Nastavení správného posezu + bolest nohy v tretře

47 nepřečtených
  • Gooorila

    Zdar Konkrétně thread s bolestí nohy v tretře jsem zde našel, ale nebylo to přímo to stejné, proto zakládám nový thread.

    1. Po cca hodině jízdy mě začíná „bolet“ spodní část nártu v tretře (MTB tretry Merida. Bolest v místě kde je našroubovaný kufr. Viz obrázek). Další hodinu se s tím dá jet, musím jen prokrvit to místo tím, že mačkám a uvolňuji prsty na noze. Po další hodině ani to nepomáhá a musím zastavit, zout boty a chvíli počkat. Zkoušel jsem více tretry utáhnou, což bylo ještě horší, zkoušel povolit, což mi lítala bota a udělaly se puchýře nad patou a myslím, že se bolest nezmizela. Pomůže mi nějaká vložka, nebo jinak upravit botu?
    2. Návod na vysunutí sedlovky jsem na netu našel mockrát. Začínám již jezdit delší trasy, tak již pociťuji i bolesti způsobené delší jízdou a to konkrétně na zadku. Nedávno jsem to zde již řešil a dostal radu, že si na tu bolest musím zvyknout. Asi to tak bude, ale mám najeto za posledních cca 2,5 měsíce zhruba 720km, bolest vůbec nepolevuje, začínám to cítit tak po hodině jízdy, po dvou hodinách už nemohu sedět a sedám si na stehno.

    Sedadlo mám X-Mission Speed a z mých dosavadních kol je nejpohodlnější, cyklokalhoty s vložkou mám taky (etape), vážím hodně, takže problém bude asi v tom. Pokoušel jsem se nastavovat sklon sedla (špičku nahoru i dolů), posunovat sedlo dopředu a dozadu, ale vždy jsem to dělal až ve chvíli, kdy už zadek bolel. Takže hledám nějaký návod na nastavení sklonu a posuvu sedla, nebo vaše zkušenosti. Mít jej v rovině je pro mě špatně, takže jak jej nastavit? Nebo je to individuální? Vím že by se to asi trochu vyřešilo sedlem. Ale teď nemohu investovat do kola (původní plány s investicí do kola jsem překročil o 25%, což je u kola za 30000 hodně)a manželka mi s ledovou tváří řekla, že si to mám zapsat do investicí na příští rok :o) Poradí něco někdo?

    0 0
    • Gooorila  

      ještě obrázek s místem bolesti nohy

      0 0
    • Lister  

      asi to nebudeš chtít slyšet, ale vyměnit sedlo…občas to hledání správného trvá dlouho a stojí desetitisíce :o)

      Pokud jde o tretru tak mě se jen nedorkvavala a to jsem vyřešil tak že v pravidelných intervalech hodně intenzivně tahám za pedály směrem vzhůru, ona se noha odlehčí a pak to přestane dělat, ale postupem času mi to přestalo dělat úplně a tím že bych se naučil pořádně šlapat to určitě nebylo :o) Asi jsem si zvykl. Zkus posunout

      Jinak ten obrázek je celkem k ničemu, ale pokud má kufr opravdu upnutý v téhle poloze tak je podle mě moc vzadu.......

      0 0
      • Luka  

        souhlasim s tim, ze sedlo ktere sedi, je naprosta nutnost!

        k tomu kufru: mozna to bude botama… a nebo nohama ;) .. vic nevim, v bote muzes mit hrbolek v miste kufru, muze byt blbe klenuta klenba, muze to byt uplne cokoliv…

        0 0
        • Lister  

          jasně u mě to byla třeba blbá vložka – Spešl BG…letěla do koše :)

          0 0
          • Luka  

            Habib ji taky vyhazuje :) Me zase sedi, takze ja si nestezuju. Me zabralo docela dost prace zjistit, ze spatny tretry muzou za krece v chodidle :) Ale speshl to poresil.

