Merida Matts TFS XC 900-D 2009 nebo Author Vision 2009?

22 nepřečtených
  • vidmann

    Rzhoduju se mezi koly Merida Matts TFS XC 900-D 2009 a Author Vision 2009.

    Jsem už z měření úplně zpitomělý, byl jsem v X obchodech a na Meridách seděl a prodavači na mi většinou jednoznačně přisoudili 20", i když se našli i ti, kteří radili 22", ale to byli většinou ti, co to vyčetli přede mnou v tabulce. Dobře se mi sedělo na obou, ale z toho popoježdění před/v prodejnou nic nepoznám. Měřím 188 cm.

    Už týdny chodím s metrem a měřím různá kola, tak už mě to přestalo bavit a výběr jsem zúžil na dva favority, dost podobné.

    U Authora bych asi vzal 21" – mám Traction 2005 a 21" vyhovuje, nebo mě spíš nikdy nenapadlo, proč by vyhovovat nemělo.

    Jaké kolo byste volili? Meridu, nebo Author?

    Cenou jsou si dost podobné, ta na rozhodování nemá vliv (Merida 21 800,– a Author 22 500,–)

    0 0
    • Marccoo  

      záleží,jak máš dlouhé nohy,jinak mám 184cm,nohy 88cm a meridu 20.Jinak ta merida je hezčí.

      0 0
    • Hal9000  

      Ber tu Meridku, ve světlé vypadá dobře. A řek bych že ti bude spíš vyhovovat 20´´

      0 0
      • vidmann  

        Taky se spíš přikláním k Meridě. V bílé je to nádherné kolo, jenže v Mall.cz, kde je v kombinaci se slevou na InKartu nejlevnější, ji před týdnem vyřadili a je už jen antracit :(

        0 0
    • vidmann  

      Tak asi pořídím tu Meridu, akorát ne s kotoučema, ale s véčkama – ta je i v bílé.

      0 0
      • Marccoo  

        antracit je taky pěkná barva !Kvůli barvě bych se asi kotoučů nevzdal.

        0 0
    • vidmann  

      Tak už jsem se definitivně rozhodl pro Meridu s kotoučema, dokonce ji objednal, ale pak koukám, že rozdíl v ceně brzd je docela nehorázný – Brzdy HAYES Stroker Trail na Authoru jsou více než dvakrát dražší než Shimano M575 na Meridě!

      Je takový rozdíl i v kvalitě?

      Jelikož mají stejnou vidlici a osazení (až na to, že Author má vzadu „jen“ SLX přesmykač – kazeta je stejná), vychází mi teď lépe Author.

      Dohání / předhání Merida Author někde jinde, že byla původní cena Authoru 30 000,– a Meridy

      32 000,–, i když má asi o dost horší brzdy?

      0 0
      • Marccoo  

        Rozhodně je Merida hezčí,což třeba pro mě znamená dost.Rozdíl v těch brzdách není znatelný,zkoušel jsem obojí.

        0 0
        • vidmann  

          Tak už jsem pořídil tu antracitovou Meridu.

          Ale sedlo je teda příšerné, nevím, kterého s&m ho tam napadlo dát. To bude chtít buď hodně vypolstrované kalhoty, nebo ho co nejdřív vyměnit.

          A brzdy se mi zdají, že pořádně zabírají, až když domáčknu skoro na doraz, z toho nejsem moc nadšený. A drobet pískají. Véčka mi brzdily lépe, se mi zdá. No uvidím, až si to „sedne“, nebo co se s kotoučema děje.

          Jinak ale pěkné kolo.

          0 0
          • Marccoo  

            Počkej až se zajedou,Snad všechny nový sh. trochu pískají.Myslíš,že sedlo TFS je tvrdý?je,ale jsou i o dost tvrdší.

            0 0
            • vidmann  

              Jojo, myslím, že je tvrdé, jel jsem domů asi 30 km a půlku radši ve stoje, nedalo se to vydržet. Pravda, měl jsem dost těžký batoh a berou mě zrovna záda, takže nebyly ideální podmínky, ale i tak, z tohodle by byly hemoroidy jedna dvě.

              Ale jezdím zatím v obyčejných kraťasech bez vycpávky.

              0 0
              • trew.x  

                na tom sedle jezdim uz 2 roky a nikdy sem s nim nemel problem.. je ale fakt ze jezdim v cyklokalhotech s vlozkou no…

                0 0
              • nnoe  

                To sedlo jsem jezdil taky a přišlo mi docela v pohodě. Ale je pravda, že každej zadek je jinej. Jinak kalhoty s vložkou docela pomůžou a taky jde o zvyk.

                0 0
    • vidmann  

      Tak po nějaké době jsem celkově s kolem spokojený, i sedlo se dá díky kalhotám s vložkou vydržet, jen z brzd nejsem unešený.

