• prozac

    Chtěl bych se zeptat, jak lze natrénovat kopce. Dokud se dá jet lehký převod, jsem relativně v pohodě. Ale jakmile se musí přišlápnout silově, vyletí tep a jsem za chvíli na krovkách. Takže jaky dosáhnout toho, aby se těžký stal lehkým? :-)

    0 0
    • jecnak  

      Shodit nejaky ty kilca, jezdit v kopcich, mit uz z drivejska dobrou vytrvalost abys mel na cem stavet, zkoumat jak dlouho vydrzis na vysokym tepu, uvedomit si, ze kazdej silovej vykon proste boli…

      0 0
    • St1c  

      jazdi jazdi jazdi jazdi jazdi jazdi, a ked najzdis 30k rocne tak aj tazky bude lahky:D nemusis zrovna 30k, ale cim viac najazdis tym lepsie. tiez som riesil ako do kopcov a tak podobne ale uz ma nejako prestalo bavit jazdit nejake intervaly alebo nieco podobne, jazdim sice podla tepov ale proste ked mam chut tak idem do kopcov a ked nie tak tak si valim rovinky podla nalady. tepak mam na to aby som to zbytocne neprehanal a dojazdil domov aj po narocnych kopcoch tak aby som do dalsieho dna zregeneroval. A v poslednej dobe sa uz viac menej riadim tym co som cital v majovom pelotone, ked bol rozhovor s Kreuzigerom. ten povedal nieco taketo " Trening v pro tour teame je uz o nieco narocnejsi, dba sa na detaily, hodne sa jazdia intervaly a konzultuje s trenerom. Za dorast som jazdil iba objemy a stacilo to." Viem ze vela dorastu by mi to na pretekoch natrelo a preto si myslim ze takisto sa musim asi najkor poriadne vyjazdit a ked uz nebudem vidiet nejake vacsie pokroky tak zacnem jazdit tieto systematicke treningy.(na laktatovom teste mi tiez ten doktor Martinek povedal ze sa hovori ze cyklista sa zabehne po takych 6 rokoch)

      0 0
    • Beeda  

      me se ty kopce zdaji tezsi a tezsi:-))

      0 0
    • mttm  

      prodat auto a jezdit, jezdit, jezdit…

      0 0
      • vlasto  

        ja ho neprodal, jenom docasne odhlasil. Od brezna do konce rijna. To ty km ted naskakuji. Ze zacatku jsem mel problem v hlave, ze kdyz tolik jezdim v tydnu, nezvladnu poradny vylet o vikendu, ten jsem ted o vikendu definitivne rozstrelil 240km/3500m vyjizdkou. Docela se mi to zalibilo.Dneska musim sice v desti domu, ale kdyz jina moznost neni, tak neni potreba to resit:-)

        0 0
    • prvniodkonce  

      jet do kopce a nemyslet na něj

      0 0
    • Pavel  

      Já se vždy těším na ten následný sešup dolů… Lehčeji se mi sice nejede, ale pomáhá to:-)

      0 0
    • Haryk  

      Kdysi, ještě když byl čas trénovat, tak jsem jezdil kopce na těžký převod a zásadně v sedle a jak psal Matějka ve Velu, neměl bys překročit spodní hranici maximálního tepu. To bylo asi nejúčinnější. A pak opakování kopců. Mám vršek, co má půl kilometru nahoru a půl dolů. Jednou jsem si dal 5 x Drahany a potom jsem motal, jako nalitej. Jsou různý metody, stačí si vybrat.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Jak psali už ostatní, chce to mít nejdřív něco najeto. Na tom obrázku, spíš než o nějaký trénink, šlo o to zjistit, co ty nohy snesou a jestli se po pár hodinách nebudou kroutit :-D

      0 0
      • Tomcat_1  

        Ty mlc, Ty nejsi meritko pro smrtelniky.

        0 0
      • Gorgov  

        tfuj!!!!!

        0 0
      • St1c  

        neviem ci som to pocopil spravne…ale to si siel nejake kratsie stupanie 30× za sebou? teda casto chodim 7km kopec viac krat za sebou ale 5× je pre mna taka psychicka hranica:D

        0 0
        • Jirik123  

          kdyby jen 30×, v popisu ma napsany skolka 70× 8-o

          0 0
          • St1c  

            tak to uz snad ani nie je normalne:D

            0 0
            • hribik A1  

              no ked ho to bavi…bez ohladu na vsetko ostatne bysom sa prinajmensom unudil xmrti, liezt 70krat za den stale na jednom a tom istom mieste (odhliadnuc od toho ze bysom zdechol aj vycerpanim).

              0 0
    • coffield  

      Vyber si jeden hodne tezky kopec, ktery ale nadoraz vyjedes, jezdi do kopcu i mimo a uvidis, ze ho s postupem casu vyjedes o neco komfortneji. Jak tu bylo receno…

      0 0
    • maaareee  

      Jakmile si projedu těžší kopec, hned se mi jede líp než ten, ve kterým pravidelně zkuhrám.