            0 0
        • Gooorila  

          No, obrázek byl spíše informativní, ale když na něj koukám, místo bolesti je označono dost přesně. A opravím se, není to ani tak bolest, jako odkrvení v tomhle místě, jako píšeš ty. Takže zkusím v tu chvíli prostě šlapat i taháním nahoru a uvidím, jestli pomůže. Na umístění kufru se raději doma ještě kouknu, ale je to taky docela přesně v tom místě, takže spíš ještě budu muset kouknout po návodu umístění kufru, jestli nemám špatně namontovaný tan

          0 0
          • Uža  

            Co se týče zmiňovaných vložek v tretrách, jestli máš příčně plochou nohu, vložka s tzv. srdíčkem, které dává do svých treter Specialized by ti mohla pomoci. Snad se taková vložka dá koupit i někde v lékarně.

            U sedla, je to opravdu o hledání, nicméně hodně udělá i kvalitní vložka v kraťasech. Takže jestli máš kalhoty delší dobu, mohla se vložka prosedět… nebo jestli máš nějakou obyč. vložku …

            0 0
            • Gooorila  

              Hmmm, stejný případ, jako u treter. Kupoval jsem cyklokalhoty a nevěděl, na co se koukat. V obchodě mi řekli, že Etape jsou dobrý, já si je zkusil, porovnal s cyklokalhotama za 500,– a zjistil že jsou ty moje lepší a tak jsem je koupil. Vím, že jsou kalhoty za 2000 a víc, ale mi tyhle za 50% ceny zatím plně vyhovují. Pokuď tam je ale nějaká špatná vložka, kouknu co se s tím dá dělat, nebo jestli se dá přešít a podobně.

              0 0
          • Zdenda CUBE  

            Podle toho co píšeš by to také mohlo být tím, že máš špatný typ a velikost treter. Je možné že jsou ti úzké a stahují ti klembu i když je moc neutáhneš. Nechápu jak se ti mohou udělat puchýře pokud bys povolil jen spodní pásek který jde přes nárt. Pokud ti toto povolení nepomáhá za jízdy pak je ta tretra úzká a to vyřeší pouze jiný širší tvar boty, doporučuji Spešly ty jsou dost široké a pohodlné a mají široké špičky, které nestahují klenbu.

            0 0
            • Gooorila  

              No, pravda je taková, že jsem prostě chtěl začít jezdit, ale přehled o věcěch jako tretry a SPD jsem neměl. Potřeboval jsem shodit kila a díky zádům sem chtěl celoodpružené kolo, jehož výběru jsem dal hodně. V prodejně sem řekl, že chci namontovat SPD a jestli maj nějaké boty. Vzal jsem tyhle www.merida-bike.cz/…rida-PC-015A a ani jsem se nekoukal, aby to bylo co nejlevnější, ale seděly mi na noze nejlépe a nechtěl jsem právě moc ty srandovní s třema páskama :o). Mám sice problém, že mám vysoký nárt a krátkou nohu, takže boty většinou kupuji o číslo menší botu s tím, že se mi vytvaruje na nohu. U těchhle treter jsem byl v šoku, že mi sedí perfektně a nikde netlačí, jen to nedokrvení. Ale protože již začínám uvažovat o změně svého statusu zde na BF na „propadl jsem kolu“ a o zmíněných Spešlech jsem slyšel z více stran, asi dojezdím letošní sezónu na Meridách a do investic na příští rok zapíšu nové tretry :o)

              0 0
              • homat  

                Možná si měl radši jít do těch srandovních. Stejnej problém jsem měl před přechodem na tretry. Křeče v chodidlech byly způsobeny měkkou podrážkou, a ty tvoje boty moc tvrdou mít nebudou. Pokud jsi navíc „hmotnější“ pak doporučuju co nejtvrdší podrážku. Zkus nějakou vložku do boty, nemusí být ani tak anatomická jako pevná a uvidíš. každopádně víš co doplnit na seznam investic 2008. A s tím sedlem bych zkusil ještě vydržet, pokud najedeš cca 700 km za 2,5 měsíce, tak to není moc. To je pár kilometrů často nebo se párkrát setneš a pak dlouho nic, zkus začít jezdit víc pravidelně a postupně prodlužuj délku ježdění, možná si zadek zvykne.

