• djchaoosz

    Čuzz lidi, jakou používáte /jestli používáte/ mapu na bajka? Já jsem si koupil od SHOCART a sem zatím spokojený… Pište dojmy, pojmy, zkušenosti apod… THX2ALL

    Anketa: Jakou máte mapu?

    34x
    51%
    33x
    49%
    0x
    0%
    0 0
    • Janouch  

      no ty mapy jsou dobry obsahem ale horsi je to s tvanlivosti jeto sice nejakej silnejsi papir ,ale Tyvek vod Dupontu to neni tyhle mapy dela je Zaket jsou neznicitelny zkosel jsem to polejt vinem vodou potil jsem se donich a nic staci jen setrit:)) problem bude asi v cene ta velko formatova mapa by asi stala dost tak zatim nedelaj skoda

      0 0
      • goofy  

        Jsem cetl „poblil jsem se do ni“… Uff. Jsem se krapet zarazil :o)

        0 0
      • prvniodkonce  

        Tyvek je good material. Horší je zpotit v dresu prachy, pak smrdí a nikde je neberou :-)

        0 0
    • prvniodkonce  

      No tak mám pocit, že shocart vozí každý a nevím proč. Pro běžnou turistrickou orientaci a plánování tras je tur. atlas od shocartu v pohodě. Ale jel jsem v poslední době 4 orienťáky na turistickym shocartu a děs a hrůza! Hlavně tam, kde je chko a podobně, je mapa fakt hodně nepřesná. Reliéf odpovídá opravdu jen a jen hodně přibližně, průseky nejsou, cesty mají jiný charakter než doopravdy, jsou zjednodušeny, chyby jako značka po druhý straně potoka apod. Jak říkám, na turistiku a bajk ok, na orienťák vážně velmi problematický. Když si proti tomu vezmu nové vydání KČT, kde podklady jsou tušim od Freytag a Berndt, tak to je přesná mapa. Například narozdíl od shocartu tam najdu dráty elektrického napětí (což je hodně dobrý orientační prvek), je tam víc podrobností, všechno je zakresleno správně a navíc má velmi příjemné barvy. Když si položím vedle sebe shocart a kčt, je to jasně vidět. Jasná volba je KČT.

      0 0
      • pepek  

        Tak, tak . A uplně nejvíc nejlepší jsou mapy 1:25000 od Geodezie.

        0 0
        • prvniodkonce  

          A ještě úplně nejvíc nejsuprovější jsou orienťácký 1:15000 :-)

          0 0
          • pedrod  

            V takových měřítkách není problém vyjet z listu :-)

            0 0
            • prvniodkonce  

              Nejlepší je točit se tam dokola a užívat si.

              0 0
              • 0702  

                Ty žiješ ??? čau jak se máš ? já jezdím už pouze sám, všichni přešli na silničku .....

                0 0
        • MlokCZ  

          Mě ty mapy podrobnějších měřítek, které obsahují více cest až tak nezaujali. Zkoušel jsem i desetitisícovku od GISáků z práce (asi nejpodrobnější mapa, co pro ČR existuje) a nemůžu říct, že by to bylo ve výsledku lepší. Sice lesních cest obsahuje výrazně více než turistické od KČT a Shocartu, ale s tím i rapidně přibylo cest, které už oproti mapě v reálu neexistují nebo jsou zcela nesjízdné. Více se mi osvědčuje naplánovat trasu podle méně cest z turistických, které pak většinou jdou projet. A případně zajímavé cesty zkoušet až v reálu, který se mi líbí a k tomu mít naplánovanou tu jistější trasu.

          0 0
        • Dezerteagle  

          Kde sháníš mapy 1:25000? Co jsem se díval, tak jsem bohužel našel nejmenší měřítko 1:50000. Vyhledávač mi našel nějakou Geodezii ČS, ale tam jsem nic v takovém měřítku nenašel.

