• 9700

    Zdravim.

    Mám problém, že mi pří jízdě do kopce nebo když více tlačím do pedálu mé kolo vydává divné, pravidelnně opakující se zvuky. Nejvíce to je slyšet, kdyz jedu do prudkého kopce (např. včera z Maloměřic na Hády:-). Proto usuzuji, že tyto zvuky vydávají kliky nebo pedály. Pedály jsem nějak rozdělal a co šlo dotáhl, ale s klikama si už nevím rady. Nevíte co všechno (jak a kde) lze na nich dotáhnout? Kliky mám FSA CK-7050CSS 44–32–22T MegaExo ( http://www.superior.cz/…29/bike.html?… )

     

    Díky za rady.

    0 0
    • JakeF  

      Mně to dělá podobně, akorát ty zvuky jsou nepravidlený. A opravdu jenom v prudkym kopci, když se do toho opírám ze sedla. A podezírám, že to vydává rám, kterej by moh bejt někde malinko prasklej. Ale kdoví. Ale když ti to dělá pravidelně, tak to bude asi odjinud…

      0 0
    • LookAss  

      Taky zdravím

      Nedávno jsem měl naprosto stejný problém,taky jsem si myslel že lupání vydávají kliky,ale na jednu radu  jsem sundal patku,vyčistil a při nasazování řádně dotáhl. Tohle taky určitě zkuste. Nevím jestli jste měl pedály rozdělané a čistil jste je zevnitř,nebo jestli jste dotahoval pedály jako takové v klikách,kaž­dopádně je zkuste přetáhnout v klikách ještě jednou,to mě taky už jednou pomohlo od křupání…

      Hodně štěstí

       
      0 0
    • Splinter  

      Buď rozdělej střed a namaž (vyčisti) závit rámu,

      nebo vymontuj pedály z klik a namaž (vyčisti) závit na klice,

      nebo povol a utáhni upínák zadního kola (jednou mi to lupalo a neslo se to celým rámem)..

      0 0
      •  

        loni mě lupalo půl léta a byly to pružinky rychloupínáku zadního kola, sundání kola,očistitění a namazání olejíčkem (pružinka a místo kde se dotýkají zadnín stavby u uložení kola pomohlo a od tý doby je klid

        0 0
    • medved.m  

      Z Majlontu na Hady je nejakej kopec? :-) Promin, delam si legraci. Jezdim ho od pulky od retencni nadrze. A vcera v tom hicu jsem se malem poblinkal.

      Neporadim, ale zajima mne to prave taky, protoze mam podobne (FSA Carbon Pro Team MegaExo) a zacly mi jaksi vrzat (co slapnuti to zaskripeni, samozrejme doma nalehko to nejsem schopen identifikovat)

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        Pokud je to pravidelné, projdi spojení pedál – kufr na tretře, taky mě takle školily zvuky a nakonec po rozebrání všeho možného i nemožného, stačilo trochu vazelíny na kufry a pedál.

        0 0
    • MAr(c)el1  

      Odmontovat spalky, vycistit zavit, namazat vazelinou a vse slozit a bude po problemu, pokud ne tak dotahnout prevodniky. na 99% to delaji ty slapky.

      0 0
    • Jarous1  

      Také se tu přiživím…

       

      V dešti a za hodně vlhkého vzduchu všechno v pohodě. Ale za sucha mi také něco cvaká do rytmu šlapání… Sedlo jsem utáhl, sedlovku a vnitřek sedlové trubky vyčistil a nepomohlo to. Také jsem zkontroloval dotažení jednotlivých táců převodníků.
      Mám podezření buď na závit SPD-kliky nebo možná i na samotné ložisko pedálu, on se jeden otáčí celkem ztuha… Zajímavé ale je, že když vyjedu, tak se nic neděje. Po pár kilometrech to ale pomalu začíná, nejdřív celkem potichu, ale pak se to postupně zesiluje až to zůstane na určité hladině.

      0 0
      • Jarous1  

        Jo, a zbytečně dlouhý konec lanka od převodníku cvakající o pravý pedál to není :-))) To se mi stalo kdysi ještě s bývalým kolem…

        0 0
    • Dlhý pes  

      Dovoluji si napsat zde moji letitou zkušenost.Už snad 100× jsem si myslel ,že mi něco lupe,praská,vrže atd ve středovém složení.Ale ouha v 95% případů to byl buď vrzající zadní rychloupínák nebo nečistoty na dosedacích plochách zadního náboje a rychloupínáku,snad jedinkrát to bylo opravdu ono středové složení (bordel v neutěsněných ložiskách).Teď už středové složení řeším vždy až jako poslední možnost problémů a defacto jsem se k němu ještě nikdy nedostal ,až na ten jeden případ :-)

      0 0
    • black.horse  

      rozebrat, vyčistit, namazat vazelínou styčné plochy, dotáhnout… nedávno jsem tohle řešil na silničce, vyčistil a namazal jsem uložení v ložiskách, spojení osy a kliky → pomohlo to… teoreticky pokud to není ložisko, tak to může být prakticky každý spoj a styk ploch když se tam dostane bordel:-(

      0 0
    • Brzda  

      at nezakladam nove tema. V nedeli mi zacalo lupat nekde kolem stredu, ale jen pri zaberu a konkretne pravou nohou. Hned sem z toho podeziral pravy pedal. Tak sem ho cely rozdelal, vycistil loziska, namazal, slozil. Dnes 35km to nic nedelalo a posledniho pul km pred barakem sem poradne zabral do kopce (ve stoje) a lupani opet zacalo pri zaberu prave nohy.

