• waldi

    Zdravím,

    rád bych si nechal sestavit crossové kolo řekněme za 25t. Co se týče vidlice, řazení a kol mám vcelku jasno, ale netuším jaký rám.

    Může někdo navrhnout, co používá a je osvědčené?

    Jezdit budu po asfaltu 40%, šotolině 40%, lesní cesty 20%. Rám by měl být spíše tužší. Díky!

    0 0
    • scalar  

      Už jsem stavěl z hodně crossových rámů, takže můžu porovnávat. Z aktuální nabídky rámů, dostupných na českém trhu, bych doporučil na kvalitní crossové kolo MRX Race Elite.

      0 0
    • scalar  

      Jestli chceš, napiš mi na e-mail představu o komponentech, pokud se shodneme, můžu Ti kolo postavit.

      0 0
    • toram  

      Ahoj nechci zakládat nový vkláno.

      Chci se zeptat je tenhle rám vhodnej na „cestovní“ kolo?

      jestli to uveze mě a ještě brašny atd?:D aby mi za zatáčkou nerup nebo se nekroutil jak had. Vybíram mezi tímhle rámem http://jizdni-kola.heureka.cz/…al-4–0–2010/

      a nebo mam koupit tohle? http://www.cykloeshop.cz/…8-p-262.html

      ¨na vzhledu nezáleží..oba jsou cca za stejnou cenu. Kterej je lepší?

      0 0
      • toram  

        .

        0 0
      • Jakobo  

        Ani jedno. Pokud chces brasny i dopredu na vidlici, chce to kolo s Vckama, ty cepy jsou nutnost proti sjizdeni nosice, jinak bys jej musel tak utahnout, ze u odpruzene hrozi jeji poskozeni. Nejlepsi je stejne pevna.

        Ja jsem si kdysi koupil Trek FX 7.2 celopevnak, postupne jsem si ho prestavil, dal pevnejsi kola, lepsi osazeni, siroke plaste pro vetsi pohodli. Vyhodou te pevne vidlice jsou zavity na montaz nosice a ram je masivni, pri plnem nalozeni nevibruje, ale zase moje kolo 22.5" s blatniky a nosici ma 14,5 kg. Ja jsem vysoky, horaka mit nemuzu. Na cestovani po krajine bys mohl taky uvazovat normalni 26", pri cestovani tak nevalis a jde spis o pohodli.

        Ten Trek 7.2 bych fakt doporucil, starsi model bys sehnal levne.

        0 0
        • toram  

          Mě jde jen o rám, o těch super těžkejch „odpruženejch“ vidlicích jsem ani neuvažoval to je jasný že bych dal pevnou. jen mě zajímalo jestli jsou na to ty rámy vhodný… jinak dík za typ..

          0 0
          • Jakobo  

            A chces odpruzenou, nebo pevnou? To je totiz zasadni otazka.

            0 0
            • toram  

              Pevnou… a kolo si chci poskládat, protože na to abych ho koupil celý nemam a navíc doma by nepřežili že mam další kolo takže to musí vznikat pomalu a nenápadně.

              Vidlice pevná (ocel, hlína)

              Já shánim rám, levnej, je fuk jak bude vypadat, proto jsem se ptal kterej z nich vzít.

              26" kolo mam..jenže to jsem v rámci možností odlehčil co to šlo a je to takový na lítání prostě XC… na to abych na tom jel 300km a víc to se necejtim teda… proto chci cross..

              0 0
              • Jakobo  

                Ta kola v odkazu jsou svoji geometrii predurcene k odpruzene vidlici, pevnou bys musel sehnat v delce odpovidajici odpruzene. Dej si taky pozor na geometrii, vetsina tady tech levnych krosu je kratka, sedis na nich jak u stolu.

                Podivej se treba na ramy Kona a pak na toho Trek 7.1, 7.2 FX. Imho lepsi koupit hotove kolo a postupne vylepsovat nez koupit ram a pak rok setrit na zbytek.

                0 0
                • toram  

                  Tak toho Authora má kámoš a neni krátnej. Vidlici bych taky sehnal takovou aby byla vysoká jako odpružená. No jenže to je složitý koupit to najednou. A rok snad ne:) do července to musi bejt.. a já si ty kola radši skládam než abych kupoval celý a pak vyhodil půlku komponentů..

