Doladění posedu XC fulla - představec... kratší-lepší?

24 nepřečtených
  • choceň

    Ahoj, přešel jsem tento podzim z HT (Ghost Lector 2018 vel. M) na kterém jsem měl 90 mm představec a 700mm řidítka na nové kolo a ladím posed.

    S tím Lectorem jsem byl i na bike fittingu a jen jsme trošku posouvali sedlo. Jinak mi to schválili, byť s komentářem, že je to na bike trošku delší posed, ale jestli s tím jsem zvyklý a je to na maratony, tak ok.

    Mám 178 cm, délku vnitřní strany nohy mám cca 82 cm. Vždy jsem bral, že mám spíš kratší nohy a delší trup.

    Co jsem byl schopen změřit i doma, tak vzdálenost špička sedla – střed řidítek vycházel 56,5 cm. Rám měl efektovné délku horní rámové trubky 611 mm.

    Teď jsem přeházel věci na nový rám – Lapierre XR29 (full, efektivní délka hlavové trubky 620mm) a logicky vychází stejná délka špička sedla – řidítka s představcem 80mm.

    Ale – ono se na tom celkově sedí trošku jinak a jsou trošku jiné úhly sedlovky i hlavovky. V rámci experimentování jsem tam dal i o fous širší řidítka – 720 mm Race Face Next.

    A po doladění pozice sedla (což mi trošku dalo, bo jak je to full, nedá se to měřit, aniž bych na tom seděl ;)) ladím kopkit. Zkouším to díky poměrně krátké délce trubky z vidle s představci FSA Afterburner –12° v délkách 90mm, 80mm a 70mm.

    Když jsem tam dal podle propočtů správnou délku 80mm, přišlo mi to, jak jsem byl předtím zvyklý na Lectora, až jako krátké… tak jsem zkusil 90 mm a to už bylo moc – při každém šlápnutí jsem cítil, jak za ty řidítka tahám a nebylo to už ani moc příjemné. Tak jsem vrátil 80 mm a o moc lepší.

    Nicméně, výrobce tam dává i na L velikost představce 70 mm. Tak mi to hlodalo a zkusil jsem i 70 mm. Ráno jsem to projel a jak to bylo nezvyk, tak mi to přišlo až jako krátké… chvilkama, jako bych měl řidítka trošku v břiše. Ale za chvilku jsem si zvyknul.

    Teď odpoledne jsem tam zkusil vrátit ten 80 mm a ouha… zdálo se mi to moc dlouhé :). Tak šla zpět 70 mm…

    Je to ok? Řešit to jen takto pocitově? Mám to na XC maratony a nerad bych si tím nějak ubral na výkonu do kopců atd. To bych si raději zas zvykl na nataženější pocit…

    0 0
    • plzakj  

      Mam na Agonistu v L taky 70mm a je to OK. Merim 184. Predtim jsem mel HT a starsiho fulla s 90. Dnesni geo jsou jine. V prudkych vyjezdech se to nezveda. Na marstony myslim OK. Do technictejsich veci bych snesl i kratsi.

      0 0
    • novas752  

      Řešil bych to zejména pocitově tak aby to vyhovovalo tam jde je to pro tebe nejdůležitější – jde li ti hlavně o stoupání, vylaď si to na stoupání…

      A bacha, posed na fullu naopak můžeš oměřovat i na nezatíženém kole, do sagu si po zatížení sedne jak vidlice tak tlumič = trojúhelník sedlo-řídítka-střed si jen trochu klesne. Baopak na hardtailu jde do sagu jen vidlice = celý posed se trošičku pootočí okolo osy zadního kola dopředu.

      0 0
    • Georrge  

      Z toho, co dava vyrobce muzes vychazet, ale dej si tam co ti bude vyhovovat. Po delsim slapani ti treba bude kratky, ve sjezdech dlouhy, chce to proste neco najet a uvidis.

      Delku posedu taky ovlivnuje uhel zahnuti riditek dozadu (ptotoze jsi daval jine, sirsi, coz samo o sobe zkrati posed) a natoceni predsravce (jestli je do pozitivu nebo negativu). Takze jestli mas jine rodla a jinak otoceny predatavec, tak delka predstavce ti muze vyjit uplne jina nez na tom HT.

      0 0
      • choceň  

        Představce byly do negativu oba, jen ten původní, –6° už mi nevycházel na výšku uchycení na trubce od sedlovky. Ten Lapík má 120mm hlavovku, ten lector měl 100mm. Tak jsem našel ten FSA, co má –12°. Na tak krátké vzdálenosti to ale dělá jen pár mm.