          0 0
      • MlokCZ  

        Stálé mám taky raději mapy KČT, ale ty rozdíly oproti posledním mapám od Shocartu už nejsou tak velké a už to často bývá vyrovnané (v každé jsou jiné chyby). Mám neustálé srovnání, protože trasy plánuju v počítači na poslední verzí KČT map a pak to na vyjížďce neustále srovnávám s Topo Czech V1.2 mapou, kterou má v GPSce a ta je komplet z posledních podkladů od Shocartu (a s posledními Shocart mapami je téměř totožná). A v reálu pak vidím krášné srovnání na displeji GPSky, kde vidím současně tu naklikanou dle KČT, tu Shocartí dle mapy GPS a skutečnou kudy jedu a jak to je opravdu. A stávají se mi všechny případy, od ideálního, kdy se KČT, Shocart i realita shodují, přes případ, kdy se shoduje s realitou buď KČT nebo Shocart až po případ, kdy se s realitou neshoduje ani jedno.

        Pokud bych měl hodnotit, tak bych řekl, že KČT má stále určitě o něco lépe turistické značky, ale Shocart už na tom pomalu začíná být o malinko lépe s neznačenými lesními cestami.

        Dříve jsem hodnotil KČT celkově jako jasně lepší, teď už bych řekl, že to je srovnatelné.

        Ale určitě hodně záleží na konkrétní mapě a tedy konkrétním území. Na některých místech na tom určitě může být jedna z těch map výrazně lépe.

        Ovšem ať je lepší jakákoliv z nich, tak celkově jsem stále s úrovní dost nespokojen a chtěl bych mapy lepší. Ale je mi jasné, že to výrazně lepší nikdy nebude, u lesních neznačených cest není možné mít neustále přesnou aktuální situaci.

        0 0
        • MlokCZ  

          Nové zkušenosti. Teď jsem v posledním měsíci přešel na Shocart mapy, na poslední aktuální letošní vydání, které se výrazně zlepšilo.

          Teď je na řadě aktualizace map KČT, některé z kolekce celé ČR jsou přeci jen i 3–5 let staré. Až seženu u nich poslední verze (tedy pokud ke všem vyšly nové verze, některé možná ne), tak zase porovnám.

          V tuhle chvíli jsem tedy nejvíc nespokojen s mapou v GPSce, která je převážně z podkladů Shocartu, ale v poslední verzi Topo Czech mapy nedošlo k aktualizi dle těch posledních podkladů Shocartu. Takže doufám, že v následující aktualizaci mapy už tam budou zapracovány ty poslední podklady Shocartu, které byly použity na ty Shocart mapy, co teď používám mimo GPSku.

          0 0
      • sorak  

        zasadne nesouhlasim!! mapy SHOCART maji docela dost dobre volene meritko a zobrazuji cesty, kde skutecne cesty jsou, samozrejme jsou na nich obcas nejake chyby, ale znaceni tur. znacek je mnohem presnejsi nez na KCT, ve formatu 1:60 000 maji navic podle me asi nejlepsi format a system skladani… problem je pokud hledas opravdu kamzici stezky a ne cestu od nekud nekam, ale v tom pripade snad neni nutne jezdit podle mapy k mapam KCT – strasne moc chyb – nazvy kopcu, cesty kde zadne nejsou nebo se spatnym oznacenim, turisticke znaceni neaktualni, smyslene nazvy rozcestniku… souhlasim, ze treba el. vedeni je fajn, stejne tak lepe zakreslene obce, ale v me zname oblasti (Jeseniky, Rychleby, Kralicky Sneznik) jsou podle me mapy KCT dost za Shocartem

        jo a s mapama pracuji nejen v terenu, jako spravce oblasti programu Cyklotrasy jsem se k praci s mapami dostal hloubeji a mam moznost posuzovat i jine aspekty (presnost souradnic, blbe zakreslene stoupani,..)

