Delší trasa = bolest zad, proč?

28 nepřečtených
  • Adam1985

    Ahoj všem. Mám docela problém s tím, že pokud jedu cca delší dobu na kole jak 2 hodiny, tak se mně začnou dost značně ozývat zada v bederní krajině. Záda bolí na MTB – na silničce tento problém nemám. Na bývalém MTB taky ne – letos jsem si koupil nové kolo a nemůžu nějak vyladit posez (je na netu nějaký odzkoušený návod, jak správně vyladit posez?) Vím, že je to dost individuální a je potřeba to odzkoušet, ale jak říkám – při jízdě do těch cca 2 hodin nic nepoznám – záda nebolí. Letos jsem si koupil Meridu Big Nine 29 ve vel. 21 (měřím 187cm), řidítka mám orig. rovné. Děkuju za případné rady a postřehy se správním nastavením posezu – tento problém je dost omezující…:-(

    0 0
    • MirosPikos  

      Bolest zad způsobuje kombinace ochablého břišního svalstva (resp. nevyváženost vzpřimovačů s břišním svalstvem) + nastavení posedu.

      Taky je možné, že budeš muset časem pořídit FUULLa, ten zádům také uleví. Nedělají jím dobře vibrace. Částečně se to dá korigovat tlustými a méně nafoukanými plášti. Ale je to 28, tak je možná ještě brzo na to kupovat celopéro kvůli zádům.

      0 0
    • borda  

      Posed.

      Skoro bych rekl, ze to mas dlouhy. Zkus bud sedlovku s 0 offsetem, nebo riditka zahnuty vic k jezdci.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Vidím rovnou sedlovku, navíc ofset je daný poměrem lýtkové a stehenní kosti…

        0 0
      • Adam1985  

        sedlovka je rovná = O offset

        0 0
        • borda  

          Jo, uz mi to rekli, ja to kolo nestudoval. Tak riditka + predstavec.

          Pokud bys to chtel zkusit, mam na kole bontrager big sweep. Tak by me mozna nezabilo je sundat a na den ti je pujcit. Jsou zahly 12 stupnu k jezdci. A mam taky 9 cm predstavec. Kdyztak se ozvi na mail.

          0 0
    • Josef Šimon  

      Když jsem si vyměnil kolo za nové, tak jsem s nastavením taky laboroval jako blázen, prostě trošku delší trasa a na tři dny bolest zad jako blázen. Zkoušel jsem všechno, představec, sedlovka, ale kloudně žádná změna. Zařídil jsem si doktorku, řekl jaký mám problém a už to jelo.Prošel jsem důkladnou prohlídkou a řekla vlastně to samé co psal MirosPikos. Já nakonec teda pro změnu i kolo prodal, stejně jsem chtěl fulla a ejhle, jediné co, tak jsem dal delší představec a jezdím jako pán, záda jak v bavlnce, nejvíc mě trápily rázy v terénu, tohle si teď užívám. Ale to nemění nic na tom co bylo psáno o tom ochablém svalstvu. Cyklistika je šíleně monotoní sport, který zaměstná stále stejné svaly, takže je fakt víc než nutné řešit břišáky a celkově zaměstnat víc svalů a pak to bude v cajku.

      0 0
    • HarryTP  

      Mam podobnej dotaz po zhruba 2 hodinách na kole mam tendenci si ulehčovat tim ,že se na kole víc narovnávám a v ten moment nedosáhnu na řídítka a neopírám se dlaní ,ale tou částí ruky hned za prstama.Mam tam představec 120mm 6st pomůže mi když ho vyměnim za stejnej 70mm řídítka se posunou od 5cm ke mně?!

      0 0
      • maajkee  

        120mm je dost dlouhý, 70mm už je zase dost kraťoučký, zkus pro začátek třeba 100 nebo 90, každej centimetr na délce představce je poznat, takhle bys šel z extrému do extrému.

        Jinak o kolik se posunou řidítka záleží taky na úhlu představce, takže to nebude pravděpodobně přesně 5cm ale přibližně ano.

