• nikeid

    Ahoj, mám problém s vrzající sedlovkou/sedlem. Nedávno jsem čistil sedlovku, vyndal sedlo z uchycení, hadříkem vyčistil špínu na vroubkované kolébce, hadříkem utřel lyžiny, utřel sedlovku + lehce máznul vazelínou. Od té doby mi začalo sedlo vrzat. Potom jsem si objednal nové (kvůli nepohodlnosti starého, ne kvůli vrzání) a po dnešním namontování nového (Ritchey Comp Biomax 2012) je vrzání stále přítomno. Předpokládám, že v sedle to nebude, když to dělají obě sedla. Zkoušel jsem nasadit kamarádovu sedlovku se sedlem a nevrzalo. Spíš mě zaráží jaktože moje „nevyčištěné“ sedlo nevrzalo a po vyčištění (nic kromě trubky sedlovky jsem nemazal) to vrže jak hrom. Co radíte?

    Díky moc předem.

    0 0
    • Tina  

      Tomu sa hovorí, neopravuj čo funguje :)

      Ako hlboko máš sedlovku zasunutú? Je v ráme viac ako polovica sedlovky? Kamarátova sedlovka je rovnako dlhá ako tá tvoja? Myslím si, že ti „vrže“ tá zasunutá časť sedlovky v ráme. Dlhé sedlovky niekedy robievajú. Skús vyčistiť čo najhlbšie vnútornú časť sedlovej trubky rámu. Namaž koniec sedlovky a vyskúšaj.

      0 0
      • radek01  

        jj taky mi to dělá vyčistit sedlovku a bude to OK

        0 0
      • nikeid  

        No sedlovka je víc zasunutá než vysunutá … řekl bych tak v poměru 60:40 zasunutá. Ale to tak byla vždy. Kamarádova je možná o 3cm kratší. Říkal jsem si jestli to není náhodou uchycením lyžin v sedlovce (ale dotažené je na fest) nebo taky spojem té trubky sedlovky a toho držáku na sedlo (to není přece jeden kus). Četl jsem, že mazat lyžiny se nemá. Tak zítra vyzkouším asi vyčistit sedlovou trubku rámu, namazat sedlovku, popřípadě potom ten maz technickým benzinem zase smýt (někdo psal, že suchá mu už nevrzala).

        0 0
        • Tina  

          v tom prípade doporučujem skrátiť sedlovku aspoň o 5cm a tvoj problém bude vyriešený. Vrže ti ten dlhý koniec sedlovky v ráme.

          0 0
          • nikeid  

            ale proč by začal vrzat zničehonic? zkrátit normálně pilkou na železo?

            0 0
            • Tina  

              jj, pilkou na železo.

              Možno si ju mal v ráme dlho vsunutú bez toho aby si s ňou hýbal a sedlovka sa tam usadila a držala tam. Ako si ju úplne vytiahol tak sa už nedokáže presne usadiť a voľný koniec vo vnútry vrže. Skôr ako budeš rezať skús urobiť taký pokus, že ju povytiahneš o nejakých 5 – 6cm a skús sa na bajku odviezť, alebo iba zatlačiť rukami na sedlo či bude stále vrzať.

              0 0
              • nikeid  

                Dneska jsem hadříkem vyčistil sedlovou trubku rámu hluboko, potom sem zkusil sedlovku povysunout o cca 5cm a vrzání ustalo, projel jsem to jen tak 1–2km kolem baráku. (Po zasunutí to opět vrzalo, trochu míň, ale myslím, že by se to „rozvrzalo“ zase.) Tak dneska zkusím jet s trochu povysunutou (3cm asi) a pokud to bude znatelně lepší tak nechám uříznout těch 5cm :) ono je to asi tím, že když jsem kolo kupoval, měl jsem houby pojem o velikostech rámu pro různé výšky postav, takže mám na svých 183cm velikost rámu 21,5" a sedlovku tudíž dost vevnitř.

                Díky moc všem za rady (aspoň prozatím, dokud se nenaskytne další ******* :D )

                0 0
            • Kouba_2005  

              A když to nepomůže, tak uřízni dalších 5cm … a tak pořád dál, dokud to nepřestane vrzat :-)

              0 0
              • Toutou  

                Pane mistr, já už nevim co. Ať řežu jak řežu, furt je to krátký!

                0 0
      • nikeid  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
    • šimlos  

      Rozebral a vyčistil jsi taky objímku?