      Občas jedu trénovat kopec, který nevyjedu, protože technika… a i to mi dodává trochu pokroku, jestli to tak mohu nazvat – opět v kopci, který jezdím pravidelně.

      Nejvíc se na mě ale podepisuje míra našlapaných km, co se tepů týká.

      (Jinak se do kopce flákám na kašpara a hraji si s terénem :-))

      0 0
    • martin_bakov  

      tak jak jsi po 5ti letech natrenoval ?

      0 0
    • Fuglsang  

      Myslíte, že je to o opravdu o tom jezdit, jezdit, jezdit? Že mám jít a vyjet jeden kopec 30×? Protože já už fakt nevim. Je jeden kopec, kterej borci vyjedou za 6 min. Těma borcema nemyslím Kreuzigera se Štybarem, ale třeba Vinohradské šlapky. Já mám na něm rekord 11 min. Letos jsem ho jel jen jednou za 14m40s. Očekávám, že tak někdy na konci srpna bych se zase dokázal zmáčknout na těch 11 min. Kde mám splašit těch dalších 5 min? Hmotností to není, BMI mám 19. Sílou to taky není, přes zimu jsem tvrdě makal, např na spinningu mám najeto řádově desítky hodin, kdy jsem jel na těžkej převod a ze sedla to kroutil co to šlo, samozřejmě jsem trénoval co nejtěžší převod i v sedle. Tepama to taky není, výbušnost tam na těch 10–20 minut je. Když máme třeba badmintonovej turnaj, kde je to právě o tom lítání jak hadr na holi v krátkym časovým úseku, tak patřím ke špičce. Už jsem úplně bezradnej..

      0 0
      • jecnak  

        Jestli srovnavas badminton s cycklistikou, tak to chapu, ze nevis, kde tech 5 minut splasit. Zkus si precist nejdriv neco o treninku od Vojtechovskeho na KPO.cz.

        0 0
        • Fuglsang  

          Vojtěchovskýho mám už dávno načtěnýho. Srovnání s badmintonem jsem napsal, aby si někdo nemyslel, že nejsem trénovanej, že vyšší tepy neutáhnu. Jde o to, že na rovinkách jezdím 25–30 km/h, příjde delší kopec a jedu 10–15 km/h. Dám tam kašpárka, točim nohama do aleluja, ale je to pomalý. Dám těžkej převod, kejvám se ze strany na stranu, dřu a je to pomalý úplně stejně. Zkusím zařadit něco mezi tím, chvíly točím nohama, chvíly jdu ze sedla, ale ty změny tempa vyústěj akorát v to, že se unavím a jsem zase pomalej..

          0 0
          • Bjerndi  

            ja nevím, ale průměrně trénovanej člověk asi nebude mít s badmintonem problémy. Je to jen série krátkých pohybů s následným vydejcháním :) ale super sport

            0 0
            • maajkee  

              Tak to nevim, pro mě je badminton jeden z nejnáročnějších sportů, u ničeho jinýho se tak nezapotím :)

              0 0
              • metelesku  

                nepletes si to se squashem? jinak chapu, ze pokud jsi z drobnejsich, tak prebehnout to hriste da zabrat, ale kdyz to prekrocis na trojskok, tak uz je to tak hrat se sklenickou v jedne ruce. ale ne delam si srandu. zalezi na tom jak kvalitni protihraci se sejdou podle toho vypada narocnost. ale silovou vytrvalost na tom nikdy mit nebudes, protoze tu silu do toho davas akorat pri zmene smeru a to je prisli kratkej interval.

                0 0
      • McBlacky  

        to je divný. asi záleží kdo ze šlapek, ale pokud bych vzal lepšího hobíka tak by 6min max mohl mít kolem 5 w/kg (350w 70kg rider 10kg kolo). Vezmu kopec 6%. Pokud ty to jedeš nyní 15 minut tak jsi na 2w/kg (140w jinak stejné parametry).

        tuhle hodnotu dá netrénovaný člověk co párkrát seděl na kole.

        počítáno přes kalkulátor

        http://bikecalculator.com/index.html

        i kdyby to vybušil někdo 6,5 w/kg tak ty bys měl 2,43 w/kg to je pořád bída na trénovaného cyklistu pro výkon na 15 minut

        0 0
        • metelesku  

          hodne dela moralka a znalost rezervy. pokud dela bedminton, tak neni zvyklej jet na krev a vedet jak dlouho jaky tempo na krev vydrzi. jednoduse se asi podcenuje. pokud teda pri tom kejvani ze strany na stranu neobkrouzi tezistem tela trasu 4× delsi nez je ten kopec.

          0 0
        • kámen úrazu1  

          Hlásím se, že já teda ne… :-)

          0 0
        • Tomahomo  

          Jo, je to divné. Nepředpokládám, že by šlapky měly VAM 1700, řekněme 1400. Pak by jeho rekord byl cca 750 a teď jezdí cca 500(nechce se mně to přesně počítat). To je setsakra málo na „Sílou to taky není, přes zimu jsem tvrdě makal“.

