Nova vzduchova vidlice pro 42kg zenske vahy

282 nepřečtených
  • Sandrushe

    prisla zima a s ni i cas, kdy konecne vynovim, vylepsim a zuslechtim sveho bajka vice k obrazu svemu :-P a s tim souvisi prave jedna z otazek, a to: jakou novou vidlici. Mam dva typy a to www.ivelo.cz/…vidlice/rst/?… a nebo www.ivelo.cz/…vidlice/rst/?… , pricemz Titan Air se mi zamlouva vice, jelikoz ma vyssi zdvih a sirsi vnitrni nohy, protoze budu montovat (teda ne ja, ale dvorni technik :D ) kotoucovky. Mate s tim nekdo zkusenosti? Nebo s necim jinym, lepsim, ale ne o moc drazsim? Chtela bych se vejit do 6K a pritom aby to byla vzduchova vidlice. a je to na bika tohoto www.superior.cz/…en/bike.html?… , akorat lonsky model v cervene barve, tak kdyz jsem u toho designu, bila vidlice by na tom dle me vypadala moc dobre :) ale predevsim mi jde o funkcnost. predem diky

    0 0
    • MlokCZ  

      Na takovou váhu pokud má ta vidlice slušně žehlit jedině upravenou vidlici od Milana. Myslím, že tady nebude dobře fungovat žádná vidlice v originálním stavu (možná Vanilla, ale asi ani ta ne, protože i nejměkčí pružina bude moc tvrdá) a do 6tis. už určitě ne.

      Konkrétně bych tedy vzal upraveného Epicona (nebo netuším, jestli se neobjevila nějaká další nová vhodná vidlice na úpravu, ale to se teď asi stejně ještě těžko bude vědět).

      0 0
      • MlokCZ  

        A pokud by vadila váha u Epicona a chtěla si trošku připlatit, tak upraveného Axona.

        0 0
        • v POHODÌ klokan  

          A Axon má lepší charakteristiky než Epicon, nebo je jenom lehčí?

          0 0
        • Mutant Marana  

          Pane vsevedouci zacinate byt s reklamou na „Milana“ a vubec radoby znaleckymi vyplody ponekud trapny. Ach jo, jste tak chytry, az je mi vas lito a nemyslim si to jen ja.

          0 0
          • Pijer  

            Opravdu přínosná rada

            0 0
          • max78  

            Radeji bych privital konstruktivni polemiku s nazorem Mloka nez prispevek tohoto druhu. Zkus, prosim, objasnit svuj postoj.

            0 0
          • MlokCZ  

            Další takový, který na BF nenapsal jediný přínosný příspěvek, ale zato má samé, které dotazujícím hrozně pomohou. Pokud máš něco k věci, tak to napiš a klidně se mnou nesouhlas.

            0 0
          • kubad  

            Nevím proč se navážíš do někoho kdo má pravdu. Mlokův názor můžu jen potvrdit

            0 0
          • Twister  

            A máš Ty snad nějaký lepší typ?

            0 0
          • milan1  

            Rád bych tady dal jedno srovnání.

            Mutant zde od 23.10.2007 stačil přispět těmito skvosty.

            „To je taky napad, kupovat tenhle kus… Pro me urcite RMX! Hezci kyvku neznam… A samozrejme pri jizde horekopcom bych pouzil… 16 let a 120Kg? to je asi nekde chyba ne? Co takhle nezrat? no von ma Mlocek evidentni problemy i jinak. Chudinka nase prechytrala… ja minulej tejden dohral Bioshock a ted litam v Crysis. Jsou tam super mutanti, je to parada, grafika taky ujde, doporucuju.“

            Mutantova úroveň je zcela zřejmá, a dost odpudivá buď se jedná o štěk a nebo o evidentní napadání. Do Mloka, jak je vidět se pustil již podruhé.

            Každý ví, že udělat takovýhle seznam u Mloka nejde, je toho spousta a vše je podloženo zkušeností a napadání není jeho styl.Proč tedy přijde reakce takto hloupá a proč nikoho nepopudí tak, že Mutanta neodkáže do patřičných mezí? To budeme jenom sledovat, jak hloupost a zakompexovanost se bude beztrestně navážet do zkušeností?

            Takže mladý a zakomplexovaný Mutante, zkus se pokusit někdy o něco kaldného a ukaž taky čemu, kromě hraní her asi rozumíš, možná, tě potom nebudou popouzet všichni o mnoho zkušenější než ty. A třeba zmoudříš a rád si vyslechneš jejich postřehy a rady.

            0 0
            • KubaBajk  

              Milane,tak teď jsi u mě zabodoval! Tak výstižně napsanou pravdu jsem dlouho nečetl! Výborně! :-)

              0 0
              • Hejdik  

                Mluví mi z duše ten člověk :-)

                0 0
              • milan1  

                Tohle není má první reakce na takovéhle podivíny ale u mnoha stejných to vede k mé obzvláštní oblibě u nich a vadí jim, že prý vychovávám. Snažím se ukázat opravdovou sprostotu, která tady vládne a které si málokdo všimně. Myslím, že každý tady vidí jeden úlet, který je zde zaměřen na Mloka ale to, že dotyčný je jím doslova posedlý a reaguje na něj již podruhé, to si všimne málokdo. Málokdo, kromě Mloka, který ho později může počastovat stejnou reakcí, protože už pohár přeteče. Všímejte si těch nenápadných pošťuchovačů, co nic neřeší, začalo se to tu jimi jenom hemžit. Právě tenhle styl znechucuje lidi něco řešit.

                0 0
                • KubaBajk  

                  Je jich tu hodně a díky nim se thread o vidlicích mění na thread plný sraček.

                  0 0
                  • milan1  

                    Je jich tady právě hodně, protože si připadají, že se jim tady daří. Tyhle Vaše reakce mě těší, směřujte je ale příště sami, vždy tam, kde se komplexáci snaží tvořit svůj styl. Jak vidíš, tak veleslušné zdejší reakce na Mutatnta, kterému je zde klidně promito doslova drzé napadání to ho normálně těžko zbrzdí.

                    0 0
            • JMT  

              hele, super prispevek :-D konecne si dokazal co je v tobe ! jen tak dal !

              0 0
            • krhac1  

              Dobrý,výstižný a platný na vícero.....;-))

              0 0
            • jecnak  

              Snad to bude mit smysl, ono totiz nekteri mistni dobraci cekaji jen na nejakou podobnou reakci, aby mohli zacit diskutovat nad tim, ze na to maji pravo a ze maji pravdu a ze a ze a ze. Asi maji hodne casu a netusi co si s nim pocit.

              0 0
              • krhac1  

                Přidat práce a na chujoviny nebude čas.:o)

                0 0
              • milan1  

                Vím, k čemu to vede, je to nakonc kázání o demokratickém přístupu a jiné vznešené pravdy a ideály, které dotyčným v jejich očích dovolí jakékoliv sprostoty. Tyhle děcka jako Mutant znají spoustu svých práv ale ty jsou ve skutečnosti lidsky dost pokřivená. Způsob oslovování Mloka by v reálném rozhovoru těžko prošel a byl by směšný, jak nezkušený a neznalý se postaví před někoho s kým se nemůže rovnat a vmete mu hned urážky a potom by ho začal ve skupině stejně postižených poučovat o demokratických principech, ovšem velmi ěpatně pochopených, to je prostě zdejší realita. Není ovšem od věci je takhle vytáhnout na světlo a třeba i popsat, jak směšné by bylo v reálu jejich chování.

                0 0
                • jecnak  

                  To jiste, na druhou stranu narazky nekterych lidi celkem chapu, byt nejsou predneseny slusne. Treba mne by zajimalo, jak to je s reklamou na B-F na www.tuning-test.cz/.. Dodnes si myslim, ze by bylo slusne si tu reklamu zde proste koupit. Mne osobne to uz dlouhou dobu nejak zvlast v zaludku nelezi. Na druhou stranu to povazuju za legitimni dotaz. Treba smysluplnou odpovedi odradis mnohe „prudice“.

                  Omlouvam se pokud tu reklamu mas, ci mel jsi ji zde nejakou vyznamne dlouhou dobu. Veskerou grafiku na BF mam blokovanou.

                  0 0
                  • milan1  

                    Dostáváme se na tenký led, v prostředí, kde jsou urážky snad cestou k placené reklamě mě neoslovují a psal jsem to už dávno.

                    0 0
                    • jecnak  

                      A proto dobre volme slova a formluace. Tak by to jiste byt nemelo a i kdyz tomu tak je, zabyvat se tim neminim neb na to se neptam. Presto vsechno by mne ale zajimala odpoved na muj dotaz.

                      0 0
                      • milan1  

                        Odpověď je pořád stejná a jestli mě tady opravdu potvrdíš, že sprostota zde používaná byla cílená s potřebou zplatit prostor, tak mě prosím tebe ještě dodej seznam takto píšících nicků se stejným záměrem. Je to opravdu silné podezření. Právě pro tohle jsem dlouho neměl ve svém nicku ani adresu na své stránky, dal jsem je tam jedině na pořádání v některém ze zdejších threadů. Kdykoliv, když dám zde odkaz na své stránky má to smysl, protože opakovat stále tytéž vysvětlení, která jsou komplexně popsána jinde mi přijde nesmyslné. Vše tohle si můžeš ověřit v historii. Mé stránky dosud nepřekypovaly jakoukoliv nabídkou ale přednostně se věnují vysvětlování. Vše tohle je volně k ověření.

                        0 0
                        • jecnak  

                          Nevim, ja to nesleduji, nemam na to cas ani chut, ale obcas mi to z tonu jejich prispevku tak prijde. Netvrdim ze by meli vyslovene nejaky takovy zajem, ale spis treba zavidi nebo jsi nekde urazil jejich jesitnost nebo tak neco, nevim, nedokazu posoudit. Mne osobne nemit tu reklamu a poukazovat ze delam tohle a tohle taky neprijde uplne v pohode, ale na druhou stranu to dokazu pochopit. A vysvetlovat rozdil mezi tlumeni a pruzenim, citlivosti a necitlivosti, tuhosti a tvrdosti po 155 by umorilo i prislovecneho vola. Diky za odpoved.

                          0 0
                          • milan1  

                            Ona se tady celkem pravidelně vytváří dost divná společnost, která brání jakémukoliv vysvětlování a právě proto jsem takové základy ohledně vidlic shrnul na svých stránkách. Do vysvětlování pletoucí si tuhost vidlice a odpružení se zde zrovna nehrnu, tam by měli zasahovat pokročilí a měli by ulehčit práci s neustálým opravováním zcela začátečnických chyb. Namísto toho se zde ale již lehce pokročilí pouštějí do složitých debat, na které evidentně nemají základy a to ani takové, které jsou právě na mých stránkách a zde se bijí za své pravdy a své chápání, které je, dle nich, lepší. Největším nešvarem je že lidi prostě nečtou, neposlouchají se a bojují o to více za své zaručené pravdy, většinou vygoglené kdesi na síti. Tady potom v převaze množství prosazují mnohdy ty „své“ pravdy. Takovýmhle skutečně občas naruším jejich sebevědomí a získám si tak nepřátele, jsem ale vždy rád, když se najde víc lidí, kteří záležitostem ke kterým se vyjadřují rozumí a jsou přesto schopni se ještě posunout dále v poznávání složitějších detailů. Toho poznávání je ještě spousty a nejde ovšem pokračovat pod taktovkou neznalců – viz třeba vzdálenější debaty o grafu charakteristiky, kdy už jenom informace, že graf nezačíná od nuly vedla k doslovným bojům spousty nicků o své nicotné a nic neřešící pravdy. Abych odbočil od debat o odpružení, tak nedávno tady byl thread o karbonových vláknech na bikových rámech. Vše se tam rozebíralo s ohledem na technologie a vzhled vláken ale neviděl jsem tam jediný názor, který by řekl, že není důležitá jakkoliv zvolená technologie ale výsledný efekt, který je dosažen. Z karbonu jdou vytvořit jak extra tuhé a nekomfortní rámy, tak i rámy doslova měkké a nabízející tím komfort. Já bych viděl debatu k tomuto tématu v hledání podstaty a případně i laboratornímu měření, které by našlo odpovědi právě na tyhle otázky. Protože nikdo nikdy nevygoglil takovýhle postup, byl bych jistě překřičen. Takhle nějak si ale představuju trochu techničtější přístup k biku a praktické rozlišování, které může jednoznačně pomoci s výběrem. Tohle je prostě můj pohled a pokud se najde víc takových, které to osloví a kteří navíc nejsou líní a přiloží ruku k dílu a nějaké společné výsledky nakonec vytvoří, tak si myslím, že to stojí za to aby byli hájeni, namísto toho aby na ně neználci pořádali doslova štvanice, protože oni sami nejsou schopní ničeho pozitivního.