        0 0
        • HarryTP  

          Ok zkusim 90 :)

          0 0
          • HarryTP  

            Tak sem vyměnil ten představec ,zjt to projedu.Sem zvědavej jaký to bude.Má někdo tip jak to vyrovnat je na to náká technika nebo se to dělá vod voka :D

            0 0
            • ddan  

              no právě: mám zkušenost s tím vyrovnáním, kdy se to zdálo orientačně OK a pak sem měl problém v táhlých kopcích, že se mi ozvala opačná strana beder vůči nataženější ruce. Ale pro takový rychlý ověření není špatné použít dlažbu, kde je znatelný 90 stupňů a jak srovnám kola vůči jedný ose, tak zkontroluju řítka – tak jsem si pomoh já ;)

              0 0
    • Lachtis  

      Dříve jsem také trpěl na bolesti zad, kdy mě i po 10 km chytala taková bolest, že jsem musel z kola slézt… Některé závody jsem myslel, že díky té bolesti ani nedojedu.

      Měl jsem horší HT než nyní a s koupí novějšího kola to trochu přestalo, ale pořád to bolelo.

      Nechal jsem si udělat BG fit, kterým mi překopali posed. Sedlovka o cca 1cm výše, posun sedla, zvednutá řídítka, změna pozic kufrů a vložky do treter. A ejhle bolest šla rázem o nějakých 50% dolů.

      Nicméně pořád to tam bylo a tak jsem začal posilovat horní část děla (ruce jsem chtěl už předtím), ale hlavně jsem si koupil posilovací lavici na záda a břicho (+ občas chodím plavat). No a výsledek se brzy dostavil (cca po měsíci posilování).

      Teď už mě to jen občas „píchne“ a to zejména při závodě, kdy svaly max. zatěžiju, ale bez jakýchkoliv problémů závod dojedu a ta „bolest“ je spíše z únavy :-D

      Závěr: to co psali ostatní, posed a cvičení. To, že bys musel vyměnit za full se určitě dá obejít, ale musíš pro to něco dělat (cvičit)

      1 0
      • Adam1985  

        Cvičit chodím dlouho a pravidelně – posilovna, kruhový trénink – takže si myslím, že uplně ochablý nejsem. Vidím to na ten posez, ale teď je otázka, čím začít v úpravách, aby to mělo smysl a výsledky…docela mě to mrzí, protože to akorát kazí radost z kola a člověk je limitovaný na delší jízdy – v tomto téměř babím létě jsou podmínky ideál na celodenní výlet, ale když vím, že bych po dopoledni asi hodně často měnil polohy na sedle jen pro to, abych dojel, tak to špatně…To pak člověk myslí jen na to, aby se záda neozvaly a z výletu je prd. Kuva, musím to nějak vyřešit. Je pravda, že rám docela dlouhý je – už jsem posunoval sedlo dopředu, tak to ještě zkusím víc – snad to ještě půjde. Každopádně díky za rady!!!

        0 0
        • blaf  

          jo jenze v posilovne trenujes to co je videt a na kole mas pouzivat to co videt neni (mluvim o svalech), ze cvicis ve fitku nic neznamena

          pohledej v historii, je toho tady dost a dost

          1 0
          • kubad  

            +1

            1 0
          • Adam1985  

            Jj, máš pravdu – je tu o bolesti zad napsáno hodně (pročítal jsem). Původně jsem tuto diskuzi zakládal za účelem co nejpřesnějšího návodu, jak nastavit posez (např. vzdálenosti: ramena – řidítka – kolena – kliky). Je pravda, že jsem měl hodně vytaženou sedlovku – teď jsem si snížil asi o 2cm + dal podložku pod představec, takže jsem už téměř v lajně řidítka – sedlo, tak to musí být OK. Sedlo jsem si ještě posunul dopředu, ale nechci to dávat úplně na doraz – nějak těm trubičkám na uchycení nevěřím a nerad bych, aby se to někde zlomilo (jak tu někdo ukazoval na fotce…). Už tak jsem za limitem, který je naznačen na těch trubičkách zespodu sedla…Snad to bude už OK – na bývalém kole jsem měl vzpřímenou pozici a vyhovovalo mně to – včera jsem si na jedné akci všiml, kolik lidí vozí představec do negativu a leží na tom jak na silniční motorce – kloubouk dole, že to vydrží celý závod!