          Jinak opět rýpnutí – to Fuglsang:

          kontaktuj toho co ve vedlejším vlákně zlepšuje za 3 měsíce o cca 60% ať ti poradí trénink – jezdí v únoru kopec rychlostí X na tepech Y(nechce se mně hledat přesná čísla) a v květnu rychlostí 1,5X a tepech Y-20! :o)))

          0 0
          • Rychlej turista  

            Člověče, tebe něco ukrutně žere. Proč máš takový problém vyrovnat se s tím, že se někdo během pár měsíců dokáže viditelně zlepšit a má z toho zaslouženou radost?

            0 0
            • Tomahomo  

              Mě žere, když lidi plácají nesmysly bez sebemenších důkazů. Prostě „papír“ snese všechno. Nemusím hledat a citovat bláboly kterých je na tomhle fóru plno.

              Jinak s tím „žraním“ bych byl Pavle zrovna v tvém případě dost opatrný ;o)

              0 0
              • metelesku  

                jestli to byl pred trema mesici sportovec teoretik, tak tri mesice z nuly je hodne dlouha doba a prostoru na zlepseni je tam fakt hodne pokud do pred tremi mesici jen sedel nebo lezel u BFka. pokud se vracel po letech ke sportu z postele, tak tim spis.

                0 0
          • McBlacky  

            VAM 1700–1800 měli letos na Giru top rideři v rozhodujících kopcích. Na těch 6 minut by v hobby 1400 mohlo být reálné, přepočítat na watty to ale rozumně neumím, když neznám vzdálennost.

            0 0
          • Fuglsang  

            Co na to říct.. „Sílou to taky není, přes zimu jsem tvrdě makal“ = když jsem měl v zimě týden volno, dal jsem 10 tréninků, nohy (a vůbec tělo) mám teď silný (ale tím silný zase nemyslím to, že bych byl nějaká korba, hromada svalů, co se hned zadejchá). Problém je, že mi to nejde přetavit ve výkon v kopcích. Zvedne se silnice a konec. Na rovince mi to jede. V jiných sportech (a teď nemyslím jenom ten badminton, kterýho se hodně lidí chytlo) mi to jde taky. Fyzička jen vzkvétá, ale ty kopce.. Fakt už nevim. Mám trénovat při těžkejch převodech, jezdit s těžkým batohem, jet jeden kopec 30×, dát si legpress, skákat do schodů? Za chvíli takhle budu mít nohy jako ten, co tu dával fotku svých nohou „po výkonu“ :-)

            0 0
            • prvniodkonce  

              za mě těžký převody.

              0 0
            • R-A-D-I-U-S  

              Jakej máš tak průměrnej roční nájezd/převýše­ní/time a kolik toho máš tak odhadem našlapáno absolutně za život ?

              0 0
              • Fuglsang  

                Tak jsem prostudoval loňský zápisky a dává to tak ± 6 000 km, určitě ne méně než 5300. U spousty zápisek mám místo km napsáno jenom „déšť“, což znamená, že jsem radši vypnul a schoval elektroniku. Častokrát se stalo, že jsem přenášel kolo přes nadjezd, táchák se přepnul do režimu spánku a všimnul jsem si toho po hodině nebo třeba až doma.

                Nezanedbatelný číslo je taky spinning, to jsem si loni vůbec nepsal, letos jsem byl na spinningu 24× (a to jsem jich ještě hodně vynechal) a to je teprve půlka spinningový sezóny (ještě bude podzim), takže loni jich bylo tak 50, když to přepočtu na km, tak to dělá dalších ± 1000. Takže loňskej nájezd = 7000 km. Převýšení bude dávat malý číslo, bydlím v celkem placatym Středočeským kraji. Absolutně našlapáno fakt nevím, cyklistika je můj dá se říct prioritní koníček dva roky (to že dělám cyklistiku 2 roky se nerovná tomu, že 2 roky sportuju, aby bylo jasno :-)) a počítat si dětství nemá cenu..

                Ještě bych chtěl říct, že nezávodím, najíždět km není moje priorita, ale závodit bych někdy určitě chtěl, proto jsem se taky podíval na výsledky časovky do vrchu, aby věděl na čem jsem a zjistil jsem, že bych byl suveréně poslední, proto chci na kopcích zapracovat a řeším to teď tady :-)

                0 0
              • Fuglsang  

                Tak jsem prostudoval loňský zápisky a dává to tak ± 6 000 km, určitě ne méně než 5300. U spousty zápisek mám místo km napsáno jenom „déšť“, což znamená, že jsem radši vypnul a schoval elektroniku. Častokrát se stalo, že jsem přenášel kolo přes nadjezd, táchák se přepnul do režimu spánku a všimnul jsem si toho po hodině nebo třeba až doma. Letos už pilně všechno pečlivě zapisuju :-)

                Nezanedbatelný číslo je taky spinning, to jsem si loni vůbec nepsal, letos jsem byl na spinningu 24× (a to jsem jich ještě hodně vynechal) a to je teprve půlka spinningový sezóny (ještě bude podzim), takže loni jich bylo tak 50, když to přepočtu na km, tak to dělá dalších ± 1000. Takže loňskej nájezd = 7000 km. Převýšení bude dávat malý číslo, bydlím v celkem placatym Středočeským kraji. Absolutně našlapáno fakt nevím, cyklistika je můj dá se říct prioritní koníček dva roky (to že dělám cyklistiku 2 roky se nerovná tomu, že 2 roky sportuju, aby bylo jasno :-)) a počítat si dětství nebo že jsem jel někam k jezeru nemá cenu..

