• destr

    Tak nějak brozdám po internetu a hledám si nějaké běžky, jaké máte vy a které by ste doporučili a naopak…a jaká je ideální délka? měřím 178cm.

    0 0
    • delfyn  

      to je jako jaké by jste mi poradily kolo? Musíš napsat na co to chceš, závodění, ježdění jen tak pro sebe? Jak často je využiješ?

      0 0
    • Gorgov  

      He tak první věc, kterou bys asi při výberu měl vědět je, že se běžky nevybírají posle délky, ale podle hmotnosti běžce. Mam dobrý zkušenosti s topmodelem Sportenu na bruslení. Neni drahej a myslim že jedou dobře:)

      0 0
      • filipes  

        a jezdils na necem co fakt jede?

        0 0
        • Gorgov  

          myslim ze je to celkem srovnatelny s jinejma topmodelama, jasny, rozdil tam urcite bude, ale ten asi pozna zavodnik. Na tomhle lidi zavodej, tak to pro muj trenink na bika stačí.

          0 0
          • george.n  

            Co jsem se bavil s opravdovym odbornikem, tak treba s RCSkama se to neda srovnavat. Vsechno je to v kvalite skluznice.

            0 0
            • Maadaf  

              Presne tak, kvalitni lyze je o skluznici a tu Sporten obecne dost sidi. Bohemky bych s RSC nesrovnaval, jelikoz jsou to lyze za trochu jine penize (Bohemky cca 3500 Kc, RCS 9500 Kc, RCS Carbon skoro 11000 Kc). Bohemky ale prohravaji i ve srovnani s lyzemi stejne cennove kategorie, napr. Rossignol Zynex (3450,–) nebo starsi Atomic RC 8 (daji se sehnat za 3500 Kc) Naparafinujete Bohemku, a za dva kilometry je bez parafinu. Naparafinuteje osmicku, a na prasanu se s ni da ujet treba taky 50, 60 Km.

              0 0
              • Gorgov  

                ok, urcite o tom vis mnohem vic nez ja, nebudu se o nicem hadat. Zaujalo mě to s tim parafínováním, na tom asi hodně bude- vlastní zkušenost:) Nemáš nějakou radu jak to aspoň trochu vylepšit? – ty bohemky. Díky

                0 0
                • Maadaf  

                  Rekl bych, ze na to je jedina odpoved – vymenit za jine lyze. Pokud ta skluznice neni z vyroby porezni, ten parafin se do ni nevpije a tudiz se v ni neudrzi.

                  0 0
                  • Gorgov  

                    Díky, tohle sem přesně nechctěl slyšet:) tak holt budu jezdit pomalu… a třeba příští rok budou prachy…

                    0 0
                    • filipes  

                      Kup si klidne neco jeteho po zavodnikovi, vyjde to na pulku, jsou. IMHO jsou rozdily mezi rocniky mensi nez mezi individualnima kusama, takze klidne vidis top zavodniky na sezonu nebo 2 starsich modelech. Nebo piluj techniku na pomalejsich lyzich, treba 1:1 je na pomalejsich lyzich mnohem jednodussi :-)

                      0 0
                      • Maadaf  

                        Takoveto nakupy byvaji nejlepsi. Jen je treba dat si pozor na to, jak byly zavodnikem lyze pouzivany. Pokud je mel 70kg zavodnik jako klistrovky, tezko je bude 60kg hobby jezdec pouzivat jako lyze na prasan. Ad. starsi modely u zavodniku: Na to jsou specialisti Svedi, kteri pri nulovych podminkach pouzivaji snad 8 let stare RCS. Po dojezdu do cile jim je rychle servisman vymeni za par uplne novych, pekne vedle sebe spojenych, tak aby kamery nic nevidely :-)

                        0 0
                        • senožrout  

                          Vždyť Káťa Neumanová taky vyhrála olympiádu na pár let starším modelu lyží (Madshus).

                          0 0
                • JSt  

                  aby ve skluznici drzel vosk, musis ji „vtisknout strukturu“. normalne kdyz to nechas protahnout brousicim strojem, tak ta skluznice je takova „chlupata“ a pak tim voskem nasaje vic do hloubky. doma to lze provest smirglem jemnejsi zrnitosti. parkrat prejedes skluznici od spicky po patku, nakapes a zazehlis vosk. nic lepsiho s tim asi neudelas…

                  0 0
                  • Maadaf  

                    Aby nedoslo k milce, struktura se na skluzicich dela pro zlepseni skluzu, se se schopnosti natahnout parafin nema nic spolecnyho. Pokud ale nedrzi stoupaci vosky, doporucuje se, jak pise JSt,mazaci komoru zdrsnit jemnym smirglem (s drsnosti 100–120)

                    0 0
                    • PePu  

                      Případně zažehlit modrý klistr.

                      0 0
                      • Maadaf  

                        V idealnim pripade kombinace obojiho :-) Pokud se bavime o swixech, vhodnejsi by byl zeleny, ktery primo znaceny jako Base. Drive byl jako prodkladovy oznacovan modry.

                        0 0
              • Paja  

                3500 Kc stoji sportovni Bohemky XS, zavodni Bohemie RCX by mely byt drazsi (mam pocit, ze stavaly kolem 6000), coz ovsem naznamena, ze by se diky tomu byly srovnatelnejsi s tema fischerkama:o)

                0 0
    • destr  

      no vážím necelejch 70…no je chci jenom tak, že až se budu nudit, tak bych se někam vydal, ale tak max. 50 km, a jezdil sem na nějakejch starejch mrchách, ale to už sou tak 3 roky, takže naprosto netuším, podle čeho se mám řídit a jak vybírat…takže kdyby nějakej otrlejší člověk se rozhodl mi poradit, byl bych vděčnej :-)

      0 0
      • mr.antik  

        Cokoliv jde koupit na netu, tak lyže (běžky) určitě ne. Doporučuju určitě speciální obchody jako zmíněný www.nyc-sport.cz

        0 0
        • PePu  

          Pokud víš co chceš, i běžky jdou. Ovšem destrovi bych to nedoporučoval (vzhledem k výše uvedenému). K tématu: Opravdu záleží na tom, kde bude jezdit. Na skate je potřeba upravený povrch, na rychlejší sportovní svezení klasicky je také nejlepší stopa. Pokud se jedná spíše o „výpravy na pole za domem“ (tj. bez stopy), asi budou lepší lyže na klasiku, případně kombi (teď pomíjím kategorii backcountry). Rozhodně bych se vyhnul lyžím s vyfrézovanou odrazovou plochou (tzv. no-wax). Pokud se týče konkrétního výrobce, záleží spíše na tloušťce šrajtofle. Se Sporteny (střední třída, top neznám) nemám moc dobrou zkušenost (špatně drží vosky), ale řadě lidí vyhovují. Taktéž projdi historii (namátkou třeba www.bike-forum.cz/…6/forum.html#… )

          0 0
          • mr.antik  

            to sice ano, ale tvrdost lyží přes net těžko odhadneš a ta se může lišit pár od páru. Stejně jako kvalita skluznice a vlastně vůbec kvalita páru celkově

            0 0
            • filipes  

              jak poznas treba v kamenaku kvalitu skluznice?

              0 0
              • Maadaf  

                Turisticky skluznice byvaji hodne leskly a na omak jakoby mastny. Cim je skluznice lepsi, tim je matnejsi a „sussi“. Nevim, jak to lip vyjadrit, je to hodne subjektivni.

                0 0
    • dancing dog  

      kup si raději sněžnice, ty Tě v zimní krajině udělají vážně free .-)

      0 0
    • Marry  

      ja jsem si asi pred tydnem koupil novy Atomic RS9 za 2999Kc …myslim ze je to hodne slusna cena. Maj to tady www.bradsky.cz/ ale uz sou vyprodany asi sem mel posledni.