            0 0
            • Breakpain  

              Podle mě, tam máš prostě někde chybu ;-) … mně takhle bolela záda, když to bylo krátké i dlouhé … až na BG fit mi to hezky přeměřili. Pak jsem to testoval – například sedlo posunul o 1 cm, představec – otočil, přidal podložku … a pokaždé mě to začalo bolet. Cvičení jako doplněk je jasné, ale ono se to nezdá a každý centimetr při nastavení hraje svou roli. Teď už tak nějak z toho měření vím, jak nato a nastavil jsem si podle toho i druhé kolo. Dříve jsem měl sedlo v rovině no a teď mám drop mezi řidítky asi 7,5cm myslím z hlavy … a jezdí se mi výborně.

              0 0
          • Breakpain  

            Jde o to, co budeš cvičit, posilovat potřebuješ obojí :) … nevím jak je to mimo Prahu, ale v pár fitkách, co jsem byl mají běžně bosu a jiné balanční pomůcky, které ti pomohou zlepšit i vnitřní svaly. Navíc je plno cviků, kde se zapojí také.

            Pochybuju, že cyklista si primárně naloží kulturistův cvičební plán ne ;).

            1 0
        • MirosPikos  

          Spousta lidí cvičí dlouho a pravidelně. To ovšem neznamená, že cvičí správně. Já jsem proto psal, že jde o nevyváženost těchto dvou svalových partií. Takže cvičit můžeš jak mrtvý tak, tak zkracovačky, ale můžeš mít jednu partii nepoměrně silnou k té protichůdné a už je problém na světě.

          Takže seřídit posez aby to bolelo co nejmíň a pak se soustředit na to cvičení. Já, co jsme začal v létě dělat víc břicho, tak mám záda v pohodě. Pozoroval jsem to třeba taky u zákazníka, když se někde stálo třeba 2 hodiny, tak to bylo k nevydržení – teď je to o mnoho lepší. Nebo v tátovým autě, na který nejsem zvyklý. 100 km a měl jsem mrtvý záda. V týdnu jsem jel 2×230 km a záda víceméně v pohodě.

          1 0
    • Adam1985  

      Tak jsem si kolo nastavil podle druhého kola co mám doma a to snížení sedlovky + předsunutí sedla bylo potřeba – teď mám stejně nastavené posezy + vzdálenost řidítek, tak to snad bude OK (v týdnu odzkoužím a uvidím). Ještě jednou díky všem. Výsledek: doposud jsem měl sedlovku na 29 vytaženou o 2cm výš a řidítka asi o 1, 5cm dál než na druhém kole, které mi sedí. Takže v tom vysunutí sedlovky bych viděl ten problém zad…(snad!:-)

      0 0
      • witcherrr  

        Dal jsem sedlo víc do předu a světe div se záda nebolí to sem jel včera Praděd, daleko větší kopec než obvykle.

        0 0
        • bochov  

          Ja mam zase opacný problém mne bolí zada ze sezení v kanclu přes zimu je to docela opruz.ale jakmile zacnu opět jezdít je to jedno jestli silnici nebo MTB mam klid,

          0 0
    • Meluzina  

      znám, bolela mne i přes plavání a posilování, seřizování posezu, jediné, co pomůže, je po hoďce slézt, věnovat pár minutek protažení a jsem OK…

      0 0
    • ddan  

      Třeba to není tvůj případ, ale.. teď jsem měl podobný problém – na kole, kde to bylo vždy v poho, mě po cca hodině šlapání převážně v prudčích kopcích začalo bolet v bederní časti, ale na levé straně. Zkoušel jsem různá nastavení a nic. Pak jsem si uvědomil, že se mi furt zdá jako bych neměl úplně přesně nastavené řídítka vůči kolu. Měl jsem nepatrně levou stranu řídítek blíže k sedlu – při zběžném pohledu to nebylo ani moc patrné, ale asi při posledním štelování představce jsem to nedal přesně. Tím pádem při prudčích výjezdech jak jsem byl sice nepatrně, ale více nataženější pravou stranou těla, jsem více namáhal levou část bederní části zad. Co jsem srovnal řídítka přesně na kolmo, tak jsem začal v kopcích cítit jak se to v bederní části přesně rozložilo a OK :-).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.