                Ještě bych chtěl říct, že nezávodím, najíždět km není moje priorita, ale závodit bych někdy určitě chtěl, proto jsem se taky podíval na výsledky časovky do vrchu, aby věděl na čem jsem a zjistil jsem, že bych byl suveréně poslední, proto chci na kopcích zapracovat a řeším to teď tady :-)

                0 0
                • R-A-D-I-U-S  

                  Tak nájezd vypadá dobře – výrazně víc najezdí jen hodně zažraní hobíci. Kopce by měli v průměru vypadat tak 1000m/100Km (na silnici) a 1000m/50Km (v terenu) jinak se flákáš ;-)

                  Dva roky výraznější cyklistické historie ale asi bude ten háček. Nemáš ještě cyklistické nohy (nic si z toho nedělej, já taky ne ;-) ) To není jen o kondici (ta je samozřejmě důležitá, a psychika rovněž)

                  Takže stačí ještě pár let jezdit to co jezdíš a bude líp.

                  0 0
                  • duk  

                    no nevim, 1000/100 na silnici je úplná rovina, kopce bych nazval trasu aspoň 2000/100

                    0 0
                    • R-A-D-I-U-S  

                      Tak jako extra kopce to fakt nejsou, jenže mě to takhle průměrně vychází v prostoru kolem Prahy v lokalitách jako je Posázaví/Bene­šovsko/Křivolat­sko/Berounsko/Brdy.

                      Podle Tvýho měřítka bych za vyjížďku nastoupal 3000–4000m (míň jak 150Km obvykle nejezdím) a to by tedy byl pro mě docela mazec :-)

                      0 0
                • pepan_kladno  

                  Odkud jsi a ajkou casovku do vrchu jsi zkousel?

                  0 0
      • Cryzyy  

        Jeden takhle kratkej kopec je o kombinaci sily a schopnosti vydrzet srot co nejbliz kolem maxima – v mem podani to vypada tak jak je na obrazku – je to z MTB casovky koncem sezony, kdy uz jsem moc nejezdil a byl unavenej.

        Na takovej vykon potrebujes silu a vydrzet srot, takze jezdit kopce a hodne zavodit, treninkem natrenujes silu, srot se da jezdit jenom pri zavodech.

        Zadnej jinej zazrak v tom neni :)

        0 0
        • McBlacky  

          podobný hrůzy jsou z běhání crossů. Tak i když je to místy z kopce nebo po rovině máš tepy rovnoběžně s osou x :)

          0 0
        • jecnak  

          Na takovej vykon potrebujes silu a vydrzet srot, takze jezdit kopce a hodne zavodit, treninkem natrenujes silu, srot se da jezdit jenom pri zavodech.

          +1

          0 0
      • prvniodkonce  

        Silová vytrvalost, tenzní trénink by to chtělo. Je to sice mnohými považováno za zlo, ale zdá se, že to funguje.

        0 0
      • bagr84  

        Taky je mozny, ze na vrcharinu nejsi stavenej… Cancellara taky nikdy nebude vrchar, ale za to ma prednosti jinde.

        Kolik vazis, meris?

        0 0
      • Bjerndi  

        Postavím to motivačně, protože to vypadá, že trénink máš docela zvládnutej.

        Moc dobře víš co musíš dělat a to je dřít, víc než kdy dřív a soustředit se na svůj cíl. Když už si myslíš, že nemůžeš Tvůj trénink bude teprve začínat. Desítky hodin se změní na stovky a budeš vstávat i usínat s myšlenkou na ten kopec / 6 minut dokud toho nedosáhneš. Stokrát spadneš na držku a skončíš pod vrcholem zničenej jak Němci u Stalingradu, ale pokaždé to zkusíš znova, znova a znova až dosáhneš svého cíle, jen ty sám víš jak to moc chceš !!!

        Je to v Tobě, stačí to objevit :)

        0 0
      • metelesku  

        mas to tam vysvetleny uz od 03.07.2007 16:07:25 ty intervaly to je na silovou vytrvalost. jenom ale trefit spravne interval a zatez, aby ses nekam posunul vykonostne…

        a ta vybusnost v bedmintonu to opravdu neni silova vytrvalost, ale spis mrstnost(agility) nebo vybusnost(explosive power) pokud si chces hledat treninky.

