá paní  

          Therm-ic dělají se v různých výkonech, mám tu slabší a bohatě stačí ic 950. Tři režimy přísunu tepla, vydrží v pohodě celej švih, vložku můžeš upravit podle své boty, nebo koupit originál přímo tvé číslo. Já upravovala je to levnější. Prodávají se všechny náhradní díly, takže se dá dokupovat v případě poškození.

          0 0
    • Glum  

      http://lakecycling.com/mxz302.html

      Myslím, že nejtěžší kalibr na mráz (vozí i Kopka). Ve dvou variantách, regular a wide. Už před nimi jsem měl jejich předchůdkyně, tuším MXZ300. Včera jsem strávil na biku cca 3 hodiny, v pohodě.

      K nám je snad nikdo teď nedováží, ale jdou sehnat přes e-shopy. Já jen kupoval před dvěma lety na jaře z e-shopu v Utahu, přišly mne na cca 2200 Kč.

      0 0
    • Mirek_29  

      je to týden co jsem si pořídil NW celsiusy. letní boty mám spešly č43 ale tyhle NW jsem dlouho vybíral nakonec jsem si koupil č45. Měly tam i ty lepší ale ty mi přišly úzké ve středové části. V neděly se asi pojedu na chvilku dopoledne projed a tak alespoň budu moc zjistit jak se to chová v mrazu. Dnes tu bylo –17°C. No a příští týden si v sobotu zajedu na kole ze strážného na luční boudu to teprve bude ta pravá zimní bikovačka.

      0 0
      • marapara  

        Nic ve zlém, ale raději to vem přes školu a nějakou hodinu češtiny.

        0 0
        • Mirek_29  

          děkuji ti za tvůj přínos pro téma zimní tretry. Píšu rád a myslím si že občas mám i co říci.Tak že buď chceš znát můj názor a nebo se děsit chyb.

          0 0
          • marapara  

            Za názor jsem rád, ale když vidím takové nasekané hrubky od dospělého člověk, tak se toho fakt děsím. Neříkám, člověk se občas překlepne nebo si to neuvědomí, ale to je fakt moc.

            0 0
            • Mirek_29  

              bohužel nepatřím mezi lítající lidi ale neboj učím se s tím žít.

              0 0
    • pelhrimov  

      Tretra = tvrdá tenká podrážka + kovový kufr + kovová šlapka + kliky = dokonalý chladič odvádějící teplo, kterému v chlazení těžko může zabránit nějaký zesílený lem kolem kotníku s návlekem. V mrazech je ježdění na kole na dvě věci, …

      0 0
      • marapara  

        Je vidět, že jsi to asi nikdy nezkusil. Když napadne tak 5 cm sněhu, rozumně mrzne, nemyslím teď těch –10 přes den a v noci jednou tolik dolů, ale lehce pod nulou, svítí slunce, tak je to fakt zábava a radost si v tom zablbnout. Samozřejmě se to nedá srovnávat s letním bikováním v teple, ale třeba na 2–3 hodiny, podle teploty a chuti to jde.

        0 0
        • McBlacky  

          přesně. A tady zimní tretra má výhodu v tom, že když musíš někde popojít pěšky, neničí se jako návleky. A že na 80–100km švihu se toho v zimě nachodí dost.

          0 0
          • Lister  

            Já mám v zimě občas pocit, že toho chození je snad více než ježdění – ale v tom je to kouzlo – je to prostě jiný.

            0 0
          • vojtechposmourny  

            Hehe, 80–100 km švih, to mi nekoresponduje s tím jít si na dvě hoďky zablbnout :-)

            0 0
            • McBlacky  

              no to ne, ale když už se oblíkneš ven. Dáš 2–3 hodinky, pak dvě hodinky u kamen v hospodě a pak to dotáhneš domu ne.

              spíš taková zážitková cyklistika, ale baví to řekl bych víc než tupě najíždět. A ve finále je v tom hovno rozdíl, jak se ukazuje i lidi s takovýhle režimem jsou schopni zajet výsledky , když na to přijde.

              0 0
    • Sugar67  

      Rád bych šel do Lake MXZ302, ale u nás se blbě shání. Ze všech ostatních zimních treter mám zatím opravdu ten dojem, že jsou to jen vyšší tretry, které jsou odolné vůči vodě. Jako alternativa mě napadlo tohle – SH-MT91 http://www.cycleshop.cz/…sh-mt91.html

      0 0
      • mrozu  

        Na základě čeho jsi dospěl k tomu dojmu? Já naopak na většinu zimních treter slyším jen samou chválu. Na letošní zimu se chystám jít do SH-MW81, jenom si lámu hlavu s velikostí, vidím to na 45 (letní Spešly Comp mám 43,5).

        0 0
        • MirosPikos  

          Máme stejnej problém, taky si nevím rady s velikostí. Letní mám dvoje Spiuk 44. Takže Shimano určitě 45 možná 46. Nemám kde vyzkoušet a tak nevím, jak jsou na tom velikostně v porovnání se Spiuk.

          0 0
          • mrozu  

            Vyzkoušel jsem ty Shimana ve velikosti 45, podle velikostní tabulky jsou o 6 mm delší než 43,5 Spešly (28,5 vs 27,9 mm), což je na noze dost znát, takže 46 jsem ani nezkoušel a vezmu 45, se silnější ponožkou to bude akorát. Koukni jakou délku mají ty Spiuky a podle toho bych se řídil.

            0 0
            • Hynas  

              V zimních tretrách klidně nechat více místa :o)

              0 0
              • teepeex  

                mam jeden poznatek. ktery je nutny brat v potaz,

                umisteni kufru u boty vice nez primerene vetsi bude limitovano umistenim otvoru na podrazce obuvi teto:)

                zjednodusene receno,

                budete slapat spickama a rozhodi to cely posez, protoze nedostanete kufry pod kloub palce

                0 0
                • Mikikuba  

                  přesně!větší mohou být jen o tolik aby se správně umístil kufr!

                  0 0
        • jecnak  

          Letni Shimano mam 44. Zimni 46. Ale stejně to bude model od modelu jine, takze jedine zkusit.

          0 0
        • raceman  

          ja mam letni shimano 43 a zimni 44, ale s tim ze letni shimana mam o trosku volnejsi, takze rekneme ze by mi sedly 42,5…

          takze pro predstavu aspon vyzkousej nekde letni shimana a pripocti si rozdil

          0 0
        • Sugar67  

          Na základě toho, co čtu tady, teda nejenom v tomto vlákně. Neříkám, že by na ně většina jenom nadávala, ale že mi to přijde jako vyšší letní tretra z voděodolného materiálu. Termoizolace je na tom už hůř, o podrážce nemluvě. Z mých zkušeností můžu říct, že v zimě se často nevyhneš situacím, kdy musíš tlačit a pak je lepší řešení podrážky pro chůzi na místě.

          0 0
          • fousac  

            no zimni nw arctic a letni nw sparty maj stejnej vzorek a system podrazky s karbonovou vyztuhou.. ;)

            a za ty zimni muzu rict, ze to rozhodne neni „letni“ bota, zateplena je dost, vevnitr ma paradni plysovou vystelku, nart prekrytej dalsi neoprenovou vrstvou..

            snad jenom ty kufry, po zeleze dovnitr trochu chladu zaleze.. ale to uplne u vsech treter.. ja osobne s tim zatim ani zadnej problem nemel… i kdyz mozna na letosni zimu pridam nejakej slabouckej mirelon pod vlozku, uvidim..

            ty shimana jak odkazujes vypadaj pekne, ale to nic nezarucuje… podstatny je, aby bota byla neprofuk a nedostala se do ni vlhkost.. netusim jak je na tom kuze proti neoprenu…

            a co se podrazky tyce, ty arcticy maj dost tuhou sportovni podrazku, coz je tak jediny omezeni pro chuzi, ale zase dost agresivni vzorek, takze treba v zime na Rip sem vylez docela v pohode, zatimco lidi v trekovejch botach meli co delat…

            0 0
            • Lister  

              Pokud se podrážka nezměnila, tak je fakt hodně tuhá. Vlastně pokud jde o tuhost, tak to jsou nejtvrdší boty, které jsem doma kdy měl. A chodit se v nich dá bez potíží. Rozhodně milionkrát líp než v návlecích.

              0 0
              • antt  

                když už chodit v návlecích, tak jedině takto (:

                0 0
              • McBlacky  

                no proti závodním modelům treter to zas tak tuhý není, ale jinak je to dost tuhá bota. Pocit nedostatečné tuhosti podle mě plyne z toho, že bota je bachratá na pohled, nikde natlačí a noha v ní má lehký pohyb v rámci deformace materiálu, kterého je více než u letních. V klidu jsem v Celsiusech závodil a rozdíl u MTB závodu není nic co by stálo za řeč. Snad jen, že sedlo se potřeba dát o 2–4mm výše.

                0 0
                • nooski  

                  Zimní Shimana jsou jediné tretry, u kterých jsem si všiml měkké podrážky a je to při jízdě dost poznat. Naštěstí v zimě není kam spěchat a divočit. A taky souhlasím, že je třeba dát sedlo výše. Rozdíl mezi letní a zimní tretrou je dost výrazný.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    já teda měl jen NW a ty jsou dost tuhý – pro mě.

                    V létě závodím a jezdím v SJ Comp, což jsou relativně málo tuhý tretry optikou carbon šlupek. dospěl jsme už dávno k názoru, že tuhá a nepohodlná tretry je pro mě spíš ke škodě.

                    0 0
            • Sugar67  

              Po dnešku, kdy jsem mělv ruce Articy, musím s tebou souhlasit. Já měl v ruce jenom Celsiusy a byl jsem přesvědčenej, že jsou to Articy, takže můj dojem byl mylnej.Jsem rád, že jste mě z něj vyvedli.

              Ale, pokud jde o tu podrážku – s tím vzorkem se ve sněhu určitě chodí dobře, ale karbon musí na zmrzlé břečce a ledu dost klouzat, ne? Kdyžtak mě vyveďte z omylu.

              K těm Shimanům – kolega je má asi 3 roky a strašně si je chválí. Jezdí taky dost v nepohodě, jenomže málo v zimě, takže v tomto mi není schopen podat informace.

              0 0
              • Hynas  

                Užití zimních treter je subjektivní…každý vnímá zimu jinak. Mně shimana stačí pro vícehodinový výlet i v mraze kolem –10 až –15 stupňů…kombinace s tenkou a hrubou ponožkou, chlupatou vložkou s alufolií a když se jedná o delší akci, pak přidávám i neoprenový návlek.

                0 0
              • McBlacky  

                ono to je carbon reinforced, ne carbon. Navíc kontakt je vzorkem ne podrážkou.

                0 0
                • Sugar67  

                  Něco pravdy na tom bude. Rozhodl jsem se, že si všechny fyzicky ošahám a pak uvidím. Ty mnou avizované Shimana se už asi nedělají. Ale za měsíc by měli přijít na trh nové Laky, tabych si rád taky osahal.

                  0 0
    • Mamut  

      Vaude Termatic RC

      http://www.bike-discount.de/…atic-rc.html

      Nepredpokladam, ze ich uz iekto vlastni, ale nechce niekto vyskusat? Vyzeraju, ze ako jedny z mala by mohli byt aj pre ludi, ktorych vacsina tretier tlaci do malicku. Pearl Izumi sa nikde v okolo nedovazaju, a tie Vaude maju navyse velmi prijemnu cenu (v inych shopoch aj o 10E menej). Trocha ma rozladilo, ze na nich nejdu spunty a tie dva hrabaky pod prstami, ktore su hlavne zapajane tam, kde treba tlacit, nevyzeraju extra vyrazne.

      0 0
    • fousac  

      pri namatkovem zevlovani po netu sem narazil na

      http://www.roseversand.com/…1/aid:377862

      nevim o nich nic, nemecky taky neumim slovo, ale pomer ceny, magazinovejch „kauf-tipu“ a uzivatelskejch hodnoceni vypada rozhodne zajimave…

      tak kdyby mel nekdo chut udelat nejakej vycuc recenzi, pripadne i koupit, treba by to byla zajimava moznost za pulku ceny Articu.. ;)

      0 0
      • Mamut  

        Tu je nejaky nemecky test http://www.testberichte.de/…/291444.html

        Po rozkliknuti su tam vysledky aj dalsich 2 testov.

        Cisla pochopis, na hlavne myslienky textu staci aj google translator.

        0 0
        • Balvan  

          ty bláho Exustary za 180E to je nářez. Ty testy mi nějak nejdou otevřít, chce to po mě prachy:(

          0 0
          • Mamut  

            Cele znenie testov je platene, ale strucne zavery ku jednotlivym kusom su rozkliknutelne pod „mehr …“

            0 0
    • teepeex  

      narazil jsem na tyhle Diadory

      to je fer nabidka imo

      0 0
      • teepeex  

        a tohle se mi libi jeste vic:)

        0 0
        • mxv  

          s predchozim modelem tech Shiman mam jen ty nejlepsi zkusenosti, uz sem to tu nekde psal a ty Diadory mam cerstve doma, jeste nevyzkousene..

          0 0
          • teepeex  

            asi dobrej oddil, tak dej pak vedet

            ja mam NW Celsius a Gaerne Eskimo, ale stary NW uz jdou kukat, tak shanim neco funkcniho, co nestoji mega

            0 0
        • mastihuba  

          jen zbývá otázka jestli se má cenu v zimě našlapávat do kufru a nejezdit raději na platformách. :)

          0 0
          • nooski  

            Pokud člověk plánuje více chodit v mokrém sněhu, tak s tretrama nenašlápne. Já mám zimní tretry hlavně na zimáka s SPD pedály a tam jsou moc fajn, kor když na silnici fouká mnohem více, než na biku.

