• michal_t

    Ahoj,

    mozna blby dotaz, ale pri trochu delsich vyjizdkach okolo 2 hodin a vice na me pada zvlastni druh unavy. Mam pocit, jako bych byl ozralej, chce se mi hrozne spat, prestavam se soustredit, boli me cele telo a z toho plynou chyby a pady a take horis vykon. Co sem se tak ptal, tak se s tim nikdo z okoli nesetkal. Mate nejakou radu, nebo podobnou zkusenost?

    Nedostatkem tekutin to asi nebude, poju dost.

    0 0
    • duk  

      To znám taky, stačí začít víc trénovat ;-)

      0 0
    • jIrI___  

      Prostě jsi normálně unavený… Trénink dělá mistry :)

      0 0
    • bagr84  

      trenink a doplnovani energie…

      kamos si da rano rohlik a pak se odpoledne divi proc ma po dvou hodinach jizdy cerno pred ocima.

      0 0
      • michal_t  

        Hosi, ja si dal predtim kotel ciny s rejzi, ja byl najedenej. Dneska se mi to stalo zase:) asi po hodine a pul jizdy.

        0 0
    • JakeF  

      Dochází ti cukr ;-). Ber si s sebou banán nebo nějakou sladkou tyčinku.

      0 0
      • michal_t  

        Sladkou tycinu sem si dal, ale 5km pred domovem, priste asi dam drive.:)

        0 0
    • přejetá_veverka  

      nejezdit na cukr protože ten prostě dochází (po hodině a půl?)… tukové zásoby jsou nevyčerpatelné 8) … já jel včera 5h MTB – před kolem jsem 3h nic nejed a během celé jízdy taky ne a… píšu sem ne? 8)

      0 0
      • Chiron  

        Ale to taky chvíli trvá než se člověk naučí si pohlídat tepovku a intenzitu. A taky než se naučí tělo jezdit hlavně na tuk. Loni mi nějak nezvykle dlouho trvalo, než sem se do toho dostal. Letos už je to podstatně lepší.

        0 0
        • MlokCZ  

          Pokud se hodně hlídáš s tepákem, tak to jde snadno i lemrám jako jsem já, takže to musí jít každému.

          Spíš jde o to, že ne každý se dokáže hlídat a jezdit základní vytrvalost, ono je to pro méně výkonné někdy pěkný opruz.

          0 0
          • Chiron  

            Mám tepák, letos sem začal a měl sem celkem vysoké tepy i když sem jel fakt jak lemra. Každopádně sem se snažil to držet co nejníž i v kopci, ale jakmile sem vjel někde do terénu s nějakými výjezdy atp, tak to okamžitě lítalo okolo 180–190. Takže sem vždycky dojel domů a na tachu 2h pod ANP a tak 1h nad. Není to ideální, ale prostě sem s tím nemohl nic udělat. Už je to lepší, ale k ideálu to má ještě daleko. No a tréninkově někde na rovině jezdit 100km na tep se mi fakt nechce.

            0 0
            • MlokCZ  

              Ale dá se s tím něco dělat a nemusí to být rovina na asfaltu. Terén klidně může být, ale chce to plánovat trasy, kde nejsou těžké výjezdy a do těch lehčích se prostě plazit na lehké převody. Ty těžší úseky si plánovat směrem z kopce.

              0 0
            • McBlacky  

              hodinu nad ANP to musíš být už hodně trénovaný nebo dolňovat rychle cukry. Nebo to máš špatně změřené.

              0 0
              • Chiron  

                No trénovaný nijak extra nejsem. Ale prostě do kopce i na asfaltu mi dělalo trochu problém to držet vůbec pod 180. A tacho na mě bliká už při 170, že bych měl ubrat. No a když pak takových kopců jedu víc, tak tu hodinu to udělá lehce. Cukry doplňuju, ale ne nijak výrazně. Jedno pivo, tatranka případně banán to spraví. Teď už se to ale zlepšuje a spoustu toho vyjedu v normálních tepech nebo aspoň nižších ve stejném tempu.

                0 0
                • nox159  

                  kde mas teda ten ANP ? myslim konkretni hodnotu v tepech ;)

                  0 0
                  • Chiron  

                    Tabulkově ji mám nad 169. Některé výpočty sice tvrdí, že ji mám výš, ale CM4.4 mi taky spočítal 169. Každopádně se v nejbližší době chystám zajít na vyšetření, abych ty hodnoty zjistil přesně a odhalil případné zdravotní potíže.

                    0 0
                    • nox159  

                      pokud vis jen tabulkovou hodnotu tak je to nic nerikajici ( jsem na tom stejne taky to nevim presne :D) ale podle me bys to mel mit vyš když to ma zhruba odpovidat 90% max jestli se nepetu :)

                      0 0
                      • Chiron  

                        No nejčastej sem se dočetl 85%. Ale 90% sem taky někde zahlídl. No každopádně půjdu na vyšetření s EKG, jen teď zjišťuju kde v okolí to bude nejlepší.

