• HonzaRez

    Zdař, mám od loňska karbonovou silničku a teď jsem ji zkusil vylepšit koupí jiného sedla. Sedí mi dobře, nejsem otlačen, ale přece jenom to nevyřešilo občasné bolesti bederní páteře.

    Když jedu kratší trasu, problém téměř necítím, při delší trase (pro mě ke 120Km na odpoledne maximum) jsem celý namožený, takže bolest zad vnímám jako součást. Ale markantní to je i při kratší vyjížďce, když hodně zaberu třeba do delšího kopce, po chvíli ta bedra opravdu bolí.

    Mám podezření, že to kolo je na mě trochu větší, je to skoro velikost 60 a já měřím 186.

    Ale hlavní asi je správný posez, snížil jsem sedlovku, takže mám neúplně propnuté nohy při šlapání, a sedlo jsem si posunul blíž k řítítkům. Výsledek je lepší než předtím, ale při tom spurtu do kopce to nebylo příjemné.

    Představec korigovat nelze, protože je součástí řítítek…

    0 0
    • Ricci  

      myslim, zeby pomohlo foto, ako na nom sedis

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Aha, na 186 velikost skoro 60, tj. třeba 59 s odpovídající velkou délkou … to je prostě moc. Podívej se na competitivecy­clist.com na jejich kalkulátor posedu, zvol silniční kolo a Eddy Fit. Řekne Ti, kde bys měl zhruba tak mít sedlo vůči klikám a řídítka vůči takto nastavenému sedlu. Z toho poznáš, jak moc jsi nebo nejsi mimo.

      0 0
      • xtonda  

        Případně i French FIT, podle toho co tam píší je FF jak se posadit na největší vhodný rám, pokud to má větší než doporučuje FF, tak to už asi bude fakt moc velký. viz.

        3. The French Fit.

        This fit is so named because of its legacy in the traditions of endurance road riding such as brevet rides and randonneuring. However, the French Fit isn't merely about touring, riding long, or even sitting more upright. It is about getting the most out of a bike that fits larger and provides much more comfort to the neck, back, and saddle position.

        While the Competitive Fit generally puts you on the smallest appropriate frame and the Eddy Fit sizes up a bit or raises the bars, the French Fit puts you on the largest appropriate frame.

        0 0
    • Pentaroth  

      A co tak posilovat stred tela?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Myslíš jako, že se tím rám scvrkne?

        0 0
        • Pentaroth  

          To asi ne,no :-)

          0 0
        • Rychlej turista  

          Na jednu velikost silničního rámu se dají poskládat lidi hodně různých velikostí. Jen to může vypadat divně. A se 186 cm na 60 rám se musí vejít v pohodě. Problém spíše je, že nemůže šibovat představcem. A zmiňoval bolest při spurtu do kopce – to je přesně klasika nevycvičených zad, kdy to při festovním záběru bolí v tom křížovém kloubu, nebo jak se tomu říká.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Záleží na proporcích a trochu na vyježděnosti. Pokud má dlouhé končetiny a krátký trup, tak ho nic nezachrání.

            0 0
      • Yura  

        Presne tak. Hlavne nesedet celej den vykydnutej do kresla(bez aktivace toho stredu tela) a pak se divit, ze se ten stres pri zatezi prenasi na spodni zada..

        0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Silnicku mam 58 ram, 70mm predatavec, vyska 179cm. Borec co na ni jezdil prede mnou tam mel 110cm predstavec a meril 185cm.

      Zada me neboli, ani po sestihodinovych jizdach.

      Mas oproti tomuto nejake reference z MTB? Problem bych spis videl na slaby stred nez nespravny posed.

      0 0
    • Janek33  

      Tvůj problém je nesprávné nastavení posedu. Doporučuji si nechat nastavit posed profesionálně. Je to naprostý základ, aby ses vyhnul zdravotním problémům.

      0 0
      •  

        dnes jsem se náhodou ptal (Specialized-Pardubice)) – nastavení posezu -cena cca 3.000 Kč, cca 3 až 4 hodiny času (přijedeš s vlastním kolem)

        0 0
        • kadlec  

          Tam jsem se jednou ptal na sedlo a uz tam nikdy nepujdu. Sedlo za 3 litty a ten pristup, silenej. Nejen, ze ohledne sirky me nenabidl zmereni zadele, ale ani kdyz jsem se na to zeptal, tak nic. Snazil se me nacpat nejakou sirku, co mel skladem.