        0 0
      • Biker jak Pes  

        K tomu badmintonu, bude to relativní. Když jsem to hrál závodně (5 let), tak jsem fakt za dvouhodinový trénink propotil 3 trička. Pak jsem začal závodit na kole a zrovna minulý týden jsem hrál badminton a co se týče TF, tak to nebyla žádná hitparáda. Spíš jsem se držel na nějaké spodní hranici, než abych nestíhal. V badmintonu jde spíše o tu rychlost a obratnost než o nějakou fyzičku, jestli to lze tak podat…

        0 0
      • HROOLI  

        Já když jedu do kopce tak nejprve jedem s klukama v pohodě ,ale po chvilce se to roztrhá a každý si jede podle sebe, co mu vyhovuje. Někdy si vzájemně nastupujeme,ale to jen ze začátku. Pak už je to roztrhané :D Minule jsem jel tohle První kopec tempo, druhý frekvenčně s nástupem, třetí tenze, čtvrtý silově ze sedla, pátý frekvence s nástupem, poslední ze sedla – jinak to vyjet nejde :D

        Na to,že jezdím druhým rokem, tak to jde,ale pořád je to velká bída…:/Na mtb pohoda. Ale na silničních závodech mám velké problémy s nástupy. Když se jede hned po startu v kopci šrot,jsem v háji. Ale třeba v Kyjově se ze začátku nejelo a zajel jsem pro mě pěkně – 23.

        0 0
        • krokus  

          Asi blbá otázka, ale co znamená tempo, frekvenčně s nástupem, tenze? A ze sedla jezdíš celý kopec v kuse? Jak je dlouhý?

          0 0
          • HROOLI  

            Tak tempo beru když jedu co nejrycleji to jde. Frekvenčně znamená, že hezky točíš nohama, prakticky si jedeš převody, které ti vyhovují.. Tenze je ještě horší,jak síla. Co nejtěžší převod, kadence skoro nulová .. :D

            A s tou delkou kopce, co jsem jel ze sedla ? Tak ten první odhadem tak 1 km a ten druhý je mlýnice,ale až nahoru do Spálova. Ale však se můžeš podívat na ten odkaz :)

            0 0
            • McBlacky  

              Tempo a tenze jsou jiné motivy než co popisuješ

              0 0
            • nox159  

              to co tady popisujes ti poradil ten tvuj pseudotrener? protoze tam mas dost veci nejak zmatene a blbe bych rekl ;-)

              0 0
              • McBlacky  

                vtip je v tom, že když najezdíš 30tkm za rok takhle blbě, tak to stejně bude stačit na dobrý výsledky.

                To, že by ti stačila půlka dobře odjetá a zbytek bys mohl mít čas na jiný věci je už úplně jiná písnička

                0 0
                • nox159  

                  no jestli mu v jeho veku tech 30t km nezkurvi zdravi kdyz z predeslych let nema nic najeto tak mas jiste pravdu…

                  jinak dokud nemusi nic delat a ma cas tak s nim takhle muze plytvat to uz je na nem… :)

                  na 30tkm bych uz ale resil slusneho trenera.

                  na tech mojich 500h co dam rocne to nema cenu na to uz jsem prisel a takhle si nakladat a delat to pokus omyl mi neprijde moc ok…

                  0 0
        • biker jura  

          tady bude chyba hlavně v tom že tam řadíš moc různých prvků jízdních stylů. měl bys se zaměřit jen na jeden max dva …

          0 0
          • HROOLI  

            Jsou 2 . Střídal jsem kopce silově a „odpočinkově“ frekvenčně s krátkým nástupem.

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Ale už tohle jsou dva prvky, které jsou úplně proti sobě. Když už, tak zařaď dva, které si jsou charakterem alespoň trochu podobné. To co jezdíš ty, je slušný chaos.

              0 0
    • Cryzyy  

      Jezdenim v kopcich a treninkem silove vytrvalosti.

      Snizenim vlastni vahy se to da taky resit, ja to treba letos prehnal a mimo kopce mam problem :o)

      0 0
      • McBlacky  

        tak ty jsi jinde :) takovou pilu co máš v grafu normální lidi jezdí jen z donucení.

        PS: jako, že jsi hubenější než loni jo?

        0 0
        • Cryzyy  

          Vsak ja to taky dobrovolne nejezdim :)

          Do ledna/unora jsem vazil normalne, pak jsem nejel na Mallorku, kde se pokazde preziram :o) a jak jsem neco malo trenoval tady a jedl skoro normalne, tak sla vaha o 2kg dolu a uz to tak zustalo. Letos jezdi o neco vic kopcu, respektive jsem se je naucil jezdit, tak, ze v nich odjezdim i normalni vytrvalost, kdyz nepotrebuju odpocivat. Na testech jsem posledni roky nebyl, takze co jsem vlastne schodil je jenom odhad, ale dlouhe kopce mi letos zatim celkem jdou :)

          0 0
          • metelesku  

            pekne zafixovany tempo bez ohledu na zatez.

            ty tepy k tomu ty ti zavidim a ty kalorie na cas to mas urcite spravne? to by ledasco vysvetlovalo. v jinym sportu ve „sprintu“ davam pres kalorii za sekundu a hodinovou vytrvalost kdyz vydrzi moralka tak 0,45kcal/sec jinak vetsinou nevydrzi, tak jen 0,4kcal/sec

            0 0
            • Cryzyy  

              Na kalorie z Polaru neverim, takze jsem to nikdy nenastavoval… Den, kdy je energie nedoplnitelna poznam.