      0 0
    • senožrout  

      …Sem koupil v Hannahu ve výprodeji tento týden ATOMIC RC8 za 2650Kč (pc 4000Kč). Slušná tréninkková běžka. Profil 45/45/45.Letos už se nebudou jmenovat RC8, ale PRO ( a budou krásně červený). Na 188/83 jsem koupil 203cm, vybral jsem tvrdší pár. Mazací komora mi vychází na 70cm. Tak se na ně těším. Jěště bych rád nějaký luxusňačky. Ty budou asi Madshusky, ale ještě nevím jakej model (něco jako Atomic Vassa). Něco na dlouhý tratě, marathony… , to ještě nechám dozrát…

      0 0
      • senožrout  

        Potřeboval jsem lyže na průměrnou až horší, či žádnou stopu. Většinou jezdím na Šumavě a tam někdy stopa je, jindy není. Na jaře jsme jeli přejezd a šlapali jsme ve 3/4m čerstvého sněhu mnovou stopu. Na to vyšší modely s carvingovým krojením opravdu nejsou. Proto chci mít jedny běžky do takovýchto podmínek a jedny pěkné, když budu vědět, že je dost sněhu a dobrá stopa. Kdybych byl lehčí nebo ženská, volil bych Madskus Ultrasonic. Mají ve své třídě nejlepší skluznici (srovnatelnou s top modely) kam oko dohlédne. Jenže mají profil 41/43/43. To vyžaduje pro 80–90kg těžkýho chlapa parádní stopu, jinak se budeš zařezávat. Osobně bych nešel do TOP modelů RC11, Hypersonic, RCS… Budou tvrdý a po 20km už nemusíš mít sílu, abys je pořádně odrazil.

        0 0
        • senožrout  

          Beru to podle sebe. Jezdíme celodenní akce 50–80km. Kdo jezdí kratší trasy nebo na okruzích, má to zase jiné.

          0 0
        • filipes  

          top modely se delaji v 2 az 3 trvdostech, staci vybrat ten spravny… do upravenych stop uz bych do niceho jineho nesel. Jinak trvdost je o kombinaci vaha+technika, lehce trvdsi lyze te donuti k presnemu odrazu + ruce a velice pekne jedou, ale nesmi se to prehnat.

          0 0
        • Maadaf  

          Ja bych to tak jednoznacne nevidel. I mezi top modely (RCS, RC11, X-IUM, atd… ) se pro hobby lyzare da vybrat super lyze. Chce to jen vybrat optimalni tvrdost tzn. lyzi promerit na vahu lyzare s vzit v potaz i dynamiku jizdy. Hodne se mi neosvedcilo vybirat trdost lyzi podle tabulek vyrobce. Mimochodem, krojeni lyze nema vubec zadny vliv na vyslednou (nejlepe zmerenou) tvrdost.

          0 0
    • hermes  

      Nemá někdo zkušenost s Fisherama Steel Light? Podle toho co jsem našel na webu by to mohlo být to právé pro mě. Ale vzhledem k tomu, že jsem hobík co se nemá nijak vytříbený styl a bychnerad šlápl vedle, obvzlášť když uvedené fisherky stojí 5600. Vyplatí se podobná investice? Nebo jít do nějakých Sportenů (bohužel Sporten nenabízí podobnou lyži jako Fisher).

      0 0
    • tomek  

      Vozím z Rakouska servisové závodní běžky Atomic, tak se můžete přijet poradit. Jsem schopen udělat různé závodní struktury apod.

      0 0
      • Maadaf  

        No povidej, jaky mas ceny?

        0 0
        • misaxxx  

          doporucil by jsi nejaky kamenny obchod kde bezky koupit..kde opravdu kvalitne vyberou?

          0 0
          • Twisp  

            zkusil bych NYČ Liberec

            0 0
            • přišlapávač  

              výběr je kvalitní včetně skoro profesionáního personálu v čele s medajlistou z OH. Ale ceny jsou teda otřesný :-) Když si člověk přijde nakoupit trošku lepší oblečení a lyže, tak není problém tam třicet tisíc nechat :-)))

              0 0
              • mr.antik  

                jojo, i takový jsem viděl jak s RCSkama šlapali přes pískem posypanou silnici :-))

                0 0
                • přišlapávač  

                  ted asi nerozumim?

                  0 0
                  • mr.antik  

                    takový co v pátek nechaj u Nyče 30 tisíc šlupek a v sobotu jedou na výlet :-))

                    0 0
                    • přišlapávač  

                      tak jasne, tehlech paprdu je vic nez dost, o tom zadna :-) ..ale to je zase jina kapitola- ty si to proste koupi, protoze na to maji a dela jim to radost, ja myslel spis opravdovy nadsence, ktery jsou na lyzic obden a chteji mit to nejkvalitnejsi vybaveni

                      0 0
            • kudrnic  

              nebo ok sport liberec, není jen jeden obchod kde rozumějí běžkám…

              0 0
            • Mirek1  

              A co v Praze? Nemáte nějaký typy na dobrej obchod?

              0 0
      • ananas  

        … výborně, zrovna o nějakých prkýnkách taky uvažuji, tak se snad někdy zastavim

        0 0
    • RADO77  

      Z vlastní zkušenosti můžu jenom doporučit Nyč sport v Liberci. Jednak Ti tam celkem dobře poradí (a bez takového toho aby z tebe dělali idiota, když kladeš laické otázky) a navíc tam mají super výběr lyží, které mají díky drobným vadám třeba na laku podstatně nižší cenu (má je díky tomu, že Nyč testuje pro Madshus). Lyže jsem tam koupil loni před vánocemi (chybí mi tam nějaká písmenka) a odbrousil jsem na nich celou dlouhou zimu a absolutní spokojenost.

      0 0
    • Rolei  

      Chtel bych si koupit bezky Atomic RC8 na vahu cca80kg mi v obchodu rekli, ze bych mohl mit i delku 196cm [je to ve sleve takze jinou delku nemaji] zda se mi to malo [tabulku s delkama pro danou vahu nemuzu nikde najit], co myslite? diky

      0 0
      • Maadaf  

        Muze to byt. RC8 se nerozlisuji podle tvrdosti (soft, hard), kazdy par ma svoji originalni tvrdost. Videl jsem osmicky ultratvrde, stejne tak hodne mekke. Je to kus od kusu, teda spis par od paru.

        0 0
      • filipes  

        kolik meris? mam necelych 180, 205ky klasicky, 200 jsem zkousel a byly mi jen tak tak, u 195 bych uz mozna zakopaval o spicky. Navic to pojede o poznani hur. Ale na turistiku a ne-rolbovane trate to bude urcite OK, mozna lepsi takhle kratsi.

        0 0
        • vzduch  

          Sehnal jsem trochu jeté Atomic ARC skate. Na internetu jsem k tomuto modelu nic nenašel. Měřím 182 cm, vážím 78 kg, běžžky jsou 193 cm. Nemáte někdo tento model, případně neznáte charakteristiku této lyže?

          0 0
          • filipes  

            je to dost stara zalezitost, 90-ta leta to byla zavodni serie, ale za 10 let jsou dnesni lyze asi dost jinde…

            0 0
        • Rolei  

          Merim 185cm

          0 0
          • filipes  

            tak pokud se chces sportovne svizt v rolbovanych tratich, tak bych pod 205 nesel – mozna tak 200, kdyz bych na tech lyzich mel lezt mimo upravene trate, ale na tratich uz bude tech 200 pri sportovni klasice dost kompromis..

            0 0
            • Rolei  

              Z jakeho hlediska kompromis, neco jako u kola delsi geometrie? Zatim jsem se na bezky dival hlavne z pohledu tvrdosti, delka tam hraje jakou roli? Diky

              0 0
    • o.1  

      Ja by som ti doporucil so supinkovou sklznicou, ale take vecsie supiny, tie jemne su k nicomu. Ja mam nejeke svajciarske z bazaru a funguje to vyborne. Za 3 roky som potreboval namazat iba raz (jednu bodku vosku na kazdu lyzu). To ocenis, ked sa nemusis o nic starat, vezmes bezky a ides, je ti jedno ako je vonku. Kamosi co maju hladku sklznicu tak v 70 % pripadov namazu zle ( a to su aj byvali pretekari), ked ides cely den, casto sa uplne zmenia podmienky. Nevyhody supiniek nepozorujem ziadne (pomalsie to urcite nie je-mozno nejake tazko meratelne hodnoty). Dlzku ti poradia v obchode, to nie je ziadna veda a ostatne je len snobarina, ci kupis bezky za 2 alebo 5 tisic, tie rozdiely tazko pocitis.