          0 0
    • lunochod  

      Jezdit frekvenčně, pak není taková zátěž na záda.

      1 0
    • Libores  

      klipsny a 20mm pláště taky můžou mít s svůj vliv.

      0 0
      • plzakj  

        +1

        Posli foto posedu. Treba se na tom jen moc mrskas (sedlo vysoko) nebo kvuli klipsnam nemas nohu pevne na pedalu.

        0 0
    • HonzaRez  

      Díky všem.

      Slabý střed těla doufám nemám, posiluju už cca 25 let, takže i záda i břicho a s tím související bych měl mít v pořádku.

      MTB už nemám od té doby, co mi ho ukradli, ale po městě a do lesa jezdím na starém treku, sedí se mi dobře a lehčím tempem jedu třeba 60km po polňačkách bez problému.

      Mám trup i nohy relativně souměrné, že bych měl jedno nebo druhé kratší, to snad nemám. Už jsem takové lidi viděl..

      Pláště 20mm jsou tvrdé, jeden mám na 7barů, druhý na 8, možná časem půjdu do širších a bude to pohodlnější…

      Klipsny by teoreticky mohly být problém, používám je hlavně proto, abych mohl ve volnějších rovinách nohy posunovat a měnit polohu, nášlapy s nohou napevno fakt pro mě nejsou řešením. Ten kopec jsem jel vsedě s nohama pevně v klipsnách a prostě jsem jel vyšší frekvencí a s vyšší námahou, než běžně po rovině, chtěl jsem předjet tlupu domorodců, kteří pořádali Tour de Prdelákov a postupně jsem cítil, jak mě ta záda víc a víc bolí…

      Fotku posedu zkusím, ale hlavní šanci vidím v laborování sedlovky a sedla, teď si připadám, že to mám moc nízko a sedlo moc dopředu.

      0 0
      • Martin  

        sedlo moc dopředu? správně by olovnice spuštěná od kolena měla procházet osou pedálu

        http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/ bod 7

        0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Ale no tak. KOPS? Jako fakt? Nejsme ve stredoveku.

          0 0
          • xtonda  

            A co je teda správně?

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              Pokud chces opravdu 100% korektni posed, musis si nechat udelat profi bikefit vcete screeningu toho jak slapes.

              KOPS je aplikovatelne jen v pripade, ze mas ram na zakazku a presne tobe na miru. (A i tak to muze byt mimo) Jinak proste meris posed podle gravitace, pricemz tvoje poloha oproti stredova ose na gravitaci zavisla neni.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Už jsem to tady párkrát psal – lidi sedí na kolech různě a tomu je třeba přizpůsobit polohu sedla: kdo sedí na kole jako v ředitelském křesle nemůže mít polohu sedla vůči středové ose stejnou jako ten, kdo je zakousnutý do řídítek. Stačí si sednout do houpacího křesla a sledovat, jak se při zachování tělesných úhlů tato tato poloha mění.

                0 0
          • Martin  

            napiš do ivela, že ten článek mají blbě ;)

            0 0
            • Yura  

              Nemaji ho blbe. Je to takove uplne zakladni nastaveni, ktery by mel znat kazdy, protoze kdyz kolikrat vidim jak na tom lidi sedi a slapou, tak to je fakt silenost.. Ale lidi kteri uz vedi co a jak potrebuji muzou skoncit s uplne jinym nastavenim, ktery se vubec s tim zakladnim moc neshoduje..

              0 0
              • Jarax  

                tohle nastaveni znam dlouho a jeste se me na zadnym ramu nepodarilo dosahnout nejbliz sem byl 5mm ale 175 kliky se me nechteli kupovat :)

                0 0
                • gemini  

                  Jakože koleno máš před osou, nebo za osou pedálu?

