Povinnost jezdit po stezce pro chodce a cyklisty

131 nepřečtených
  • RoadMan

    Ahoj! Chci se Vás zeptat na Váš názor, na povinnost jezdit po stezce pro chodce a cyklisty, která vede souběžně se silnicí. V zákoně č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích se v § 57 odst. 1 uvádí : „Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít.“ Doslovně vzato se zde nic neuvádí o stezce pro chodce a cyklisty, ale je zde uvedena přímo stezka pro cyklisty. Že se nejedná o jednu a tu samu věc podle mne dokládá i různé dopravní značení těchto stezek. O co se mi jedná a proč to píšu. Ve Vyškově je taková stezka pro chodce a cyklisty vybudována z centra směr Prostějov (pro Ty, kdo to tu znají) Napojuji se na ni zhurba v její půlce tzn. čeká mě po ní asi 400–500m. Během této jízdy celkem 5×!! protínám silnici a musím tak 5× dávat přednost a 5× křížím svoji cestu s případnými automobily. Samotné vyústění na silnici není nijak vyřešeno a jelikož jde o úsek, kde auta mohou odbočovat v poměrně vysoké rychlosti je toto místo opět docela nebezpečné. Po této stezce se dost často pohybují „neslyšící“ důchodci,pobíhající psíci a psi apod. jízda po této stezce je více utrpením než projížďkou (na silničním kole zcela určitě). Dlouhou dobu jsem tuto stezku ignoroval a jezdil oněch 400m bez jediného křížení, vyhýbání, uhýbání po krajnici silnice – ostatně jako pak dalších 25km do Prostějova. Město Vyškov (a PČR) se ovšem rozhodlo si zde hlídkami MP (a PČR) vynucovat jízdu právě po zmíněné stezce pro chodce a cyklisty (sám jsem dostal pokutu). Proto se ptám – mají oporu v zákoně?? Jak by případně dle Vás dopadla argumentace zmiňovanýcm paragrafem, kde se výslovně uvádí mimo jiné pouze povinnost využít cyklostezku?? Děkuji za Vaše reakce, komentáře. Prosím o pokud možno věcnou debatu držící se problému zmiňovaného paragrafu a ne o debatu nad prospěšnosti,bez­pečností stezek jako takových apod. Dík všem.

    0 0
    • vinca  

      Já si myslím , že máte pravdu. proč jste s pokutou tedy souhlasil ? Já bych se domáhal přestupkového řízení .

      0 0
      • RoadMan  

        Protože na toto ustanovení mě upozornil až kamarád a to už jsem tu pokutu zaplatil. (neznalost zákona mě neomlouvá, ale zase si říkám, že zákon by měli především znát i strážníci a policisté a nevybírat pokuty za něco, co v zákoně uvedeno není)

        0 0
        • Ondry  

          chtěl jsem se zeptat kolik jsi musel zaplatit, já slyšel že to může být až do 2tisíc, jako bonus sebou na švih nevozím občanku takže vůbec netuším jak se to pak řeší

          0 0
          • RoadMan  

            Dostal jsem 100 Kč – žádná pálka. Ale jezdím tudy pravidelně – to by se prodražilo :-)) navíc to byla fakt spodní hranice určitě je možnost dát i vyšší pokutu – to by mě už jako štvalo mnohem víc. Občanku jsem s sebou taky neměl – jsem jim řekl, že ji mám ofocenou v podsedlovce (aspoň nějaká identifikace) a ve vnitřku přilby že mám jméno,adresu a kontaktní telefon, kdyby se mi něco stalo. Jako mam v plánu, že jak je tam uvidím, tak se jich poptám. Snad se hned nevrhnou právě na občanku a případně výbavu kola – jako světla mám, ale třeba odrazky do silničních pedálů fakt nenarvu..

            0 0
            • felix.org  

              Mít občanku u sebe není povinnost.

              0 0
              • blaf  

                pokud jsi vzdaleny vice nez xy km od trvaleho bydliste tak musis mit obcanku (mozna obecne neco co te identifikuje, ridicak?) u sebe, aby ses mohl identifikovat pri kontrole

                0 0
                • newbie  

                  ne-e. když budou chtít prudit, můžou tě čapnout s košem v teplákách u popelnice a předvést ke zjištění totožnosti :-) (za předpokladu, že v těch teplákách nemáš doklad)

                  0 0
                • karliner  

                  co to je za kravinu :-)))

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Myslim že povinost je mít jí s sebou. Nebo myslíš, že je uspokojíš když jim řekneš-„já jsem Felix.org, z boží vůle král“? Nebo Pavel? Tak tě čapnou za šos a dorvou tě na služebnu.

                0 0
                • Blade  

                  Máš povinnost mít (vlastnit) OP, ale ne mít ho u sebe.

                  0 0
                  • newbie  

                    tak. bohužel máš zároveň povinnost na vyzvání prokázat orgánovi totožnost…

                    0 0
                    • miloso  

                      OP nemusíš mať u seba a čo sa týka totožnosti, tak povieš svoje meno a na oddelení si to overia (tam ťa medzitým predvedú). Stále platí, že OP nemusíš mať u seba, mynimálne u nás na SK.

                      0 0
                    • Blade  

                      Ale ne nutně pomocí OP.