      0 0
      • pepaol  

        Šupiny jsou pro turisty, co chodí. Když už nic, kdo má pořád poslouchat to šustění. Šupiny rozhodně zavrhuji. Běžka není o délce ale o tvrdosti. V obchodě si je polož na prkno, stoupni na obě v místě, kde by bylo vázání. Musí projít pod nohou papír. Přenes váhu na jednu lyži, komora se musí zavřít-papír neprojde. To jsou běžky pro tebe. Skluznice? Čím víc grafitu, tím je skluznice rychlejší, ale taky měkčí. Jedno přejití silnice a skluznice je v prdeli, samej důlek. Jezdím Sporteny kombi (klasika+bruslení). Potřebují pevný podklad, stopu. Ve volném terénu se boří. Na ježdění mimo stopu je lepší koupit širší turisťáky nebo Sporteny s hranama. Moje další běžky budou Madhusy. I když některé modely se údajně pro ně dělají ve Sportenu.

        0 0
        • maxtor  

          Přesně jak říkáš. Bohužel moje zkušenost je ta, že ne všude ti dokáží správně určit tvrdost lyže, protože prostě to „prkno na papírkování“ nemají a místo toho ti řeknou, že běžky musí být tak o 25 cm větší než tvá výška a basta. Šupinky bych úplně nezavrhoval. Jezdíl jsem na nich dlouho (než jsem je obrousil) a teď mi občas chybí. Pochopitelně pokud chceš jezdit aspoň trochu výkonostně, jsou pro tebe brzdou. Pro turisty je to podle mě ideální řešení.

          0 0
        • o.1  

          Pokial som dobre cital, tak Destr to chcel na lyzovanie pre radost, na to su supiny idealne, ja by som uz ine nebral( ale niekoho mozno bavi aj to mazanie, pre mna je to zbytocna otrava). Mozno na pretekoch to urobi nejaku tu sekundu, ale pri normalnom bezkovani s kamaratmi(aj s „makacmi“) nebadat ziadne nevyhody.

          0 0
        • Vrci  

          papír musí projít od špičky k patě a stejnou vzdálenost od špičky dopředu

          0 0
    • RomanH  

      A nezalezi to taky napriklad na tom, kde bude dotycny behat (vyjeta/nevyjeta stopa) ? Vim, ze uz je ted pozde ptat se na to, co jsem jiz koupil, ale co rikate na Sporten Favorit ? Jde mi o pohodovou turistiku s pomerem vyjeta / nevyjeta stopa 50:50.

      0 0
      • maxtor  

        Tak to si myslím, žes zvolil dobře. S tímto projedeš všechno.

        0 0
      • Paja  

        Presne na to jsou ty bezky urceny, ikdyz jak loni prokazal Skokan v neprojetym terenu se da bez problemu i na Bohemiich:)

        0 0
    • Premik  

      hele a nemáte někdo zkušenost s tímto modelem? www.prag-info.cz/…p/index_.php?…

      0 0
      • george.n  

        Zkusenosti nemam, ale je jasny ze to bude mit obyc skluznici a proste je to celkove staveny pro horsi lyzare na turistiku. Prirovnal bych to k Fischerum CS.

        0 0
      • ziki007  

        Salomon 5-slušná turistická lyže, skluznice nic moc, lepený dřevěný jádro se vzduchovejma kanálkama, sendvičová konstrukce.Taková první „nadhypermarke­tová lyže“…

        0 0
    • Burizon  

      Vím, brzo, ale…

      potřeboval bych na nadcházející sezónu komplet novou běžkařskou výbavu mimo hůlek. A tak se ptám, jaké běžky by byly pro mě to pravé ořechové (aspoň relativně).

      Měřím 176 cm, váha i s batohem tak 66 kg, převážně teď budu jezdit v upravených stopách a tudíš i víc bruslit. Tedy bruslení/klasika v poměru 70/30. Máte nějaké tipy? Jinak jsem pohodář, žádné závodění. Poraďte výšku, tvrdost a kategorii běžek. A případně nějaký kvalitní obchod kolem Ostravy/Opavy…

      Díky!!!

      0 0
      • kajis  

        Brzo určitě není – vždyť bys s nima rovnou mohl vyrazit. :-)

        U levnějších běžek docela spolehlivě (až na pár vyjímek) platí, že běžky s podobnou katalogovou cenou mají hodně podobnou úroveň. Jako slušné ježdění za rozumnou cenu mi připadají např. Salomony 5/6, Fischer SC, Atomicy Pro a pod. Všechny se dají před sezónou sehnat za cenu mezi 2–3 tisíci. Bral bych klasiky – dá se na nich i trochu bruslit. Rozhodně líp, než v kombíkách klasit.

        Osobně bych se vyhnul Sportenům. Já jsem byl kdysi proti všem těm pomlouvačům našich, českých lyží – ale jen do momentu, kdy jsem chtěl jedny naparafínovat. Ta skluznice je tragická.

        Boty vezmi, jaké ti budou. Hůlky nějaké rozumné hliníkové.

        Ale s obchodem bude potíž. V Opavě o ničem nevím. Možná v Jeseníku, jestli by se něco nenašlo. Mají tam docela velký oddíl, tak ti někde musí nakupovat.

        0 0
        • přišlapávač  

          no zrovna v klasickych botech bych bruslit teda nechtel ani za nic… a jestlize bude z 70% bruslit, sel bych urcite do kombiku.

          0 0
          • kajis  

            Tak jsem to nemyslel. Klasiky měly být lyže. Boty bych doporučoval kombi, což jsem zapomněl napsat. Tím, že je to jedno jsem měl na mysli, že není rozdíl mezi Salomonem a Rottefellou.

            0 0
        • mr.antik  

          asi tak – cokoliv značkového, spíš klasičky, sportovního střihu…

          Pokud nejseš nějaký technik, vyhnul bych se Madshusům (viz hudy sport apod.), jsou dobrý, ale jen na klasiku.

          0 0
        • Burizon  

          Když bych tedy vzal klasiky lyže, tak jakou tvrdost a jakou délku? Díky!

          0 0
          • kajis  

            Obecně se říká, že lyže na klasiku by měly mít cca 20 cm navíc oproti výšce člověka – pro tebe by tak vycházely 195cm lyže. Jsi ale docela lehký, takže bych se nebál koupit lyže od 185cm až po nějakých 200cm. Délka lyží je dost relativní věc – závisí na konkrétním modelu a tvrdosti toho konkrétního páru lyží (každý je trochu jiný).

            Ideální nákup by měl vypadat tak, že v obchodu najdou podle katalogu, jaká délka odpovídá tvojí výšce a váze. U toho páru zjistí, jestli lyži dokážeš přitlačit k zemi, když na ni máš váhu (aby ses byl schopný odrazit) a jestli je pod lyží místo, když máš váhu na obou nohách (abys z kopce nedřel). To jde zjistit buďto klasickou papírkovou metodou nebo na měřáku (popsané je to např. tady). Tím se určí správná tvrdost a je „vyhráno“.

            Problém je, že v praxi to tak často neprobíhá a člověk se musí protlouct, jak to jde. Já jsem ještě jako naprostý amatér koupil svoje první lyže (klasičky) strašně krátké a měkké – a jak se mi na nich pěkně jezdilo a jezdí. :-)

            0 0
        • Burizon  

          A můžete neznalci ještě poradit vázání?

          0 0
          • biker007  

            vyber si botu, co te bude sedeta podle boty vyber nasledne vazani

            0 0
            • Maadaf  

              Taktak. Jestli klasikujes, ber automatik (NNN T a SNS Profil Auto), jestli bruslis, tak manual (NNN R nebo SNS Profil Equipe)

              0 0
              • mr.antik  

                Ještě dodám, že manuální vázání bych klidně vzal jetý protože má životnost desítky let

                0 0
      • Zbyněk  

        Mám Salomon kombi a jsem s nimi spokojený. Používám je vlastně jen v upravených stopách. Jde na nich dobře klasika i bruslení. Při jízdě soupaží z mírného kopce předjíždím chlapy o 10=20 kg těžší s větší silou v rukách. K tomu na rozdíl od nich moc neřeším mazání, takže to asi bude v těch lyžích.

