Lehčí převody - výměna kazety nebo převodníku?

31 nepřečtených
  • 4Bart

    Zdravím všechny!

    Předem přiznávám, že nejsem žádný expert mechanik, jednotlivým komponentům a jejich kombinacím a případným problémům až tolik nerozumím a proto vlastně píšu s prosbou o radu.

    Přítule má „postarší“ trekingové kolo (http://jizdni-kola.heureka.cz/…specifikace/#…), bohužel nejlehčí převody jsou někdy moc těžké (a ty nejtěžší stejně moc nevyužívá) a tak přemýšlím, jak jí to ulehčit…

    Teď je vzadu osmikolečko 11–32, vepředu pak 48–38–28. Má smysl měnit kazetu? Spíše bych to viděl na změnu vepředu – lze měnit jednotlivé tácy, nebo je nutné vyměnit komplet i s klikama? Nejraději bych vyměnil jen ten nejmenší – asi za 22 – lze to vůbec? Přebere to přesmykač? Jaký postup byste poradili?

    Samozřejmě bych si případnou výměnu nedělal sám (znalosti, vybavení, atd.), ale jde mi o to, aby mi v nějakém servisu netvrdili nějaký blbosti ve snaze mi vnutit to, co se jim zrovna nejvíc hodí; chci mít dopředu informace a nejlépe jasně rozmyšleno, co po nich chít…

    Předem díky!

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Bikové kliky (s dutou osou), testováno na ženách :-). Tak se dostane třeba na 42–32–22 a bude mít přijatelné = jemné odstupňování na kazetě. Než nabere kondici. A ani pak jí nebudou převody chybět.

      Dá se předpokládat, že převodníky má na nějakých levných klikách, tedy nanýtované a takřka nevyměnitelné. S dutou osou ušetříš půl kila a přidáš tuhosti.

      0 0
    • Lister  

      Rozhodně řešit změnu vepředu.

      Výměna převodníků je často fifančně náročnější než koupě celých klik. Pokud bys vyměnil jen malý za 22, tak to přesmyk IMHO úplně nepobere. Vrazil bych tam nové kliky 44/32/22 nebo 42/32/22 a přesmyk pak posuneš celý dolů a mělo by to fungovat.

      0 0
    • Sic  

      Já jsem řešil nedávno úplně stejný problém.

      Nakonec jsem ji tam dal kliky z mého kola a na své jsem si koupil nové. Protože jsem dával i nový řetěz, tak jsem to vzal i s kazetou – 34z, ale je pravda, že je tam velký skok mezi posledními převody. Nic méně do prudších stoupání se hodí.

      Každopádně výměna se určitě vyplatila, baví ji teď jezdit mnohem víc.

      0 0
    • 4Bart  

      Díky všem za rady, postřehy a názory.

      Výsledek je jasný – vyměnit celé kliky (u kazet není moc velký prostor pro změnu rozsahu). Měnit pouze jednotlivý převodník je taky nesmysl (jestli je to vůbec technicky možné). Díky za specifikaci konkrétních typů (Shimano fcm311/fcm361).

      0 0
    • Jades  

      S dovolením se vetřu, ať nedubluju podobné téma: převodník měnit nechci, ale vzhledem k mé (doufám jen zatím) ochablé kondici hodlám vyměnit sedmikolečko 14–28 za 14–34, ať to do kopců ušlehám a nemusím u krajnice potupně předstírat, že neumím pít za jízdy. Stahovák mám, jak povolit pastorky vím taky, ale chci se ujistit – hazku mám turistu RD-M360, rozsah napětí by měl sedět, největší pastorek taky, ale můžu nechat stávající řetěz (114 článků) nebo to nějak zkontrolovat a případně dát delší? Dík za zkušenosti a rady!

      0 0
      • Vilém  

        Retez kazdopadne budes muset dat delsi, pokud ma stavajici spravnou delku. Delku urcis, ze retezem opasas nejvetsi prevodnik, nejvetsi pastorek, bez protazeni prehazkou a k tomu pridas dva clanky.

        Kde se da sehnat takova silenost jako sroubovaci 7mi kolo 14–34? To musi mit sileny skoky mezi pastorkama.

        0 0
        • McBlacky  

          skoro jako desítka 11–42 ;)

          0 0
          • Vilém  

            Ted na to koukam a tak hrozny to nebude. Ta 34z je jen vyprostovak, pod tim to nevypada zas tak desive:)

            Skoky na tezsich prevodech a pouziti shimano kazety me na 11–42 pekne stvou:(

            0 0
            • VladexAndroid  

              však až za pár roků bude na kazetách 20 pastorků tak problém s jemností odstupňování vymizí. četl sem že už za chvíli bude 12s. už možná je.

              0 0
              • Vilém  

                Ty mas stesti, ze takovy veci resit nemusis.