                0 0
                • Gooorila  

                  dneska jsem testoval ten postup s taháním SPD i nahoru a pomohlo to. Sice je to takové „očůrání“ a trvalé řešení to nebude, ale zatím aspoň tohle. Sedlo se pokusím nahodit ze staršího kola a uvidím. S těma délkama tras to není tak jednoduché. Z práce se dostanu až kolem páté, než se převlíknu a vyjedu, je to tak max na dvě hodiny. Jakž takž pravidelně dávám 20–30 kilometrů dvakrát týdně a o víkendu dám jednu delší 45–60km. Jako berte, že jsem před těmi dvěma a půl měsíci ujel 10km a měl sem dost a ujet předevčerejších 45km, nebo 60km z minulého týdne je pro člověka se 125kg dost (to jen jako obhajoba pro kilometrožrouty, pro které je 700km otázka jednoho týdne :o). Radu, že by si měl zadek zvyknout jsem dostal a čekal sem, že se doba od počátku jízdy a bolestí zadku bude prodlužovat. Ona se ale zkracuje a přichází rychleji, což bude asi nastavením toho sklonu (dneska jsem dal sklon špičkou sedla dolů o dvě drážky a trochu jej posunul dopředu) a dnešní nastavení je určitě špatně.

                  0 0
                  • homat  

                    jo viděl jsem to sedlo na obrázku níže, varianta zvykonout si asi nebude ta pravá. Takže rozšiř seznam rozpočtu na rok 2008, dávám dva typy: www.specialized.cz/new/doplnek.php?… tohle sedlo přišlo na kole a je docela dobrý, můžeš volit i různou šířku.

                    a tohle sedlo www.trinnity.cz/DetailPage.asp?… jsem si vybral na silničku a nemůžu si ho vynachválit, velmi pohodlný.

                    0 0
                    • Lister  

                      jo jo sedla jsou drahý, ale jelikož je to tak důležitý komponent tak do budoucna taky nehodlám šetřit.

                      Zatím spokojenost s WTB Laser, ale většinou ho do roky zlikviduju – prosedím, teď přišlo s novým kolem taky takže ho tam nechám ale do budoucna plánuju buď tohle:

                      www.specialized.cz/new/doplnek.php?…

                      nebo jestli bude peněz více tak… www.specialized.cz/new/doplnek.php?…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        No hlavně, pokud si člověk najde po x vyzkoušených sedlech to pravé, tak je třeba koupit aspoň jedno rezervní, jinak se pak téměř vždy stane, že ve chvíli kdy sedlo odejde se už nedělá a kolotoč s hledáním jede na novo (i když už napodruhé to je o něco snažší, když už víš, co vyloženě tvojí pr… nesedí).

                        0 0
    • yetti  

      Kamarad mel take problem s prokrvovanim nohy v miste kufru a bylo to tim, ze mel bikove tretry s relativne mekkou podrazkou. Ted ma nejake Spesly s tvrdou skorepinovou podrazkou a rikal jaka je to pohoda, akorat ze se mu mnohem hur chodi. Ja osobne jsem nikdy tretry s mekkou podrazkou nejezdil, tak to nemuzu posoudit, ale predstavit si to umim. Navic buh vi kdo pro Meridu ty tretry vyrabi, takze tezko rict jak dobre maji vyresenou ergonomii. Jednou jsem cetl, ze asiati maji jiny tvar chodidla, takze z hlediska ergonomie potrebujou trochu jiny tvar boty, ale tezko rict zda je to pravda a zda by to mohlo mit souvislost.

      0 0
    • Bonebiker1  

      Tak mě dělaj tretry Merida to samý, loni byly naprosto v pohodě, letos to začalo, teď už s nimi sezonu dojezdím a poletí do koše, zkoušel jsem i různé vložky. Myslím, že se hroutí ta jejich podrážka a tlačí zespoda na nohu a ta se neprokrvuje.

      0 0
    • medved.m  

      Asi uz nereknu nic noveho, ale zkusim-li hadat z obrazku na Tvych strankach, ty tretry jsou z rady tech vice pohodlnych az „papučoidnich“. Takze bych asi taky tipoval, ze maji proste mozna moc mekkou podrazku na ty fajnovy maly SPDcka. Druhdy jsem taky zkousel takovy botky a radeji sel do tuhych speslu, i za tu cenu ze clovek pak tak legracne chodi, ze… :-)

      0 0
      • Lister  

        nemám s turistákama sebemenší problém, naopak jsem měl potíže ve spešlech, vše bych na měkkou podrážku nesváděl......