        0 0
        • kajis  

          Což o to. Z kopce to jde na kombíkách většinou líp (jsou tvrdší). Otázka je spíš, jak ti to jde s nima do kopce. :-) Ale jinak souhlas. Mám Salomony Equipe 9 Skate a jsou to moje nejoblíbenější lyže. Když jim sedne sníh, tak jsou k nezastavení.

          0 0
    • DAWE25  

      Ahoj bikeři,

      vím, že mezi vámi je i hodně lidí, kteří neprovozují jenom bajk, ale i jiné sporty.

      Vybírám běžky na 50% klasiku a 50% skate. Rád si zabruslím a když to jde tak to využiju.U nás to ale nejde pořád, takže to vidím na nějaké kombiky.

      Mám v merku:

      1. Fischer SC Combi (191cm)
      2. Sporten Sprint Combi (194cm)
      3. Sporten Bohemia Classic (189cm)
      4. Salomon Equipe 6 Combi (196cm)
      5. Atomic Pro Combi

      Délky jsou brány podle váhy 67kg a výšky 185cm.

      Které lyže by jste mi doporučili?

      Cenová hladina do 2500 bez vázání.

      Díky

      0 0
      • Peka  

        No, já ještě loni byl zastáncem kombi lyží…ale, je to fakt blbost! Z kombi lyže se při klasice pořádně neodrazíš :-( to prostě nejde. Takže za mě lyže na klasiku, s nima teoreticky i zabruslíš. Naopak to nefunguje. Nebo dvoje lyže. Jiná cesta není.

        0 0
        • Sharka1  

          na lyzich na klasiku je brusleni taky naprd… dvoje lyze (a dvoje boty, hole…) jsou opravdu jedina cesta – to je jako chtit univerzalni kolo na silnici a na tezkej teren :-D

          0 0
          • mr.antik  

            já na klasičkách odbruslil 2 Krkonošský sedmdesátky. Jediný co mě vyloženě štvalo byla větší délka.

            0 0
          • Pytlik  

            Presne tak. I slaby levny skaty budou na brusleni lepsi nez dobry klasicky…uz jen kvuli nemichani mazani… Dvoje boty jsou nutnost…

            0 0
            • mr.antik  

              nevim kolik toho najedeš ale kombi boty nikdy jsem nikdy nepovažoval za slabé místo své výbavy. Možná dnes, kdy jezdim prakticky top lyže o nich tak nějak začínám uvažovat o čistejch skejtovkách… Ale nejezdim nějaký extra laufy, většinou tak do šesti hodin se vejdu…

              0 0
              • Pytlik  

                S kombi botama se celkem da skejtovat. Na klasice si ale kvuli tvrdsi spicce boty velmi pravdepodobne odres paty…

                0 0
                • mr.antik  

                  no to je pravda – ale jen poprvé a pokud jezdíš často, tak si paty zvyknou :-)

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    jak u kterých jedinců, že :-)

                    0 0
                    • Vhalasta  

                      Osobně považuji za nesmysl mít v krámě 80 procent běžkařských bot typu combi, když 80 procent lidí jezdí jen klasiku. Ty odřené paty pak jsou výsledek. Taky jsem si je nechal vnutit. Už nikdy.

                      0 0
          • MlokCZ  

            Tak pokud by to bylo jako jezdit na fullu s vyšším zdvihem těžkej terén a pak silnici, tak to je zcela v pohodě, protože to na tom fullu není žádný problém :-)

            0 0
            • Sharka1  

              No nevim, me by na fullu s velkym zdvihem asi nebavilo jet nejakych 150km po hladkym asfaltu… Pointa je, ze kazda cinnost chce svoje vybaveni, aby sis ji mohl patricne uzit, ne ze by se to vylozene nedalo :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak to je jasné, že na vysokozdvihovém fullu nebude 150km po pěkném asfaltu ideální a na silničce nebo třeba celopevňáku se slicky si to užiješ více.

                Ale jde o to, že to zase tak hrozné není a dojet to půjde. Dejme tomu, že průměr bude třeba o 25% nižší při stejné intenzitě jízdy, ale pořád to v pohodě dojedeš.

                Žádný závažný problém ale na takové ježdění nebude.

                A tedy pokud někdo bude chtít jezdit jak těžký terén, tak asfalt a nechce kupovat kola dvě, tak to klidně bude použitelné, i když ne zdaleka ideální.

                Běžkám skoro nerozumím, takže mě kdyžtak opravte. Tam to bude asi horší. Třeba při bruslení může vadit, že běžky na klasiku jsou na bruslení moc dlouhé a pořádně na nich bruslit nepůjde vůbec (když jsem sem tam kdysi na běžkách jezdil, tak mi tohle tedy trochu vadilo a sem tam jsem si přišlapával při bruselní druhou lyži – měl jsem běžky na klasiku a jezdil na nich hlavně klasiku). A učitě to nebude jediný problém.

                Stejně jako opačně u kol to taky nepůjde, tedy pořídit si silničku a na té jezdit jak asfalt, tak těžké terény.

                A třeba kompromis typu chrtí full bude celkem slušně použitelný jak na asfaltu, tak v těžším terénu.

                0 0
                • McBlacky  

                  jezdím oboje a kombíky bych si nikdy nekoupil.

                  0 0
                  • Pebe  

                    taky by se slušelo ale napsat, že vy dva se Šárkou utaháte bruslaře i na klasikách :-)

                    0 0
                    • Sharka1  

                      Jak to muzes vedet, kdyz ses s nami jeste neodvazil? :-D

                      0 0
                      • Pebe  

                        protože mám k takové účasti dostatek zdravého rozumu :-))

                        loni jsme byli že „ujedem“ 30km na Knajpu a zpět, to se teprve s Milanem zahříváte ;-)

                        0 0
                • Sharka1  

                  Tak samozrejme na skatech muzes jezdit klasiku, teda spis soupaz, protoze se z nich neodrazis, nehlede na to, ze napatlat na skatovou skluznici stoupaci vosk je temer svatokradez :-DD

                  Stejne na klasice muzes obcas „pribruslit“, ale nikdy to nepujde tak dobre jako na cistokrevnych skatech.

                  A neni to jen o lyzich – kazdy styl preferuje jiny typ bot a rovnez jinou delku hulek. Cili kdyz si to chces opravdu uzit, musis mit proste specialy.

                  Prirovnani ke kolum veru lehce pokulhava, ale kdo jezdi hodne a ma vic nez jedno kolo, da mi urcite za pravdu, ze na silnici patri silnice, na maratony HT, na vylety v terenu full atd atd ;-D

                  0 0
                  • mr.antik  

                    i kdybych byl sebelepší klasik, tak bude bruslení pohodlnější, rychlejší bez ohledu na jakých lyžích pojedu :-) Což se naopak říct nedá

                    0 0
                    • Pytlik  

                      POkud je to ciste o tobe, tak mozna. Obecne v globale to vetsinou plati taky. Nicmene do prudsiho delsiho kopce te dobrej klasik utaha jak malyho kluka…Uvidis ho chvilku na zacatku a pak nahore, kde na tebe pocka…:) S kopce, pokud musis do stopy, pojedete stejne. Takze nazenes jen do mirnyho kopce, po rovine a s mirnyho kopce – Jizerky :) Pohodlnejsi to bude, lyze maji na vysledek pomerovani podstatny vliv…

                      0 0
                      • mr.antik  

                        takový kopec se ale na nezávodních tratích v našich podmínkách nevyskytuje :-))

                        0 0
                        • Pytlik  

                          Ono celkem staci, i kdyz je dost dlouhej – treba ze Spindlu pres Plane na bufet na Rozcesti…Popr i jen z Misecek na Navrsi…Ne ze by ti slusnej klasikar ujel, ale neujedes ani ty jemu…:))

                          0 0
                          • mr.antik  

                            kdybych byl stejně namakanej a dřel stejně jako on, tak bych mu ujel. Navíc on by musel mít štěstí na teplotu a dobrý sníh. Jedinou šanci by měl na kopci prudkosti modré sjezdovky.