                0 0
                • VladexAndroid  

                  jemné ostupňování je dobrá věc ale dá se bez toho obejít. na největších a nejmenších pastorcích jemné ostupnování nevyužiju ani nepotřebuju, zato mě se hodí jemné odstupnování na středních pastorcích.

                  0 0
                • VladexAndroid  

                  mě na mtb stačí nejlehčí převod 24/26. tak si tam dej silniční kazetu 11–25 a máš po starostech s jemností odstupňování.

                  0 0
            • Jades  

              Jj, je obětovaný 28z pastorek za 34z, jestli se nepletu. Takovej záchrannej „naviják“ :-), spodek je stejný jako u TZ21. Sunrace dělá totéž, jen začíná spodek na 13z a pokračuje v lichých po 21z, dál stejné jako Shimano.

              Díky za pomoc a chápu teda správně, že hodím řetěz shora na 48/34, vespod chytím konce, přitáhnu k sobě a kde se stýkají, k tomu přihodím 2 články (3 čepy)?

              0 0
    • Lukaso3  

      Ahoj,

      Využiji tohle téma, chtěl bych vyměnit kliky FC-m171 28/38/48z na horáku (3×8) za ty samé FC-m171 ale 24/34/42. Protože původní převody (48z) se nedají ušlapat ve spojení s kazetou 11–30z . Otázka zní co tomu řekne přesmykač? Musím kupovat jiný? Podle toho co jsem hledat tak je to typ TX-51 a podle netu je pro 48z. A dělá se typ TX-50 co vypadá stejně ale je pro 42z nevím v čem se liší? Nestačilo by jen seřídit původní přesmykač?

      Díky za rozumnou odpověď.

      0 0
      • Smazaný účet  

        No nejdříve bych prostě zkusil posunout ten původní přesmykač níže, tak aby byl po výměně převodníku ve stejné vzdálenosti od zubů velkého převodníku jako v původním případě. A uvidíš, jak to bude chodit.

        Pokud mají tvé kliky výměnné převodníky (některé levné typy mají převodníky přinýtovány), tak bych zkusil vyměnit jen samotné převodníky. Zkusil bych použít kombinaci 44/32/22 z. Ty se např. od Force dají sehnat za pár kaček.

        0 0
        • Lukaso3  

          Nemají jsou to ocelové klasiky na 4hran. Nýtované. Jo to mě taky napadlo to jenom posunout, ještě počkám na další reakce protože cena pošty z eshopu co jsem vybral je bohužel zhruba rovna ceně přesmykače tak bych to nechtěl objednávat dvakrát :-)

          0 0
        • Vilém  

          Prave ze s puvodnim smyk by musel na nove kliky dat vyse, nez bylo na puvodnich. Pokud je ten smyk delanej na skok velka / stredni 10z, tak by to mohlo chytat o stredni pilu.

          0 0
          • Lukaso3  

            Tak zase ty původní mají skok 10z na všech – 28/38/48. Ty nový by měli skok na malý a střední také 10z → 24/34 ale největší je 42z.což je pak 8, Že by to mělo až takový vliv?

            0 0
            • Vilém  

              Ano, nemusi to vychazet. Stejny problem byl, kdyz se pouzil smyk pro skok 12z, v dobach 8–9sp, kdy byla vetsina klik 44/32/22, akorat alivio melo 42/32/22. Kdyz se na to alivko pouzil smyk pro velkou pilu 44, ktery se nastavil 2–3mm nad zuby velke pily, tak proste klec smyku narazela do prostredni pily a na velkou neslo radit vubec. Muselo se to nastavit do takove vysky, jako by velka pila byla 44, ne 42. Voditko pak vychazelo treba 5–7mm nad velkou pilou.

              0 0
              • Lukaso3  

                Nějak tedy nevím závěr, je to metoda spíš pokus omyl, nebo když se posune tak by to mělo být v pořádku? Máš s tím sám zkušenost? Ono co jsem koukal tak je tenhle můj přesmykač psaný na 6/7sp. A já mám 8sp. Takže dotyčný mechanik co to stavěl to v tomhle také neudělal nejlépe. Ale dá se říct že to funguje samozřejmě když se přeřadí na krajní polohu k uskladnění kola kdy se vyvěsí lanka (1×8) tak tam už řetěz drhne ..

                0 0
                • Vilém  

                  Byt na tvem miste, tak to napred zkusim s puvodnim, az kdyz to nepujde, nebo nebude radit dobre, bych prikoupil patricny model smyku. Nebo pokud te penize az tak netrapi, tak kup rovnou a mas jistotu.

                  0 0
                • Pán z Dubu  

                  Zvaž kliky s nejmenším převodníkem 22 zubů, ke 24 z převodníku se používá 34 či 36 zubů největší pastorek.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.