• Aleshek

    Záhada. Při zátěži mi cvaká někde v převodech. Osobně tipuju střed, mám od Šimana Dírotech II, lupe to symetricky při přechodu klik do dolní úvrati (když jedna nebo druhá směřuje zhruba do bodu styku předního pláště se zemí). Střed jsem měl rozebraný, kompletně vyčištěný, dotažený atd. a stejně to bylo houby platný. Může to být i jinou částí kola, ten zdroj se mi nedaří určit. Jediné, co mě ještě napadá je, že by to mohlo dělat sedlo nebo sedlovka. Kazeta nebo pedály to dělaj asi nebudou.

    Nemáte/neměl jste někdo podobný problém? Dost mě to sere, rád bych to vyřešil. ;-)

    0 0
    • Excel  

      I když se mi na 99% zdálo, že to je střed, dělala to patka přehazovačky, pomohlo mi dosedací plochu patky napatlat vazelinou-řešení pomohlo dokud jsem neprošel deštěm nebo brodem, definitivní řešení bylo osazení patky přes sanitární silikon. Ještě to může dělat zadní upínák, kazeta…cokoliv.

      0 0
    • bathed  

      …taky jsem kdysi hledal… šťoural se… ve sjezdech měl strach, že je tam někde prasklina… nebyla… byla to … sedlovka v rámu… :-)))))))

      0 0
      • MlokCZ  

        Nechápu jak se dá dlouho hledat problém od sedlovky, když je to jeden z nejčastějších problémů a hlavně okamžitě zjistitelným testem jízda v sedle x ze sedla.

        0 0
      • Georrge  

        taky mi teď po bahnitý jízdě někde něco vrže, ale velmi nepravidelně, prasklina nikde, a když lomcuju se vším možným tak ticho :D ale asi to taky bude sedlovka, projeví se to až když na to sednu celou vahou… možná i sedlo ještě trochu vrže. Děsnej prevít tohle vrzání, už jsem musel sundat řidítka a vyčistit, protože mi lupalo i v představci a to zrovna klid nepřináší :D

        0 0
    • mr.antik  

      hlávko, čepy…

      0 0
    • marad  

      při zátěži mi pavideně cvakal suchý závit šlapátka , vymotej šlapátko z kliky dej vazelinu a zas utáhni , lupe to při šlápnutí na obě nohy ?

      0 0
      • Aleshek  

        Ty už jsem taky mazal.

        Jo, je to, řekl bych, naprosto symetrický.

        0 0
        • mr.antik  

          tohle mi dělala vůle v čepu u horního oka tlumiče…

          0 0
        • MlokCZ  

          Když to dělají stejně obě nohy, tak je velká šance, že je to úplně odjinud než od středu a dělá to buď jen tlak při šlapání (a následné kroucení rámu) nebo tah řetězu a v tu chvíli cokoliv se zadním kolem, patkou, rychloupínákem.

          A samozřejmě to může být až i prasklý rám.

          0 0
          • Bafoon  

            taky mi to cvaká jak o život, tak jsem včera objednal z tftuned (vakl u horního oka tlumiče) a v zhledem k tomu že jsem všechno ostatní prošel tak se modlím ke všemohoucímu aby to nebylo to poslední co jsi jmenoval :-D

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak pokud není v pořádku motnážní vložka (ať už je to jeté a už má vakl nebo je ta originál zatuhlá), tak to rádo cvaká.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Mně přesně toto dělala povolená kazeta. Taky jsem to sváděl na kliky HT II a pak jsem se nestačil divit.

      0 0
    • Bob75  

      Podobný křupání my dělaly i povolený prěvodníky,ale určitě toho může být hromada co vydává takovej zvuk.

      0 0
    • Aleshek  

      Jak to tu tak čtu, tak to asi …kuuuuuuuuuuu­urvaaaaaaaaaa­aa rozeberu celý! :-)

      0 0
      • Bob75  

        To neni vubec špatný řešení.Alespoň zistíš čím vším to nebylo. xD))

        0 0
    • Richi  

      Mě se zakusovala matice upínáku do hliníkového háku přehazky.

      Rozebral, vyčistil a po 20km zase křupání a praskání.

      Vyřešila to podložka z fosforbronzu.

      0 0
    • MlokCZ  

      Cvakat může téměř cokoliv.

      Na začátku je vždy třeba začít vyločovat některé věci základním testy, což dle dotazu jsi ani ty úplně základní neudělal:

      • jízda ze sedla x v sedle, vyloučíš nebo naopak potvrdíš sedlo,sedlovku, upínák sedlovky, zámek sedlovky
      • šlapání pouze jednou nohou, pokud to jednou nedělá a druhou ano, tak jevelká pravěpodobnost na daný pedál
      • pokud to cvaká pravidelně ve stejném místě otočky klik a hlavně přivětším záběru, tak je velká šance na bordel někde kolem misky(u HT II)
      • otestovat jak moc závisí cvakání na záběru rukou o řídítka, tímse dá dopracovat k tomu, zda to je někde ve spojiřídítka/před­stavec/vidlice, případně hlavové (to ale může cvakati bez záběru za řídítka)

      A je spousta dalších různých pomocných testů, které ale už nejsou tak jednoznačné, ale pomoct mohou také.