      0 0
      • jIrI___  

        Zkus vyčistit šrouby držící převodníky. Mě to od lupání pomohlo :)

        0 0
      • Brzda  

        opet byl na vine pedal, asi kdyz sem poradne zabral povolila se kontramatka v pedalu. Dneska sem ji porad utahl a byl klid i pri velkem zaberu. Jinac zadni upinak mam dotazenej na fest a prevodniky mam k sobe slisovany, pac zadny srouby sem nenasel :-)

        0 0
      • deda  

        zkus dát nejmenší převodník v kopci a pokud bude ticho, tak to může být buď ze šroubového spojení střední a velké placky nebo v místě jejich styku. Prostříkni taky místo, kde se dotýká velká placka 4packy. V mém příp. to pomohlo

        0 0
    • RomanM1  

      mě pomohlo,přetažení upínáku zadního kola…

      0 0
    • S.P.D Jim  

      Měl jsem podobný problém cvakání při šlapání po všech možných pokusech,jsem přišel že to bylo pedálama což mě překvapilo vzhledem k tomu že je mám 14dní nové.

      0 0
    • xshreck  

      ZKusit první nejspíš šlapky – na kole mojí to dělalo taky, myslel jsem že to jsou kliky a nakonec stačilo rozdělat pedály a dát je dopořádku … :-)

      0 0
    • m4rkus  

      Podobný problém. Koupil jsem nové pedály MTB Al Wellgo LU-C27G a jakmile jedu cca 40km a výše, začíná se projevovat lupání. Měl jsem sebou i starý pedál, který jsem při cestě prohodil a lupání bylo pryč. Hned jsem dal zpět ten nový a lupání se nedostavilo. Takže zatím to zkoumám.

      Lupání se projevuje i při menším záběru v pravidelných intervalech. vždy když jde levý pedál do záběru.

      0 0
    • rrart  

      Taktiez som to mal pred 3 tyzdnami a stacilo dotiahnut stredove zlozenie (no ja som ho rozobral, vycistil, premazal, zlozil a dotiahol a je pokoj).

      0 0
    • potměšilý host  

      Co jsem kdy řešil nějaké cvakání při záběru tak v 90% to bylo pedálama, ale ne přímo v pedálu ale v dotažení pedálu do kliky. ocelová osa do hlinikové kliky musí být utažena na krev. Když není cvaká to…a pak se zničí závit v klice.

      0 0
    • HarryTP  

      Když slyším cvakání pouze při šlapání ať už v sedě nebo ve stoje tak bude souvislost s pedaly,klika­ma,řetězem a tak ne?

      0 0
    • Kaufi  

      Ted ten samý případ. Namazat a vyčistit šlapák,dotáhnout mysky.Bude klid.

      0 0
    • mantiska  

      Ahojte,

      podobny problem s rytmickym cvakanim ‚niekde zo stredu‘ som riesila cely rok.

      • rozmotovany a premazany bol stred, sedlovka atd. a nic
      • ked kamosi namontovali na svoje bajky SPDcka prestalo to, tak som vymenilaslapky za nove, prvych 40km OK, ale potom to zase zacalo lupat

      = jasna pricina boli pedale!!! (aj uplne nove, tiez boli jedny Wellgo, tie druhe neviem)

      Tak som sa uz nastvala, odmontovala pedaly, zvrchu do nich na loziska nakvapla sajrajt na mazanie retaze (racing wax zalezie naozaj VSADE), nechala to pol dna odstat a zatiect, namontovala spat, a voila! jazdim tisko ako duch :))

      0 0
      • pepek  

        Asi jsi to konečně pořádně dotáhla do kliky.

        0 0
        • mantiska  

          No mozno, priatel mal tie iste pedale, tiez mu zacali lupat a ked nahadzoval SPDcka, tak sme malem zhanali karbobrusku :) Pedale boli utiahnute tak tuho, ze zisiel z matice dole zavit :/

          0 0
      • HarryTP  

        Díky za tip kouknu na to.Nejhorší je ,že něco vždycky udělám a pak vyjedu a kdyz si po pár kilometrech řeknu ,že se zadařilo tak to začne zas.

        0 0
    • oXide  

      Podobné lupání jsem řešil také, vycházelo převážně, když jsem jel na lehký převod. Už jsem nevěděl, co s tím, také se mi zdálo, že to vychází ze středu. Pak jsem to testoval a zjistil jsem, že to dělá, jen když je sedlo zatížené a ouhá, stačilo pořádně dotáhnout inbus na sedle. Nejspíše to tvůj případ nebude, ale co kdyby :)

      0 0
    • Orfi  

      Me lupala kazata. V tom jak jsou nanejtovany pasrorky na hlinikovym unaseci .

      0 0
    • dalinv  

      řešil jsem 2× lupání

      • jedno bylo od pedálu-měl jsem ho asi 3× rozebraný-nakonec to lupalov závitu pedálu s klikou-byl tam zřejmě jemnej bordel-pročistil, namazalzávit a jedno lupání bylo ok!
      • druhé jsem myslel že od středu klik-byly rozebrány asi 2× a nic. Pakjsem zkusil 9vítikolečko a ejhle-byl malilinko uvolněný ořech-tak jsemsundal 9kolečko a přitáh ořech a ok!A taky se to neslo celým rámem ajakokdybyto křupalo v klikách. Díval jsem se i na rám jestli neníprdlej:o))
      0 0
    • Richi  

      Zrovna letos jsem to řešil. Pomohlo mi vždy jen vyndat zadní kolo, očistit a byl klid.

      Jenže ticho bylo vždy jen na pár kilometrů.

      Nakonec se mi matice upínáku zakusovala do hliníkového háku přehazky, prokousala se eloxem, zoubky do ní vyrobily parádní kroužek a pomohlo jen nové utáhnutí, než se vykouše další vrzající mezera.

      Vyrobil jsem pod matici podložku z fosforbronzu a mám ticho, konečně.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.