        0 0
    • pasek  

      Jezdim s mapou kerou sem dostal na prcicich :-D

      0 0
    • Lister  

      mám doma hodně map, a teď nově i cykloturistickou o Shocartu 1:60000, která mapuje povrch tras a to je hodně dobrá vychytávka, takže tímhle si mě tahle edice hodně získala a dále plánuju nakupova už jen tuhle řadu :o)

      0 0
      • djchaoosz  

        Jj, přesně tuhle mám, oblast Javorníky a je tam toho fakt hafo… Takže shocart má o dalšího spokojenýho zákazníka více:D

        0 0
        • Troll  

          Cetl jsem o tom, chci take zkusit koupit nejaky posledni Shocart. Slibovali, ze tam budou i rozlisene „doporucene“ trasy, ktere nejsou vubec znacene, ale zato sjizdne na bajku (teckovane). Jinak ty nase cyklostezky me fakt moc neberou. :-(

          Zatim pouzivam KCT, je tam vice podrobnosti. Taky meritko 1:50 k se dobre prepocitava na vzdalenost v mape, 1:60 neni tak „kulate“.

          NO a na riditkach samozrejme Garmin 60CS s Topo. :-)

          0 0
    • MlokCZ  

      Hlasovat nemůžu, používám v postatě pořád KČT i Shocart. A nejlepší trasy jsou stejně sestavené z toho nejlepšího z vlastních projetých tracklogů.

      0 0
    • pelt  

      Vetsinou tu, ktera konci kousek od mista, ktere potrebuju najit/kam jsem zrovna dojel, pripadne takovou, kde jsou klicove casti rozmacene nebo zcela chybi. Jinak by to byla hrozna nuda :o)))

      0 0
    • maaareee  

      Jelikož jsem kdysi pracovala v Kartografii, mám pro ní slabost, tenkrát se Shocart rozjížděl. Díky super managementu v Kartografii a čekání na zákazníka, mnoho kvalitních lidí bylo odejíto – jejich mapy přestaly být „takové“. Takže podporuji nejvíce Shocarta…

      0 0
    • Běžec  

      Shocart ne, KČT ano! + Okolí Brna východ 1:25000 od Geodézie

      0 0
    • cabbage  

      KČT – když už nic jinýho tak si alespoň nevymejšlej tur. značky podle sebe jako shoc, v lesních cestách to vypadá jako když opisují jeden od druhého takže je to vlastně jedno podle čeho jedeš…

      0 0
    • rock  

      Shocart, starší padesátky nebo cyklistické šedesátky. KČT mi vůbec nevyhovuje grafikou, Kompass má nedomyšlený sklad listů a nenkompenzuje to ničím navíc a nic jiného (v měřítku „okolo padesáti“ jsem v rukách neměl … Kiksy jsou ve všech, s tím jsem se smířil, ale „doporučené“ trasy v šedesátkách od Shocartu jsou (měly by být) relativně nedávno projeté, to je pro mne bonus navrch …

      0 0
    • foona  

      Shocart nesnáším od loňska, kdy jsme se měli s kamarádama sejít na hřebeni Velký Fatry a oni (měli Shocart) nás málem nenašli, protože tam chyběly cesty nebo i autobusové zastávky. My jsme měli KČT, my byli v pohodě :)

      0 0
      • prvniodkonce  

        Přesně, drobnější body jako zastávky, křížky, vzácné stromy etc. v shocartu vůbec nejsou, nebo jsou úplně špatně. Shocart celkově vypadá jako zvětšený autoatlas :-)

        0 0
      • Mamut  

        Chybu ste spravili vsetci. Pretoze kde sa da, treba pouzivat mapy z VKU Harmanec. Na tie sa zatial ziadne ceske nehrabu. Skoda, ze nevydavaju aj mapy CR.

        0 0
    • pitos  

      Používám už jen Shocart,KČT je pro mě méně čitelná.

      0 0
      • pitos  

        Ještě dodám že od Shocartu používám hlavně ty turistické(1:50000),­cyklo používám třeba jen v Beskydech nebo kde to znám.