                            0 0
                            • martt  

                              Idealizovany graf (ak sa zanedbaju odpory) od nuly samozrejme zacina za predpokladu, ze sila pozitivnej a negativnej pruziny drzia vidlu v rovnovahe.

                              0 0
                              • mar_tin1  

                                iste, akurát ti nedá informáciu o odtrhu a tým ani o citlivosti vidlice, keďže v realite tam zždy nejaké odpory sú

                                0 0
                                • martt  

                                  Tu informaciu tam samozrejme nema, to je jasne.

                                  0 0
                                • cabbage  

                                  proč? odtrh získáš z grafu tak jako tak(když se ho povede změřit)

                                  0 0
                                  • mar_tin1  

                                    z ideálneho grafu, ktorý bude začínať na nule a nebude brať do úvahy odpory vidlice ho nezistíš

                                    0 0
                                    • martt  

                                      Iste. To je zakladna premisa tej abstrakcie, ktoru sme tam robili. Zaujimal ma model vzduchovej pruziny a negativnej pruziny. Aby si pochopil zmysel jednotlivych komponentov, je vhodne model co najviac zjednodusit.

                                      0 0
                                      • mar_tin1  

                                        taký graf ti je ale prakticky nanič. a navyše ho ani nenameriaš. nič ti to o konkrétnej vidlici nepovie. len o pružine. a to na rozhodovanie medzi viacerými alternatívami nestačí.

                                        0 0
                                        • martt  

                                          Staci to ale pre hrubu predstavu ako sa zmeni charakteristika pruzenia ak zmenis tlak. Alebo objem komory. Alebo ak zmenis charakteristiku negativnej pruziny.

                                          0 0
                                          • mar_tin1  

                                            ale na to stačí aj reálny graf plus základné znalosti z fyziky základnej školy

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              Opět naprostý souhlas. Tomu o co se snaží martt stále dokola se prostě říká dělat z komára velblouda.

                                              0 0
                                              • martt  

                                                tak Ti prajem aj s komarom a tavou dobru noc.

                                                0 0
                                                • milan1  

                                                  Víš, s lidmi, jako je mar-tin je radost cokoliv probírat. On je totiž naladěn na pochopení a u něho mám jistotu, že stačí naznačit a vím, jak rychle vše přijme a dokonce i sám správně rozvede. U tebe při stejném výdaji energie musím popsat několk stran a stejně to nemá takový účinek jako jediná věta prohozená právě s mar-tinem.

                                                  0 0
                                                  • martt  

                                                    Problem s Tebou je, ze na konkretne otazky neodpovedas.

                                                    Zato s oblubou produkujes slohove cvicenie na temu „zcela začátečnických chyb“.

                                                    0 0
                                            • martt  

                                              Asi si mal lepsiu zakladnu skolu.

                                              Povedz mi z hlavy ako sa zmeni staticky graf v nasledujucich pripadoch na najjednoduchsom modele vzduchovej vidle s vzduchovou pruzinou a oproti nej tlaciacou negativnou vinutou pruzinou. V rovnovaznom stave je negativna pruzina stlacena na 50% svojho pracovneho rozsahu:

                                              • vymenim povodnu negativnu pruzinu za dvakrat dlhsiu negativnu pruzinu s polovicnou pruzinovou konstantou a umiestnim ju tak, aby poloha piesta zostala tam kde bol povodne. Nic ine nemenim (rozmery vzduchovej komory ani tlak).
                                              • zmensim objem vzduchovej komory o 10% (napr vlozenim predmetu) a zmenim tlak tak, aby poloha piesta zostala tam kde bol povodne. Nic ine nemenim (rozmer, polohu ani pruzinovy koeficient negativnej pruziny).

                                              Taketo zmeny sa totiz daju v tych simulaciach velmi pekne modelovat (pre idealizovanu vidlu).

                                              0 0
                                              • milan1  

                                                I v tom, jak uvádíš příklad je vidět, jak moc ti chybí praxe, prosím tebe už konečně taky něco vyzkoušej a zbytečně nefilozofuj. Strašně moc ti to pomůže.

                                                0 0
                                                • martt  

                                                  Ja to nepotrebujem skusat. Fyziku neoklames. Aspon nie v takychto jednoduchych veciach.

                                                  0 0
                                                  • milan1  

                                                    No, ona praxe je o hodně jiném, než ty si představuješ. Až odhlédneš od těch svých výpočtů zcela jednoduchých věcí, tak třeba zjistíš, že negativní pružinky bývají vytíženy až na samý kraj svého zdvihu. No a přitom v praxi zjistíš, jak ti omezí zdvih už jenom to, že ta dvojnásob dlouhá pružinka ti prostě dosedne, závit na závit a to daleko dřív, než ta kratší, s menším počtem závitů. Takhle ti jeden z tvých omylů musím složitě popisovat a ty máš zase o zkušenost více, není to ovšem tvá zkušenost a nedopočítal jsi se k ní svými postupy. V praxi ti garantuju, že své odtržení od reality poznáš velice rychle a odpovědi a zkušenosti budou tentokrát opravdu tvoje.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    prave preto som do toho zadania napisal, ze sa posunie tak aby aj ta nova pruzina bola v polovice svojho pracovneho rozsahu. Idealizovana pruzina nema ziadne zavity. Ma jednoducho iba koeficient a pracovny rozsah.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    A k čemu je smyšlené zadání a smyšlený výsledek, který okamžitě v praxi ztroskotá na prvním problému, není to zbytečné?

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Pre mna to nie je zbytocne. Pri tych analyzach so soc-om som pochopil aku ulohu vlastne negativna pruzina ma.

                                                    Som si isty, ze az tu vidlu presne premeriam, tak ju namodelujem aj realne s dostatocnou presnostou.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    To jsi ale objevil ty podstaty hodné tak základní školy a vytvořil jsi pro mnohé zdání neuvěřitelné složitosti.

                                                    0 0
                                              • mar_tin1  

                                                tu ide skôr o to, že takéto simulácie v praxi nikto neocení. určite sa dá nasimulovať veľa vecí, ktoré by pomohli ušetriť čas skúšaním a následným meraním pri ladení vidlice. ale obyčajnému bajkerovi to bude nanič. ten si potrebuje akurát vybrať vidlicu z viacerých alternatív a na to mu postačí graf charakteristiky.

                                                0 0
                                                • martt  

                                                  moj nazor tu uz poznas.

                                                  Ja si myslim, ze z toho grafu sa jednoznacne citlivost vidle urcit neda.

                                                  Navyse si myslim, ze aspon pre tazsie vahy ako som ja nema zmysel sa snazit aby staticky graf vidle zacinal co najnizsie.

                                                  Tak ako sa posunie ten graf ked tam das dlhsiu a maksiu negativnu pruzinu?

                                                  0 0
                                                  • mar_tin1  

                                                    neviem, čo myslíš pod tým „jednoznačne“. ten graf podľa mňa slúži na porovnanie viacerých vidlíc navzájom. tam určite rozoznáš, ktorá je citlivejšia atď. potom už záleží na preferenciách jazdca, či ocení povedzme plochú charakteristiku a progresívny koniec, alebo strmšiu a lineárnejšiu… ostatné veci ho nezaujímajú (a povedzme si rovno, že mnohých nezaujíma ani to, čo tu dávam ako príklad), a nepotrebujú vedieť, čo vo vidlici spôsobí výmena negatívky. to sú práve tie znalosti na úrovni základnej školy. k tej tvojej úvahe o ťažkej váhe, myslím, že to, aby graf začínal na osi y čo najnižšie, význam má. samozrejme je dôležité, aby mala pružina strmý priebeh.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Podla mna v tomto nemas pravdu.

                                                    Pociatok toho grafu je urceny ciste pasivnymi odpormi iba v pripade, ze je negativna a pozitivna pruzina v rovnovahe.

                                                    Ak to tak nie je, teda ak je napr. v tomto bode negativna pruzina stlacena na doraz, uz nedokazes urcit aku cast odtrhu tvoria pasivne odpory a aku cast tlak na piest.

                                                    Preto je podla mna jediny objektivny sposob urcenia skutocnej citlivosti pomocou merania hysterezy.

                                                    Toto plati pre uplne REALNU vidlu, idealizacia ziadnu hysterezu nema.

                                                    Bolo by to na dlhsiu diskusiu a musim uz pracovat, takze sorry, odpajam sa.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tohle už jsme tu řešili. Pokud se bavíme o grafech, tak se bavíme o reálných vidlicích. A ty už jsi někdy nějakou reálnou vidlici, která má v klidovém stavu stlačenou negativní pružinu na doraz viděl? A k čemu by taková negativka byla pak dobrá?

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Martt tady pořád dokola řeší věci už dávno vyřešené, on je prostě nepřijal a hotovo. Reagovat na něj pro jeho pochopení nemá smysl, neměl by ale pořád dokola mást ostatní lidí svými složitostmi.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Tak som teraz rychlo skusil nase vidly, ci su v pokoji na doraz alebo nie. Pokus bol jednoduchy, ci sa daju roztiahnut este z pokojovej rovnovaznej polohy a to rovnakou silou ako ked sa stlacaju. Ak by to islo aspon 5–10 mm, tak uverim, ze je ta vidla v rovnovahe a ze sa z pociatku grafu daju urcit pasivne odpory.

                                                    Z nasich siedmich vidiel sa tak to spravaju iba dve:

                                                    • RS Duke
                                                    • RS Judy

                                                    Ostatne sa bud vobec nedaju roztiahnut alebo len s velkou silou a vzdy asi len 3 az 5 mm, teda su na nejakom viac menej pruznom doraze. Takto sa spravaju tieto:

                                                    • Upravena Suntour Axon
                                                    • Dva kusy Manitou Skareb
                                                    • Manitou Axel

                                                    Nieco medzi tym je citit v Suntour Epicone.

                                                    0 0
                                                  • mar_tin1  

                                                    ale veď v reálnych vidliciach je vždy v kľudovom stave pozitívna a negatívna pružina v rovnováhe…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Toto ti mozem hned vyvratit praktickym prikladom. V Skarebe je k tomu pripojena este dodatocna pruzina ktora ma predpatie.

                                                    0 0
                                                  • fík  

                                                    mám pocit, že Tvůj teoretický základ v podstatě potvrzuje Milanovi zkušenosti a doporučované postupy a naopak, i když ne ve všem máte oba asi pravdu, škoda jen, že nemáte oba snahu najít společnou řeč, Milanovo pojetí je asi pro většinu BF pochopitelnější a tím zřejmě i přínosnější, … každý jsme omylný, tak se předem všem omlouvám

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    No martt sem nejdřív vtrhnul bojovat o nadřazenost daleko složitějších teorií právě nad grafem charakteristik, v průběhu supersložitého zkoumání se sám propracoval k tomu, že už ten graf dokáže správně popsat, to je jediný výsledek. Já zastávám teorie, tam, kde patří a pomohou pochopení zcela jednoduchému většinou a zse slovní výklady a zkoušky kde už s jednoduchými popisy nevystačíme. kdo chce podpořit složitostmi i měřením, najde u mě na stránkách to své taky. Jak například vypadají celkem jednoduché výklady daleko složitějších dějů, než se kterými vůbec uvažuje marrt, to je v teď threadu PUSCH… tlumení expanzí high speed a low speed. Martt jenom udělal jenom obrovský humbuk a velesložitou věc, která je zcela jednoduše pochopitelná a myslím, že dost lidem znesnadňuje pochopení podstaty.

                                                    0 0
                                    • cabbage  

                                      Jak to? Bod 0/0 je stav, kdy (neideální) vidlice není zatířena – z něho pak vede prímka totožná s osou zatížení až do bodu odtrhu, kde se křivka průbehu odpojí od osy…

                                      0 0
                                      • mar_tin1  

                                        IDEÁLNY graf nebude mať ten zvislý začiatok na osi y do janeviemkoľko newtonov, ale bude tam len priebeh pružiny, čiže nejaká krivka začínajúca v bode 0,0 ale pojkračovať bude na oboch hodnotách nenulových. z toho odpory (bod odtrhu) nezistíš. každopádne takýto graf sa namerať nedá. bavíme sa čisto v teoretickej rovine.

                                        0 0
                                        • cabbage  

                                          Nějak sem neporozuměl tomu cos napsal, ale každopáně z teoretického grafu průbeh praktické vidlice nezjistíš:-)

                                          0 0
                                          • mar_tin1  

                                            takže si to pochopil :) martt od začiatku písal o teoretickom ideálnom grafe…

                                            0 0
                                        • martt  

                                          Ak chcete odomknem ten thread o simulaciach vidlic a mozeme pokracovat tam. Len nechcem aby sa to tam rozrastlo do flamewar.

                                          Suhlasim s Vami oboma.

                                          Graf idealizovanej vidle prechadza bodom 0,0.

                                          Graf skutocnej vidle by mal byt rovnaky ako idealnej vidle ale pre zvysovanie sily v smere kompresie by mal byt posunuty o pasivne odpory smerom nahor.

