• Lacker

    Ahoj. Mám prosbu. Uvažuji o koupi nového kola – konkrétně se mi líbí Cube Ltd Race. Rád bych, jestli byste mi mohli poradit s výběrem velikosti rámu. Osobně to vidím na 18ku, ale sobě moc nevěřím (jsem, řekněme, velmi nepraktický člověk). Momentálně jezdím na Author Tractionu a mám 19ku, která mi velikostí vyhovuje, ale nemám žádné předešlé zkušenosti, takže nemůžu porovnávat. Jezdím převážně po lesních cestách a snazším terénu, ale to bych rád v budoucnu trošku změnil. Vím, že se tu podobné věci řeší poměrně často, ale konkrétně u Cube jsem to nenašel.

    Fit Calculator:

    rozkrok – 80 cm trup – 60 cm předloktí – 36.5 cm paže – 66 cm stehno – 59 cm od kolena dolů – 57 cm výška do jugulární jamky – 147.5 cm výška – 178 cm

    Předem moc děkuji za všechny konstruktivní příspěvky!

    P.S. Omlouvám se puristům za vytvoření vlákna, ale už jsem zažil co se z poměrně nevinně vypadajících threadů nakonec stalo, takže chci mít eventuální možnost moderování.

    0 0
    • michals1  

      Velikost 18" by stačila, ale zvolil bych raději nějaký delší rám.

      0 0
    • MlokCZ  

      Rozhodně bych vzal jiný rám než Cube.

      Mě sedí 18tky od Cubu perfektně, přitom ale měřím 182cm, nohy mám 84,5cm, tedy výrazně více a výškově je zcela ideální pro mě. Na výšku bys ten rám ještě snesl, i když o malinko nižší by byl ještě lepší.

      Ovšem mám kratší ruce (jen 62cm) a trup mám 59cm. Tedy potřebuješ rám delší než já a mě je 18tka od Cubu přesně.

      Zkusil bych najít nějakou delší 17,5–18tku.

      0 0
      •  

        mám LTD Team, 174 cm a mám 18". Rám je docela krátkej, mě sedí jak ulite,j ale mít o pár cm víc, tak bych se na něj neposkládal

        0 0
      • Lacker  

        Ach jo. Mně se to kolo zrovna tak líbí. Každopádně moc děkuji za radu. Máš nějaké konkrétní doporučení, prosím?

        0 0
        • MlokCZ  

          Třeba to nemusí být tak kritické. Ten Traction je jen o 0,5cm delší než ten Cube. Ale také záleží jaký budeš chtít použít představec a jaký tam teď máš.

          Delší rámy z hlavy nějak moc sypat nebudu, protože já vždy potřebuju krátké rámy, tak se o ty delší tak moc nezajímám.

          Dlouhé v menších velikostech jsou určitě Superiory, tam i 16,5ka je o hodně delší než Cube v 18tce. Ale 16,5ka už může být příliš nízká, i když s 400mm sedlovkou by to ještě asi vyšlo. A pak mají skok a až 19tku.

          Pak Treky bývají poměrně dlouhé a určitě se najdou další delší rámy, z hlavy mi teď nic nenapadá.

          Začal bych určením délky představce a pak srovnáním se stávajícím kolem.

          0 0
          • Babec  

            GTčka jsou taky delší, ale nejdelší rámy mají určitě SUPy jak říkáš

            0 0
    • daymaker  

      Nikdy moc nechápu tyhle propočty a výpočty. Dle mě celkově spíše spekulativního charakteru. Každý je jiný, stejně každý rám a kolo. Není nic jednoduššího a přesnějšího než si zajít do obchodu, kde kolo mají, sednout a víš. Pak třeba koupit přes net… Můj názor. =)

      P.S. – Vkus máš dobrý!

      0 0
      • MlokCZ  

        S tím vyzkoušením to vůbec není tak jednoduché a často je mnohem více zavádějící než ty výpočty.

        První věcí je, že pokud nenastavíš kolo přesně jak ho budeš jezdit, tak zkoušení na místě je zcela zcestné. Tím myslím pohrát si pečlivě s předozaním nastavením sedla, což rozhodně není hned a ne v každém obchodě to vůbec nechají udělat. A že předozadní posun sedla se může lišit klidně i o 4cm pro stejně vysokého jezdce a tím potřebu zcela jinak dlouhého rámu (ty 4cm rozdílu je skutečný případ z praxe). Přitom ty údaje které uvedl, tak v nich je i délka stehení části nohy a celková délka nohou, z toho se dost slušně dá určit, jak moc je potřeba předozadně posunout sedlo a jaký vliv to bude mít na potřebnou délku rámu.

        Další věcí jsou řídítka, představec, která dost lidí bude vozit jiná než budou na kole při testování a tohle geometrii rozhodí totálně a testem pak nepoznáš vůbec nic. A vyměnit řídítka, to na test už nenechá v prodejně skoro nikdo.

        A pak další problém je v tom, že pokud nemá někdo zkušenosti už s mnoha rámy a tedy neví ideální geometrii pro sebe, tak krátkým statickým testem nepozná vůbec nic, protože bude hlavně porovnávat se současným kolem, kde vůbec nemusí mít geometrii ideální, ale zato je na ni zvyklý a cokoliv jinak mu při krátkém testu přijde divné. Samozřejmě se pozná, pokud je geometrie zcela mimo, ale ne ty detaily pro ideální geometrii.

        Samozřejmě je to i individuální záležitost, každý chce trošku jinak sportovní posez, což je také třeba brát v úvahu.

        A já třeba neznám jediný případ, komu by geometrie ± pár mm neseděla dle těch lepších výpočtů typu Competetive cyclist (tedy těch, kteří berou v úvahu komplet všechny důležité věci ovlivňující posed), samozřejmě se zohledněním jestli preferuje sportovnější nebo pohodlnější posed a ty případy, kteří mají posed vyhovující.

        Zato znám mnoho lidí, kteří si v reálu rám vyzkoušeli krátce v prodejně a přitom mají posed zcela špatný.

        Tedy neříkám, že se nemá v reálu zkoušet, jistě že má a pokud sám už nevím zcela přesnou ideální geometrii (pokud ji ale znám, tak už ani nemusím zkoušet), tak nejlépe s někým zkušeným, kdo posed zhodnotí.

        0 0
    • BB  

      klidně do 18 jdi a dolaď to představcem. Mám 182 a vždy byl nákup dilema, zda L nebo M. Vždy se mi nakonec lépe jezdilo na menších rámech. Posed dotáhneš představcem, když by byl kratší, tak dáš o 1–2 cm delší představec.

      0 0
      • MlokCZ  

        Jestli ale teď už vozí 12cm představec a přitom má o 0,5cm delší rám než je ten Cube, tak představcem toho moc nedoladí.

        A naopak by mohl chtít použít představec kratší než má pro lepší ovladatelnost kola a tedy by na to potřeboval o hodně delší rám.

        Délku představce jaký má teď ale zatím neuvedl, to by byl podstatný údaj.

        0 0
        • BB  

          pokud je nový rám o 0.5 cm kratší, než to co má, tak není co řešit.

          0 0
          • Lacker  

            No ono to bohužel o 0.5 cm nebude – já mám model z roku 2005 a jeho geometrii už na stránkách nemají. Ale je tam geometrie rámu z roku 2006 a ta je podstatně jiná než současná

            efektivní délka horní trubky – 603mm (cube 583mm)

            rozvor – 1079 mm (1054mm)

            Navíc představec – pokud jsem to změřil správně má fakt 12 cm (nikdy jsem to neřešil – tohle tam prostě bylo od začátku).

            Ad Superior – nějak mě to kolo neoslovuje, prostě se mi moc nelíbí – a u mě je to bohužel dost zásadní :-(

            0 0
            • MlokCZ  

              Já koukal na novější model. Pokud máš ten starší model, které u Authora byly delší a máš teď rám delší o celé 2cm a k tomu 12cm představec, tak v tomto případě bych o Cubu 18tce ani neuvažoval a každopádně se poohlédnul po něčem delším.

              Pokud současný posed plně vyhovuje, tak já bych v tvojem případě volil rám ještě o něco delší než máš, kolem 610mm a dal představec kolem 105mm.

              Tohle už nebude ale tak lehké najít v 18tce téměř nemožné.

              0 0
              • Lacker  

                No – pokud současný posed plně vyhovuje – je to přesně jak jsi psal výše – nějaké bolesti nemám, ale na druhou stranu jsem na ničem jiném nejezdil.

                Přece ale nemůžu být takový exot, aby byl problém najít pro mě rám – aspoň mám pocit, že jsem celkem proporční postava – žádné monstrum s rukama na zem nebo s rozkrokem pod krkem… :-)

                0 0
                • skytr  

                  Zkusil bych se podivat na Treky v 18.5", maji ef. delku kolem 610 a vyskou by byl asi taky v pohode.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Než koupíš rám, tak máš možnost na současném kole zkusit kratší představec, ať máš srovnání z reálného ježdění (a ne jen z krátkého vyzkoušení z prodejny). A zkusit to více než jednu vyjížďku. Pak si při srovnání uvědomíš, jak moc vyhovuje současné posed nebo ne.

                  K tomu ještě můžeš zaexperimentovat trošku s výškou řídítek.

                  0 0
    • Nikovlas  

      Já se taky přidám: rám LTD Race:

      Rozkrok – 88

      Trup – 60

      Předloktí – 33

      Paže – 63

      Stehno – 61

      Bérec – 55

      Jamka – 146

      Výška – 181

      V trinity mi prodavač říkal, že 100% 18", že 16" by byla malá (to je jasné) a 20" zase velká. Jinak myslím, že kratší kolo by mi mělo vyhovovat, protože mám spíš delší nohy. Akorát s tou 18" fakt nevim, jestli nebude malá. Jezdím všude možně, ale baví mě terén, takže bych rád, kdyby mi to sedělo hlavně do terénu.

      Dík.

      0 0
      • MlokCZ  

        88cm nohy, už nebude stačit 18tka s 35cm sedlovkou. Bude to tak akorát s 400mm sedlovkou (i ta bude vysunutá už dost blízko maxima). Tedy s tímhle je třeba počítat. Na výšku na tuhle délku nohou by se 20tka dala.

        Ovšem ruce máš téměř tak krátké co já a přitom máš ještě delší nohy než já. Na délku může ale ta 18tka klidně stačit a 20tka může být už dlouhá.