                            Jinak by nikdy nedošlo k oddělení stylů.

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Jasně, že na skate dokáže vyježděnej člověk jet rychleji, než klasicky. Proto se taky říká volná technika – jako kraul v plavání (volný styl, ne technika). Ale kdo umí dobře klasiku, tak je pro mě prostě král, protože se v těch kopcích tolik nenadře a celá ta jízda je krásně elegantní.

                              0 0
                              • mr.antik  

                                právě že se nadře jaksviňa, protože mazání je vždycky kompromisní. Vypadá to jako sranda, ale není to sranda :-))

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Někdy se to mazání povede, někdy ne. Teda když už to člověk má v oku a v ruce. Jasně, že obojí je dřina, když se má nějak jet, ale už podstata těch odrazů, kdy při bruslení bruslíš (nechce se mi to úplně rozepisovat, tak snad víte, co mám na mysli) a při klasice se jedná o dynamický odraz z jednoho místa, předurčuje bruslení k vyšším rychlostem, zatímco méně silovou klasiku k pohodlnějšímu zdolávání náročných kopců. Jasně – když se jede rychle, je ta klasika asi ještě větší dřina, ale když se jede volně, tak to není tak zlý. Bruslit volně do prudkýho kopce jde dost blbě – když prostě chci, aby tam byl aspoň nějakej skluz, musím se nějak rozumně odrazit a přenést váhu… ale možná až se vyjezdím, tak mi to pak tolik nepřijde.

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    do prudkého kopce musíš při klasice taky udržet dost velkou rychlost aby ti to neklouzalo. Pokud teda nemaže něco extra lepivého (co tě pak brzdí všude jinde).

                                    Bruslení do prudkého kopce jde i na pohodu pohodě, jen se víc zapojujou nohy a už to není o moc rychlejší než dupat stromečkem :-)

                                    Jinak já mám rád oboje a každou zimu přemýšlim o nákupu klasiček někde ve výprodeji, ale vím, že na nich vyrazím jen za optimálních podmínek, když budu mazat modrý tuhý vosk :-))

                                    0 0
                                  • McBlacky  

                                    to jsem si myslel taky, ale když to umíš, tak se i do kopce dá bruslit hezky v klídku. Tak prudký kopce, kde už si dáváš max abys jel se běžně nevyskytují. Vyjímkou jsou třeba biatlonový tratě, tak jsou krpály sice krátký, ale kurevský.

                                    Na klasice když máš extra krpál, tak si taky dáváš hrozně, jinak visíš na hůlkách. Pokud namažeš lepidlo, a jak často vídám i hrubě přes hranici komory, tak to pak do kopce jde i turisticky. Na rovince ale máš pocit, jako bys jel s ruční brzdou.

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      No já jen bruslím a zatím to moc neumím, tak doufám, že se to zlepší a nebudu muset v kopcích dávat pauzu :-D Ale když jsem to z Nový Louky na Čihadla vyběhl bez pauzy pěšky, tak už to letos dám i na běžkách :-D Pokud teda nebudu línej se unavit…

                                      0 0
                              • ZuzicK  

                                tak je to ale u obou stylů, pokud umíš, tak to vypadá úžasně lehce, ale že by se při tom nedřeli to se říct nedá..

                                0 0
                  • Pytlik  

                    Ma pravdu, predsedkyne :)

                    0 0
      • Twisp  

        ber čistokrevný klasiky

        0 0
        • DAWE25  

          Jaký čistokrevný klasiky by jste tedy doporučili?

          0 0
          • Peka  

            To je vcelku jedno v téhle cenové relaci. Vyber si co se ti líbí, ale nejdřív boty, pak vázání a až pak lyže. Vyzkoušená věc.

            0 0
          • Twisp  

            co tyhle ? je to trochu pres limit, ale zase vazani gratis

            0 0
            • Twisp  

              i kdyz to vazani je rottefella, ja jsem zastance pilota …ale zase pilot boty a vazani vyjde draz

              0 0
              • prvniodkonce  

                Nevím, ale Salomony jsou o dost levnější než třeba Alpiny. Taky to ale prostě nejsou Alpinky :)

                0 0
            • Jakobo  

              Jako uz skoro napul Nor ti Madshusy vrele doporucuju. Bezkam rozumim celkem dost, lyzuju denne celou zimu a mam ted Hypersonic z podobne skupiny semizavodnich lyzi. Ty Ultrasonici jsou lehke a dost rychle lyze do stopy. Snad jedina nevyhoda, ze se jedna o uzke a po cele delce stejne siroke lyze tj. hure se zataci. Dalsi vyhoda je NIS system pro vazani NNN, kdy vazani se nasune a lze kdykoliv posunout vpred/vzad, takze trochu doladis teziste, pokud jsi zacatecnik, pokrocily nebo chces bruslit. Pokud mas 185 cm, sel bych do 200 cm. Jelikoz se uz jedna o lepsi lyze, pozaduj vyber podle tve vahy, pripadne aspon papirkova metoda. Je to samozrejmost, ale cislo na obou lyzich musi byt stejne (zname taktiky)! Jo, a myslim tyto lyze uz maji sintrovanou skluznici, coz je velike plus.

              Vazani dnes uz jedine Rotefella, stava se standardem snad u vsech velkych vyrobcu lyzi, velky vyber obuvi (Madshus, Alpina, Fischer…) (Naproti tomu ten system Salomon dost upada a je to jejich chyba, skoupily konkurencni vyrobce obuvi jako Adidas ad takze vyber bot je mizerny). Kazdopadne budes moct i bruslit, v ramci moznosti. Lyzim zdar!

              0 0
              • mr.antik  

                jako majitel levnějších Megasoniců (skate) plus starších klasiček bych Madshusy až tak nedoporučoval na skate – když se připraví skluznice, jedou sice stejně jako závodní lyže, ale ta konstrukce je na skate hrozně divoká a nestabilní – což na hůř upravený trati + míň zkušený lyžař může být ke vzteku.

                Rotefela/Salomon je asi jedno, boty nějakou dobu vydrží.

                0 0
                • Greyhound  

                  Já mám starší Hypersonicy na klasiku a s těma jsem nadmíru spokojen, co jsem jel loni pár závodů tak skoro nikomu lyže líp nejely. Na základě této zkušenosti jsem si koupil na skate Nanosonicy tak doufám, že pojedou podobně…

                  0 0
                • jonti  

                  Nemas je moc tvrde? Na rozbitou trat by teoreticky byli lepsi delsi softy.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    ne, prý je to standardní Madshus chování :-))) Jinak už nějakou dobu jezdím Atomic RS11 a nestěžuju si vůbec na nic.

                    0 0
              • ziki007  

                No, na Rottefellu máš boty Madshus, Alpina, Rossignol, Fischer. Na Salomon máš Salomon, Atomic, Botas, Hartjes. Takže výběr je na obojí. A Adidas koupil Salomon, pak ho prodal konsorciu Amer, takže to bylo naopak, žádná likvidace konkurence se tím nekonala ;-) Rozhodně bych nejdřív vybíral botu, pak vázání.

                0 0
              • DAWE25  

                Díky. Ale zapomněl jsem napsat, že mám SNS boty a chci i SNS vázání. Konkrétně mám spadeno na Atomic SNS Profil Plus. Jelikož boty mám s jednou hrazdičkou a ještě nějakou dobu si je chci nechat.

                Co by jste řekli na Atomic PRO Race Classic v tvrdosti medium a délce 201?

                Nebo Atomic Pro Classic v 196?