                                          Pre opacny smer (expanzia) by mal byt posunuty o odpory nadol.

                                          0 0
                                          • mar_tin1  

                                            pre mňa odomykať nemusíš, ja sa v tom až tak neorientujem. viem si akurát porovnať grafy navzájom a zistiť, ktorá vidlica bude ako citlivá, ako progresívna, ako bude chodiť na doraz, skrátka informácie, kvoli ktorým sa ten graf vymyslel. ja sa v teórii hrabať (momentálne) nepotrebujem. :)

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              Myslím, že tvůj přístup je zcela správný, tady jde prostě jenom o to naučit se vše prakticky využít a nehledat v tom vědu, jako martt.

                                              0 0
                              • milan1  

                                Á je to tady. Já bohužel v praxi jezdím na normální praktické a nikoliv idealizované vidlici. A takhle se to děje i všem ostatním.

                                0 0
                                • martt  

                                  Ved ja sa s Tebou nehadam, aj ja jazdim na realnej vidlici.

                                  0 0
                                  • jecnak  

                                    A proc teda to placnuti do vody?

                                    0 0
                                    • martt  

                                      milan1 si tu odpoved svojim prispevkom priam pytal, tak som mu chcel spravit radost :-)

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Skutečně jsi napsal jako na mojí objednávku ale nevím, že bych tě k tomu vyzval. Tvůj přípěvek je klasicky neřešící, a založený na snaze NEPOROZUMĚT, nerozvíjet, jenom hle, zde je mpje pravda, můj objev. Myslím, že lepší bývá vstup, který něco kladně rozvine, posune dál a podkladů v mém příspěvku můžeš najít dost, které by schopný technik chtěl posunout dál. Zastavit se na triviálnosti není dobrý příklad.

                                        0 0
                                        • cabbage  

                                          ostatně jako tvých 7 posledních přispěvků..

                                          0 0
                                          • jecnak  

                                            Zkus nekdy premyslet nez neco napises.

                                            0 0
                                            • cabbage  

                                              zkus najít v posledních příspěvcích, co napsal, něco k tématu.

                                              něco řešícího, založeného na snaze porozumět, rozvíjejícího, netriviálního..

                                              0 0
                                              • milan1  

                                                No tak ono je krásně vidět, jak vstupy jinýcha tradičně neznalých „rozvíjí“ thread ke známým výsledkům. Po technické stránce tu nikdo k ničemu nesměřuje i když by se cesty mohly najít. ty je ovšem neobjevíš. Tady to vlákno konkrétně je hlavně o tom, jaký má kdo přístup a zrovna přístup soudce, který si tady přisuzuješ ty, ti rozhodně nesvědčí. Negativita z tebe jenom prýští a když se k tomu přidá tvoje historie ohledně grafů, jsi směšná a doslova trapná figurka. Kdo by třeba chtěl opravdu kladně rozvíjet něco technického, mohl by se chytit náznaku o možném měření rámů a přišel by třeba s vlastním nápadem, to by bylo jednoznačně kladné rozvinutí tématu technickým směrem. Tvůj přínos je bohužel stále stejný a stejně nepřínosný, ovšem ve vlatsních očích jsi jistě veledůležitý a jistě obdivovaný všemi Mutanty.

                                                0 0
                                              • jecnak  

                                                Jeste ze te tu mame.

                                                0 0
                                        • martt  

                                          nechcem znecistovat dalsi thread nasim laskovanim, takze toto je nateraz moj posledny prispevok. Jedine ze by si vyprodukoval nieco comu by som nedokazal odolat.

                                          Skutečně jsi napsal jako na mojí objednávku ale nevím, že bych tě k tomu vyzval.

                                          Uprimne povedane, nasledujuci citat som povazoval za jasnu a nemaskovanu vyzvu :-)

                                          viz třeba vzdálenější debaty o grafu charakteristiky, kdy už jenom informace, že graf nezačíná od nuly vedla k doslovným bojům spousty nicků o své nicotné a nic neřešící pravdy.

                                          Inac aby som bol on-topic, tiez si myslim, ze Skareb by bol pre tazatelku najlepsi.

                                          Teraz som mal ponuku na dopredaj Skarebov z roku 2005 po 150,–EUR. Tych najlepsich, povodna doporucena cena 700,–EUR. Akurat mali SPV (to nechcem) a nemali capy na vecka (to chcem).

                                          Este tam maju v dopredaji Suntour Axon po 100,–EUR, to by bolo ale na slecnu asi moc tvrde. .

                                          0 0
            • Luka  

              good job!

              0 0
            • Medunka  

              byl jsi rychlejsi nez vetsina a opravdu se to da napsat na vice lidi

              0 0
      • Chaingang  

        Sid by měl fungovat i při takové váze…a nebál bych se ho použít i na kotouče

        0 0
        • scret  

          hmm,ale ona chtela do 6tis.:) a nejspis myslela novou vidli…

          0 0
        • v POHODÌ klokan  

          Jo,na takovou váhu by SID nedostal ani moc záhul, to je fakt…Ale stejně by byl asi epicon lepsi :-)

          0 0
        • MlokCZ  

          Na kotouče bych se určitě nebál při její váze. Fungovat už celkem bude, ale ideálně ne (je o něco méně citlivý než upravený Epicon, ale rozdíl je už poměrně dost malý, ale u její váhy bude stále v reálu znát dost).

          0 0
      • Sandrushe  

        nevim, zda tomu dobre rozumim, ale psala jsem, ze chci, prave proto, vzduchovou. nikoli pruzinovou, to je kriterium, ze ktereho nechci slevit, pokud tedy mluvis o pruzinovych vidlicich, nema to pro me moc valny prinos, ale i tak dik

        0 0
        • MlokCZ  

          Epicon i Axon jsou samozřejmě vzduchové vidlice. Pružinovou Vanillu jsem zmínil pouze proto, že je to asi nejctilivější vidlice na trhu ve stavu jak je prodávána (prostě mezi neupravenými vidlicemi) a právě kvůli pružině by použít opravdu asi nešla (ta nejměkčí pružina bude odhaduju tak na 50kg).

          Ale vzduchové vidlice jsou obecně o něco méně citlivé než pružinové (i když už dnes s citlivostí hodně postoupili kupředu, tak dvě totožné vidlice lišící se pouze pružinou x vzduch, tak tam vždy bude pružina na tom s citlovostí lépe). A právě proto je pak u tvojí váhové kategorie u nich větší problém, aby fungovali dobře (a proto na truhu není žádná, která by ideálně fungovala bez úpravy s tvojí váhou).

          0 0
          • TinkTink  

            Vanillu nezminuj nejen na 42kg, ale ani na 50kg. Moja ma Vanillu RL 07 140mm s nejmekci pruzinou, ma 55kg a furt je ta pruzina tvrdsi nez by mela byt. Mozna 06 a starsi…ty byly mnohem mekci s nejmekci pruzinou nebo jinou pruzinu…to budu resit na novej rok asi nebo dostane jinyho FOXe…

            0 0
            • TinkTink  

              Ehm – myslel jsem mekci pruzinu do te 07 nez je originalne nejmekci…to budu resit :)

              0 0
              • MlokCZ  

                No tak to je asi ideální postup pro nejlepší citlivost.

                0 0
            • MlokCZ  

              Dík za upřesnění. Ona stejně byla cenově mimo výběr. Pokud není pružina ani na 55kg, tak to už je tedy dost krize, to by měli u Foxů na tom zapracovat. Jinýho Foxe, aby tady nebyl teď zase problém kvůli předělání tlumení u 08 a tím snížení citlivosti (možná by to chtělo rychle pořídit 07 model).

              0 0
    • yetti  

      S takovou vahou je vzduchovka docela problem, pac uz musi byt hodne kvalitni aby zehlila mensi nerovnosti. Moje zena jezdi starsiho SIDa z roku 2002 a konecne je to vidle, ktera i s jejimi 50kg funguje jak ma. Jako jetou jsem ji kupoval za necelych 5000. Ale pokud nemas nikoho kdo by Ti s nakupem jete vidlice pomohl, tak radsi opravdu kup neco noveho a vykasli se na vzduch. Kamaradka jezdi Manitou Sliver s mekkou pruzinou a je to celkem ok ale ma urcite vic nez 42kg a nejsem si jistej zda Manitou dela pruziny i pro tak malou vahu.

      0 0
      • Sandrushe  

        no vzduchova REBA co ma Vegan ma napsano ze je pouzitelna od 39kg vahy… kde by tedy mohl byt problem??

        0 0
        • tomfree  

          Problém je v tom že sestra má 60kg s batohem a jezdí u turnovou rebu team a ta je lineárnější než normální reba a má ji na minimu tlaku a využívá plný zdvih na fulu fakt jen v hodně těžkých pasážích.

          0 0
          • McBlacky  

            tak to je správný – úplně plný zdvih vidle využiješ jen když to opravdu pošleš na předek z překážky/skoku nebo přehlídneš velkou díru protože kdybys normálně šel celej zdvih, tak při těchto případech by jsi se rozsekal

            0 0
        • MlokCZ  

          Problém je v tom, že každá vidlice má nějaké dané pasivní odpory nezávislé na nastavení vidlice (tedy nezávislé na nafoukání nebo na pružině). Ty jsou tvořené odpory při tření nohou, odpory stíráků, atd.

          No a čím je lehčí jezdec, tím se v reálu více projeví. Přestav si, že pasivní odpor bude dejme tomu 10kg. Jedeš v terénu a najedeš na menší překážku. 80kg jezdec při tom najetí na drobnější překážku způsobí dejme tomu podnět o hodnotě 15kg. U tebe to bude ale pouze 7,5kg. A protože vidlice má pasivní odpor 10kg, tak tobě se vidlice ani nepohne, jako by tam nebyla. Jemu ovšem ano. Proto u lehčích jezdců je mnohem důležitější citlivost vidlice.

          0 0
      • MlokCZ  

        A nemá problém s progresivitou?

        0 0
    • tomfree  

      Možná bych zkusil pružinu od magury www.bagbike.cz/?…

      0 0
    • jecnak  

      SID – chodem i vahove.

      0 0
    • sri  

      Kup jí R7 z Progresscycle za 5990,– je nejlehčí – 1500g vzduchová a 42kg? váhy snad ta vidle ani nepozná.

      0 0
      • sri  

        tak sory ona stojí 6990,– ale někde byla za 6300,–

        0 0
      • MlokCZ  

        Při její váze a R7? To jí může koupit pevnou a na váze ušetří více a na ceně taky a funčně to pro ní vyjde skoro nastejno.

        0 0
        • dancing dog  

          Už sem to tu psal, Milan Slanec z mé R7 udělal komfortní citlivou vidli. Nevím, jak to udělal, ale rozdíl před a po je fakt velkej…

          0 0
          • MlokCZ  

            Po úpravě může být R7 slušně citlivou vidlicí (to může myslím pouze v tom smyslu, že si to uživatel vidlice tak přeje upravit), ale sri jistě nemyslel upravenou vidlici. A pokud už by šlo o upravenou, tak jak už tu uváděl Milan, tak nejlepší řešení může poskytnou Skareb (oproti R7 to bude lepší díky pružině na počátku zdvihu).

            0 0
            • kubad  

              nebude to dlouho trvat a bude jeden funkční Scareb na světě :-) uvidí se jak bude šlapat

              0 0
              • MlokCZ  

                Skareb je na tom dost slušně už v originálním stavu (pokud je správná pružina na váhu jezdce), takže zde si myslím, že bude po úpravě vynikajíc.

                0 0
            • milan1  

              Dancingova R 7 je opravdu citlivá, je ale stavěná pro cca 60 – 70 kg jezdce. Jak by dopadla nastavená na 40 kg jsem opravdu nezkoušel. V tom konkrétním nastavení by to byla samozřejmě ztráta části zdvihu.R 7 pro takhle nízkou váhu jsem ještě nedělal. Právě pro extrémy nízké váhy a k tomu nutné malé odpory je velmi důležitá již původní konstrukce a z ní je možné vycházet. Skareb má proto svojí konstrukcí s pozitivní pružinou lepší předpoklad pro extrémní citlivost, požadovanou právě pro nízké váhy, tedy pokud je opravdu požadována. Sandrushe v tom zdá se stále nemá jasno. Tam bych viděl spíš hledání prostoru společně s ní ale ona by potřebovala spíš něco citlivého vyzkoušet, jak zatím poznávám z jejích reakcí.

              0 0
              • kankrlicek  

                Úplně mimo: Nebyl jsi na vojně 1. půlrok v Nitře? S nějakým Slancem jsem tam válčil :) mk

                0 0
                • milan1  

                  Ne, nebyl, přiznal bych se ti. Byl jsem ve Strašicích, dnes slavná Bahna 1000 – tankodrom a jeho populární akce.