        0 0
      • Bonebiker1  

        neřekl bych, že je podrážka výrazně měkká, spíš se prostě nějak začala bortit, jsou to tretry na jednu sezonu. Zkoušel jsem i kufry trochu posunout, na chvíli to bylo lepší, ale pak to začalo znovu.

        0 0
      • Bonebiker1  

        neřekl bych, že je podrážka výrazně měkká, spíš se prostě nějak začala bortit, jsou to tretry na jednu sezonu. Zkoušel jsem i kufry trochu posunout, na chvíli to bylo lepší, ale pak to začalo znovu.

        0 0
      • Gooorila  

        ano, máš pravdu. Při koupi treter jsem o tom, na co se zaměřit, neměl ani tušení a myslel sem si, že když sedí, jsou OK. Při příštím kupování se zaměřím právě i na tyhle věci a raději budu chodit jako šašek, ale jezdit budu pohodlněji

        0 0
        • Luka  

          ne vzdycky se chodi jako sasek… cim vic v nich nachodis, tim prirozeneji jdes..ver mi, ja uz se v nich nachodila! :DDD …

          0 0
          • medved.m  

            No mne uz chuze taky davno nedela problemy (jen na mokre dlazbe se trema pivama si netroufam :-), ale ty plastovy spunty na speslech uz jsou zas tak osmajdany, ze bych udelal karieru jako ucitel stepu. A opet se vsichni po mne otaceji :-)

            0 0
    • Gooorila  

      tak sem to jel zase zkusit. Ujeto 16 kilometrů a konec. Požitek z jízdy je tentam (a to už si troufám jezdit malinké kopce, takže výhled z hošťálkovického kopce na Ostravu je nádherný) a jen myslím na to, jak si sednout. Zase jsem se pokusil sedlo poštelovat, ale nepomohlo to. Pozítří si plánuju zase něco, tak se pokusím vyměnit staré sedlo ze staré Meridy. Tam mě zadek nikdy nebolel (ale taky jsem nejezdil delší tratě a měl sem ji jen na cestu do práce a z práce a sem tam se projet. A hlavně jsem přibral 25 kilo :o/), tak uvidím.

      0 0
      • Gooorila  

        nové sedlo

        0 0
        • Gooorila  

          staré sedlo

          0 0
          • Gooorila  

            staré sedlo 2

            0 0
            • Zdenda CUBE  

              Jak tak koukám na ty tvoje „SEDAČKY“ a a vezmu v úvahu tvou váhu tak na takových polštářích budeš mít problémy furt. Asi by to chtělo vyzkoušet těch sedel víc a půjčit si od někoho výrazně tvrdší sedlo. Na delší čas strávený v sedle je opravdu vyzkoušené že čím tvrdší tím lepší. Chvíli to sice trvá než si na něj pr..l zvykne ale pak je to v pohodě. Při 125kg se ti na moc vypolstrovaném sedle přiškrtí prokrvení nohou a je konec. Navíc ten tlak působí na velkou plochu a nemáš při změnách posedu kam poposednout a je konec. Neboj se toho a zkus si od někoho půjčit třeba SI SLR a po dvou hodinách na kole teprv posuzuj jestli je lepší to to měkčí nebo naopak.

              0 0
        • homat  

          To vypadá taky docela měkkce. Na kole je to, ale obráceně, většinou nejpohodlnější jsou ty „nejtvrdší“ komponenty a z polštářů bolí zadek a nohy :-)

          0 0
    • DaveBury  

      V bote jsem si nechal nechal vetsi protikus (č.1)z duvodu vetsi plochy, protikusy (č.2,3) dodavane k pedalum mi prisly male. img187.imageshac­k.us/my.php?i­mage=aauz4.jpg

      Ono sirsi/mekci sedlo taky neni vyhra, vede ke spatnemu prokrvovani.. Zde je celkem zajimavy cteni www.merida-bike.cz/…SMP_mail.pdf