                  0 0
                  • Jarax  

                    pokazde pred osou sedlo na doraz stupnice dozadu ,este by me pomohla sedlovka s vetsim ofsetem ale me ten posed vyhovuje jen me to zaujalo ze me to u zadnyho kola co sem mel nevyslo

                    0 0
                • bezdratova.sprcha  

                  Zkratka a dobre, je to takove obecne nastaveni pro silnickare. Takove to „kdyz neudelas nic poradneho, udelej aspon tohle.“ Ale vzdy by melo jit s vysvetlivkou, ze je to jen orientacni.

                  Nejde o to, jak se ti koleno protina s osou pedalu podle gravitace. Jde o smer, kterym tlacis. To je ovlivneno tebou a geometrii celeho kola. Podle toho se bude menit misto, ve kterem je sila vlozena do pedalu vyuzita nejefektivneji, respektive kdy noha zacina tu cast pohybu, ve ktere ma nejvic sily.

                  Proto na profi bikefitu budes chvili sedet na tom kole a slapat, pricemz bude vyhodnoceno (krome spousty dalsich veci) kde presne mas misto ve kterem zacina tvuj zaber a podle toho se nastavi pozice, ve ktere bude sedet.

                  Jde to udelat i od oka v terenu, ale je to na dyl, protoze je potreba behem jizdy porad zastavovat a menit pozici sedla, vysku sedla a pripadne i pozici kufru.

                  0 0
      • platypus  

        Todle jsou klasický příznaky když přijedu pod kopec už vyšťavněnej :-)

        0 0
      • doubleingram  

        Jde o posilovani hlubokeho stabil. systemu. Svaly „nad tim“ muzes mit sebelepsi ale zaklad je HSS.

        Dale to chce urcite fitting, i kdyz neni vsespasny, jde o to kdo a jak ho dela.

        Bederka take casto boli z moc tezkych prevodu.

        Je toho proste hodne, osobne taky uz resi dele zada. Zatim ne moc uspesne.

        0 0
    • Jarax  

      no ram zmenit nemuzes ,predstavec taky ne hejbat moc ze sedlem je taky blbost ,to se ti muzou ozvat slachy a kolena ,takze zbyva berany nahoru nebo dolu :)

      0 0
      • Martin  

        otočit

        0 0
        • Jarax  

          treba no ,to by byla aspon poradna zmena a hned by poznal jestli je to lepsi :D

          0 0
      • Rychlej turista  

        Jo, berany by to mohly pořešit, jsou různé tvary i velikosti. Furt je to ale nouzovka s porovnáním možnosti změny představce. Vlastně ne, když je představec jejich součástí. Takže zbývá zahodit představec s řídítky a dát normální přestavec odpovídající velikosti.

        0 0
        • Jarax  

          no tak to je taky moznost predelat to na predstavec berany ,jestli ma neco takovyho ted : berany

          0 0
    •  

      no někdy stačí si od kola odpočinout-zkus koloběžku! ta je na protažení zad i nohou výborná! Mě po jediné vyjížďce – cca 15 km přestala právě ta záda bolet-rozhodně je to přirozenější pohyb než jízda na kole…ale tohle možná budeš řešit až někdy kolem 50-tky .-)

      0 0
    • Marekstrni  

      Dobrý den, potřeboval bych poradit zkušenějších silničářů, aby posoudili můj posed na silničce. Nedávno jsem upravoval kokpit. Dával jsem delší predstavec a posouval dualy na obloucích.

      Díky za odpověď.

      0 0
      • zarkow  

        Na mě to působí Ok, fotky v civilním oblečení zkreslují, nicméně jsou tu zkušenější matadoři. A po provedených změnách ti to nesedí nebo proč se ptáš?

