Přeskakující řetěz na nejmenším 10. pastorku

44 nepřečtených
  • revee

    Ahoj, prosím o radu s mým problémem. Horské kolo – převody 2×10. Jezdím v poměru asi tak 80% silnice/cyklos­tezky, 20% terén. Silnici drtím hodně na těžko a jezdím rychle. Ročně najedu někde v rozmezí 2000–2800 km a sjedu tak 2–3 řetězy a jednu kazetu. Koncem července začal přeskakovat řetěz na nejmenším 10. pastorku … což u mě většinou značí začíná být řetěz KO. Prostě při záběru se ozve rána a šlápnu jakoby naprázdno. Bez záběru se kliky protočí část otáčky naprázdno. Výměna řetězu ale nepomohla, vyměnila se kazeta a byl klid (i když byla měněná na jaře před sezónou, což bylo divný). Minulý týden jsem vypral řetěz, nově namazal …ale začal zase skákat na nejmenším kolečku. Podle měrky bych neřekl že by byl úplně vytahanej, ale i tak jsem jej vyměnil ...... ale nepomohlo to, skákalo to dál. Vyměnil jsem kazetu (i když to bylo divný, měla za sebou 2 měsíce jízdy, běžně mě vydrží rok) … ale skáče to dál (????). Co teď? Myslíte, že by mohl být třeba ořech KO? Je to možné? Doteď stačilo vyměnit řetěz, maximálně kazetu a byl klid. Ale teď ani jedno ani druhé nepomohlo :(

    A ještě dotaz k tomu – když bylo kolo nové, tak jsem měnil řetěz asi tak 2× do roka, letos tam mám už 4.řetěz … ale nájezdy mám ročně ± stále stejný ...... nemohly by být navíc sjetý i zuby na klikách? Najeto to má tak odhadem do 10 000 km (viz foto).

    0 0
    • novas752  

      Může být nastavením přehazky, může být seřízením nebo opotřebením zadního náboje resp. volnoběžky.

      Měnit kazetu po ani ne 3000km je nejspíš celkem zbytečné, na jedné kazetě se tímto stylem da bez provlémů najet hodně pres 10 000. Výměna problém zdanlivě vyřeší ale tipuju že je to celou dobu něčím jiným.

      1 0
    • makimaki  

      Patka prehazka. Třeba.

      0 0
    • makimaki  

      Patka prehazky. Třeba.

      0 0
    • revee  

      To je pravda, to mě nenapadlo, to bych mohl ještě zkusit – patku mám novou náhradní/záložní, tak ji zkusím namontovat a uvidíme, co to udělá.

      0 0
      • oddie  

        Patku je třeba především srovnat, když už. To, že je nějaká nová nemusí nutně znamenat, že bude rovně. U nejmenšího pastorku se ale stejně nejvíc projeví, zda na něj jde řetěz rovně, tzn. jestli je správně doraz.

        1 0
      • Vilém  

        To je furt dokola. Nova patka, neznamena rovna patka.

        2 0
    • MatS  

      Zbyly mi na desítkovou Shimano kazetu dva nejmenší pastorky. Pokud sjizdis hlavně ty, tak není potřeba měnit celou kazetu. Mám po dvou z každého a jsou mi k ničemu, tak je levně přenechám. Když tak napiš SZ.

      0 0
    • va-bo  

      Potrebne pastorky 11, 13, 15 z na Shimano 10s se daji koupit samostatne. Cena za kus kolem 100,–.

      0 0
    • va-bo  

      Jeste doplnim, muze byt spatne prehazovacka a nebo to preskakuje na prevodnicich -'jak pisi kolehove vyse. Ohnuta patka by spis zavinila nepresne razeni na nejmensich nebo nejvetsich pastorcich.

      0 0
    • va-bo  

      Jestli to dela jen na nejmensim pastorku, tak je chyba nejspis tam

      0 0
    • revee  

      Díky všem za nápady:

      Pocitově to vypadá tak, jako kdyby se při maximálním záběru nejmenší kolečko na ořechu „protočilo“ … proto jsem se ptal, jestli to může být opotřebeným ořechem.

