• Petr Piškula

    Zdravím,

    mám problém se svým zadním nábojem. Ořech na těžších převodech tahá za kazetu, což povoluje řetěz popř. roztáčí kliky. Jedná se o volnoběžku (nebo jak se říká tomu mechanismu, který zajišťuje chod pouze jedním směrem) typu PAWL 3 (foto) na náboji DT SWISS Spline, zkoušel jsem to rozebrat, vyčistit, namazat nejdříve vazelínou, když to nepomohlo, zkusil jsem vydělat pružinku a ty tři dílky a ještě jednou vyčistit a namazat hustším olejem, je to trochu lepší, ale stále to tahá dost. Ložiska se zdají být v pořádku.

    Nevíte, co by ještě mohlo pomoct?

    Děkuji za odpovědi

    0 0
    • Vilém  

      Nebeha ti prachovka nasucho.

      0 0
    • Hnoj  

      Zdeformovaný váleček mezi ložiskem ořechu a náboje.

      0 0
    • Radus  

      Na ořech je speciální vazelína a ještě to může způsobit těsnění ořechu na ose . Nebo přetažené ložisko. Těžko říct když to nemám v ruce .

      0 0
    • Petr Piškula  

      Tak jsem přišel na jednu asi zásadní věc, když roztočím kazetu při uvolněném rychloupínáku, klade to minimální odpor, ale jakmile ho dotáhnu, točí se s tím těžko. Co to znamená? Nějaké z ložisek?

      0 0
      • novas752  

        Buď a nebo rozpláclý kroužek na ose mezi nábou a ořechem. Když ořech sundáš, nemá zevnitř po obvodu ošoupaný elox?

        0 0
        • Petr Piškula  

          Má a kroužek je lehce rozpláclý, nebo spíše na jeho konci je ostrá hrana směrem ven. Dá se to někde sehnat?

          0 0
    • Dzany  

      Kup nový ořech, bude tě to stát sice peníze, ale budeš mi po problemu. Měl jsem něco podobného. Kdy mi to tahalo řetěz, dokonce i kliky se samy točily. Ve finále jsem ořech úplně seřval a kupoval nový.

      0 0
    • Petr Piškula  

      ŘEŠENÍ:

      Problém byl skutečně v distančním válečku mezi ložisky ořechu a náboje (spacer). Byl trochu zploštělý asi moc silným přitahováním osy. To zapříčilo drhnutí mezi ořechem a válečkem u těsnění. Vyřešit se to dá dvěma zkůsoby:

      1. Koupit nový spacer

      2)Improvizovat :)

      Já jsem zvolil druhou možnost, protože jsem měl v plánu vyjížďku. Prostor, který chyběl po zploštění spaceru jsem vyplnil tak, že jsem si z tvrdého papíru vyrobil kroužky stejného průměru jako má spacer a nasadil je na osu, čímž jsem nasimuloval originální velikost spaceru a tudíž už nic nedře.

      Díky všem za odpovědi!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.