• my_dudesty

    Zdravím,

    měl bych dotaz, zda jste se nesetkali s podobným problémem a nemáte rady, jak ho vyřešit. Už během krátkých výletů (15+ km) mi trnou chodidla, jako by se špatně prokrvovala. Nejdřív jsem myslel, že je to příliš měkkou podrážkou bot 5.10 Freerider na platformách, ale děje se to i na zimáku s tvrdými spd tretrami a nově teď i na 5.10 Contactech, které mají tvrdší podrážku nez normální Freeridery. Na platformách chvilkově trochu pomůže posunout nohu tak, aby osa pedálu byla blíž kotníku, ale není to přirozené a po chvíli se mi noha posune zpět. Ještě jsem uvažoval o měkkčích vložkách do bot s lepší oporou klenby, protože vložka Contactů je plochá a tvrdá jak prkno, ale spd tretry ji mají tvarovanou lépe, a děje se mi to v nich taky.

    0 0
    • novas752  

      Nemas boty prilis utazene (omezeni prutoku krve)? Nebo špatný sedlo nebo nastavení posedu.

      0 0
    • Ricci  

      Mimo biku napr. pri dlhsom stati alebo prechadzke s tym problem nemas?

      0 0
    • atty  

      Zkusil bych postupně:

      • méně utahovat boty/tretry
      • pořádně zkontrolovat posed (předozadní polohu sedla, vůči středu, výšku sedlovky, případně i natažení směrem k řídítkům).

      Pokud se to začalo dít najednou na více kolech a více botách (na kterých to do teď bylo v pořádku), je předpoklad, že tělo díky stárnutí (bohužel nikdo nemládne :) ) tvoří nějaký problém třeba na bederní části páteře, může docházet k špatnému prokrvení nohou či podobnému problému a reakce je taková, jak píšeš.

      Pokud by to dělalo jedno kolo/jedny boty, problém bych hledal v konkrétním „hardware“, takhle to vypadá, že přestává vyhovovat i třeba léty zažitý a osvědčený posed a jeho nastavení. Ona ta páteř a okolí s věkem prostě jen víc a víc „tvrdne“ a třeba léta používaný „závodní“ posed může tělo začít odmítat :)

      0 0
      • my_dudesty  

        Díky všem za reakce, bohužel nejsou moc potěšující.. ;) boty kvůli tomuhle právě moc neutahuju, ještě jsem jezdil s kompresníma podkolenkama, ale na radu kámoše jsem je přestal nosit, bohužel bez změny.

        Sedla (ergon sm3 na zimáku a sdg cosi na fullu) mám na obou kolech špičkou dost dolů aby netlačila na hráz při delších stoupáních, kde jsem skloněný k rodlům a abych seděl jen na těch sedacích kostech.

        Při jiných příležitostech než kolo s tím problém nemám, výlety i postávání na místě jsou v pohodě. Na těch spd jsem dlouho nejezdil, zimáka jsem vytáhl až tuhle zimu, kdy byl na kopcích dlouho sníh a bahno.

        0 0
        • atty  

          Zkusil bych pro začátek vzpřímenější posed (podložku pod představec, kratší představec, řídítka s větším backsweepem… pokud můžeš vyzkoušet).

          SM3 mám na kole, SDG (konkrétně Circuit) jsem měl též a obě sedla mne vyhovují, nicméně teď jsem po xy letech sednul na starou silničku, na které jsem před těmi xy lety jezdil a sedlo muselo nepatrně dolu a ještě bych potřeboval řídítka vejš – už mi to prostě není takhle předkloněnej pohodlný a cítím, jak to prostě v oblasti zad není ono a při delší vyjížďce bych měl nějaký obdobný problém.

          Zvlášť u MTB bych zapomenul na módu BF – kdo má podložky pod představcem a sedlo vytažený do nebes, není ten správný „závodník“ :)

          Jedna věc je dodržet ± optimální posed vůči šlapacímu středu a druhá věc je optimální sklon směrem k řídítkům, který každý preferuje jiný a jezdit více jako „paní radová“ pokud to může ušetřit jiné problémy se zády, prokrvením nohou atd.