        A fakt máš na 181cm rozkrok 88cm? To je opravdu extrémně hodně. Pokud ano, tak máš větší možnost volby, protože jak 18tka, tak 20tka by se použít dala a tedy rozhodni dle délky rámu.

        16tka na 88cm délku nohou nepřipadá vůbec v úvahu (ale ta by byla i krátká, takže ta je nesmysl vůbec).

        Opět do úvahy přidej, jaký chceš vozit představec. Při stejné délce posedu je ovladatelnější delší rám s kratším představcem (kratší představec více zlepší ovladatelnost kola než delší rám zhorší).

        0 0
        • Nikovlas  

          Když jsem si to v obchodě zkoušel, tak mi ta sedlovka stačila – nebyla vysunutá moc. Ty rozměry jsem si měřil podle toho kalkulátoru a ten mi dokonce vyplivnul, že podle virtuální horní trubky mi bude ta 18" ještě malinko delší (asi 1,5cm), takže to sned půjde, no. Ale zas když si svoje rozměry nacvakám do kalkulátoru Canyonu, tak mi to doporučí L až XL, tak to je fakt na posrání :-D (jasně, že jsou to jiný kola, ale třeba ta virtuální trubka mi tam vyjde o několik čísel delší…)

          0 0
          • MlokCZ  

            Canyon kalkulátor dává zcestné výsledky, v postatě rozhoduje pouze dle délky nohou a na výšku 88cm nohou je Lko opravdu ok (ale teď neřeším délku, která je ještě důležitější).

            Ale prostě není možné mít 88cm do rozkroku + málo vysunutou sedlovku na 18tce rámu. Teda leda, že bys cíleně vozil sedlo hrozně nízko a měl v dolní úvrati hodně pokrčenou nohu.

            Je to jednoduché, já mám 84,5cm a na 18tce Cubu mám už jen 1cm vysunutí sedlovky k maximu a k tomu mám poměrně vysoké sedlo.

            0 0
            • Nikovlas  

              Ještě si to vyzkouším. Ale jstli pro mě bude výška sedla dostatečná (nebude příliš vysunutá sedlovka), tak by to mělo být ok, ne? Další věc je, že maj na krámě jen Acida, ktrej má trošku jinej rám – koukám, že právě na 18" má o 1cm delší sedlovou trubku rámu a navíc je o 1,5stupně víc kolmo, takže až si to budu zkoušet, musím tam mít větší rezervu…

              0 0
              • MlokCZ  

                Pokud při vyzkoušení bude vysoký dost, tak je to samozřejmě ok. Výška rámu je jedna z věcí, která se pozná okamžitě při krátkém testu, tam není co řešit.

                Ještě dodám k té délce nohou, manželka je ± pár mm stejně vysoká jako já, ale nohy má o 1,5cm delší (tedy nějakých 86cm).

                A na AMS Pro musela dostat 400mm sedlovku, tu 350tku co tam byla původně by měla 1,5cm nad risku (ten jeden centimetr navíc udělalo nižší sedlo než jsem měl já).

                Fakt je mi záhadou, jak by to při 35cm sedlovkce a nohách ještě o 2cm delších než má ona mohlo stačit.

                0 0
                • Nikovlas  

                  Přeměřeno: Stoupnu zády ke zdi, trojúhelník na rýsování přiložím hranou ke zdi a kolmou hranou (vodorovnou) si zespoda zatlačím na rozkrok jakobych seděl na sedle (dost relativní, když stojím – prostě si to zespoda zmáčknu :-D), udělám rysku na zdi a změřím ji. Výsledek – 87–88cm. Raději si důkladně prozkouším v obchodě tu sedlovku.

                  0 0
                  • skytr  

                    Takove mereni by melo byt dostatecne presne, mozna by bylo lespi misto trojuhelniku pouzit knihu (tolik se „nezarizne“). Jinak predpokladem mereni je, ze jsi bosy a mas mirne roztazene nohy (chodidla cca 20 cm od sebe).

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Bosý jsem samozřejmě byl, zkoušel jsem tedy i tu knihu a vychází to úplně stejně – takže exaktní měření jsem snad zvládnul správně :)

                      Ještě mě tedy zajímá, jestli mi sedí ta 18" délkou. Podle toho zmíňeného kalkulátoru (ne Canyon) mi vychází délka virtuální horní trubky na 57,15 – 58,17 cm (přepočteno z palců). Představec to bere v úvahu 9,2 – 10,8. Cubr LTD 18" má 58,3 a 20" má 60,4.

                      Zatím to asi vypadá tak, že jestli bude dostatečná výška sedla, vezmu 18"…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Na délku může být pravděpodobně ta 18tka ok, záleží na preferencích „chrtovosti“ posedu. Já mám o 1cm kratší ruce i trup a je mi ta 18tka ok s 9cm představec (i když Reaction, ten je o pár mm delší). Posed už mám ale poměrně pohodový.

                        A ta výška i kdyby byla málo, tak vždy tam můžeš bez problémů dát 400mm sedlovku, aspoň budeš mít o to více místa na horní rámovou trubkou.

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Díky moc za rady, jdu do krámu.

                          0 0
                          • Fana.A  

                            Tak to přeju dobrý výběr. Potom dej vědět jak jsi spokojenej.

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              V obchodě jsem znovu zkoušel 18" Acida a sedlovku jsem měl vysunutou cca 4 cm nad limit, takže by to mělo bejt vpořádku i u LTD Race. Už jsem poslal prachy na účet. V modrý barve ho prej nemaj na skladě, takže bude asi až za měsíc, ale za 24 300Kč si nemůžu stěžovat. stejně je zatím venku hnusně :-) Až se projedu, tak si snad vzpomenu sem napsat, jen doufám, že mi to nepřipomene právě moje nespokojenost :-)

                              0 0
                              • dusansal  

                                Jestli se můžu zeptat,tak by mě zajímalo kde se dá koupit Cube ltd race za 24000Kč. Dík za odpověd

                                 
                                0 0
                                • Lacker  

                                  Teď už sotva někde. Byla to akce Trinnity do konce ledna.

                                  0 0
                            • Nikovlas  

                              No tak už ho konečně mám, vypadá supr – pořád se na něj musím koukat. Trochu mě zpočátku překvapilo, že ty kotouče u brzd nejsou úplně rovný – při roztočení kola je slyšet pravidelný tření o destičku, u předního je odkonce vidět mírný pohyb (že se při roztočení ten kotouč jakoby každou otáčku přiblíží a zase oddálí od destičky) – v obchodě mi řekli, že až to zajedu, tak mám přijet na serviz a doladí se to, tak uvidím. Škoda, že je zatím taková zima, takže nejezdím…

                              Velikostně si myslím, že mi sedí – sedlovku mám vysunutou na stupeň 2–3, takže jen tak tak, a délkou je fajn.

                              0 0
            • Wentura  

              Standover Height Range: 31.8 – 32.5 inches

              Virtual Top Tube: 23.3 – 23.7 inches

              Stem Length: 9.8 – 11.4 cm

              BB-Saddle Position: 74.5 – 76.0cm

              Saddle-Handlebar: 54.0 – 55.6 cm

              Tohle mi řekl kalkulátor jenomže nevím co to znamená. Mohl bys mi to objasnit prosím?

              0 0
              • Wentura  

                Neboli tohle jsou moje míry

                nseam: 85

                Trunk: 63

                Forearm: 35

                Arm: 65

                Thigh: 62

                Lower Leg: 56

                Sternal Notch: 148

                Total Body Height: 180

                18 nebo 20?

                0 0
                • Tygr  

                  Stem Length: 9.8 – 11.4 cm – optimální délka představce

                  BB-Saddle Position: 74.5 – 76.0cm – optimální výška sedla od středu ( odpočítáš vysunutou sedlovku a máš ideální délku sedlové trubky )

                  Saddle-Handlebar: 54.0 – 55.6 cm – optimální délka horní rámové trubky

                  tet už jenom znát míry rámu kterej máš vyhlídlej a můžeš to porovnat…

                  0 0
      • boris85  

        Ja bych se s dovolenim taky pridal, at nezakladam nove vlakno

        Mam v umyslu koupit http://www.cube-bikes.de/…d_31062_.htm#… ve velikosti 20, jenze to bude muj prvni full a nejsem si proto jisty, jestli je to spravna volba

        proporce:

        nohy 88

        trup 65

        predlokti 37

        paze 64

        stehno 67

        berec 58

        jamka 156

        vyska 190

        Tabulkove by to na tu 20 sedelo dobre, ale spise me zajima, jestli je delka ramu pro mou vysku. Je mi jasne, ze je to furt dokola, ale kazdy pripad je tak trochu individualni, proto rad uslysim vase nazory, popripade rady na jine kolo/vyrobce. Diky

         

        PS: to Nikovlas: gratuluju ke koupi, snad budes spokojen

        0 0
        • Marccoo  

          určo 20,já jezdím taky 20 fulla a měřím 184cm délka nohou 88cm.

          0 0
        • MlokCZ  

          20tka bude akorát. Výškově bude ta 20tka přesně akorát, na délku by to mělo také stačit, protože nemáš nijak extra dlouhé ruce a navíc máš poměrně dlouhou stehenní část nohy (tzn. sedlo potřebuješ více vzadu a tedy to posez také trošku natáhne).

          0 0
        • op  

          Ja koupil AMS Comp nedavno, taky jsem resil velikost a nakonec se (po konzultaci s p. Jedlickou – Roztoky u Krivoklatu) rozhodl pro 22.

          mam tyto miry

          height 188 inseam 92.5 weight 87 arm 72 torso 67

          Po prvnich par desitkach kilometru – vyska je akorat, na delku je o trosku velky, uvazuji o sedlovce bez offsetu – ta bude definitivni reseni. 20 by sla asi s delsim predstavcem a vytazenejsi sedlovkou taky.

          AMS Comp ma ve standardnim vybaveni hodne dlouhy predstavec (ja ho menil okamzite) a siroke riditka, mozna je budes chtit trosku seriznout pripadne vymenit.

          0 0
          • boris85  

            Vyskove sme na tom skoro stejne, ale ja mam o neco kratsi ruce a jestli je ta 22 na tebe trochu velka, ja bych ji mel velkou urcite, takze 20 bude (i podle doporuceni nize) opravdu akurat. Predstavec bych kdyztak urcite vymenil, ale siroke riditka mi problem nedelaji – na siroke sem zvykly.

            Muzes mi prosim napsat kde a za jakou castku (jestli to neni tajne) si ho kupoval?

