• Es-Age

    Prosím o radu, resp. nápad. Rád jezdím relativně delší trasy, tj. cca 150 km a mám rád strmá stoupání (i přes 20 procent). K dispozici mám 2 kola, 20-ku a 22-ku, oba treky. 20-ka s převodníky do větších kopců a řidítky níže než sedlo, 22-ka s řídítky výše než sedlo a s kratším představcem určena na jízdy hlavně po asfaltu a běžná silniční stoupání do 12-ti procent.. Chtěl bych vyladit tu 20-ku. 20-ka lépe sedí ve stoupáních vzhledem k nižším řidítkům ale mám šílené bolesti za krkem a trpí hodně záda – bederní oblast. Po celém dni jízdy na 22-ce jsem úplně v pohodě až na to, že již při stoupání kolem 10-ti procent se musím naklánět dopředu, protože mám pocit, že se vyvrátím dozadu, takže těžiště nevyhovující. Jak tohle vyřešit? Sedla obou kol jsou nastaveny stejně podle paty ve spodní pozici pedálu. Uvažuji o extenderu vidlice, nastavitelném představci, představci s větším sklonem – cca 25 (nyní tam mám 7 stupňů). Pro mě asi ideální na té 20-ce dát řidítka tak o 5–7 cm výše, možná trochu blíže ale musel bych ten předek něčím zatížit – dostat tam tak 1,5–2 kila navíc. Napadá vás něco, čím zvýšit zatížení přední části kola, příp. nějaké jiné řešení, jak jezdit velká stoupání bez bolesti zad a krku a současné bez zvedání předního kola? Díky

    0 0
    • Jáchym 1  

      Zvolil bych komfortní posed s ve stoupání musíš pracovat s těžištěm.

      0 0
      • Es-Age  

        Ale jak s tím těžištěm pracovat? Mám brašnu na řidítka, kde si mohu dát 2 litry vody a rozdíl je pak markantní (předek sedí jak přibitý, otázkou je, jak bude sedět s těmi vyššími řidítky, jestli to pak bude stačit) ale ta jízda s ní, pokud jsem v terénu, příjemná není, protože pořád skáče. Ocelové rohy? Prodává se něco takového?

        0 0
        • Pikaču  

          Kdyz jedes do kopce tak musis dat těžiště vic dopredu.

          Nemuzes na tom sedet jak na hajzlu. Vzdyt sis sam odpovedel. Kdyz mas na riditkach vodu ( váhu) tak to sedi jak pribite.

          Jak na to,? No ohnes se dopredu co to jde.

          Jinak obecne je na tohle treba dát riditka co nejniz nebo polozenejsi vidlice/geometrie ( takova jaka je na trailovych nebo mkdernich XC kolech).

          Podle popisu bych spis resil zada a ruce a jezdil na te 20 tce.

          0 0
          • J1RKA  

            a hlavne tech 20% a vic, to uz chce sakra koordinaci a silu, skoro tomu tezko verit, ale nevim, asi dobrej oddil

            0 0
            • Es-Age  

              20 jen po asfaltu. Pokud jedu v terénu, tak těch 17–18 max. podle toho, jaký to je terén. Pak už mi skáče předek i na té současné 20-ce.

              0 0
              • J1RKA  

                Ale i tak, jezdim uz nejakou chvili, a 20% je fakt dost. Nehlede, ze tu takovejch kopcu ani moc nejni, a kdyz, tak jeto kousek. Jasne, ze nesnam vse, ale Dlouhy Strane a Praded mam za sebou v Jizerkach treba Rautsekova neco malo v krusnech, Fichtelberg. A to jsou vsechno kopce dost pod 20%

                0 0
                • Es-Age  

                  Jasne, ty kopce nemají takový sklon celou dobu. Ovčárna od Hvězdy je 7–8, Praděd z Ovčárny je proměnlivý ale tam bylo max. 12 myslím. Dlouhé stráně strmé nejsou, snad jen ke konci bylo více. Ale třeba výjezdy spíše po turistických značkách, kde je lehčí terén to už je jiná. Blízko mám stoupání něco přes 2 km, kde to nespadne pod 15 s maximem 20 a je to asfalt. Hodně těžké výjezdy jsou v polských Beskydech – ze Szczyrku výjezdy Klimczok, Skrzyczne, z Wisly Wielki Stozek po modré sjezdovce, Sošov. V Polsku navíc při strmých stoupáních nebývá asfalt ale takové ty betónové panely ale s dírama, což je horší než terén, protože to pravidelně zpomaluje jízdu.

                  0 0
          • Es-Age  

            No jo, jenže když se tak nahnu dopředu, tak mě bolí krční páteř a záda a v polovině kopce stávám na pedály a ohýbám se vestoje dozadu, abych vůbec mohl pokračovat dál…Řidítka co nejníž se neosvědčila – to mám bolesti i když jedu po rovině, a vidlice víc dopředu – to je jasné, ale na trekovém kole s tím už nic neudělám…

            0 0
            • Pikaču  

              Z hoven dort neudelas :)

              Muzes zkusit rohy ale do kopce si proste lehnes co nejniz a rveš to pres bicepsy nahoru ( riditka). V te poloze ucitis i spodní zada jesli jsou slabsi ale tak to proste je.

              Zvedat se to může obcas, je to normální. Tam moc vymyslet nejde pokud nepujdes do toho dukladne. Sportovnejsi posed, posilovat a protahovat zada abys vydrzel vic.

              0 0
              • Es-Age  

                Ty rohy mě taky napadly. Já je měl vždycky nastavené tak, abych seděl více vspřímeně, než při držení řidítek, abych ulevil zádům, tak už jsem je ohnul dopředu. Na druhou stranu pokud je stoupání v terénu, tak pro snažší manipulaci musí být řidítka blíže, v skorolehu se mezi kamenama špatně manévruje.

                0 0
    • Fofrník  

      Při stoupání hlavně nemáš čučet na horizont, ale pár metrů před sebe. Je jasný, že jestli sleduješ vrchol, tak máš zlomenej krk.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.