        0 0
        • Marekstrni  

          Neměl jsem čas na lepší fotky. Neměl jsem jěště možnost vyzkoušet tenhle posed, tak jestli tam nemam vyloženě nějakou chybu. Díky za reakci

          0 0
        • Marekstrni  

          Původně, tam byl představec 90mm a otočeny do pozitivu. Momentálně tam mám 110mm a do negativu

          0 0
      • milan.v  

        Ještě lepší fotky bez bundy. Máš pokrčené ruce? Asi ano, vypadá to tak…

        0 0
    • Karlos14  

      Ahoj, potřeboval bych od vás poradit.Už cca dva roky trpím bolestí zad v bederní oblasti. Nejprve jen při dlouhé jízdě na kole. Hlavně na silničce to začalo cca po 1–2h dost bolet. Jediné co pomáhalo zastavit projít se a protáhnout. Udělal jsem fatální chybu a přes zimu jsem skoro nic nedělal a jen jezdil na trenažéru, záda nebolely. Teď jsem začal víc jezdit a začalo to opět bolet. Hlavní problém je, že už mě to bolí i přes den a v klidu. Hlavně při sezení a delším předklonu. Nebolí to ve stoje, při chůzi, když držím rovná záda. Není to sice nějaká nesnesitelná bolest ,ale spíš nepříjemný pocit a tlak. Už to bolí cca měsíc a když to trochu povolí, vyrazím na kolo a jede to na novo. Byl jsem u místního ortopeda, ten mi sdělil diagnozu: osteochondroza v bederní oblasti (nerovnosti krycích ploch obratlových těl). Doporučil mi cvičit, ale překvapivě mi nenapsal žádné rehabilitace. Kolo by na to podle něj nemělo mít vliv a můžu jezdit ,což se mi nezdá, protože právě na kole hlavně silničním tohle všechno začalo. Obecně tento doktor nemá zrovna dobrou pověst, takže bych tuto diagnózu bral s rezervou, ale něco na tom asi bude.

      Pořídil jsem si gym. míč a doma sedím už jen na něm. Denně se protahuju. V práci bohužel min 6h denně sedím což tomu určitě nepřidá.

      Moje otázka zní: co s tím? Mám ještě šanci, že když budu poctivě cvičit tak to přestane bolet a já budu moci víc jezdit? Nebo je to nevratné poškození? V mých 29 letech mě to dost šokovalo a představa, že budu mít do smrti bolesti zad a nebudu jezdit na kole je hrozná. Mám kolem sebe spoustu lidí co nikdy nesportovali a jen sedí a se zády problémy nemají. Tak proč já? :( Prosím poraďte.

      0 0
      • Breakpain  

        Ano zacni cvict, najdi si fyzio, zaplat si hodiny, nauc se potrebne cviky a denne je cvic. Zlepseni bude, ale znamena to cvicit uz naporad ;)…

        Vic v tom nehledej… Uz jen samotna veta „pres zimu jsem nic nedelal“ je vypovidajici ;)… Pres zimu by mel obecne kazdy cvicit (aniz bys mel problemy) zejmena core a veci s tim spojene a zrehabilitovat cely telo, pokud chces nejake vysledky ;)…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Máš ochablé/přetížené bederní svaly. Honem s tím začni něco dělat, až ti díky tomu vyletí plotna, to teprve bude kopec radosti :-) Jak psal kolega přede mnou, chce to trénink středu těla ( ale spíš vlastní váha doma, ve fitku s činkama se jednoduše dokurvíš ) a strečink. A zrovna u těch beder to může být i zadní strana stehen, když je zkrácená, táhne ty bedra k sobě a ty jsou pak našponovaná. Pak taky zvaž, jestli nemáš příliš agresivní posed (netvrdím, že máš, ale někteří mají tendence se podobat profíkům ), profíci mají taky mnoho hodin cvičení a strečinku na to, aby vydrželi na kole sedět tak, jak sedí.

        Jinak taky bych měl cvičit, ale někdy je to pěkná nuda, takže zábavnější varianta je plavání (pokus o technicky správné ), a běh.

        0 0
        • Karlos14  

          ano posed na silnicce mam celkem agresivni a riditka vys nedam (v beranech na tom doslova lezim). Silnicku prodam a necham si jen MTB, kde jsem ted dal o 2cm kratsi predstavec a vlastovky tak to snad trochu pomuze. Na silnicku se vratim az po pripadnem vyraznem zlepseni.

          Na rehab. jsem objednany az za mesic takze zatim musim cvicit doma metodou pokus omyl. Uz cca mesic delam plank 5* 1min 3–4× tydne (bez vysledku). Vim je to malo. Dnes chci zacit na plno, ale porad nejak nevim ktere cviky bych mel delat abych si jeste vic neublizil.