                Díky

                0 0
                • Pytlik  

                  Atomicy mi nikdy moc nejely. Ale muze to byt osobni spatna zkusenost s par modely. Vybiral bych mezi Fishery, Madshusy, Rossignoly…

                  Rozhodne se vyhni Sportenum Sprint – totalne nepovedena skluznice – priznava i vyrobce sam!!!! (jeste tak max Bohemky)

                  Hlavne je to ale o tom, jak se o lyze staras – parafinovat, parafinovat, parafinovat. Cim nizsi kvalita skluznice, tim vice :)

                  0 0
      • mr.antik  

        seš hrozně lehkej, ale potřebuješ určitě větší, tak 200

        0 0
      • Maadaf  

        Atomic Pro Classic

        0 0
    • mc.loki  

      nesnášim pohyb na běžkařskejch magistrálách. mám sporteny forestery a jezdim v prašanu.

      doporučuju všem backcountry. :)

      http://www.makalu.cz/…07–sleva-35

      0 0
    • Frostty  

      Vidím že je tu pár expertů přes běžky, takže toho využiji. Chtěl bych pořídit běžky mimo vyježděnou stopu a vůbec se v tom neorientuji. Jaké by byly vhodné běžky, vázání a boty na postavu 188/70? Cenovou představu zatím nemám.

      0 0
    • Bjerndi  

      Zdarec. Celkem dlouho jsem nebezkoval a letos se chystam znovu zase poradne zacit a tak si rad necham poradit. Urcite chci bezky na klasiku, mam 188/85 takze zhruba 205 ne a papirkovej test.

      Poradite mi nejakej slusnej obchod v Brne, hledal jsem po netu, ale nic poradnyho jsem nenasel a jeste otazka. Jak velkej je rozdil v backcountry bezkach oproti klasice ( je to trochu blbej dotaz, ale pred par rokama nic takovyho nebylo :D )

      0 0
      • Pytlik  

        V Brne slusnej kseft neni. Musis do NMNM nebo Zdaru. Tam uz je to lepsi. Nebo nejlepe do Jilemnice, Harrachova, Liberce, Jablonce, Prahy…Ale zalezi taky, co shanis – jakou uroven…

        Tipoval bych 200 hard nebo 205 medium. Meli by ti to v obchode na tebe vyzkouset, nebo alespon papirkem.

        Backcountry – bezky (spis chodecky) mimo stopu do volneho terenu – siroky, aby se tolik nepropadavaly. Na normalni bezkovani v podstate nepouzitelny…

        0 0
        • Bjerndi  

          no budu jezdit jen rekreacne, rad bych teda Jizerskou 50 nebo neco podobnyho, ale nemam jiny ambice nez si fajn zajezdit. Na druhou stranu jsem si chtel nechat v obchode poradit, protoze o bezkach moc nevim a urcite je lepsi se zeptat nez vybrat blbe.

          0 0
          • mr.antik  

            to bych oželel tu 50ku a za tu tisíckovku co dáš za startovný, cestu, ubytování si připlatil za lyže :-)

            0 0
            • Bjerndi  

              je v tom az takovej rozdil ? Fakt jsem dlouho nejezdil a tak moc neodhadnu jakej je ted rozdil v kvalite, jestli staci pro amatera lyze treba za 2000–2500, nebo je treba si priplatit vic ?

              0 0
              • Pytlik  

                Jako slusny zaklad pro sportovniho lyzare bych videl lyzi tak kolem 3k – pokud sezenes lonsky nebo i starsi model, tak budou i levnejsi – dostanes se nekam mezi 2–2,5 – ale musis hledat po netu, tedy vedet co presne chces. Vybiral bych tak z urovne – Rossignol Zynex, Madshus Ultrasonic, Fisher SC…Vyhni se Atomicum a Sportenum. Salomon taky zadna slava. Vyzkousej si i vahu – myslim, ze zrovna ty Fishery jsou docela tezky…

                0 0
                • Bjerndi  

                  Dik moc za rady. Osobne se budu snazit najit madshusy ( mam proste rad Norsko )

                  0 0
                  • Pytlik  

                    Jeste dve drobnosti.

                    1. Obcas mivaji i takoveto lyze v ruznych sportovnich obchodech jako

                    intersport, giga apod. Tam bych se jim snazil vyhnout. Nevim, jestli je to stale, ale mivali tam II. jakost – ty co neprosli jako I.kvalita – do vrtule, spatna skluznice apod. – pak byly levne odkoupene a prodavane zde za dobrou cenu. Prebornik na to byl/je Hervis

                    1. pokud by ses dostal do urovne lyzi, kde to jiz rozlisuji, popr.

                    k prodavaci, ktery je schopny ti to rict i u nizsich modelu, tak vol spise nabrouseni struktury lyze na teplo (oznaceni plus/warm/wet – nebo neco podobneho). Do nasich podminek casteji vyuzijes nez cold… tzn. casteji se trefis do vhodneho snehu = lepe jede…

                    0 0
      • HoA  

        Jakej je rozdíl, mezi backountry bezkama a klasikou – na to neni uplne jednoducha odpoved. Na jednom konci más ultra sportvní klasiku a na druhym sirokou lyzi, ktera se uz pomalu tlaci do telemarku. Backcountry bezka je sirsi a ma ocelove hrany. Diky sirce jede pomaleji, ale zato je stabilnejsi v terenu a tolik se nebori v prasanu. Diky hranam se na ni da docela dobre sjizdet z kopce telemarkem. Vic o backcountry bezkach se dozvis treba na tomto blogu

        0 0
    • Nikovlas  

      Nebudu to číst celý – jen se vyjádřím k chvále Sportenů v prvních několika příspěvcích.

      Mám Sporten Sprint combi, což oni nazývají sportovními lyžemi. Pominu li fakt, že ani svoje „závodní“ modely neřídí podle tvrdosti, nerozlyžují je podle podmínek – prostě jen různé délky…, hlavní průšvih je skluznice.

      Byl jsem bruslit s kamarádem – má Fisher RCS. Oba jsme zažehlili FL vosk, stáhli, vykartáčovali… no jelo nám to oběma pěkně, dokonce byl skluz skoro srovnatelnej… asi tak 10km. Pak už mě musel skopce tlačit, protože se mi ten vosk prostě sjel a jelo to mizerně.

      Pokud někdo plánujete jezdit i „dlouhé“ výlety nad 10km, doporučuji pořízení běžek, ne Sportenů.

      Já si na tuhle sezónu sehnal Fisher RCS Skate z druhé ruky prakticky netknuté za 5k i s vázkem. To je cena, za kterou v obchodě koupíte Bohemky i s vázkem – co dodat – raději se trochu porozhlédnout, než koupit předražené klacky k rajčatům.

      0 0
      • ZuzicK  

        wau, za takovou cenu bych téměř netknuté taky brala.

        nerozlyžují mě pobavilo, hezkej překlep :-)

        0 0
        • Nikovlas  

          No čumim na to :-D Ale že bych to po sobě teď začal číst, to fakt ne :-)

          0 0
      • Chaingang  

        Bohužel můžu potvrdit,mám Sprint Skate i Classic a oboje hodně rychle vysychají. Zkusím jim nechat udělat jinou strukturu a uvidím. Zase jsem je měl za neodolatelnou cenu, takže na to moje šmrdlání to musí stačít.

        0 0
        • Nikovlas  

          Myslím, že ta struktura neovlivní, jak bude skluznice držet vosk.

          Hrubá struktura pojede líp na mokrém sněhu a jemná zase na suchém. Žádný další efekt to, pokud vím, nemá.

          0 0
          • mr.antik  

            Přesně tak, je to zásadní rozdíl mezi levnýma a drahýma skluznicema…

            0 0
      • Maadaf  

        Srovnavat Sprinty a RCS, to uz chce hodne odvahy :)

        0 0
        • Nikovlas  

          Píšu vlastní zkušenost pro představu těch, co tu zkušenost nemají. Srovnat Sporten s běžkama chce taky dost odvahy a spousta lidí se tu o to pokouší.

          0 0
          • Maadaf  

            Souhlasim. Mezi lyzari je rozsireno mnoho polopravd, omylu a mytu. Treba ze Sprinty jsou sportovni lyze a Bohemky zavodni. Ani jedno, ani druhe. Sprinty jsou regulegne turisticke lyze a Bohemky, kdyz budu veliky optimista, se ke sportovni lyzi velmi opatrne blizi. Ale opravdu velmi opatrne.