        0 0
    • chodec  

      zatím jsem u KČT – na SHOCART jsem zkusil přejít už 2× – v marketingu se více prosazují podporou cyklistiky, ale zatím mi vždy i na tu cyklistiku vyhovovala KČT. Na Shocartu mi vadí:

      1. Divné barvy (prostě se mi v tom hůž orientuje – takové přeplácané);
      2. Chyby – nemusí to být paušálně, ale pokaždé, když jsme měli obě mapy s sebou (kámoš jezdí dlouhodobě se Shocartem), tak v případě problému byla KČT blíž realitě); Hlavně při hledání turistických značek to byla obvykle kalamita.
      3. Měřítko – 1:50000 KČT je pro odhad vzdálenosti dalěko intuitivnější než 1:60000 nebo co to teď používají za měřítko Shocarti – u KČT je to jednoduše 1cm= 0,5 km – s tím se dá v násobcích intuitivně pracoval, ale s násobky 600 metrů to je výrazně víc o počítání.
      4. Tlusté značky – šířka značek některých je tak tlustá, že zakrývá podstatné detaily (křížení s cestama, potokama a pod);

      Uznávám, ale že se Shocarti zlepšují – třeba za nějakou dobu to s nimi zkusím znovu.

      0 0
      • cabbage  

        pod tohle bych se podepsal,
        shock-art mají v oblibě pořadatelé orienťáků a pokaždé jsme narazili na neexistující turistickou značku…

        0 0
      • kolombo  

        A ty úplně nové mapy 1:50000 od KČT, ty s červeným proužkem a informacemi ve zvláštní knížečce jste někdo už v ruce držel? Když tak nasazujete na SHOCART … Já tedy už jen 1:60000 cyklo a TOPO50 1.2 v GPS. To musí stačit.

        0 0
      • RomanH  

        Vystihl jsi to presne

        0 0
    • pajasimi  

      jenom k shocartu..v tý nový edici 1:60000 je i elektrický vedení,…

      0 0
    • disonance  

      Pro mě jedině Shocart. Ostatní cyklomapy mi přijdou hrozně nepřehledné

      0 0
    • kolda5  

      Pouzivam Shortcat ale silene se v ni ztracim,da se rict, ze zdycky kdyz se drzim cyklostezek tak sjedu "Bud je to v te mape blbe znacene a nebo je spatne znaceni cyklostezek…ale asi z kazdeho neco… Minule jsem jel z Ostravy do Havirova pres Senov,a v Senove jsem se ztratil, proste celou dobu sem jel po cyklostezce a v SEnove jaksik chybelo znaceni,tak jsem to musel dojet po Rudne (vim sem sebevrah)ale co jsem meů delat ?No a kdyz jsem se pak snazil najit podle mapy nejakou cyklostezku v Havirove tak jsem ztroskotal uplne a jel sem zase po Rudne az do Kuncicek a az v hrabove jsem najel na cyklostezku do Hrabuvky… Nemam tudis s mapama nejlepsi zkusenosti..... Pouzivam cyklomapu Ostravy a okoli 2006 knihy.ab­z.cz/prodej/os­trava-a-okoli-cyklomapa

      2007 jeste neni…

      0 0
      • goofy  

        Prosimte, a ty netrefis mimo Rudnou do Havirova? To bud neumis vubec cist v mape, nebo nevim… Jezdi si, kde chces, ale minule jsem videl na rudne nepekny scenar: kolo – za padesat metru bota – za dalsich 50 metru noha couhajici z pod plachty v louzi krve – za dalsich 50 metru rozstrelene auto.

        Jako po rudne by me v zivote nenapadlo jet a to uz me napadly pekne kraviny. To je pomalu jak vjet na dalnici.

        0 0
    • wda  

      KČT, ale i Shocart. Jak kterou mapu. Shocart má větší, resp. menší měřítko, takže zasáhne větší území a je dobře skaldná. KČT bývá zase přehledná a podrobná.