      • rada zkusit patku – zkusím, ale osobně si myslím, že to asi problém nebude, protože řazení jde jak po másle. Posledně, když to mělo tento problém, tak se vyměnila jen kazeta a jezdilo to OK.
      • zkusit doraz přehazovačky – je tím myšleno, jestli to nepadá za 10. kolečko? Podle mě je OK, pokud by řetěz padl za nejmenší kolečko, tak tam už toho místa moc není, určitě by to nechalo nějaké šrámy na rámu u rychloupínáku ne? Ale nic tam není.

      Pokud je tím myšleno, jestli nepadá na 9. kolečko ..... pak nevím, proč doteď bylo řešením výměna kazety. To by to přece dělalo na nové kazetě taky, ne?

      ..... je divné, že tenhle stále stejný problém za ty roky vždy vyřešila výměna kazety, tak jsem si myslel, že je to opotřebením nejmenšího kolečka .....teď ale výměna nepomohla. Jediné, co bylo teď jinak, bylo to, že posledně kazetu měnil servis – protože já jsem při výměně kazety dotáhl kazetu tak, že už jsem ji sám nedokázal povolit :) . Včera jsem měnil kazetu zase já (ale nemám momentový klíč, tak jsem to utáhl tak nějak od oka, ale ne zas moc). Nemůže to být třeba málo dotažený? Ale mám strach to dotáhnout zase víc na bejka, rád bych to příště zase povolil sám a nemusel s tím zase letět do servisu.

      …jinak díky za nabídky, jsem si teď posledně koupil 2 řetězy, novou kazetu a i 5 náhradních nejmenších koleček navíc do zásoby na příště, takže díly mám, nepotřebuji ;)

      0 0
    • revee  

      Tak večerní aktualizace na základě vašich rad ...... povolil jsem doraz přehazovačky na nemenším pastorku a povolil jsem jej na maximum (mezi šroubem a zarážkou přehazovačky je už viditelná mezera, takže teoreticky by měl už řetěz padat z kazety dolů)). Řetěz na nejmenším pastorku nemá tendenci padat. Nyní už dokážu jet z kopce i po rovině na nejtěžší převod s minimální silou záběru (což před tím nebylo možné vůbec), možná i se středně silným záběrem. Při maximálním záběru se ozve zase ta rána a kliky se lehce pootočí … tak jak to dělalo před tím. Mám pocit, jakoby se při zařazené rychlosti na 1. nejmenším pastorku měl řetěz dostávat na 2. pastorek a pak zase hned padnout zpátky na 1. pastorek ..... proto se bez záběru kliky za jízdy jakoby volně protočí, při velkém záběru to vše jde natvrdo (z 1. na 2. a hned zpátky na 1.) … proto ta rána.

      Podle mě by to chtělo dostat přehazovačku ještě o kousek od náboje ven … ale už to nejde, šroub je povolený na max, bovden je už volný. Nevím, jestli to jde ještě někde nějak nastavit, nerad bych si s tím moc sám hrál a totálně to rozhodil.

      Přehazovačka je Shimano Deore RD-M610 RD-M610

      0 0
      • Esi  

        Ohnuta patka jak už tady asi 10× padlo a proto ta prehazovacka nezvládne plnohodnotné zařadit nejmenší pastorek. Jestli obvykle jezdíš na nejtěžší převod tak vy to možná chtělo větší převodník

        0 0
        • revee  

          Vážně o tom přemýšlím – myslím že místo současného 38T by tam měl pasovat 42 zubý. Předpokládám, že to bude obnášet delší řetěz (resp nebudu zkracovat současný, který zkracuju mám pocit že o 2 články), posun přesmykače nahoru, dopnutí lanka a seřízení a mělo by to jet.

          42T

          0 0
          • MatS  

            Když ti teď nestačí 38z, co budeš jednou dělat při přechodu třeba na 1×12? Nauč se šlapat frekvenčně a ušetříš za kazety/pastor­ky/řetězy a případný přechod na 1×12 nebude tak složitý.

            Já jezdil donedávna 10s 3×10 s největším 40z převodníkem a poslední měsíce jsem se snažil fakt šlapat frekvenčně. A teď na 1×12 nemám problém.