                        0 0
            • HROOLI  

              Tepák s sebou obvykle nevozím.Na biku jsem ho měl zatím pouze dvakrát. Hned při prvním větším švihu a přdevčírem. Předtím prům. tepy 158 , max kolem 198 ? , nyní průměr. tepy 144, max 188 a to jsem se v kopcích moc nekrotil a tahal,co to šlo..A s tím vyslabením je to to samé. Jezdit,jezdit,jez­dit,jezdit a s sebou vzít banán,nebo nějakou tyčinku – pro případ nouze.

              0 0
          • nox159  

            nevím jestli jsem meně vykonny nebo ne ale zakladni vytrvalost na biku v terenu najizdet nedokazu je to desna otrava – na silnici ve dvou kdyz se da kecat se to celkem da jinak je to strasna nuda jen tak 4h šlapat a posouvat se šnečí rychlosti kupředu.

            0 0
            • duk  

              Jo, myslím že ani nemusíš bejt úplná lemra, ZV se v terénu dodržuje dost blbě a nemusí to bejt ani extra kopcovitý, zvlášť brzo na jaře. Teď už třeba jsem schopnej odjet v ZV prakticky cokoliv, pokud tam není nějáká extrémní stojka, ale ještě tak před dvěma měsícema mi ty tepy lítaly jak splašený…

              0 0
            • MlokCZ  

              Jak jsem psal teď výše, stačí se vyhýbat náročnějším výjezdům (ty dávat směrem dolu a dle toho si plánovat trasu). Jediné, co je třeba je nestydět se a zařadit tam něco hodně lehkého a prostě se do výjezdu plazit krokem.

              A jak jsem tu psal, pokud to není striktní trénink na závody, tak ani není nutné jet čistě základní vytrvalost, nejdůležitější je nechodit přes ANP a AP nepřekračovat pořád, ale držet se aspoň většinovou dobu pod.

              0 0
              • nox159  

                pokud hodnoty znas tak je to v poho, pokud jen tak tipujes tak je to stejne rekneme ne moc efektivni :(

                jinak na biku rad jezdim do kopce a z kopce rovinky moc nemusim a tady v okoli to dokazu jet i na nejlehci prevod uplne v poho na tepy okolo 180 :D – uz trochu extrem

                i kdyz stejne nevim co je pro me moc a co malo :D

                odhad mam ale moc se tim neridim

                mam najeto neco na trenazeru a valcich v zakladni vytrvalosti pak neco na silnici ale kdyz mam zavod za 6 dni tak uz kvuli tomu zavodu neni vhodne najizdet obemy ale telo by to jeste asi potrebovalo :D ale uz to nejak neřeším spis zacínam jezdit tak at z toho mam radost než at nejak hrotím trenink proto chcu poridit toho fulla :)

                0 0
                • jIrI___  

                  Na fullu tě začnou bavit i ty rozbité a kamenité rovinky. Aspoň u mě to tak zafukgovalo :)

                  0 0
                  • nox159  

                    jj to me na HT vzdycky stve proto radeji jezdim poradne stojky at uz nahoru nebo dolu s fulem čekam zmenu jak v tempu tak v delkach i typech trati :)

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    no jo…ale ja mam na fulu, prave proto ze mne ty rozbite blbosti desne bavi, problem se udrzet v klidnem tempu…a navic hrube gumy a tezke kolo mi to taky neusnadni:))

                    0 0
              • tom_777  

                protože mě stále nepřišlo od podzima objednaný kolo Lapierre, musím teď jezdit na starý silničce kde mám nejlehčí převod 42/24 a to je opravdu oříšek jak jezdit dlouhý a prudký kopce – jako včera na Špindlerovku na nějaký normální tepovce – ale jde to

                0 0
                • McBlacky  

                  to je přísnej převod, vozil jsem rok 42/28 a v některých kopcích o optimální kadenci nemohla být řeč :)

                  0 0
                  • obda  

                    V 15 letech jsem si poridil nejlehci prevod 42/23 a pak na nem leta jezdil. Pekna volovina :)

                    0 0
                  • tom_777  

                    úlpně se mě z toho dělaj boule na nohách:)

                    ale dřív se tak jezdilo – vždyť dokonce v počátkách silniční cyklistiky jezdili třeba Tourmalet na singlespeedu… a některý tvrďáci to fakt vyjeli :)

                    0 0
                    • tom_777  

                      dnes si dávám volno a zejtra skusim tohle – je tam krásnej novej asfalt:)

                      0 0
                      • McBlacky  

                        zajímavý jsou až sklony přes 10% na bajku pak 20%

                        7,5 je příjemnej kopeček.

                        0 0
                        • tom_777  

                          tak jsem to jel a většinu kopce jsem nemusel ze sedla. Převod 42/24 jsem ale jel celej kopec. V půlce byla značka pozor stoupání 12 procent – těch 7,5 je průměr. Je to nejprudší silnice nahoru do Krušnejch hor v okolí

                          Tady to je na mapě

                          0 0
    • MlokCZ  

      Jezdi nižší intenzitu. I pro to potrénování je potřeba nejprve jezdit základní vytrvalost. Samozřejmě netřeba pokud to není vážně myšlený trénink na závody základní vytrvalost striktně dodržovat, ale je dobré se než najedeš v sezóně aspoň nějaký slušný počet kilometrů trochu hlídat a nechodit moc přes ANP.