                      0 0
                      • newbie  

                        jasně… totožnost je jméno příjmení datum narození trvalé bydliště… stačí (měl by stačit) jakýkoliv doklad (kombinace dokladů), z kterého to jde zjistit. v případě, že nejsou, se riskuje předvedení (na služebnu) za účelem zjištění

                        0 0
                      • kolombo  

                        No, prokázat totožnost nemusíš nutně pomocí OP. Klidně můžeš zvolit nějaký komplikovanější způsob, než mít sebou občanku :-)

                        0 0
                    • karliner  

                      Zji3ťovat totožnost může jen na základě určitých skutečností (pokud jsi svědkem trestného činu, podobný hledané osobě atd.), nemůže to udělat jen tak z plezíru.

                      0 0
                      • newbie  

                        teoreticky ano, v praxi je to ustanovení na h***o, protože prudící orgán prostě prohlásí, že odpovídáš popisu hledané nebo pohřešované osoby

                        0 0
                        • karliner  

                          To je pravda.

                          0 0
                        • stip1978  

                          Potom ale musí znát konkrétní popis konkrétní pohřešované, nebo hledané osoby. Pokud ho z hlavy nevysype, nebo řekne jméno někoho hledaného, kdo má 170cm a je mu okolo 20let a ty máš dva metry a je ti šedesát, tak má ten policista teoreticky vzato problém se zneužitím pravomoci veřejného činitele.

                          0 0
                • Tomahomo  

                  Tak tu reakci dám třeba na tebe. Zde máte právní rozbor. OP u sebe mít nemusíš, totožnost můžeš prokázat i jiným dokladem, pak záleží na závažnosti situace jestli to bude policajtovi stačit či tě vezme na služebnu. Rozhodně tě ale za to, že jej nemáš u sebe nemůže sankcionovat.

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    A když nemám vůbec nic? Několikrát mě zastavili policajti, že nejedu po stezce a ani jednou jsem neměl vůbec žádný doklad. Ani jednou jim to nevadilo a stačilo jim říct pouze jméno, adresa a rodné číslo. Stejně tak jsem si mohl cokoliv vymyslet a nic by se nestalo, protože mě nikam netahali, a ani jednou jsem nedostal žádnou pokutu… pouze domluva…

                    0 0
                    • fousac  

                      Totožností jsou jméno a příjmení, datum narození a trvalý pobyt. V závislosti na tom, jak je závažný důvod zjišťování těchto údajů, provádí se kontrola a ověřování s určitou spolehlivostí. Totožnost se má za prokázanou, jsou-li všechny výše uvedené údaje spolehlivě zjištěny.

                      0 0
                    • Tomahomo  

                      Já tedy nejsem právník, ale IMHO, pokud nemáš žádný doklad tak jim sdělíš svou totožnost ústně,a pak záleží na nich, jestli jim to postačí a pustí tě, nebo tě odvedou na služebnu kde si to zjistí – jako to udělali se mnou. Nicméně podstatné je, že tě nemůžou sankcionovat za to, že jej nemáš U SEBE.

                      0 0
                    • stip1978  

                      Totožnost lze prokázat i svědectvím třetí osoby. Takto si můžete s kámošem prokázat totožnost i navzájem a nemít u sebe žádný doklad. Prostě záleží na závažnosti důvodu ztotožňování, který ale posuzuje policista.

                      0 0
                • ClAyD  

                  Jmenuji se Tomáš Jedno :D

                  0 0
            • Ondry  

              Tak to je dobrá finta s tou přilbou, ale zároveň je to trochu děsivý že se připravuješ na nejhorší.

              Nám v autoškole říkali, že nemá cenu moc držkovat na policajty ikdyž víš, že máš nárok. Například policajti tě prej nemají co zastavovat pokud nemají důvod a když na ně začneš dělat chytrýho tak oni si vždycky něco najdou. Stejně tak by to mohlo být s kolem a řekně te mi někdo že máte plně vybavenou jednici.

              0 0
              • RoadMan  

                ty údaje tam mám od té doby co jezdím.. a zatím jsem je potřeboval jen jednou právě u tohoto incidentu.. a doufám, že nikdy nebudou muset být nápomocny k mojí identifikaci po nějakém karambolu.. no ale když už tak aspoň budou vědět komu ta hlava patřila :-))

                0 0
              • -vasek-2  

                Je rozdíl mezi PČR a obecní policií. Obecní policie smí zastavit řidiče pouze při podezření ze spáchání přestupku. Policie České republiky smí vždy. I jako namátkovou kontrolu. Jen si teď nejsem jistý jestli se jedná o všechny řidiče nebo pouze řidiče motorových vozidel..

                0 0
                • fousac  

                  vesnicka policie te nesmi zvazit, jestlis neprekrocil povolenou tonaz… ;)

                  0 0
    • hony007  

      Obrať se na ombudsmana, ten řeší pochybení veřejných orgánů. A i kdyby to do jeho pravomoci nespadalo, tak ti poradí, co s tím.

      0 0
    • RendyD  

      Sloučená stezka pro cyklisty a pro chodce. Já bych neslovíčkařil, samozřejmě z logiky věci je jasné, že platí pro toto ustanovení stejná povinnost. Ale správní řízení příště klidně zkus, bych se nedivil, že v tomto čubčinci uspěješ.

      0 0
      • RomanH  

        No tak to pekne dekuju. Predstav si, ze jedes na silnicce, a oni tam udelaji vedle stezku ze zamkove dlazby pro chodce a cyklisty, viz treba Cebin (okreska mezi Cebinem a Drasovem, cca 500 metru, pak se to opet napojuje na puvodni silnici).