            0 0
          • antt  

            nemá to cenu, kor ve sněhu, kufry se zanesou stejně rychle jak pedály a přes ledové nánosy se nacvakává docela blbě.

            Do zimní přírody jedině s platformama a pohorkama, nějakýma posraršíma s vytvrdlou podrážkou, aby je piny hned nesežraly.

            A nebo zvolit nějaké tupé platformy třeba z plastu, ale ten grip bude chybět.

            Člověk na tom sněhu/ledu stejně nikdy tak neprasí, aby potřeboval mít zafixované nohy ke kolu, naopak přeletět ve sněhu přes řidítka je mnohem jednodušší něž obesmrknout kolegu v závěsu

            0 0
          • Lister  

            Zase na druhou stranu kolik takových vyjížděk za rok absolvuješ. Zimní tretry využiješ skoro půl roku a kolik z toho bude takových dní, kdy se budeš brodit sněhem? No a když už ty tretry máš, tak se ti pak nechce přehazovat pedály a jezdit v pohorkách – asi jedině když máš pro tyto účely přímo určený bajk.

            0 0
            • antt  

              zima ale nertvá půl roku a zimní tretry nejsou zimní, to se ví už dávno, že ano :)

              Zimní tretry ano, ale né na zimní brouzdání krajinou mimo udržované cesty, baví to opravdu jen chvíli…

              0 0
            • McBlacky  

              asi tak, švihů na sněhu dát méně jak čtvrtinu, ze počtu kolik objedeš v zimních tretrách

              0 0
            • mastihuba  

              pro mne po zkušenostech z minulé zimy je ideál mít zimní tretry na využití od 8st níže na bajk i na silnici a na zimákovi s hrotama mít platformy, aby se to dobře zahazovalo. ty SH co dával tepex už mi přijdou fakt na silnici nevhodný. :)

              0 0
              • Lister  

                Letos bych se do tohoto stádia dostat mohl. Na LV zůstanou SPD a na Stereo bych někde mohl vyhrabat staré platformy a nějaké starší pohorky se taky najdou.

                0 0
                • Sugar67  

                  Njn, ale na platformách bych už asi neuměl šlapat ;-)

                  Do brouzdání sněhem jsou asi vhodnější ty platformy, na švihy SPD. Problém je, že nikdy nevíš, jak v zimě bude. Jsou zimy, kdy napadá hromada sněhu a u nás jsou pak někdy krásně projeté lesní cesty, takže na biku se pak po nich valí líp než v letě. A to jsou krásné vyjížďky i za většího mrazu,takže SPD,ale jsou meziúseky, kde se brodíš, takže platformy. Nikdy nevíš, kolik čeho bude. Proto přemýšlím nad tretrama svibramovou podrážkou. Pravděpodobně Lake.

                  0 0
    • mastihuba  

      taková technická. Tu foliju za radiator davate pod vložku lesklým nahoru nebo dolu nebo nad vložku lesklým dolu? Nebo je to uplně jedno hlavně aby tam byla další vrstva navíc.

      0 0
      • Slavoš  

        Tak já ji mám pod vložkou,folií dolů.

        0 0
      • pepek  

        pod vložkou, folii nahoru

        0 0
      • Ricci  

        teplo to ma odrazat naspat,takze folia hore

        0 0
        • RomanH  

          Kdysi jsme o tom v hospode hadali. Je to stejne, jak na ktere strane mas spavat na alumatce. Opravdu jsem nekde na netu dohledal, ze je to tak, jak pises, nicmene treba na zimnich vlozkach, ktere koupis v obchode, je to presne naopak. A vcil mudruj :-)

          0 0
          • Lister  

            Jenže tam máš nohu – materiál vložky – alu

            Takže když přidáš folii k původní vložce tak budeš mít – nohu – materiál původní vložky – alu – další materiál.

            Nic to nemění na tom, že já to tam vždy dával přesně naopak :-)

            0 0
        • MirosPikos  

          Není nad to mít nohu na hliníkový folii :) Já dával vždycky pod normální vložku folii. Teď jsem koupi za 50,– dvoje vložky, dneska mírně otestuju. Ale nejvíc se to otestuje, až bude minus 20 :)

          0 0
        • Mamut  

          Fyzikalne to rovnako odraza teplo ako „zimu“. Navyse, ta folia ma aj druhu stranu, hoci ju nevidno.

          A mat rovno pod ponozkou takyto rozlahly hlinikovy chladic, ktorych rozvadza teplo z mojej nohy je fakt vyhra. Takze za mna alu foliu od nohy prec. Rovnako ako alumatku.

          0 0
    • jan.pospi  

      Ahoj,

      uz taky dale nechci odkladat nakup zimnich (silnicnich) treter, protoze laborovani s x-ponozkama a navlekama nikam nevede.

      Chtel jsem se proto stastnych majitelu zeptat, jak je to s tvrdosti, respektive tuhosti podrazky. Zatim jsem nenarazil na zimni tretry s karbonovou podrazkou. Mate nekdo takove a kdyz ne, je to velky rozdil prosim? Diky za odpovedi.

      Momentalne mam v hledacku Sidi Hydro Gore, ale maji plastovou podrazku…

      0 0
      • MirosPikos  

        S ponožkama stejně budeš laborovat :)

        Na podrážku ať odpoví někdo další.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Myslíš, že v té vrstvě fuseklí a thermo vložky poznáš tuhost podrážky?

        0 0
      • Mikikuba  

        loni s karbonovou podrážkou neexistovali jen s jakýmsi karbonovým kompositem.le­tos nevím

        0 0
        • jan.pospi  

          Nikdo tu nejezdi silnicni verzi zimnich Sidi?

          Jestli jsem to dobre pochopil, silnicni Sidi maji oznaceni Hydro a MTB Diablo.

          Tak prosim, kdo tu mate Hydry, napiste zkusenosti s tvrdosti, v porovnani s letnim karbonem. Diky moc.

          0 0
          • nooski  

            Ony totiž zimní silniční tretry jsou dost nepraktické. I když jezdím na zimáku jen silnici, tak jsem bral bikové Shimana MW81. Sem tam je třeba z kola slézt a hrubší dezén se hodí. Je ale pravda, že podrážka tuhostí rozhodně neoplývá. Na druhou stranu nemám důvod se v zimě na kole hnát, tak to ani nijak zvlášť nevadí.

            0 0
            • jan.pospi  

              No a ja bych prave ocekaval tu „prakticnost“ v tom, ze ty zimni budou tvrdsi nez zimni MTB. Jinak jestli maji hladkou nebo makovou podrazku… ta bota jde u nas v suchu domem a pak se cvakne do pedalu, kdyz je ledovka, nejezdim :-) A pobihani po venku a po hospodach, to prece vsichni zname, ze jakmile se clovek zastavi, bude mu zima, takze v zime moc v cyklo obleceni/obuvi moc turistiky neudelam.

              Proto se prosim jeste jednou ptam, kdo tu vozi zimni silnicni tretry a jake je jejich subjektivni porovnani s tuhosti letnich silnicnich treter. Dekuji.

              0 0
              • jan.pospi  

                Hola, dobre rano.

                To tu opravdu nikdo nejezdi silnici Sidi Hydro?

                Jeste jednou diky za pripadne konstruktivni odpovedi.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Ne :-)

                  0 0
                  • jan.pospi  

                    Tak to mam blby! Stejne si je asi koupim :-)

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      A teď si představ, že neopravíš defekt.

                      0 0
                      • jan.pospi  

                        ? Co maji spolecnyho tretry s defektem… a jo, ze budu muset nekam pochodovat… minimalni sance, vetsinou stejne volam odvoz nebo jezdim kolem vlaku, to se mi osvedcilo.

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Tak to pak jo, každý děláme něco. Ty někam voláš nebo jezdíš okolo vlaku a já zase pár desítek zim projezdil na kole :-)

                          0 0
                          • jan.pospi  

                            Mno, jak se to vezme, ja behem zim snad jeste nemel defekt. Mozna to bude tim, ze hodne prsi/snezi a silnice je cistejsi nez pres zbytek roku. BTW, tomu bys neveril, ale taky jezdim pres zimu, prave proto se tu ptam na ty zimni backory -:)

                            0 0
                            • McBlacky  

                              v zimě a po zimě to je vždycky samej defekt. Inertní posyp má pěkně ostré hranky, zakousne se do pláště a za chvíli se protlačí skrz

                              0 0
                              • nooski  

                                Přesně tak. Já jednou v hromádce sněhu na silničce najel na šutr velikosti dlažební kostky, to byl naštěstí můj poslední defekt v zimě. Okolí defektí podstatně víc. Občas mi přijde, že to snad sypou nějakým sopečným sklem či co..

                                0 0
                                • jan.pospi  

                                  u nas na jihu tolik snehu nebyva a kdyz uz, tak hned roztaje a soli se tu (jih od Brna)

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    Kecáš, tam jsem měl loni zrovna dvakrát šutr v gumě.

                                    0 0
                                    • jan.pospi  

                                      asi uz hodne jeta guma :-) OK, to samozrejme zalezi, tak si budu rikat, ze jsem mel do ted stale stesti…

                                      Nez to tady zase opustim a budu se venovat naplno pracovnim povinnostem, co moje puvodni tema :-) zimni silnicni obuv, nikdo neporadi, jakou super zimni a tuhout tretru koupil a je s ni spokojen?

                                      vsem pekny patek!

                                      0 0
                                  • nooski  

                                    Na JV od Brna se vyskytuju docela často a vím, že tam máte prd zimy. Tam je i klasický zimák k ničemu. Na druhou stranu napadne 5 cm sněhu a auta leží po příkopech, autobusáci mají smrt v očích a lidé si stěžují na kalamitu :-)

                                    0 0
                            • pepek  

                              silnice je cistejsi ? kde žiješ? Kamínky z posypu jsou největší zlo.

                              0 0
                              • jecnak  

                                Nejen kaminky, ale kazdy vyjezd z polni ci lesni cesty prinasi spoustu krasnych zazitku.

                                0 0
                          • Meduza  

                            Tak to mi jeste prozrad, jak hodnotis ty novy shimano pohorotretry…

                            Uz jsi je zajel?

                            0 0
      • jecnak  

        Mavic ma podrazku z kompozitu ze skelnych vlaken a nylonu. Sidi z nesmeroveho karbonu v plastovem obalu. Ostatni na tom budou asi podobne. Ciste plastaky jsou jen nejlevnejsi letni tretry.

        0 0
      • McBlacky  

        problém tuhosti zimní tretry není primárně v podrážce, ale ve vrchní části. Jak jsou širší a mají víc materiálu – pružného, tak v nich noha nemá takovou fixaci jako v letní skořepině.

        0 0
        • MLangr  

          Přesně tak, ta pocitově menší tuhost zimních treter je IMHO daná především celkovou „bačkorovitostí“ té boty. To je daň za to zateplení.

          0 0
        • Mikikuba  

          no v podrážce taky.mně to vadí dost citelně ale na bajku se to dá vydržet.5 h na silnici bych fakt v zimní tretře nevydržela a vždy to řešila jinak.a do –5 taky vyřešila.

          0 0
    • mastihuba  

      zimní exustar + Al folie + střední ponožka +4°C a studili mne nohy na 17km do práce. Za mne je to podvod. :D

      0 0
      • Lister  

        Holt není zimní jako zimní ;-)

        0 0
        • jan.pospi  

          Prave proto se ptam na snad „kvalitni“ a funkci plnici zimni tretry…

          Momentalne vydrzim v pod nule tak cca 60 minut, nez je noha k nepouzivani (letni model + zimni ponozky + navleky). Nejake alobaly apod jsem nezkousel a ani to nemam v planu – potrenuju rano boty nazout a hola do prace :-)

          0 0
      • nooski  

        Včera 42km na silnici, teplota 1 °C, silný vítr, tenké ponožky, bez folie, tretry Shimano a noha v pohodě. Prsty studené, ale nijak nepříjemně. Mám vyzkoušeno, že při použití tenké a hrubé ponožky + návleků jsou nohy naprosto v teple i při větřisku a –20 °C :-)

        0 0
      • RomanH  

        Stejna kombinace, 4 hodiny v –15 a uz mi taky zably nohy :-) Ale paradoxne mi byla kosa i pri teplote kolem 0, kdy byla vysoka vlhkost, jindy treba –5 bez problemu.

        Podvod to samo neni. Kazdej jsme jinak na zimu citlivej, nicmene srovnavam sam sebe (ty tluste navleky AXON s gumovou podrazkou vytunene novinami x zimni Exustary).

        0 0
        • saintjv  

          Vim ze to neni zimni ale jaky to je? Da sa neda sa nebo sa da prazakovi?:)

          http://www.peksport.cz/…rail-110–10/

          0 0
          • RomanH  

            Se Speslama Ti neporadim, nemam zkusenost. Akorat vim, ze na Defrostery (zimni) od nich se tu dost nadavalo (malo teple). Zkus hledat v historii.

            Pak jeste predchozi letni verze Comp a Expert mely problemy se spici – parala se.

            0 0
            • McBlacky  

              comp a expert má ten stejný problém už min 6 let.

              0 0
              • mastihuba  

                ano a stále s tím podle všeho nic neudělali. Onehdá mi řikal známej že už by snesl nějaký jiný, ale co prej má dělat když co rok dostane nový. :)

                0 0
          • jecnak  

            Nejsou to zimni tretry. Co vic k tomu se da napsat?