            A muzes prosim napsat neco a tom kole, myslim jak dobre jde za pedalama, brzdy (ja je asi budu menit), jak chodi vidlice a hlavne zadni stavba (spis popis pocitove nez nejake rozbory). Nikde totiz nemuzu najit zadne recenze nebo neco od majtelu, tak bych byl opravdu za par radku vdecny…dik

            0 0
            • op  

              tezka otazka, nejsem odbornik a nemam moc zkusenosti s jinyma kolama. Predtim jsem mel taky fulla Mongoose Sommet, tak muzu jen subjektivne srovnavat. Mam Cube 14 dni a najel jsem zatim max 100km (vetsinou na snehu).

              oproti Mongoose ma Cube uzasne tuhy ram/stavbu. Kdyz si ted zpatky sednu na Mongoose, mam pocit ze se pode mnou krouti jak had

              razeni je 100% presny

              brzdy jsou velmi ucinny, zatim je nemam poradne zajety a jeste budou potrebovat seridit. Ale nemam pocit ze by se mely menit.

              ad stavba .. mene houpavy nez Mongoose (coz je klasicky ctyrcep) .. Cube je spise rychle XC kolo

              jediny co bych na nem menil je tlumic, vyzkousel jsem Fox RP23 s propedalem (ktery skutecne funguje) – ten bych chtel, ale momentalne mam stop na cyklovydaje

              celkove oproti Mongoose kde pruzeni nebylo zamykaci foukam mene jak tlumic tak vidli a pouzivam casto zamykani. Diky tomu si uzivam super pohodlnou jizdu tam kde je pruzeni vhodne.

              jezdim nejcasteji v Roztockym haji a udoli Unetickyho potoka :)) jsou tam slusny sjezdy .. takze tam me muzes potkat

              za pedalem jde dobe rekl bych  .. jina otazka je, jestli jdou dobre nohy, ktery ten pedal pohaneji :))

              mel jsem ve vyberu taky Pells Ridelight Race a Pells je subjektivne (nemam to zvazene) lehci :(

              koupil jsem ho u p. jedlicky v Rotokach u Krivoklatu – vynikajici servisak a cyklistickej nadsenec, opravdu vrele doporucuji. Cenu nereknu (byla tam slusna sleva), nechci p. Jedlickovi kazit obchody, hodne mi pomohl a pomaha – jeste mi bude prestavovat Mongoose na pevnyho Cuba, sorry.

              0 0
          • vratena  

            Kdyz jsem se dival do minulosti tak mam podobne miry jako op jen jeste vetsi extrem. Resim taky bud CUBE AMS PRO (22 nebo Canyon XC. U Canyonu se mi ten XL, ale zda brutalne dlouhy s porovnanin s Cubem a se stavajici Meridou (22 ikdyz HT).

            Tak takhle jsem narostl:

            height 196

            inseam 93.5

            arm 72

            torso 66

            weight 80

            trunk 49

            thigh 64

            lower leg 62

            zajimave je, ze konfigurator u Canyonu se ridi jen velikosti rozkroku. Do 92cm je to L. Od 93cm nahoru XL. Dnes jsem byl ozkouset u kamarada Canyon XC vel. L a kdyz jsem dal sedlovku na max. tak to slo, navic jeste slo dat sedlo dozadu. Tak ti nevim Karle :-), ale to XL od Canyonu je fakt extrem u Cube bych sel do 22.

            Jak to vidi nekdo vzdelanejsi? Cely den tu beham jak trubka s metrem…:-)

            diky za jakoukoliv pomoc.

            0 0
            • voytaa  

              U Cubu při tvé výšce ani nemá smysl uvažovat o menším rámu, než je 22, ty rámy patří určitě mezi ty kratší. Co se týká Canyonu, zkoušels to jen na posed nebo ses byl i projet? Rozhodně bych aspoň pár kilometrů zkusil, protože jen takhle doma to může docela mást. Jestli ti pak bude to Lko, volil bych ho. Nezapomeň taky na to, jaký sedlo má kamarád a jaký budeš mít ty, protože tam může být rozdíl i několik centimetrů ve výšce, takže při úplně vytažené sedlovce by to s trochou smůly nemuselo vyjít…

              0 0
              • MlokCZ  

                Souhlas s Cuby, jen doplním, že pro takhle vysoké jedince, pokud nemají hodně krátké ruce, že Cuby nejsou vhodné vlastně vůbec ani ve 22tce, protože i ta 22tka bude hrozně krátká.

                Stejně vysoký kamarád jako vratena vozí kvůli délce Treka, který je o 3cm delší než Cube ve 22.

                Navíc Cube AMS Pro ve 22tce už má 160mm hlavu, takže ještě budou poměrně vysoko řídítka, což opět bude posed zkracovat.

                0 0
                • vratena  

                  Diky chlapi za nazory,

                  zkousel jsem se na tom Canyonu i projet, ale znate to kolem baraku pres 3 obrubniky a v polobotkach:-). Pravda sedlo mel jiny nez ma Canyon dodava, ale spis jeste placatejsi. Navic myslim, ze sehnat nekoho s Canyonem XL je asi z rise fantasy. Kamarad ma cca 190, ale nema jasne tak dlouhe nohy jako ja a s Lkem je nadmiru spokojen.

                  Zarazi me ten velky rozdil v Top Tube Length a velky skok v Canyonu XL, proto ta obezretnost. Moje Merida doma zapada v delce do oblasti s ostatnima , kdyz vyloucim Canyon XL…

                  Navic si myslim, ze ruce (+telo) nemam nejak extreme dlouhe vzhledem k vysce takze extra dlouhe kolo (Canyon XL) by myslim vadilo

                  Jen kdyz uz jsme u toho, pokud vyresim ram vidite to na Canyon XC 5.0 nebo spis CUBE AMS PRO (popr PRO 125)? Je to muj premierovy full. Pro Canyon hovori nenadale zvyseni ceny Cube na CRC z 1350 liber na 1600, ikdyz jak to sleduji oni zase s necim prijdou. U Canyonu XC zase vadi dostupnost az v tydnu 14:-((

                  0 0
                  • vratena  

                    a jeste totok…

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Canyon je v XL zase už extra dlouhý, ten určitě bez vyzkoušení tak dlouhého rámu nebrat. Je to obrovský skok mezi Cubem a Canyonem na délku. Třeba by to chtělo ideálně něco mezi, případně aspoň Canyona Lko, který je pořád o pár mm delší než Cube 22. Otázkou ale je, zda bys na Lko Canyonu nemusel mít už příliš dlouhou sedlovku. Jestli čtu dobře těch 93cm nohy (je to moc malé), tak to by snad nějak mohlo s dlouhou sedlovkou jít, počítej ale že 400mm minimum (a ideálně raději 420mm) a ta by tak akorát s dostatečným zasunutím mohla stačit.

                    AMS Pro je chrtí záležitost a zvlášť ještě navíc když tam cpou tlumič s Boost Valve, tedy až na nejlevnější osazení (na XC5 je výhoda, že není Boost valve jako na vyšších modelech), ten bych jako volbu oproti Canyonu XC určitě nestavěl.

                    AMS 125tka je ale zase naopak už méně chrtí než Canyon XC (rozdíl mezi 125tkou a Canyonem XC bude menší než mezi Canyonem XC a AMS Pro, Canyon XC i přes nižší zdvih oproti AMS 125tce je podobný geometrií narozdíl od AMS Pro), bude lépe žehlit než Canyon XC, ale také o něco hůře pojede.

                    Takže tady nelze moc doporučovat, jsou to tři odlišně zaměřená kola.

                    A 1600 liber za nejlevnější model AMS Pro nebo AMS 125tky je hodně, to máš velkou šanci i v ČR koupit levněji (doporučená MOC je sice asi o 1–2tis. výše než vyjde těch 1600 liber, ale nějakou slevu dá skoro každý prodejce Cubů).

                    Já bych měl třeba Cuba na CRC teď dražší o hodně než ho mám u svojeho prodejce v ČR (mám ale slevu už větší díky nákupu už x-tého Cubu a předobjednávce).

                    0 0
                    • vratena  

                      Taky me ty cisla o delce Canyonu XL prekvapila. Canyon XC vel.L standardne dava sedlovku 350mm (meri se cela nebo jen vyuzitelna cast?)+500mm Seat tube + klika to by mohlo dat neco k delce noh 930mm. Nebo se nekde mylim??

                      Chrti myslis doufam vice zavodni mene full? A stupnice chrtovosti v poradi AMS PRO, Canyon XC, AMS PRO 125? Pokud jo tak to jsem si taky myslel. Ja nemam jeste zcela jasno jak moc chci chrtit :-)), ale vidim to na AMS PRO maximalne Canyon. Abych se z toho skoku z HT nezblaznil a aby me soused nepredjel na obcasnem zavode (to bych spatne rozdychaval:-))). Ale z kopce bych mu mohl ujet, on je posera:-)

                      Pokud jde o ceny v CR, jen pro dokresleni. Na kolik se muzes dostat ty s cenou AMS PRO RX? Ta puvodni CRC cena 1350 liber me prisla na hrane, ale OK (neco kolem 40.000). 1600 je brutus…a cekam az slevni…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Přesnou cenu takhle netuším, znám jen cenu, za kterou jsem bral svoje kola a i ta měla každé slevu jinou (v procentech) a přesné ceny tu ani uvádět nechci, za kolik jsem kola měl.

                        Na 40tis. se ale už určitě nedostaneš, reálných bych viděl tak 45tis. A koukám, že libra je už zase níže, jsem myslel, že je pořád ještě tak 29Kč.

                        Ano, to pořadí tak je od nejvíce závodně laděného. A dle toho, co jsi teď naposledy psal, tak bych volil Canyona XC.

                        A to mám teď pár dní doma nové AMS Pro (nový rám a vidlice, přestavba z AMS 125tky, kterou ruším), ale já to mám jako „silničku“ :-)

                        Sedlovka se měří úplně celá, takže využitelná délka mimo rám je samozřejmě o dost menší. Pro představu té délky nohou.

                        Mám sedlové trubky kolem 450–460mm, jak na kterém kole (o pár mm se liší, i když jsou to všechno Cuby 18tky), nohy 84,5cm, poměrně vysoké sedlo (sedlo udělá taky klidně 2–3cm rozdíl) a s 350mm sedlovkou mi to vyjde tak, tak (tedy zasunutá sedlovka dostatečně, ale rezerva už jen asi 5mm, teď už mám rezervy všude větší, ale mám teď sedlovky 370–380mm dlouhé).