      0 0
      • Gooorila  

        Koukal jsem na ty sedla, 5k za sedlo mi už připadá hodně, ale když se nad tím zamyslím, je pohodlný posez důležitější, než třeba o třídu lepší řazení, nebo hydry brzdy a je nesmysl nadávat na cenu sedla, když má člověk na kole výbavu, jejíž potenciál nevyužije (což já na svém kole nevyužiji tolik, jako třeba to sedlo), takže na druhou stranu je asi rozumné uvažovat o kvalitním sedle. Líbilo se mi i to s označením Extra, cena je na spodní hranici rozmezí, se kterým jsem počítal, ale zase je to dost na to, abych jej koupil a zjistil, že mi také nevyhovuje :o). Jak to řešíte vy? Věříte PR oddělení dané firmy a když si sedlo koupíte, sami sebe utvrdíte v tom že je výborné, i když tak výborné není (já se o tom, že je mé kolo skvělé utvrzuji neustále, protože mě stálo hodně peněz, takže musí být výborné, i kdyby nebylo :o), nebo koupíte sedlo, otestujete a když nevyhovuje, bouchnete jej do bazaru a jdete kupovat další? Nebo je nějaká možnost si jej zapůjčit (za tři hodinky jízdy se už dá jakž takž určit, zda sedí, nebo ne). Radu kterou jsem obdržel o nakoupení sedla na eshopu, 14 dnů testování a v případě že sedět nebude jej vrátit v zákonné lhůtě mi nepřipadá jako fér vůči eshopům, takže do toho nepůjdu.

        0 0
        • DaveBury  

          Ja bych to resil tim e-shopem… Taky mam obavy investovat a pote s zklamat .. Ale tam pozor, to sedlo musi byt neposkozene, ani bale nesmi byt nejak vyrazne poskozene.

          Takze bacha na osoupane barvy na sedle a nebo skrabance/otlaky na upevnovaci casti sedla

          0 0
        • Luka  

          co se zkusit nakontaktit s lidma co jezdej, treba ti nekdo sedlo pujci… ja na pr dala a dva roky si namlouvala, ze to je normalni, bejt odrena a vztekla jak pes kvuli nepohodli. Speshl mi to vyresil a ten jsem jeste mela pujcenej od kamarada.. PS… urcite jestli pujdes do speshla, nech si omerit sedaci kosti.

          0 0
        • Jane  

          no ja to resim tak, ze koupim sedlo a pokud nesedi, tak jde do bazaru – zatim se mi to stalo jednou u sedla SRL XC (koupeno za 1790, prodano za 1200) a tato zkusenost me privedla k myslence, ze sedla bez diry pro mne nejsou to prave. Ale zase davat za sedlo pres 3 litry mi prijde docela proti srsti, lakal by me spesl Toupe, ale asi jedine nekdy pres bazar… s tim e-shopem – tam to sice muzes do 14 dnu vratit, ale jde o to, ze by ta vec nemela byt pouzita a preci jenom zamek sedlovky na tech lyzinach muze zanechat nejaky stopy a treba u SLR se mi docela brzo nepatrne odrel napis SLR na boku sedla a ono i po dvou vyjizdkach proste muze byt poznat, ze na tom bylo jezdeno myslim, ze pro tebe konkrektne rada SLR bude preci jenom moc uzka, takze by to chtelo zkusit neco s sirkou pres 140 mm (jako Spesl, SMP ve mne moc duvery nevzbuzuje:)

          0 0
        • medved.m  

          Ahoj Gooorilo, moje zkusenost je takova (ale jak se rika, YMMV), ze na XC je vhodnejsi sedlo tvrdsi a uzsi(!) nez na silnici. Zacinal jsem s polstarem ala „pani radova“, ten vyhodne vymenil s kolegyni za neco jako Tve „novejsi“, pak za uzsi celogelove se zlabkem, to za Spec. BG2 Sport (sirka>150mm), ten mi vydrzel nejdele, a ted od leta SI SLR XC gelflow (~130mm). Prvni tricitka lesem spica, pak nerozvazne 150km silnice = tyden bolavy zadek, ted zase hlavne les a opet spica. Uzke sedlo lip vede a umozni prenaset teziste (no, teziste, proste zadek :-) dozadu ve sjezdu. Tvrdost v terenu, kde jezdis technicteji, nevadi, naopak, prispiva k jistote. Naopak kamos si ted koupil silnicku s… no, malem jsem chytal vlka, jen jsem si na to sedlo sahnul. Zalezi na tom, kde chces vic jezdit. Pochopil jsem, ze Ti ted jde nejvic o vytrvalost a spalovani tuku, tak to bude asi vic silnice a rovinky nez kopecky, ze… ?