              0 0
    • Bjerndi  

      z toho si nic nedělej, já teda jezdím druhej rok loni jsem si koupil bike a najel cca 2000, letos mám 2500 a přijde mi, že jsem na kole fakt dost, ale delší kopce jsou prostě zatím spíš zakletý a není to o tom, že bych to neudejchal, ale nožky bolí a nakonec vytuhnou…

      Na druhou stranu asi těžko můžu čekat zázraky za 4500 naježděných km od loňskýho dubna.

      0 0
    • Jery01  

      Jeď někam do Alp a uvidíš, že v Čechách kopce nejsou :o) Teda aspoň já jsem si to říkal, když jsem přijel z Rakouských Alp :D

      0 0
      • malamala  

        Pár tipů na kopečky mohu dodat ;)

        0 0
        • Georrge  

          10km furt do kopce, to bych si posral záda z toho…

          0 0
        • metelesku  

          to je ale jenom 10–30minut nasledovanych podobne dlouhou pauzou to mi porad vychazi lip nekonecny kopec s promenlivym prevysenim v podobe trenazeru. jednodussi cast intervalu zas nemusi byt uplna ulejvarna.

          0 0
      • vlasto  

        Ja tedy nejsem zadny profi zavodnik. V cechach jsem jezdil 3000km rocne vesmes Prokopak,Brdy,Krk­onose a myslel si, ze mam dost najeto. Po prestehovani do rakous me na prvnim vetsim kopci predjizdeli deti, duchodkyne v sandalech, proste vsichni. Bylo to hodne sklicujici. Ted se ale situace otocila.

        0 0
        • Fuglsang  

          Jó děťi :D Zrovna nedávno jsem si takhle jel, blížil se kopec a najednou koukám, že pod kopcem jsou nějaký děťi. Byla to skupinka mladíků ve věku tak 8–13 let. K mý hrůze zrovna nasedaly na kola a chystaly se jet. Snažil jsem se zachovat chladnou hlavu, modrý sklíčka brýlí podpořili mou poker face. Než jsem dojel k nim, jsem ještě takticky zpolalil a trošku pošetřil. V okamžiku míjení jsem za to vzal. Pot ze mě úplně stříkal. Furt jsem je slyšel hned za mnou. V půlce kopce se otáčim a jsou tak 20 m za mnou, to mi vlije krev do žil a na vrcholku kopce maj manko dobrejch 50 m. V duchu si říkám, jak jsem je krásně odpáral, kretény :-)

          0 0
          • jecnak  

            A jeste k tomu to byly holky, no teda.

            0 0
            • Fuglsang  

              Já věděl, že bude fail :-( Jsem tam měl měkký, ale radši jsem to změnil, že jako děťi přebíjej všechno :-)

              0 0
              • newbie  

                je fakt, že ty tvoje děi ňáký i/y fakt fpoho přebijou… :-)

                0 0
                • Fuglsang  

                  „děťi“ napsalo dle googlu dalších 17 000 lidí, takže v tom aspoň nejsem sám :-)

                  0 0
          • chang  

            Docela si mě rozesmál… :D

            0 0
      • Ondry  

        Taky se mezitím co jsem byl v zahraničí ty naše český kopce nějak narovnali :)

        0 0
        • mira.bery  

          já bych ani neřekl. u nás je taky dost kopečků. na biku mám tento měsíc najeto 340km a nastoupáno 8500m

          0 0
        • gem  

          Výšku nahradíš opakováním.

          0 0
          • Ondry  

            Jestli mluvíš z vlastní zkušenosti tak z toho vyplývá jen to že je to těžce individuální páč podle mě je to jako nahrazovat steak sojou :)

            0 0
      • marios  

        Když chci trénovat kopce, dojedu si na Šumavu-mám to nejblíž- na MTB jsou Ostrý z Hamrů, Javor z Lamu, Falkenstein z Rudy, vše kolem 700vm, při jedné vijížďce to docela dává. Na silnici potom Svojše a dlouhý a prudký kopce v BRD. Třeba ten z Bodenmaisu na Šachty, tam je úsek 12% skoro 2km.

        0 0
        • Avail  

          souhlas, Javor z Lamu je lahůdečka ;) ale on i Pancíř z Milenců je pochoutka

          0 0
          • marios  

            Ano, letos bych rád tento švih:Špičák(sedlo)-Pancíř-Můstek-Zelná Lhota-Ostrý -Lam-Javor-Bavosrká Ruda-Falkenstein-Gsenget-Poledník a pak nejkratší cestou, pokud možno terénem na z5 sedlo. A neříkejte, že u nás nejsou kopce.