            0 0
            • Maadaf  

              Oprava: Mezi nelyzari …

              Lyzari uz to vetsinou vedi :)

              0 0
            • Nikovlas  

              Tohle zařazení je trošku zcestné – nemyslím, že nekvalitní lyže jsou automaticky turistické. Turistické jsou širší, aby se na nich lépe držela stabilita a lépe se na nich jalo na hůř upraveném povrchu, je snazší je prošlápnou, takže se na nich dokáže odrazit i turista s méně intenzivním odrazem…

              Sprinty jsou měkké/tvrdé – podle toho, jaký pár se ti dostane pod ruku (ty moje jsou měkké, kamarád má prý zase tvrdé), maj tragickou skluznici (kvalitní turistické běžky mají dobrou skluznici), mají krojení sportovních běžek, jsou těžké…

              Prostě hodně špatné sportovní běžky. Bohemky jsou špatné sportovní běžky. Oboje ale má jistý charakter sportovních běžek.

              Regulérní špatné turistické jsou Favoritky.

              0 0
    • Jigsaw  

      nemá někdo zkušenost se značkou Peltonen?

      0 0
      • Pytlik  

        Driv delali velmi slusny lyze. Pak se nejak vytratili. Myslim, ze delaji porad dobre studene. Teple nic moc. Tajny tip na vyborne studene za dobrou cenu jsou Karhu Volcano. teple ale taky neumi…Proste seversky narody teplo neznaji/neumi udelat lyze. Na teplo asi nejlepsi porad fishery, idealne samozrejme RCS…:)

        0 0
        • Jigsaw  

          ok, díky, ty Fischery bych mohl mít za dobrou cenu, ale zase bez vyzkoušení tak nevím jestli radši nevzít ty Peltonen, který můžu zkusit

          0 0
      • bagr84  

        Mam Acadie od Peltonenu a jsem s nima dost spokojenej. Ale blbe se to hodnoti kdyz jsou to moje prvni bezky :))

        0 0
    • Jarque  

      Zdravím! Mohli byste mi doporuručit nějaké běžky? Rád bych jezdil klasiku, spíš mírně pokročilý, váha přes zimu 70 kg ± nějaké to kilo, výška 173 cm (délka lyží tak 195,200?), jezdil bych převážně v upravené stopě (Krušné Hory,Boží Dar), s podporou stoupání – nechce se mi s matlat s mazáním a vzhledem k mému technickému talentu bych to asi ani nezvlád:) Čím levnější, tím lépe, rád bych měl běžky jen jako doplňkový sport. Co třeba Fischer Fibre Crown? Máte s nimi někdo nějakou zkušenost? Nebo nějaké jiné tipy? Díky za Vaše odpovědi…

      0 0
      • Pytlik  

        V supinkach se moc nevyznam, nejsem zrovna jejich zastancem. Vzhledem k omezene nabidce techto lyzi a pozadavku na nizkou cenu asi stejne nic moc jinyho/lepsiho nesezenes. Fisher se supinam celkem dlouhodobe venuje, tak by to mohli mit uz vychytany (tupeni supin, rozumny skluz apod… Takze asi ok. Velikosti jsou po 5 cm, ale vzdy 2, 7, 2, … Takze zrejme 197 – chtelo by to vyzkouset…

        Zase supiny maji tu vyhodu, ze te nikdo neprehledne, zvlaste s kopce :))

        0 0
        • Jarque  

          To asi jo. Každopádně s mojí technikou se i hodí, že se z kopce tolik nerozjíždějí..

          0 0
          • Vhalasta  

            V pořádném kopci tě to stejně nepřibrzdí a v mírném klesání se budeš dřít zatímco kolega si bude lehce přibržďovat jednou lyží ze stopy.

            A koneckonců myslím, že lyže s lepším skluzem je ovladatelnější. A že lyžování je o skluzu. Když nenátáhneš krok a nesklouzneš se tak si to neužiješ a budeš jenom cupitat. Pomužou jen na jaře, kdy už stejně chodím raději zase na sjezdovky.

            Prostě za mě nebrat a raději ukrast robám starou žehličku a naučit se mazat.

            0 0
        • klobrch  

          Jako tréninkové lyže při teplotách okolo 0 stupňů C a výše jezdím klasičky Rossignol Zynex se šupinama a jsem s nima maximálně spokojený. Ve stopě mi jedou takřka stejně jako mý závodní Atomicy RC 11 (z kopce jsou samozřejmě pomalejší) a hlavně mi odpadá laborování co namazat. Pro mě je důležitý se pořádně do kopce odrazit na dlouhý skluz a ne se ve stopě šmrdlat. Při tréninku mi pomalejší sjezdy zase tak nevadí, mnohem důležitější je dobrý odraz.

          0 0
          • Martin  

            pokud ti bvyhovují tak je vše ok, ale to je právě mýtus, že dobrý skluz na klasičkách je důležitý jen pro sjezd, dobrý skluz je důležitý právě pro dlouhý skluz po odrazu, resp. můžeš mít odraz tutový, ale pokud pak lyže nejede tak se právě šmrdláš

            samozřejmě ovšem dobrý odraz a dlouhý skluz vyžaduje součinnost tobré techniky, síly a perfektního namazání

            0 0
      • Jakobo  

        Bezky se supinama jsou uplne na *****, sice nemazes, ale kdo nemaze nejede. Jsou dobre tak akorat na jare pri teplotach kolem 0, kdy obcas zadny vosk nefunguje. Budes pomalejsi, nemuzes moc bruslit a lyzovani si tak neuzijes. Kup si klasicke bezky do stopy jako Rosignol, Madshus, Fischer, driv nebo pozdeji se naucis poradne lyzovat a pak to je parada. Z vosku strach nemej, to ti nekdo vysvetli nebo mrkni na stranky Swixutady si najdes jak pripravit skluznici a muzes vyrazit :-) Jinak vzhledem k te vysce delka lyzi mezi 190 a 195 cm, vic asi ne.

        0 0
        • Jakobo  

          Blbost, mas-li 173 cm tak mezi 185 a 190 cm. Ted jsem studoval katalogy 2011 a po zavodni modely delka roste po 5 cm, ale u zavodnich je to jinak, max. delka 207cm, setrvava tendence zkracovat lyze.

          0 0
          • Nikovlas  

            Délka na klasiku = výška + 15–25 cm. 185 mi připadá poněkud krátké na klasiku – to je tak na skate.

            0 0
        • McBlacky  

          to vidíš jako Hurvínek válku. Proč by taky na nich bruslil? Ty snad bruslíš na namazaných lyžích na klasiku? To snad jedině když jsi namazal blbě. A k tomu namazání, no papírové tabulky jsou hezká věc, ale když máš na trati převýšení, severní a jižní svahy, vyfoukané stopy a jedeš více než pár km, tak na všechno nenamažeš ani kdyby jsi chtěl.

          0 0
          • Nikovlas  

            +1 Proto mám jen skaty :-)

            0 0
          • Peka  

            A proto máme šupiny :-)))

            0 0
          • Pebe  

            protože na šupinách se bruslit dá :-) jen to není tak elegantní a ani rychlé, ale jde to ;-)

            0 0
          • Jakobo  

            No a proc ne? Prece nepojedu celych 20 km ve stope jak blbec, kdyz jsem na rovine tak toho vyuziju a chvilu pro zmenu bruslim.

            0 0
      • Mobidyk1  

        stav se u nás Na Klínském obchodě u hotelu Emeran (Czech Rent A Ski) Mám Skladem asi 100 běžek. Od 1000kč až po topmodely včetně bot.

        0 0
    • destr  

      Když už je tady z toho taková poradna, tak se taky zeptám. Scháním bězky na klasiku, tak 195 – 200cm, na váhu kolem 70kg. Limit je 4000Kč včetně vázání. Že to bude nějakej starší model je mi fuk, možná to bude i výhoda, protože to může být více muziky za méně peněz :-) Tak pokud o nějakých slušných víte, tak sem s nima.

      0 0
      • Mobidyk1  

        www.nordicpoint.eu pokud chceš atomiky tak se podívej sem. Daj se tu koupit top modely za zlomek ceny. Např. World Cupy 08, Pro Race atd. Na Atomic mají nejlepší cenu. Za 4000 se dá koupit už to nejlepší: http://www.nordicpoint.eu/…avodni-bezky

        0 0
        • mr.antik  

          škoda že tam nemáte skejty 175cm…

          0 0
          • Mobidyk1  

            no ale umim je sehnat. FX 10 174cm za 1700kč

            0 0
            • ZuzicK  

              my bychom ale rádi WC skate 174, lépe 178. Těch 180 je podle nějakýho starýho číslování nebo to jsou ty 178?