      Nejdřív jsem byl rád, že zabírají až dole (že by ta houbovitost, kterou se tu každý ohání?), protože mě dost bolela záda a když jsem nečekaně o něco drcnul a chytla mě záda (jako by jimi projel nůž) a všechno se mi proti vůli sevřelo :), nepřepadl jsem přes řídítka, když jsem stisknul páky.

      Včera ale z ničehonic začala přední brzda brzdit míň a míň, až už za jízdy skoro nebrzdí a i zastavené kolo se zmáčknutou přední brzdou roztlačím. I zadní brzdí méně než na začátku a že to ani tehdy nebyla žádná sláva.

      Žádná nečistota, mastnota, voda, nic takového, jel jsem po suchu. Už zabírám přední páčkou až na doraz.

      Dost lituju, že jsem nekoupil model s véčkama – bylo by to levnější, brzdilo by to a hlavně ještě měli bílou :( U véček hned člověk vidí, co s nimi je, takhle abych šel do servisu, protože jestli je to zavzdušněné, nepoznám, žádné hadičky na to nemám, ani jsem nikde nenašel, co na Shimana 575 koupit, jaká je v tom kapalina atd. Chjo, já to tušil, že si kotoučema poseru život :(

      Najeto asi 160 km.

      0 0
      • majtan.l  

        Hele 160KM si zajed na garanční prohlídku. Jinak v nejhorším jsou na vidlici navířky? si tam hod normální Včka

        0 0
      • trew.x  

        ja mam to samy kolo jen rok 2007 brzdy tam sou Avid  juicy 5 a jeste sem s tnim nemel problemy… menil sem kazetu, kvuli C9 a obcas drat ve vypletu…ale jinak kolo vydrzi i veci, ktery bych necekal…

        0 0
      • meikyq  

        Jasný … bud zajdi na garančku nebo kup tenhle olej a udělej si to sám.. je to tak maxa práce na 10 minut a popis najdeš na ivelo. V balení je i hadička na odtok zavzdušněnýho o­leje.

        0 0
      • Luka  

        Ahoj, nevím, jestli tě uklidním, ale:

        mám ty samé brzdy také na Meridě, asi týden(?), tedy tak, jak byly ve výrobě sestaveny, tam jsou. Ze začátku brzdily pěkně (na nezajeté kotouče), po víkendu je zadní brutálně hluchá, přesně jak popisuješ. Přijde mi to buď zavzdušněné, nebo že tam je málo oleje. Takže určitě to dotlač do krámu, oni ti to spraví. Mě to čeká dneska doma, laborace :)

        0 0
    • trew.x  

      staci s tim zajit do obchodu kdes to koupil a rict jim to… odvzdisni to a bude to OK…

      0 0
    • ondrasbike  

      S Meridou si podle mýho chybu rozhodně neudělal… Já na meridce mam nalítáno desítky tisíc km a ok… Připadá ti to sedlo tvrdý – je to kolo, který už má trochu sportovní ambice tak se nediv, každej kdo jezdí trošku víc by za měkčí sedlo vraždil. S těma brzdama jsou to nejspíš porodní bolesti a po garančce by to určitě mělo být ok, občas stačí jen párkrát brzdou „zapumpovat“, každopádně počítej s tim že patřej mezi ty horší takže je časem stejně asi budeš měnit, měl sis tam rovnou za pár peněz navíc nechat dát lepší a tyhle jim tam nechat k prodeji. Ale buď rád žes nešel do authora, jejich geometrie, komponenty a rámy stojej za … doplň si sám…;-) přeju hodně spokojenejch km…

      0 0
      • Petr.k2  

        Zdarec,

        mam jí na véčkách a zatím nemužu vynachválit!

        0 0
      • vidmann  

        No ale zase kdo jezdí trošku míň, tak by vraždil za tvrdé sedlo. Bez kalhot s vložkou se na to jezdit nedá, to mi nikdo nevymluví, ale s nimi to jde. Jde o to, aby případná cesta bez vycpávky nebyla utrpením. 20 km po Praze (kostky) úplně stačí na roz… prdel.

        Jinak brzdy po servise brzdí pěkně, ale ne tak jako Avid Juicy 3 na kole přítelkyně, na kterém jsem pak jezdil, abych ho zajel.

        Už jsem si koupil věci na odvzdušnění na Shimana. Zdá se mi, že zase povoluje stisk (po servise zabíraly páčky skoro hned) a hlavně brzdí až po zahřátí, nebo čím to je. Když ho vytáhnu ze sklepa, tak začátek jízdy brzdí bídně. Avidy zabírají krásně pořád – stejně nové i po 500 km.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.