                        Manželka má nohy o cca 1–1,5cm delší a už to s 350mm nevyšlo o dost. A sedlo vozím spíše vysoko (tedy už těžko někdo pro stejné dlouhé nohy může vozit o moc výše).

                        Máš o cca 8,5cm delší nohy, z toho cca 4,5cm doženeš větším rámem.

                        Potřebuješ tedy aspoň ještě o ty další 4cm delší sedlovku, ještě ale můžeš mít o trošku nižší sedlo, takže by 4cm navíc nemuseli stačit. Tedy ta 400mm je minimum co budeš potřebovat a s hodně nízkým sedlem nemusí ještě nutně stačit. Samozřejmě záleží jak vozíš vysoko sedlo, pokud třeba trošku níže (více pokrčená noha v dolní úvrati, tak to vyjde lépe).

                        0 0
                        • vratena  

                          Diky Mloku za cenne rady.

                          Budu se venovat variantam (cenovy strop 40.000):

                          1. Canyon XC 5.0 velikost L (popr XC 6.0)
                          2. popr CUBE AMS PRO RX velikost 22", tam asi jina moznost neni

                          dam vedet jak jsem se rozhodl a jake budou dojmy. Jen me stvou s tema terminama Canyon tyden 14 nebo v bile okamzite, ale to bych mohl jit delat do Ceskych drah :-)

                          Takze budu asi cekat…

                          Kdyby jeste neco nekoho napadlo tak sem s tim…:-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Jen v klidu čekej, není to tak hrozné. Mám Stereo objednané od konce září loňského roku a taky stále v klidu čekám :-)

                            0 0
                            • nobody  

                              můžeš se kouknout na vhodnou geometrii pro mě, jedná se o kolo Ghost asx a moje míry:

                              Inseam: 85

                              Trunk: 67

                              Forearm: 33

                              Arm: 65

                              Thigh: 61

                              Lower Leg: 59

                              Sternal Notch: 152

                              Total Body Height: 184

                              geometrie v příloze.

                              Rozhoduju se mezi 19 a 20,5, spíš se klaním k 19. Kolo potřebuji spíš kratší/turistické (stejně budu dávat představec kratší než původní 100) a řidítka spíš výše. U té 20,5 (to mi doporučili i v obchodě) se mi líbí délka hlavové trubky (135 vs 155) a přitom délka rámu je jen o 0,5 cm větší (595 vs 600). Jenže zas nechci, aby kolo bylo moc vysoké.

                              Díky

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Máš trochu podobné proporce jak já, jen ne tak extrémně krátký trup a ruce jako já.

                                A už aspoň vidím, kde doháním výšku postavy, mám Sternal Notch 144cm (což je o hodně méně a měřím jen o 2cm méně, nohy mám 84,5cm), takže musím mít ten krk asi jako žirafa :-)

                                Ruce a trup máš delší než já, na délku rámu bys určitě mohl mít i ten větší, 600mm by mohlo být tak akorát. A ten menší je je o 0,5cm, takže délka by taky ještě šla.

                                Na výšku rozhodně 19tka (mě stačí 18tka a nohy máme téměř stejně dlouhé).

                                Takže to je jen o výška rámu x délka hlavovky. Problém s výškou řídítek znám moc dobře, jak mám extra krátké ruce. Ty budeš mít ten problém menší, nemáš je krátké až tolik co já (já mám Arm jen 62cm a Trunk dokonce jen 59cm).

                                Já si vystačím u kol se 140mm vidlicí s hlavou 135mm, ale je to také proto, že vozím vlajdy s 40mm zdvihu a ještě k tomu 1cm podložka pod přestavcem + vyšší hlavové.

                                Tedy hodně to rozhodnutí ovlivní i řídítka jaké budeš používat.

                                Takže musíš si určit, jestli to s těmi řídítky půjde i s tou menší hlavovou. Pokud ano, bral bych rozhodně tu menší velikost toho rámu, 20,5ka je už dost vysoká).

                                0 0
                                • nobody  

                                  no já kvůli problémům s krční páteří musím mít kratší rám (posed) než je u stejné výšky postavy běžné. Vlajdy mám na současném kole taky s 40mm zdvihem + představec 70mm.

                                  Kolik máš, prosím tě, Inseam a jakou vzdálenost středu klik až po lyžiny sedla? Dík

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Inseam mám 84,5cm (v závorce jsem to tam už psal). A to druhé z hlavy netuším, tak jestli nezapomenu doma někdy přeměřit, tak napíšu.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      A řídítka mám momentálně na obou kolech o 1,5cm výše než sedlo.

                                      0 0
                                      • nobody  

                                        jo už jsem si všiml Inseamu :)

                                        Já mám na HT řidítka asi o 1cm výše než sedlo (vidlici na 115mm – sag cca 25mm, takže řidítka jsou mírně pod úrovní sedla a navíc mám na HT 150mm hlavovou trubku a Ghost má jen 135mm) a mám trochu strach u fulla s výškou řidítek a sedla, protože bude navíc pod zadkem 120 zdvih a vidlice přitom bude jen o 0,5 cm vyšší a zároveň menší hlavovka (135mm). Něco sice udělá sag na tlumiči, ale nevím kolik to v důsledku hodí sedlo níže za jízdy.

                                        0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Čím vyšší zdvihy u fullu, tím to vychází lépe s výškou ředítek (tedy pro toho, kdo je potřebuje výše), protože výška středu po nasednutí je pořád dost podobná (zhruba o co výše je střed o to samé roste sag) a přitom vidlice je vyšší a vyšší.

                                          Kouknul jsem na geometrii toho Ghosta a odhaduju, že na tom ve výsledku můžeš být pro tu 19tku o chlup hůře než teď, tak o 0,5–1cm. To beru pro stav, že mezi hlavovou trubkou a představcem je stejně podložek + stejně vysoké hlavové, netuším jak to teď máš a netuším, jak je to dodávané u ASX.

                                          0 0
                                          • nobody  

                                            z toho, že řidítka budou o něco níž než na současném HT mám trochu strach, ale zas by to mohlo vyvážit to, že při jízdě v terénu dochází k propružení zadní stavby a vidlice a poměr se vyrovnává oproti HT, kde pruží jen vidlice.

                                            Jaký máš rozdíl ve výšce středu u Cube HT vs AMS 125, resp. jestli si vzpomeneš, protože HT už nemáš?

                                            Dík za čas, že to tady se mnou probíráš.

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              Už nemám ani AMS 125tku, momentálně tu mám AMS Pro (měnil jsem rám a vidlici právě na 125tce za AMS Pro, kterou už bych stejně nejezdil, když budou dvě Sterea) a jedno Stereo (druhé ještě stále není).

                                              Na Reactionu jsem měl střed cca –20mm (uvádím údaj oproti spojnici os nábojů, která je nejlepší, nezávisí to pak na použitých plášťích), což je o něco výše než má psáno na stránkách Cubu. A měl jsem to tak proto, že jsem vozil vyšší vidlici (Rebu na 115mm, oni mají geometrii uvedenou pro 100mm).

                                              Na AMS Pro mám cca –10mm. A vychází mi to tam s řídítky mnohem lépe než u Reactiona. Střed jen o 10mm výše, ale sag tak 20mm + AMS Pro má o 2cm vyšší hlavu a ještě mám o 0,5cm podložek navíc (samostatně kupovaná vidlice, takže byl krk dlouhý jak bylo třeba a zatím mám ještě 0,5cm podložku i nad představcem, u Reactionu bylo už od výroby říznuto s tou o 0,5cm podložkou méně).

                                              Na Reactionu s Rebou to i přes vození na 115mm (a to nejen kvůli řídítkám, ale seděl mi tak i lépe menší hlavový úhel) to už nevycházelo ideálně a řídítka byla nepatrně níže než jsem potřeboval.

                                              Když jsem to vozil s pevnou Pellskou long verzí, tak to bylo ok, byla totiž nepatrně vyšší než Reba se sagem + jsem tam měl o 1cm podložku více (opět říznutá dle potřeby, když vidlici jsem kupoval samostatně).

                                              Na Stereu mám střed +5mm, ale taky největší sag + znatelně vyšší vidlici, takže i přes o 0,5cm nižší hlavu než AMS Pro to vychází i s méně podložkami ok.

                                              Na AMS 125tce byl střed tuším 0mm. Tam to vycházel s největší rezervou, protože tady je taky spíše vyšší hlava (140mm pro 18tku) jako na AMS Pro + vysoká vidlice. Sag podobný jako na Stereu. Takže tady to vycházelo ok zcela bez podložek nebo nějaká ta podložka + negativně otočený představec.

                                              Na všech kolech jsem měl ta samá řídítka s 40mm zdvihu.

                                              0 0
    • letony  

      Ahoj bikeri. Chtěl bych poprosit o radu s výběrem velikosti kola Cube Stereo. Rozhoduji se mezi 16" a 18" a nevím,  která by více seděla. Ještě dodám hodnoty Fit Calculatoru:

      Rozkrok 81 cm Trup 61 cm Předloktí 34 cm Paže 66 cm Stehno 59 cm Od kolena dolů 55 cm Výška do jugulární jamky  143 cm Výška 174 cm

      Předem děkuji za jekékoliv rady.

      0 0
      • Matony  

        za mě „18“

        0 0
      • MlokCZ  

        Máš paže i trup nepatrně delší než já (i když mám 182m) a sedí mi 18tka s 9cm představcem, takže pro tebe určitě taky 18tka, 16tka bude krátká.

        0 0
        • letony  

          Právě z délkou rámu jsem si nebyl jist. I když ta 16" by mi na výšku asi sedla. Tak jsem si řikal, že když sedlovka bude hodně vytažená, tak se ten posez dost natáhne.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tím, že se sedlovka hodně vytáhne, tak se sedlo posune hodně dozadu, to ano. To ale nic nevyřeší, to naopak způsobí velký problém. Sedlo potřebuješ mít správně vůči středu a nebudeš ho vůbec schopný posunout dost dopředu, takže to bude úplně špatně. Takhle není možné natahovat posez.

            Ideální by bylo vyzkoušet se správně nastaveným předozadním posunem sedla. Velikost je třeba u Sterea trefit přesně, klasická konstrukce rámu s větším úhlem sedlové trubky více odpoustí mírně špatnou velikost, tahle konstrukce ne.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tedy jinak řečeno, u Sterea není možné mít sedlovku vytaženou ani extrémně hodně ani extrémně málo, v obou případech bude problém.