      0 0
      • claid  

        jezdit základní vytrvalost..a aspoň nějaký slušný počet km.. ano ale kolik je to km než se vybuduje nějakjý zákl. vytrvalost? nebo kolik hod je třeba najezdit? je jasný, že to bude dost individuální..ale přeci jen..cca kolik???

        0 0
        • StuntJ  

          já mám slušný základ stanovený na min 50km na vyjížďku, ale jako hobbík, takže je to asi minimum a profík by nad tím ohrnul nos .

          0 0
          • Chiron  

            Letos to mám nastavené zhruba stejně na těch 50km :) Sem tak nějak letos došel k tomu, že do 30km nemá cenu sedat na kolo, 40 je minimum a 50+ je tak akorát. No a zatím se mi to daří držet okolo těch 50. A jako hobíkovi mi to stačí.

            0 0
            • StuntJ  

              ASi tak, já když jezdím na sever Brna = kopcovitý terén, tak těch 50 je až až. Když jezdím na jih = placka, tak není problém 80km a cítím se ještě v pohodě.

              0 0
            • HROOLI  

              Já mám taky podobný plán – (50,+ nekonečno ) . V terénu to vychází víceméně pokaždé v pohodě na 50 minimálně a na rovinatějších trasách i 80 a v klidu. Ale ted to neřeším,dnes sem byl jen na 24 km zítra dám něco podobného v ZV a konec.Nemá cenu to hrotit,když v sobotu jedu závod.

              0 0
        • duk  

          3–4tisíce do půlky dubna a pak můžeš začít švihat, tak to aspoň dělám já a na výkonnost v sezóně si nestěžuju :-) Ale je to hodně individuální, je dost lidí, kteří maj najeto 6 i víc a porážím je a naopak… Objem rozhodně není všechno, zvlášť pokud nejezdíš vytrvalostní závody.

          0 0
          • claid  

            šílenče!! :-) než najedu 4tkm tak je pomalu po sezoně :-)to bych si moc nezajezdil!! letos jsem zkusil 1000km pomalu průměr 122 tepů, průměr 55km na vyjížďku průměr 21 km/hod..jsem ale jiná věková kategorie.. :-)

            0 0
          • MlokCZ  

            Tak to jistě jde dobře, ale pokud někdo dá za celý rok 5tis. km a nebo ještě výrazně méně, tak 3–4 tisíce v základní vytrvalosti do půlky dubna asi nebude úplně ideální rada :-)

            0 0
        • MlokCZ  

          Vždy bych to bral v poměru k tomu, co ročně najezdíš, nelze stanovati konkrétní číslo obecně. A čím víc tím líp, stejně to určitě nevydržíš déle než je vhodné.

          A konkrétně když se dá za sezónu třeba 5tis. km, tak první tisíc kilometrů by to klidně mohlo být.

          Je ale jasné, že je to nuda se nějak striktně omezovat, když to není trénink na závody.

          Já taky třeba na striktní dodržování základní vytrvalosti kašlu. Ze začátku sezóny se ale vždy hlídám více, tedy snažím se jet převážně základní vytrvalost a k tomu nechodit přes ANP. Postupně se pak hlídám méně a méně a přestávám se vyhýbat pro mě náročným výjezdům (tím myslím takové, kde nuceně překročím ANP).

          A vždy čím déle se vydržím hlídat, tak tím lépe mi to pak v sezóně jezdí.

          0 0
    • martin_bakov  

      Kazdou hodinu sezer banan nebo nejakou tycku a mas hotovo…

      0 0
    • StuntJ  

      tenhle stav „opilosti“ je stav kdy tělo vyčerpá veškerou fofrenergii z cukru a musí přepnout na spalování ze zásob tuku. Někteří lidé tento přechod zvládají špatně a dostávají se do stavu tebou popisovaných. Chce to trénovat a tělo si prostě musí zvykat . Ďoplňování cukrů též pomůže tuhle hranici překonat, takže něco sladké- trantky, müsli tyčky, hroznový cukr apod.

      0 0
      • michal_t  

        Ok, budu za sebou tahat jeste vozejk s tatrankama a palmu s bananem! :)

        0 0
        • StuntJ  

          :o) chce to všechno brát s rozumem … Nehnat to za každou cenu a nesnažit se urvat kliky na kole.

          0 0
          • Richi  

            Bez pití, bez peněz, žaket jako svině a domů 40 km. Mňam.

            Jo jo, já to tvrdím pořád. Kdo si alespoň hodinku nepošmajdá v žaketu, neví co je cyklistika.

            Žaket k jaru patří stejně jako holky bez podprdy k létu.:-)

            0 0
      • MlokCZ  

        Když vyčerpá veškerou fofrenergii a pojede dále vyšší intenzitu, tak nepřepne na žádné tuky, ale zkolabuje.

        A tím, že bude jezdit pořád vysokou intenzitu a jen bude k tomu doplňovat cukry, tak tím nic dlouhodobě nevyřeší.

        0 0
        • michal_t  

          Takze? Dalsi napad?

          0 0
          • MlokCZ  

            Psal jsem to výše, jezdi nižší intenzitu a najeď aspoň něco v základní vytrvalosti.

            V základní vytrvalosti po nějakém čase musíš vydržet jet bez jídla a bez problémů minimálně nějaké 3–4 hodiny, časem klidně i více.