        Řidítka jsem měl na Lectorovi FSA K-Force 700mm, 9° dozadu, 4° nahoru. Ty 720mm RaceFace Next mají 8° zahnutí dozadu a 5mm rise… jak píšou. Jsou tedy podle mne i pocitově o fous rovnjěší, než byly ty FSA, ale zas jen o fous…

        Ještě jsem měřil vzdálenost špička sedla – střed madla. Teda počítal – z fiffingu to mají naměřené vše z boku, tak jsem dopočítával pravoúhlý trojúhelník ;). U lecotra to vycházelo na 613 mm, teď to s tím 70mm vychází na asi 610 mm, zatímco s 80 mm něco přes 615.

        Jsou to jednotky mm, ale je to tvl znát :)

        0 0
      • BB  

        „…(ptotoze jsi daval jine, sirsi, coz samo o sobe zkrati posed“, s tím nemohu souhlasit, právě naopak, širší řídítka více položí trup a je to stejné, jako když je delší posed. Přibližně platí, že 2,5 cm na každé straně řídítek „prodlouží posed o 1 cm“

        0 0
        • Georrge  

          Jo ja jsem to blbe formuloval, jsem to myslel tak, ze kvuli sirsim riditkum musis zkratit posed (predstavec), aby se to vykompenzovalo.

          0 0
        • jonti  

          To taky úplně neplatí, většinou stejnému jezdci vyhovuje u širších řidítek větší úhel, který zas ten posed zkracuje.

          Moje zkušenost na XC kole je, že 75cm řídítka jsou fajn v technických sjezdech, ale ve výjezdu se to už moc dobře nedrží a po rovině je to vyloženě trápení. Je tam aspoň víc místa pro držení u představce.

          0 0
          • snas89  

            Mam to naopak:)

            Pri 180cm 76 riditka.

            Dolu super, nahoru vubec nevadi a na prejezdech si kdyztak prehmatnu na uzsi uchop.

            0 0
            • krabica  

              Ono to je hodně o délce rukou/šířce ramen. Svou stavbu těla člověk moc neochčije…

              0 0
          • Georrge  

            No a on si koupil sirsi riditka a jeste s mensim uhlem :) takze by potreboval kratsi predstavec. Ale nakonec to proste musi doladit podle pocitu a hlavne najit kompromis mezi do kopce / po rovine / z kopce.

            0 0
            • choceň  

              Hele, ono to bude trošku jinak… já u těch původních řidítek vycházel z informací na webu… které byly chybné. V reálu jsou ty starší K-Force 6° dozadu, 0° nahoru a 0 mm zvednutí. Prostě fakt flat.

              A sedí mi mnohem líp. Jsem je tam dneska zas hodil a i bez velkého ladění z nich mám lepší pocit. Pravda, užší… ale drží se to lépe.

              Ty RaceFace už jsou na mne zakroucený moc, proto mi to furt ne a ne sedět.

              Díky za názory!

              0 0
    • snas89  

      Co zkusit kombinaci 70mm představec a řidítka cca 760?

      0 0
      • choceň  

        To už se dost bojím, jak bych se vcházel mezi stromy nebo kolegy na startu… když se jede v balíku ;).

        0 0
        • novas752  

          Zase zaříznout to můžeš vždycky, dneska se cca 740 i na xc vozí docela často.

          0 0
    • zdenek  

      Taky s tím trochu bojuji od loňského přechodu z fulla 26" na 29". Trojúhelník střed – sedlo – řídítka mám nastavený stejně, ale pořád to není ono. Hned se to neprojeví, ale na delších vyjížďkách to není pohodlné jako dřív…

      0 0
      • choceň  

        Hele, dneska ráno jsem ještě trošku laboroval a zkusil tam dát kombinaci 700mm řidítka a 70mm představec… o ono to vypadá docela fajn :). Jsem z toho až překvapený. Uvidíme nějakou delší jízdu…

        0 0
        • Georrge  

          Tak to spis vypada, ze jsi mel riditka vysoko? Protoze ty druhe riditka byly vlajdy ne?

          0 0
          • choceň  

            Ne, oboje rovné… ale ony i ty dva stupně rozdílu zahnutí udělají v místě uchopení rozdíl 1 cm a to už je znát… i to, že je to prostě jinak šikmo :/ .

            0 0
    • Jano86  

      Ja som stým bojoval dlho..mal som predstavec

      90 mm v negatíve.. Necítil som sa komfortné… Nakoniec som to trafil.. Kúpil 80 mm ale som ho otočil hore a teraz je to paráda.. Žiadna bolesť chrbta a cítim sa komfortné..!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.