              0 0
              • letony  

                Díky za rychlé a užitečné reakce a ještě bych se chtěl zeptat, jestli se nějak změnila geometrie modelu 08 a 09. Mám právě možnost vyzkoušet velikost 18" model 08.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Změnila se výška středu, u 09 je o 1cm níže. To ostatní je ± stejné (nějaké drobné změny v mm tam ještě byly i další, ale nic podstatného). Na vyzkoušení by to mělo být ok.

                  0 0
    • Luke288  

      trochu se vtírnu, protože v threadu kam jsem ten dotaz psal to nějak zapadlo. byl bych rád za radu ohledně velikosti rámu, a to hlavně cube (stereo) a lap (zesty). do fit calculatoru jsem zadával tyhle čísla:

      rozkrok- 92cm

      trup- 68cm

      předloktí-  35cm

      paže- 64cm

      stehno-  60cm

      od kolena dolů- 59cm

      jugulární jamka- 160cm

      výška- 186cm

       

      do foto přílohy posílám print screen výpočtu, ale moc moudrý z toho nejsem. podotýkám, že nohy mám opravdu poměrně dlouhé.

      předem děkuji za rady…

       
      0 0
    • Tygr  

      já navážu na tohle vlákno… vybírám pro ženu noje bika a do očka my padnul tady ten stroj… http://www.cube-bikes.de/…d_35828_.htm a řešim ideální velikost. dal sem to do kalkulátoru, ale je to tak nějak na půl… dle miho by byla ideální 20ka, ale každopádně budu rád za názory… když už se to vybírá, tak ať ji po ježdění nebolí pipinta…

      tady sou míry:

      rozkrok – 88 cm

      trup – 64 cm

      předloktí – 34 cm

      paže – 66 cm

      stehno – 64 cm

      od kolena dolů – 57 cm

      výška do jugulární jamky – 152 cm

      výška – 183 cm

      0 0
      • Stanley_vy  

        Za mě určitě 20". Měřím 178 cm, mám Reactiona, v 18", který je ještě o něco delší a je to na hraně. Sám jsem se rozhodoval mezi 18" a 20".

        0 0
      • MlokCZ  

        Proč na půl? Dle proporcí jasná 20tka. Nohy jsou ideální na 20tku a ruce a trup mi přijdou taky ideální na tu délku toho rámu (je spíše kratší, takže nebude moc dlouhý).

        Měřím stejně jako ona, manželka taky a vychází nám to následovně.

        Vozíme oba 18tky, ale proporce máme oba jiné. Hlavně máme oba kratší nohy, já 84,5, mnaželka 85,5cm (i tak manželka už potřebuje 400mm sedlovku, mě stěčí ještě akorát 350mm).

        Já mám ruce kratší, takže proto vyhovuje 18tka i na délku, navíc ty 18tky co mám od Cubu nejsou o tolik kratší než Acid ve 20tce.

        A manželka má ruce o trošku delší, vozí 10,5cm představec (já 9cm) a pak má výrazně delší stehní část nohy oproti lýtkové, takže oproti mě vozí sedlo o hodně více posunuté vzadu. Tím ji sedí taky ta 18tka.

        Ten Acid ve 20tce je jen o 1cm delší a ruce mají dlouhé ± stejně (Tvoje a moje žena).

        Takže na délku to bude taky ± ok.

        0 0
        • Tygr  

          uvažoval sem i na timhle http://www.cube-bikes.de/…d_35865_.htm modelem v 19ce, pač už ma epicona, kterýho tak jak tak bych na acida dával. ale tam se mi už zdá ta vzdalenost hlavofka/sedlofka krátká…

          0 0
          • MlokCZ  

            Na délku potřebuje ± stejně dlouhý rám jako ta moje, proporce pro délku rámu mají téměř totožné.

            570mm délku rozhodně nebrat.

            U té mojí jsem měl nejdřív strach i pro tu její 18tku, že jí bude krátká (má AMS Pro, která má 588mm.

            Jen díky tomu velkému posunu sedla dozadu (kvůli tomu poměru stehení a lýtkové části nohy) je jí ta 18tka dobře.

            20tku by u AMS Pro ale taky mohla mít, jen bych ji dal kratší 9cm představec a vyšlo by to také ok.

            O těch 570mm déleky vůbec neuvažuj, bude to hrozně krátké. Ta 20tka Acid je podle mě pro ni naprosto ideální velikost.

            A sníženou horní rámovou trubku tím prohnutím nepotřebuje, má opravdu hodně dlouhé nohy.

            0 0
      • Stanislav__1  

        Vubec bych se nebal vzit i velikost 18". Sedlovka stale stacit bude a posed muze byt na kratsim ramu prijemnejsi.

        0 0
        • MlokCZ  

          Rozhodně bych u Acidu při jejich proporcích nebral 18tku. Na výšku to bude na hraně už i s tou 400mm sedlovkou (manželka, která má kratší nohy než ta jeho nemá u 400mm moc velkou rezervu u 18tky).

          Na délku je Acid v 18 už hrozně krátký, to už bude úplně špatně.

          Já mám mnohem kratší ruce než ta jeho, potřebuje extra krátké rámy, Acid by byl ale už moc krátký i na mě.

          18tka je mi ok u Cubu jen proto, že ty moje jsou o 1,5cm delší než ten Acid.

          To už by byla u Acidu menší chyba vzít 22tku, která pořád vůbec není nijak extra dlouhá (třeba Trek 19,5ka o hodně delší než Acid 22tka).

          0 0
          • Stanislav__1  

            Jsem presvedceny, ze 40-ka sedlovka stacit bude. Navic u velikosti 18" je hlavova trubka 13cm, coz je pro aerodynamiku mnohem lepsi.

            0 0
            • MlokCZ  

              Pro aerodynamiku je to úplně fuk, řídítka může dát vysoko stejně v obou případech. Může otočit negativně představec.

              Ale stejně nejspíš ho ani otáčet negativně nebude.

              A navíc nějaká aerodynamika ji nejspíš vůbec netrápí.

              Každopoádně ji bude Acid v 18 strašně krátký.

              0 0
            • MlokCZ  

              Naopak ta vyšší hlava bude dobře a nejspíš potřeba, aby dostala řídížka výše při takhle vysoko položeném sedle.

              0 0
          • Tygr  

            no chtěla sice uklizet, ale když už sem ji u toho měřil, tak sem ji i posadil na moje kolo… delka horní trubky je o 5mm kratši jak u 20 Cube a sedlová je stejná. Hlavovka bude stejně dlouhá jak u mě s podložkama… myslim, že posed má na tom ucházející…:) a dokonce ani moc neprotestovala… http://www.tygr.sokolisti.org/…nojebike.jpg

            0 0
            • MlokCZ  

              V celku ok a případně můžeš doladit nepatrně kratším představcem nebo něco udělají řídítka výše.

              Jak tam máš dlouhý představec?

              0 0
              • Tygr  

                tet sem tam dal 11cm… měl sem 10, ale nějak sem měl pocit, že by to chtělo trochu natahnout… na valcích se ten rozdil tak neprojeví… uvidíme co to udělá v terénu

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak to bude určitě ok ta 20tka Acid. Já jen jestli tam není už teď nějaký extra krátký.

                  0 0
                  • Tygr  

                    no to bude Raduška ráda… kolečko se ji moc líbí, tak bych nerad vybíral jiný…:)

                    0 0
            • MlokCZ  

              Oproti té mojí ji na fotce natahuje posed níže položená řídítka oproti sedlu.

              Něco dělají ty delší nohy a výše položené sedlo a něco nízká hlava na tom Tvojem kole. Na Acidu je bude moct mít výše.

              0 0
            • vikicek  

              No jak tak na to koukám, tak 18" rozhodně ne :o)

              0 0
      • Vlady  

        V posledním TOURu je dost zajímavý článek ke geometrii rámů. Pro základní orientaci, po jaké geometrii šáhnout je vzoreček délka rozkroku děleno výškou. Za vyvážený poměr trupu k nohám je považováno 0,44. Pokud vychází číslo vyšší, je ukazatelem pro delší nohy a člověk by měl vybírat spíš kratší horní trubku, při nižším čísle naopak. Aby to nebylo tak jednoduchý: pokud je uváděna geometrie u toho kterého kola např. jako pro sportovní posed, neumsí, a zpravidla to ani neplatí, pro všechny velikosti rámu stejného typu. Většina rámů narůstá do výšky mnohem výrazněji než do délky, takže např. Canyon CF SLX Evo má ve velikosti rámu 50 posed závodní, ve velikosti 58 vyvážený a ve velikosti 64 turistický. ( při propporcích těla 0,44 – viz výše). Oproti tomu Specialized Tramac SL3 zachovává ve všech velikostech geometrii pro závodní posed. Zajímavá byla i naměřená tuhost rámů. Např. u Canyonu byl největší rám oproti nejmenšímu téměř o 25% měkčí. Opak by měl být snahou. Větší rámy nosí těžší, silnější jezdce. Zde byl opět vzorný Specialized – s narůstající výškou rámu stoupala i jeho tuhost…

        0 0
        • MlokCZ  

          Tohle je hrozně zjednodušené a rozhodně bych se tím neřídil.

          Uvedu jeden konkrétní případ, pro který nemusím chodit nijak daleko (je to případ mě a mojí ženy) a který ukazuje, jak je to takhle zjednodušeně v některých případech úplně špatně.

          Nohy máme ± stejně dlouhé, rozdíl necelý 1cm, který není pro výběr geometrii moc podstatný (na délce nohou příliš malý rozdíl). Pro podobně dlouhé nohy máme ale obrovský rozdíl v poměrech lýtkové a stehenní části nohy.

          A z toho pak máme rozdíl předozadního posunu sedla o 4,5cm, což je hrozně moc. Stručně řečeno žena vozí sedlo vzadu co to jde + sedlovku s offsetem. Já rovný zámek (nebo aspoň takový co umožní sedlo hodně dopředu jako má Syntace) a sedlo mám i tak někde ve středu nebo ještě spíše posunuté dopředu.

          A tedy pro stejně dlouhé nohy potřebujeme o tak velký rozdíl jinak dlouhý rám (a že je to proklatě velký rozdíl, u většiny značek výrazně více než rozdíl sousedních velikostí), teď do toho netahám, že máme ještě i jinak dlouhé ruce, což je další problém a ten poměr nohou k trupu tohle opět vůbec neřeší.