      A praskat může cokoliv, takže věci, které lze rychle pořešit se vyplatí udělat vždy, tedy např. kouknout vždy hned na začátku na rychloupínáky.

      A nezapomenout na věci jako patka, zadní kolo. A dobré je mít po ruce věci na test na výměnu, třeba jiné kliky a pedály, celé jiné zadní kolo, atd.

      U HTčka to nikdy nemůže být takový problém najít, u fullu je to vždy horší a pracnější (zvlášť když se bez zátěže zdají všechny při rozborce/vyčis­tění/namazání všechny čepy ok a přitom některé ložisko už ok není pod zátěží).

      0 0
      • RUSH  

        Včera mi cvakala levá klika u HT II. Diagnostika zafungovala – při šlapání pouze pravou nohou zvuky ustaly. Vyčistit, namazat a dotáhnout a je to. Tak snad mám zase na chvíli pokoj.

        0 0
    • česílko  

      Múže to být cokoliv.Do seznamu tipů přihazuji-vrzání výpletu kol,ořech náby,klec pedálu(dle tipou).Když nebudeš vědět kudy kam vem vapku ta většinou funguje velmi spolehlivě.Je to na cvilku,ale výsledek se dostaví.

      0 0
      • RUSH  

        A pokud nic nevrže ani necvaká, vem to vapkou a určitě něco začne!

        0 0
    • Aleshek  

      VYŘEŠENO!!! Vyvěste prapory, už to necvaká, haleluja!

      0 0
      • MlokCZ  

        Neboj, ono za chvíli začne cvakat zase něco jiného :-)

        0 0
        • Poustmen  

          mě to cvaká i vrže všude, a ještě jsem nebyl ani na garančce, zejtra zkusim par těch tríčků, a uvidíme, no jsem rád, že nejsem sám (jediný co jsem si sám vyloučil je sedlo)

          0 0
          • Aleshek  

            Beztak ti řeknou, že to je normální a vyprdnou se ti na to. :-)

            0 0
    • Kaos  

      No je to peklo.. přítelkyni cvaká už dlouhou dobu levá klika v dolní úvrati při silovém šlapání. Dělá to při jízdě v sedle. Takže nová objímka sedlovky, vyčistit sedlovku, sedlovou trubku. Nové nášlapy i kufry. Teď o víkendu půjčené zkušební sedlo, prvních 30 km dobrý, pak cvaky cvak.. Sedlo taky ne. Upínáky, kazeta, všechny šrouby ok. Fakt už nevím. Měl jsem to už tolikrát rozdělaný, že už si připadám jak blázen.

      0 0
      • Aleshek  

        No, mě to tímhle taky začalo, pak už to dělaly symetricky obě kliky a nejdřív jen při silovém šlapání, pak už prakticky i při lehčí zátěži. Furt jsem to hledal někde u klik, jenže ono to tím vůbec být nemusí. Kliky jsem měl několikrát dole, rozebraný střed, vyčištěný závity, vše namazáno, dotaženo. Totéž s pedály. Další podezřelý byla sedlovka, několikrát sundaná čistým hadrem otřená + samozřejmě i uvnitř rámu, namazáno. Nakonec jsem sundal i přehazovačku, vyčistil jsem závity, namazal. A ejhle je klid, božské ticho, jen ševelící plášť o povrch … ach. :-)

        Tuhle tu hurá akci jsem dělal naposled vše pod jedno, dále jsem ještě prostříkl přesmykač a šroubky držáku na lahev. Musela to nutně tedy dělat jedna z výše uvedených věcí. Vzhledm k tomu, že kliky, pedály a sedlovku jsem už předtím zkoušel, tak si jsem teď téměř jist, že to muselo dělat uchycení přehazovačky k rámu. Vyzkoušej, uvidíš, třeba jí to dělá totéž. Moc práce to není, hlavně to chce řádně vyčistit od písku, závity vydrbat ocelákem, vnitřní se dobře čistí nějakým šídlem. Pak samozřejmě máznout. Dej vědět, jestli to bylo ono.

        0 0
    • Georrge  

      taky se trošku přiživím. Cvaká mi sedlovka, poraďte co s tím :) vím že to je ona, protože když to pořádně vyčistím tak to ztichne, ale po pár kilometrech to zase začne zlehka cvakat. O dost se to zlepšilo, ale furt se to ozívá. Mám to zkusit vyčistit nějakým rozpouštědlem? Nebo to mám naopak zkusit máznout vazelinou? Aby to pak nezajíždělo…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mě u X-cala pomohla výměna za karbon…

        0 0
      • Alphasonik  

        namazat vazelínou!!!…a nemusíš šetřit…rozhodně by neměla zajíždět. Dávat sedlovku na sucho je taky naprd aby ti nesrostla s rámem. Kdo maže ten jede a nevrže!!!

        0 0
        • Georrge  

          díky za radu když tak zkusím, ale jednou mi sedlovka zajížděla a teď to musím víc dotahovat, tak abych to pak nemusel rvát ještě víc :) a to sedlovka není nijak hladká.