            Sám nemám nic moc výkonnost a ještě mě lehce omezuje ne zcela 100% zdraví (i když se to pořád lepší, sice pomalu ale jistě).

            Přesto nemám žádný problém když se v sezóně trošičku rozjezdím v základní vytrvalosti pak dát v základní vytrvalosti 4h bez toho, aby mi došly cukry a potřeboval jsem během těch 4h jízdy jíst.

            Pokud to přepálím, tak naopak nemám problém se během 2 hodin dostat k dobrém hlaďáku, už se mi to ale dlouho nestalo ani na vyjížďkách, kde nejedu základní vytrvalost. Znám dobře svoje tělo a vím co a v jaké intenzitě bez jídla jak dlouho vydrží a tomu se přizpůsobím.

            0 0
          • přejetá_veverka  

            jestli chceš jezdit delší vyjížďky (příp. maratonské závody) tak se musíš naučit jezdit na tuky a to je několikaletá záležitost – než budeš jezdit v nějakém rychlejším tempu při aerobním pulsu… čili začít s objemovými tréninky a zlepšovat se a zlepšovat se (jezdit pořád rychleji při stejně nízkém, aerobním pulsu)

            0 0
        • StuntJ  

          No intezitě výkonu nic nepsal, ale je to pravda, že když člověk se bude snažit udržet výkona na max hranici, tak má blízko do rakve, proto se tělo brání a začíná stávkovat.

          Chce to najít rozumné tempo, kterým se člověk neuštve a zároveň vyváženě do sebe dávat cukr.

          Já když se dostanu na tuhle hranici, tak jsem chvilku unavený a už toho mám plné kecky, ale po pár minutách tělo naskočí a jede dál, ale už ne takovým výkonem.

          0 0
          • michal_t  

            Tak ja fakt nevim. Nepripada mi, ze bych jezdil nejakou pilu! Jedu tak, aby to trochu bolelo, ale ze bych to rval, to fakt ne. Nebudu jezdit jak duchodce pro mliko ne?

            0 0
            • StuntJ  

              já se nesnažím jezdit nějak extra rychle, spíše se snažím jezdit delší trasy s průměrným tempem a mám odzkoušené že vydržím valit na cukr+/- 60km aniž bych musel doplňovat zásoby.

              0 0
            • MlokCZ  

              Sám sis odpověděl. Když jedeš aby to bolelo, tak jedeš vyšší intenzitu a rozhodně ne základní vytrvalost.

              A to je pro začátek úplně špatně. Tím akorát budeš stagnovat a ani tělo pořádně jezdit na tuky nenaučíš.

              Nevím proč si tolik lidí (setkávám se s tím často) myslí, že trénink ke zlepšení musí u aerobních sportů bolet.

              Tedy je to přesně tak, že je třeba nejprve jezdit jak důchodce pro mlíko. Ono se taky budeš celkem rychle ze začátku lepšit, takže najednou budeš i v základní vytrvalosti jezdit rychleji.

              0 0
              • michal_t  

                Promin, ale kdyz jedu do kopce, tak ty nohy proste bolej.:) Jinak do toho kopce jet neumim.

                0 0
                • StuntJ  

                  to bude jádro pudla …

                  0 0
                  • michal_t  

                    Jako necham si rad poradit, ale do toho kopce to fakt boli. Jiny situace fakt nemam, kdy bych jel na bolest. Snad jen delsi mirny stoupani, nebo dneska jizda proti vetru.

                    0 0
                    • StuntJ  

                      Chce si to najít klidné pohodové tempo a toho se držet. Nemá smysl se hnát jak splašený. Pomalu a vytrvale.

                      0 0
                • MlokCZ  

                  A to je přesně ten problém.

                  0 0
                • Chiron  

                  Na ty nohy by mohl pomoct i strečink před jízdou. Ono se to zdá, že je to ztráta času, ale fakt to funguje a jede se pak o dost líp.

                  0 0
                  • michal_t  

                    Pravda, nohy neprotahuju. Rikam si, ze to protahnu na tom kole, kdyz zacnu z lehka.

                    0 0
                    • duk  

                      na kole nohy moc neprotáhneš, tomu věř…

                      0 0
                    • StuntJ  

                      taky chyba, před každým sportem by se měl člověk pořádně protáhnout a procvičit. Prostě se zahřát na provozní teplotu, rozhýbat tělo a až pak vyrazit. A nejenom nohy, celé tělo používá na kole.

                      0 0
                      • michal_t  

                        Jasny, nebudu se hadat, ze to delam dobre. Ale neverim tomu, ze to ma velkej vliv na muj hlavni problem a tim je unava!

                        0 0
                      • duk  

                        tak moc bych to zase nepřeháněl, ale protáhnout nohy a ze začátku jet chvíli volně na rozjetí určitě není na škodu.

                        0 0
                        • StuntJ  

                          Tak jasný že před tím neuběhne maraton, ale prostě se protáhne, a trošku pohejbe, než hupne bika :o)

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Díky tomu, že pohyb na kole není v celém rozsahu, tak to není nijak kritické. Nikdy jsem se před kolem neprotahoval a nikdy s tím neměl problém.

                          To volné rozjetí ale dodržuju, to zase jo.