                  0 0
            • dancing dog  

              Jo, to jo, já jen uváděl R7, protože s úpravou od Milana mám vlastní zkušenost a mohl sem porovnat rozdíl a taky proto, že je v nadpisu „vzduchová vidlice“.. Jinak sem tu jeden z posledních, co se na toto téma může tady přidávat do smysluplné diskuze…

              0 0
      • scret  

        ale ona stoji u progressu 6999,– teda alespon 07,na 08 jeste nemaj cenik…

        a navic R7 neni zrvna z nejcitlivejsich vidlic,tim padem nevim jak bude chodit pokud ma slecna 42kg…

        a pokud jsi mel na mysli tuhost,tak mam 72–75kg plus kejml a ta vidle se zas tak nekrouti jak se to tu stalo legendou…

        0 0
        • MlokCZ  

          Tuhost určitě v pohodě. V tomhle ohledu R7 vůbec tak špatná není a při 42kg tuhost nemusí řešit vůbec.

          0 0
          • scret  

            presne tak…pri 42kg by se nezpotil ani sid:) jinak predtim jsem odpovidal srimu…

            0 0
      • cabbage  

        nepozná, tos napsal přesně…;-)

        0 0
    • scret  

      sice jsi psala ze nechces pruzinovku,ale co o ni zauvazovat,kdyz bys poridila nejmekci pruzinu treba u Manitucka (napr. Sliver LO) ,kterej je bilej,ma LO a mohl by chodit…

      0 0
      • MlokCZ  

        Pokud by se našla vhodná pružina (což netuším) a ještě nechala pružinovka upravit, tak se některá určitě dostane na lepší výsledek než Epicon. Takže tohle je určitě také řešení do úvahy (ale závisí to celé na tom, jestli se tak měkká pružina dá pořídit).

        0 0
        • cabbage  

          v Praze vyrábí přužiny na zakázku např. družstvo Lověna – ale je otázkou jak zadat(a určit) ideální tvrdost pružiny…

          0 0
        • scret  

          jak pise cabbage,pokud by nestacila ani nejmekci original,tak nechat vyrobit nekde v perarne jeste mekci…

          0 0
    • JMT  

      VAnilla nebo skareb , proc chces vzduch ?

      0 0
    • milan1  

      Výběr funkční vidlice pro takhle lehkého jezdce je vždy založen na doslova extrémní citlivosti. Tady záleží na počátečním odtrhu vše. Volba ocelové pružiny není taky jednoduchá, i lehký jezdec totiž dokáže v extrému vyprodukovat slušný ráz a pružiny, které jsou od výrobců dodávány právě s tímhle počítají. Je třeba říct, že mluvíme opravdu o extrémním a o tom skutečně nejlepším řešení. Když se ohlédneme zpět, tak tohle by dokázal splnit nejlépe správně naladěný Skareb. Ocelová pružina na počátku, vzduch na konci zdvihu (nejde na doraz) To, spolu s nízkou váhou by bylo nejlepší řešení, samozřejmě vše správně doladěné a nastavené. Ze současných vidlic není nic takového k dipozici. U laděného Epicona mohu zaručit vhodnou citlivost i využití zdvihu. Lepší by na tom byla jenom pružinová Vanila ale ta bude zase horší díky pružině a cenově zcela jinde. Epicona již jedna slečna s podobnou vahou jezdí ale nakonec jí mění právě kvůli váze, je to 2000g.

      0 0
      • MlokCZ  

        Není to u Skarebu trošku problematické s tou pružinou? Tím myslím, jestli není nutné dělat pružinu na zakázku a stačí nejměkčí originální pružina, když ta standardně dodávaná je moc tvrdá i na 70kg.

        0 0
        • milan1  

          Používám i jiné pružiny než originál, takže přesně tohle nedokážu potvrdit.

          0 0
          • MlokCZ  

            U tebe mi to bylo jasné, že problém nebude. Spíš mi šlo jen u situaci, kdyby někdo pořídil jen Skareba jak je, jestli to bude možné pro takovou váhu. Ale je jasné, že po úpravách to bude lepší oproti originálním stavu, takže to je stejně nejlepší řešení.

            0 0
      • kubad  

        hmm proč jsme tohle před dvěma dny spolu probíraly a Scareb pro mladou ti letí na tunig :-)

        0 0
        • milan1  

          Já vím :-) Vidíš, že tady už zkušenosti s tebou kolují i když jsem tě nepojmenoval.

          0 0
      • Vegan  

        OK takze bavme se konkretne SR Suntour EPICON LOD 2008 100mm by u tebe stala predelat kolik ? pripadne dala by se u tebe uz cela koupit za kolik ? jak je to stebou ze servisem/ zarukou muze to fungovat klasicky na servisovani kdekoli nebo je potreba nejaka zvlastni pece ?

        nebude pak ta vidle zase az prilis meka aby se pri slapani nehoupala :), jak ja tak v tomto pripade i sandrushe mame radsi spise tvrdsi kola ( je mi jasne, ze se to da prifouknout )

        a pak jsem nenasel da se u te vydle nastavyt sila odskoku ?

        diky za odpovedi :)

        0 0
        • milan1  

          Tak, jestli má Sndrushe i ty radši tvrdé vidlice, tak vše co tady bylo napsané nepaltí a vy si můžete vybrat vlastně jakoukoliv. Odskok je expanzní útlum a je to informace dostupná kdekoliv v popiosech vidlice, zvenku se to lehce pozná podle seřizovacího knoflíku na spodní části pravé nohy a v nízdvu vidlice to obsahuje ono písmenko D, tedy LOD a nebo RLD. A každá vzduchová vidlice vyžaduje zvýšenou péči a to je přimazávání pístku vzduchové patrony. Kdo tohle nedělá, tak to jsou potom autoři threadů o únicích vzduchu ať už z Manitou a nebo RS. Jakákoliv citlivá vidlice se bude houpat a proto mají takovéhle vidlice LOCK. Modelový rok 2008 bude k dispozici na přelomu roku a ceny jdou zatím jenom předběžně potvrdit na úrovni loňských. LOD verze tedy 4 700,– Ale poroz ani přefouknutím z ní nejde udělat extra necitlivá vidlice.

          0 0
          • Vegan  

            nemyslel jsem, ze z ni udelam pevnou vidlici jen ja osobne mam vyslici toru 318 na 29" a musel jsem ji trozku prefouknout aby se nehoupala sic vim k cemu je lock tak nepotrebuji na kazde tereni vlnce zamikat a nasledne odemikat vydlici takze volim kompromis mezi ultra citlivou a hopavou vidli vs. hodne pevnou vidli

            beru te jako odbornika proto se ptam mozna jako debil :) faktem je, ze svych 300–500km co mam na kole najeto jsem vydli nechal cistil jednou tudle sezonu jsem se na kole bouzel moc nepovozil :( tak se ptam jak je to (spise jak to bude u teto vydlice ) jak moc casto se musi cistit a promazavat atd … pripadne jak moc odborne :)

            dik za odpoved a jeste jednou sorry za lame dotazy :)

            0 0
            • milan1  

              Tyhle otázky nemusíš směřovat na mě, tohle je ti tady schopen zodpovědět kdekdo. Tvůj strach z houpání je opravdu začátečnický a kdo jezdí v terénu déle, tak v rozbitém terénu mnohdy nezamyká ani do kopce, protože oceňuje, jak mu odpružení pomáhá a nehlídá přitom milimetry, které by mu na rovině mohli ubrat výkon. Při správném šlapání se jízdou v terénu pohupování neprojevuje negativně, teda pokud nejsi špičkový závodník. A k servisu, zvládne ho kdokoliv trochu zručný a zasílat ke mě rozhodně doporučím, servis je kvalitnější a v běžném normálním servisu ti hrozí, že dostaneš „správnou“ vazelínovou péči, protože Epicon znají jenom vazelínový.

              0 0
          • Jenda  

            zneuziju na dotaz na modely 2008 konkretne tento www.srsuntour-cycling.com/…bb/index.php?… pochopil jsem spravne ze by meli mit hlinikove vnitrni nohy a snizovani zdvihu ze 140 na 100 ?neco jako ETA? Nevis nejake vetsi podrobnosti k ty vidli (vaha, cena, …)?

            0 0
            • mar_tin1  

              hliníkové nohy budú zrejme len u tohto jediného modelu, všetky ostatné majú nohy oceľové. www.srsuntour-cycling.com/…14/index.php?… navyše je všade okrem toho najvyššieho modelu uvádzaný zdvih 100 alebo 120mm takže 140 už štandardne (originálne) nebude zrejme k dispozícii. a ešte som si všimol, že na kupkolo.cz sa objavili aj ceny epicona 2008 a zdali sa mi nejaké vysoké: www.kupkolo.cz/…ur-2008_202/ každopádne je podľa mňa ešte priskoro na nejaké závery, zrejme sa to ešte neskôr upresní…

              0 0
            • milan1  

              O tomhle typu se právě dohaduje, zda bude, nebo ne, oficiálně být neměl a proto nebyl ani v Brně. Je to vlastně obdoba starší XC PRO TAD, technologie jsou známé, nohy jsou opravdu AL, i XC PRO je měla ale poprvé v Epiconu by bylo vše nejlépe kombinováno spolu s lockem. XC PRO TAD bylo pouze snižování ale bez blokace a protože snížením se citlivost spíše zvyšuje, je právě ta blokace velmi důležitá. Epicon TAD by potom byl srovnatelný v praktickém provozu s verzí Talas od FOXe. Komfort ovládání by mu sice chyběl ale v praxi by bylo vše o dost více prakticky využitelné, než verze ATA Marzocchi a U turn RS. FOX prostě opět vede.

              0 0
              • Sandrushe  

                a co rikas na tohle www.kupkolo.cz/…mm_3170.html jestli je to mimo misu po tom vsem co je tu napsano, tak se omlouvam, ale zcela vsemu nerozumim, takze to pls berte tak, ze potrebuju poradit :) nicmene mockrat diky za rady, a ze jich tu neni malo :) co se tyce tvrdosti, tak sice tvrdsi rada mam, ale ne zas tak, aby nebylo znat, ze mam odpruzenou vidlici, ze jo. spis si myslim, ze by to mel byt nejaky rozumny stred, u te pruzinove co mam ted, si myslim, ze jeji pruzeni neni moc plynuly, a myslim, ze to je i to co mi na ni vadi. a za dalsi potrebuju, aby se mi pri sjezdech nekroutila pac mi to pusobi pomerne potize. ale mozna jsem moc narocna a mozna taky je ten problem v mem skillu a ne ve vidli (coz bych se nedivila :-P ). asi ted budu mit blby dotaz, ale je normalni, kdyz jedu se zamcenou vidli pres sutry (ne z kopce, tam ji samozrejme vzdy odemykam :) ), abych v riditkach citila naprosto ale naprosto kazdy naraz jako kdybych s kolem prave spadla ze srazu a narazila na predni kolo? ne, samozrejme prehanim, ale se soucasnou vidlici je to pomerne katastrofa, kdyz je vypla a jedu po sutrech, citim strasny narazy, ale ani ne od tech sutru, jako od spis od vidle, byt je zamcena. nevim zda je to normalni nebo mam cekat, ze se toho muzu zbavit. opravdu se omlouvam za lamacky dotaz, ale nevim, je to moje prvni kolo, se kterym jezdim v terenu. je mi jasny, ze kdyz je vidla zamcena, tak bude tvrda a nebude pruzit, jedna se mi o to, zda budou vzdy od ni citit takovy narazy.

                0 0
                • Lišák  

                  Pokud jsi nejezdila na jiné vidlici, než na té, co máš na kole, tak po přechodu na funkční budeš mít pocit, že neumíš jezdit na kole. Já přešel z RST 381R (elastomer/pružina) se zdvihem kolem 70mm na Manitou Black 80/100mm. Vidlice byla citlivá, měla funkční tlumení, ale já se na kole cítil strašně nesvůj. Jezdil jsem ji sníženou na 80, což zančně přitvrdilo její charakteristiku. Až postupem času jsem ji začal používat na 100mm a byl jsem spokojen. Pak jsem se přes 120mm XC-PRO-SL upravené od Milana dostal k Epiconu 140mm taktéž naladěné z tuning-testu a jsem zase velmi spokojen. Na Blackovi si připadám docela jako na kostitřasu. LO jsem zatím na Epicona nenamontoval, možná to časem vyzkouším. Uvidíme.

                  K další části Tvého dotazu. Některé vidlice mají LO pevný, některé si nechávají minimální zdvih.

                  0 0
                • WASP  

                  ty tvrdý rázy při zamčení u tvé vidle jsou normální. jedná se pouze o mechanický zámek(zarážka kov na kov) bez jakékoliv prodlevy jako je tomu u olejových vidlic.