        0 0
        • Blade  

          To je cyklostezka? Sem si nikdy nevsiml a to tama po silnici jezdim co chvíla:)

          0 0
          • RomanH  

            jj :-) a dokonce osvetlena (jestli uz teda nevymlatili vsechny svetla)

            0 0
        • JSt  

          beru to, jak pise rendy, ale co bych to byl za cloveka, kdybych si obcas nezaporusoval, ze? ;-)

          0 0
          • RomanH  

            Jak je videt, tak nastesti nema pravdu, viz. Glum Na druhou stranu, kapnes na vola, budes timto argumentovat, a on te sejme na odrazkach ve vypletu.

            0 0
            • RendyD  

              Možná nemám pravdu na Praze (čemuž se nedivím, čubčinec v ČR přece v Práglu vzniká), u nás pravdu mám a náš SO se na to kouká stejně… Pokud nebude vítězit selský rozum nad potřebou českých vychcánků najít na všem nějakou nuanci, které se dá zneužít, pak budiž… Když vidím třeba rozhodnutí soudů, která jsou často naprosto rozdílná, tak se vlastně není čemu divit…

              0 0
              • Glum  

                Zákon musí být napsán naprosto jednoznačně, aby se maximálně omezil několikerý výklad. Pokud zákonodárce užije terminus technicus „stezka pro cyklisty“, pak by to mělo znamenat tu „stezku pro cyklisty“, která je definovaná v jiné vyhlášce. Tedy ne „stezka pro chodce a cyklisty“ či „cyklotrasa“ nebo „stezka pro osly“.

                Pokud by zákonodárce napsal „stezka pro cyklisty“ a myslel tím obecně všechny ty barevný chodníčky, hlavně aby se nám nepletli ti kolisti pod auto, pak by to bylo špatně. Věřím ale, že to chyba není: dokládají to na mnoha místech paralelně vedoucí a značená stezka pro chodce a cyklisty na chodníku a piktogramy pro cyklisty na vozovce.

                0 0
                • RoadMan  

                  Jsem téhož názoru.. škoda, že jsem to ustanovení neznal na podzim, bych s nimi o tom alespoň diskutoval.. a navíc nemyslím si, že je to nějaké „vychcánkovství“ a argumentace selským rozumem?? Ano jsem pro, ale ten mi právě velí jet po silnici a ne odbočkami prošpikovém „chodníku“

                  0 0
                • RendyD  

                  Nevím, jestli je to daný češtinou, ale tady i když je ustanovení napsáno vyčerpávajícím způsobem, je stejně vykládáno různě… V místech, kde jsou stezky sporně zbudované bych spíš tlačil na zastupitele a radní, ať zjednají nápravu, než se snažil dělat voly z polišů.

                  0 0
                  • RomanH  

                    Promin, ale tohle je hodne naivni. Ty stezky postavili na spouste mist ne kvuli cyklistum, ale dotacim. Myslis si, ze to ted zase rozeberou, nebo sundaji znacku ? To by byli sami proti sobe.

                    0 0
                  • karliner  

                    Z polišů většinou ani nikdo voly dělat nemusí. Hlavně z těch městskejch a obecních…

                    0 0
    • JakeF  

      Když už to tady je, jak to je s tou novou vyhláškou, že člověk nemusí jet po cyklostezce kvůli vysoké rychlosti a sportovnímu charakteru jízdy, nebo jak to tam bylo?

      0 0
      • RendyD  

        Ten návrh neprošel, zrovna koukám před sebou na 361 s komentem a píšou to tu.

        0 0
        • JakeF  

          Hmm, paráda… Už vidim, jak mi vypisujou pokutu, protože jsem se na 1km dlouhým, přehledným úseku nechtěl motat mezi inlajnistama z blízkýho městečka. A když se pokusím jim to vysvětlit, tak mi napálej další za chybějící odrazky, vidím to úplně živě :D.

          0 0
          • RendyD  

            Si to úplně přivoláváš..:-D

            0 0
          • RoadMan  

            jako ale přesně tak to je.. navíc v tomto úseku není jediná světelná křižovatka, 200 je 50kmh a zbylých 200m silnice kolem stezky je 70kmh protože je to tam fakt přehledné je tam i docela slušná silnice s obstojnou krajnicí takže nehrozí ani žádné kličkování, vyhýbání se výmolům apod. A jen tak na okraj nehoda cyklisty a automobilu se loni stala právě v místě, kde stezka protíná odbočku z hlavní silnice.. Já osobně argumentoval tím, že po 500m stějně nebudu mít jinou volbu než silnici a že po ní pojedu třeba právě až do toho Prostějova.. ne, město tady tu stezku udělalo a chce, aby se využívala..

            0 0
          • Ondry  

            asi záleží na koho narazíš, když jsme jednou jeli v balíku a foukal bočák tak jsme byli roztáhlí od jednoho kraje až skoro do druhýho pruhu tak na nás policajti jen houkly jestli jsme normální a pokračovali, jinak snad na každé vyjížďce s balíkem by se dalo pár tisíc přivydělat

            0 0
            • RoadMan  

              taky bohužel hodně záleží jestli se neblíží konec měsíce a v notýsku je málo čárek.. to se to pak musí dohánět..

              0 0
          • fousek  

            Snad by si jim nezastavoval?

            0 0
            • JakeF  

              Mezi Žebrákem a Točníkem jim není moc kam ujet ;-).