          0 0
          • Vlady  

            to, že to je zjednodušený, je jasný – a podle mojeho názoru nejde kolo koupit jinak, než že ho vyzkouším – pokud už nemám časem jasno, jakou geometrii přesně chci… co mně ale osobně překvapilo, jak výrobci s velikostí rámu mění i celý charakter geometrie… Například jako turista se budu porozhlížet po kole, ktré má geometrii pro tenhle druh ježdění a předem vyřadím kolo, které se mi sice proklatě líbí, ale stojí u něj, že je na sportovní jízdu… Podle tohoto článku se nemusím hned vzdávat, v mé velikosti může kolo geometrií plně vyhovovat…- tedy opět: vyzkoušet!

            0 0
        • michals1  

          Podle mě to číslo pro symetrickou postavu vůbec nesedí. Na základě údajů z některých tabulek pro určení velikosti rámu bych usuzoval, že by to mohla být spíše hodnota 0,48.

          Dobře to mají rozepsané třeba zde:

          http://data.ridley-bikes.com/…sizes-en.pdf

          0 0
          • Vlady  

            teda podle 0,44 mám doma pěkně dlouhonohou ženu, podle 0,48 jsem zjistil, že je vlastně zaprcatělá žába… jinak vypadá vcelku normálně, takže asi všechno s rezervou…

            0 0
            • vratena  

              Kdyz jsem se dival do minulosti tak mam podobne miry jako op jen jeste vetsi extrem. Resim taky bud CUBE AMS PRO (22 nebo Canyon XC. U Canyonu se mi ten XL, ale zda brutalne dlouhy s porovnanin s Cubem a se stavajici Meridou (22 ikdyz HT).

              Tak takhle jsem narostl:

              height 196

              inseam 93.5

              arm 72

              torso 66

              weight 80

              trunk 49

              thigh 64

              lower leg 62

              zajimave je, ze konfigurator u Canyonu se ridi jen velikosti rozkroku. Do 92cm je to L. Od 93cm nahoru XL. Dnes jsem byl ozkouset u kamarada Canyon XC vel. L a kdyz jsem dal sedlovku na max. tak to slo, navic jeste slo dat sedlo dozadu. Tak ti nevim Karle :-), ale to XL od Canyonu je fakt extrem u Cube bych sel do 22.

              Jak to vidi nekdo vzdelanejsi? Cely den tu beham jak trubka s metrem…:-)

              diky za jakoukoliv pomoc.

              0 0
    • Babec  

      Cuzz, hej 18'' ti buide mala, resil sem ten sam problem se svym Stevensem, teď už ho mám doma a 20'' je mi akorát na míru, mám asi 182cm. Melk sem objednanou 18,ale nedalo mi to a sel do ŠelaSportu, kde sem si vyzkoušel rámy, 18 rám je jak dětská odrážečka, vůbec bych se na to nevlezl. Ideální bude, když to někde vyzkošíš jako já, ale 18'' bych nebral, kámos z teamu má taky Cube dvacitku a ta je mi taky akorát.

      BÝT TEBOU, VEMU 20

      0 0
      • MlokCZ  

        To je zase rada. Jednak se ptal v lednu, tak už si asi vybral. Ale i kdyby ne, tak bral si vůbec v úvahu jeho míry? A pokud jo, tak ti nevadí, že na 80cm nohy je 20tka rám zcela nevhodná (moc vysoká) a to klidně až tak, že standover bude na hranici potenciální bolesti :-)

        20tka je pro něj nesmysl, potřebuje dostatečně dlouhou 17–18tku.

        0 0
    • martinpav  

      Ja by som sa tiez pridal, mozno to este niekomu pomoze.

      Rozmyslam nad vymenou ramu a to konkretne za Stereo. Podla merania som niekde medzi 16–18.

      Meranie:

      Inseam 80 cm

      Trunk 63.5 cm

      Forearm 34 cm

      Arm 62.5 cm

      Thigh 58.5 cm

      Lower Leg 52 cm

      Sternal Notch 139 cm

      Total Body Height 173 cm

      Odmeral som aj vzdialenost VTT na HT. Pri merani zo stredu trubky vidlice po hranu sedlovky 54cm, do stredu sedlovky cca 55.5 cm. Sedlo mam vyssie ako riadidla, pouzite 3 podlozky. Predstavec 9cm, sklon netusim ale urcite nie 0, otoceny hore(dviha riadidla). Sirku riadidiel mozem zmerat pokial to ma zmysel.

      Fulla mam komplet rozbraneho, tu moc neodmeriam.

      Diki.

      0 0
      • MlokCZ  

        Tohle bude oříšek a raději bych to předem vyzkoušel. U Sterea a navíc pro Tvoje proporce to bude komplikované.

        Podstatné rozměry vrchní části těla (ruce, trup) máme v podstatě totožné.

        16tka by mi byla už rozhodně krátká, představec vozím taky 9cm.

        Nohy mám ale výrazně delší a to 84,5cm. A celkově mi perfrektně sedí 18tka.

        První otázkou je, co udělá přesně předozadní poloha se sedlem o cca 4,5cm níže než mám já.

        Ten specifický úhel sedlové trubky je na tohle hodně zrádný.

        A tohle říct nedokážu jak to vyjde nebo ne. A bude to pro 16tku a 18tku různé, protože nemají totožný úhel sedlové trubky (ono mít ani nemohou, protože by to vyšlo předozadně se sedlem vždy pro jednu velikost blbě).

        Výška řídítek Ti vyjde u 18tky ok, na 3cm níže oproti sedlu budeš už nejspíš muset minimálně negativně otočit představec, případně i vyhodit podložku. A směrem nahoru pro zvýšení řídítek oproti sedlu budeš mít rezervu.

        16tka by tak akorát na hranici stačila na výšku, ale už budeš potřebovat 400mm sedlovku a s takto hodně vysunutou sedlovkou je pravděpodobnější problém s předozadním posunem sedla kvůli tomu specifickému úhlu.

        16tka s 9cm představcem Ti ale bude skoro určitě krátká.

        Doporučuji tedy 18tku, ale s tím, že bych si ji stejně šel raději vyzkoušet.

        0 0
        • martinpav  

          No skočil som zmerať ešte vzdialenosť stred – vrch sedla: cca 70–71 na HT aj fulle. S 350mm sedlovkou a 16" rámom si mal pravdu, je to dosť na hrane ba až za ňou.

          Tá dåžka by mohla byť problém. Na HT kde mám VTT práve tých 560 ako na 16" stereu v podstate nedám ruky dole z rohov a to tam mám hodne široké riadidlá. Keď by som vysunul na stereu sedlovku tak síce natiahnem posed ale pravdepodobne už budem šlapať moc pred seba (presne ako píšeš). Toto asi inak ako skúškou nezistím.

          Aktuálny full (17.5") má podľa geo na nete VTT 583 + 8cm predstavec a je tak akurát . Sedlo mám trošku posunuté dopredu, sedlová trubka je lomená ale efekt zmeny dåžky posedu pri zmene výšky je menši ako na stereu.

          0 0
    • Vankelt  

      Mám loňský Cube LTD Race ve 20". Na svojí jízdní premiéru zatím čeká :-). Jak tak čtu zdejší příspěvky, tak se mi do hlavy trošičku vkrádá myšlenka pochybnosti, zda jsem dobře vybral velikost rámu. Na druhou stranu – na výšku „snad dobrý“ (možná by vyšla i 18") ale, délka zde je rám naopak spíše kratší (trochu jsem posunul sedlo dozadu, představec je původní – 120 mmm). Nastavení posedu jsem provedl podle instrukcí (http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/)

      Ještě míry:

      Inseam 88 cm

      Trunk 60 cm

      Forearm 34 cm

      Arm 66 cm

      Thigh 60 cm

      Lower Leg 58 cm

      Sternal Notch 148 cm

      Total Body Height 181 cm

      0 0
      • MlokCZ  

        Vybral jsi dobře, 18tka by byla špatná, ani na výšku by nevyšla dobře (18tka na výšku tak do 85–86cm Inseam max. a to ještě už s dlouhou sedlovkou, při 88cm bys musel už mít nějakou 420mm a to je už fakt zbytečný extrém) a na délku by byla 18tka krátká.

        Jak jsem tu psal, tak mám sice na 182cm 18tku a sedí mi perfektně, jenže mám o 4cm kratší nohy než Ty a ruce to samé, taky o 4cm kratší.

        Máš na svojí výšku extra dlouhé nohy + normální ruce, takže je logické, že sedí spíše vyšší rám, který přitom není až tak moc dlouhý.

        0 0
    • Carlos.f  

      Kalkulátor na Competitive cyclist řeší předozadní polohu sedla pro silničku a pro MTB ne.

      Jak by tedy měla být nastavena na MTB?

      Já ji mám tak, že mám kliky vodorovně a když ze špičky kolene spustím olovnici, musí procházet osou šlapky.

      Špička sedla mi tak vychází 5,5cm za středovou osou.

      0 0
    • meiilax  

      Ahojte,

      uvažuju o CUBE LTD TEAM 2010 – http://www.cube-bikes.de/…d_36139_.htm – a přeběžně bych potřeboval radu ohledně rámu, který vzít – 20" nebo 22" ? Tady jsou moje body údaje:

      Inseam: 83.5 cm

      Trunk: 65.5 cm

      Forearm: 38 cm

      Arm: 70 cm

      Thigh: 66 cm

      Lower leg: 59 cm

      Sternal notch: 157 cm

      Total Body Height: 188cm

      Díky moc za předběžný nástřel velikosti rámu..

      Milan

      0 0
      • MlokCZ  

        Poměrně krátké nohy a spíše dlouhé ruce na tu výšku. Potřebuješ nižší dlouhý rám.

        Na Cuby bych se rovnou vykašlal, jsou krátké a vhodně přesně pro opačné postavy, tedy delší nohy a kratší ruce.

        Potřebuješ ideálně extra dlouhou 18tku. 20tka už je zbytečně vysoká a u Cubu bude nejspíš pořád krátká. 22tka bude už dlouhá dost, ale zase je zcela nesmyslně vysoká (ona ani ta 20tka už nebude nic moc na výšku).

        A když už bys z nějakého důvodu nutně musel brát Cuba (já bych ho pro Tvoje proporce nebral), tak jednoznačně 20tku, i když bude možná krátká.

        Já mám o 1cm delší nohy než Ty a pořád na výšku ideálně pásne 18tka. Jenže mám skoro o 10cm kratší ruce, takže je mi tak 18tka dlouhá akorát.

