• mantak

    Plánujem dovolenou na kolech a zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s výdrží dětí (nejlíp 2.5 a 0.5 roku) v sedačce nebo ve vozíku. Trochu se bojím, že delší než dvouhodinová vyjížďka by na ně byla moc, což ale zas už není tak úplně dovolená na kolech ;-) Jak děti snášejí delší ježdění?

    0 0
    • Darkson  

      já sice děti nemám, ale nikdy bych svý (ani cizí) v sedačce nevez. takovej ten vozejček mi přijde lepčejší a bezpečnější řešení. a děti, co jsem z toho viděl vylejzat, vypadaly vcelku spokojeně i nadšeně

      0 0
      • Alibaba  

        Já sice děti mám (2ks – 4,5 a 1,5 roku), ale nikdy bych je nedal do toho vozíku. Absence komunikace + rizikové umístění až za kolem (představuji si městský provoz + zaparkovaná auta a 1× spěchající motorista a máš dítě ve 2D). Jednoznačně odpružená sedačka nad zadní kolo, ale začínali jsme vždy až kolem roku a více. To půlroční právě zas jen do toho vozíku a hodně obložit polštářkama – vyhýbat se frekventovaným silnicím a každých 5min zastavovat jestli mu na nějakém hrbolu nezapadl jazyk nebo se nezablinklo… Výdrž bych šacoval tak kolem těch dvou hodin, prokládáno zastávkama samozřejmě i více. pak se taky musí vychytávat frekvence spánku – v sedačce mi x-krát usnuli, ale není to úplně ideální. Řekl bych že je pozorování okolí více než baví a můžou si s tebou i povídat.

        0 0
        • Darkson  

          stejně si myslim, že, nehledě na věk, je nejlepší když člověk(dítě) jezdí sám. od tříkolky, přes dětský kolo s takovejma těma 2 kolečkama držícíma rovnováhu, až po opravdový kolo. dodneška vzpomínám na svý první kolo svařený z ocelových trubek nabarvené odporně sytou žlutou barvou, jehož rám pode mnou prasknul x-krát a následně byl zase svařen:)

          0 0
        • steel is real  

          je videt, ze to mate nacteny – zvlaste to rizikove umisteni…voziky jsou mnohem bezpecnejsi – a jsou daleko „pratelstejsi“ k anatomickemu vyvoji ditete nebot jsou odpuzene – alespon croozer737 – vozik ma polohovatelnou sedacku – da se v nem spat, ktery pouziva manzelka.Kolega ze statniho zkusebniho ustavu pouziva tez vozik – vyssi radu a to, pro nej z profesniho hlediska, ani jedna detska sedacka testovana ve zkusebne nevyhovovala normam. dalsi plus voziku je, ze za sebou skoro nic necitite. vozik ma velky ulozny prostor na veci, ktere dite s sebou potrebuje. poznamka na zaver je to k nevire, ale motoriste maji k voziku opravdu respekt.

          0 0
          • Koala  

            Jo, to je pravda! Kdyby vsichni ti ziletkari tady vozili za sebou na trening vozik, nemusely by tu vznikat diskuse o neukaznenych ridicich :-)))

            0 0
          • Alibaba  

            …kdepak načtený… z bezpečností stran pádu souhlasím, ale kdy jede člověk tak aby upadl, když má za zády dítě -ano jistě, náhlý defekt atp… Sic jsem nečetl testy, ale sedačky používáme přes tři roky a odpružené jsou víc než dost (Hamax), navíc i polohovatelné a aby dítěti vadil jejich tvar, to bych fakt musel projezdit celý den. Zatím jezdíme bez nejmenších problémů a stížností stran potomků.

            Ke srážce s vozidlem dodám, že jsem měl na mysli boční náraz, kdy mezi zaparkovanými auty projíždí cyklista a řidič se z boční silnice rozjede nečeká-li za kolem táhlo a vozík který není za auty vidět. Nechci působit jako sci-fi autor, ale tenhle prblém jsem už nesčetněkrát zažil (prudké vystřelení vozidla, že jsem měl pocit, že mi ubyly 2cm dezénu na zadní pneumatice).