            0 0
          • McBlacky  

            na Am trailový ježdění bych vybral něco s Vibramem na podrážce jako dělá třeba PI

            0 0
    • rrart  

      Nazdar,

      nema s tym niekto skusenost? http://www.gemmatherm.sk/…y-do-topanok

      0 0
      • McBlacky  

        docela levný

        0 0
      • heerer  

        zajimavy:) nacpes to do tretry?

        Do toho bych sel klidne taky a uz bych nemusel resit zimu:)

        ale kam das ty barterky?:)

        0 0
        • rrart  

          Baterky su na pase na boku nohy. Na tom odkaze je to vidno.Je tam aj recenzia-komentare.

          0 0
      • Ricci  

        to vyzera celkom dobre

        0 0
        • rrart  

          mam to odskusane, funguje to v pohode pri 0°C

          0 0
          • Ricci  

            no pri 0C fungujem aj bez toho,ide mi tak o teploty do –10C,este som teraz objednaval neprefukave a nepremokave ponozky od Gripgrab, v kombinaciii s tymto to v zimnej tretre bude podla mna super,idem to objednat

            Realne to kolko vydrzi vyhrievat?

            0 0
            • rrart  

              No zabudol som napisat, ze ja nemam zimne tretry ale obycajne shimano nejake + vlozky s Al foliou+tie vyhriavacie vlozky+rogelli neoprenove navleky. A ako pises v zimnych tretrach to bude zase o inom a aj asi teplejsie aj v minusivych teplotach. Zatial som to mal zapnute najdlhsie cca 3:30 hod.

              0 0
              • Ricci  

                prave som objednal a zaplatil cez paypal,tak sa necham prekvapit,dufam,ze to hned poslu,nech cez weekend otestujem :-)

                0 0
                • rrart  

                  mne to doslo do dvoch dni, ved uvidis. nezabudnie pouzivat dobijatelne bat :)

                  0 0
      • nemeto  

        Mám asi čtyři roky. 3 V je málo. S trochou štěstí jsem sehnal od nějakých vysílaček schránky na tři baterky + trocha kutilství a do – 10 v levných zimních tretrách dvě hodinky vydržím. Kolem nuly musím vypnout.

        0 0
    • novas32  

      zdravim, zkusim se poptat tady, tema stejne – zimni tretry.

      problem jasny, v letnich tretrach neni dost mista na ponozky a neopren navleky nic nevyresi. vyjizdky max 1,5 hod, nicmene pri teplote tesne pod nuloo mi nohy po cca pulhodine pekelne mrzbou. jezdit bych chtel do nejakych –10 st, vyjizdka 60–90 minut, boty Northwave jsou pro me financne narocne. v uvahu pripadaji Shimano MW 81, nebo neco podobneho. mam to dal resit? mate zkusenost s necim jinym? nebo jit rovnou do Sh-MW 81? davate na zimni tretry navlek alespon kvuli ochrane boty napr proti soli? nebo je to zbytecne? diky za nazory

      0 0
      • jerryx  

        Zkus spis poresit zbytek tela. Kdyz poradne zaizolujes hlavu a trup, tak zbyde i nejaky teplo na nohy. Taky je dulezity se nehonit, jelikoz pak nema telo energii na prokrvovani takovejch perifernich oblasti jako jsou prsty u nohou.

        BTW jestli promrznes za 60 min., tak ses hodne blbe oblecenej (hlava+krk+telo).

        0 0
        • nooski  

          Takže když pořádně zateplím hlavu a trup, tak přežiju zimní vyjížďky i v plátěných teniskách? Asi ne co? ;-) Kdepak pořádné zimní tretry jsou nenahraditelné. Pokud se člověk pohybuje v terénu, kde se hodně chodí, pak jsou lepší platformy a teplé zimní pohory.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Když hodně chodíš, nohy tolik nemrznou…

            0 0
            • MlokCZ  

              To je pravda. Na druhou stranu v takovém případě už si ani nemusíš brát ven kolo :-)

              0 0
          • jerryx  

            Ne, ale muzes jit v teniskach behat a nepromrznes, protoze ti na rozdil od jizdy na kole, prsty pracujou/prokrvujou se. Deset vrstev ponozek a navleku nepomuze, kdyz ti je zima na telo a hlavu.

            0 0
        • novas32  

          na zbytek tela mi zima neni, 5 vrstev nahore, dole termopradlo a capaky, neprofuk, nepromok. jen nohy, letni boty mam tesnejsi a to bude problem, je v nich malo mista na silnejsi ponozku a prsty nemaji prostor. proto uvazuju o zimnich tretrach ve vetsi velikosti.

          0 0
        • Lister  

          Sorry, ale tohle je fakt totální blbost.

          0 0
      • Mirami  

        Mám exustar sm343 a oproti letním tretrám spokojenost, návleky dávám až když je okolo 0-stupňů.

        0 0
        • Smazaný účet  

          mám je krátce a jsou mi trochu užší.. je to kůže tak doufám že povolí.. jinak 100% spokojenost. Shimana mi neseděli vůbec

          0 0
          • Mirami  

            Mám exustar SM343 vel.41 a možná bych spíš potřeboval 40, takhle to mám na dvoje silné ponožky, a když mám jedny připadá mi že mám nohu dost volnou, Možná ještě jedny vložky.

            0 0
        • novas32  

          jsou nejak zateplene?

          0 0
          • Mirami  

            exustar 343 jsou zateplené, ale přímo do mrazu bez návleků moc ne, ale při +5 stupních pohoda.I v dnešním mokrém počasí. Ale i při –5 se dá hodinka vydržet.

            0 0
    • novas32  

      tak jsem vyzkousel Shimana MW-81, vel.43. letni tretry mam vel.42, relativne uzke a nohu 41. na delku mi byly myslim dobre s dostatecnou rezervou, ale jsou prekvapive uzke (ne ale uzsi, nez mam letni), podle obchodnika ve vel.44 je sirka stejna. v letnich s fuseklema a v navlecich mi mrznou jen prsty. do jake miry komfort, resp.diskomfort v tretrach muze ovlivnit sirka boty?

      0 0
      • Ricci  

        mne je aj v NW Celsius zima na prsty prave vdaka tomu,ze su uzke

        0 0
        • novas32  

          hmmm.a ted babo rad, investice to neni prave mala

          0 0
          • McBlacky  

            reálně ty boty ale už o moc širší být nemohou. to by pedály musely mít delší osky. už takto zimní tretry hodně obrušují kliky (v letních si neškrtnu vůbec)

            0 0
            • novas32  

              to je fakt. asi je poresim v te vel.43. vic jak dve hodky v mraze stejne nedam, na to stacit budou

              0 0
              • Mirami  

                koupil jsem si do zimních treter ještě thermo vložky s alu folií a je to hned poznat, že je v botě tepleji, ale ještě jsem neměl možnost to vyzkoušet na delší vyjížďce.

                0 0
              • smash_mouth  

                S tema shimanama musis dat do minus 10 klidne pul dne, max zmenis vlozky. Ja jezdil letni spesly s navleky mt500 od endura a do minus 7 na snehu to slo pres pul dne relativne vpoho . Ted mam tejden northwave commuter tak neni co resit :)

                0 0
                • Ricci  

                  Vsetko je zavisle na cloveku, niekomu je zima v zimnych tretrach aj pri +5C :-)

                  0 0
                  • obda  

                    Tak. Obzvláště kvalitní kombinace je špatně prokrvené nohy, které se hodně potí.

                    0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Podelim se se zkusenostma se zkousenim, treba to nekomu pomuze. Letni Spesl Comp 42.5 jako ulite, mam vysoky nart a sirsi nohu, silnejsi ponozky vozim i v lete. Vse velikost 43–

        Shimano MW-81 (Kacerov): se silnou ponozkou uzke pres nart, a celkove nesedly, s tenkou ponozkou takove divne siroke ve spicce.

        NW Celsius Arctic- az moc volne a backorovite.

        Northwave Celsius Model 1 Starsi model, s tkanickou, o hodne uzsi nez novejsi.

        Northwave Celsius Model 2 sedly dobre na chodidlo, ale jsou vyztuzene kolem kotniku, coz mi vadilo hodne uz v krame.

        Udajne existuje ted model 3, ktery ma kolem kotnku jen neopren podobne jako NW Celsius Arctic, bohuzel nemeli na sklade.

        Libily by se mi Mavic Drift, nevedel by nekdo kdo by je mel k vyzkouseni, nebo aspon jaky fit cekat?

        0 0
    • Deus  

      Má někdo poslední model Specialized Defroster a podělil by se o zkušenosti?

      0 0
      • Japhy  

        Od včerejška já. Zatim najeto zkušebních 20 km, pokud tě nezajímá něco konkrétního na botě, ale funkčnost v pořádném mrazu, budeš si na něj muset počkat.

        0 0
        • Mirami  

          chtěl byh si je taky koupit, jaké je v nich teplo? I když je okolo 5 stupňů.

          0 0
          • Japhy  

            Je pravda že ty Northwave Arctic budou asi o fous lepší, ale cenový rozdíl (3200 vs 5000) je ve prospěch Spešlů. Od koupě najeto cca 600 km, zhruba mezi +3 a +10°, typicky kolem 1,5 – 3 hodin a zatím je to pořád na slabou ponožku. Jediné negativum je že jsem na jedný botě utrhnul takovou plastovou hrazdičku co se s ní rovná lanko před tím dotahovacím kolečkem. Nedošlo mi že to není na dotáhnutí, ale jen na srovnání. Na funkci to nemá vliv, rozhodně nelituju nákupu.

            0 0
            • Mirami  

              Tak jsem si je taky objednal, už je mám doma, ale jsem trochu zklamán, normálně mám botu 40, teď jsem objednal Defroster vel.41, a připadají mi docela malé, na silnější ponožku mě už tlačí. ještě jsem v nich nejel. Na slabou ponožku jsou úplně přesně. Uvažuji o číslo větší.

              0 0
      • bikermx  

        Kup si radší NORTHWAVE ARCTIC commuter ,jsou úplně super a desingově bezkonkurenční

        odkaz Northwave

        0 0
        • Seky  

          Tak dneska jsem tyhle Northwavy projel, prvních 20 km, teplota + 5°C a teplá ponožka. V tretrách bylo až moc teplo, příště si beru slabou ponožku.

          0 0
          • radek01  

            Nevíte někdo jak je to z číslováním treter Nw celsius artic nemůžu je nikde vyzkoušet,tabulku podobné této jsem nikde nenašel. :-( Jezdím Sidi 41.

            http://www.sidi.cz/…formace.html

            0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              Jsou spis vetsi a sirsi, nebral bych vetsi nez mas normalne nohu.

              0 0
            • Seky  

              Letní tretry od Bontrageru mám 45 a ty zimní Northwave jsem taky bral 45 a i s tlustou ponožkou je tam ještě kousek místa tak jak má být. Takže si s klidem vem velikost jakou máš normálně.

              0 0
            • bosmilan  

              vozil jsem Sidi 43 a ty NW jsem vzal 44,ale asi i ta 43 by byla v poho,akorát jsem to neměl kde vyzkoušet,takl jsem vzal raději o číslo větší.

              0 0
              • radek01  

                JJ psal jsem do eshopu a vel.42 délka stélky 27,5 cm a šířka 9,5 cm to je opravdu velké Sidi 41. 25,5 cm z toho plyne co tady píšete bude stačit 41 max 41,5 a bude místa na jinou vložku a silnou ponožku.

                0 0
        •  

          Máme dobrou zpětnou vazbu od zákazníků na tyto DMT:

          http://www.cyklobest.cz/…-DMT-Nix-MTB

          Desing je super a hlavně jsou úžasně pohodlné :-)… jen pro info :-)

          0 0
          • Dumbíček  

            Ani ve slevě nejsou zrovna nejlevnější a vyprodávají jen malinké. :-(

            0 0
    • l.bily  

      to sa zimne tretry nedaju kupit pod 100 euro? 200 sa mi zda dost, v zime teho clovek zas az tak nenajezdi

      0 0
    • mr.a  

      S dovolením se připojím k tématu s dotazem – jezdí/jezdil někdo z vás tyto tretry od XLC? http://www.axit.cz/…cb-m07-.html, http://www.xlc-parts.com/…,detail.html. Ta cena je slušná, libí se mi, že jsou voděodolné, otázka je, zda tyto tretry budou použitelné třeba při –5 stupních?

      0 0
      • bagr84  

        Asi bych na tu vodeodolnost nesazel. Na prvni pohled to vypada jako levnejsi boty na bezky, ty sice „vodeodolny“ jsou, ale dupnout v tom do kaluze (nebo jezdit pul dne v mokrym snehu) bych nechtel.

        0 0
        • mr.a  

          No, pravděpodobně máš pravdu – očividně je tu nikdo nejezdí nebo se to bojí přiznat :-).

          Takže v hledáčku mi zůstaly už pouze Northwave Celsius (Arctic?) a Crono Artica (http://www.kupkolo.cz/…2015_z97679/). O NW jsou tu vlákna, ale o těchto Cronech nikde nic – jezdí je někdo? Jejich srovnání s NW?

          0 0
          • Paja  

            Ja myslim, ze je nikdo nejezdi proto, ze se ty boty moc dlouho neprodavaji (pokud to neni dokonce letos novinka, ja je teda vidim poprve). Podle obrazku a za ty penize mi pripadaji dobry. Poradne hodnotit se to da samozrejme az kdyz to clovek drzi v ruce.