        0 0
        • meiilax  

          chjo, problém je, že tohoto CUBE můžu koupit za cca 24.000 Kč (norm. cena téměř 28.000 Kč). Nemůžu to nějak dohnat představcem ? Nebo poradíte nějaké kolo ve stejné kvalitce vybavení v této cenové relaci (24.000 Kč) ? Díky moc..

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak si ho jdi vyzkoušet, netuším jak chceš sportovní/turis­tický posed, třeba ta 20tka s trochu delším představcem ještě nějak půjde.

            Každopádně ideální to určitě nebude, i kdyby to nakonec s tou 20tkou nějak šlo, tak bude zbytečně vysoká + zbytečně dlouhý představec.

            Lepší by byl třeba Sup:

            http://www.superior.cz/…fi/bike.html?…

            O palec nižší a přitom o 1cm delší.

            Ale už to není tak pěkné za dané peníze.

            Nebo třeba Trek, tam 19,5ka bude o 2cm delší než Cube ve 20tce. Nebo 18,5ka bude o hodně nižší a ještě pořád o pár mm delší než Cube ve 20tce.

            Bohužel při potřebě delšího rámu je výběr kol hned mnohem menší.

            0 0
    • ALEX007  

      ahoj vidím že se tu rozbehla obecne diskuse o velikostech­..řeším jeden problém, nemohu vybrat mezi S a M velikostí Giant Anthem…kopiruju prispevek

      http://www.giant-bicycles.com/…/5702/39090/

      M je ok na délku, ale vysoké, S je ok na výšku, ale krátké.

      všechny debilní webový kalkulátory mi doporučují 16ku nebo ještě menší.

      Zkusil jsem obě kola, vzal je na testovací jízdu pár hodin.

      M je dobré na dýlku/chci to spíš mimo extrémní terén/

      Ale, rozkrok se přímo dotýká tyče. Blbě se to odhaduje, protože horní trubka strmě klesá. Jezdí se mi na něm ok, jenom na obtížném terénu když musím zastavit, naklonit kolo a opřít se nohama, tak stojím trochu na špičkách

      u S je výška ok. Mám ale pocit stísněnosti ve vodorovné rovině…na

      testovací jízdu jsem nechal dát o 2cm delší představec než z výroby, a

      posunout sedadlo dozadu. Přesto mi přišlo blbě krátký na jízdu po

      asfaltu, šotoline apod..

      tak, babo rad, keré byste vzali? nebejt tech hloupých web kalkulátoru

      které mi doporučují S, rovnou bych bral M ..v zásadě, je mi sympatičtější…

      duležity udaj asi, již mám doma Trail (tj jakýsi pohodlný turistický all mountain/enduro) Giant Trance X3..

      tohle chci do rodiny jako druhy kolo… zejména na cross country jízdu, tj hlavně na asfaltu, tvrdé lestní cestě, a tu a tam překonat malou terénní překážku nebo kořen apod..

      díky

      pridavam miry

      Inseam: 73

      # Trunk: 61

      # Forearm: 37

      # Arm: 36.5

      # Thigh: 56

      # Lower Leg: 52.5

      # Sternal Notch: 134

      # Total Body Height: 169

      0 0
      • MlokCZ  

        Jak si sám zjistil testováním, tak je to jednoduché. Nebrat ani jeden a hledat u jiného výrobce.

        Ta výška u Ska, tak to v žádném případě nemůžeš mít, ono není už nic moc, když je rezerva nad horní rámovou trubkou minimální. Ty tam ale nemáš rezervu žádnou, dokonce pár milimetrů chybí → rozhodně nebrat.

        A Sko je dle toho co jsi zkoušel prostě krátké, když i se špatně předozadně nastaveným sedlem a delším představcem je pořád pocitově krátké, tak také rozhodně nebrat.

        Budeš muset sehnat co nejnižší a současně co nejdelší rám.

        0 0
        • ALEX007  

          thx

          no to je nepříjemné..vypadá to že mám krátký nohy a opičí trup? ta krátkost na dýlku u S nebyla jen subjektivní, prodavač hned řekl že mi je krátký…

          .. ta mezera nad trubkou, to je kvuli bezpečnosti, sesedání, anebo má vliv i na pocit z jízdy?

          ..blbě se mi bude hledat alternativa, giant coby značka se mi zalíbil…mají velmi dobrý poměr kvalita cena, a ten systém Maestro na přepákování mi je sympatickej…a i ten Anthem, je to fakt raketa…jiný závodní kola mají často něco jako jednočep, anebo se tlumič pojí rovnou do horní trubky…nějak tomutu designu nevěřím ani nevím proč..to je snad případ meridy.

          možná ale, pokud hledám závodní kolo 100m pružení vepředu a vzadu, tak možná to přepákování takovou roli nehraje?

          0 0
          • MlokCZ  

            Přesně tak. Máš extrémně krátké nohy a přitom dlouhý trup i ruce (ruce nevím přesně, v údaji Amr by měla být délka celé ruky, ale s Forearm tak odhaduju).

            A máš to opravdu hodně extrémní ty proporce.

            Já jsem přesně opačný extrém, i když měřím 182cm, tak mám kratší trup i ruce než ty, ale mám přitom o 11,5cm delší nohy.

            A vozím spíše kratší 18tky rámy. Když máš ale trup i ruce delší, tak potřebuješ delší rám než já. A je to umocněné ještě navíc tou délkou nohou, protože budeš mít oproti mě strašně nízko sedlo a tedy vždy hodně vysoko řídítka oproti sedlu a to posed ještě narovná.

            Budeš vhodnou geometrii při tomto extrému hledat obtížně, zvlášť u fullů, kde narůstá výška středu.

            Horní rámovou trubku je třeba mít co nejníže z více důvodů. Při techničtějším ježdění potřebuješ místo nad ní i za jízdy pro práci s těžištěm.

            Ale i když nejezdíš věci, kde více pracuješ s těžištěm a vadí tedy horní rámovka za jízdy, tak při vystoupení někde v terénu je to o nepěkné zranění.

            Když jedeš třeba výjezd, tak se vše ještě umocňuje tím, že došlápneš nohou na zem někam dozadu, kde je to níže a když pak jsi nucen šlápnout na zem, ze sedla na zem nedosáhneš a nad horní rámovku se nevejdeš…

            Možnost postavit se bezpečně a mít obě nohy celým chodidlem na zemi je takové úplné minimum, co bys tam měl mít.

            Naopak je vhodné tam mít ještě aspoň nějaký ten centimetr navíc rezervu.

            Zaměř se na fully, které nemají rovnou horní rámovou trubku a které mají tedy výrazně více místa nad horní rámovkou i klidně pro 18tku velikost.

            A ano, při 100mm zdvihu jsou rozdíly menší mezi různými systémy, ale pořád se nedá říct, že jsou ty rozdíly zanedbatelné.

            0 0
            • ALEX007  

              koukal jsem treba na tohle..

              http://www.apache-bike.cz/…85/geometry/

              ale bojím se malé značky, která ztěží může mít vlastní vývoj těch přepákování (ale může to obšlehnout od jiných kvalitně…)

              …Apache skalp má velikost17. ale v geometrii neuvádí virtual top tube, měří délku šikmo, ne vodorovně…tj ztěží to srovnám

              zrovna Giant je jedno s hodně skosených horních trubek. asi skočím znovu do krámu a postavím se na to…akorát mě udivuje, s jakou suverenitou mi relativně dobrý prodejce to kolo doporučuje…to mu je fuk, jestli se někde vymlátím? je to korektní člověk.. a vidí kolik místa mám, resp. nemám nad trubkou.

              • vyrobil jsem si v Excleu takovou, tabulku, počítal jsem „indexprotažče­nosti“ (o kolik je delší horní trubka než výška,v procen­tech). Ten ukazatel vychází 120–140%, tj horní trubka 1.2 –1.4 násobek velikosti kola… a giant je na horní hranici, 1.4..tj jednoz nejdelších kol.

              jako hodně krátký kolo mi vychází GT marathon sport..s indexem 1,2 –1,3. (nemohu přesně spočítat, není u geometrie obrázek)..SUP nemohu do srovnání přidat, kuli jinak uváděné horní trubce..píšou tady lidi že to je hodně protažené dlouhe kolo.

              0 0
              • ALEX007  

                oprava, apache uvádí horní trubku šikmo, ne rovně. sup ok. samo jsem si vědom omezení takového výpočtu, je to pouze pro orientaci při hledání.

                0 0
                • ALEX007  

                  koukam treba na tenhle GHOST ACTINUM, http://www.ghost-bikes.cz/…Actinum-5700

                  mám trochu pochyby o tom tlumiči…X-Fusion O2 PVA 100 mm

                  víte o něm něco někdo?

                  0 0
                  • ALEX007  

                    M (16,9") vyska 430 toptube 580mm…Pells Ridelight. na to se mozna pujdu podivat http://pcshop.pells.cz/…_d19263.html

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    X-Fusion PVA bych se nebál vůbec.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Tohle se mi zatím zdá nejvíce, těch 710mm standover by ještě šlo, i když hodně záleží v jakém místě to měřili.

                    0 0
                    • ALEX007  

                      ted reaguješ asi na Ghost že? co mysliš ten Pells? standover neuvádí nikde.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Ten bych nebral určitě.

                        0 0
                        • ALEX007  

                          BTW

                          napada někoho, proč ten competitive cyclist hází na mé míry

                          top tube 50 cm? to je nesmysl…takova kombinace výšky a délky snad ani není ne? nebo to jsou silničky? kola co pro mně prichazej do uvahy jsou 57 az 59cm dlouhy…

                          maji ty vypočty vubec smysl?

                          # The Competitive Fit (cm)

                          # -------------------------------------------

                          # Seat tube range c-c: 47.3 – 47.8

                          # Seat tube range c-t: 48.7 – 49.2

                          # Top tube length: 50.1 – 50.5

                          # Stem Length: 9.5 – 10.1

                          # BB-Saddle Position: 66.7 – 68.7

                          # Saddle-Handlebar: 45.3 – 45.9

                          # Saddle Setback: 1.3 – 1.7

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Protože si blbě zadal údaje. Se nediv, že pro ruku dlouhou 36.5cm nabízí takové kraviny.

                            Mohlo to ale vyhodit aspoň chybu, že máš kratší celou ruku než jen část ruky.