                          Zato na squashi stačí, když lehce odfláknu rozcvičení a protažení a hned je problém.

                          0 0
                          • StuntJ  

                            mě tohle naučil tělocvikář … tak to tak praktikuji :o)

                            0 0
                            • duk  

                              Chyba to určitě není, ale na kolo podle mě nějáký komplexnější rozcvičení není potřeba, jak píše Mlok zatěžuješ jenom určitou část těla a to ještě nikterak extrémně.

                              0 0
              • duk  

                přesně tak!

                0 0
              • nox159  

                zakladni vytrvalost boli „huř“ než intervaly na max

                pokud jedu vytrvalost tak me zacnou casem bolet ruky, prdel, nekdy za krkem… a jsem z toho spiš otraveny

                kdyz me boli stehna pri tom ja se dru do kopce „temeř“ na max tak to sice boli, ale je to přijemnejsi bolest :)

                0 0
                • duk  

                  :-D moje řeč s těma rukama

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Ruce a za krkem, příliš chrtí posed, to na základní vytrvalost nepotřebuješ, to si nech na závody :-)

                  A zadek, špatné sedlo.

                  A vidíš, máš vyřešeno :-)

                  0 0
                  • vinnca  

                    jak to myslis chrti posed?

                    0 0
                  • nox159  

                    ja vim teorije je jednoducha :)

                    v praxi je to nekdy trochu horši, jinak nejsou to spis ruce ale ruka mel jsem asi 2× prelomene kosti u predlokti jednou to bylo myslim že na 3× zlomene a neni to uplne ok :)

                    0 0
                  • duk  

                    S tím chrtím posedem nevím, nevím, pdyž jezdím z jara delší švihy na silničce, tak mě po 5–6 hodinách bolí ruce vždycky a jenom posedem to asi nebude, moje silnice má hodně krátkou geometrii a když se chytnu u představce sedím na ní hodně vzpřímeně… Spíš bych řek že je to nezvykem sedět na tom kole delší dobu.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak to je jasné, že při 5–6 hodinách nemusí být ten posed nijak extra chrtí.

                      0 0
          • MlokCZ  

            To ani nemusel psát nic o výkonu. Kdyby měl po 2 hodinách v základní vytrvalosti takový problém, tak to by na tom musel být sakra špatně, to snad může potkat jedince, co nikdy nesportoval, ale ne někoho, kdo aspoň občas jezdí.

            0 0
            • StuntJ  

              hmm mm 2hodiny jsou pro někoho dost, pro někoho je to jen zahřívačka. Každý máme jiné tělo . Ale dost záleží na tom jak na to tlačí …

              0 0
              • MlokCZ  

                2 hodiny v základní vytrvalosti nejsou moc pro nikoho, kdo trošku jezdí. Dost je to pouze proto, že se nejede v základní vytrvalosti (pak samozřejmě může být dost i po kratším čase než 2 hodiny).

                0 0
            • michal_t  

              Tak to nebude muj pripad. Ja nevydrim den sedet doma, hejbu se porad. Posilovna, hokej, florbal a to kolo. Tak vo co jde?

              Je potreba ricz, ze sem mel pri florbalu problemy, ze sem prestaval po delsi dobe videt,jako bych koukal pres vodu, pres padajici vodu. Byl sem s tim u nekolika doktrou, vsude mi rekli, ze sem v pohode, tak nevim, jestli to s tim nema neco spolecneho?

              0 0
              • compel  

                Taky můžeš být přetrénovaný,tohle se stává,pokud tělo po fyz.výkonu nestačí zregenerovat

                0 0
                • michal_t  

                  To je mozne, ale skoncila mi sezona hokeje i florbalu, tak tedka bude jen kolo, posilovna a letni sporty, tak uvidime, jestli to bude tim.

                  0 0
                  • compel  

                    Nezaleží na tom kolik sportů provozuješ,ale jakou intenzitou tělo zatěžuješ a kolik času mu dáváš k regeneraci.

                    Taky je hodně důležitý spánek a odpovídající strava

                    0 0
                    • michal_t  

                      Tak, zatezju ho dost, protoze chci bejt ve vsem nejlepsi.:) Regenerace bude nekde na hrane, ale myslim, ze nejakou mam. Spanek tak 7–8hod. Strava kvalitni, maso, tvraoh, zelenina, ovoce. Neni nac si stezovat.:)

                      0 0
                      • compel  

                        Při při tvé fyzické aktivitě,bych doporučoval jíst po menších porcích a častěj,asi tak 6krát za den.

                        A nezatěžovat tělo na doraz,ale tak max. na 80 %

                        0 0
                        • michal_t  

                          Nj, tak jist se snazim casto a tak akorat. Jednoduse receno, ve skole 4 rohliky, odpoledne neco vyrobim doma a vecer vetsinou neco tepleho a pak jeste nejakej jogurt, ovoce v posledni dobe tvraoh.

                          Zatezovat na 80%, tezky urcit a jeste tezsi me donutit k tomu, abych to delal jen na 80%.:)

                          0 0
                • vinnca  

                  kdyz se to moc prezene s treningem, tak muze hrozit i svalova horecka – to se me stalo vloni, kdyz jsem dopoledne behel a odpoledne rajtoval na kole a to nemluvim o tom, ze jsem jeste valil na nocni na kolo tri krat do tydne…cele telo horelo a nohy se me trepaly jak svina.