            2 0
            • revee  

              Přechod na 1×12 neplánuju – i když pro někoho jiného to jistě je výhoda, pro mě asi ne, mě 2×10 vyhovuje, vyhovuje mi ten rozsah pomalý terén, rychlá silnice. Ale asi bych rád kolo ještě „zrychlil“, nohy na to mám, což by 42T talíř vyřešil. Šlapat víc frekvenčně, tu radu jsem už dostal, snažím se, ale na některých úsecích které rád jezdím už to víc nejde, protože při nejtěžším převodu mám rychlost přes 45 km/h a to už motám nohama jako blázen a vyhazuje mě to ze sedla...... jsem odchovanec silničního kola, rád jezdím rychle :) . Kombinaci nejlehčího převodu (nejmenší talíř/největší kolečko) jsem mám pocit snad ani nikdy nevyužil (druhý nejlehčí převod snad už ano). Takže 42T talíř bude asi můj zimní upgrade.

              0 0
              • MlokCZ  

                Převod 38/10 na 29" při 45km/h → 86ot./min. Píeše, že jsi odchovanec silničního kola, tak bych očekával, že budeš umět aspoň trochu šlapat. Neutočit 86ot./min je tedy opravdu už extrém špatného šlapání.

                To by vážně chtělo se naučit aspoň trochu šlapat, pořiď si na pár měsíců válce…

                0 0
                • oddie  

                  V prvním příspěvku je popis i fotky, tudíž i celkem jasné, co na tom kole má a že to skutečně není pastorek 10z, takže ten příklad je dost mimo.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Vzal jsem to špatně dle nadpisu (a jak jsem byl už dole ve vlákně, tak jsem to četl dokonce jen z adresního řádku, takže tam ani nebylo vidět, že za tou desítkou je tečka). On byl myšlen jen nejmenší pastorek, ne 10z.

                    Tak to pak bude 11z. a tím se to posouvá na 94ot./min. To už není tak málo, ale pořád by neměl být žádný problém to utočit při aspoň trochu slušném šlapání.

                    0 0
                    • revee  

                      Ano, v nerychlejší kombinaci to je 38 / 11z. Nášlapy mám. Ale psal jsem těch 45 km/h orientačně, pokud bych se dostal třeba 55 km/h, tak mě kadence vychází na 115 ..... nevím co je takový nějaký normální strop nebo běžná hodnota třeba profi cyklistů.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Běžně na biku šlapeš při 50km/h+? Jaký to má smysl? Když zalehneš a šlapat nebudeš, tak budeš rychlejší…

                        A jestli chceš pohodlně bez námahy zrychlit v rychlých sjezdech mimo terén, tak si pořiď teleskop, to tě zrychlí více než větší převodník. A do terénu se bude hodit taky.

                        0 0
                • Espen  

                  Asi jezdí bez nášlapů a to pak máš pocit, že tě to při vyšší frekvenci vykopává. Lidi v keckách točí znatelně nižší frekvenci.

                  0 0
                  • MatS  

                    Hlavně se snaží z MTB udělat silničku, což je nesmysl. Ten Gravel by byl pro něj asi lepší.

                    0 0
                    • Esi  

                      Oni tohle brzo zatrhnou výrobci, kromě úplných lowend supermarketovych vraku za chvíli nekoupiš XC kolo jinak mez 1×12 :-( kdyby to bylo alespoň 1×13 aby nebyl tak hrozivý skok mezi 2 nejvetsima pastorkama

                      0 0
          • Esi  

            Jen pozor ze pokud tam das 42z velký převodník tak malý bude muset mít alespoň 26 aby to nějak řadilo, u 2×10 je maximální doporučený rozdíl 14 zubů. Já mám 38/22 a funguje to, ideální to určitě není, ale já malou placku zase tak často nepoužívám.

            0 0
            • revee  

              současné kliky jsou 38/24 ..... takže 42/24 by to mohlo jít, ne? Nebo opravdu 42/26? Ty 2 zuby budou opravdu poznat? Já ten malý tác některé vyjížďky vůbec neřadím, opravdu jen terén a blbé stoupání, jinak jezdím jen na velký.

              0 0
              • Esi  

                Tak ono to už budou proti doporučení MS 4 zuby nad maximum, těžko říct vyzkoušíš a pokud to nepůjde objednáš větší malou placku a přijde o nejlehčí převod

                0 0
              • oddie  

                Standard je 36/22, 38/24 a 40/28. Pokud budeš dávat dokonce 42, tak bych k němu nic jiného než 28 nedával.