            0 0
            • mr.a  

              Myslím, že už vloni je na KK měli – někde jsem četl recenzi na ty předchozí, ale bohužel byla nicneříkající…v ex­trémních mrazech nejezdím, doteď jsem vozil letní tretry a 4 mm neoprenový návlek. U těch zimních tereter mne láká to, že odpadne vyzouvání a následné trhání návleků…otázka je zda za takřka stejnou cenu zvolit NW nebo Crona…

              0 0
              • Paja  

                Crono netusim, ale mam Celsiusy a uz drzi 7 let.

                0 0
                • treatt  

                  Moje Celsius sice drží z vnějšku, ale GTX dávno v háji, profouknou a proti vodě to už taky moc není, manžeta nahoře je volná, takže shora je noha otevřená a zafukuje… takže :/

                  0 0
                  • Paja  

                    Mne do nich netece (aspon teda v rijnu, kdy jsme na Oslave jeli skrz mokrou louku nic nepustily), na jedne bote mam na mazete ten molitan, co je uvnitr, uz potrhanej, ale vnejsi latka drzi, takze to jde suchacem normalne zalepit a volny to neni.

                    0 0
            • RomanH  

              Vypadaji dobre, cena je pekna. Ale takto z obrazku bych se bal toho zipu. Podobne to mam reseno na bezkovych Rossignolech, a ten zip se sere (stejne tak i Katce, i kdyz ma od stejne znacky jiny typ).

              0 0
              • McBlacky  

                sere se i na Botas a Alpine ;)

                ono teda i boční zipy na salámech jdou pryč. Ale to namáhání zipu je u běžek o dost větší

                0 0
      • wong  

        Dnes mi prisli, vypadaji celkem slusne, zip se trochu hur zapina, ale treba se to rozchodi :)

        Na zkusenosti v –5 je treba si chvili pockat. Vodeodolnost pujde vyzkouset snad driv.

        0 0
        • mr.a  

          bylo by možno udělat nějaké reálné foto? jak vypadá zateplení? velikost odpovídá normálnímu číslování nebo je lepší brát o něco větší? voděodolnost lze vyzkoušet hned – https://www.youtube.com/watch?… – viz 3:55 min :-)

          0 0
          • wong  

            Zatim mam boty porad v praci. Letni boty mam 44, tyhle jsem bral 45 a myslim, ze to je tak akorat.

            0 0
            • wong  

              Vcera a dnes po ceste do prace –4. Mam to teda jenom necelou pulhodinku, ale s obycejnou tenkou ponozkou uplna pohodicka a nohy krasne v teple :)

              0 0
              • black.horse  

                Napiš pls až zkusíš tak 2–3hod v teplotě pod nulou… zajímalo by mě to. Jak je zateplená podrážka? a kolem kufrů? to je nejčastější slabina zimních treter..

                0 0
              • jaja01  

                ahoj wongu, tak co XLC, stale spokojenost? ta cena me laka ;-), nechce se mi kupovat drahe NW, i kdyz dnes jsou ve sleve za 4.500,– tak oproti temto za 2.400,– je to sakra rozdil …

                0 0
                • wong  

                  Ano, spokojenost.Jsou teda hodne teple, jak je pres 5 stupnu, tak je v nich vedro :-)

                  Co se tyka zapinani zipu, tak mi prijde, ze to trochu povolilo a jde lip, nebo uz jsem nasel zpusob jak na to. Jednou rukou to ale nejde – zipu zavazi ten nesmysl na stahovani „tkanicek“. Ten je potreba trochu primacknout prave druhou rukou.

                  Zatim jsem se nedostal k delsi vyjizdce v poradne zime.

                  Jo a podrazka je tuha dost a na chozeni to neni idealni :-)

                  0 0
                  • jaja01  

                    to vedro pri 5+ zni dobre, obtiznejsi obouvani nebo zavazovani neberu jako problem, nasoukat se do a zapnout tluste navleky take neni easy … a chozeni? cyklotretry jsou na jezdeni … diky za recenzi, pomohla mi

                    jo, jeste dotaz k velikosti – u nejakeho prodejce doporucovali vzit o dve! cisla vetsi, nez letni tretry, jak to mas ty?

                    0 0
                  • jaja01  

                    dotaz na velikost beru z5, kupoval jsi o cislo vetsi :-D

                    0 0
                  • jaja01  

                    kupuju, za 2 litry (v ramci blackfriday) neni co resit

                    0 0
                    • myval  

                      kdepak mají takovou cenu? Díky.

                      0 0
                      • jaja01  

                        bike-eshop.cz, kod slevy blackfriday15, ale pozor, tech 25% je jen na zbozi skladem a do dnesni pulnoci … puvodne jsem chtel lonske NW, ale ty prave nemaji skladem v me velikosti

                        0 0
            • McBlacky  

              podle fotky vypadají teplejší než NW Artic

              0 0
            • Milan  

              Zkoušel jsem o dvě čísla větší a nedopnul jsem je nad kotníkem. Serval jsem si prsty a stejně nic-on i ten jezdec je dost malinkej, ale tím to nebylo. Holt mám asi větší hnátu a ten matroš není elastickej nijak takže se to nepodalo, takže jsem je smutnej odevzdal zpět na pult. Standart mám 42, zkoušel jsem 44.

              0 0
              • Rubi  

                stejny problem, pro vysoky nart to vubec neni, mam normalne 45–46 a zkousel jsem ty nejvetsi 47 a musel jsem to dost rvat, tak jsem je taky smutne vratil, vypadaly zateplene dobre, ale kvalitou na prvni pohled ve me nebudily dost duvery, ten zip podle me pujde rychle…

                0 0
      • Polka  

        Tady je na ne recenze.

        0 0
    • Delkim  

      dneska mi přišly poštou Northwave Fahrenheit GTX, cena 99 euro je to paráda, pohodlí jako v „pokojíčku“, prostor kolem nártu super, nic netlačí, těším se na vyzkoušení v terénu

      0 0
      • bagr84  

        Kde za 99?

        0 0
      • black.horse  

        Jak jsou na tom s velikostí? Menší/větší s běžnou produkcí? Někde jsem četl, že jsou spíše menší/užší… Letní tretry a boty mám 46–46,5… tak si říkám, že 48 by se zimními fuseklemi mohlo sedět, ne?

        0 0
        • Delkim  

          všechny tretry mám Shimano velikost 48, u nich se bere proti běžné obuvi o číslo víc

          klasickou sportovní obuv třeba Salomon mám 47

          tyhle jsem vzal taky 48 a ideální, místo tam je i na tlustší ponožku

          mám vyzkoušené, že zimní nesmí nikde tlačit, jak se tam omezí průtok krve tak noha mrzne

          0 0
        • pee.tr  

          Letní boty 46,5

          Shimano letní 48 (jsou mi větší)

          Northwave Artic 47 (jsou mi větší)

          Bohužel, půlky se moc v těchto velikostech nedělají, tak beru raději větší velikosti.

          0 0
        • Pain  

          Ja koupil letos ty novy Articy a vzal jsem o cislo vetsi a hned jsem je menil za mensi.46 puvodne a 45 po vymene.Letni Spešly Comp mam taky 45.A jeste mam v tech Artikach misto trochu po nacpani termo vlozky.Rekl bych ze plati to co pisou at se berou stejny velikosti jako nosíš normal boty.Že jsou širši a vetsi.Všude se tu píše vem vetsi ale jak říkam mam tam misto i ve velikosti 45.

          0 0
          • jaja01  

            presne tak, i v popisech prodejci pisou, ze jsou sirsi a vetsi, takze se maji brat ve sve standardni velikosti

            0 0
            • Kocmi  

              Mám v plánu kupovat NW http://www.northwave.cz/…gtx-1516-022 , nejsem si jistej tou deklarací –10. V zimně si rád vyjedu, ale už mě nabaví dojíždět se zmrlýmy prsty u nohou. Jsem z Brna, takže jezdím obvykle na jih moravy co se zimy týče. Na najíždění objemů nemám nato abych cestoval na Malorku, chtěl jsem se zeptat jestli noha vydrží v teple 2–3 hodiny při teplotě do –5 stupnu. Loni jsem jel asi v nejmenší teplotě –7 na silvestra. Více zima tady asi nebude. Díky za reakce

              0 0
              • Polka  

                Cos vozil v zime dotedka? Pokud to nebyly zimni tretry tzn. napr. jen letni tretry + neopren navleky, tak si urcite polepsis, ale zda ti budou v dane teplote mrznout po 3 hodinach prsty nebo ne se neda 100% rict, kazdej to ma jinak. Pokud das teplou ponozku a budes mit v bote misto, tak by to melo byt ok.

                0 0
                • RomanH  

                  Posledni dobou jsem se dopracoval k tomu, ze vozim pri teplotach okolo 0 pod silnejsi ponozkou jeste jednu tenkou umelou. Ta mi lepe odizoluje vlko, kdyz se potim teplem.

                  0 0
                • Kocmi  

                  Do ted jsem vozil jen letní tretry a 4 mm neoprenový návlek, ale už je to neúnosný, mám ztoho čím dál víc zmrzlé nohy a už mě to prostě nebaví. Proto chci investovat do zimních treter. Podle toho co jsem tady pochopil tak říkáte, že do 0 stupnu je lepší koupit Celsius a pokud chci jezdit pod nulu budu muset pořídit Arctic. Díky za reakce

                  0 0
              • Paja  

                Celsiusy jsou optimalne (pro me) tak od +10 do –5 (s opravdu superteplou ponozkou) – ty 2–3 hodky ano.

                Pod nulu jsou od NW ale urcite lepsi volba Arcticy.

                0 0
                • McBlacky  

                  po srovnání v provozu (kolem Prahy, pod – 10 už nejezdím vůbec) mi přijde model Celsius zbytečný a kupoval bych vždy jen Artic.

                  Celsiusy jsem vozil 5sezon, Artic letos 3tí

                  0 0
                  • Paja  

                    Vsak jo, pokud NW, tak bych bral taky Arcticy, ve chvili, kdy mi v nich bude teplo, muzu uz v klidu jezdit v letnich s teplejsima ponozkama.

                    Kdyz jsem Celsiusy kupoval, nic jako Arcticy jeste neexistovalo ;-)

                    0 0
                    • Kocmi  

                      Takže říkáte že je lepší si připlatit za Arcticy a nemusím řešit jestli je 5 nebo –5

                      0 0
                      • Paja  

                        Pokud budes v minusovych teplotach jezdit pravidelne, tak urcite Arctic.

                        0 0
              • Bat_CB  

                Ahoj, mam presne tyto a tem minus deseti bych asi neveril. Zatim vyzkouseno kolem nuly a tam je to tak akorat s normalni ponozkou na cca 3 hod. vyjezd. Do –10 bych vzal radeli Arctic…

                0 0
                • Kocmi  

                  Tak pochybuji, že tady v Brně bude někdy –10 stupnů. asi stejně pořídím ty Articy, chtěl jsem se zeptat na jak dlouho snima vyjedeš ven :-) Díky

                  0 0
                  • Paja  

                    Tady v Brne jsem jel do prace i v –18℃ :-D

                    0 0
                    • Kocmi  

                      Já zpráce zažil –17, myslím že to je 4 roky zpátky, jel jsem pouze 13 minut, ale bylo to super peklíčko :D

                      0 0
                      • Paja  

                        Ja jezdim necelou pulhodinu, ale bylo to celkem v pohode, dalsi pulhodina uz by asi byla horsi.

                        0 0
                  • smash_mouth  

                    Ja jsem na nohy dost citlivej ale davali jsme klidne puldenni vyjizdky v –10.

                    Letos jezdim zatim jeste v letnich :)

                    0 0
                    • platypus  

                      Prestižky to zatím jistijou, už mám nachystanou nejtvrdší variantu – ponožky, tretry, ty ponožkový návleky a na to návleky heavyduty od BBB.

                      0 0
              • Ricci  

                V Celsiusoch je pod 0C uz zima, preto som tento rok po 6 rokoch

                presiel na Arctic, je to podstatne lepsie ale mytus o –35C je v realite tak –10C :-)))

                0 0
                • McBlacky  

                  vidím to podobně. Na silnici kde máš plastový kufry, dáš i větší kosu, ale bajkový mají těch –10 celkem strop.

                  Pak už stejně řešíš rukavice, kuklu atd. Jet z delšího kopce v –10 větší rychlostí je lahůdka

                  0 0
                • jaja01  

                  jo, dnes jsem videl kolegy celsiusy a je to tenky, to je tak na jaro/podzim, s tema xlc cb-m07, co jsem ted koupil, se to neda srovnat, ty jsou proti celsiusum do arktity :-D

                  0 0
                  • McBlacky  

                    ono další věc je výdrž. NW boty jsou prověřený, že dají fakt dost a nejen ježdění, ale i chození – což v zimě dost hrozí, pokud se jezdí terén ve sněhu

                    0 0
                    • jaja01  

                      o tom zadna, ty xlc asi moc nevydrzi, protoze povrch maji mekky, z neoprenu … ale za cenu nw mam skoro troje

                      0 0
                    • Cryzyy  

                      NW jsem už spotřeboval dvoje, první byl model (takové Italskou zimu, ale lepší, než letní) ještě před Celsiusama, druhé Celsius jsem jezdil asi 5 let včetně lehkého roztržení od psa na konci jejich životnosti :o) Teď jezdím v Diadorách, které mi připadají prostornější, ale je pravda, že je mám i o číslo větší a dám do nich napohodu tlustou a tenkou ponožku najednou, což spolu s návlekama přesouvá problém s promrznutím na jiné části těla.

                      0 0
                    • Ricci  

                      A hlavne NW maju Goretex a to je uz ina parada.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        když je hodně mokro a nemáš blatník se zástěrkou stejně do nich nateče vrchem. Za silnějšího deště to je hned.