            Ke komunikaci – asi jsem hluchý, ale dítě 1,5m za kolem opláš?ované votíkem fakt neslyším a ani do toho vozíku moc nevidím. Každopádně jestli jsou zkušenosti z vozíky tak pozitivní a výrazně převyšují v pozitivech sedačky, jsem ochoten připustit, že jsem nepatřičně opatrný ;)

            0 0
            • steel is real  

              no zkusenost je neprenosna – chce to vyzkouset, jeste jedna poznamka (sakra, abych se zas neztratil v tech vsuvkach a carkach:-)) po silnici jezdime co nejmene – je to nebezpecne at se sedackou nebo s vozikem.

              0 0
              • Alibaba  

                //po silnici jezdime co nejmene – je to nebezpecne at se sedackou nebo s vozikem. ; // …i bez sedačky a vozíku. Od té doby co mi nedala jedna dáma přednost a já díky tomu otloukl hlavu o asfalt, jezdím s dětmi na frekventovaných ulicích raději po chodníku. Ještě že máme les cca 300m od baráku.

                0 0
    • sabi  

      No, my vozíme děti v sedačkách od jejich 1 roku. Půlroční dítě bych do sedačky nedávala. Naše loni 1,5 letá holčička vydržela v sedačce klidně i déle než 2 hod., protože v ní i spala. Každopádně jsme museli dělat pauzy a děti vypustit na chvíli ven.Jinak byly vesměs v sedačce v pohodě. Ale pro půlročního prcka bych teda raději volila vozík.

      0 0
    • mlyny  

      Myslím, že 0,5 roční dítě toho moc ještě nenasedí a je to pro něj velká zátěž. Jinak jsem zvědavá, co se dozvím, protože mě to čeká taky. Mám 4 měsíční dítě. Taky by mě zajímalo, kolik stojí vozíčky. Známí jeden mají, ale ten byl docela mastnej, tak nevím.

      0 0
      • mantak  

        Jasně, že půlroční dítě nesedí, to bychom vozili ve vozíku, když už tedy, ale poznámka o zapadlém jazyku mě trošku vyděsila. To už se fakt někomu stalo, nebo je to urban legend? Btw, teď jsme viděli u Šírera v Berouně vozík „od“ 5.500, Croozery co vím jsou tak za 10.000.

        0 0
        • Alibaba  

          …hele stát se může cokoli – možná že jsem na své děti moc háklivej, ale nemít ho na očích bych si prostě nelajznul. Provoz na kole pro takhle malé dítě není opravdu standardní a nikdo neví jak se s tím který organismus popere. Ta blbá vteřina může přijít kdykoli a reklamovat se to nedá …

          0 0
          • Koala  

            Mam svoje zkusenosti jak se sedackou tak s vozikem, takze muzu porovnavat. Na tohle tema by se dala napsat kniha, ale jenom strucne: Jedina vyhoda sedacky (pro me) je snadnejsi manipulace a skladovatelnost. Na rozdil od Alibaby ji jinak povazuju za daleko nebezpecnejsi. Se sedackou za sedlovkou (sedacky na ramu nebo na riditkach jsou uz snad historii) mam daleko horsi stabilitu a kolo ma tendenci stavet se pri jizde do kopce na zadni, kdyz se dite trochu rozdovadi tak dovede kolo docela rozkmitat a kdyz usne, tak mu zase visi hlava ven, a mam pocit, ze mu na nejakem hrbolu zlomim vaz. Kdyby se mi podarilo se sedackou nekde lehnout (nastesti se mi to nikdy nestalo) dite schyta plnou ranu s dopadem z vysky. Vozik naproti tomu, diky kloubovemu spojeni, ma vyraznou sanci i po padu jezdce zustat na kolech. Pri jizde s vozikem nejsou skoro vubec ovlivneny jizdni vlastnosti kola, jenom se holt musi do kopce vic slapat a z kopce malinko vic brzdit, ale prekvapive to neni az tak znat. V komunikaci nevidim za tak velky problem, dite je jenom o 1,5m (mozna ani ne) dal nez v sedacce. Za jizdy si normalne povidame (samozrejme se neda jezdit po dalnici, ale to bych nedelal ani se sedackou). Kdyz uz musime vyjet na silnici pri nejakem prejezdu, je vozik diky sve velikosti barve a vlajecce, kterou vozime vzdycky a vsude, videt z vetsi dalky a ridici nas objizdeji v uctive vzdalenosti a jeste zpomali, aby se mohli podivat co to jede. Pokud dite usne (stava se pravidelne nejpozdeji do hodiny), muze si pohodlne oprit hlavu nebo se da dovybavit polstarkem a komfort je daleko vyssi. Mam doma dva prcky, jednom budou tri roky a miminko ma tri mesice a na nej se chystame poridit korbicku, aby mohla jezdit cela rodina. Korbicka se vyrazne podoba autosedackam na miminka, takze ani tady nevidim problem, jenom se samozrejme nemuzem poustet nekam pres koreny a musim se drzet na uzde s rychlosti. Je jasne, ze stat se muze cokoliv, ale ten zapadnuty jazyk mi uz pripada jako fakt velky extrem a stat se to muze zrovna tak v tom aute nebo jinde, kde ten pohyb taky neni srovna standardni. Rozhodne kvuli tomu nebudu drzet deti az do osmnacti let doma v byte. A verte mi ze nejsem rozhodne kaskader a deti jsou pro me to necenejsi. Howgh -domluvil jsem :-)