          0 0
          • michals1  

            Nevím, jestli to je dobrý nápad. Mně teda zajížděla každá sedlovka, pokud se vazelína dostala na úroveň objímky.

            0 0
            • Georrge  

              zkusím najít v garáži nějakou třicet let starou, moc mazat už nebude ale jako výplň by mohla sloužit dobře :D

              0 0
            • MlokCZ  

              Kolem objímky je lepší aby namazaná nebyla (při zasouvání se tam vazelína dostane, tak je pak dobré malý kousek znovu povytáhnout, očistit a zase zasunout). Mně tedy většinou drží i když se mi dostane trochu vazelíny na úroveň objímky, tam je to na zajíždění ale samozřejmě nejvíce kritcké.

              0 0
              • michals1  

                Zároveň je to místo potřeba chránit proti korozi. Mně rezaví rám, pokud to dlouhodobě nechám u objímky odmaštěné.

                0 0
      • MlokCZ  

        Vazelínu zkus, většinou to nezajíždí. Hodně záleží jak je moc volná, jak se sejdou tolerance. Při více volné sedlovce to často cvaká i vyčištěné a bez vymezení vůle se toho nezbavíš (vůle se ale vymezuje hodně blbě, těžko se hledá něco dost tenkého, co tam drží a vleze se tam, lepenka se má tendenci shrnovat při zasouvání).

        Mně třeba na Scalu cvakala Truvativ sedlovka právě kvůli moc velké vůli. Měl jsem ji tam chvíli kvůli většímu offsetu. Pak jsem tam tal Thomsonku (nakonec mi stačilo těch 16mm offsetu co má), tak bylo okamžitě po problému. Ta Thmomsonka ale nebyla tak volná.

        0 0
        • MlokCZ  

          U té Truvativ volnější sedlovky (půměr byl samozřejmě správný, ale desetinka sem, desetinka tam) ani pořádné namazání vazelínou nepomáhalo ani trochu.

          0 0
        • Georrge  

          vůle je tam tak přiměřená, a sice že sedlovka jde dobře zasunout, ale nemám pocit že bych tam cokoli narval :) jinak půl roku to nedělalo, ale nedávno jsem v terénu zmoknul, byl celý zaprasený od bahna a asi se tam dostal bordel. Ostatně začlo mi pak praskat i ve spoji řidítka/představec, tam jsem to taky musel čistit.

          Napřed to ještě zkusím vyčistit trochu víc (nějakým saponátem) a když tak tu vazelínku…

          0 0
          • šimlos  

            Znám a nemám to rád:-). Vyčistit sedlovku,sedlovou trubku,sundat sedlo,vyčistit upínací mechanismus sedla – vytočit a vyčistit i šrouby – bordel může zákeřně být v závitech,to samé udělat s objímkou.A na­konec věc,která konečně odstranila vrzání,které mě před časem dohánělo k šílenství – vzít sedlo a poklepat něčím dřevěným nebo plastovým – aby se sedlo nepoškodilo,na místa,kde jsou zasunuty lyžiny sedla..Bordel byl tam!:-)

            0 0
      • česílko  

        Řešil jsem stejný problém.Vrzala sedlovka-očístím,namažu a 3dny klid a znova vrzání-očístím,brutálě napatatlám vazalínou a vydrželo to to týden.Snad není možný!!Tak 3kolo-odmastit,sedlovku omotat tenkou průhlednou páskou(s ohledem na vůli v rámu),přiměřeně vazelíny a klid.Uvidíme jak dlouho.K dnešnímu dni je to 9 měsíců a nic.

        0 0
    • Zdeno Micio  

      Mě se cvakání rozléhalo od středu a dělalo to jen za suchého počasí, někdy víc někdy míň – při dešti ticho. Nakonec byl bordel v zadní stavbě v místě styku s koncovkou vzpěry. V druhém případě zas špatně dotažené, resp. usazené zadní kolo.

      0 0
    • maajkee  

      Mě cvakala levá klika při záběru jak sviňa, rozebral jsem a zjistil, že levý ložisko se už nějak moc netočí, Dal jsem nový ložiska na obě strany, cvakání ustalo, ujel jsem 100km a levá straná zase uplně stejně cvaká :/ Tak nevim.

      0 0
      • Jára.V.  

        Ano, s tím jsem měl problém a byl jsem naprosto přesvědčený že jsou to kliky – střed, a pak se ukázalo že to byla patka, po tom co mi v servisu patku namazali dotáhly a narovnaly jsou zvuky pryč.

        PS: Slast pro mé uši :D

        0 0
    • Gustaf 81  

      ozivim téma. najednou mi začalo na fullu cosi vrzat. myslel jsem, že jsou to čepy. brutální vrzani jak od staré postele vždy při propruzeni. Poslechem jsem zjistil, že to dela prehazovacka. když zahejbu s ramenem od sebe a k sobě (jakoby preskakuju po pastorkach), tak to neskutečně vrze. co s tím? zkusil jsem tam frknout silikon spray, ale nic.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.