                        0 0
                        • Ricci  

                          No zatial to nikdy nejake brutalne nebolo, od predneho kolesa mi voda strieka hlavne na tretry, takze uz niekolko rokov to je v pohode.

                          0 0
      • Pain  

        tyhle jsou ale silnicni ne ?si chytl peknou akci za ty prachy 

        0 0
    • biker90  

      Máte někdo zkušenosti s novými Shimano SH-MW7? Ty jediné bych si mohl dojet osahat, ale to mi moc neřekne.

      Už to odkládám třetí rok. Bylo mi líto dávat 5 za NW a nové už stojí 6, tak si říkám, že odkládáním asi moc neušetřím a bude lepší konečně něco koupit :) Jenže co? Je k těm NW vůbec nějaká rozumná alternativa a nebo bude levnější vynechat pokusy a koupit rovnou Arcticy? :) Do cca +5°C jsem v pohodě v letních, ale jak je kolem nuly, můžu jet po půl hodině domu. Když bude –10°C, půjdu se radši projít, protože to už není problém jenom s nohama. Řekněme tedy, že hledám něco od –5 do +5.

      0 0
      • 666biker  

        mam shimano mw7, zatial som ich mal okolo nuly a v pohode v teplejsich ponozkach 3–4h jazdenia. Minusove mrazy maju byt v polovici týždňa, tak uvidim ako v nich bude v mrazoch.. mozem dat potom vedieť koncom týždňa

        0 0
        • 666biker  

          tak som dnes pojazdil shimana mw7, priemerna teplota bola –4, na otvorenych miestach aj veterno, jazda cca 3hodiny. hrube merino ponožky. pri jazde do kopca neni problem, ale pri zjazdovani je to uz pri takom mraze citit, ze ten chlad na spicku prstov prenika, niekto komu prekrvuje nohy poriadne, mozno ten chlad tak nepocíti. Zapol som si potom vyhrievane vlozky z Lidl a bolo prijemne po cely cas aj pri ceste z kopcov :) pri – 6

          0 0
          • Petr L2  

            Já dnes na běžné boty ( spešl Tahoe sport ) a nohy v merino fuseklích poprvé navléknul neoprénové návleky ( deflect H2O ) a na dvouhodinové vyjížďce pohoda. Ještě mám v botě rezervu navléct jedny fusekle navíc a v zimě delší jízdy neplánuji, takže zatím otázku zimní botky odkládám na jindy :-)

            0 0
            • karliner  

              Podobně jsem postupoval, mrzl a odkládal několik let, poškleboval se dobře míněným radám „kup si zimní tretry“ a zpětně si říkám proč jsem byl takový idiot :-)

              0 0
              • Petr L2  

                Na letošní zimu jsem pořídil do treter neoprenové fusekle, zdálo se to OK, ale Ježíšek přinesl zimní tretry a je po přemýšlení, už po prvních ujetých 20km na zkoušku můžu říct, že to o něčem jiném, nejvíc dělá asi ta zateplená podrážka a schovaný kotník :-)

                0 0
                • Tencovozikmin  

                  Ježíšek ví co je dobré :-)

                  0 0
                  • Petr L2  

                    :-) hodně mě překvapilo, že čte testy a ví jak mám velkou nohu :-)

                    0 0
                • madik  

                  Vcera jsem tohle zkousel v obchode. Iritoval me ten vysoky a tuhy limec, pri pohybu me to dost tlacilo do litka. V rozsahu pohybu pri slapani uplne nevim jak by se to chovalo presne, kazdopane bych si to nekoupil. Uz jen kvuli znacce, ale alespon jsem rad ze jsem to otestoval a podobnym bagancatum se bude vyhybat :)

                  0 0
          • biker90  

            To není zrovna dobrá zpráva. Jak je pod 5°C mám právě s prsty (jak ruce, tak nohy) dost problém. Pravda je, že ten dnešní vítr byl trochu extrém, ale i tak. Čekal bych, že tato teplota ještě bude relativně v pohodě. Rukavice jsem vloni koupil Siberian od Craftu a musím říct, že mě mile překvapily. Ale botky pořád nevím, asi zkusím ty Arcticy, i když to není nic levného a výsledek je nejistý, přeci jenom je dost lidí chválí.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Kup Arcticy a budeš zase příjemně překvapen :-). Mám je dva roky a naprostá spokojenost.

              0 0
              • biker90  

                Ještě trefit dobrou velikost. Mám snad každé boty jiné :) a nevím čeho se chytit. Takové to měření obkresleného chodidla vůbec nefunguje, protože nebere v úvahu šířku a co je mi platné, že bych měl mít podle téhle metody 41, když mě i ve 42 tlačí prsty. :) A vrcholem jsou letní tretry Shimano (což je známé), které jsou se silnou ponožkou tak tak ve 44 :) Kdybych to bral pod nich, tak by měly sednout 43, dlouhé jsou stejně a všude se píše, že široké jsou dost. Nebo jestli radši vzít 43,5, ale tam už je rozdíl v délce docela velký.

                Je to děs, tyhle tabulky :) Teď se mi zrovna u trekových bot potvrdilo, že ani dva modely od jednoho výrobce nesednou ve stejné velikosti. Nicméně to poštovné na výměnu vyjde pořád levněji než někam jezdit. :)

                0 0
                • Pain  

                  Já vzal Arcticy nejdřív o číslo vetší a hned je menil za o číslo menší.Mam ten poslední model a vzal jsem velikost jako mam standardní obuv a sedí dobře.I s místem pro silnejsi ponožku.Daval jsem i lepší vložku než je ta originál.Je to takovej papir,řekl bych nejslabší místo treter,jinak spokojenost.V lete vozim Spešly Comp 45 a v zime Arcticy taky 45.

                  0 0
                  • Milan  

                    Vzal jsem Arcticy 44. Normálně vozím letní tretry 42-dost na hraně-Diadory, Spešly. Jenže 43 NW mne silně tlačily na patní kostí-shora. 44 v poho a doladil jsem hliníkovou vložkou od Bati a sedí, v předu volno, kotník, pata, nárt – se nehne…po třech projíždkách po 2 hod pohoda-test od 10 do –5 st. Pozn.: Odzkoušel jsem různý vložky, nevyhazuju je po odpisu treter a nelituju-bylo na porovnání z čeho vybírat a rozdíl významnej. Nakonec sedí civil model Baťa.

                    0 0
                    • Ricci  

                      Tu vlozku od Batu si daval na tu originalnu od NW alebo si ju vymenil? Lebo mam pocit ze ta origos je tam nalepena,aspon v mojich Arcticoch to drzi fest…

                      0 0
                      • gargamel  

                        V mojich articach je vyndavaci. Poprve sla hure, ale prilepena nebyla.

                        0 0
                      • Milan  

                        Mám ty nový Arcticy-černá/modrá. Jejich vložka je tam na fest, dal jsem baťu na ni.

                        0 0
                    • smash_mouth  

                      Jakou si tam daval spesl vlozku?

                      0 0
                      • Milan  

                        Baťa nebo cokoli jinýho: zdola tenká hliníková folie nalepená na nějaký tenký gumě červený barvy a prošitá spolu s nějakou bílou plstí zvrchu-tlouštka celkem tak max 2mm. Jednoduše zimní vložka do civilních bot.

                        0 0
                        • orm  

                          Ja ted nalepil tepelnou folii z autolekarnicky na spodni stranu originalni vlozky a zitra uvidim :-).

                          0 0
                    • mirage  

                      jo ty velikosti to je nekdy něco. Měl jsem zimní XLC vel.43 a jsou dost na těsno, letní mám Lake 42 a akorat. Podle tabulky XLC treter je delka vložky u 43– 27,2. Ted budu asi brát Lake MX 303, podle jejich tabulky, aby to nebylo jak u XLC, tak bych měl mít 44. V pulkách zimní nedělají.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  Já mám zimní NW Artic pouze o půl čísla větší než letní NW. Ale já potřebuji kulatější špičku, což NW splňuje. Jinak jsem vyměnil vložky za vlněné s podlepením hliníkovou folií. Zatím všechny silnější ponožky, co jsem používal dříve, bez zimních treter, leží ladem. Zase je potřeba říci, že poslední zimy nebyly žádný extrém

                  0 0
                  • Milan  

                    Tak tak. Dokonce snad v popisu těch NW je, že se nemají extra silné fusekle používat, aby fachalo klima v botě.

                    0 0
                    • scott16  

                      Já mám tyhle a používám jenom jednu silnějši ponožku ,noha se nesmí zpotit v žádnejch zimních tretrách jinak bude zima i v těch nejteplejších

                      0 0
                • biker90  

                  Kdyby to někoho zajímalo. Vzal jsem 43 a už jsem je stihl vyměnit za 43,5. Se silnou ponožkou nemám nijak extra místo nazbyt ani v nich, spíš takové nutné minimum :), zase tak široké mi nepřijdou. Uvidíme jestli/kolik ještě časem povolí.

                  Takže tolik moje zkušenost s velikostí. Projížďka snad o víkendu a dokonce by mohla být i zima :)

                  0 0
                  • biker90  

                    První dojmy super. Byl jsem v nich zatím 6× hodinu až hodinu a půl. Podmínky různé. Jednou kolem nuly, jednou zataženo, lehký vítr, teplota kolem –5. Dneska slunečno, teplota –5 při odjezdu, –8 při návratu (cestou chvilku –10) (měřeno Garminem Fenix na řídítkách). Pocitově nejhorší asi tich –5 proti větru, tam jsem měl nohy po návratu docela studené, ale pořád relativně v pohodě. Proti tomu dneska úplná pohoda i přes nižší teplotu.

                    Na delší projížďku jsem se ještě nedostal, ale věřím, že to bude dobré. Krize je většinou první půlhodina až hodina. To buď promrznu nebo se dostanu na „pracovní teplotu“ :)

                    0 0
            • treatt  

              Tohle je hrozně variabilní, poslední dobou mám pocit, že teplota na teploměru neznamená vůbec nic, respektive když je 15 a víc, tak bude pohoda, pokud je to míň (do mínus 10ti), tak je to loterie. Moje poslední jízdy na Vysočine neuvěřitelně nevyzpytatelné, jednou na Garminu skoro pořád kolem +6 a spíš lehce víc, vítr ano, ale ne extrém, přitom prsty na rukou i nohou prokřehlé do bolesti během chvilky. O pár dní později teploty o 10st nižší a po několik hodin nohy i ruce jak v bavlnce, i když foukalo svěže a ke konci dne začal poletovat sníh. Kdoví, do jaké míry to je dáno tělesným rozpoložením, vlhkostí vzduchu a těžko říct čím ještě..

              0 0
              • McBlacky  

                vlhkost vzduchu a taky tím jak a kudy to kašíš. Když se v prvním brdku kousneš a propotíš a pak pižláš tak špatný…

                bud jet pořád pilu, nebo pořád tužku

                0 0
      • koko0925  

        Mám Diadory Polaris 2. Jsou OK, vzal jsem o 1 číslo větší než letní. Jezdím druhým rokem. Oproti letním s návleky řeším pouze výběr ponožky podle teploty a funguje to. Nesmí se to přehnat, jinak se nohy zpotí. Jezdím tak max. do –6°C na 3 hodiny. Víc jsem nezkoušel a obecně jsem nadprůměrná citlivka na nohy už od mládí.

        Nicméně bych v tom nehledal takovou vědu. Zimní tretry (všechny) jsou prostě uzavřené a zateplené. Zázraky nečekej, ale oproti letním je to samozřejmě rozdíl už z principu.

        0 0
    •  

      Ja jdu za chvilku otestovat ty od Force

      0 0
    •  

      Ja jdu za chvilku otestovat ty od Force

      0 0
    • madik  

      Kdo má silniční NW tretry s tou základní Carbon Reinforced podrážkou? Nepříjde Vám příliš poddajná? Jsem si včera zkoušel v obchode Flash TH a normálně jsem podrážku ohnul a dost mě to odradilo. NW udává u nich index tuhosti 8 a maximum co jsem pak koukal má 15 u jejvyšších letních modelů bot.

      Uvažuju, že bych pořídil ten jejich nejvyšší model Extreme RR GTX https://www.bike-discount.de/…shoes-642171 , nasel jsem je v moji velikosti za 200 euro. Podrázka ma uz alespon index tuhosti 10, tak uz to snad nebude takova zvejkacka. A pak mam trochu obavu aby mi v 10C v nich nebylo moc teplo a noha se nezaparila. Kdyz treba rano vyjedu ve 2C a pak se otepli ..

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ja si v pondeli zkousel taky ten nejvyssi model – pro MTB – a ten neopren pres kotnik na me moc duveryhodne nepusobil. Tezko se mi do toho davala noha a nejak mam pochybnosti o zivotnosti. V prumeru 2× denne to tak hodne natahovat … neverim tomu. Podle predpovedi ma byt teplo do konce rijna, jeste si davam cas na rozmyslenou, ale asi pujdu radeji do Sidi a hlavne bez ochrany kotniku.

        Tuhosti mi pripadaly jako normalni tuctove tretry. Nemel sem pocit nejake extra tvrdosti.

        Pusobily na me moc teple. V nizinach a pocasi, ve kterem jezdim – kolem nuly – by se mi noha potila. Takove vysoke tretry by se i spatne vetraly a susily … i z tohoto duvodu sem je vyloucil z vyberu.