                  0 0
                • milan1  

                  Neboje se popisovat, tak, jak popisuješ, je to skvělé, je to vlastními slovy a výstižné. Mnoho pokročilejších si tady netroufne psát vlastními slovy. Lišák ti tady zase správně a vlastními slovy popisuje, co tě čeká a co budeš muset překonat. Ty opravdu oceníš citlivou vidlici a opravdu jí podle popisu vyžaduješ. Upravený Axon by mohla být varianta. Je ovšem dražší, než požaduješ. Pevnost, v krutu ti samozřejmě naroste o takový kus, že to ihned poznáš a oceníš. (Divím se docela, že tohle jsi při své váze na své vidlici rozeznala.) Citlivost ti samozřejmě přinese výhodu ale také pro tebe nezvyk, který potkává mnoho jezdců, kteří přechází z necitlivé, na citlivou vidlici. Čekají tě tahle úskalí, pokud pojedeš stejně pomalu, jako vyžadovala stará vidlice a dostaneš se před větší překážku, hrozí ti ponoření vidlice, zastavení kola a cesta přes řídítka. Tohle je extrém ale snažím se připodobnit to, co přináší zpočátku menší jistotu a vede k určitému přechodnému období zvykání a změně stylu, který naznačuje už Lišák. Jakmile pokročíš, poznáš, že rychlost může klidně vzrůst, zastavení na překážce se nekonná a ty najednou jedeš rychleji a přirom s daleko větší jistotou než na staré vidlici. Takhle nějak vypadá téměř u každého přechod na citlivé vidlice s vyšším zdvihem. Neber to jako strašení ale jako upozornění, že když překonáš to zvykání, tak zpět už se nebudeš chtít vrátit.

                  0 0
    • Hejdik  

      Trošku bych se přifařil k tomuhle threadu. Protože se zde řeší otázka,kterou momentálně do jisté míry řeším taky. Chci mladé koupit novou vidlici,od které očekává moje milá dobrou,až nadprůměrnou citlivost. Jelikož jsem limitován cenou 5000 kč,vybírat si moc nemůžu. Momentálně uvažuju o pořízení vidlice Manitou Axel RTWD Lo 2008. Nevím,jakou pružinou se tato vidlice standartně osazuje,tak se chci zeptat,zda nemáte někdo zkušenost s tím,jestli se do téhle vidlice,nebo do Axelu všeobecně(před­pokládám,že pružina bude podobná jako u modelu 2007,fakt nevím)dá použít nějaká ještě měkčí pružina,než jaká je standartně namontovaná. Jinak mladá má cca 60 kg. Do vzduchu jít nechci,i když mi byl již několikrát doporučován EPICON,ale opravdu nevěřím tomu,že se vzduchem se dá dojít k lepší citlivosti,než s měkkou pružinou. Nebo ano ??? dík za každou radu.

      0 0
      • MlokCZ  

        Opravdu se pokus nejprve někde upraveného Epicona vyzkoušet, budeš překvapen citlivostí. Pokud vezmeme dvě naprosto stejné vidlice lišící se pouze pružina x vzduch nebo pružina na počátku zdvihu jako má Skareb, tak pružina na tom bude vždy o malinko lépe.

        Pokud ale srovnáme upraveného Epicona x neupravená pružinová vidlice, tak si nemyslím, že kromě Vanilly bude jakákoliv vidlice na tom s citliovstí lépe.

        0 0
      • Ladap  

        Jestli nechceš vzduch a seš omezenej 5000Kč pak zbývý snad jen Pružinová Tora. Axel je špatnej, mazanej vazelínou, necitlivej a velmi těžkej. Nejsem žádnej ladič, ale podle mý zkušenosti Tora pobere všechno, vážím 67kg.

        0 0
      • fousek  

        No jestli Epicon od Milana fungulje lip nebo podobne jako vzduchovy foxky, tak bych se ho nebal, ta citlivost bude dostacujici a o proti pruzine to bude opravdu malej rozdil

        0 0
        • dancing dog  

          Epicon od Milana funguje skvěle a řekl bych, že se foxkám vyrovná, teda řekl- správně „tipl“ bych, já zkusil v životě jen dvě, ale nevím, v čem by mohly být foxky oproti Epiconu eště výrazněji lepší… Ale na 42 kg mi přijde epicon zbytečně robustní, škoda toho finančn.limitu, Milan mi upravil R7 a se všemi jejími kladnými vlastnostmi k tomu dodal opravdu zvýšený komfort.. jezdí jí ted můj rachitickej brácha a myslím, že by něco takového bylo vhodné i pro slečnu…

          0 0
    • fousek  

      No ja bych do vyberu zahrnul toto www.kupkolo.cz/…dej_155/Akce Recona sem sice nejezdil, ale par rock shoxu sem zkousel a myslim ze jsou dostatecne citlivy. U pruzin byl spis opacnej problem ze byli az moc mekky, takze i pruzina s nejmensi tvrdosti od RS by byla asi mozna jeste lepsi volba (ale vzhledem k nutnosti dokoupeni pruziny drazsi a komplikovanejsi)

      0 0
      • MlokCZ  

        Záleží jaké má požadavky na citivost. Mě třeba RS vidlice nepřijdou ideální ani pro mě (i když patří k tomu lepšímu na trhu a ta citlivost není špatná), při mojich 70kg. Takže na 42kg si myslím, že to nebude nic moc.

        Odtrh a váha jezdce jsou na sobě lineárně závislé (pro stejné chování vidlice), tedy RS vidlice s odtrhem někde kolem 7–11kg budou pocitově podobné pro 42kg jezdce jako kdybych já měl jezdit s vidlici s odtrhem 12–18kg a s tím bych byl tedy už dost nespokojený (u té horní hranice už hrůza). Ono ani odtrh kolem těch 6kg u upraveného Epiconu není až takový zázrak pro 42kg, to je pořád jako 10kg pro mě. To se dá, ale špička už to rozhodně není.

        On pak pohled jezdce, který má přes 70kg je dost zkreslený pro posouzení jak se bude chovat vidlice u výranzě lehčích jezdců.

        0 0
        • MlokCZ  

          To mi nadhodilo myšlenku, že vlatně nejsnadnější varianta, jak zlepšit citlivost vidlice je pořádne přibrat :-)

          0 0
          • JMT  

            mam 90 kg a jezdim upravenou vanillu, idealni kombinace :-) (ale zhubnou by to chtelo no :-( )

            0 0
            • fík  

              jak ji máš prosím Tě upravenou a jakou máš barvu pružiny, za 2a1/2 roku +10kg? stačí Ti ještě ta žlutá?

              0 0
            • palkac  

              jak se Ti podařilo dostat na 90kg? doufám, že to máš i s plným camelem, nářadím, integrálou a chráničema :-)

              0 0
              • JMT  

                90 v trenkach, ale to sem mely dycky, teda aspon polsedni rok urcite

                0 0
        • Ladap  

          Zkoušel si pružinový RS? Opravdu jsou citlivější než vzduchový. Porovnávám mojí Rebu a manželky pružinovou Toru.

          0 0
          • MlokCZ  

            Ano samozřejmě zkoušel a ne jednu. O trošku lépe s citlivostí na tom pružinové RS jsou než vzduchové (taky jsem nikde netvrdil opak a už jsem tu psal, že pokud jsou dvě totožné konstrukčně vidlice a jediný rozdíl je, že jedna má pružina a druhá je vzduchová, tak ta pružinová vždy bude o malinko citlivější), proto jsem uváděl to rozpětí (a také pro mírné rozdíly mezi jednotlivými kusy). Možná v extrémech může být to rozpětí ještě malinko větší (ale kusy ve špatném stavy a ojedinělý kus, který má např. už větší vůle v pouzdrech a díky tomu i ještě o něco lepší citlivost jsem nebral v úvahu). Takže také hodně záleží v jakém stavu je zrovna tvoje Tora a její Reba.

            Na lepší citlivost než upraveného Epiconu se ale nedostanou ani ty pružinové RS (ty nejlepší kusy s nejmenším odtrhem by mohly být cca nastejno), pokud také nebudou upravené.

            Ale stejně pro tazatelku nevidím žádnou dobrou volbu u RS. Upravená pružinová RS by měla citlivost perfektní, ale je tu stále průběh pružiny (a k tomu ještě problém s vhodnou pružinou na její váhu), což zrovna ideální není a pak je tu problém s váhou nebo cenou. Pružinová Tora je pro ni zbytečně šíleně těžká a všechno ostatní v pružině u RS už roste do vyšších cen.

            0 0
            • MlokCZ  

              A tu větu s tím, že RS nejsou citlivostí ideální ani pro mě jsem měl na mysli vzduchové, tam jsem to neupřesnil. Pružinová vidlice pro mě není především kvůli již zcela lineárnímu průběhu (tedy až na koncový doraz, která to trošku zprogresivní v posledním centimetru zdvihu). Nemám rád moc progresivní vidlice, ale zcela lineární také ne.

              0 0
              • Ladap  

                O.K. Nevím kolik váží Suntour, ale co se týká citlivosti tak stejně myslím že Tora bohatě stačí. U HT to stejně dost záleží i na pláštích. Nebudu se ale pouštět do diskuzí, na to moc rád píšeš a já moc nerad odpovídám :)

                0 0
                • MlokCZ  

                  V pohodě, já taky beru, že tobě pružinová Tora s citlivostí stačí.

                  0 0
                • milan1  

                  Proč to bereš jako nějaký souboj o své pravdy, každý má nějaké zkušenosti a je zbytečné někoho se snažit přehádat na základě své zkušenosti se dvěma vidlicema. Právě pro tyhle případy jsou ty grafy, které dokáží ukázat věc bez zkreslení vlastním dojmem. Vidlice bývají různě citlivé již z výroby a třeba bys objevil, že zrovna ty máš třeba extra citlivou a nebo prostě zrovna necitlivou vidlici. Na tohle všechno mohou být ty grafy. Kdo se nechce jenom hádat, tak prostě změří, porovná a vyzkouší kdeco, co má ve svém okolí. Tohle dělá Mlok pravidelně a jeho zprávy nebývají zkreslené, každý zkušený ti potvrdí, že nemá úlety v hodnocení, pro ktré by stálo za to se s ním hádat, jak ty předpokládáš.

                  0 0
                  • cabbage  

                    A kde jsou ty grafy pro konkrétní vidlice ukazující bod odtržení? když už něco vykřikuješ, tak k tomu dodej alespoň nějaký argument(kromě svého věku)…

                    0 0
                    • milan1  

                      Na grafy tady byly založeny specializované thready, které někdo zásoboval reálnými daty a někdo je holt rozvrtával. Kdo měl jakou úlohu je tady jasné snad každému. To, co se tady dalo kdy dohromady je maximum, co si tohle fórum vydobylo. Mělo z toho ostatně nehoráznou bžundu o kterou jsi se snažil ty. Tvůj styl je opět velmi nešťastný i kdybych pominul tvojí minulost. Stačí ale jenom tahle jednoduchá ukázka klackovitosti nevychovaného fracka je to doslova do očí bijící. Po výzvách takovýmto stylem by se musel bloknout kdekdo a napsat jednoduše, když jsi takový borec, co si troufá na takováto oslovení a výzvy, tak laskavě předveď cos přinesl kdy vlastně ty.

                      0 0
                      • cabbage  

                        bla bla bla… Zatim se tu snaží akorát MlokCZ, ty pouze plýtváš místem pro svoje výlevy jak se nikdo nesnaží – nauč se psát stručně, když už nic jiného…

                        0 0
                        • KubaBajk  

                          Ty jsi asi ten thread nečetl celý. Nevím,proč se do milana navážíš,to že nevydrží se neozvat,když někdo mele hovadiny(icq nevede,protože by se mohl ze všech dotazů pos..t,tak to napíše sem,lidí,co ho berou je hodně,můžeš se divit) je k pochopení,snad každý někdy nevydrží se neozvat,i když ten příspěvek je off-topic(jako teď ten můj). Když už o vidlicích nic nevíš(jako já),tak aspoň mlč,protože milan tady dokáže poradit jako málokdo a pokud s ním člověk dokáže jednat,dá se z něj dostat hodně.

                          0 0
                          • cabbage  

                            Ti nevim, prohledal sem celý tenhle thread – každý jeho příspěvek a iformace k vidilicím ani jedna(jestli jsi jí našel, tak mi ji prosím překopíruj do odpovědi). ostatně to samé pozoruji za celou jeho existenci na foru – prostě nic.

                            0 0
                            • milan1  

                              Tady můžu psát cokoliv a pokud kolem mě bude tancovat tenhle šašek, tak bude pořád pokřikovat, nic nenapsal, nic nenapsal, já to víma já to říkám. Možná by to chtělo trochu více pochopit úlohu šaška. On není tím nejhloupějším a nejnešikovnějším v cirkusu. On musí být opravdu schopným v mnoha oborech aby nakonec ty jeho kousky byly opravdu směšné a vtipné. Není to tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Bohužel kdo pochopí, že hloupostí a nešikovností dobude slávy nedosáhne patřičného efektu a vše dopadne tak, jak tady předvádíš.