                            0 0
                            • ALEX007  

                              ježiš ja su ko@ot…ja myslel ze to je jedna, respektive druha pulka ruky…diky…:)

                              vim ze snad kdyz se od sternal notch odecte rameno, tak by to mel byt rozkrok plus minus…dik kouknu co vyjde

                              0 0
                            • ALEX007  

                              to je hned jiná… hrozne chcu toho anthema, a ted vyslo ze je ok:)

                              Standover Height Range: 27.8 – 28.4 inches

                              # Virtual Top Tube: 23.5 – 23.9 inches

                              # Stem Length: 9.2 – 10.8 cm

                              # BB-Saddle Position: 65.7 – 67.1

                              # Saddle-Handlebar: 52.1 – 53.7 cm

                              a hned mi na cross country fit povoluje i standover height mensi nez mam rozkrok…auuu to je slast pro sadomasochistu.

                              takze by to M bylo ok:)

                              je hrozne blby najit nahradu. Marin uplne zrusil fully s malym zdvihem…Meride neverim..GT mi prijde predrazene, Ghost pusobi fakt osklive zblizka…prepakovani vypada jako z plastu, i kdyz neni

                              … ve fullu mam obavu z malych manufaktur co musim kupovat pres web, typu canyon nebo cube

                              …fakt mi hodne vyhovuje to Maestro na anthemovi je to supr bike

                              0 0
                              • ALEX007  

                                oprava, naopak. povoluje mi to nizsi sedlovou trubku nez rozkrok…insseam 74, standover range 70–71 cm po prepoctu z palcu

                                0 0
    • deekay  

      Zdravim osazenstvo bike fora. Po velmi dlouhe prestavce chci opet zacit jezdit a planuju koupit nove HT. Zamlouva se mi od RB model CRR nebo CRX ve vybave base. Nicmene po zadani svych udaju do kalkulatoru bych bohuzel rekl, ze ty kola pro me asi budou vysoka a kratka (bral bych asi velikost L). Kolo chci na jezdeni pro zabavu vsemoznym terenem. Ocenil bych mozna trochu relaxovanejsi po­sed.

      Uz mam zamluvenou testovacku, nicmene jak uz tu nekdo psal, nejsem zbehly abych poznal jestli nemam chybny posed. Nerad bych si pak rval vlasy, az kolo koupim :)

      moje miry zadane do calculatoru

      Inseam: 81.5

      Trunk: 63

      Forearm: 37

      Arm: 65.5

      Thigh: 60

      Lower Leg: 57

      Sternal Notch: 144.5

      Total Body Height: 178

      Predem diky vsem za radu :)

      0 0
      • deekay  

        mala oprava, inseam ma byt 83.5, preklep.

        mel jsem pujcene RB CRR v Lku, celkove se mi to hodne libi, cekal jsem ze bude na me kratke, ale 590 efektivni delka a 100vka predstavec mi vyhovuje, i kdyz vetsina jak kalkulator na competitivecyclist tak wrenchscience doporucuje 600.

        Co me furt drasa, je vyska, na normalni jezdeni mi prijde vetsi kolo lepsi, cejtim se na nem jistejsi, lepe se mi slape, ale obavam se co v krizovkach v terenu, abych pak nelitoval.

        Idealni by asi byla 18" nebo 17,5" se stejnou delkou, jenze sem nenasel nic co by se dalo srovnat za tu cenu s CRR BASE.

        Kdyby mel nekdo poznatky k veliksoti te 19" pro moji postavu, nebo tip na naky bike, velmi to uvitam.

        0 0
    • Mac75  

      Ahoj všichni.Jelikož mně již ze starého kola při delších cestách dost bolí záda,byl jsem donucen začít přemýšlet čím to asi tak může být.A ejhle,ono taky existuje něco jako velikost rámu :)) Takže,abych neudělal tu samou chybu jako před lety,chtěl jsem se s Vámi poradit.Mám totiž asi dost krátké ruce a „delší“ nohy,jak jsem tak z ostatních příspěvků vypozoroval.Asi to vypadá na 18",ale nevím.Měl bych zájem o fulla Cube XMS – http://www.cube-bikes.de/…d_35861_.htm a s rouměry je to tak:

      Inseam: 82

      Trunk: 60

      Forearm: 33

      Arm: 58

      Thigh: 60

      Lower Leg: 56

      Sternal Notch: 144

      Total Body Height: 174

      Za každý názor budu vděčný,předem díky…

      0 0
      • RioGrande  

        Pomůžete mi prosím někdo? Chystám se koupit loňský modem kola Cube AIM nebo ANALOG (26). V prodejně jsem si zkoušel 20 i 22 rám, 20 mi sedla líp,ale seděl jsem moc vzpřímeně (což je asi dobře, nevím)

        Měřím 187 cm, nohy mám cca 85 cm…

        Jsem laik, kolo kupuji především do lehčích terénů a pro rekreační jízdu po cyklostezkách s rodinou..Cube mi učaroval výbavou a kvalito zpracování. Před tím jsem měl Kellys TNT 10 a byl jsem absolutně nespokojen za ty peníze…šel do světa :-)

        0 0
      • popokatepetl  

        zdravím,

        vybral jsem si kolo CUBE LTD 29 a rozhoduju se mezi velikostí 19" nebo 21". ted mám trekové kolo maxbike o velikosti 20" a sedadlo na sedlové trubce posunuté dozadu.

        kolo se mi líbí a bylo by za dobrou cenu.

        míry:

        délka nohy: 83cm

        trup: 66cm

        předloktí: 37cm

        ruka: 71cm

        stehno: 64cm

        lýtko: 58cm

        jamka: 152cm

        výška: 183cm

        děkuji za komentář

        0 0
        • dancing dog  

          to seš přesně na hranici, já mám o centimetr míň, crosse jsem měl taky 20. Jezdil jsem todle kolo víkend na 19 a naprosto mi to sedělo,ale já preferuju vzpřímenější posed. Ale cube třeba oproti Author jsou trochu kratší, já na Tvém místě bych fakt raději vyzkoušel oboje, je-li to aspoň trochu možné…

          0 0
          • popokatepetl  

            o víkendu jsem zkusil 21" reaction a délkově mě seděl, ale horní trubku jsem měl nebezpečně blízko :-) LDT rám je o pár mm kratší ve většině rozměrech a ta trubka je o 15mm níže. Dnes zkusím proměřit crosse. včera jsem jel kousek po vsi a zkoušel jsem i držet ruce kousek nad řídítky a v pohodě jsem jel do mírného kopce. Pokusím se zkusit oboje velikosti ale jak se již psalo, zvyk je železná košile člověk zvyklý na špatný posed ho má vžitý.

            0 0
          • popokatepetl  

            o víkendu jsem zkusil 21" reaction a délkově mě seděl, ale horní trubku jsem měl nebezpečně blízko :-) LDT rám je o pár mm kratší ve většině rozměrech a ta trubka je o 15mm níže. Dnes zkusím proměřit crosse. včera jsem jel kousek po vsi a zkoušel jsem i držet ruce kousek nad řídítky a v pohodě jsem jel do mírného kopce. Pokusím se zkusit oboje velikosti ale jak se již psalo, zvyk je železná košile člověk zvyklý na špatný posed ho má vžitý.

            0 0
        • popokatepetl  

          omlouvám se, výška nohou po rozkrok je 88cm, manželka to změřila jak jinak po spodní hranu :o) 5cm měla vodováha

          0 0
        • Baffour  

          zdarec,

          měřím 185cm a CUBE LTD 29 2013 jsem si kupoval loni :-) zkoušel jsem se projet na obou variantách a lépe mi sedla 21ka… mám rád sportovnější posed a tak mi jizda na větším rámu seděla lépe a byla pro mě přirozenější. Na 19-ce jsem si připadal moc vzpřímený, což může být výhoda do těžších terénů, ale ja jezdím zpevněné cesty, polňačky a lehčí lesní terén, takže jsem měl po projetí celkem jasno… přeju správný výběr :)

          0 0
          • popokatepetl  

            kolik měříš mezi nohy?

            tak 21" cube není zrovna 21"… sedlová trubka má 515, tedy 20,3". Stávající cros 20" má 508mm. výšku sedadla mám 770mm od osy což sedí přesně dle výpočtu. Efektivní délku rámu mám 590mm (osa sedlové trubky, osa řídítek) ale konec sedlovky je posunutý o 2cm dozadu (asi ten ofset:-) ) a na tom je sedlo 1cm ještě dozadu, takže reálně 620mm. Představec tam je nějakých 12cm a je hodně nahoru protože to má pevnou přední vidli. štangle má délku 560mm ale je hodně rovná což se u jiného uhlu muže dost lišit.

            číselně mi to vychází na tu 21", všichni mi radí 19". musím to zkusit :o)

            0 0
    • Marek K1  

      Môžete mi zhodnotiť výber veľkosti rámu? Mám 175 cm, výška rozkroku 80 cm. Mám Cube LTD PRO, veľkosť rámu 18". Predtým som mal 17,5-ku a trochu pochybujem či som vybral tú 18-ku dobre, lenže Cube mal 26-ky len v párnych veľkostiach. Prikladám fotky s nastavením posedu. Sedlovku mám vysunutú na 22 cm, merané od zámku sedlovky po stred lyžín sedla.

      0 0
      • nitraq  

        Bych řekl, že v tom žádnej problém není, sedlovka vypadá zasunutá tak akorát. V rámci min. insert to určitě je a pod napojení horní rámovky a sedlový trubky taky, viď?

        0 0
        • Marek K1  

          Je tam 400 mm sedlovka, v tom problém nie je. Ja som pochyboval či mi 18" rám nie je trochu väčší ako by mal.

          0 0
          • nitraq  

            Neřekl bych. A co tě k tomu vede?

            0 0
          • Marek K1  

            17,5-ka, ktorú som mal predtým mala hornú rámovú rúrku o kúsok nižšie.

            0 0
            • nitraq  

              Takže sloping. Pokud máš sedlovku dostatečně v rámu a přitom si nemlátíš kulky o horní rámovku, tak porovnej akorát vodorovnou vzdálenost vršek hlavový trubky – sedlovka. Teda v případě, že víš, že starý kolo bylo velikostně naprosto ok.

              0 0
      • Dejv94  

        Já bych řek že vpohodě, sedlovka vypadá tak akorát vysunutá.

        0 0
    • Twygger  

      Mohl by mi někdo poradit s výběrem velikosti rámu Cube? Jedná se o rám ke kolu Cube Analog 29 2015. Měřím 186 cm, délka nohou 89,3 cm, délka rukou 69 cm. Podle jejich tabulek jsem asi mezi 19 a 21. Díky za radu :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.