      0 0
      • nikeid  

        no sundal jsem ji a oprášil od bahna. nijak víc jsem ji nerozebíral

        0 0
    • hannawald  

      Mne vrzala karbon sedlovka, pomohlo namazani zamku v miste, kde byla vlozena takova kolibka..to jsem vubec netusil, ze se maze, nechapu, ze to nebylo z vyroby..

      0 0
    • RUSH  

      Sedlovku, objímku i rám pečlivě vyčistit petrolejem nebo naftou (vyčistí a namaže). Toť vše.

      Někdy ještě kousek plechu z plechovky od piva, nejlépe pod naříznutí rámu.

      0 0
    • Milvus888  

      a jakou máš sedlovku , existují sedlovky jako třeba RaceFace evolve s takovým lehčím seřízením sklonu sedla , a když to není dost utáhlé tak to vrže , dej link na tvou sedlovku..

      0 0
    • nitraq  

      Případně pokud vše selže, vezmi zubní pastu a zkus namazat část sedlovky, která je zasunutá v rámu. U mě funguje.

      0 0
      • tomasosii  

        mě to taky dělalo rozebral jsem, vyčistil a pořádně utáhnul..stačí fakt hodně utáhnout a je to v poho

        0 0
    • nikeid  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • nikeid  

      Tak jsem jeste jednou dukladne vycistil sedlovku, dukladne sedlovou trubku ramu, primerene zlehka namazal „zasunutej“ konec sedlovky vazelinou, fakt poradne utahl, a vrzani je stale pritomno. Situace se posunula ze to ted vrze ve vysce, v jake mi sedlo vyhovuje, kdyz ho sundam o 4cm niz, nevrze (coz nechapu, driv vrzalo dole, tak sem ho dal nahoru, chvili nevrzalo, po par km zaclo, dal sem ho dolu a ticho..jenze dole je to pro me nizko).

      Napada me, ze jak vznika pres objimku paka (mou vahou na sedle) na cast sedlovky schovanou v ramu, tak se sedlovka muze kroutit/otirat o vnitrni stranu sedlove trubky ramu. Pokud by byla sedlovka o 4cm delsi, tak bych dosahl stejne delky schovane casti sedlovky jako mam ted kdyz tu sedlovku dam o 4cm niz (pochopitelne) a teoreticky by to vrzat nemuselo uz. Jenze sedlovku neprodlouzim. Taky by na tu „paku“ mohlo pomoct zkraceni sedlovky (max o 4cm protoze potom uz bych mel v ramu jen 12cm schovanych a min uz bych z bezpecnostniho hlediska nechtel).

      Takze asi zkusim seriznout o 4cm, popripade pak uz koupit novou sedlovku 400mm (ted mam 350) a uvidel bych. Jen doufam ze to neni novym sedlem (coz ale snad ne, stary totiz taky vrzalo)…napada vas nekoho neco prosim?

      0 0
      • Tina  

        Pokiaľ tomu rozumiem správne tak si vlastne vďaka tomuto problému zistil, že si doteraz jazdil sedlo o 4cm nižšie ako ti teraz vyhovuje?

        0 0
        • pepek  

          Tak třeba ještě roste :-)

          0 0
        • nikeid  

          jojo :) … nicméně před chvílí jsem byl ještě zkusit sedlovku kompletně utřít, odmastit .. zasadil ji na správnou výšku do sedlové trubky a utáhl snad na nejvíc co dokážu abych to zpětně i otevřel .. a ani muk :) tak jsem happy jak dva grepy .. uz jsem se shanel po nove :) tak musim zaklepat a doufam ze to povali dal bez zvuku :)

          0 0
    • nikeid  

      obnovuju svoje vlákno .. zase mi začala sedlovka vrzat .. a všiml sem si, že když se na sedlo posadím lehce víc dopředu, tak to nevrže .. když pohodlně dozadu, tak jo .. spíš víc v menších rychlostech a v záběru .. zítra zkusím ještě utáhnout porádně (mazání se mi neosvědčilo, právě naopak, suchá vrzala míň) + případně pak zakrátit sedlovku ..

      nenapadá vás proč to při posedu víc vepředu nevrže a vzadu jo?

      0 0
      • dusty1  

        Ahoj,

        obnovuji toto téma, můj syn má na kole Giant problém se sedlovkou. Problém první je, že mu vrže, ale při maximálním vysunutí 300mm. Toto mě zase tak netrápí, nějak si poradíme.

        Problém druhý je závažnější. Kolo je XL, asi 21 palců. On měří 201cm a Giant v návodu píše, že kolo je do 202cm výšky. Toto je tedy OK. Problém je v tom, že nejde nastavit správný posez podle poučky pedály vodorovně a svislice kolena do osy pedálů. Potřebuje posunout sedlovku asi o 5cm dopředu a už to nejde. Kdyby měl kolo malé, spíš by sedlo posouval dozadu. Už podle pohledu je na kole zlomený.