                0 0
                • Esi  

                  Mám vyzkoušeno 38/22 a funguje to v pohodě, ale jak jsem psal je to mimo rozsah doporučený Shimano. Ten schod je celkem velký když přehodiš na malou placku tak musíš vzadu o 2 dolů aby jsi měl jen o jeden převod lehčí. Funguje to řetěz nepadá. Mít ten rozdíl ještě o 2 zuby větší do toho už bych teda nešel, těžko říct jestli už by ten řetěz na malou placku nedrhnul o přesmykač

                  0 0
                  • oddie  

                    Já přemýšlím, co hodím na Epica, ale myslím, že mi bude stačit 36z velká, tak pak by to bylo jednoduché. Spíš přemýšlím o 21z malé :)

                    0 0
                    • Esi  

                      Mě by ve výsledku 36z velká stačila, 2 nejmenší pastorky vzadu řadím opravdu malo a nejtěžší výjimečně několikrát za sezónu, jsem chcipak vic než 36km/h po rovině neútočím déle než par set metru a na to převod 38/11 není stejne potřeba :-)

                      0 0
                      • oddie  

                        Asi to tak udělám, původně jsem koketoval s trojtácem :) ale 36/21 bude stačit. Ještě někde musím tedy vyloudit ty 21z převodníky, asi u Gebhardta

                        0 0
      • Jáchym 1  

        Nemáš na druhým pastorku křivý zub?

        Fotku by to chtělo s pozicí šaltru(horní kladky) pod kazetou.

        0 0
        • revee  

          zub křivý není – to je asi nějaká špína nebo špatný odlesk na té fotce

          0 0
      • pepek  

        A nenamotává se řetěz na převodníku? Ty zuby na to skoro vypadají. (Když to pak spadne, tak to dá ránu a může to přeskočit vzadu.)

        0 0
      • KRoser  

        Jestli jsi schopen doma sundat kazetu, tak se mrkni jestli nemáš pod největším pastorkem nějakou podložku (někdy jsou potřeba použít) a již jsem viděl, že podložka byla tam i kde neměla poslední pastorek potom neseděl na těle volnoběžky a matka byla dotažena jen na jeden závit takže se poslední pastorek prostě protáčel jak to dělá tobě.

        0 0
    • jenda95  

      uz sice asi smerujete k reseni, ale podobne chovani jsem videl, kdyz byl nejmensi pastorek spatne nasazeny, tj pootoceny tak, ze ten nejvetsi ‚zub‘ nebyl v nejvetsi dire na orechu. U posledniho pastorku to fakt jde, samozrejme ze se potom netoci rovne a retez skace.

      0 0
      • revee  

        i to zkontroluju ...... ale myslel jsem si, že nasadit to jde jen do jedinné možné polohy. Tak uvidíme. Patku jsem ještě neměnil/nekon­trolovat.

        0 0
        • jenda95  

          Ono to spatne nasadit ‚nejde‘ – samozrejme, ze velky zub na kazete do male diry na orechu nedas, ale jak je to posledni pastorek, tak kazeta jde nejak utahnout i kdyz maly pastorek jenom sedi na kraji orechu. Pochopitelne se potom netoci rovne a vlni se – jde poznat, kdyz jenom zatocis kazetou.

          0 0
    • tomasz70  

      Holka měla podobný problém a nakonec nebyl problém ani v patce, ktera byla srovnana řetěz vyměnen a strilejici pastorek nahrazen novým. Výměna převodníku vše vyřešila. Zkus a uvidíš. Není to takové finanční vydání a budeš mít jasno.

      0 0
    • revee  

      tak včerejší vyjížďka po práci byla OK … ani jednou to neustřelilo, a to jsem šlapal opravdu na max. Jedinné do čeho jsem nešel, byl záběr ve stoji. Takže tajně doufám, že si to sedlo. Pokud ano, tak řešením bylo tedy povolení šroubu přehazovačky na max.

      Jinak jsem zkusil i max kadenci po rovině – vytáhnu max 49 km/h a rychleji už točit nohama nedokážu …takže kliky asi měnit nebudu (to bych to musel změnit obě placky na 42/28 abych dodržel ten rozestup 14 zubů …asi se na to hraní vykašlu a nechám to tak jak to je).

      0 0
    • KKKarelll  

      Občas to dělá pastorek, někdy unavená pružina v kloubu hazky. U starých hazek se dá pružina napnout YouTube.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.