            0 0
          • RomanH  

            Ja jako vozickar budu argumentovat tim, ze vozik je daleko bezpecnejsi nez sedacka. Pokud strasim Tim, ze Vas srazi auto, tak bude amen jak s ditetem ve voziku, tak v sedacce. Ale zatikco pokud Ty na kole v lese upadnes s ditetem v sedacce a dite se Ti pekne potluce (zamerne nechci strasit padem na parez ci asfalt), tak diteti ve voziku se nic nestane. Dale ma dite ve voziku vetsi prostor ke hrani a koukani se ven, nemusi se Ti porad divat na zpocena zada (zadek) s vyvracenou hlavickou. Ani ten argument o komunikaci neni tak dalece pravdivy – nemam problem si s dcerkou ve voziku povidat.

            0 0
          • munro  

            Připojuji se k předchozím; začínáme druhou sezónu s vozíkem, předtím sedačka. Jenom zopakuju – plus vozíku vidím hlavně při spánku dítěte (na tu blembající hlavičku v sedačce jsem se fakt nemohl dívat), ve větší bezpečnosti při tvém pádu (rozchod vozíku je fakt širokej, alespoň Croozer). Plus sedačky vidím snad jedině ve větším utlumení nárazů při přjezdu nerovností (platí jen neupevněné k nosiči)a možná v menší zaprášenosti ksichtíků.

            0 0
            • náčelník  

              „menší zaprášenosti ksichtíků“ – mně se právě na těch vozíkách nelíbí, že dítě sedí nízko a dýchá veškerý zvířený prach od zadního kola.

              0 0
              • Koala  

                Není to z mojí hlavy, ale údajně pomůže kus hedvábí natažený přes moskytiéru. Chystám se to vyzkoušet.

                0 0
              • munro  

                No, hele, že bychom po vyjížďce z vozíku vytahovali malý horníky, to zase ne. Záněty spojivek taky děcka nemají a to do vozíku brýle nenosí. Ale je fakt, že ten prach (alespoň ten viditelnej)tam bude víc než sedačky. Rozhodně mi to ale nepřijde jako vada, kvůli které bych tenhle způsob přepravy dětí zavrhl.

                0 0
                • náčelník  

                  Možná je to nesmyslná otázka, ale jde o zdraví dětí – co přízemní ozón?

                  0 0
                  • Koala  

                    To ses teda fakt trefil. Tak teď abych přestal brát děti na pískoviště – tam sedí taky dost nízko :-(((

                    0 0
                    • náčelník  

                      Nezlehčuj to – já chtěl jen upozornit, že pro dítě nemusí být ten vozík až tak super, jak se zde mnoha fotříkům pozdává.

                      0 0
                      • Koala  

                        Nojo, sorry. Já ani nechci někoho přesvědčovat o své pravdě. Jenom jsem si prostě probral všechna pro a proti a svoje osobní zkušenosti a vyšlo mi že pro nás je vozík nejlepší volba (už třeba jenom proto, že na sedačku dva sviště najednou nenaložím, ani kdybych se rozkrájel). Ale chápu, že někdo to může vidět i jinak.

