• Kolař3

    Zdravím,

    chtěl jsem vědět, kolik tlaku je ve vidlici a trochu se upustil vzduch. Vidlice už neměla zdvih 100 ale jen 60 mm. Zpátky jsem ji nafoukl, rychle se vrátila zpět ale zdvih je 9,5 cm, někdy devět, záleží, jak na ni přitlačím. Mám ji ještě dofoukat tak, aby se vždy vrátila na zdvih 100? Děkuji za rady.

    0 0
    • Bubaaak  

      Záleží co máš za vidlici. Co jezdíš, jak jezdíš, kolik vážíš......

      0 0
      • Kolař3  

        Suntour Raidon RL-R 29

        Mám nové kolo, ještě jsem na něm nejel, ale raději chci měkčí. Vím to rozmezí 15–25 procent. Ale zajímá mě to, čím to je, že se vidlice nevrací na zdvih 100 ale jen na 950 někdy 900 mm. Je to tím, že je málo dofoukaná?

        0 0
        • xtonda  

          Mě by hlavně zajímalo co a jak měříš. Odkud kam a v jakých situacích máš těch 90/95/100 mm.

          0 0
          • Kolař3  

            Měřím 186 cm, 80 kg.

            Ještě jsem nejel na kole, jen jsem chtěl vědět pro nastavení, jaký je tlak ve vidlici, tak jsem ho změřil. Tím, jak jsem tam dal měřák, tak se trochu vzduchu odfouklo a vidlice sjela za zdvih 60 mm. Pak jsem ji doufoukl kompresorem, vidlice se okamžitě zvedla, ale zdvih jsem měl něco kolem 95 mm. Jak jsem na ní tlačil silou (nejel jsem na kole), tak jsem po každém stlačení změřil zdvih. Po každé byl jiný, ale nikdy nebyl 100 mm. Když jsem ručně potáhl za vidlici a chtěl jsem ji vytáhnou na 100 mm, tak to trochu šlo. Moje otázka tedy je, čím to je, že se nevrací zpátky a ten zdvih kolísá mezi 90–95 mm a ručně to vytáhnu na skoro 100 mm. Jestli to je málo doufouknuté? Zase ji nechci přefoukat, ať nerupne nebo něco.

            0 0
            • Reaktor  

              Jestlis foukal kompresorem, tak se ti při sundavání hadičky zase ufoukla. Musíš mít speciální pumpu na vidlice.

              0 0
            • MatS  

              Sice ji nechces prefoukat nebo poskodit, ale foukas ji kompresorem. Co si treba nejdriv cist navod? Kdyz si kolo kupoval, nenabizeli ti pumpicku na vidlici za cca 500 az 600kc? Ono se to vyplati si ji koupit. Nemluve o tom, ze v manualu a u nekterych vyrobcu i primo na samolepce na jedne noze vidlice jsou udavane doporucene tlaky pro ruzne hmotnosti jezdce. Pak si dej do vyhledavani zde na foru slovicko SAG a neco si o tom precti a budes mit jasno.

              0 0
            • scalar  

              Raidon by měl mít na hmotnost 80kg tlak cca 80 Psi a zdvih by při tomto tlaku měl zruba sedět na těch 100mm. Takže vzít pumpičku s integrovaným manometrem určenou na vidlice a nafoukat.

              0 0
        • Zdyn  

          Trochu si srovnej jednotky a císla. 900 mm je 90 cm a 0,9 m :)

          Jinak často zejména u levnějších vidlic nemusíš s nižším tlakem dosáhnout plného zdvihu, protože vidlici stlačuje negativní pružina (u Raidona to bude vinutá pružina). Proto ti vyfouknutá pružina zajede do zdvihu. Pokud potřebuješ nižší tlak ve vidlici, než na který je volena negativní pružina, pak je třeba použít měkčí negativní pružinu, aby byl zachovaný zdvih. Ta se ale pro Raidon bude asi blbě shánět. Jako náhradní díl se různé tvrdosti myslím nedělají.

          0 0
          • Mart7  

            Raidon má dvě pružiny, jednu měkčí a druhou tvrdší. Měkké dosednou závity na sebe a pak dopružuje jen ta tvrdá, jde cca 13 mm zdvihu velice tvrdě. Myslím, že max zdvih raidonu byl cca 105 mm při úplném stlačení obou negativek. Mně vycházel zdvih 94 mm s tlakem pro 20 – 25 % SAG, tak jsem přendal kolíček na 120 mm a zdvih.

            0 0
            • Kolař3  

              Z Vašeho komentu jsem pochopil, že to je normální mí ten zdvih pod 100 mm a mít měkčí pružinu, že?

              0 0
              • Mart7  

                Ano, akorát jsem zblbnul hodnotu, 94 mm má Raidon zdvih na dámském kole s nižším tlakem. Já jsem musel mít před tím víc.

                0 0
          • Sinpa  

            Pružiny hýr.

            http://www.webareal.cz/webareal-cz

            Stačí změřit jak stávající a objednat si stejné, ale z menším průměrem drátu.

            Na 80kg, by ale měla vyhovovat ta co je osazená od výrobce.

            0 0
    • xtonda  

      Tady je příslušná sekce z manuálu, nevím co víc k tomu napsat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.