Převoz kola vlakem, busem, letadlem? Na co si dát pozor?

21 nepřečtených
  • STxxEN

    Nazdar,

    protože jsem vášnivý cestovatel a zatím nemám auto, potřeboval bych pár tipů, co a jak s kolem při cestování. Letos jsem vyměnil svou starou 26tku a novou velkou 29tku, která se vybavením velmi liší od toho, na co jsem byl zvyklej. V plánu mám s přítelkyní letos o prázdninách projezdit balkán, v zimě zase Maroko.

    Jak převážíte kola? Mám rám 23, je to opravdu velká mrcha. Navíc mám nově kotouče a nejspíš jsou velmi náchylné na převoz…

    Jak zabalit kolo? co s brzdama? Který prostředek by jste raději volili – bus, vlak, letadlo? (když pomineme cenu). Nějaký vyzkoušený výplet na nosič? (jedeme natěžko)

    Za nějaké další rady budu jenom rád…

    0 0
    • maajkee  

      A co máš za kolo? U nějakých bývá uchycení nosiče celkem problematická věc. Jinak vlakem jsem vezl kolo několikrát a vždycky to bylo bez problémů.

      0 0
      • STxxEN  

        SUPeriora 828, samozřejmě to zkouším, tenhle víkend jsem drátoval uchyty pod sedlovkou a pohoda (150km s 15kg). Kámoš vozí dokonce nějaké objímky na rám, musím se ho zeptat, kde koupil… Ale toho bych se asi nebál…

        0 0
        • maajkee  

          Myslíš asi 829, ne? to se tady řešilo už dost a je to docela na prd. Jedině jak píšeš, něco zbastlit, ale toho bych se celkem bál.

          Ani v Superioru mi nedokázali poradit, prostě jen kupujou rámy a stavěj na tom kola, nic jinýho je nezajímá. Přitom tam jakýsi úchyty na zadní stavbě jsou, alespoň já jsem je tam měl, ale odpovídající nosič na to není.

          Uchycení nosiče pod sedlem, to už je detail, na to jsou spešl objímky, ale kam uchytit spodek nosiče, to je problém.

          0 0
          • STxxEN  

            předělal jsem si tam nosič ze starého kola a jde tam jak ušitý (chytnut 2 šroubkama na zadní stavbě rámu). je to napohodu…

            0 0
            • maajkee  

              To bych rád viděl nějaký foto, já zkoušel několik nosičů a prostě to nešlo, vždycky byl nosič moc vysoko nad zadním kolem, tudíž strašně vysoko těžiště a to je uplně na prd.

              0 0
              • STxxEN  

                Foto momentálně nepořídím, dneska jsem ho sundal, nandám až tak za měsíc…

                jina fuga je tam docela rázná, je to 6cm nad pláštěm, ale na strým biku jsou to 4cm a odjel jsem s tím Itálii-Dolní Dvořiště na pohodu…

                Nejedu lámat rekordy, takže s tím víc jak 60 nepojedu, se mnou bude slabší polovička. Myslíš, že mi ty 2 cm tolik uškodí? Při velikosti toho bajku?

                0 0
                • maajkee  

                  Jestli to je jen 6cm, tak bych to fakt rád viděl na fotce a takovej nosič by byl pak výhra pro dost lidí se stejným problémem, já dostal nosič nejníž tak 15cm nad zadní kolo.

                  0 0
                  • Twister  

                    Jezdíš na BMX 20? Nezávodní rámy maj obvykle připravený otvory v patkách. A nosič vychází těsně nad zadní kolo. U 29 bych se spíš bál, že se tam nevejde…

                    0 0
                    • maajkee  

                      Ale vždyť vůbec nevíš jak to na tom supu vypadá ;) tyhle rámy právě otvory v patkách nemaj, to je ten problém, ale maj ty otvory asi 10 cm nad patkama v zadní stavbě.

                      0 0
                      • Twister  

                        To je divný, normální Sportarsenal ti tam nešel? Řekl bych, že posunutím těch montážních otvorů chtěl výrobce kompenzovat větší kolo, baj voko by to tak mělo odpovídat rozdílu 26/29…

                        0 0
                      • PepikRapik  

                        Ja mam klasickej SA nosic a bez problemu. Momentalne ho nemam namontovanej, abych ho premeril, ale mel jsem ho prichycenej v otvorech na ramu a nahore pomoci objimek, ktery se k nemu dodavaj.

                        0 0
                  • STxxEN  

                    Tak jsi mě přemluvil… namontoval jsem to trochu provizorně.

                    1. foto celá zadní stavba
                    2. foto Ikea při měření
                    3. foto kroužek dráteníků (provizorní uchycení)
                    0 0
                    • maajkee  

                      Aha, tak s tímhle bych teda nikam nejel :)

                      Ten nosič je nějakej malej, strašně krátkej, nějakej atyp, každopádně stabilně to teda vůbec nevypadá.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        je to na houno s tim nosicem na supa…uz abych to zacal pomalu taky nejak resit:(

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Pár kovových objímek na stahování hadic a není co řešit, ne? :)

                          0 0
                      • STxxEN  

                        vypadá nevypadá, to je mi vcelku jsedno. Zkoušeli jsme na tom hupsat, pode mnou se neprobořil (80kg). Najeto toho už má dost, vozím na něm 2×SportArsenal 508 a 1× 599. co si víc přát?

                        0 0
    • petrun  

      U vlaku si dej pozor na výluky. Pokud si to neověříš, stane se ti to samé co mně. Předloni při cestě z Brna do Českých Budějovic byla výluka v nejakém vidlákovu u Jihlavy. Cestující nahnali do starých nevětraných Karos a kolo skončilo naležato, nezajištěné, neobalené v špinavém kufru Karosy. Byl to sice jen zimák ale podřený byl docela fest.

      0 0
      • STxxEN  

        Stalo se mi to stejné loni o prázdninách, na mým kole ale už žádnej škrábanec nevadil… Ale i tak jsem si vydupal jet v dodávce (co tam byla na balíky) a pohlídat všechny 4 kola, co jsme vezli. Takže se nic vážnějšího neodehrálo, dokonce bych aj řekl, že to měli dobře vyřešené.

        0 0
      • jIrI___  

        To jsi měl ještě dobré, mě při výluce kolo odmítli busem přepravit úplně, musel si to odšlapat na kole po svých.

        0 0
    • hribik A1  

      tak dneska som trebárs takto stál na konci jedného vlaku v poslednom vagóne, ktorého zadné dvere sa samovoľne otvárali, tak som ich musel celú cestu držať lebo ináč by hajtra skončila na koľajnicoch a ja hneď po nej..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.