          SM3 má rovněž o milimetr skloněný vpřed (pro mne ideální), SDG jsem vozil úplně rovně – zas ty sedla nesmíš mít moc dopředu – pak sjíždíš, váha se více přenáší na ruce a natáhnutým posedem to opět nemusí být ideální kupodivu opět na páteř a následně i na nohy.

          0 0
          • my_dudesty  

            Posed mám spíš kochací, řídítka a sedlo v podobné rovině. Dopředu zalehávám jen do delších a prudších kopců. Zkusím ještě polaborovat s tou polohou sedel, možná je zkusím i prohodit jestli nenajdu nějakou lepší kombinaci, teď budu stejně jezdit jen na fullu, tak zimáka budu řešit pozděj.

            Každopádně dík za tipy!

            0 0
    • mr.antik  

      V botách na silničku mám podobný problém a ty jsou tvrdý dost. Ale jsou asi moc ouzkýa mají totálně placatou vložku. Na MTB vozim vložku Specialized která je aspoň trošku tvarovaná a bez problému tak to zkusim prohodit

      0 0
      • my_dudesty  

        Ty moje spd tretry jsou právě spešly s tou jejich BG fit vložkou a stejný problém. Ty to klidně zkus, u mě to asi vážně bude tím posedem.

        0 0
    • Breakpain  

      Zkus si zmerit sedaci kosti, jestli nemas na sebe moc siroky sedlo / tvar. Na spodni strane stehen mas zilu / tepnu, uz ani nevim. Ale pokud si ji sikovne „prisednes“, zacnou ti mrtvet nohy. Nemusi to spolu souviset, ale overit to muzes ;)…

      0 0
      • my_dudesty  

        Ergona jsem kupoval právě na základě měření sedacích kostí, takže šířka by snad měla být ok. Zkusím to prohodit, bohužel to budu moct otestovat až o víkendu. Ale dám vědět, jestli něco z toho zabere, kdyby to řešil někdo další.

        0 0
        • jardalee  

          no rekl bych ze problem je podobnej jako u brneni rukou takze proste stejna fixovana poloha a napnuta ta slacha v pate ,no a spis bych to videl na nervy ,proste ta poloha je neprirozena ,no a po bolesti zad je to asi nejcastejsi problem cyklistu :) takze zpevnovat tu klenbu , masirovat , chladit a koupit si takovej ten" balonek":https://media.sport.cz/…0-199268.jpg?… na masaze ale ani to nemusi pomoct a proste je to signal ze telo toho ma dost :) ja mel sileny bolesti zevnitr stehna asi rok a pul ,samozrejme doktor rika to mate z kola tak sem menil sedla,vysku sedla,predozadni polohu a nic ,pomohlo proste na 6mesicu nesednout na kolo a bylo po bolestech

          0 0
          • my_dudesty  

            Nesednout na kolo 6 měsíců nepřichází v úvahu :D už tak jsem na něm neseděl dost dlouho, to se raděj začnu vozit nahoru lanovou a aspoň se naučím líp jezdit dolů..;) Ale dík, masírování taky zkusím.

            0 0
            • jardalee  

              No já nejezdil od listopadu :) takže to zase takové problém nebyl :) samozřejmě před sezonou to je blba rada ;) masáže urcite ničemu neuškodí ,ale občas prostě pokud člověk něco jednostranně zatezuje tak je pauza to nejlepší

              0 0
            • Mikikuba  

              Zkus si nechat udělat individuální vložky Formthotics u podologa. Mě to zachránilo ultra kariéru, když jsem fakt hodně trénovala.

              0 0
              • smash_mouth  

                Potvrzuji, pro mne to byla jedina cesta a jeste jsem vymenil 5 x tretry nez sem trefil.

                Ted jezdim 5/10 povoleny tkanicky a spec na miru vlozky. ( mel jsem spesly, bontrager , shimana atd.) S origo vlozkama bych to absolutne nedal.

                Btw uz si s tim byl u doktora?