      0 0
    • mj  

      Já jsem tradičně používal mapy KČT, ale postupně přecházím na Shokart (1:50tis.). KČT mapy na mě působí tak, že je na nich spousta podrobností a detailů, které ale bohužel neodpovídají realitě. Jako kdyby ten mapový podklad, který na začátku 90.let koupili od vojáků, už nikdy neaktualizovali. Na těch mapách je třeba už 10 let neexistující les apod. Pásové značení KČT je na nich samozřejmě nejaktuálnější, protože Shokarti si změny značek musí vysledovat v terénu sami :-) V nové verzi shokartího atlasu ČR jsou už i vedení vysokeho napětí, takže je snad šance, že je začnou mít i na mapách.

      0 0
      • kolombo  

        Já SHOCart kupuju ty 1:60000 se sjízdností. A když to doplním o mapu v GPS, tak je to velmi dobrá kombinace.

        0 0
    • DaveBury  

      Letos si nejak vystaim s :) www.mapy.cz/ nebo mapy.atlas.cz/

      0 0
      • goofy  

        A jak pak se do toho kouka v terenu? Asi to neni prave orechove, co? ;o)

        0 0
        • DaveBury  

          Ale jo .. prave je to lepsi, nez tahat mapu ..

          Na kompu si udelam vyrez oblasti, kde se chystam a hodim si to do telefonu..

          0 0
          • goofy  

            no kdyz myslis…

            0 0
            • pepek  

              On se asi moc nevzdaluje od civilizace :-) Tak na dohled od poslední tabule :-)

              0 0
              • DaveBury  

                jojo, kolem baraku dokolecka

                0 0
                • 0702  

                  Nejlepší je zkusit mapu v neznámém terénu. Já jsem byl v podhůří Orliček, jestli se tak dá říct okolí Ústí n.Orlicí, koupil jsem si v Litomyšli shocart 1:60000 a na závěr trasy okolo tiché orlice bych podle mapy jel po železnici, vůbec tam nebyly přejezdy přes řeku. dodávám, že i GPS se takto chovala, tak nevím, jestli jsem náhodou netrefil nové značení. Jinak značka ideál je pro mě nová edice KČT, akorát je problém s vytahováním z batohu, protože mě nebaví na každé křižovatce v neznámém terénu přemýšlet, kam to švihnu.

                  0 0
                  • scoty  

                    A to je právě ono! Plynulá jízda bez častých zastávek je v neznámém terénu vždycky až ta druhá, bez mapy…:D

                    0 0
                  • pepek  

                    Přilepit na představec

                    0 0
                  • pepek  

                    Přilepit na představec (tu mapu)

                    0 0
    • BB  

      zatím nejlepší mapy do terénu GeodezieOnline 1:25000. Bohužel zatím pouze vybrané oblasti. Našel jsem podle mapy nádherné terény pár kiláků od chaty. Doporučuji mapu „Křivoklátsko“ a „Český kras“. www.rancak.net/…produkty.htm

      0 0
    • krhac1  

      Malý příspěvek ke značení:-)

      0 0
      • stan.zak  

        … ta se povedla. Přidávám jednu žlutou…

        0 0
        • stan.zak  

          … na Malý Stožec, Lužické

          0 0
          • PepikW  

            :))) Taky jednu mám, a taky ze Stožce – malého :), ten zadní vrchol, byls tam? Mě se při pohledu dolu ňák nechtělo, tak sem si nahoru hodil batoh a pak už sem tam musel :)))

            0 0
            • PepikW  

              Ale ten výhled stál za to !

              0 0
              • PepikW  

                moc rychle klikám :(

                0 0
                • stan.zak  

                  Bohužel ne, my tam byli na začátku června, a to jsem ještě moc nechodil, i jezdit mi šlo taktak. Kamarád ulovil toto, ale nahoru nelez´, povídal, že to klouzalo a by se v tretrách nejspíš přizabil.

                  0 0
      • Mamut  

        Jeden z najlepsie znacenych usekov hlavnej spanielskej hrebenovky v Pyrenejach. Na tom sutri v strede je cervena znacka. Inac hlavne iba muziky. Castokrat vobec nic. V lese jedna znacka na 1.5km.

        0 0
      • Krys  

        Tak dáme niečo zjazdnejšie.

        0 0
    • krhac1  

      Brudr bere značky moc vážně ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.