        0 0
        • madik  

          Tak Sidi jsou celkem taky vysoke a nejsem si jist jestli nebude kotnik omezen pri pohybu. U NW je ten vysoky limec alespon flexibilni a nemel by pri slapani nijak vadit. Prilisne teploty se taky bojim prave. Sidi jeste zvazim, jen mi prijdou dost hnusne vizualne. Normalne vozim Sidi Wire tak mam tu znacku rad, ale ty zimni nevim nevim.

          0 0
          • scoty  

            Mé zkušenosti s NW gtx loni potvrzují obavy, které má Phantasma: do mokra zpocený kotník, navíc otlačený okrajem skeletu boty, který je všechno jenom ne flexibilní…

            Včera jsem cestou z práce testoval u dovozce Sidi gore. Tak pohodlnou zimní tretru jsem na noze ještě neměl. Letní Sidi mám 44,5/45 tak jsem vzal 46 a se silnější ponožkou je to akorát.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Taky si mel problem pres ten limec narvat nohu dovnitr? By me zajimala zivotnost toho limce.

              0 0
              • scoty  

                Nic moc, ale tohle bych jim ještě vyčítal nejméně:)

                Horší je ten tvrdý plastový skelet, do kterého je na okraji ten neoprén přišitý.. Při potřebě zvýšeného rozsahu pohybu, třeba jízda ze sedla, ten okraj skeletu nikam neuhne a dře pod kotníkem. Myslim, že by tomu alespoň částečně zabránili, kdyby se měl okraj skeletu o co opřít, ale tretra nemá ani jazyk…?

                Navíc tretry NW mají jinde sloty na kufry/ vice dopředu, tak že kdo je zvyklý vozit třeba u sidů kufry v zadní třetině slotu, tak tu polohu u NW nenajde…

                0 0
              • scoty  

                Starší modely NW měly sloty normálně. Ta nová řada je nějaká divná:) Ale tak zase věřím, že tyto popsané vlastnosti vlastnosti nemusí vadit všem…

                0 0
          • Smazaný účet  

            Vizualne fakt nic moc, Sidi sem jeste nezkousel, jak sem psal vyse – koupim tretry az v druhe polovine rijna, predpoved pocasi tomu bude prat. Do te doby jeste zvazim vsechny moznosti, ale preferuju jeste je osobne vyzkouset, protoze zimni kupuju poprve a potrebuju vyzkouset vsechny druhy ponozek atd a proto moc moznosti nemam tady v okoli. Ale nemam obavy ze Sidi, za tu cenu uz to musi byt pohodli jako jen s ponozkou, navic je to etalon mezi tretrami :-)

            0 0
          • madik  

            Tak asi zkusim SIDI. Našel jsem luxusni cenu https://www.merlincycles.com/…-114904.html je to ten silnicni model. Vecer asi objednam.

            0 0
            • bodlak2  

              Vypadají pěkně, to jsou opravdu zimní ?

              0 0
            • Smazaný účet  

              Fajn cena, na CZ většinou za 6k, LOL. Jinak co nemůžu zkousnout na tom dizajnu je ta kombinace suchého zipu a utahovacího kolečka. To vypadá fakt debilně.

              0 0
              • madik  

                V realu to asi bude pekna bota. Jako asi bych taky radeji 2× BOA nez tuhoe kombinaci, ale nemyslim ze se zapinanim bude problem. Cena je zvlastni. U nas je maji za 6k a v obchidexh jako bike24, bike#discount, wiggle jsou v prepoctu asi za 5700. Na Merlinu jsou fakt za nizkou cenu. Mozna jeste nechali letni cenu.. tezko rict proc jsou jen za 4100. Kazdopadne mam objednano a tesim se :P

                0 0
            • bodlak2  

              Díky za tip.

              Dneska mi přišel balíček, vzal jsem o číslo větší (49) než mám letní Force (48) a udělal jsem dobře. Tak trochu to tak i vycházelo podle SIDI tabulky velikostí.

              Mám dárek pod stromeček :-)

              0 0
            • bodlak2  

              Já je kupoval za 140 liber, teď je mají za 120 :-)

              0 0
              • madik  

                Hehe no co se da delat :) i zak jsem slokojene usetril asi 1500 oproti cenne vsude jinde :)

                0 0
                • bodlak2  

                  Já si nestěžuji. A díky za tip, za 6tkc bych si fakt boty nekoupil.

                  0 0
      • Autumnbiker  

        Flash Th mám a zas taková žvejka mi nepřijdou. Letní mám NW Revolution a moc velký rozdíl nepozoruji. Teď když je stejně do 10° C jezdím tak jen 2,5 h vyjížďky a tlak na kufrech nepociťuji a přenos síly se mi jeví taky v poho. Co se týče tepla tak v 8°C v letních ponožkách a skoro třech hodinách na kole mi zima nebyla, až ke konci vyjížďky jsem začal trochu cítit prsty ale jen minimálně. Se zimními ponožkami, případně návleky i do nulu asi bez problému.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Nemá někdo delší zkušenost s Force Ice? Důkladnej test jsem našel jen polsky, zbytek všude jen fotky a videa. Tady je pár lidí koupilo, ale nikdo myslím nepopsal jak je to s používáním a výdrží materiálu (zip, podrážka – neodlepuje se, výdrž v terénu, švy, materiál svršku atd.) Taky by mě zajímalo, jestli pořád trvá problém s tou velikostí přes nárt (i to překrytí na sucháč mi přijde, že musí při ohybu nohy tlačit nad nártem – je to dost vysoký), nebo jestli už jsou po obchodech nový modely, který byly zmíněny v informaci o úpravě treter ve výrobě.

      0 0
      • Tencovozikmin  

        Zkousel jsi vyhledavani Force Ice? Je to sice starsiho data,ale myslim ze se zas tak moc nezmenily.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zkoušel a nic o dlouhodobé zkušenosti jsem nenašel. Všechno jen starý příspěvky o plánu si je koupit nebo fotky.

          0 0
          • pepek  

            Plus: teplé, levné,pohodlné. Minus: ve velikosti 47 docela široké. Jak psal Turista: obouvání vyžaduje značné usilí, které tě příště může odradit od další jízdy. Naučil jsem se v nich i řídit v autě na vzdálenosti do 20km, protože myšlenka, že si je budu obouvat někde u lesa v mrazu je silnější, než zvýšená míra rizika při řízení. (Na meziplyny ovšem zapomeň)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Když jedeš lyžovat, tak také řídíš v prezkáčích? Ty si kolo vozíš 20 km, proč si tam na něm nedojedeš? Představa, že se do lyžáků soukáš někde v mrazu na parkovišti je také šílená. Obouvání do Force ICE je rozhodně příjemnější, než přetahovat těsné nepromokavé návleky přes velké tretry. Turista přehání.

              0 0
              • pepek  

                Tak to už bych si nelajznul. Naštěstí nelyžuju. Ale řekl bych, že obouvání přezkáčů je proti tomu brnkačka.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Taky vozím kolo dvacet kilometrů ;-) Představa, že bych měl jet deset kilometrů tunelem mě zrovna moc neláká :-)

                0 0
            • Paja  

              Ty mas pekny ploutve na to, ze nejses moc vysokej.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Asi mi stejně nezbývá než to vzít někde s možností je zkusit. Beztak stojí skoro všude na eshopech stejně. Letní Sidi mám 46, jiný boty 46–47. Podle té jejich tabulky jsem na hranici, ale půlky jsem nikde neviděl. Abych v 47 nelítal jak veverka v bedně, když jsou volnější.

              Píšeš pohodlné, takže nikde netlačí, někdo psal o tvrdé podrážce, ale to beru jako plus a teplo je důvod proč je chci. Návleky (ty nejteplejší) mi stačí na delší jízdu tak do 3 °C, pak už trpím.

              Vypadají, že vydrží víc než dvě zimy?

              0 0
              • pepek  

                Vypadají bytelně. Jo a mám stejný číslo, jak letní Shimana a netlačí ani jedny.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To je zajímavý. Shimana mají být o číslo víc a ty Force jak normální boty. Jo Ty jsi vlastně psal, že je (force) máš volnější. Pak by to sedělo. Asi je risknu. Zas tak moc toho v zimě nenajezdím. Díky za komentáře.

                  0 0
                • Marek 2  

                  Ahoj máš letní Shimana i Force ICE ve 47? Mám Shimana v 47 a u Force přemýšlím o 46, zkoušel jsi i 46 Force.Diky.

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Tipnul bych si, že vydrží fest. Staré NW Celsius GTX mi vydržely asi 14 let. Jezdím v nich celou zimu do práce a v létě pokud je kosa, tj., když se teplota pohybuje do 15°C. Když to zhruba spočítám, tak to vychází trvale na nějakých 7 měsíců od podzimu do jara a sem tam něco přes léto, takže celkem to vychází přibližně na 10 416 obutí a vyzutí :-)

                Za tu dobu mi u NW odešla membrána (bez návleků do nich teče), což u Force nehrozí (protože ji nemá), po 12 letech se odtrhla vnitřní ponožka pod vrcholem nad patou od obouvání (nyní ji při obouvání musím přidržovat) a sucháče ztratily značně ze své lepivosti. U Force předpokládám slabé místo u zipu, proto jsem dal zpět tkaničku, která botku hezky stáhne a zip tak není tolik namáhán při zavírání. A i kdyby pošel, žádná trága – tkanička botku stáhne tak jako tak a vnější manžeta zip zakrývá, takže jen bude nezavřený, ale stažený se zuby u sebe, takže negativní vliv na funkci neočekávám. Velikost mám u obou 45, NW mi přijdou na tu velikost úzké, Force akorát. Letní tretry mám 44.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Force Ice vypadají opravdu hodně bytelně. Je lepší do nich vozit vyšší ponožky, až nad botu, alespoň pro začátek. Bota má přiměřené rezervy a není úplně úzká (mám opravdu „narrow foot“), ale s fixací tkaničkami ani mně nijak na noze neplandá. Letní tretry mám 45 (Gaerne, Lake), zimní jsem vzal 46, Force deklarují navýšení jen 3 mm v délce stélky, i ty 45 by mi asi bývaly stačily, 46 jsou naprosto v pohodě a pohodlné – na zimní mám raději trochu vůle v botě. (Běžecké boty si kupuji 46 a někdy větší, podle značky).

                  Po cca 40 km proběhlo základní změknutí ohybů nad nártem a pod horní manžetou.

                  Zip má především funkci zatěsnění nad tkaničkami, větší mechanickou zátěž by určitě neměl nést. Nárt vnějšího svršku je ušitý dostatečně vysoký, aby se tak nestalo a vnitřní chlopně s otvory pro tkaničky dostatečně odsazené.

                  Jako potenciálně slabé místo vidím suché zipy po stranách horního jazyka překrývajícího z vnějšku zip. Zase na ně není vyvíjeno žádné namáhání. Uvidíme.

                  Při dnešních 2–4°C naprosto lahoda.

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    O ty sucháče nad zipem bych se nebál. V porovnání s těmi NW nejsou prakticky vůbec namáhány. Ten svrchní jazyk funguje jen jako dekl a aby nespadl, tak ho drží ty sucháče. To dřív odejde ten horní okolo nohy. Problém u zipu není s namáháním při udržení zátěže, ale s opotřebováním hlavně při zavírání. Takže nepojde na ukrutně dlouhý celkový čas ježdění, ala na četnost a ne/šetrnost při obouvání/zouvání. Proto jsem to nahoře počítal :-)

                    V každém případě jsou to střevíce velmi povedené :-)

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Vztaženo k akční ceně a předpokládané četnosti použití si zatím myslím, že vynikající koupě. I kdyby mi tretry vydržely jen dvě nebo tři zimy (jakože to bude minimálně 5 zim a spíš víc). Běžecké boty za tytéž peníze (po velké slevě) odrovnám klidně i jen za měsíc, když na to přijde.

                      Případně mohu ještě vyfotit pro zájemce detaily rubu svršku (provedení nic moc, různorodé tlusté materiály se spojují vždycky blbě) a vnitřní botičky (až překvapivě dobrá).

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Díky všem za komentáře.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Tak jsem je byl po objednání vyzkoušet a paradoxně jsem bral o číslo menší než mám ostatní boty. Letní Sidi, civil boty, trekový, brusle. Prostě všechno 46, ale tady jsem v tom lítal i s tlustou ponožkou přes normální jak ve starých holínkách. 45 jsou mi akorát na jedny tlustý ponožky, který plánuju na zimní dny do těch treter. Přes nárt akorát, jak se tu řešil problém s málo místem, takže buďto už upravili velikost, nebo mi ta původní sedí. Trochu si v nich přijdu jak v papučích po dědovi, ale na těch pár vyjížděk asi budou stačit. Trochu jsem měl problém s vyladěním kufrů, abych neštrejchal o kliky. Jsou dost široký. Na délku taky pata tak tak od neoprenu na rámu. Mít větší, tak snad kopu do přehazky.

                          0 0
      • rotker  

        Mám Force Ice a za mě super za tu cenu (mám v nich odjeto jednu zimu). Největší extrém v nich mám zatím 4h vyjížďku v –14°C + cca 1h stepování a čekání na kámoše, než rozmrazí tlumák. Teplo jako v pokojíčku. Podotýkám, že jsem na nohy citlivka a letní tretry+návleky byl pro mě hrob už okolo –1°C. Řízení v nich je bez problémů.

        0 0
        • Smazaný účet  

          V jakých (kolika) ponožkách jezdíš? Nechci je kupovat zbytečně velký a používat dvoje, pokud stačí jedny obyčejný ponožky a zbytek obstarají boty. Jezdím max do – 5°C.