          0 0
          • Breakpain  

            no abys ten plank vůbec udržel a nekroutil se, bo bys mohl mít taky negativní výsledky ;-) …

            zkus balancovat na jedné noze, klečet na míči, stát na míči, dřepovat na míči a ideálně před zrcadlem – tam ti to moc nedovolí se kroutit, když se kroutíš – spadneš

            pak můžeš přidávat věci jako pohazovat si s míčkem, žonglovat atp (když klečíš a pak když stojíš na tom míči)

            0 0
          • Smazaný účet  

            To není zrovna konstruktivní řešení… hledej po netu a na silničce si jednoduše dej představec do pozitivu, ne? Jinak tady jsou dobře vysvětlené a nenáročné cviky, které občas používám. http://fyziotrener.cz

            0 0
            • Karlos14  

              to už jsem zkoušel dát ho do positivu, ale i tak ty bedra cítím. O moc lepší to není. Potřebuju co nejvzpřímenější posed. díky za tip na stránku s cviky

              0 0
              • Pikaču  

                Objednej se na dornovku. Tam te narovna ihned. No a pak cviceni. Na plank se vy*er jinak si spis ubliziz když nemas zada v poradku.

                0 0
                • Karlos14  

                  Teď ještě zjistit kdo tu Dornovku u nás na Vysočině dělá…

                  Ještě se zeptám. Můžu jezdit dál na MTB, pokud zpohodlním posed? Nebo si mám dát raději na nějakou dobu pauzu?

                  0 0
                  • sodek  

                    Dornovka není všemocná. Někteří ortopedi to neslyší rádi. Jestli máš záda pokroucená a někdo ti je bude z fleku dávat do ideální pozice, tak je to z jednoho extrému do druhého. Chce to spíš postupně na tom pracovat.

                    0 0
                  • Pikaču  

                    Podle meho laického usudku můžeš jezdit resp. Delat co chceš pokud jsi bez bolesti. Dornovka je prvni krok co udělat. Ale ihned musi následovat cvičení a protahování. Me pomohlo SM od Dr.Smíška a strečing. Strečing víc než cvičení. Teď už moc necvicim ale strečing je nutný a dornovkou si rovnam pánev, lupne v SI skloubeni a je mi fajn.

                    Je toho dost i na YT. Těžké cviky nejsou třeba. Ty můžou spíše ublížit

                    0 0
                    • Karlos14  

                      Na dr. Smíška jsem slyšel samou chválu od kolegy. Taky mu pomohl. Škoda, že je to až v Praze. Dnes jsem zkoušel nějaké rehabilitační cviky na páteř co jsem našel na youtube a celkem mi to pomohlo. Budu to zkoušet každý den a až ustoupí bolest tak začnu balanční cviky na míči a na střed těla. A pomalu to zkusím na kole.

                      0 0
                      • Jester  

                        SM systém (kniha + video) se dá normálně koupit. Navíc v každém větším městě určitě najdeš někoho, kdo podle něj cvičí.

                        BTW SM systém jsem zkoušel 2× (s odstupem několika let), ale jediný výsledek byl ten, že jsem si oddělal rameno – což ale může být i mým nesprávným cvičením.

                        0 0
              • MlokCZ  

                Bedrům ale vzpřímený posed moc nepomůže, většinou je to naopak ještě horší.

                Je prostě potřeba vyřešit příčinu.

                Hlavně se připrav, že cvičení (pokud to tedy není třeba po té borelióze) bude na dlouho a je potřeba to řešit komplexněji. Tzn. u protahování vše, hlavně i nohy. Bedra bývají také často zkrácená, takže i hodně protahování zde.

                Posilování středu také, ale to klidně jen opatrně a pozvolna, určitě nezačít hrotit planka jak jsi začal bez něčeho dalšího. A začít protahováním a rehabilitační­mi cviky.

                Já měl také problémy s bedry. Nejprve jsem jen trochu cvičil záda a to pomáhalo jen trošku. Pak jsem si pořídil skokanské koleno (někde tu je k tomu vlákno, kde je spousta informací k tomu) a už více než rok opravdu poctivě cvičím. A tím jsem zcela pořešil současně i záda.