                  Pro mě je dost limitující cena.(tak 6k to snad to léta seženu) Nemůžu si koupit značkovej rám a pořádný komponenty. počítam že tak alivio je pro mě max jako osazení… a rám author nebo tak…

                  0 0
                  • Jakobo  

                    Tak nekupuj nic a radeji setri, mezi tim, co koupis ram a budes setrit se spousta veci zmeni, nabidka starsiho kola atp. a pak se budes mlatit do hlavy a resit, co s ramem.

                    Pri tak nizkem rozpoctu (taky jsem na tom tak kdysi byl) by bylo idealni mit znameho a nakoupit dily za velkoobchodni ceny. A hlavne sleduj bazar tady na BF. Jo, jak jsi vysoky?

                    0 0
    • Dejv0  

      Ahoj, budu se pouštět do stavby crosse s pevnou vidlí pro trošku svižnější jízdy, pravděpodobně to bude rám od Cube. Dvě otázky, má někdo zkušenost s crossy od Cube? A ta podstatnější věc, jelikož je to pro mě něco nového, chci se poradit ohledně velikosti, možnost koupě je pouze 54 cm a 58 cm. S mými 190cm jezdím na 29" fullu o velikosti 21" (vyhovuje). Bojím se, aby pro mě nebyla 54 moc malá a naopak, abych neměl na 58 cm moc zataženou sedlovku, nebo se na to u crossů nehraje? Díky za rady

      0 0
      • scalar  

        Orientuj se hlavně podle efektivní délky horní rámové trubky. Cross s pevnou vidlicí má dost jinou geometrii než 29er. Já mám třeba 29er ve velikosti 18" a cross s pevnou ve velikosti 21".

        Ne každý crossový rám je vhodný na krátkou pevnou vidlici.

        0 0
        • Dejv0  

          Díky za reakci. Když to vezmu z tohoto pohledu, tak moje 29 má efektivní délku 616 mm. Ten cross (Cube) má 54 (601mm) a 58 (611mm), obojí je tedy kratší, než moje MTB. Volil bys v tomhle případě asi 58 že? Namátkou jsem koukal na 21" u MRX a má to téměř shodnou geometrii jako Cube.

          0 0
          • Pán z Dubu  

            Také si produmej, jak vysoko vozíš úchop a jak vysoko se dostane se zvolenou vidlí a rámem.

            0 0
            • Dejv0  

              Úchop půjde určitě dolů, což je pro mne žádoucí. Když teď vozim rovná řidítka, 60mm 0° představec a 29er 120mm vidli, musí jít na crossu s pevnou a delším představcem (řekněme s malým negativem) úchop rapidně dolů. Přesněji to bohužel nemám asi jak poměřit.

              0 0
              • Pán z Dubu  

                U vidle si dohledej Axle to Crown, délku hlavové trubky rámu, kolik zabere hlavové složení a kolik vyjde drop šlapáku – porovnej tyto parametry s Tvými koly – ať představcem a podložkama pod ním nemusíš řešit extrém.

                0 0
            • scalar  

              Při stavbě se dá předpokládat vidlice s neřezaným krkem a možnost volby představce (délka, úhel, otočení), tak by tam měl být dost velký prostor.

              0 0
              • Dejv0  

                Poslední dotaz na tu velikost, pak už dám pokoj :) Lepší asi ten větší, jak píšu výše? :)

                0 0
                • Jakobo  

                  Na tvych 190 cm by mohly byt obe velikosti, ani tech 600 mm neni zrovna malo. Tezko rict, jak mas dlouhe nohy apod., chtelo by to vyzkouset na kterem se budes citit lip. U kratsiho ramu delsi predstavec treba 120 mm, u delsiho kratsi, treba 100–110 mm.

                  Ja mam 195 cm a vzal bych ten delsi, sedlovku s offsetem, 120 mm predstavec, rovne riditka 600 mm. Tak nejak to mam ted na 23" MRX. Mensi bych mit nemohl, sedi mi akorat, zatim je kolo s nejlepsi geometrii, co jsem kdy mel.

                  0 0
                • scalar  

                  Ten menší určitě ne, ber větší a délku posedu dolaď delším představcem.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.