                        0 0
                      • munro  

                        Ajaj, tady se to nějak hrotí. Nerad bych byl považovanej za nekritického zbožňovatele jednoho typu přepravy dítěte na kole. Ale přesně jak píše Koala, zkrátka jsem zkusil sedačku a zkusil vozík, mám dvě děcka, na různé akce do vzdálenosti cca 25 km od bydliště se mi nechce jezdit autem – při zvážení toho všeho preferuju vozík i s vědomím jeho nevýhod. Nic víc, nic míň bych za tím nehledal.

                        0 0
    • orca  

      Osobní zkušenost zní : dvě děti a každé jiné . První holka do sedačky jen s odporem a na chvíli max 0,5 hod a přilba zatrest. Kluk (od 9měsíců) unešenej sedačkou a vydržel tam fakt dlouho , jednak tam i spal jedl prostě fše a nejvíce se mu líbilo že nás fšechny (rozumněj maminu a ségru) vidí . Takže žádné strachy. pokud to bude děti bavit tak OK… A dokonce jsem se vypracoval tak že i ze sedla jsem v kopci byl schopen jet s malým v sedačce ale je to o zvyk to těžiště je jinde…Pokud vyberete někde moravu jížní či roviny bude to Ok .Pokud kopce nadřeš se , ale nikdy to nebude vyjížďka jako sám…takhle to ber děláš to pro děti :-)) A dovolená na kolech doma je vždy č. 1 …

      0 0
      • Alibaba  

        ad darkson: jasně že je to nejlepší, ovšem se to neslučuje s rodinným výletem. Děti jezdí už na odstrkovadle jak draci- jenomže bohužel všemi směry které je právě napadnou. Dokud nemá dítě zažitou jízdu na kole s většíma kolama a přehazovačkou a patřičnou výdrž, je samostatně kontraproduktivním elementem.

        ad orca: jde taky o psychologii, první dítě (kluk) se ze začátku taky bránil a řval jak tur, helmu rval z hlavy div se neuškrtil (my jsme je neměli). Pak si velmi rychle zvykl a plakal, že už jsme se vrátili z výletu ;) U holky je to od začátku v klidu, doma si helmu rvala z hlavy taky, ale jak jsme je dali na hlavu všichni, tak už nechtěla být pozadu, když viděla kluka na kole v sedačce drápala se hned do své. A od samého začátku nadšení.

        0 0
    • MartinXC  

      0,5 troku – zkušenost nemám, vozili jsme cca od 15 měsíců. Ale předpokládal bych, že takový prcek vydrží docela dlouho, s přestávkama na papání a přebalení. 2,5 roku – velmi živou zkušenost – Martínek vydrží ve vozíku tak 2–3 hod za předpokladu, že na začátku je unavený a 1.5–2 hoďky prospí. Pak ještě tak hodinu a musí se proběhnout (pauza tak na 2–3 hodiny, nejlépe s jídlem, prolízkama a tak). Pak si dá říct a zase 2 hoďky vydrží. Takže se nám ujeté trasy zkracují a pobyt venku prodlužuje :-) Ale v 18 měsících na dovolené jsme na Šumavě dávali 60–80 km/den a vydržel to bez větších protestů.

      0 0
    • kochese  

      Mam zkusenost s obojim – dceru jsme loni vozili ve voziku, zacali jsme kdyz mela 6 mesicu a az do skoro roku v sedacce pro male dite(dokoupili jsme k voziku) – vypadala spokojene, mela tam nejake hracky, nebo se koukala ven, nebo zvatlala nesmysly. S komunikaci nebyl problem – stacilo otocit hlavu, slyseli jsme se, akurat bylo treba davat pozor, abys nevyjel mimo cestu, kdyz ses koukal dozadu. Letos jsem vyjel nouzove se sedackou – vozik jsem pujcil kamosovi, co ma deti dve – sedely v tom poprve a taky nevypadalo, ze by se jim tam nelibilo. Kamos dokonce taky kupuje vozik. Kdyz to porovnam – se sedackou je kolo dost vratke, a dite kdyz ti usne, pada mu hlavicka. Ve voziku si dite dela co chce, kdyz usne, mame usity takovy limec kolem hlavy(podle sedacky z auta), decko v pohode spi. Jezdime i po sterkovych cestach, trosku pomaleji abys z deti nevytrepal dusi, na asfaltu se to da rozjet az na 40 km/h.S vozikem se jezdi o dost lip, akorat si musis uvedomit, ze jsi cca o 1 metr sirsi a pri otaceni musis nadjizdet. Do kopce tocit spis lehci prevody rychleji – mensi ztraty cukanim zavesu.Co se tyce prestavek, je lepsi semtam zastavit, nechat deti probehnout – idealni je zahradka s obcerstvenim a piskovistem, prolezackami… – deti se vyblbnou, pohon voziku se obcerstvi a ficis dal. Zdar vozik