            0 0
    • radov2  

      čo tak skúsiť to po starom ? :) mám síce 17rokov ale dosť mi to v kopcoch pomohlo, nakoľko pretekám… keď som šiel jazdiť kopce aj intervaly tak som 3mesiace 2–3× do týždňa strávil iba kopcovitými profilmi a brával som si baťoh prvý x som si tam naložil 5kg potom 7 a na koniec 11 takto som to vozil skoro tie 3mesiace, potom som zo záťažou jazdil podobné rýchlosti síce tepy boli trošku vyššie,, no bez nej :) to šlo super… problém je že tento stav je krátkodobejší… ale má to podľa mňa uplatnenie napríklad keď sa chystáš na dáku časovku do vrchu máš už objemy odvrtené, tak mesiac pred ňou drieť zo záťažou na tom kopci a na štarte to zhodiť ;)

      0 0
      • McBlacky  

        to mi přijde jako nesmysl, ale pokud to pomůže v hlavě proč ne.

        0 0
      • duk  

        Mně je teda milejší postupně zvyšovat rychlost v těch kopcích, než držet rychlost a nakládat si zátěž do batohu :-D Jedinou teoretickou výhodu bych viděl v tom, že ten kopec pojedeš dýl, ale 10Kg tě zase nezpomalí tak výrazně. Mám zkušenosti s jízdou s CCA 10kg batohem na silničce, jezdím tak často Liberec-Praha nebo Liberec-ČL a jediný k čemu mě jízda s batohem vede je jezdit kopce pod AP, protože mě to s tím batohem nebaví kotlit, jak jedu o něco pomalejc :-)

        0 0
    • Bjerndi  

      tak právě jsem si spočítal, že kopec co jsem si zamýšlel jako tréninkovej má 2700m a průměrnej sklon 5% …to je asi dost bída na trénink. Ale zase ho můžu jet trochu v tempu

      0 0
      • Cryzyy  

        kdyz jedes kopec v tempu, tak netrenujes silu

        0 0
        • Bjerndi  

          máš recht a na moje " závodění " to stačí … no a v opravdovejch kopcích asi budu trpět, nebo doufat, že platí to Romanovo pravidlo a bude stačit nějakej solidní nájezd km ( na moje poměry )

          0 0
        • kralovek  

          Zalezi na tom v jakem tempu, ne?

          Takze na silu intervaly na max?

          0 0
          • Cryzyy  

            Kdyz pojedes v tempu, tak trenujes tempo :) Kdyz pojedes na max, trenujes maximalni intenzitu… Kdyz potrebuju trenovat silu, tak nemuzu byt limitovan casem, ktery je dle meho nazoru limitujici pri tempu i pri maximalni intenzite. Silu vetsinou trenuju cca 1h (1,5h) v treninkove jednotce, coz se pri tempu, nebo maximu dat neda.

            To co tady nekdo popisuje, zrychlovani, kratsi useky do kopce na max, bych asi oznacil jako trenink specialni sily, coz bych asi delal, pokud bych jezdil XC, nebo silnici na chytani nastupu, trhani pelotonu, vlastni nastupy a podobne… ale jezdim maratony, kde tyhle veci v mem pripade moc potreba nejsou, protoze se startovni pole rozdeluje v prvni delsim kopci po startu a behem zavodu nikdo moc neblbne, takze se jede konstatni tempo dle moznosti kazdeho a jenom se odpada, nebo ne :)

            0 0
    • pepan_kladno  

      Ja osobne si myslim ze zaklad je opravdu najet poradny objem a to nemyslim treba 2000 pred sezonou, ale treba neco okolo 10000 za rok a dalsima rokama se budes zlepsovat.

      Obecne potrebujes zlepsit krome vytrvalosti taky silu a taky to cemu Odbornici rikaji silovou vytrvalost.

      Po tom co jsem najezdil nejaky letosni objem, snazim se ten na silu zamerit.

      Paradoxne mi hodne na to, abych jeydil kopce rychleji na tezsi prevody pomahal silovy trenink na rovine. Intervaly, nebo tecka: 4 krat v tydnu jsem zaradil 20 minut na rovine na maximalne co vydrzis.

      Dalsi moznost je trenovat v kopcich. Vybrat si slouhy kopec, na sklonu nezalezi. Ale minutu „spurtujes“ uplnej srot, 3 minuty tocis nejlehci a prakticky nejedes. Tohle opakujes, idealne tak osmkrat. Zarazuju to obden, dost z toho boli nohy.

      A posledni zpusob co trenuju je, ze stridam v kopci 5 minut na velkou, pomala kadence, ale citim ze to proste rvu silou a potom 5 minut na nejlehci kadence co utocim, podle sklonu ale idelane tak 105 (pro me0.