        Většina sedlovek má konec kde je uchycené sedlo zahnutý dozadu.

        Nevíte někdo jestli existují sedlovky které jsou otočené dopředu, nebo aspoň rovné bez ohnutí. Snažil jsem se hledat na internetu, ale nemůžu nic najít. Sedlovka má průměr 30mm a potřebuje nejlépe délku 350mm.

        Nebo nějakou radu.

        Díky.

        0 0
        • nox159  

          gianty mivaly prumer sedlovek 30,9 a proc nevzit na tuhle vysku radeji 400mm?

          jinak s tim ze potrebuje dostat sedlo dopredu a neni kam posouvat to je nevhodne zvoleny ram… ( s timhle problemem jsem se taky setkal ) ma kratke stehna a dlouhy lytka a proto mu udel u XL ramu vychazi blbe. da se to resit ak ze otoci stavajici sedlovku o 180° tedy zamkem dopredu a je to vyreseno :)

          0 0
          • coplos  

            Problém s vrzající sedlovkou jsem řešil taky. Vyzkoušel jsem vše popsané a bez efektu a nakonec pomohla výměna sedlové objímky za tzv. DVOJITOU.

            je to objímka na dva imbusy-spodní část stahuje zakončení rámu(u mě karbon) a vrchní část objímky drží sedlovku.

            Výsledkem bylo ustání vrzání…tak zkuste hoši…

            0 0
          • dusty1  

            Otočit sedlovku o 180 stupňů jsem zkoušel v terénu, ale sedlo nešlo nastavit do vodorovné polohy. Přední část byla moc nahoře. Zkusím se na to podívat v klidu, ale noc nadějí tomu nedávám.

            Díky za rady.

            0 0
    • coplos  

      Problém s vrzající sedlovkou jsem řešil taky. Vyzkoušel jsem vše popsané a bez efektu a nakonec pomohla výměna sedlové objímky za tzv. DVOJITOU.

      je to objímka na dva imbusy-spodní část stahuje zakončení rámu(u mě karbon) a vrchní část objímky drží sedlovku.

      Výsledkem bylo ustání vrzání…tak zkuste hoši…

      0 0
    • vladkyxxx  

      Potrebujem poradit so sedlovkou Ritchey WCS carbon 27.2, jedna sa one bolt system v karbonovom rame KTM,tiez 27.2.

      sedlovka sa pohybuje v rame aj po silnejsom dotiahnuti imbusu. dopredu, dozadu…

      Robí to bohuzial aj moja alu wcs, tu som ale obalil lepiacou paskou a zatial drzi, tej karbonovej to vsak nepomohlo,

      mate nejaky trik, ktory pouzit na uzsiu sedlovku ako je sedlova trubka ?

      nejaky sprej, lak ?, kus plechu, riesil to niekto ?

      diky moc za radu

      okrem toho riesim este ten uchyt sedla, ale to uz je ina pesnicka.

      0 0
      • Jarax  

        nejlevnejsi je plech z coca coly a ma asi 10cm na vysku ,coca cola se ted dela vyssi,ja ho pouzivam celkem casto vono to cely lip drzi i kdyz clovek pouzije doporucenou sedlovku,nemusim tolik dotahovat a sedlovka dobre drzi,no a na karbon je primo pasta na zvetseni treni

        0 0
      • LM  

        Pokud máš sedlovku 27.2 a rám taky 27.2, tak by mělo stačit tam dát trochu montážní pasty. Teoreticky můžeš zkusit i zubní pastu, ta v sobě má taky mikročástice :-)

        0 0
        • vladkyxxx  

          obavam sa ze pasta nebude stacit, ale ta plechovka by mohla…

          a aj to nieco asi vydrzi, nestava sa casto, zeby som si daval v zjazdoch dole sedlo, ale napr. mam taky nosic na tazne a musim zakazdym demontovat sedlo.

          Nalepim plech obojstrannou paskou ci lepidlom ?

          0 0
          • Jarax  

            no je otazka kolik se tam toho plechu vejde ,pokud je to natesno tak je to celkem jebacka to tam dostat aby to bylo na spravnym miste ,pokud sedlovku casto vytahujes tak to moc dobry reseni nebude ,ale vyzkouset to muzes ,ten plech je tenkej a kdyz to stahnes tak to drzi dobre ,ale vytahovanim se brzo ruzne zkrouti nebo prodře

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.