      0 0
    • brouk  

      Jak to tak tady čtu tak bych připojil svoji verzi. Mám dva kluky a oba jsem odvozil od necelého roku na sedačce, ale na sedačce vepředu před sebou. Trochu upravená taková ta visutá koženková konstrukce, stupačky s poutkama nahoře na vidlici, dítě se drželo za řidítka. Bylo to ještě v éře prvních velamosích bajků, takže ani jiná možnost moc nebyla. Musím říct že to bylo ke spokojenosti všech zúčastněných. Kluci nosili přilbu, technika jízdy mi nedělá problémy, a když si teď vzpomenu co jsme společně dávali za singltracky tak tomu už pomalu ani nevěřím. Zvládli jsme i jízdu po zadním. Tato varianta mi pořád připadá nejlepší i z hlediska komunikace s dítětem, oba vidíme stejný věci můžu mu je ukazovat. K bezpečnosti asi tolik: jizda na kole je obecně trochu nebezpečná věc a posuzovat jestli sedačka vepředu, vzadu nebo vozík je to nej a ostatní ne, je trochu zcestné. Každá varianta má svoje pro i proti a asi dost záleží na vás jako na pilotovi. Já osobně jsem nikdy při tomto svém způsobu nikdy žádný extra ohrožení nezažil. Další věc která je na tom dobrá je že dítě si lépe zažije ten princip cyklistického balancu a pak přechod na rovnováhu při samostatné jízdě na kole mu nedělá takový problém, aspoň myslím. Mladší dokázal jezdit sám na malém kole když mu ještě nebyly tři. Z mého pohledu bych zásadně nedoporučoval učit dítě na kole s pomocnýma přídavnýma kolečkama, spíš už je lepší odmontovat kliky a nechat mu to jako odstrkovátko.

      0 0
      • funtomas  

        no tak tady pod to se taky podepíšu,se vším souhlasím a přidávám svoje curiculum.ještě před pěti lety sem vozil staršího syna na rámu favorita před sebou až do jeho 3let.krásně sme si cestama povídali,ukazovali a plašili vše živé a ten jeho pocit že kolo řídí a občas si i zabrzdí už můj druhý syn nezažije,páč modernizace ho zastihla vzadu za mým zadkem v polohovatelné sedaččce.teď spíš pozoruje kdo jede kolem a komunikace se mnou se omezzila na „bičování“ mých zad v rychlejší jízdu.pro kontakt fakt byla lepší ta sesle na předek.

        0 0
        • mlyny  

          napadá mě, že kdyby se ta sedačka otočila, mohla bych za jízdy i kojit :-) Akorát nevím, co by tomu řekli kolemjedoucí…

          0 0
        • Alibaba  

          Já jsem taky odkojený sedačkou na rámu, avšak děd se mnou jezdil pouze po asfaltkách a to měl kolo ze třicátých let na balónech ;) Dneska bych v lese dítěti páteř opravdu neničil, a? se na mne sentimentální přátelé nezlobí.

          0 0
        • tomoun  

          začátkem 90let jsem vozil taky dítě na štangli a bylo to príma.Jezdili jsme po okreskách,žádná divočina,zpívali jsme si,ukazovali zvířátka a bylo to fajn.

          0 0
          • martt  

            rovnako to bolo aj u nas, akurat, ze koncom 80-tych rokov. Kratko som vozil dieta aj vzadu (v 1988 sa nam narodili este aj dvojcata) a toto miesto nebolo oblubene.

            Ked mali deti necele tri roky vedeli uz sami jazdit, mali malicke biky s 12 palcovymi kolesami a zvladli aj 10–20 km po hradzi rychlostou asi 12 km/h.