                0 0
                • my_dudesty  

                  Hm, trochu jste mě nahlodali.. U doktora už jsem řešil bolavá kolena skrz běhání a prý je mám zdravé jak řepa.. Tak už se mi nechtělo řešit přes doktory i tohle. Chtěl jsem se zas pořádně rozjezdit a to jsou furt nějaké bolístky, že už si připadám jak úplný stařec.

                  0 0
                  • Breakpain  

                    Cvicny dotaz – delas neco jako kompenzacni cviceni?

                    Ja se hybu 7× tydne, z toho 4× je aktivita co me bavi a 3× kompenzacni aktivity (fitko, plavani – nedelam to jen tak, ale cilene se zameruju nato, co u kola trpi).

                    Moje zkusenost je takova, ze bez toho bych mel slusny trable, s tim je to ok. Tak jestli nemuze byt problem mimo jine i zde.

                    Jen takova uvaha ke zvazeni…

                    0 0
                    • my_dudesty  

                      To je pěkně rozvržený trénink. Moje jediné jiné kompenzační cvičení je, že hojdám 10 týdenního mrňouse jak magor ;) Na nic jiného není čas (po započtení všech nutných aktivit v domácnosti), a to jsem rád, když se 3× za týden dostanu na ten bike.

                      Já mám ten nájezd dost malý, spíš se snažím maximalizovat zážitky v minimu možného času. O to víc mě štve, že ty nohy dělají problémy i na krátkých výletech.

                      0 0
                  • smash_mouth  

                    Zacal bych vysetrenim u doktora at se ti podiva na cely telo, prip te posle na fyzio a omrkne chodidla.

                    Vysledkem asi bude, ze ti nejspis udelaji vlozky a treba zjisti nejaky disbalanc na figure.

                    Ja sel dlouho cestou pokusu a omylů a třeba furt nejsem na konci. Ted mam vlozky, pohodlny boty a min jednou do roka mam serii seanci kde mne rovna fyzioterapeut.

                    Jinak mam operovany obe kolena (plastiky, sroubky, trocha menisků fuc) ale je mi na kole fajn, do toho beham desitku 1× tejdne v solidnim tempu abych setřásl milana. Kdybych nebehal tak jsou na tom chodidla urcite lip.

                    0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    A nenapadlo Tě třeba, že zdravá kolena mohou bolet kvůli špatným došlapům?

                    Stejně jako třeba kyčle nebo páteř … stačí aby šlo něco jen malý kousek šejdrem, v miliónu opakování se to pak ukáže. A stejně tak to může být i naopak, kvůli „uhýbání“ bolesti v koleni/kyčli/zzá­dech/rameni si pokazíš kotník.

                    0 0
    • matbiker  

      A je to teda spíš trnutí, jakoby od nervů, nebo spíš nedokrvování a jako by tě noha zebala? To druhé mívám taky a je to spojené s úzkou tretrou a rozpláclou nohou a následně příliš utáhlou tretrou.

      0 0
      • my_dudesty  

        Je to jako nedokrování, studená noha. Akorát tretry jsou úzké, ale boty na platformy široké, obojí utaženo volněji.

        0 0
    • Sodoma  

      Mně to dělaly vložky v botách. Mám poněkud plošší chodidla a ty vložky měly na mně moc vysokou klenbu. Vyměnil jsem je za placatý a od té doby mám pokoj.

      0 0
      • Mikikuba  

        Otázka zní na jak dlouho…pokud máš ploché nohy a vložky ti udělal podolog, pak zvyknutí na ně může trvat měsíce…A následky plochých nohou se projeví je jen otázka kdy. Zvykání i na správně udělané vložky je běh na dlouhou trať. Doufám že sis tam nedal nějaké univerzální. Je třeba udělat vyšetřní u podologa a následně správné vložky.

        http://www.hankaebertova.cz/index.php?…

        zde nějaké podrobnosti…

        0 0
      • smash_mouth  

        :D to je vtipny mam stejnou diagnozu ale slo to opacnym smerem, vse co sem mel na nohou melo placatou vlozku ala papir