                  0 0
    • vinnca  

      to se asi nekdo zlaznil, jet ctyri hodiny a nemit pri tom hlad, neni nad to po dvou hodinach si dát malou svacinu – dneska jsem mel chlebik se syrem a kusek cokolady – hodne mi to pomohlo:)pak se jelo jeste lepe:)

      0 0
    • Rychlej turista  

      Je to hodně divné, pokud jsi zvyklý sportovat. To vypadá skoro jako na nějakou metabolickou poruchu :-( Drží tě to dlouho nebo začalo poslední dobou?

      0 0
      • michal_t  

        Tak na kole sem zacal poradne jezdit az koncem minuleho roku a problemy sem mel uz tehdy. S tim, ze sem prestaval videt na florbale mi doktorka rekla, ze sem zdravej, ze snad mam jen vic pit. Jenze ja vypiju 2l vody za tu hodinu hry. Tak mi doporucila pit jeste k vode Colu, tak sem to zkusil a mozna tam nejake zlepseni je.

        Vcera jak se mi to stalo na kole, tak se vypil 1l vody s rozpustenou tabletkou IsoStaru.

        Jeste je treba rict, ze sem tu hodinu a pul (30km) jel s jen jednou vetsi zastavkou, ale i kdyz sem minulej rok jezdil, kazdejch 10min. malinka zastavka, tak se mi to stavalo take.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Normální to určitě není. Dělali ti nějaké vyšetření nebo doktorka jen spoléhá na to, že jsi mladý a tak ti nic být nemůže? Dovedu si představit, že kdybys měl třeba játra v kelu, tak by se ti mohlo stávat přesně to, co popisuješ. Snadné vyčerpání a únava. Jen mi tam nesedí ta bolest celého těla. Ale nejsem doktor, měl bys trvat na pořádném vyšetření, protože zdravý člověk má zásoby glygogenu na několik hodin zátěže. Zvlášť, jestli pravidelně sportuješ, tak bys pár hodin měl vydržet bez problémů.

          0 0
          • michal_t  

            Byl sem na nejakem vysetreni. Nejdrive me poslala k dalsi doktorce, ta me prohledla, rekla mi ze stojim nakrivo, ze otocim hlavou vic doleva, nez dorpava atd. Pak sem sel na nejakej pristroj, jak ti daj na hlavu cepicku, plno kabelu a lezis asi 20 min. a plnis pokyny. Tam mi rekli, ze sem v pohode. Na jinem sem asi nebyl.

            A jatra v kelu? To snad jenom z chalstu! :)

            S tou bolesti to nebude tak vazne, spis mi spliva ta unava s bolesti.

            0 0
            • Rychlej turista  

              To je přesně to spoléhání na to, že jsi mladý a proto ti nic takového být nemůže. Není to pravda. Nechej si udělat krev. Tam se dá zjistit hodně.

              0 0
            • Hornet  

              Suhlasim s RT, daj si vysetrit krv, nie som doktor, ale mohlo by to suvisiet s pecenou-jatrami.

              Normalne to nemoze byt, si mlady, hodne sportujes, navstivil by som sportovehovo lekara a nechal sa otestovat pri zatazi.

              Uz v doraste sme museli pravidelne absolvovat prehliadky u sportoveho lekara, a odhalili sa rozne problemy.

              0 0
              • michal_t  

                Ok, poresim to s doktorem.

                0 0
              • michal_t  

                Dobra, tak dneska sem vyjel v 15:30 na kolo, dal sem 25km v 16:30 sem byl doma,docela pohoda tempo,zadnej zavod. Tedka pojedu na moto a kolem 7 hod. pujdu do posilovny, tak na 45 min. Pretezuju se? :) Cejtim se v pohode, sily mam si myslim dost.

                0 0
          • pro_pa  

            Zásoby glykogenu v těle jsou obvykle mezi 60 – 90 minutami, někdo kdo je extra trénovaný může mít zásob do 120 minut, ale více již tělo nahromadit nedokáže.

            0 0
            • duk  

              A na to s přišel jak???

              0 0
              • pro_pa  

                to jsem si přečetl :-)

                0 0
                • Pavel  

                  Já to mám odzkoušeno… Když jsem onehdá zkoušel jet na podlahu, tak skoro přesně za 120 minut od vyjetí mi došlo…

                  0 0
        • bagr84  

          Zkus proste behem vyjizdky dostavat do sebe vic cukru (banan, energy tycinka, nebo treba sojovy rezy, hroznovej cukr) a uvidis.

          A nezapomen ze to musis jist v cas(!), kdyz uz spatne vidis nebo zacinas cejtit slabost, je vetsinou pozde!

          0 0
          • michal_t  

            Ok, ja to vyzkousim a uvidime. Ale zase asi nejsem zdravej, kdyz bych musel kazdou pul hodinu neco jist…???

            0 0
            • bagr84  

              No pises tu neco o desetimnutovejch pauzach, slapani az do bolesti a podobne, takze mam pocit ze asi jezdis jako prase (v dobrym smyslu :))?