          0 0
          • rotker  

            Jezdím v nich jedny merino ponožky. Docela důležitý fakt je, že je mám cca o 1,5 čísla větší, což dělá taky hodně.

            Každopádně si je hned koupil i kamarád a má z nich stejné pozitivní pocity

            0 0
    • milan.v  

      Tak jsem pořídil na zimní ježdění Northwave Flash Gtx za skvělou cenu, jsem zvědavý, jak mi budou sedět.

      Zatím jsem se do nich jen soukal a zkoušel je, což jde opravdu těžce, podrážka tuhosti 8 v jejich škále, letní vozím S-Worksy 7 s enormní tuhostí, to se s tím samozřejmě srovnávat nedá, uvidíme…

      Jsou to zimní boty, na kterých neplánuji trhat rekordy, ale omezeně jezdit v nepříznivém počasí, což by mohly splňovat.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ceny většiny zimní treter mi přijdou jak za boty pro výstup na měsíc. Ale to platí poslední dobou o celé výbavě na kolo (batohy, oblečení, nářadí apod.) Kosmonautika je možná levnější.

        Sorry, že to dávám pod Tvůj komentář, ale pobavilo mě to „za skvělou cenu“. Někteří výrobci si udělali z cyklistů solidní dojný krávy, ale hlavně když se to prodává, jinak by to nedělali. Trh si řekne :-)

        0 0
        • nomecz  

          tak ono je to relativní, pokud ta cena poskytne odpovídající kvalitu případně jiný benefit.

          Před cca 7–8 lety jsem kupoval boty na SNB a když mi kamarád doporučil model od Flow za skoro 8tis a ještě ve výprodeji,

          tak jsem si ťukal na čelo a ptal se jestli je normální, že dosud jsem jezdil v botech za dvojku a v pohodě.

          Teď s odstupem času to považuji za jednu z nejlepších koupí co jsem udělal. Boty vypadají i po těch letech jak nové, boa kolečka i struna původní, nikde nepromačkané, odřené atd a to jezdím v zimě docela často…

          Pokud mi tretry vydrží při mém zimním ježdění stejnou dobu, tak asi není důvod nepřiplatit za kvalitu.

          Tím samozřejmě nerozporuju, že se dají koupit za obrovské peníze neuvěřitelné šunty.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ono hlavně investice do zimních treter je investice na mnoho let, určitě se vyplatí připlatit a koupit renomované značky. Obzvláště, pokud člověk jezdí denně.

            Mě se ta investice musí vyplatit, vrátit. Pokud vím, že to využiju naplno, je podle mě blbost šetřit.

            0 0
          • Petr L2  

            V devadesátkách jsem si kupoval Vans na SNB za tenkrát šílených 5600,– a kupodivu ještě dnes se v nich dá jezdit, jediné co jsem měnil jsou tkaničky…

            0 0
        • Smazaný účet  

          To nemůžeš vědět za kolik nebo kde či od koho to koupil. Když vidíš někde na netu tretry za 6k, tak to neznamená, že je každý za tuto cenu koupil. A tak jako u letních, tak i u zimních platí, že seženeš bačkůrky za dva tisíce nebo třeba za 7k

          0 0
          • milan.v  

            Koupil jsem je za tři tisíce, což považuji za skvělou cenu.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Pravda, taky jsem kupoval nový letní za půlku na inzerát. To může být odůvodnění skvělé ceny.

            Já to myslel tak nějak všeobecně po asi 14 dnech vybírání něčeho na zimu. Tu minulou jsem od listopadu do března najel kolem tisícovky a dvoje ponožky a návleky byly asi to co mě nejvíc limitovalo, takže jsem s tím chtěl letos skončit. Ale výběr něčeho pro „civilisty“ a ne na profi použití (denně jezdit desítky km) je dost omezenej.

            Nebyla to reakce přímo na na Milana (proto ta omluva, že reaguju pod jeho komentářem). Samozřejmě přeju ať slouží a je spokojenej s výběrem. Taky cenově to asi sedí k jeho kolům.

            0 0
            • milan.v  

              Tuto zimu plánuji najíždět také km na silnici, tak jsem je pořídil, protože bez zimních treter to prostě v zimě nejde…

              Dovnitř budu dávat ještě vložku, která tu tuhost určitě zlepší, to už mám vyzkoušené z jiných treter.

              Když si uvědomím, jak jsem dříve na tretry navlékal neoprenové návleky, tak je to horší nazouvání hned v jiném světle a už to tak hrozné není… Navíc jsem je zkoušel s opravdu tlustými NW ponožkami s merinem do mínus teplot, s tenčími to bude lepší.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Návleky jdou do 5 °C, pak už je v tom zima přes podrážky. Měl jsem plno let ty nejtlustší a s trochou nepohodlí jsem v nich vydržel i kolem nuly, ale max 2 h. Horší bylo v tom jít pěšky a i zastavování na červenou způsobilo úplný prosekání na špičkách, pak tím táhlo a prsty mrzly. Takže letos jsem zvažoval buďto nový návleky, což by bylo zase minimálně 800, nebo přidat na zimní tretry a nebát se pak i pěší chůze a následnýho zničení a hlavně mít líp izolovanou podrážku.

                0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Máš a nemáš pravdu. Třeba značkové silniční tretry počínaje takovou tou „vyšší střední“ jsou drahé odjakživa. Za cenu se odvděčí vlastnostmi a velkou kilometrovou výdrží, ve skutečnosti pak nejsou drahé.

          Jenže když si někdo tyto „drahé“ tretry koupí na pár vyjížděk ročně a pak je stejně za tři roky vymění za aktuálnější model, tak už to samozřejmě tak dobře nevychází.

          Skvělá cena je pro každého jiná, někdo ji porovnává jen se svou peněženkou, někdo s výkonem a výdrží dané věci, někdo s obojím.

          0 0
        • jIrI___  

          Mám podobný pocit. Ale když to lidí kupují, tak proč by za takové ceny nevyráběli/ne­prodávali…

          0 0
      • Rychlej turista  

        Mě by děsil ten neopren a zapínání. Šel bych spíše do Northwave Celsius 2 GTX zimní MTB. Tyto tretry (vizuálně prakticky stejný jejich první model – NW Celsius GTX) mi vydržely 14 zim. Měly by mít lepší vnitřní ponožku, a hlavně mají podrážku na chození a nerozbitné zapínání, což v zimě může rozhodnout o bytí či nebytí :-)

        0 0
      • Rorejs74  

        A velikostně pls porovnání s těma S-Worksama ? Taky nad těmahle uvažuju.

        0 0
        • milan.v  

          Kupoval jsem vel. 47, standardní mám 46, zkoušel jsem je s hodně silnou zimní NW ponožkou, zatím neprojížděl, jsou dostatečně široké, prsty mají volnost tak, jak jsem potřeboval.

          Ve srovnání s S-Worksy 7 ve stejné vel. 47 jsou na širší nohy, nárty, navíc se stahují tím jejich mechanismem až u kotníku, nestahují se dvěma jako ty S-Worksy, takže to je samozřejmě v přední části znát. To ale není u zimní boty účelem, že ano…

          0 0
          • Rorejs74  

            Díky, před chvilkou mi dorazily „Northwave Fahrenheit 2“ a velikost sedla tak jak píšeš.

            Velikostně je to srovnatelný se Spešlama, ale je to širší bota.

            Oproti Shimanu je to i o trochu větší, letní Shimano mám 46, ty NW jsem bral 45.5 a řekl bych že je to o kousek větší bota.

            0 0
      • milan.v  

        S odstupem času něco málo k používání – zásadní věc, tj. neoprenová nohavice nad kotníkem s Goretexem bez rozepínání se nakonec navléká velmi rychle a nikterak to neobtěžuje, úvodní pochybnosti se rozplynuly, chce to jen cvik, napodruhé, napotřetí už do těch treter vklouznete naprosto krásně.

        Měl jsem je přesně v tomto počasí jednak s tenkou letní ponožkou, jednak jsem je vyzkoušel se zateplenou ponožkou s merinem, na mé ježdění naprosto bezvadné.

        Velkou výhodu vidím, že ta nohavice pomáhá v lepším pohybu nohy, takže si nepřipadáte na kole jako v přezkáči, zde zmíněnou měkkost podrážky nepozoruji, je dostatečně tvrdá.

        S dalším hodnocením počkám na větší zimu, každopádně kup se vydařil a tři tisíce jsou efektivně vynaložené.

        0 0
        • scoty  

          Nazouvání je u těchto modelů poslední problém. Mně naopak vadila nemožnost uvolnění na kotníku kvůli větrání.., ale možná že to je u silnice menší problém…

          0 0
        • Smazaný účet  

          A zrovna to nazouvání mě u nich vůbec nenadchlo. Zkoušel sem je na prodejně a tehdy sem měl snad strach, aby se to časem nějak neprodřelo, nevytahalo atd.

          Jak sem psal výše – koupil sem ty Crono Artica a párkrát sem je měl v teplotách 4°C a nějak pochybuju o tom, že v nich v mrazu vydržím. Při 4°C zima nebyla, ale prsty byly studené už po hodině jízdy. Uvidím, až bude ráno mínus, ale už se začínám připravovat na to, že Crono budou jen podzimní a nákup nových zimních budu co nevidět znovu řešit … a nakonec beztak skončím u těch NW :-D

          0 0
          • milan.v  

            Z tohoto důvodu jsem to psal, protože můj první pocit z nazouvání byl také takový rozpačitý, ale teď už je to úplně něco jiného a naprosto bezproblémového za použití cyklistických ponožek.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Mám Raptory (což je asi to samé v MTB verzi) a můžu potvrdit napsané. Obutí OK (a toho jsem se bál nejvíc), komfort taky.Chtěl jsem zkusit boty s volným kotníkem, přechod z letních na zimní mě právě pro ten kotník vadil. Nebýt první negativní zkušenosti s utahovacím kolečkem, tak by to byla jen samá chvála. Teď už odjeto min. 1500 km a vypadá to, že už bude jen samá spokojenost.

              0 0
          • vt  

            V Arcticach sem jel predloni v unoru z Lipna domu, nevim jaka byla teplota, ale uz po prejezdu po zamrzlem Lipne do Frymburku mi zatuhla voda v lahvich :-) a celych 200km v pohode. Chce to spravnou velikost a dobry ponozky.

            0 0
    • Jirka Kanár Strnad  

      Máte někdo zkušenost s LAKE MXZ303? Co se týče výdrže, nepromokavosti i tepelného komfortu?

      0 0
      • mirage  

        co se týče výdrže, tak skoro nezničitelný, jsou kožené a comfortu, tak by měli být jedny z nejlepších.

        0 0
      • Tencovozikmin  

        Velke plus do zimy je podrazka.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Dnešní první jízda s Force Ice (60km, kolem 5° C, většina v terénu):

      Vybraná velikost 45 mi opravdu sedí s rezervou na druhý ponožky, i když mám letní Sidi a civil boty všechny 46. Doba jízdy přes 3 h a letní ponožky, bylo mi akorát a nedá se mluvit ani o minimálním pocitu chladu. Obouvání je proti jiným systémům rychlý a pohodlný. Nikde nic netlačí ani nemám přehnaně moc místa. První pocit je takovej zvláštní proti letním, tohle je až divně pohodlný, krom toho jsou víc papučoidní (nevím jak to jinak nazvat), takže i po nastavení kufrů jak na letních musím šlapat patama víc od sebe, abych nedřel o kliky, ale po 10 km jsem si zvykl a už jsem to nebral jako něco zvláštního. Kolena ani jiný klouby nebolely, takže ten úhel asi nebude o tolik jinej. V terénu při sjezdech jsem měl trochu pocit nejistoty, jak je v nich noha volnější, ale je to jen pocitově jiný, noha v nich a na pedálu drží zacvaklá dobře (na SPD). Celkem mile mě překvapily a myslím, že poměr cena – výkon je bezkonkurenční a stojí za zkoušku.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Tak na to bacha – že tě kolena po špatném nastavení úhlů kufrů po 10 km nebolí, ještě neznamená, že bolet v budoucnosti nezačnou.

        Dej úhly kufrů tak, aby nebránily v přirozeném bočním pohybu nohy.

        Provést a nediskutovat! :-D

        0 0
        • Smazaný účet  

          Za prvé jsem jel 60 a za druhé jezdím s SPD asi 25 let, takže o nastavení a co mi sedí trochu něco vím. Ty tretry prostě jinak nastavit nejdou, na letních mám ten úhel jemně větší. Ale jak jsem psal, není to takovej rozdíl, pořád mám paty mírně dovnitř (ke klice).

          0 0
          • Rychlej turista  

            No jo, nevím, kde jsem sebral těch 10 km, za to se omlouvám. Pokud víš, jak nastavit a máš s tím 25 let odježděno, tak pohoda.

            Pro ostatní platí, co jsem psal :-D

            0 0
            • Smazaný účet  

              Psal jsem, že jsem si po 10 km zvykl, tak asi tam. Omluva nebyla potřeba. Máš samozřejmě pravdu v tom, že nastavení kufrů není úplně jednoduchý a stačí malá změna (posuv, úhel) a jede se hůř nebo líp.

              0 0
    • medvedvhimalaich  

      Mám je taky Force Ice a jsem spokojený. Jezdím kolem 3hod v těchto dnech a nohy stále v teple Nesnáším studený nohy a jsem na tom tak že prochladnu hodně rychle od nohou. X návleků vyzkoušeno a stále na nic. Nakonec jsem si je letos konečně pořídil a dost rozdíl. Ta cena je solidní. Vozím je od hranice 10 stupňů níže protože jak je víc (ale i 10 je dost) tak se nohy potí záleží na podmínkách vítr, mlha.....též letní Sidi mám 44 ale Force 43. Musel jsem je měnit v eshopu. Jsou to bagančata a pěkně zakrývají i kotník. Kufry mám cca stejně.......