              0 0
              • karliner  

                No jo *****, tam je nová „cyklostezka“. Je jasný, že ti budikničemové ze žebrácké obecní policie tam budou mózovat každou chvíli…

                0 0
              • fousek  

                Tam ja jezdim zadem, i na punkovy jsem to jel. Tam je to hodne prisny. Na kole se tam ted da jet po 3 cestach:-) teda pokud tam nehlidkujou cajti.

                0 0
                • karliner  

                  Na žiletce ale jinudy neprojedeš. Anebo projedeš, ale musíš mít lepení.

                  0 0
      • Ondry  

        Když pojedeš z domu na trénink vedle cyklostezky a policajtům můžeš jen mávat, ale až se budeš plazit prošitej zpátky tak oni na tebe budou mávat plácačkou, že nejedeš se to nedá nazvat sportovním charakterem :)

        0 0
    • fousac  

      no jak se to vezme…

      zakon se bavi o „stezce pro cyklisty“, coz neni „stezka pro chodce a cyklisty“

      ale znacka C 8a „Stezka pro cyklisty“ i C 9a „Stezka pro chodce a cyklisty“ udava povinnost takto oznacene stezky nebo pruhu pouzit cyklistum i chodcum…

      a ted babo rad..

      kazdopadne priste bud drsnak a az te nekdy zase zastavi, tak nic nevis a organ (krome veci jako ze se musi chovat zdvorile a jednat s tebou s uctou) ti mj. musi pekne povypravet ceho a na zaklade jakych pravnich predpisu si se dopustil, vsechno nechas zaprotokolovat… coz nejspis neudela, protoze to nevi, a ty ho posles domu s tim, ze mas zasadni pochybnosti o jeho zpusobilosti k vykonu sluzby… ;)

      (jo to se to radi…)

      0 0
      • Ondry  

        tak na to bych měl malý koule

        0 0
      • RoadMan  

        tak tak.. jenže to se vždycky člověk nejdřív snaží se domluvit „normálně“ a čeká, že orgán poví – tak si dávejte pozor ať Vás něco nesrazí a popřeje hodně šťastných kilometrů.. ha.. také jsem od známého u PČR dostal pár rad jak postupovat např. pánové mně se zdá, že jste pod vlivem alkoholu, nepijete ve službě tak náhodou?? :-) (a údajně by měli zavolat svého nadřízeného a ten jim dát fouknout :-) ale to už jsme v boji občan X policista a co si budeme nalhávat – kdo chce psa bít hůl si vždycky najde..

        0 0
        • RendyD  

          To jsou pohádky ovčí babičky… Nechápu, jak Ti takovou pitomost mohl radit…:-)

          0 0
          • RoadMan  

            nevím.. nezjišťoval jsem dál, jestli je to použitelné.. ale jak píše Ondry – ani já bych na to neměl :-))

            0 0
        • fousac  

          tak narknout poldy z chlastu uz je imho docela vostry…

          ale stejne uklada (napr. sluzebni) zakon policajtovi nejaky povinnosti, ktery by proste mel dodrzovat, zvlast kdyz ma hlidat dodrzovani zakonu..

          a ty mas pravo se ohradit, pokud budes mit podezreni, ze to tak neni…

          0 0
          • RoadMan  

            je to ostré to uznávám.. ale přece musí být pamatováno i na to, když mě zastaví PČR a chlapci se mi budou zdát až moc rozjaření :-)) a ta možnost tu je taky.. jsou to jenom lidi.. beru to, že říct to střízlivýmu policajtovi je docela vrchol drzosti, ale tak na druhou stranu – co je vybírání pokut za něco, co třeba (a o tom je ta diskuze) ani nemá oporu v zákoně??

            0 0
            • fousac  

              prislusnik ma porad povinnost ti sdelit, co si spachal a na zaklade jakych pravnich predpisu…

              anebo kdyz uz se s nim budes dohadovat, tak muzes nadhodit, ze by mel zohlednit mj. zavaznost prestupku, zpusob jeho spachani a nasledky, okolnosti, za nichz byl prestupek spachan, miru zavineni, pohutky, a take osobu pachatele…

              (dyk ja sem jenom nevinej cyklista a nechtel sem tam lekat duchodce s pejskama na ty stezce)

              no a pak udelas smutny psi oci a pripomenes, ze prestupky v blokovem rizeni se vlastne daji resit napomenutim, slibis, ze uz to neudelas a hura pryc…

              (p.s. nejsem si jistej, jak moc to plati i pro mestaky, obavam se ze tam to bude trochu jinak…)

              0 0
              • RoadMan  

                j j souhlasím, akorát pak záleží na koho člověk narazí.. a tohle nechci riskovat, takže chci mít jasno jak to s tou cyklostezkou a stezkou pro pěší a cyklisty je.. navíc bych mu nerad sliboval něco co nesplním :-)) že už to nikdy neudělám..

                0 0
                • fousac  

                  tak logicky (haha)

                  zákon o provozu na pozemních komunikacích

                  §4 Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen c) řídit se světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály, dopravními značkami, dopravními zařízeními a zařízeními pro provozní informace

                  a dopravní značka č. C 9a „Stezka pro chodce a cyklisty“ stanoví příkaz pro chodce a cyklisty užít v daném směru takto označenou stezku. Chodci a cyklisté se nesmějí navzájem ohrozit.

                  ale protoze to neni v zakone primo zmineno, stejne reseni bude zaviset na zlovuli konkretniho organa…

                  to je asi podobne, ze clovek muze mit pocit, ze smi telefonovat pres handsfree

                  (Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.)

                  ale pritom je telefonovani (koureni, svaceni, stelovani radia apod. ) jednoznacne zakazany

                  (Řidič je povinen věnovat se plně řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích.)

