Vůle sedlovky v sedlové trubce (i špatná fce objímky?)

18 nepřečtených
  • doubeq

    Zdar, mám rám Dartmoor Primal (viz profil, foto 14), sedlovka by měla být 30,9 mm, zakoupil jsem novou sedlovku Gusset 450mm, ta změřená kalibrovanou digitální posuvkou na stupnici zasunutí měří 30,83 mm nejmenším průměrem (ano, není po obvodu dokonalá, ale to neberu jako velkou chybu, je to do 0,07mm). Směrem ke konci má 30,8 mm. V rámu je zasunuto ještě asi 160mm.

    Rám jsem se pokoušel měřit, ale síla barvy samozřejmě není všude stejná, nicméně po odečtní průměrů by měl být na 30,9mm .

    Nicméně sedlovka v rámu na páku mírně cvaká ale hlavně blbě drží, musí bý poměrně hodně utažená. A tak mě napadlo, jestli nehraje roli objímka?

    Vypodložení plechovkou je sice řešení, ale to po nalepení na stejnou starší sedlovku dopadlo tak, že se nevejde, jelikož v domácích opdmínkách ji nenarovnám na dokonalý plech a lepislo taky musí mít nějakou sílu (epoxid). A když nebude lepená, tak je vopruz dávat sedlovku v případě potřeby ven.

    Teleskop nevím, jestli bude řešením, když se takto chová pevná sedlovka a nechci rám zničit. Našel jsem i 31 mm a sjet ji na soustruhu :-D

    0 0
    • doubeq  

      Hej

      0 0
    • mirorek2  

      Sešly se ti tolerance, dal bych teleskop :-) bude zasunutý o dost víc a tím se to vymezí. Karbon pastu ať to nelupe

      0 0
      • doubeq  

        Nemám na něj momentálně prachy a přece jen je škoda se na to kolo jen koukat, jede se na něm moc hezky… A jak se vlastně měří délka teleskopky? Stejně jako u pevné, od konce po lyžiny sedla?

        0 0
    • MatS  

      Žena měla u kola Cube něco podobného. Tak jsem vzal průhlednou lepící pásku, olepil jednou nebo dvěma vrstvami dle potřeby a drží. Stejně tak je potřeba polepit konec sedlovky v rámu, jinak se tam bude hýbat a vydávat nepříjemné zvuky, jakmile se ti tam dostane bordel.

      Anebo kup kvalitní sedlovku a tento shit vyhoď/reklamuj.

      0 0
      • doubeq  

        Tenhle shit stál litra :-D a můžu ho vrátit. Jen s tou páskou to není ono, ta se prodře. A jinak mi jde spíš o rám, aby se nezničil, asi nepraskne, ale může. A nějaké doporučení na kvalitní sedlovku?

        0 0
        • MatS  

          Sedlovka se nehýbe, tak se nemá jak podřít. Nesmíš ji dát moc, jinak se při zasouvání shrne. Je to trochu pokus omyl, než najdeš tu správnou vrstvu, ale pak to drží slušně.

          0 0
      • jIrI___  

        0,07 mm je běžná výrobní tolerance, ne shit sedlovka. Může koupit tutéž a doufat, že narazí kus z jiné šarže s průměrem 30,94 mm :)

        0 0
        • MatS  

          S tím shitem to byl vtip :-)

          0 0
        • doubeq  

          Nojo, ale mě to do rámu spadne jak do studny, tak to řešit musím :-D

          0 0
        • zdenek  

          Nenarazí. Průměr sedlovky má povolenou toleranci jen do minusu. Např. 30,9 –0,05 / –0,15 mm je z těch lepších.

          Taky jsem měl problém sehnat sedlovku 30,9 mm s průměrem nad 30,8. Nakonec to vyřešila jedna vrstva průhledné samolepy a pasta. Má to i výhodu, že se neodře povrch sedlovky a samolepa se trochu slisuje a o to lépe drží. Nevýhoda je, že při případné demontáži sedlovky bude potřeba nová samolepa, protože se potrhá.

          0 0
    • dědek mohy  

      Řešil jsem to stejné. Použil jsem 2 způsoby

      1. kousek plechovky zasunutý mezi sedlovku a rám. Funguje. Vytahování není problém, prostě vysuneš sedovku i s plechem, potom zpátky zasuneš.
      2. teď naposledy jsem měl na sedlovce přilepenou pásku. Taky to funguje. Ovšem s vytahováním byl problém. Jelikož sedlovku vytahuju jen jednou ročně při velkém čištění, tak páska zdegradovala a doslova se při vysunování rozesrala po celé sedlovce.

      Za mě vyhrává kousek plechovky

      0 0
    • doubeq  

      Nakonec jsem to promyslel. Novou pošlu zpět, stará vylepená plechovkou a epoxidem půjde na soustruh, jelikož je epoxid se silonem vystuženým tužidlem, tak bude asi držet líp, než páska i když pravděpodobně plechovku soustružení sundá. Stejně to je jungl, ty sedlovky :-D

      0 0
      • Espen  

        Já jsem nikdy plechovku k sedlovce nelepil. Stačí použít jen tolik plechovky, aby pak sedlovka šla vsunout. Udělal jsem na plechu jen takový vějíř, aby nezajela dovnitř a pohoda.

        0 0
        • doubeq  

          Když to je takový…no nehezký :-)

          0 0
        • TK75  

          Taky tak… nakonec, jak jsem teď nechával přelakovat rám, tak trocha bezbarvého laku zatekla do sedlové trubky a už plech není třeba…sedlovka drží :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.