                              0 0
                      • roud  

                        Zkus to brát trochu víc s klidem… jinak se ale nedá než stát za tebou spousta lidí tu jen kritizuje nebo si dělá srandu a s ničim nikdy neporaděj :O(

                        0 0
                        • milan1  

                          Jsou tady právě takoví, kteří si na tomhle doslova zakládají a to je právě jeden z nich, teď se začíná právě cítit, jak mu narůstají křídla, tak je vhodné ho zastavit v jeho rozletu.

                          0 0
                  • Ladap  

                    Neberu to jako souboj. Chtěl jsem jen říct že zmíněná bajkerka bude s Torou spokojená. Pokud ovšem nezačne hledat chyby ,který nejsou a který si jen nechá někým vsugerovat.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Pokud by nevážila 42kg, tak by v originálním stavu s Torou spokojená být mohla (teď myslím ohledně citlivosti a neřeším problém lineárního průběhu vidlice). Jenže při její váze už je to horší, představ si, že by to bylo podobné jako bys ty jezdil na vidlici, která je ještě výrazně méně citlivá než vzduchové RS. Stále bys tvrdil, že bude spokojená?

                      No a další problém tu je, že na její váhu u RS není originální pružina (žlutá nejměkčí je do 63kg, na 42kg zcela nepoužitelná), takže v tomhle ohledu, pokud nesežene nějakou neoriginální pružinu, tak to už nebude o nespokojenosti, ale ta vidlice nebude vůbec fungovat.

                      Tzn. doporučovat pružinou Toru opravdu není to pravé.

                      0 0
                    • Ladap  

                      Když někdo kupuje něco čemu nerozumí, tak nejhorší co mu můžeš udělat je zvažovat s ním všechny klady a zápory, zacházet do zbytečných podrobností. Kupující z toho má jenom hlavu velikosti pátracího balonu a nakonec se rozhodne podle nějakýho nesmyslu. Pokud koupí dobře, pak většinou náhodou. Zkušenosti jsou nepřenosný a tomu neodpomůžou ani grafy, ani sáhodlouhý úvahy a polemiky. Pro kupujícího má smysl informace typu – s tímhle mám dobrou zkušenost a myslím, že pro tebe je to to pravý. A o to jsem se snažil. Určitě jsou na to i jiný názory a já to beru. Nechápu, že to někdo může brát jako pokus o spor.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        A pokud by koupila Toru na základě toho co píšeš, tak by pak zjistila, že si koupila pro ní úplně nefunční vidlice kvůli příliš tvrdé pružině a i ta zkušenost někoho, kdo váží mnohem víc je jí pro citlivost k ničemu. Takže informace typu s tímhle mám dobrou zkušenost ji v tomto případě pomůže tak akorát k tomu, aby zcela vyhodila svoje peníze.

                        0 0
                        • Ladap  

                          Napsal jsem co si myslím a na základě jakých zkušeností jsem k tomu dospěl.S tvými argumenty souhlasím a plyne mi z toho všeho, že pružinová Tora by byla nejlepší dostupnou vidlicí za předpokladu, že se v nové vidlici hned nebude někdo vrtat. Pokud k tomu chceš ještě něco napsat, tak prosím na mejl.

                          0 0
                          • milan1  

                            Mimochodem v každé koupené vidlici RS se ti někdo musí po 300 km vrtat, jinak přijdeš o záruku

                            0 0
                            • Ladap  

                              Vím, to vrtání neber nějak hanlivě. Spousta lidí si to chválí. Ale ne každý to u nový vidlice bude chtít, to je prostě fakt.

                              0 0
                              • milan1  

                                Ale co by to bylo hanlivé? Vždyť ty jistě klidně napíšeš, že sis nechal vrtat ve vidlici v rámci záruky, že? Taky objednávka, prosím jednu vidlici rozvrtat ve Vašem servisu je celkem běžný výraz.

                                0 0
                                • Ladap  

                                  Zřejmě se rád hádáš. Na to si najdi někoho jiného.

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Víš ono bývá normální, že když někdo přestřelí a pozná svojí chybu, tak se třeba i omluví, nebo prostě tu chybu jenom přizná a někdo holt druhého obviní z hádavosti, lidi jsou různé.

                                    0 0
                                • Medunka  

                                  je to pravda Tohle je presne ten duvod, proc do servisu jiz vidlici nikdy nedam. Zkazi na co sahnou

                                  0 0
                            • martt  

                              Potrebuje ten vrtak nejaky certifikat od RockShoxu alebo sa v nej mozem vrtat aj ja?

                              0 0
                              • mar_tin1  

                                potrebuješ mať v záručáku záznam o vàtaní… a zrejme by sa mal používať originál olej od RS (čo nie je problém, cena je v pohode, dostupnosť tiež)

                                0 0
                                • martt  

                                  Pred vela rokmi ked som mal Judy bol v Bratislave autorizovany akurat ten maly obchod v Krasnanoch (meno neviem). Dnes tusim aj Kaktus.

                                  Teda vrtak moze byt hocikto, ale koho akceptuje vyrobca, resp. v nasom pripade dovozca?

                                  Je celkom zname, ze slovensky dovozca (teraz je to ktosi v Dubnici) neakceptuje zaruku na RockShoxy kupene v e-shopoch. Maju zoznam cisiel vidiel predanych cez nich na Slovensku. V tom pripade je imho skutocne jedno, kto sa v tom vrrrrta. :-)

                                  0 0
                                  • mar_tin1  

                                    slovenský dovozca je kapitola sama o sebe… ja som sa vo svojej vidlici vàtal sám, na záruku viac menej kašlem. keď sa pokazí tak, že jej už nič nepomôže, tak kúpim niečo iné. navyše záruku uplatňuješ u predajcu a on sa má postarať o jej vyriešenie. ako to spraví ti môže byť jedno…

                                    0 0
                            • Zerocool  

                              nechci popichovat, jen by mě zajímalo podle čeho se těch 300km určuje??? Respektive, jak to technik pozná, že má vidlice zrovna do 300km??

                              0 0
                              • milan1  

                                A proč se ptáš mě, není tohle dotaz na servisní středisko RS?

                                0 0
                                • Zerocool  

                                  Reaguju pouze na tvůj příspěvek a víceméně filozofuji, myslel jsem, že s tím máš nějaké praktické zkušenosti.

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Ty nevíš, že to je předpis? To, že ses to dozvěděl ode mne neznamená, že za nej zodpovídám.

                                    0 0
                              • mar_tin1  

                                ??? čo s tým má spoločné technik? to je snáď zodpovednosť zákazníka. predajca ťa len na nutnosť servisu upozorní pri nákupe (a je to uvedené aj v záručáku). aj v aute musíš po najazdení určitého počtu km vymeniť olej a ďalší spotrebák a nikto ťa kvoli tomu naháňať nebude, je to len a len na tebe, kedy prídeš do servisu. ide skrátka o to, že v záručáku musíš mať záznam o vykonaní toho servisu po 300 km, respektíve je to tam definované v časovom rámci, nepamätám si presne, tuším do 3 mesiacov od nákupu…

                                0 0
                                • Zerocool  

                                  poslední část posledního souvětí odpovídá na můj dotaz, díky – nad tím jsem se zamýšlel, pokud je to časově omezeno je vše jasné.

                                  To milan1: nechápu tvou odpověď, proč bys za to měl zodpovídat?, já tě o to nežádám, neber si to tak osobně, já s tebou nechci vyvolávat žádný konflikt, nemám důvod…

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Víš, když se podívám do tvého profilu a to jsem udělal a přitom vidím tvůj dotaz, tak mě to přinejmenším zarazí. Opravdu se považuji za toho posledního, na kterého bys měl vznášet takové dotazy.

                                    0 0
                                    • Zerocool  

                                      Víš kolik mě připadá věci v životě divných. Myslím, že jsme na fóru a řeší se tady různé věci. To, jestli Tě jen unavuje odpovědět někomu na pro tebe triviální záležitost je věc druhá. Vidlici samozřejmě dávám servisovat pravidelně nebo dle potřeby. Jen jsem prostě nevěděl, že RS nařizuje 300km nebo 3 měsíce. Ty jsi to nakous viz výše, já na to reagoval (= jsme na fóru), nic víc, nic míň. Tož asi tak.

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Zkus to brát tak, že takovéhle otázky nemusí brát vůbec konce a že sesypání se dotazů, místy hraničící s výsměchem, a jindy se zcela úmyslným napadáním míchají pro mě opravdu nepříjemný koktejl. Přitom ještě stíhám kdesi uprostřet thredu odpovídat původní zakladatelce. Přeze všechno se zde o sobě dočtu, že jsem nikdy nic nenapsal.

                                        0 0
                                        • Zerocool  

                                          Píšu bez invektiv, bez dalších úmyslů, zkus to tak brát a nebudeme muset ztrácet čas. Měj se.

                                          0 0
                                          • milan1  

                                            Sohlasím byla to jenom ztráta času, nic víc ale invektiva nevidím ani z mé strany, jsou to jen odpovědi. Zbytek byl samozřejmě odkaz na jiné nicky a popis ber jako můj dojem a pohled, který ve mě vytváří dění zde v tomto threadu.

                                            0 0
                              • MlokCZ  

                                Myslím, že tohle nikdo neurčuje. Můj odhad je, že když pošleš reklamovat RS vidlici a např. zjistí, že v ní není žádný olej a současně nebudeš mít potvrzení o záruční prohlídce, tak ti reklamaci zamítnou a nikdo nebude řešit nějaké zjišťování najetých km.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Nebo to můžou brát do extrémů, aby bez servisní prohlídky nevezmou žádnou reklamaci (pokud to tedy nebude pár týdnů po koupení kola).

                                  0 0
                          • MlokCZ  

                            Na mail psát nebudu, protože vše co tu píšu, tak píšu kvůli úvodnímu dotazu a především pro dotazující a to by v mailu nemělo smysl.

                            Pokud budeme řešit pouze neupravené vidlice, tak to z toho také neplyne. Ohledně citlivosti to tak téměř bude (i když třeba Vanilla pružinová na tom bude lépe, ale ta je cenově už mimo). Ale kvůli příliš tvrdé pružině bude ta Tora nepoužitelná úplně, tedy téměř jakákoliv jiné řešení bude lepší (třeba již zmíněný SID).

                            A pokud by měla zájem o upravenou vidlici, tak se v nové vidlici nikdo vrtat nebude, ale koupí už hotovou upravenou vidlici od Milana (v případě Epiconu/Axonu) a dostane na ni normální plnou záruku. Tedy situace je naprosto stejná jako kdyby kupovala neupravenou vidlici (problematičtější je to pouze v případech, když si např. koupím celé kolo a pak bych chtěl vidlici upravit, tam chápu, že ne každému by se do toho chtělo).

                            0 0
                      • milan1  

                        Právě proto aby byly zkušenosti přenosné, to je ten neustálý boj zde zrovna o ty grafy. Radit se opravdu dá jednoduše pro někoho, kdo se v problematice moc neorientuje ale tady se dočká dost protichůdných rad a někdy vyloženě špatných. Grafy jsou právě soudcem, který dokáže rozsoudit dost sporů. No a zrovna ta Tora je jednou z těch rad, kdy nikdo nepočítá s vahou jezdce 42 kg.

                        0 0
    • WASP  

      rst titan air bych ti nedoporučoval. tu tvou patnáctku rám to moc nakopne. doporučuju klasickou xc vidli. ta f1 ujde, nevím kolik váží, váha 1520 bez sloupku, co si pod tím představit. nejsem přesvědčenej o kvalitě značky RST. na tvou váhu a rám kola bych viděl klidně tu základní R7 od manitou. zdvih 80mm ti bude stačit a na ten malej rám ideal. sníží ti hmotnost kola asi o půl kila. i ovladatelnost bude snažší.

      0 0
      • Lišák  

        R7 jedině vyladěná. Po tom, co jsem viděl její graf, tak bych ji fakt nechtěl. Odtrh při dost vysokém zatížení (už si nepamatuji kolik kg) a pak jde hodně rychle do zdvihu bez velké progresivity. Pokud bude mít citlivou vidlici, tak klidně tu 100mm. Bude mít větší sag a tak to nebude s tím nakopnutím tak horký. Jde o to, kolik má ta její vidlice délku osa-konus na korunce a kolik by měla vidle nová.

        0 0
        • WASP  

          nezbývá než souhlasit. je to závodní vidle no. recon s pružinou se dá pořídit už kolem těch 6tis a chodí dobře. od manitou by mohl fungovat black

          0 0
        • dancing dog  

          Tak eště jednou.Jak píšeš- Milan mi z R7 udělal skvěle citlivou komfortní vidlici. Jezdí s ní ted můj brácha -hodně lehká váha a je moc spokojenej…

          0 0
          • MlokCZ  

            Pozor, že pořád nahlíšíš na upravenou R7 z pozice o něco vyšší váhy (určitě tvůj brácha nemá 42kg, i kdyby měl jen 60kg, tak 42kg je oproti tomu ohromný rozdíl, je třeba brát v úvahu poměry hmotností ne absolutní rozdíly). Tím nechci říci, že upravená R7 by bylo úplně špatné řešení, to určitě ne, ale jsou tu lepší řešení pro její váhu.