                Na záda pohohla jak část protahování nohou (se kterým přišlo právě i pořádné protažení zad, záda mi bránila např. při protažení hamstringů hodně), tak dále nepřímo masáž nohou na válci, která je současně i slušným posilováním středu těla. A k tomu pořád držím i nějaké cviky přímo na záda.

                Hlavně je potřeba cvičit pořád, pravidelně a dost. Já i po více než roce, co jsem začal (paterální šlacha), tak pořád se držím na 4–5 hodinách odcvičených každý týden s tím, že většinou vynechám jediný den v týdnu.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Souhlas. Mě na záda dělá dobře ještě běh, kratší svižnější na 3–5km, nebo plavání s pokusem o správnou techniku.

                  Ten válec mám taky, dá se s tím dělat hodně, ale hlavně ideálka na uvolnění fascií před strečinkem.

                  A co kupodivu funguje, jsou rehabilitační cviky z letáčku, co mi dal můj obvoďák, když jsem k němu došel téměř nepohyblivý. Když si tu serii sjedu celou, tak záda jsou jako nová, ale chce to rutinu.

                  No a cyklisti to neradi slyší…ale občas místo kola prostě dělat něco jiného :-))

                  0 0
      • cubista  

        Bolesti bederní páteře jsou typické také pro boreliózu. Tam by potom žádné cvičení bez léčení nepomohlo.

        0 0
        • Karlos14  

          je fakt, že klíšťat jsem měl hodně. Asi si nechám udělat testy

          0 0
        • Karlos14  

          Teď jsem koukal na příznaky: bolest kloubů, únava, nevolnost, bolest nohou atd.. nic z toho nemám. Jen ty bedra. Tak snad to ta borelioza nebude

          0 0
          • cubista  

            Nemusí být všechny příznaky hned. Na počátku mohou být i jen ty bolesti beder.

            0 0
      • Boby83  

        Najdi si na pár hodin schopného trenéra, nebo fyzioterapeuta. Core určitě ano, ale sám nebudeš schopen rozeznat kvalitní provedení! Další věcí je, že ikdyž budeš cviky na core provádět správně, nemusí to být také výhra. Pokud už máš třeba chycenou plotýnku, nebo nějaké vyrustky, ucpané páteřní kanalky, apod.. tak si i správným cvičením středu těla můžeš stav zhoršit. Na tohle jsou výborný různý kompenzační cviky na rovnání zad + zpevnění středu těla a zpevnění páteřních vzprimovacu a zádových svalů. Disbalance, mobilita, zkrácené svaly.. také hrají svojí roli. Posilka je super věc, ale musíš přesně vědět co, jak a proč!

        0 0
      • BB  

        Měl jsem chronické potíže s bederní páteří, které skončily výhřezem ploténky. Léčeno konzervativně. Základem je cvičit a to důsledně každý den (nikdy přes bolest). Všechny cviky, které mě fyzioterapeuti předepsali jsem nakonec našel ve cvičení pilates, na které chodila manželka. Je tam jak protahování, tak posilování, opatrné rotace, vše jen vlastní váha.

        0 0
      • ms82  

        Bedra me ze silnicky bolely taky hodne. Posed jsem daval delal vic pohodlnym a nezlepsovalo se. Byl jsem na bikefitu, cele mi to predelal spise na zavodni posed, bylo to o dost lepsi, ale bedra to taky uplne nevyresilo. Paralelne jsem zacal cvicit v posce s trenerem. To pomohlo hodne vecem, ale bedra na kole stale bolely. Co na silnicce zabralo, byl nos sedla mirne dolu. Mam velke prohnuti v bederni pateri (anterior pelvic tilt), da se o tom nastudovat hodne (jednu z beznych rad o protahovani hamstringu bych radeji preskocil), ale reseni je celkem nudne jednoduche – posilit bricho a zada, napravit to sezeni vetsinu casu. Kazdopadne mirne nakloneni sedla dopredu okamzite problemy vyresilo a na zbytku pracuji z preventivnich duvodu. Muzes vyzkouset, nic agresivniho bych ale nedelal, jinak problem presunes do trapezu (mam okolo 5–6 stupnu).