                  0 0
                  • fousek  

                    Ted me tak napada. Stezka pro cyklisty a chodce je vetsinou jen na jedne strane silnice a vetsinou znacka ze zacina cyklostezka je jen na te strane kde je cyklostezka. Takze pokud jedu v protismeru tak na tu cyklostezku nemusim, protoze v tom smeru neni oznacena?

                    0 0
                    • kolombo  

                      Ona má, většinou, značky z obou stran.

                      V Liberci je teď novinka, chodník má, vedle holčičky s úchylem, dodatkovou tabulku cyklistům jízda povolena. Ale, nejsou tam snížené obrubníky a uprostřed jsou sloupy. Jsem ale toho názoru, že takhle to povinné není.

                      Myslím, že na takhle pojaté cyklostezky je jediný recept, uspořádat petici cyklistů za její zrušení nebo za úpravu předností tak, aby nebylo nutné zastavovat.

                      0 0
                      • karliner  

                        Pokud by z toho koukaly nějaký prachy, věřím, že by se toho tvůj kámoš singltrek chopil.

                        0 0
                      • fousek  

                        Pribram a Beroun jsem si jich nevsim, ale mozna ze tam jsou.

                        0 0
                      • RoadMan  

                        úprava přednosti by byla fajn.. ALE bylo by to možná ještě horší, protože so mi bude platné když budu ležet pod autem a poslední slova co hlesnu budou – měl jsem přece přednost.. prostě stezka pro pěší a cyklisty co je takhle prošpikovaná odbočkami je na nic.. jenže ono se to dobře prodává – v roce xy jsme zbudovali cyklostezku hurááá vše pro cyklistiku.. navíc mnou zmiňovaná stezka v úseku ve kterém jezdím (jsem nucen jezdit) není nic jiného než chodník se značkami..

                        0 0
          • Tomahomo  

            Divil by ses, ale mně se přesně tohle stalo. Vracel sem se z vyjížďky a na kraji města sem jel po cestě vedle které vedla cyklostezka(do té doby sem o ní nevěděl). Těsně před křižovatkou mne předjeli policajti, něco na mě houkali z okýnka a za křižovatkou zastavili. Tam si mě odchytili. Jeden tlustý těsně před důchodem, druhého si nepamatuju, na mě začal „řvát“ jakto, že nejedu po stezce atd. Tak sem mu vysvětlil, že o ní nevím. Následně chtěl občanku kterou sem neměl. Tušil sem, že ji mít nemusím, ale moc sem se s ním nechtěl hádat. Naložili mě i s kolem do auta a dovezli na služebnu k nádraží(už je zrušená) a tam si zjišťovali totožnost.

            Už přesně nevím co mně řekl když mě pouštěl ale bylo to bez pokuty. Legrační na tom ale bylo, že jsem z něj, už venku když mě zastavili a hulákal na mě, cítil chlast. A na ten mám dost vyvinutý čich. Samozřejmě, že jsem s tím nic nedělal, i když sem měl chvilku nutkání zavolat na 158 a nahlásit to.

            Stalo se v Přerově, 1.6.2008, cca 30 min. před setměním.

            0 0
      • Glum  

        To jo, ale příkazová značka stezky pro chodce a cyklisty mi nepřikazuje, pokud jedu po jiné komunikaci, tj. po silnici. Z té mne na tu stezku vyženou jedině umístěním zákazové značky pro cyklisty.

        0 0
        • Nikovlas  

          To mě taky zajímá – ty značky myslím nebývají na silnici, ale až na vjezdu na stezku. Jako účastník silničního provozu se přeci mám řídit dopravním značením na komunikaci, po které se pohybuju – co na tom, že jsou nějaké značky za odbočkou?

          0 0
    • JSt  

      myslim, ze je to jednoduchy. mels jet po cyklostezce. ;-)

      0 0
    • KAPLIS  

      Tady ty rádoby cyklostezky nenávidím. To dělají a vymýšlejí lidi co v životě na kole nejeli a vozí si zadek v autíčku a běda, jestli je někdo bude omezovat. Někdy mám chuť udělat video o tom jak se po nich jezdí. To že vprostřed cyklo pruhu trčí značky, to že v nich jsou zaparkovaná auta, zmíněný přechod co 50m, úzké pruhy v místech, kde se pohybuje hodně chodců a milión dalších super vychytávek. Jedna rada pro ty co narazí na značku Cyklisto sesedni z kola. Musí se dodržet. A to tak, že u značky s kola sesednete a pak můžete zase nasednou. Kdo to projede, říká si o malér :-).

      0 0
      • fousek  

        Takze pred znackou sesednu a 1m za znackou nasednu?

        0 0
        • KAPLIS  

          Přesně tak. Značka neříká nic jiného. Jestli máš jít třeba 5 kroků nebo až domů. Nic takového. Jen sesedni z kola. To ale musíš udělat, jinak tě můžou pokutovat.

          0 0
          • fousek  

            Tak to je dobra ochcavka, skoro jak vozili Harlejari prilby, na operce sedadla.

            0 0
          • RoadMan  

            a tohle se mi taky líbí :-)) a je to pravda.. sedni z kola.. ok.. jinak s příspěvkem výše naprostý souhlas..