      Taklhel se snazim obcas trenovat ja a citim ze jsem se trochu zlepsil, napr. dokoncil jsem oproti lonsku Beleckse Okruhy :)

      Nevim jestli se shodneme s ostatnima, ale treba si neco z toho vyberes,

      0 0
      • McBlacky  

        těch 20 minut bys měl jezdit volněji než na max.

        a 8× opakování toho „šrotu“ to mi nepřijde dobrý. Jednak máš moc opakování, dlouhou pauzu mezi a hlavně mezi intervaly bys měl jet nižší ZDV svojí optimální kadencí. Ne nasazovat další motiv točení nejlehčího převodu.

        co se týče kadenčních motivů, rozvíjet je má smysl v 55–70 nízká a 90–110 vysoká pod vůbec a nad jen kadence do maxu krátkodobě.

        kdybych chtěl nějakou divočinu mrkni na trénink „hour of power“ to by ti mohlo vyhovovat, podle toho co píšeš, že jezdíš

        0 0
        • pepan_kladno  

          tak nejezdim uplnou divocinu… 20mnut mas pravdu asi neni na max, ale proste poradny tempo.

          a s tema opakovanima mas asi taky pravdu, na konci uz to takovy stejne neni, tak se muzeme treba bavit o 5 opakovanich? mezi nima proste svesim nohy a jedu pomalu, co bys na tom menil?

          0 0
          • McBlacky  

            4–5 opakování a mezitím jet volně kadencí co jsi zvyklý. Pauza mezi intervaly dvojnásobek doby intervalu. Po serii si tak 30 minut opět jeď jen volně a když se budeš cítit, zařaď druhou serii.

            Jakmile budeš mít pocit, že už to v tom intervalu moc nejede, nemá smysl dál pokračovat a serii ukonči

            0 0
    • pee.tr  

      K ostatním příspěvkům snad jen tolik, žepodle mě dost záleží na věku. Osobně jsem před nějakými 10ti lety jezdil na MTB míň terénu, ale o to víc silově. Dost tím odcházely komponenty na kole. 11z kolečko bylo furt v pr… Říkali mi to i v servisech, ale zase jsem miloval kopce. Zrychloval jsem v nich, jak jsem si zrovna usmyslel. Dneska se snažím jezdit víc frekvenčně a už ty kopce nejsou co to bývalo. Ať dělám co dělám. Mám to u nás vyzkoušený na 1,3km kopci 60m převýšení, kde se každoročně jezdí časovka. Po své třicítce už se jen zhoršuju. Tajně doufám, že to ještě nějak na pár let zlomím.

      0 0
      • stip1978  

        Sám sebe s postupujícím věkem nepředjedeš. Podívej se na profi sportovce, třeba Roman Šebrle závodil dlouho, ale koncem své kariéry prostě neměl šanci udržet výkonost jakou měl jako pětadvacetiletý. Tomáš Dvořák před ním jakbysmet. S časem se nedá vyhrát, ale bojovat se každopádně musí.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Záleží kdy s tím začneš a jestli se ždímáš celé roky furt naplno. Pokud s tím začneš v dětství, můžeš mít vrchol i před třicítkou a pak jít rychle dolů. Běžný hobík, co začne rozumně a trochu víc až v dospělosti, se může dlouhé roky pozvolna zlepšovat a solidní výkonnost držet do padesátky i déle. Já měl životní formu ve 42 a mlaďochy si dával ke svačině ještě pár let, takže u hobíků to o věku až tak není :-)

          0 0
        • McBlacky  

          tj ale oni byli předtím na špici maximální formy co organismus může dosáhnout. To se nám nestane nikdy, takže se zlepšit můžeme i s věkem. Ale chce to víc trénovat na stejnou výkonnost a hlavně trénink dvacetiletého je jiný než 35ti letého. To je taky důležité si říct

          0 0
        • pee.tr  

          Vidím, že jsme na tom věkově stejně, tak víme o čem píšem. ;-) Souhlas, že věk nepředjedu, ale ač jsem si párkrát hrábnul skoro na dno, stejně si myslím, že jelikož jsem stále hobby, žádný profi manýry jsem nikdy neměl a jezdil jsem na chleba se salámem, tak by teoreticky ještě mělo jít postupovat k lepším zítřkům. Zdraví zatím drží (ťuk ťuk), tak je potřeba se rvát. Co se týče MTB maratonů, tak tam se zatím s větším ročním nájezdem naopak lepším. I když je fakt, že na závodech sprinterskýho typu už to nikdy moc lepší nebude. Ale těžko zatím můžu plně soudit, protože jezdím víc než dřív a kolo se snažím taky časem vylepšovat a odlehčovat, takže je to ne úplně průkazný.

          0 0
    • stip1978  

      Steve Prefontaine říkal, že neběhá rychleji než ostatní proto, že by byl lepší běžec, ale proto že dokáže snést víc bolesti než ostatní. Něco na tom třeba bude. Tím ale nepopírám, že fyzický limity existujou i když člověk na bolest zcela kašle.

      0 0
      • Bjerndi  

        Pre byl výjimečnej. No a když ani to nestačí, chce to tréninkové dávky alááá Emil Zátopek

        0 0
    • kali222  

      100večka pro kopce :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.