        Jako zakladni protahovani na bedra Ti kazdy schopny fyzioterapeut rekne nejdriv kobry. S tim zacni, od bolesti v klidu by to pomahat melo. Nahoru nadech, nahore opatrny vydech. Jako u vsech cviku, nedela se to pres bolest (tj jenom v bezbolestnem rozsahu, neprijemne to byt mirne muze).

        0 0
        • Karlos14  

          Ahoj, toto už jsem všechno dávno na silničce zkoušel. Řidítka nahoru, dolu. Sedlo dopředu, dozadu, nahoru, dolu. Kratší předstvec, delší. Prostě snad všechny možné kombinace posedu, ale na bedra to nikdy nemělo výraznější vliv. Ať už jsem to měl nastavené jakkoliv a jel jsem trochu víc na plno, tak vždy po 1h bolest beder. Jediné co pomůže je ubrat na intenzitě, nebo nejlépe úplně zastavit a protáhnout se. To mi samozřejmě úplně znemožňuje závodit. Což mě dost štve.

          Na MTB jsem teď výrazně zkrátil posed tak doufám, že to pomůže. Myslím, že mi ani tak nedělají problém rázy na páteř, jako spíš celkové natažení a prohnutí v oblasti beder. V tom bude ten problém. Myslet na to, že musím mít záda pořád jako pravítko. Ve čtvrtek jdu k obvoďačce aby mi napsala rehabilitace, protože platit se mi to nechce.

          Jinak myslím, že třeba břicho tak slabé nemám. Ten plank, nebo kolečko zvládám celkem v pohodě. Dřív jsem i hodně shyboval a tak. Tak bych to asi viděl na nějaké zkrácené svaly, jen zjistit které. A hlavně nedostatky v držení těla.

          0 0
          • ms82  

            Pises, ze jsi zkousel vse, ale zrovna ten sklon sedla tam nevidim. Pokud ano, tak neres, ale pokud ne, testni to. Ma idea za tim byla, ze na sedle, ktere je vodorovne, jsem ohnuty v bederni pateri (pretoci se mi panev dozadu), coz je moc velka zmena oproti normalu u me a svaly to nasledne neudrzi. Pri sklonenem sedle se castecne udrzi ten anterior pelvic tilt a v te pozici jsem silnejsi. Jestli to tak je, nebo je to jen pohadka, kterou jsem si k tomu vymyslel, nevim :-)

            0 0
            • Barak  

              Potvrzuji, co píšeš. Sedlo ve vodorovné pozici vůbec není dogma, jak stále ještě někteří píšou. Dokonce jeden známý fitter mi říkal, že mnoha lidem nastavuje sklon sedla špičkou trochu dolu. U mě to taky tak vyšlo.

              0 0
            • Karlos14  

              Hele na vsech kolech mam spicku lehce dolu :) Prijde mi to tak nejlepsi. Netlaci to na citlive partie a ani nikam nesjizdim. Ale ani to mi proti bolesti nepomohlo.

              0 0
        • Smazaný účet  

          Máš nějaký tip na efektivní protažení přední strany stehen? Ono s tou předkloněnou pánví dost souvisí a aktuálně mě to celkem trápí (=sere). Mám přední stranu stehna v převaze, zatuhlou a zkrácenou. A ten klasický cvik, stoj na jedné noze, podsazená pánev a druhá noha protahována, ten ani nejsem schopný pořádně provést (ploché nohy, pánev se začne všelijak vrtět, slabý střed atd.).

          0 0
          • MlokCZ  

            Fyzioklinika tam má cviků celou řadu na vše možné a pěkně tříděné:

            https://www.fyzioklinika.cz/…eze-na-brise

            0 0
          • MlokCZ  

            nebo

            http://www.kpo.cz/…/stretch.htm

            cvik

            Cílová skupina: Přední strana stehen, hluboké ohybače kyčle

            Ten cvičím hodně a pomohl mi protáhnout přední strany stehen nejvíce. Cvičím tedy lehce jinou variantu, nohy mírně od sebe, tak aby se přesně mezi ně vešel zadek. Nedám to tedy ani po delší době ještě do plného lehu (to jen krátce a už se mi rozjíždí kolena od sebe, což by neměla a také se nesmí kolena zvedat), ale s mírným podložením zad (polštář) se zadkem na zemi už to dám po delší dobu, takže protažení je mnohem důkladnější a už ta poloha začíná být i relaxační (ze začátku tedy vůbec a pokud je zkráceno hodně, tak je potřeba opatrně pozvolna, nejprve jen mírný záklon a hlavně dobré provedení).