              Potom me pripadne uplne normalni ze za hodinu a pul odpadas…

              0 0
              • Rychlej turista  

                Normální to není v žádném případě, i kdyby tak jezdil. Tělo prostě nezvládá to, co by bez problémů zvládat mělo. Výjimečně se do takového stavu dostat může (třeba pokud nestačil po předešlém těžkém dni zregenerovat), ale nesmí to být pravidlem na běžném švihu.

                0 0
                • McBlacky  

                  přesně tak, pokud by se odrovnal rychlou jízdou, tak dostane hlaďák /sekne mu/ /glykemický kolaps/, tepy klesnou, výkon klesne, ale měl by být schopen pokračovat dále, idkyž velmi volně a pocitově nic valnýho. Motání a černo před očoma, to už je hodně pokročilá fáze únavy.

                  tělo si dokáže systetizovat glykogen i v průběhu zátěže. Možná opravdu má poruchu metabolismu.

                  zkusil bych jet vyjíždku jako normálně až do té popisované fáze. Pak dát 2–3hod pauzu a zkusit jet znovu třeba hodinu. Nebo jezdit více dnů to samé po sobě a sledovat kdy dojde k tomu stavu. Atd.

                  prostě se dopátrat kolik hodin regenerace je třeba, aby se problém objevil v tu a tu dobu atd. Potom tyto udaje konzultovat s někým kdo se vyzná v tréninku profesionálně

                  0 0
                  • nox159  

                    ja teda nemam tolik zkusenosti jak ty, turista…

                    ale myslim že rychlou jizdou se da odrovnat i behem cca 30 min – přikald ze života – 3 kluci cca stejny vek i fyzicka zavod dovrchu (mezi sebou) fakt na krev hecujou se pri tom kdo tam bude nejrychleji ( nikdo nechtel byt posledni) tepy u vsech kolem 190 a vyš najezd km priblizne kolem 7k rocne ± u kazdeho a navrchu nebylo dobre vubec nikomu hlava se mi i ostatnim celkem motala nohy jsem skoro necitil, jednomu bylo na zvraceni :D

                    je to extrem ale podle me tohle neni nic uplne neobvykleho pokud jo, mame nejaky problem s metabolismem všichni tři :(

                    0 0
                    • obda  

                      Je to uplne normalni. Naposledy se mi zacala motat hlava, mzitky atp. pri ostrejsim vystupu na jeden alpsky kopecek se slusnym prevysenim. Dokud jsme jeste nemeli deti, tak manzelka na nasich spolecnych turach (s baglem, delsi streky a slusna prevyseni) taky tak parkrat dopadla. Doplneni cukru plus chvili odpocinout funguje. Kdyz dojde cukr, tak je to naprd. A za 60–90 minut muze dojit pri vetsim vykonu naprosto bez problemu ;)

                      0 0
                    • McBlacky  

                      to jo, ale po cca 5 minutách by bylo ve vašem případě možný pokračovat volně dál.

                      navíc pochybuju, že Michal jezdí 1,2–2hod na tepech max-5 až max-10 co tady popisuješ ty /odhaduju, podle toho co se ± dá vydržet 30min/. To už je totální podlaha. I 10 minut na týhle intenzitě je smrt.

                      0 0
              • michal_t  

                Ja fakt nevim, jestli hezdim jako prase. Jedu tak, abych trochu jel a abych se uplne neflakal. Neumim rict, jestli jedu pilu nebo pohodu.:) Kdyz jedu pohodu, tak me to nebavi, protoze si myslim, ze jedu hrozne pomalu.

                0 0
        • pro_pa  

          S tím, že vypiješ 2 litry za hodinu si nijak nepomůžeš, tělo je schopno zpracovat cca 650 ml tekutin za hodinu, zbytek proteče bez užitku.

          0 0
          • michal_t  

            Jasny, netvrdim, ze kdyz vypiju hodne vody, ze me to zachrani, jen sem to dal jako dalsi poznatek a upresneni.

            0 0
          • Fuglsang  

            tech 650 ml je overeny fakt? Ze by telo samo sebe dostalo do problemu tim ze je schopno za hodinu vypotit 1 l ale prijmout jen 650 ml se mi nezda.. kazpodadne kdyz mam pri zatezi zinen tak se proste napiju i kdyby to melo vliv jen na psychiku a to piti proteklo jen tak, protoze si neumim predstavit jak si to piti budu odpirat s jazykem na veste..

            0 0
            • Vegan  

              jen tak mimo tema 650ml je prumerna cca hodnota dospeleho cloveka. A navic je to hodnota kolik telo zpracuje nikoli prijme a nebo vyda.

              0 0
            • t29  

              Je to stejné jako kyslíkový dluh. I když ty čísla nemusí přesně sedět, princip zůstává: když během zátěže spotřebuješ víc kyslíku, spálíš víc energie a vypotíš víc vody, tělo si to doplní pozděj, v klidu.