          0 0
          • Gooorila  

            zdar. Děkuji za rady všem. Máš pravdu, kolo mám sice takové, že lidé usuzují spíše jízdu terénem, sjezdy a podobně. Opak je ale pravdou a jezdím spíše asfalt a rovinky. Půjčení sedla od kolegů je dobrý nápad. Snad nebude moc takových, kteří dva měíce štelovali srávné umístění sedla a když konečně nastavili a utáhli s pocitem, že jej do zničení sedla vytahovat nebudou :o)

            0 0
        • medved.m  

          Jo, zapomnel jsem: PR oddelenim zas moc neverim, nezbyva mi tedy nez zkouset. Kdybys byl v Brne, toho spesla BG2 sport bych Ti klidne pujcil – to myslim zcela vazne – at toho aspon co nejvic vyzkousis a ziskas jakousi predstavu, co by Ti sedelo. (Jsi teda asi dvakrat takovej chlap jako ja :-) a hodne dulezity jsou sedaci kosti – tak kdybys natrefil na „merak zadnic“, urcite ho vyuzij.)

          0 0
          • Jane  

            s temi sedacimi kostmi: mam zkusenost se sedlem San Marco Aero – sirka 145 mm a ted SLR XC Gel Flow – sirka 131 mm a rozdil v tom nijak nepozoruju, tak ani ted nevim, jestli je pro me lepsi rozmer 130 nebo 140 mm :)

            0 0
            • medved.m  

              Asi zalezi i na konkretnim modelu konkretniho vyrobce. Spesli urcite podle SVEHO mereni doporuci SVOJE sedlo, cizi asi ne. Nicmene snad by se ten udaj dal aspon zhruba pouzit. A co rikas na SLR XC gel flow, Jane? Spokojenost?

              0 0
              • Jane  

                no rozhodne mi vyhovuje vic nez verze SLR XC, co me trochu stve tak, jak je na boku sedla ten kevlar, tak se z neho docela blbe dostava nejake blato, jinak nerikam, ze si nedovedu predstavit jeste pohodlnejsi (lepsi) sedlo, prave by me zajimalo to Toupe, mozna by mi vyhovovalo vice, pac je „vykrojene“ rovnou od zadni casti (podobne jako SLK, ale to ma ten otvor hodne uzky) – obcas pokud na SLR blbe sednu, tak tlaci a musim trochu poposednout :)

                0 0
        • Zdenda CUBE  

          nedávno jsem někde narazil na obchod kde nabízí zapůjčení libovolného sedla, složíš jim tam zálohu a oni ti za nějaký drobný obnos sedlo na týden zapůjčí, pokud ti nesedí tak ho vrátíš a můžeš si půjčit další až ti něco bude vyhovovat je pravda že to nějakou pětku bude stát, ale je to levnější než koupit něco a pak zjistit že na tom nemůžeš sedět. NIC NENÍ TAK DULEŽITÉ JAKO SEDLO !!

          0 0
          • medved.m  

            Hledme, google vyhodil eshop.skiservis­.cz/new.php?ne­wId:44%7CChys­tate-se-koupit-sedlo-Otestujte-sedla-Specialized-Body-Geometry- a brnensky Pell's ma pujcovnu sedel taky! V Ostrave nic nenasel…

            0 0
            • Gooorila  

              V pondělí jedu do bagbike na servis s kolem, tak jim navrhnu, jestli by to neudělali jako službu. Začal jsem se ptát známých, jaké mají sedla a většina má taky docela problémy sehnat něco, co by jim sedělo (ale oni berou bolení zadku po dvou hodinách jízdy jako slabost, takže to nechtějí přiznat a tvrdí, že je to OK :o). Bylo by to asi ideální řešení půjčit si pár sedel a otestovat, jak se sedí. Minimálně jsem přemýšlel půjčit si k otestování celé kolo (narazil jsem na možnost zapůjčení Meridy AM800, ale to je o třídu výš, než moje, takže musím zjistit zda je tam jiné sedlo, ale viděl jsem i na půjčení GT). Půjčím kolo, přehodím sedlo a otestuju, ale je to takové těžkopádné řešení. Přímo zapůjčení sedla by bylo lepší

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.