            0 0
            • dancing dog  

              O.K. – again- já jen že v nadpisu šlo u vzduchovku, jinak Vaše závěry samozřejmě považuji za mnohem fundovanější než svoje..

              0 0
      • Sandrushe  

        Co myslis tim, ze by to mou 15" ram moc nakoplo? nejak nevim, co si pod tim predstavit :)

        0 0
        • milan1  

          Příliš položený hlavový úhel. Když se to přežene dělá to nakonec menší citlivost, kolo víc drží směr a hůře zatáčí.

          0 0
          • Sandrushe  

            no kdyz tak nad tim premyslim, pokud to spravne chapu, tak to by nemuselo byt uplne na skodu, jelikoz by me to mohlo vice drzet pri sutrovatych sjezdech, kdy to se mnou vetsinou hazi tak ze mivam problemy se na tom obcas udrzet :D a to je vec, ktere bych se chtela zbavit, ale je mi jasne, ze je to zejmena myma schopnostma, nicmene kolo si chci co nejvice vyladit v ramci moznosti. stejne jako psal milan: "Citlivost ti samozřejmě přinese výhodu ale také pro tebe nezvyk, který potkává mnoho jezdců, kteří přechází z necitlivé, na citlivou vidlici. Čekají tě tahle úskalí, pokud pojedeš stejně pomalu, jako vyžadovala stará vidlice a dostaneš se před větší překážku, hrozí ti ponoření vidlice, zastavení kola a cesta přes řídítka. Tohle je extrém ale snažím se připodobnit to, co přináší zpočátku menší jistotu a vede k určitému přechodnému období zvykání a změně stylu, který naznačuje už Lišák. Jakmile pokročíš, poznáš, že rychlost může klidně vzrůst, zastavení na překážce se nekonná a ty najednou jedeš rychleji a přirom s daleko větší jistotou než na staré vidlici. " tak to je presne to, ceho chci dosahnout, abych zejmena pri tech sjezdicich se naucila jezdit rychleji a by to se mnou tak desne nehazelo coz je do znacne miry dle me zapricineno prave tou vidlou, co mam, mimo jina negativa, ktera skyta. a co se tyce ceny, mozna dojdu k zaveru, ze ma smysl si neco priplatit a prekrocit tech 6K, ale musela bych o tom byt opravdu presvedcena, ze nevyhodim penize za neco, co mohlo byt levnejsi. jinak jeste jednou mockrat diky za rady a ochotu

            0 0
            • milan1  

              Já vím, co jsem ti psal :-)

              0 0
              • Sandrushe  

                ja jsem ale primo na to ted neodpovidala, tak jsem jen chtela at je v tom jasno :), na co jeste reaguju

                0 0
                • Sandrushe  

                  a ciste teoreticky, co si myslite o teto vidlici? www.kupkolo.cz/…dej_155/Akce ted uz hazim cenove celkem mimo, ale ta cena v zakladu a ted to je celkem masakr, co si o ni myslite?

                  0 0
                  • Sandrushe  

                    akorat je to dual air, takze by se to asi muselo upravit?

                    0 0
                    • KubaBajk  

                      jak to myslíš upravit?

                      0 0
                      • Sandrushe  

                        upravit milanem napr. :)

                        0 0
                        • KubaBajk  

                          Je vzduchová,nafoukáš ji podle své váhy nebo individuálně pocitově. O RVL bylo řečeno už hodně,v souvislosti s tak nízkou vahou jezdce ne. Úprava není nevyhnutelná.

                          0 0
                          • KubaBajk  

                            To,že jsem napsal,že úprava není nevyhnutelná bylo proto,že Sandrushe už zmínila,že má radši „tvrdší“ vidlice. Nejsem si jist,co je tím myšleno. Pokud má být vidlice citlivá,myslím si totéž,co Mlok ví:-).

                            0 0
                    • MlokCZ  

                      Dual air je poměrně citlivý už v originále. Mnoha těžším jezdcům to takhle stačí. Pro tebe by to opravdu chtělo upravit. Pak to bude i pro tebe už velmi slušné, ale např. na toho již zmiňovaného upraveného Skareba to pravděpodobně mít nebude (ten bude na tom o malinko lépe díky kombinaci pružina/vzduch, kde ta pružina pomůže k ještě lepší citlivosti).

                      Dual air už Milan upravoval a dával jsem i výsledky, jak to dopadlo u Fibermanovi vidlice a tam byla výsledná citlivost dost dobrá.

                      Přesné srovnání jak na tom budou jednotlivé upravené vidlice už ale musí říct Milan.

                      0 0
                      • martt  

                        Po mojom merani Skareba som bol trochu sklamany, ze zacina az na 14 kg. Pocitovo je ta vidla totiz citliva dost. Medzicasom som si to ale v hlave ujasnil preco ten graf vyzera, tak ako vyzera.

                        • Skareb ma sice aj pozitivnu pruzinu ale jeho negativna pruzina posobi ciste iba proti vzduchovej pruzine. Ta pozitivna pruzina je zapojena do serie ku kombinacii vzduchova/negativna pruzina. Preto nie je predpatie pozitivnej pruziny v Skarebe nijak kompenzovane a posuva zaciatok grafu.
                        • napriek tomu ta pozitivna pruzina vyrazne zvysuje citlivost, lebo moje kriterium na citlivost nie je hodnota odtrhu na pociatku pohybu vidle ale hystereza v bode rovnovahy v SAGu.
                        • Aby toto fungovalo (teda system aky je v Skarebe) je najlepsie ak sa pouzije taka pozitivna pruzina, ktora sa dostane do polovice svojho pracovneho rozsahu prave pri vahe konkretneho jazdca v SAGu. Teda aby bol Skareb citlivy musi byt ta pruzina vybrana velmi presne. Kedze pruziny su korunova zalezitost, nemal by to byt problem.

                        Meranie mojich vidiel je tu: www.bike-forum.cz/…7/forum.html#…

                        0 0
                      • Sandrushe  

                        tak panove a damy (tentokrat v tomto poradi, pac holka mi tu tusim neradila zadna, tak at panove nejsou urazeni :-P ), toto www.kupkolo.cz/…dej_155/Akce uz neni pravda, nebot tato kraska prave putuje ke me domu, takze pokud by si na ni nekdo delal zalusk, bohuzel – pro nej – uz ma smulu ;). po dnesni porade s kamilem servisakem z maxidek cannondale jsem se rozhodla. necham ji zatim bez uprav, doufam, ze bude jezdit tak dobre, jak vypada, a ze s ni nebudu po kazde vyjizdce v servisu na reklamaci. pak se pochlubim fotkama :)

                        0 0
                        • Sandrushe  

                          teda mozna se akorat upravi zdvih na min, pokud to pujde, uvidime

                          0 0
                          • KubaBajk  

                            U RVL v rozsahu 100 až 130mm. Je to ta stříbrná?Pokud by jsi zjistila,že ti nevyhovuje,ozvi se:-).Za rozumnou cenu bych se nálepky Fox vzdal:-) A krk minimálně 20 cm!!

                            0 0
                        • milan1  

                          Víš, co jsi nám tady vlastně řekla? Díky Vám za snahu ale přesvědčil mě vlastně až Kamil servisák, tak děkuju :-)

                          0 0
                          • KubaBajk  

                            :-DDD

                            0 0
                          • Vegan  

                            tak to neni uprimne mel si navrch ale co rozhodlo bylo to ze jsme tu nikde v okoli nenasli ceritifikovany servis SR kam by se dal epison davat na servisni zasahy a posilat vzdy tobe do kladna by nebylo uplne idelani i kdyz je pravda ze jsme spise nez nad epiconem uvazovali na axonem nic mene je fakt ze kamil udelal take hodne ( a halvne je to clovek co se v RS hodne vyzna takze nejake neklasicke serizeni na zvyseni citlivosti je schopen udelat take ) takze neber si to osobne sp[ise rozhodlo to ze bydlis moc daleko :)

                            0 0
                          • Vegan  

                            to ne, spatne jsem to formulovala, a za to se omlouvam, jednoduse jsem si nechala radit od vice lidi, a nakonec, jak pise vegan, urcite okolnosti rozhodly. neni to tak, ze bych si kamilovych rad vazila vice, nez vasich, potazmo tvych, protoze jste oba odbornici vazim si toho stejne, ja jsem v tomto pouhopouhy user lama :) to, ze jsem si nevybrala podle vasich rad zde, neznamena, ze jste mi nerozsirily obzory a kvuli tomu jsem take tento thread zacinala, aby mi nekdo dalsi poradil, a abych se priucila novym vecem, coz si cenim stejne. jeste jednou tedy diky vsem, a doufam, ze se na me nikdo nenastval to bych vazne nerada, jak rikam, cenim si vasich rad a jsem zase o neco chytrejsi nez pred tydnem :)

                            0 0
                            • Vegan  

                              lol to jsem psala ja, Sandrushe, ale z veganova pocitace :D

                              0 0
                              • milan1  

                                Né tohle není o tom ale spíš jako ukázka, že lidi by se zde kolikrát nemuseli tolik vyptávat a radši zajít nejblíž tam, kam se stejně chystají chodit do servisu.

                                0 0
                                • Vegan  

                                  to je opravdu o tom servisovani kdyz by jsme meli kazdych 300 km posilat vydlici tobe tak to je na cely tyden nehlede na to sandrushe si ji sama s kola nesunda a ja nez bych se k tomu dostal :) takze by jsme byli tyden ale spise 14 dni bez kola = naprd a to byl ten hlavni element alespon tedy pro me takze neber to zle a chtelo by to nekoho vyskolit na morave koho by si doporucil a pak by to melo smysl takhle by to vazne skoncilo asi spatne kazdopadne sandra si tu vydli bere spise na zkousku a jestli bude malo citliva urco k nejakemu doladeni dojde :)

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Ale tady nejde o 300 km, ta informace je nějak špatně přijatá. Naprosto každou vidlici vzduchovou musíš v provozu domazávat a jestli na takové domazávání jezdíš do servisu, tak to je jiná. Zatímco ale u toho Epiconu jde domazání zvládnout i doma, po jednoduchém odšroubování horní zátky, tak u Air U turn s tím musíš opravdu do servisu a vidlici je třeba rozebrat. Servis po sezóně je potom jiná věc ale to je po podstatně více kilometrech a přes zimu.

                                    0 0
                                    • Sandrushe  

                                      opravdu nechci, aby to bylo brano, jako ze jsem se zbytecne vyptavala, byt jsem se nakonec beztak rozhodla podle toho, co mi rekli tady. tak to neni, kdyz jsem zacinala tento thread, nemela jsem tuseni o tom, ze se daji, a ze by se pro mou vahu nektere mohly ci dokonce mely, vidlice upravovat a ze to delas zrovna napr. ty v kladne. nejsem v tomto tak zkusena, a proto jsem si chtela nechat poradit, nebrala jsem to jako „ted mi poradte, od koho z vas si to mam koupit“, ale poradte, co si myslite ze je dobre, a proc, a beru to tak, ze co clovek to nazor, nekdo je zastancem uprav, nekdo naopak toho, aby se nic neupravovalo a jezdilo tak jak to je. stejne tak jako v tomto pripade nekdo rekne, ze jsem vybrala za ty penize dobre, nekdo rekne, ze jsem mohla jit do neceho jineho. beru toto forum prave jako misto, kam lidi mohou chodit pro rady. osobne pro me docela velkou ulohu zahralo to, ze ta vidlice byla o tolik slevnena, a myslim si, ze vzdycky bude lepsi nez neco, co bych koupila trebas o tisicovku levneji, ale v normalni cene. mozna je to pohled naprosteho laika, to priznavam, kdyby mi bylo receno, ze je sice super, ale na uplne jinou vahu, pak do toho nejdu, ale bylo to spis naopak, jak tady na foru, tak od kamila mi bylo receno, ze bude dobra. opravdu me tedy mrzi, pokud jsem tim nekomu ukrivdila, ale prisla jsem pro radu a na tom snad neni nic spatneho :) takze jeste jednou diky, doufam, ze vas ty rady moc nestaly a snad vam to nekdy budu moct necim oplatit

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        Neber si to tak, ona ale ta tvá formulace zazněla tak trochu jako políček, víš, nic se opravdu neděje, takhle to ale vyznělo. Moje upozornění bylo spíš proto, že stejně začátečníci řeší své problémy nakonec ve svém okolí a opravdu jsem to myslel jako obecně správné doporučení. Ve tvém případě se ještě nerozjelo moc protichůdných a neslučitelných názorů, které by ti udělaly víc zmatků. Kdyby k tomu došlo, tak ty, jako začátečnice právě bez zkušenosti a možnosti porovnání by sis obtížně vybírala a orientovala se. Teď ti bude proti tvé původní vidlici cokoliv připadat jako luxus. Přeju ti abys byla spokojená a hlavně už neřešila a užívala si. Máš novou vidlici, tak teď si zkoušej a uč se na tu citlivost, která bude rozhodně odlišná od toho, co znáš dosud. Myslím, že budeš i tak překvapená a můžeš klidně jako doplněk napsat své dojmy, pokud budeš mít zájem.