      0 0
    • adolini  

      Zdarec. Zvažuji první zimní tretry, a rozhoduji se mezi Shimano SH-MW700 GoreTex nebo NW Celsius Arctic Plus. Které by jste doporučili pro taky dlhší výjezdy při –5 až –10? Případne jestli máte lepší do max 120€/ 3000CZK. Doteď jsem v letních s navlekmi dal max 3 hodiny

      0 0
      • nomecz  

        Ani jedny z uvedenych neznam ale za jedny z nejteplejsich beznych treter povazuju Defrostery od Speslu kolem 120 E jsem je nedavno videl na nejakym anglickym shopu

        0 0
        • adolini  

          Našel jsem je na bike24 a jsou tam za 126 pro Jižní Afriku. Když zadám Česko, tak jsou za 152€. To je už moc pro mně

          0 0
          • Radez  

            Já je tam bral před Vánocema za tři něco i s dopravou. Občas mívajou akce plus přidávají velikosti. Sledoval jsem to delší dobu a pořád mou velikost něměli, pak ale doplnili a já objednal a už si jezdím v teple :-).

            0 0
      • ricky  

        Zdarec, Shimana mám ty s boa kolečkem (MW701), nejdelší vyjížďka cca 3,5 hod. Limit u mne je tak cca do –3 až –4 Celsia. Používám thermo ponožky s merinem anebo s bambus vláknem. Pod –5 jsem jel jen jednou a to už mi mrzly palce.

        0 0
    • Rady4  

      Ja si minulý týden koupil Force Ice za 2.2t. a jsem max. spokojen. Boty jsou navíc vyšší a spolehlivě ochrání i kotníky.

      0 0
      • Ltd.mp  

        Já si je koupil taky minulý týden, ale teď obouvám přeskáče a od středy přijdou na řadu tretry, tak pak můžu poreferovat. Předtím jsem řádně mrznul ve Scott trail s návleky a s teplými vlněnými vložkami a lyžařskými ponožkami. Hrůza…

        0 0
      • Tencovozikmin  

        Zimni pod kotniky neznam a Force Ice na kupkole za 1874,–

        0 0
        • Nutribird  

          Shimano nebo minimálně starší NW, mají krytý kotník, ale řešení je to úplně na houno. Pro dobré překrytí boty a kalhot musí být bota vyšší. Jinak ti noha v tom místě chladne a máš problém.

          0 0
          • Tencovozikmin  

            Nevim co jsi mi chtel noveho zdelit,ja jsem psal,ze neznam zimni tretry pod kotniky,abys to teda lepe pochopil. Jinak tuny lidi jezdi v letnich s navlekama,nebo i bez a problem nemaji. Ja mel vzdy problem ze spodu a s konecky prstu. Kazdy ma ten prah jinde.

            0 0
            • Peslezedirou  

              Jasně jasně, člověk pak zjistí drobnosti, které ti vadí…s návleky jsem si říkal, jak je to v pohodě a pak mi málem noha upadla z chladu od kufru :-) zimní tretry mají tenhle prostor aspoň trochu odizolovaný, ale i tak není od věci mít prostor v botě pro ještě jednu teplou vložku.

              0 0
            • Nutribird  

              Nic se neděje, jsme lidi. Jinak vzhledem k ceně dobrých návleků, jejich životnosti a nesrovnatelnému komfortu zimních treter je zbytečné se k tomu vyjadřovat.

              0 0
        • Rady4  

          Tak na kupkolo za 1874,– tretry Force nemaji https://www.kupkolo.cz/…rne_z100149/

          Problem je s nekterymi velikostmi, v mem pripade 46, kdy jsem sehnal posledni v Liberci. Dasli dodavky budou opet az na podzim, overeno u dodavatele.

          Zimni tretry se delaji i pod kotniky, ale i ty co delaji nad kotniky, nejsou vsechny tak vysoke, aby dostatecne kotniky chranily.

          Ja si do Force jeste pridal jednu penovou vlozku s alu folii a za ty penize jsou to super boty.

          0 0
          • scoty  

            Jak jsou na tom s tvrdostí podrážky?

            0 0
            • Rady4  

              Jedna se o plastovou platformu, tak jak u lyzaku. Chodit se ale v tom da v pohode.

              0 0
              • scoty  

                Spíš jsem myslel jestli není moc měkká a netlačí kufr do nohy při šlapání.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Jezdím v nich kolem 50 km a neřekl bych. Přijde mi tvrdost dostatečná, když to porovnám s letníma Sidi Buvel. Přijde mi to skoro stejný. Ty Sidi jsou tvrdší, ale ve Force určitě kufry taky necítím.

                  0 0
                • Rady4  

                  Je dostatecne tuha a kufr necitim.

                  0 0
          • dan001  

            Pokud máš VIP ceny tak jsou za těch 1874,–

            0 0
    • rumik  

      Jezdím denně s force ice a nohy jak v pokojíčku. Jen sehnat fakt hřejivý rukavice a jezdím jak v létě

      0 0
      • Smazaný účet  

        Je to trochu off topic tady, ale pokud chceš fakt hodně teplý za relativně levno, tak mám letos Force Arctic a nad 5 °C se s nima ani nedá jezdit, jak moc jsou teplý. Opravdu jsou spíš do mrazu. Na vyšší teploty mám jiný, ve kterých mi bylo zima kolem nuly. Mají i pár mínusů, ale za ty peníze jsem celkem spokojenej, pokud i něco vydrží. Hlavně jsou první ve kterých je fakt teplo.

        Moje recenze psaná jinde:

        Opravdu i do mrazu. Nebál bych se je použít i v silných mrazech. Hodně úzká manžeta i v XXL, ale ruku dovnitř dostanu. Inzerované výstelky pro absorbci nárazů jsem si nějak nevšiml. Asi jsem čekal něco víc. Divné délky prstů – prostředník je na přesno (XXL), zbytek prstů moc dlouhý. Velikost jsem vybral raši XXL, protože s 22 cm obvodu dlaně jsem byl podle tabulky na hranici XL a XXL. Po vyzkoušení vím, že by XL byly malé.

        0 0
        • rumik  

          Díky nějaké force jsem měl a v těch teplo moc nebylo. Objednány z kupkola artic díky za tip

          0 0
      • Cavendish  

        Taky bych chtěl hřejivý rukavice, ale na silnici a CX nemůže člověk použít nějaký humpolácký lamače mrazu. Koupil jsem si Force Ultratech a je mě z nich zima i při +5°C. Nosím je jen po venku. Na kolo mě absolutně nesedí :(

        0 0
        • přez les  

          Tak to můžu potvrdit taky mi v nich je zima i v + teplotách a navíc se ty vrstvi mezi sebou tak divně hejbou a jistota stisku je ta tam.

          0 0
        • black.horse  

          Jelikož mi po letech se rozpadly zimní cyklorukavice, tak aktuálně vozím nějaké obyč levné lyžařské na silničce a je v tom fajn, lehce nad nulou dokonce vedro:-)

          0 0
          • Cavendish  

            Takový palčáky :D to asi nepůjde. Měl jsem BBB TrioXX a ty byli boží. Teplo, krásně sedí a jsou citlivé!

            0 0
        • nomecz  

          https://www.roeckl.de/#…

          ve filtru si zaškrkni extra warm

          levné úplně nejsou ale funguje to perfektně

          0 0
        • Velomiwookie  

          Koupil jsem ted nejaky van rysel 900 v decaci zlevnene za 450 a jsou jak designove tak funkcne fajn a teplo i v –5 snesitelne.

          0 0
          • Tencovozikmin  

            Odkaz prosim.

            0 0
              • Tencovozikmin  

                Dik. Co to zvladne,mas je odzkousene?

                0 0
                • Velomiwookie  

                  Koupil jsem zimni od sykory a v 0 a min mi v nich byla hrozna zima tak jsem ted zkusil tyhle , zatim teda jen v 0 protoze zima se od te doby nejak zasekla a mnohem lepsi komfort. Za ty penize myslim ze supr, plus jsou celkem i pohodlne a vypadaj fakt pekne (a to sem vuci vecem z decace z pohledu funkcnosti dost skeptickej). Jsou to takovy lehci lyzarsky rukavice predelany na bajk. Az bude zima muzu hodit vic info

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Dik. Ja uz jsem skeptickej ke vsem zimnim rukavicim na kolo. Po 2 hodinach je mi ve vsech zima, kdyz je pod nulou.

                    0 0
                • miche  

                  Já je mám odzkoušené, jsem hodně zimomřivej člověk, nohy a ruce hned ledový.

                  Bohužel při rychlejší jízdě pod nulou je mi v nich zima, do terénu by to šlo (tam se člověk víc hýbe), ale když jedu na větru nebo víc jak 2 hoďky, tak už špatný … navíc jsou hodně natěsno kolem zápěstí a jak se v tom člověk opotí tak šlus …

                  Řeším to už roky jak „black.horse“ obyčejnejma lyžařskejma rukavicema a mám klid. Dokonce je mi v nich i vedro občas :-)

                  Takže tydle rukavice z dekáče doporučuju jako cena/výkon, ale nejsou extra teplý

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Dik. Tak nejak jsem tohle cekal,rukavic i treter mam odzkosenych mraky a jen tak me nic neprekvapi. Takze nic noveho.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Dneska jsem zkusil při –7 rukavice s polarteckem uvnitř a málem mi omrzly prsty :-D Gore – teplé, zimní, docela by mě zajímalo co si pod teplým a zimním výrobci představují. V sobotu přejdu na zimní palčáky :-D

                      0 0
                      • vt  

                        Zakladem je spravna velikost, pokud je mas natesno, nepomuze nic.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Právě, že moc na těsno moc né :-) Na druhou stranu proč se trápit s cyklistickejma, když to spraví běžný zimní :-D

                          0 0
                          • worlusho  

                            Mě se zatím nejvíce osvědčily zateplené pracovní rukavice. :D Pokud je do nuly , tak vozím tyto

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Tak jsem to včera vyřešil zimníma rukavicema a celej čtyřicetpět kilometrů ruce jako v pokojíčku :-D

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                V tom se musí supr brzdit ;)

                                0 0
                              • jIrI___  

                                Proboha jak se v řadí a hlavně brzdí? :O

                                0 0
                                • milan.v  

                                  A hlavně, jak se to nosí na nohou jako tretry?!? :-o

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  To v nich mám ještě normální zimní od Gore :-D Nejsou tak silný jak to vypadá, ale teplý ;-) Kupodivu řazení a brždění nebyl problém :-) Trochu problém byl úchop za brzdy. Na druhou stranu, když jsou ruce zahřátý, tak jdou uvolnit prsty.

                                  0 0
                                  • worlusho  

                                    Vypadá to zajímavě. Já jsem včera zkoušel zimní motocyklistické a také to nebylo špatné.

                                    0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Problém při zimním ježdění není řazení ani brzdění, problém jsou zmrzlé prsty. V palčákách ve velkých mrazech jezdím bez problémů přes 40 let. Do –10° C mi stačí tříprsťáky.

                                  0 0
                              • moncco  

                                Tak jsem se díval na vlákno o zimních rukavicích a tam o zimních tretrách taky nic novýho…

                                0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Tak nějak si představuji autistu – je mu jedno co to je a nač to je, důležité pro něj je akorát to, aby to bylo stanoveným a neměnným způsobem srovnáno :-)

                                  0 0
                      • Nutribird  

                        Mám z Ali a Ok

                        0 0
                      • Cryzyy  

                        Primaloft už používá Aerogel, což by teoreticky mohl být posun, otázka je, kolik ho tam je, jak se jim ho povedlo zpracovat do funkcí podoby a jaká bude životnost. Ceny úplně mimo nejsou, ale zatím jsem to naživo neviděl a po recenzích nepatral.

                        0 0
    • adolini  

      Jen se mi jedná, abych v nich vytrval alespoň 4 hodky při řekneme –6. Doteď jsem při –6 dal v letních s návleky 3 hoďky. Ale to už jsem upaloval dom :-)

      0 0
      • Rady4  

        To uz je celkem dost a myslim, ze i ve Force by ta zima byla v prstou citit. Mozna by lepsim resenim byly vyhrivaci vlozky.

        0 0
      • Jáchym 1  

        Já jsem si do nich pod vložku dal ještě tu záchranářskou termoizolační folii.Většinou to prochládá přes podrážku a kufry.

        0 0
    • milan.v  

      Rukavice už prosím ve vlákně k zimním tretrám ne…

      https://www.bike-forum.cz/hledani?…

      0 0
    • moncco  

      Borci, jak je to s velikostma treter Sidi letní vs. zimní? Máte někdo oboje? Brát zimní stejnou velikost, když letní sedí s tenkou ponožkou tak akorát nebo vzít o číslo větší?

      0 0
      • scoty  

        Mám 45,5 letní a 46 zimni. Ty zimní jsou navíc trochu volnější tak se mi tam vleze střední nebo i silnější teplá ponožka co mám na běžky.. :) Hlavně tuhost podrážky je srovnatelná s letní. Přehazuju i vložky co mám o spešla.

        0 0
      • Tencovozikmin  

        Mam to tak jak pise scoty,ale jsou to vsechno starsi modely. Zimni diablo a letni dragon+jeste 2 veteranky ktere uz se nedelaji,zimni jsou volnejsi,ale i tak jsem vzal o pul cisla vetsi. Nejlepsi je odzkouset na zivo.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.