        0 0
    • Hmilan  

      Tady ten problém mam taky, koupil jsem tretry sidi a po par kilometrech necítím chodidla, boty ale sedi perfektně. Moje první spd tretry byly na tkaničky s měkkou podrazkou (turistické) a dělalo mi to taky… Děla mi to momentálně jak na mtb tak i na silnici. Zkoušel jsem jednu radu, kterou jsem tady našel a to je tahat víc nohy nahoru a netlacit tolik nohou do podrazky dolu a trochu to pomohlo. Každopádně nohy mi trnou oboje a je jedno jestli jsou tretry volné nebo utahle… Za radu jak z toho ven zaplatím zlatem :D

      0 0
      • atty  

        Pak taky stojí za úvahu zalaborovat s polohou kufrů – i milimetr může dělat hodně ve smyslu zapojení svalů na noze a srovnání optimální polohy. Specifické je už to, že kufry drží stále stejnou polohu nohy (ideálně by to mělo být rovnoběžně s rámem, ve středu plochy podrážky a na úrovni kloubu palce), nicméně to platí pro člověka s ideální „chůzí“ a celkově postavením nohou. Pokud někdo v běžném „provozu“ a botách nějak „šmajdá“ (a je nás asi většina :) ), pak ta ustálená poloha při šlapání, nastavená podle pouček a rovnoběžnosti je na houby, protože noha je „ukotvená“ na mnoho desítek minut či dokonce hodin jinak a nepřirozeně, než to má za léta nacvičené při chůzi.

        Takže prostě zalaborovat s nastavením kufrů se určitě vyplatí a nastavení provést spíše podle postavení chodidla při chůzi (obvykle se zkouší kufry vytočit směrem špičkama trochu ven od rámu a lehoučce posunout dozadu atd.

        A zkoušet – dělá to opravdu hodně, mít na dlouho nohu upnutou jinak, než je zvyklá z chůze. Kdo s tím má zmíněné problémy, či jezdí nějaké dálky, pak se asi vyplatí tomu nějaký čas obětovat, či zkusit nějaké odborníky (sportovní podiatrie se to myslím jmenuje). Přesné nastavení kufrů podle „šmajdání“, speciální vložky na míru dle klenby chodidla, doporučení správných typů a velikosti bot – je toho hodně, co se může vyzkoušet.

        0 0
        • Mikikuba  

          Přesně tohle píši v odkazu…:)

          0 0
          • atty  

            Nečetl jsem, ale věřím že to tam máš podobně :)

            A taky věřím, že to funguje – ono dojet si do krámu kilometr nakoupit se dá i v pantoflích na SPDčkách, když je těch kilometrů hektar a na kole se tráví hodiny, může každej „špatnej“ milimetr polohy kufrů, sedla, sedlovky, řídítek… dělat strašně moc a dost se to projeví :)

            0 0
        • jirkous3  

          To ovlivnění polohou kufrů mohu potvrdit. Taky jsem to kdysi řešil, na závodničce vše v pohodě a na horáku mi kufry stále nějak neseděly i když to vypadalo, že jsou nastaveny úplně stejně. Nakonec jsem udělal pokus, vzal obyčejné pedály a botasky a zkusil po hodince jízdy omrknout nohu, v jaké poloze se sama usadila na pedálu. Kupodivu potřebuji mít na horáku nohy více natočené patou ven. Tak jsem to natočil na kufrech a od té doby mám pokoj.

          0 0
        • Hmilan  

          Tak primárně mam v planu začít laborovat s kufry, protože za tretry jsem dal kopec peněz tak se mi nechce jich zbavovat a navic jsou fakt pohodlný… Zajdu také za fyzioterapeutem a budu doufat, ze ma i trochu zkušenost se sportovním fyziem a cyklistickou taky.

          Rad bych si i nechal udelat vložky, ale ma někdo nějaký tip, kde to jde udelat za rozumné peníze (Brno/Praha)? Jelikož mam od ortopeda pres pojišťovnu udělané vložky do normálních bot a pojišťovna přispívá jen na jedny, řekl mne, ze druhé by vyšly na 1800 CZK a to je teda ranec!