                                        0 0
                                        • Sandrushe  

                                          ok, za tu spatnou formulaci se jeste jednou tedy omlouvam. nebylo to mysleno jakkoli zle vuci vam. a co se tedy tyce samotne vidlice, dojmy pak urcite napisu (ale kolo asi budu mit az po zime), jen si nejsem uplne jista tim, zda budou pro nekoho dulezite vzhledem k moji vaze :D :-P

                                          0 0
                                          • milan1  

                                            Podívej, kolik lidí jsi oslovila a ti se u tebe všichni snažili pomoci, je to rozhodně zajímat bude. Není to samozřejmě podmínka, hlavně si to užij ty.

                                            0 0
                                            • KubaBajk  

                                              Milane,mohl bych tě poprosit o srovnání právě toho RVL,co si koupila Sandrushe a Foxu Float 120 RL model 07? Jde mi o počáteční citlivost a nepříliš progresivní chod.

                                              0 0
                                              • milan1  

                                                To bohužel nemůžu, nemám k dispozici graf toho Foxu.

                                                0 0
                                                • KubaBajk  

                                                  Přesto díky za ochotu.

                                                  0 0
                                                • SNAIL  

                                                  Nevím jak moc to bude přesné, ale alespoň něco

                                                  0 0
                                                  • KubaBajk  

                                                    Díky. Jen je mi divné,že Float i při nižším tlaku než Black využívá míň zdvihu.Ale líp žehlí. Teď už jen ten RVL chybí:-)

                                                    0 0
                                                  • SNAIL  

                                                    Na těch 70 PSI to opravdu bylo špatné, teď ho jezdím na 55 PSI a dostanu ho skoro už na 110 mm

                                                    0 0
                                                  • KubaBajk  

                                                    Kolik vážíš?

                                                    0 0
                                                  • SNAIL  

                                                    Jak kdy :-) 75–78 kg

                                                    0 0
                                                  • KubaBajk  

                                                    Já taky tak nějak,±78kg. Gíky moc!

                                                    0 0
                                                  • KubaBajk  

                                                    ..ehmm..díky:-)

                                                    0 0
                                                  • Lišák  

                                                    Teda ty grafy neznázorňují zrovna citlivé vidlice… Odtrh kolem 15kg (Fox) a 17kg (Manitou) mně přijde dost.

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Díky ti za změření ale ty vidlice mají opravdu dost vysoký odtrh. Zkus ověřit, zda měříš správně, ten počátk musíš zachytit opravdu opatrně a před tím vidlici trochu rozhýbej, jestli není problém v měření. Pokud tohle ověříš, tak už zbývá jen doporučit ůdržbu a to co nejdřív.

                                                    0 0
                                                  • SNAIL  

                                                    Ten Black je ta vidlice, kterou jsi mi v létě upravoval (měření bylo samozřejmě prováděno před úpravou), toho Floata si zkoušel taky jestli si vzpomínáš (viz to video co jsi natáčel)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Přiznám se, že podle nicku jsem tě nezařadil. A k tomu videu, co jsme točili, to je přesně to téma, které se teď probírá v tématu PUSCH. Ty máš to pokročilé vybavení pístku High speed a low speed kompresí.Probírali jsme toho spolu dost a zrovna to téma s natáčením jsme nějak nedokončili. Přejezd, který jsi tehdy dělal s přitaženější expanzí byl komfortnější ale právě k celkovému rozebírání jsme se spolu myslím nedostali. V tom vedlejším threadu je toho teď víc a snad i podrobně ale nevím, jak moc je to přehledné. A k té údržbě, kolik má najeto ten FOX, to přimazávání pístku vzduchové patrony, ketré zdůrazňuju je dost podstatné a potřeba se nevyhýbá ani těmhle kouskům. to je prostá údržby. Necitlivost na počátku právě vše ukáže. Když jsi byl u mě, neměl jsem třeba ještě vyřešen adaptér na huštění komory u Talase, dnes už mám i to.

                                                    0 0
                                                  • SNAIL  

                                                    FOX má najeto 3 tis. km (jezdím zatím víc s tím Blackem), ale ten Float po tom, co jsme ho snížili na 55 PSI chodí moc pěkně

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Přesto se zkus ještě přivřít expanzi, která ti na místě bude připadat až líná.Tto je zase k tomu druhému tématu. Zkušebně můžeš potom ověřit na větších nerovnostech, muldy a podobně uvidíš efekt. No a k nicku si tě už odteď přiřadím vždy správně :-)

                                                    0 0
                                                  • milan1  

                                                    Ještě pár detailů, nepamatuju si vše samozřejmě do nejmenších podrobností ale vím naprosto jistě, že ten tvůj FOX moment odtržení 15 kg neměl a proto ten dotaz na údržbu. A další doplněk o high speed expanzích, ty je máš vlastně na obou vidlicích, ty jsi nikdy nic jiného nepoznal :-)

                                                    0 0
                                          • milan1  

                                            A ještě něco mě napadlo, už nemusíš odpovídat. Bylo by zajímavé popsat z pohledu začátečníky to zvykání si na vyšší a citlivější vidlici. Máš tady popis ode mne (necituj mě:-)) a právě tohle, ten tvůj popis ale někdy až později by byl zajímavý. Ne pro nás kdo ti ardí ale pro další stejné zájemce překračující tu hranici od necitlivé k citlivé vidlici. Těch zkušeností s tvojí vahou tady moc nebude, takže je to spíš tvé plus, nejsi a nebudeš jediná a tvé zkušenosti my nemáme.

                                            0 0
                                            • Lišák  

                                              Koukám, že než jsem to tady přečetl a odepsal, tak jsi napsal v podstatě to stejné :-)

                                              0 0
                                            • Sandrushe  

                                              sve zazitky rozhodne popisu :) za letosni sezonu jsme toho bohuzel moc nenajezdili, ale tu pristi to doufam poradne napravime, budu menit jeste brzdy z vecek na kotoucovky, novy gripy (take konecne), budu se ucit jezdit s tretrama atd. atd. takze malo toho rozhodne nebude, ale treba se mi i podari sjet normalne schody aniz bych na konci hodila drzku :D. nejvic se ale zatim asi opravdu tesim na tu vidli, protoze ani moc nevim – teoreticky ano, prakticky ne -, co od ni cekat a co ne, takze to vicemene asi bude prekvapeni. hlavne, az se nechame zase vyvezt na Radhost, resp. teda na Pustevny a z Radhoste sjedeme po cervene dolu do Roznova, tam ten rozdil mozna poznam nejlip, protoze to byla letos nase nejjezdenejsi trasa :D

                                              0 0
                                              • mar_tin1  

                                                držku na schodoch nehodíš, keď sa na bajku posunieš čo najviac dozadu nad zadné koleso. tam ti citlivejšia vidla nepomôže, skôr naopak. ak neposunieš ťažisko dostatočne dozadu, tak sa ešte viac zanorí a letíš ešte ľahšie ako na necitlivej alebo pevnej vidle…

                                                0 0
                                                • Vegan  

                                                  hehe u ni byl problem v tom ze se ji ta vydlice kroutila pokud na schody nenajela 100% kolmo a nebo nezvladna drzet predni kolo rovne uz pri malem pootoceni se zacala vydle kroutit a sla dolu bokem vpred o tazisti vzadu to nebylo :)

                                                  0 0
                                                  • mar_tin1  

                                                    no práve… keby bolo ťažisko viac vzadu, tak sa vidla tak nekrúti. skrátka úplne odľahčiť riadítka a vidlu.

                                                    0 0
                                                  • mar_tin1  

                                                    treba to natrénovať na dvoch-troch schodíkoch, tam ten prípadný pád nie je až taký nebezpečný

                                                    0 0
                                                  • mar_tin1  

                                                    no úplne odľahčiť zase nie, ale skrátka čo najviac. čím strmšie schody, tým musí isť ťažisko viac dozadu. a tie šikmé nábehy, to je až vyšší level. najprv natrénovať kolmo…

                                                    0 0
                                                  • Vegan  

                                                    no ja stim problem nemel jak na mojem tak na jejim kole ale je proste fakt ze pri sjezdu na jejim kole se to chovalo o mnoho neklidneji a to jak jsme velkej na to kolo zpusobilo to ze jsme zadkem drhl o zadni plast dal uz to vazne neslo a stejne to jak se to predni kolo tocilo nezavisle na riditkach bylo vicen ez znatelne :) proste stoudle vidli ee kdyz to mava s mojema 95kg tak s jejima 42kg byla jako na splasenem bykovi :) a kdyz ktomu pristes to ze jeste nemela poradne silu udrzet smer tak pad byl nevyhnutelny vysledek ale to je na delsi debatu do OFTOPICU :)

                                                    0 0
                                                • djano  

                                                  Neviem ako sa bude tvarit RVL pri zdvihu 130mm na 15" rame stastnej majitelky, ale mozno na schodoch ani nebude musiet posuvat tazisko :-)

                                                  0 0
                                                  • mar_tin1  

                                                    tak dúfajme, že to bude voziť na rozumných 100mm ;)

                                                    0 0
                                                  • Sandrushe  

                                                    myslim ze jezdit s tim na 130mm by byl asi celkem masakr, myslim, ze 100mm asi bude rozumne, mozna pokud to pujde upravou jeste trochu snizit. uz ji mam doma a dnes asi poputuje do servisu k montazi, takze uvidime. co se tyce schodu, ja sedam za sedadlo i pri mensich sjezdech, takze na schodech tim tuplem, nicmene, vegan to popsal vystizne :) myslim, ze si jeste parkrat dam na drzku a pak se to mozna jednou naucim :D

                                                    0 0
                                                  • djano  

                                                    Myslim ze je skoda kupit vidlicu a nevyuzit jej zdvih. Ja ju vozim takmer bez vynimky na 130mm.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Jenže ty ji vozíš na Trancu, kde se těch 130mm dá. Na to její HT už bude 130mm fakt moc.

                                                    0 0
                                                  • KubaBajk  

                                                    To máš pravdu,taky proto bych koupil něco jiného.

                                                    0 0
                                                  • djano  

                                                    Tak pani – vy to vidite asi ako ja. Mam ale trocha rozpacity dojem z mechanika Sandrushe, ked jej tuto vidlicu odporucil na jej ram.

                                                    0 0
                                                  • KubaBajk  

                                                    Jojo,jsem téhož názoru,to ji radši zrovna prodej mně:-). Ne vážně,pokud nechceš jezdit nikdy 130 zdvih,RVL je pro tebe nejspíš zbytečná,nebo lépe řečeno,méně vhodná. Mohla jsi koupit něco víc XC.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tak mohla koupit úplně něco jiného, ale pokud jde pouze o vhodnost pro XC a zdvih a chtěla by totožnou vidlici tedy Rebu, tak má problém v tom, že u-turn verze za rozumné prachy není.

                                                    0 0
                                                  • mar_tin1  

                                                    možno sa o pol roka rozhodne vymeniť rám → vidlu už nebude musieť riešiť…

                                                    0 0
                                                  • Vegan  

                                                    tak nejak nikdo nerika ze ram je na vzdy navic se na otmto ramu da jezdit na 100mm zdvyhu casem ale ram pujde stejne novej at chcem nebo nechcem a pak vydlice musi prezit o mnoho dele jak tento ram teda alespon v to doufame navic ta sleva byla vyrazna

                                                    0 0
                                                  • Sandrushe  

                                                    presne tak. pokud ted rikam, ze 130mm jezdit nebudu, za pul roku rok to nemusi byt pravda, ja opravdu nevim, nedokazu z dnesniho pohledu posoudit, kdyz jsem to nikdy nezkousela ;)

                                                    0 0
                                          • Lišák  

                                            Jasně, že to bude přínosné, když napíšeš svoje pocity a zkušenosti s touto vidlicí při své váze. Už třeba jenom pro to, kdyby se tady něco podobného znovu řešilo.

                                            Ať Ti vidle vidlí a hodně kiláků bez defektů!

                                            0 0
                • Sandrushe  

                  lol jsem si az ted vsimla, ze to s tim hlavovym uhlem jsi mi psal ty a ja jsem pak reagovala na tebe a pritom te citovala lol :D uplne jsem to prehlidla :D

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.