Kdy jet bajkovat do Bílých Karpat ?

21 nepřečtených
  • ROMAN_BIKE

    Ahoj, chci se zeptat bikerů, kteří z jara bajkují v Bílých Karpatech, nebo tam v ten čas, od května, byli. Dá se nějak obecně říct, kdy je dobré tam jet bajkovat?

    Např. o Beskydech můžeme říct, že bajkovat se kvůli tvrdému povrchu dá, ale ještě v květnu je někde sníh, taje a někde může být dost bahno (aniž by pršelo). A nebo jednou jsme se vybřinkali s Vysočinou, jeli jsme tam a nasněžilo nám. Taky jsme si všimli že vegetace tam byla o 2–3 týdny pozadu oproti nám.

    A co Bílé Karpaty? Myslím hlavně oblast od Velké Javořiny až po Vlárský průsmyk. Znáte to tam někdo z jara? Je dobré tam jet např. v půlce května, nebo na rozhraní s červnem a nebo až v červnu? díky

    0 0
    • marapara  

      Hodně záleží na tom, jak dlouho je sníh. Bílé Karpaty nejsou kamenité, ale hliněné, takže jet tam brzo po odtání sněhu, počítej s tím, že tam budou bahenní trophy. I když letos ta zima je hodně chabá, na Javořině je asi 20 cm sněhu, což je velmi málo. Minulý rok tam byly skoro 2 metry sněhu, takže to dlouho odtávalo a vysychalo. Podle mě je asi lepší přelom květen/červen, prostě nechat ten sníh odtát a lesy pořádně prochnout. Samozřejmě záleží na deštích. Můžeš v tomto období chytnout pár větších lijáků a je tam bahna po ko… Minulý rok to třeba bylo ideální na podzim. Bylo tam sucho 2,5 měsíce. Od konce srpna do půlky listopadu se tam dalo jezdit na NanoRaptorech bez problémů. A taky ještě celý horký čevenec. Od B. Karpat bydlím asi 40 km, často popojedu vlakem, takže se tam pohybuju celkem často.

      0 0
    • ehvie  

      Pomerne podrobne poznám Biele Karpaty, zhruba od Lopeníka, Kykule až po Vlársky priesmyk. Tie hory asi majú v sebe dosť ílu, pretože bývajú o triedu blativejšie ako napr. Strážovské vrchy alebo Považský Inovec. V apríli tam môžu byť lokálne zbytky snehu, ale v máji, ak nájdeš obdobie že nebude aspoň 10 dní pršať tak je to ok. Ale ako tu už marapara píše, najlepšie to bolo tento rok na jeseň, normálne aj v suchom lete prídem odtiaľ zablatený. A ešte bacha – v lete je tam spústa ovadov!

      0 0
      • marapara  

        Tak s těmi jsem nikdy problém neměl. Jen snad lokálně kolem nějakého stáda krav, ale jinak ne. Jinak jsou tam jílové části, ale jen na několika místech. Většinou jsou to lesní hliněné cesty, ale sem tam, třeba výjezd na Velkou Javořinu z Vápenek nebo Strání je šotolina a kamení. Troufl bych si povrch v Bílých Karpatech přirovnat svou podobností Chřibům. Ty jsou taky na několika místech jílové a kamenité, jinak většinou hlína. V Karpatatech jsou ale kopce vyšší, větší převýšení, stoupání a delší sjezdy.

        0 0
    • standakubicek  

      Ahoj jezdím na kole dlouho, ale projet česko-slovenské pohraničí z jednoho trojného bodu do druhého a čistě po červené, považuji za zážitek.

      Letos jedem s kamarády 28.9. z Hrčavy.

      0 0
      • marapara  

        No čoveče, letos Vám asi nebude co závidět. Po deštích, v blátě, nic moc teplo … to je asi ta nejhorší kombinace. Spíš možná vražedná kombinace.

        Za relativního sucha to bude určitě zážitek, ale teď bych se do tohoto dobrodružství nepouštěl. Loni v tuto dobu bylo v Karpatech parádně sucho a teplo. Letos je to bída s nouzí.

        0 0
    • Ricci  

      Byva tam v odobi dazdov slusne blato a nepomoze ani ked tyzden neprsi…

      0 0
    • standakubicek  

      Vůbec jsem nečekal, že měkdo zareaguje. A už vůbec ne tak

      brzo. Tak musím dodat to, že v loňském roce jsme to jeli

      28.10. hned po té sněhové kalamitě. Dole bahno výše polom

      za polomem a nahoře sníh. Pravda je, že jsme dojeli na

      Velký Lopeník a byla neděla a konec dovolený.

      A tak podle hesla „zážitek nemusí být hezký,ale silný“

      to letos doufám dojedeme celé.

      Standa

      0 0
      • dobytek  

        Tam asi bude hodně tlačení a přenášení. Ta červená je místy hodně nesjízdná – např. u Velkého a Malého Polomu, ale i jinde. Kolik kiláků takhle ujedete denně?

        0 0
        • rock  

          Nesjízdná ? Proč ? Napadané stromy nebo rozježděné od lesních dělníků ? Byl jsem tam (Velký + Malý Polom) před pár lety a bylo to docela příjemné svezení …

          0 0
          • dobytek  

            Podle map na cykloserver.cz je tam zaznačený asi kilometrový úsek jako nesjízdný. Myslím ale, že tam vede trať Kopřivnického Drtiče, takže to asi nebude tak hrozné. Tu pohraniční červenou znám od Kasáren na Javorníkách po Vrch Slobodných za Velkou Javořinou. Třeba sjezd do Sidonie bych jel určitě jinak, výjezd na opačné straně ze Štěpána taktéž, výjezd na Velkou Javořinu taky není úplně ono (v opačném směru je to sjezd, který potěší srdce každého bikera), lepší je to asi „naokolo“ po šotolině. Pravda, na úsek Vlára-Javořina to chce sucho.

            0 0
            • marapara  

              červená na Javořinu od Kamenné búdy je celkem náročný výjezd, ale jde to v pohodě. I ten poslední úsek po louce k vysílači jde vyjet :).

              0 0
      • faba  

        Mám to taky někdy v plánu, ale rozhodně za pěkného počasí. :-)

        0 0
      • marapara  

        Proti gustu žádný dišputát.

        Osobně bych do toho asi letos už nešel, ničit sebe i bajka. Za sucha no problem.

        0 0
      • ROMAN_BIKE  

        no tak jak jste dopadli?

        jeli jste to teď na podzim? (podzim 2010)

        a dojeli jste dál, než předchozí rok?

        0 0
    • standakubicek  

      Odpověď Romanovi L.

      Přejeli jsme celou trasu Československého pohraničí za 5 dní

      Napiš tvůj emil pošlu ti pár detailů z přejezdu.

      Standa

      0 0
      • Pavel  

        A nechtěl by jsi se podělit s těmi detaily i s ostatními? Mne by to totiž taky docela zajímalo… Dík.

        0 0
        • McBlacky  

          sjízdnost a zábavnost terénu je individuální, ale i tak doporučení co nevynechat a co radši objet se hodí vždy

          0 0
      • sugg  

        Ahoj, mohl bys mě to prosím taky poslat? Dík

        sugg@seznam.cz

        0 0
      • ROMAN_BIKE  

        ahoj, díky za nabídku, na to se rád podívám

        e-mail mám na této stránce

        http://www.drticbike.cz/roman/

        (mail je tam v podobě obrázku, nechci jej nikam psát textově, kvůli spamu)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.