            0 0
          • KAPLIS  

            U nás byla ta značka před mostem pro pěší a shodou okolností jsme se o tom bavily s dopravákem tak jsem věděl co a jak, když na mostě číhal měšťák. A protože jsem ho viděl, tak jsem zákonnou povinnost splnil a jel dál po prázdném směrem k němu (jak jsem se těšil). A taky že jo! Stop! Blablabla tady je zákaz! Kde :-). No sranda. Setřel jsem ho. Naštěstí už ta značka zmizela.

            0 0
            • fousek  

              A nahradi ji zakaz vjezdu a bude hotovo. Ona znacka sesedni z kola je skoro duplicitni k zakazu vjezdu. Akoratze u zakazu vjezdu je jasny kde konci a kde zacina

              0 0
              • KAPLIS  

                Myslím, že nenahradí. Je to už pár let a to místo není tak exponované, aby to bylo nutné. Jeden ústupek cyklistům

                0 0
            • Martin  

              stejná metodika jako „průjezd zakázán“? :D

              0 0
      • fousac  

        jo, presne takhle se to deje… nekdo placnes nejakou blbost, ostatni se toho chytnou a pak se divime, jak to tu vypada…

        nedejbobe, kdyz to projde mediama, ktery maj neskutecnej patent na zkomoleni a vytrzeni z kontextu cehokoliv…

        tak pro poradek, opravdu nikde o zadnym metru nepisou…

        Jiný příkaz (č. C 14a)

        značka ukládá jiný příkaz než ten, který je možno uložit jinou značkou; příkaz je vyjádřen nápisem na značce, například „Cyklisto, sesedni z kola“

        Konec jiného příkazu (č. C 14b)

        značka ukončuje platnost značky č. C 14a

        0 0
        • Tomahomo  

          Tak tak… Máňa říkala, že její kolegyně z práce manžel slyšel v hospodě jak nějaký chlap povídal, že jeho švagrová co dělá na ministerstvu říkala, že kdysi slyšela…

          0 0
        • Blade  

          Cyklisto, nasedni na kolo? :)

          0 0
    • Pavel  

      Je to velmi jednoduché, smíšenou stezku pro chodce a cyklisty NENÍ cyklista povinnen použít. Vyplývá to jednoznačně ze znění citovaného § 57 odst. 1. Stezka pro cyklisty je označena jinou značkou (C 8a „Stezka pro cyklisty“), zde se jedná o C 9a „Stezka pro chodce a cyklisty“.

      0 0
      • fousac  

        která ""stanoví příkaz pro chodce a cyklisty užít v daném směru takto označenou stezku. Chodci a cyklisté se nesmějí navzájem ohrozit. Jiným účastníkům provozu je užití stezky zakázáno.""

        0 0
        • karliner  

          Po přelouskání celého vlákna mám v hlavě úplně stejný zmatek jako na začátku :-)

          0 0
          • Martin  

            nejsi sám

            0 0
          • fousac  

            to je jasny… taky se polovina zakonu pise, aby se nekdo sikovne nakapsoval a tu druhou vymejsli plzensky rychlokvasky…

            to by chtelo fakulty vypalit, pravniky postrilet, profesory co je ucili nahnat na galeje a vyskrtat ze zakonu tak 2 miliony paragrafu… pak by se mozna dalo existovat…

            0 0
        • RoadMan  

          něco zkusím – jsem se díval, že na stránkách Ministerstva dopravy mají něco jako zelenou linku a je tam i mail, tak se zkusím zeptat, jaký je jejich výklad tohoto paragrafu. Za optání nic nedám.

          0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Taky mam cestou do prace na ziletce stezku pro cylisty paralelne se silnici(Ujezd-Kolodeje). Maj ji pojistenou zakazem vjezdu cyklistu na sinici. Je panelova.

      0 0
      • fousek  

        Tak panelka je neprijemna i na horsim fullu. Na silnicce je to o duse a rafky.

        0 0
      • black.horse  

        no fuj, znám a je to hnus:-/ každopádně ťuk ťuk, zatím jsem to projel vždy bez potíží (policajty jsem tam potkal jen jednou v autě a nic)

        0 0
    • Glum  

      Tvoje argumentace je přesná. Řešil jsem to samé v Praze již 4× (Podbaba, Podolí, 2× Vyšehradský tunel). Třikrát uspěl s argumentací u policistů, jednou jsem odmítl platit pokutu a šel do přestupkového řízení, kde jsem použil stejnou argumentaci – tedy povinná je stezka pro cyklisty (značka tuším 8a), zatímco stezka pro chodce a cyklisty je volitelná. A uspěl jsem i tu. To, že je volitelná, dokládá značení komunikací leckde (příklad Praha – Podbaba), kde je zřízena stezka pro chodce a cyklisty zcela souběžná se silnicí, a přesto jsou na silnici na semaforech předřazené zóny s piktogramy kola pro ty cyklisty, kteří stezku nezvolili.

      Povinná je stezka pro cyklisty (ta je naštěstí málokde, šťavnatá je ta, kterou zmiňuje o kousek výše Hroch) a samostatný jízdní pruh.

      Nechci být z principu kverulant, ale zvlášť na silničním kole je leckterá stezka na hranici sjízdnosti, v sezóně s bruslaři, pejsky a dětmi pak skoro adrenalinový zážitek.