            0 0
    • Koala  

      Je to taky tak trochu k tématu a už jsem to jednou zkoušel, ale nějak se to neujalo (možná v lednu nebyla ta nejlepší doba J) tak ještě jednou: Vidím že je tu dost bikerů rodičů a možná mají podobný problém jako já. Když vidím jak se tu domlouvají víkendové vyjížďky, tak mi někdy přijde líto, že se kvůli hlídání nemůžu taky přidat. Co takhle uspořádat občas nějakou akci i s dětma. Jasně že se nedá jet nikam daleko a musí se zároveň vymyslet program pro sviště a dostatečný počet zastávek, ale taková sobotní školka na kolech by možná mohla bavit i ty děti, ne? Zkuste se ozvat.

      0 0
      • Alibaba  

        taková sobotní školka na kolech To je dobrý nápad, avšak bude limitován místem výskytu. Představa, že brzo ráno nakládám auto s rodinou ještě dalšími potřebami (nemám cyklonosič) abych dojel 50km někam do místa setkání a tam si dal pětikilometrové kolečko je děsivá ;)

        0 0
        • Koala  

          To chápu. Pro začátek bych navrhoval něco v okolí Prahy (nevím odkud jsi ty). Až se ještě trochu oteplí a ustálí počasí, zkusím na to téma založit nový thread a uvidíme jaký bude ohlas.

          0 0
    • alenzo  

      No nevím. Sám mám menší dítě. Ale po krátké zkušenosti i s kavlitní sedačkou v zádu to beru jako týrání dítěte. Nějak mi to tak přišlo dost sobecké a nefér vůči dítěti. Někteří dospělí to bez kola ve dvou nevydrží a tak jim musí vlastní dítě čučet dvě hodiny a více na zadnici či do zad bez možnosti pohybu. Jen si to zkuste jen na 5 minut přikovat se do těhle sedaček. Myslím, že je rozumější, holt ty dva tři roky se střídat s manželkou na hlídání a s dí?etem raději vyrazit na výlet pěšmo + kombinace na koně. Od 3 let dítě zaučovat kolu pak dokoupit závesnou tyč a mě ted¡ v 6 letech sama jezdí 20km a více. Jinak dát 0,5 roční dítě do sedačky je fakt hazard o zdraví dítěte.

      0 0
      • Alibaba  

        … zajímavé, asi mám štěstí na děti, ale moje děti si to fakt užívají, kluk mi prosí aby sme šli ještě jezdit… holka zatím moc mluvit neumí, ale vavádí když jí sundaváme. Může to být dílem tím, že jak jezdíme ve čtyřech je to taková kolektivní pohoda.

        To půlroční dítě snad proboha opravdu nikdo do sedačky cpát nechtěl.

        0 0
      • náčelník  

        To je velmi rozumný názor, s tím souhlasím.

        0 0
      • Pebe  

        Naprosto souhlasím, půlroční dítě patří do postýlky popř. kočárku. Samo vlastně ještě ani nesedí a to není bez důvodu. Je to proto, že zhruba do jednoho roku má náchylnou páteř a nějaké otřesy by? na odpruženém vozíku jí nedělají dobře.

        0 0
    • ondra_s1  

      S klukem jsme jezdili od 20 mesicu v sedacce. Vyjizdky byly vzdy velmi kratke az kratke, vzdy uzpusobene klukovi – tj. aby cestou bylo N atraktivnich zastaveni, vzdy aby byl poradne vyspany (nemyslim, ze klimbajici hlava je pro rozvoj decka to prave at uz je kdekoliv, vozikem pocinaje, sedackou konce), vzdy s prilbou (= rodice maji samozrejme taky), vzdy s kupou jidla a piti, a pokud mozno s jeho svolenim :-) Doted jezdime prevazne na festovni trikolce , vcetne prilby, neb je neuveritelne co jde z takove trikolky „vytahnout“. V lete mu budou 4 a chystame se na kolo.

      Tady bych se rad zeptal, jestli existuje jina varianta nez je TrailGator ?

      Holka mela ted rok a myslim ze patri jeste aspon pul roku do kocarku. NENI CO uspechat, to se radeji se zenou prostridame.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.