            Ze začátku jsem tedy tohle vůbec cvičit nemohl (co mi začal problém s paterální šlachou), teď už v pohodě.

            Ten klasický cvik, co popisuješ, s tím nemám žádný problém, ale tím to jde protáhnout (dlouhodobě) jen do určité míry. Tím bych se už neposouval v protažení po nějakém čase nikam. A ještě trvá déle (každá noha zvlášť) a časem (když už nejsou tak zkrácená) už je náročný i dost na ruce.

            0 0
          • MlokCZ  

            Pak cvičím tohle

            https://is.muni.cz/…MG_0620s.jpg

            v téhle poloze jde cvičit lecos, v závislosti na tom, kam se ohneš tělem. Pro patelární šlachu se musí také velmi opatrně, také jsem ze začátku nemohl cvičit vůbec.

            0 0
          • ms82  

            Vetsinou za to nemuze rectus femoris, ale spise illiopsoas. Muzes si udelat testy, ktery je zkracenejsi (lehnes na kraj gauce zadkem a pustis nohu dolu, jednou natazenou a jednou pokrcenou – dohledej si).

            Na primy stehenni se da kleknout ke stene: Nebo muzes udelat lehci variantu a protahnout rovnou i illiopsoas:. Jeste je varianta ve stoje, ktera je taky zajimava, cvicim to podobne jako se cvici v joze: akorat nerotuji panvi do boku a chodidla obe nasmerovane dopredu, zadni nohu natazenou.

            Kdyz vis, co chces protahnout a vis, jak to mas citit, nejak se do toho dostanes :-) Vetsinou ty cviky zacinam v predklonu a narovnanim trupu se zvysi protazeni. Zadek zatnuty, aby ses neprohybal v tech bedrech, to by bylo kontraproduktivni.

            0 0
    • Pavel  

      To chce přijet na návštěvu ke tchýni, svkléknout se do půl pasu, otočit se k ní zády a říct Plivej!

      Na bolavá záda je prý nejlepší hadí jed.

      0 0
    • doubleingram  

      K vsemu vyse dolpnim, ze bederka muze bolet i z moc tezkeh prevodu. U me to bylo celkove oslabeni svalu. Posilka to vyrazne zlepsila. Ale treba v zavode bederka boli jak cert. Jinak za jizdy, i kdyz si davam, tak ne.

      Zajimavy je i toto:

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Smazaný účet  

      SPAM

      0 0
    • Sooree  

      Zdravím, zkusím využít zdejší vlákno.

      Mám 185 cm, 56 cm rám. Začaly mě bolet záda na silničce, ale jedná se o oblast nahoře nad lopatkami (tj. trapézové svaly), ne v bedrech. Nikdy mě předtím záda v těchto místech na silničce nebolely.

      Osazení je furt stejné, nic se nezměnilo (tj. délka klik, představec, sedlo…). Navíc jsem tuhle zimu oproti jiným létům docela posiloval (kliky, planky, shyby a občas i cvičení s domácí činkou). Všiml jsem si, že jsem měl sedlo jakoby špičkou skloněné trochu dolů, tak jsem ho narovnal a zdá se mi, že je to s bolestí trochu lepší, nicméně furt přetrvává a to znatelněji na pravé straně. :D Bolest přichází relativně brzo, žádné celodenní švihy, po 10 km už to začínám cítit.

      Má někdo tip, co s tím? Je lepší mít sklopené řidítka spíš víc nahoru nebo dolu?

      Bohužel momentálně nemám možnost vyfotit můj posez a na profesionální měření se mi zatím fakt nechce, léta jsem jezdil bez problémů.

      Díky moc za odpovědi, nápady…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.