      0 0
    • marco  

      Teda doufám že jezdíš po silnici a né po té zkorumpované cyklostezce za kterou sbalily naši místostarostové pěkné provize. Nechápu tu výstavbu, nikdo jim tam nejezdí. Já kolem DDM neviděl směrem k Shell jediného cyklistu a to stejné kolem Hané za Tyršovku k lisovnám plastů.

      OK někteří lidi jedoucí z průmyslové zony Sochorova po té cyklo stezce jedou.

      0 0
      • RoadMan  

        tak před 14 dny jsem jel od Brna a u benzinek jsem se napojil na tu stezku a jako 2× mě málem sestřelili lidi co si zrovna vyváželi popelnice, 1× z branky vyběhnul pes. Kolem magnumu pak dva kočárky vedle sebe viděly mě ty ženské jak dlouho a kdybych to na horáku nevzal do trávy tak byl karambol, ale nee stezka je bezpečná a to nej.. a přitom je to není nic jiného než chodník s novým povrchem. Peníze co to stálo jsem si raději ani nezjišťoval. Stezka na Sochorce je dobrá pro lidi co jedou ráno v 6 z nebo do práce a je hustý provoz do průmyslové zóny – o tom vůbec žádná to je tam určitě bezpečnější, ale nechápu proč třeba v létě 8 večer kdy je provoz už daleko menší mě bude kdokoli nutit tam jezdit. Jo pokud to bude v zákoně tak ani půl slova podrobím se jen si poťukám na čelo, ale když to tam není.. fakt bych je tam rád potkal a přeptám se na to.. pže jít se otravovat na město a ptát se tam v ÚŘEDNÍ HODINY se mi fakt nechce.. to jdu raději jezdit :-)

        0 0
    • xshreck  

      Rádoby stezky, kde jsou obrubníky, vyústěné komunkace atd zásadně nepoužívám. Radši silnici, za chvíli by člověk byl vydrnkaný…

      Stejně tak obcházím např na naší cyklo kolem baťova kanálu tak, že přejedu násyp k mostu a nepodjíždím mostek, kde je cesta :)

      po cyklo jezdím vždy hlavně tam, kde je zákaz cyklistů na silnici.

      Ale to co se tu psalo mi zní tak, že tam, kde je značka jen pro cyklisty, bych asi měl použít, ostatní ne. Tak třeba to někdy užiju :)

      0 0
      • RoadMan  

        kolem baťova kanálu jsem jel zatím jen jednou.. tam ty podjezdy mostků jsou dost o hubu.. ale už si nepamatuji jestli je tam cedule sesedni nebo veď kolo?? Každopádně to přejíždění přes násyp na silničce asi nepřipadá moc v úvahu :-)

        0 0
    • Prtko.cz  

      Na 99% stezek nejsou cedulky kam vedou a když nevím kam vede,(tím pádem nevím kam jedu) tak po ní prostě nejedu to je má výmluva a vždy to prošlo.

      0 0
      • RendyD  

        +1:-)

        0 0
      • xshreck  

        pravda. A nejvíc mě dostanou prázdné žluté cedulky cyklo, ještě jsem nepřišel na to, co si pod tím představit

        0 0
    • Lukecz  

      Řešil sem to s PČR naštěstí jenom jednou. Argumentoval sem tím, že sem dle zákona řidič a mám se plně věnovat řízení. Na silnici nebyl zákaz a já nemám co čumět po okolí jestli tam náhodou není stezka. Příslušník řekl ok, pochválil kolo, já mu popřál pěkný den a jelo se dál :)

      0 0
      • Blade  

        Dobrej způsob :)

        0 0
      • Tomahomo  

        To je přesně to co si vždycky říkám – jak mám „čuchat“, že tam nějaká cyklostezka je? Pokud je „zákaz vjezdu cyklistů“ pak je to jasné, ale hledat značku cyklostezky někde 10m od cesty?!?

        0 0
        • RendyD  

          U nás je lepší „špek“…

          Značka stezka pro cyklisty asi 10 metrů před jejím začátkem, po dvou metrech přechod pro chodce a metr za ním křižovatka, která samozřejmě úsek dopravního značení ruší. Ani po roce, co jsem na to upozornil žádná změna.

          0 0
          • RomanH  

            Vidis, a kus vyse radis apelovat na zastupitele ;-) Chce to opravdu rozum na obou stranach a jednat slusne. To mas jako s jednosmerkou. Jsem moc rad, rad, ze to neni oficielne dovoleno, ale tolerovano (cyklista si alespon da vetsi pozor). Jednou me v ni v Brne chytili policajti. Rikal jsem jim, ze tama jedu schvalne, abych se v tom provozu nemotal po Krenove. Poslali me na chodnik a rekli, at jedu opatrne :-) Takze v tomto pripade palec nahoru.

            0 0
    • Cavendish  

      Takže až pojedu po silnici vedle které je cyklostezka a zastaví mě policajt,co mu mám teda povědět aby mě nechal být?

      0 0
      • AsiJura  

        Že jako řidič se věnuješ plně řízení a dopravnímu značení, a tak nemáš čas hledět po okolí kde je ztrzka, když před sebou nemáš zákazovou značku cyklistům vjezd zakázán, a taky že nepojedeš na ceklostezku o které nevíš kam vede.

        0 0
    • nimha  

      Když už jsme u toho, jak se stavíte k značce zákaz vjezdu cyklistů?