          A taky jeste dotaz, neni někdo, kdo by mi opravdu Dobre poradil s pozici sedla atd a nestalo by to 4k jako v servise, kde se tomu profesionálně věnuji? Ja mam totiž nastavené kolo dle všude dostupné teorie, ale je to tak správně? Tot otázka…

          0 0
          • Mikikuba  

            Každé kvalitní Tě toto budou stát…Kontakt je v zmíněném odkazu…Tak vzhledem k nákladům na kolo a vše ostatní těch 1800 není tolik. A zdraví má daleko větší hodnotu než věci…

            http://www.hankaebertova.cz/index.php?…

            Mě vždy dostane jak se lidi furt dokola ptaj když jim někdo už odpoví:)

            0 0
          • smash_mouth  

            Nevim za jsi informován, ale pokud máš medicínsky detekované problémy s chodidly tak máš nárok na nové vložky každých 6 mesíců. Tak si můžeš počkat :-)

            0 0
            • Hmilan  

              No prave o to jde, čekám :) Ale to bude září/říjen a sezóna bude fuč… Do pracovních bot mam totiž vlozku tvrdší a do sportovních bych raději vlozku zvlášť a měkčí…

              0 0
            • Mikikuba  

              Záleží na tom jaké. Jedna věc jsou medicínské a jedna věc ty sportovní lepší třeba Formthotics.

              0 0
              • smash_mouth  

                Mam doma vlozky od 800 do 3700,– ty drazsi jsem si platil sam.

                Nektere se vubec nedaly nosit. Zarazejici je, ze kdyz jsem si nechal udelat vlozky od ruznych firem tak tvary jsou ruzne.

                0 0
    • platypus  

      A to je teprve květen, až přijdou pařáky bude to ještě horší, zastavím na benzince, koupím 1,5l matonku, třetinu vypiju na místě, třetina bidon a zbytek poleju tretry, když už je krize zastavím a na tři minuty se vyzuju, tak chce to nejspíš ubrat plyn na rovinách a hodit lehčí převod do kopce, už se to učím devět let, nejsi v tom sám, jestli ti to pomůže, někdy je to ok někdy horší, třeba by ňáký tretry nebo vložky pomohly radši koupím novej řetěz :-)

      0 0
    • poz3n  

      Děje se mi to taky, v podstatě v jakémkoliv obutí. Mám obecně problémy se zády (každý den před spaním spinální cviky), v noci se občas probudím s naprosto necitlivou rukou a pod. Ale když pravidelně cvičím, tak s tím funguju bez problémů a na podobné věci, jako je právě odkrvování chodidel na kole jsem si prostě zvykl. Hodně si při jízdě nohy protřepávám a průběžně uvolňuju a tím to poměrně úspěšně minimalizuju. Je možné, že to je u tebe záležitost konkrétního detailu (na obutí, posedu či něčeho jiného), ale možné je, že s tím nic nenaděláš a bude si na to chtít prostě zvyknout.

      0 0
    • my_dudesty  

      Díky všem za podnětné rady, začal jsem podle nich trochu experimentovat než se vrhnu za doktory nebo pro spešl vložky do bot.

      1. vyndal jsem cyklovložku z kraťas, abych se ujistil, že mi nohavice nikde neškrtí stehna (mám ji dost na těsno..) – nepomohlo
      2. zvednout zpátky špičku sedla do normálnější polohy – nepomohlo
      3. přidat do 5.10 Contactů vložky ze starších Freeriderů abych to trochu změkčil – nepomohlo
      4. přehodit sedlo Ergon SM3 ze zimáku na fulla + dát dvoje vložky pro změnu do Freeriderů – hurá, pomohlo. Už jsem začal měnit víc věcí naráz, ale předpokládám, že to bylo tím sedlem.

      Proč se mi nohy odkrvovaly i na zimáku s tím sedlem netuším, asi souhra polohy sedla a možná spd treter. Každopádně dnes jsem si dal 40km výlet, který jsem si konečně celý luxusně užil, takže neskutečná radost. Asi se mi povedlo trefit polohu a sklon na první dobrou, a ještě zkusím i ty Contacty, jestli to bude v pořádku, protože Freeridery už to mají za pár..

      Každopádně dík všem za rady, sešlo se jich tu dost, tak to snad pomůže i jiným nešťastníkům.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.