              0 0
    • Lance  

      pockej, zakladni otazka, pises jako bys byl ozralej – z toho vyplyva, co vozis v bidonu???? jestli vizoura,tak sme se dopatrali, pokud ne,tak prejdi na odpovedi druhych

      0 0
    • xshreck  

      Safra sednu na kolo a jedu … před jízdou se pěkně napapat ( když sem si dal čínskou polévku nebo špagety, tak se mi jelo hnedl íp :-) ) a sebou si vzít taky něco normálního ( já si vezmu třeba chleba .-) ). Tyčinky si moc neto, akorát se to rozpustí na zádech :-D ale taky si občas vezmu :-) já rád sladké :D

      0 0
    • Smazaný účet  

      No,já mam podobné pocity,když se vracim po pěti hodinách čisté jízdy a osmi pivech:-) Ale to ti asi moc nepomohlo…

      0 0
      • michal_t  

        Po osmi pivech? To na kole fakt nedam, to je moc! Kdyz osm piv, tak bez kola.:)

        0 0
    • Polo21  

      vyskusaj ja nejake vyzivove doplnky, miesto cistej vody nejake iontovy napoj, energeticke gely alebo tycinky a osvedceny je aj prijem aminokyselin (BCAA) pred a po vyjazde

      0 0
    • Pi†el  

      Tak si dej po dvou hodinach par piv a panaku a alespon budes vedet, z ceho si malatnej.. :-D

      0 0
    • daymaker  

      Každopádně pokud to myslíš s tréninkem vážněji, tak není co řešit a zátěžový test s EKG by měl být základ. Pokud chceš zkoušet systém pokus, omyl, *******, taky možnost. Jinak základ je rozumně před, během a po švihu jíst. Časem si člověk vypěstuje(u mě to funguje) cit pro to, kdy si tu tyčku vzít. Když už máš hlad, je to pozdě. U mě to funuje cca každou 1 až 1,5 hodinu jízdy jednu např. musli tyčku. Dle náročnosti… Jinak to co popisuješ mi připadá jako klasický žaket, takže cukry a pít.

      0 0
      • michal_t  

        Tak sem se bavil s doktorkou a zajdu si ve ctvrtek na odbery krve a uvidime, co mi vlastne je… doufam.

        0 0
      • McBlacky  

        zátěžové EKG ti v tomhle případě nic nezjistí, To se dává v případech, že máš problém se dostat na intenzitu nebo máš problémy při lehčí zátěži. A to spíš extrémně, když jako při 140tepech končíš a podobně. To není Michalův případ.

        0 0
    • jIrI___  

      Celkem mě fascinuje, jaká věda se dá udělat z toho, co já považuju za prachobyčejnou únavu nebo vyšťavení. A po přečtení všech příspěvků mám takový dojem, že musím oběhat aspoň 5 doktorů a různých specialistů, protože i se mnou určitě něco není v pořádku :)

      0 0
      • xshreck  

        všichni jednou umřeme…

        0 0
      • Hornet  

        Z jeho popisu to nevyzera na obycajnu unavu, nepodcenoval by som to. Navstevou u specialistu nic nepokazi a aspon bude vediet ci je OK :-)

        0 0
    • Vegan  

      Jeste me napadlo co tu zmineno neni a to Astma/alergie. Pokud ta unava se projevuje zavratema, tocenim hlavy ( stavem podobny opilosti ) muze jit o nedostatecne okyslicovani krve. Ne vzdy se projevuje astma / alergie jen vzdusnosti nekdy je projevem prave i to to. Az se ti to stane zkus zastavyt a soustredi se na zpravne dychani (astma je psychotromaticka vec ) behem pomale chuze jestli ti to pomuze tento stav zmirnit pokud ano zajdi si na astmaticke/aler­gologicke vysetreni.

      0 0
      • michal_t  

        Myslim, ze astma nemam.Na to bych uz prisel drive.

        0 0
        • op  

          ja treba astma mam, ale ani o tom nevim .. teda vim, vzdycky mi to doktor rekne, kdyz mi zmeri spirometrii (68% normalni kapacity plic). To je pry malo, ale ja to subjektivne nejak nepocituju…

          0 0
          • op  

            mimochodem, dal jsem s tim napr. Pik Lenina 7130m .. takze ani takove astma zas tak hrozne nebude :))

            0 0
        • Vegan  

          Astma se muze rozvynout kdykoli pomoci alergenu jez to zpusti. Kolikrat se situace vyresi tak ze beres 1–3 mesice cortikosteroidy jez vdechujes primo do plic a funguej to jako jakasi kura jez ti astma trebas na 1–5 let uplne potlaci jindy se to kombinuje s ventolinem jez se fouka pravidelne pripadne jako ja jen pred namahou. Spirometrie take neni 100% prukazna nekdo ji ma spatnou a astam to byt nemusi a nekdo ji ma dobrou a je astmatik. Stejne tak jevy kteryma se se astma projevuje se mohou lisit. Proste je dobre si na to vysetreni zajit a uvidis. U me se astma projevuje jen v souvislosti s alergeny kazde jaro a pak kdyko-li behem roku a az po nejake dobe co je telo vystaveno namaze. Na astma mi prisli az pri zatezovych testech na klasicke spirometrii nevidi nic. Nic mene me priznaky poc jsme to zacal resit bylo silene zadychavani se pri intenzivni manaze a casto jsem mel pri namaze zavrate a citil se jakoby omameny a zpomaleny.

          0 0
    • JSt  

      odparat se zvladnu i v radu minut, takze dve hodky nejsou nic zvlastniho, myslim ;-).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.