      Mě to konkrétně prudí v bejvalým vojenským pásmu v Ralsku (nyní obora Židlov), kde se po určité době rozhoupali takhle skrouhnout vícero silnic. Tvrdí, že prý aby se nerušila zvěř, no ale pěsky nebo třeba na koloběžce :-) tam můžete. Kromě toho tam běžně jezdí lesnické i zemědělské stroje. A kdo si zaplatí za odstřel zvěře, může si k posedu jet třeba na motorce (mimo cestu a do tzv. klidové zóny)… prostě Vojenské lesy ČR… :-(

      Většinou tam jedu tak, že kdybych tam nějakýho lesáka potkal, tak seskočím a je ze mě chodec a budu tvrdit, že to tlačím… je i nějakej jinej fígl? Třeba jako že jedete na kole jako na koloběžce nebo tak něco?

      0 0
      • Martin  

        zákazovou značku ruší první křižovatka, ne? tak za první křižovatkou nasedneš a jedeš dál :) a kolo se dá velice pohodlně tlačit… elegantní fuckoff :)

        0 0
        • nimha  

          To je dobrý. :-)

          Pro tenhle případ to ale nepomůže… tam žádná křižovatka není.

          0 0
          • Martin  

            určitě tam je nějaké křížení cest, ne? :)

            0 0
            • nimha  

              No, je tam vždy nějaká cesta, na začátku zákaz a pak je až po x km konec cesty. V jednom případě by se to snad dalo – zákaz a po cca 100m odbočka (křižovatka).

              Blbý ale je, že tam mají i různě na cedulích napsáno, že zákaz jízdy na kolech mimo vyzančené cesty.

              Otázka taky je co dělat, když mě zastaví nějaký lesáci z Vojenských lesů. Můžou vůbec? Nebo musí zavolat policii?

              0 0
              • stip1978  

                Policie, Obecní policie, nebo i tzv. myslivecká stráž )musí se ti prokázat průkazem, protože nemají uniformu). Ti mají statut veřejných činitelů. To že je zakázáno jezdit na kole mimo cesty tam nemusejí mít ani napsáno, zakazuje to lesní zákon. Cyklista tlačící kolo je chodec. Musí kráčet, kolo nesmí nést jeho hmotnost. Z tohoto pohledu je myslím možné, tlačit kolo i lesem mimo cestu. Tzn. mohl jsi na tu cestu dojít i lesem a značku vůbec nevidět. Pak jsi nemohl spáchat přestupek.

                0 0
                • nimha  

                  No, já tam v lese pochopitelně nejezdím. Jenom po silnici. Jenže i to se tam už cca na 80% silnic dneska nesmí.

                  Sice to byly silnice, kde se proháněly tanky, ale nyní je „velký zájem o chudáky zvířata, aby měla klid“, takže i kolo je tam najednou strašná ekologická zátěž… .-(

                  Mezi náma – uzavřeli to, aby si tam mohli v klidu střílet a pronajímat odstřel papalášům a to pod záminkou ochrany zvěře. Chápu, že když se jim tam bude projiždět po silnici hromada cyklistů denně, takže pak se jim tam bude blbě lovit. Viz. třeba je tam jedna louka s krmelcem a třema posedama okolo…

                  .-(

                  0 0
              • RoadMan  

                Já jezdím do vojenskýho prostoru. A teď to tam hlídají snad ještě víc než za komunistů. Takže mám vyřízenou propustku – ale ta je jen na sběr lesních plodů :-)) a tak jsem vyrazil na horáku se projet po jejich cestách – v VP Dědice jsou pěkné kostkové cesty vedoucí lesem (v klidu žádné střelby se nekonaly, ani nejezdím po cílovkách) a zastavila mě lesní stráž. Borec se tvářil, že jde na jisto a že budu mít průšvih. No ale ukázal jsem mu OP, povolenku tak ji studoval a prý – ale tady máte uvedeno povolení ke sběru lesních plodin! No však jo.. právě jedu na maliny :-)) tak mi řekl, že si nemám vymýšlet, že je mu jasné, že jdu jezdit a tak jsem mu jen zopakoval, že jsem mu nemohl říct, že jdu jezdit, pže povolenku mám ke sběru lesních plodů a jel jsem.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  pro maliny jsi kdy? v lednu? :o)

                  0 0
                  • karliner  

                    Mno, je někde zákonem stanovené, kdy se na maliny smí jezdit a kdy ne, případně kolik malin musíš nasbírat, když máš povolenku?

                    0 0
                  • RoadMan  

                    no ono je blbé, že tu povolenku na sběr lesních plodů dávají pouze na období duben – říjen :-( a co hůř pouze na víkendy pátek od 15.00 do neděle.. takže zrovna když se chci projet třeba v úterý tak mám i v létě smůlu.. a nebo bych musel riskovat, že by někdo vyžadoval vyloženě ten víkend..

                    0 0
      • RomanH  

        Pokud se nepletu, tak si tam mohou umistit co chteji, ale nesmis jen do NP a NPR (mimo ofiko povolene cesty pro kolo). Pokud to teda jeste neni soukrome vlastnictvi – do lesu musi umoznit vstup, ale nikoli vjezd.

        0 0
        • nimha  

          Soukromé vlastnictví je dneska asi všechno, i když zde jde o státní podník… jinak jde o oboru, kde je možno omezit i vstup. To jsou 2 výjimky – obora a lesní školka. Ovšem ta obora má 500ha je dělaná z bejvalýho tankodromu a tankový střelnice, kde je i spousta silnici, takže se 100%ním uzavřením by samozřejmě neobstáli.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.