              0 0
              • Mobidyk1  

                mám tu 175cm WC skate junior :)

                0 0
                • ZuzicK  

                  na juniorkách je ale horší skluznice :-(

                  0 0
                  • destr  

                    Jakto?

                    0 0
                  • ziki007  

                    No, u Atomica zrovna ne, je tam stejná, jako na závodkách (BI 5000), rozdíl je v jádře – nomexová voština vs. densolitová pěna u juniorek…

                    0 0
                    • McBlacky  

                      což je hlavně proto, že juniorky jsou na lehčí lyžaře

                      0 0
                      • ziki007  

                        Heh, hlavně je ta pěna sic o něco těžší, ale o dost levnější .-)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          to taky, ale obecně se juniorky lyže dělají tak měkké, že ikdyž jdou dospělému na délku, tak nevyhovují tvrdostí.

                          0 0
                          • ziki007  

                            S tou tvrdostí souhlas, ale to je věc druhá, která absolutně nesouvisí s tím, z jakého materiálu je jádro – ten densolite je u Atomicu prakticky nejpoužívanější materiál a používá se i na lyže pro dospěláky.

                            0 0
                          • mr.antik  

                            kolik kilo mívá takový junior/ka jezdící na 175kách skejtech?

                            0 0
                            • ziki007  

                              No, co si tak matně pamatuju, tak když jsem měřil 165 cm, mohl jsem vážit cca 45 kg .-)

                              0 0
          • ziki007  

            Ahoj Antiku, mám k dispozici jedny Rossignol X-ium Skate – jetý závodky, 174 cm… Kdyžtak napiš mail .-)

            0 0
        • destr  

          No jo, worldcup, to zní hezky, ale nemá to zase nějaky nevýhody? Třeba u bot na běžky u top modelů jde pohodlí na úkor váhy a rychlosti, tak jestli ty top běžky nemaj taky nějaky nevýhody.

          0 0
          • mr.antik  

            oproti sportovním typům (tj stejně úzká lyže) jsou ve všem jen lepší. Možná tolik nevydrží při pádu, ale to jsem nikdy nezkoušel :-)

            0 0
            • Rolei  

              Si ještě ve sjezdu na běžkách nespadl jo? Tak to jezdíš hodně pod své možnosti! :-)

              0 0
              • ZuzicK  

                Ale spad :-P A odolnost materiálu už taky zkoušel, hehe :-)

                0 0
        • destr  

          No a třeba u těch world cupu zjim jak, jakou potřebuju tvrdost? A na cca 178 cm stačí 196 délka?

          0 0
          • mr.antik  

            na měřáku v prodejně nebo i e-shopu…

            Tam ti rovnou označí i odkud kam máš mazat

            0 0
      • Mobidyk1  

        no i s vázkem bys měl spíš na model Race 08. Nebo Starší RC 11 06

        0 0
    • AleZ80  

      Zkus se zamyslet nad Backcountry běžkama se kterýma se dá i do volnýho terénu a měli by se na ně dát nasadit i pásy na stoupání. Dělá je například Sporten.

      0 0
      • šlapatko  

        Tomusím vytáhnout BC vlákno.Taky mě zajímají běžky do volného terénu.

        0 0
        • AleZ80  

          No jsou trochu širší… …zkus si to dát do vyhledávače.

          0 0
      • Nikovlas  

        Rozhodně stojí za zvážení, zvláště v našich podmínkách, především na Moravě (bez despektu).

        Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že na širokých běžkách s kovovými hranami si člověk moc nezaběhá – dá se s nima „i“ do volného terénu – tím myslím, že na upravené trati to bude o trochu menší oser než se sněžnicema, kór jestli budou mít skluznice „made in Sporten“.

        0 0
    • pižmoň  

      Cau,nechci zakladat v podstate stejne vlakno,tak to dam sem.Na tuto zimu shanim bezky,boty koupim nove od Alpiny.Ale nevim jak s bezkama,urcite bazar,nove nechci.Do bezek bych chtel investovat max.2500,vazim 65kg..loni sem na tom stal asi 5×,takze technika=0 a vim o tom kulove.Chci to jako doplnek ke kolu,ale taky si chci strihnout nejaky zavod.Jaky model bezek by jste mi doporucili,po­pripade bazary kde se da neco dobreho koupit,zatim sem bazar s nejakym vetsim vyberem nenasel.Predem diky moc za rady:-)

      0 0
      • pižmoň  

        Jo a styl bude urcite prevazne klasika,na brusleni tu nejsou tereny a kdyz uz tak minimum..

        0 0
        • Nikovlas  

          No zkus bazary – na slušný sportovní běžkování stačí něco na úrovni Madshus Ultrassonic (MOC cca 4k) – v bazaru bys mohl něco takovýho sehnat clekem rozumně. Nebo inzeráty na internetu – tam ještě rozumněji – tam ale nejspíš budeš mít problém si je změřit na hmotnost.

          0 0
      • Mobidyk1  

        za 1300kč se dají koupit starší výprodejový lyže.

        0 0
        • Nikovlas  

          Jestli pošleš odkaz na starší výprodejové lyže (z toho jsem usoudil, že se jedná o nové nejeté lyže, akorát starší model) za 1300Kč, na kterých se dá „střihnout nějaký ten závod“, takže udržej vosk aspoň nějakejch 40km, tak klobouk dolu.

          Jinak pro tázajícího se: Já kupoval od jednoho chlápka jeté Fischer RCS skate (prakticky top model) a prodával i Fisher RCS Classic za 4k i s vázáním. To už jsou běžky, na kterých můžeš úplně bez obav střihat závody – nevím, jestli jsi ten limit 2,5k myslel i s vázkem (asi jo, když jsi je chtěl hledat v bazaru). To jen, že když se porozhlédneš, tak se daj sehnat různý věci za různý ceny.

          Mrkni na Nyč fórum – třeba tam v bazaru bude něco zajímavého.

          0 0
      • Nikovlas  

        Ještě tyhle starší Salomony , ale nevím, jak staré vlastně jsou a taky jsou celkem přes limit. Samozřejmě problém bude odpovídající délka a tvrdost.

        0 0
    • McBlacky  

      mě překvapuje, že tolik lidí si kupuje klasiky. Když už se upravuje rolbou tak se upravuje jak na klasiku tak na skate přece. Takže kde jezdit samozřejmě je. Jenom to chce kousek popojet, ale když se domluví pár lidí tak 100km dojez je hodinka až hodinka a půl cesty a to za kvalitní lyžování stojí. Finančně je to sranda.

      Ježdění v prošlapaných stopách za barákem už je minulost.

      0 0
      • Nikovlas  

        Hodinka až hodinka a půl až 3 hodinky cesty je občas dostat se v Praze ze Stodůlek na Černý Most – pak je to do Jizerek/Krokonoš ještě hodinka až hodinka a půl cesty :-D zase nic moc jiného nám nezbývá – máme to všude celkem daleko, ale ta Jižní Spojka je *******.

        A je fakt, že na spoustě míst (např. Šumava) se upravuje v naprosté většině jen na klasiku, takže bruslit se dá jen na závodních okruzích nebo několika málo úsecích. Většina stop nemá dostatečný prostor mezi stopami na klasiku.

        0 0
        • McBlacky  

          co dodělali obchvat, tak spojka je ok.

          zkus třeba Dlouhou Louku, to je dálnice na Teplice. Taky cca 100km a hezký ježdění. Nebo Boží Dar, to už je pravda dál.

          loni jsem jezdil skate i v Berouně na hřišti a kolem Monince taky bylo urolbováno /musí být hodně sněhu a často se křižuje asfalt/.

          0 0
          • Nikovlas  

            Já byl i na Ladronce, ale s novejma běžkama to asi nerisknu.

            Co dodělali okruh, tak je to dobrý až k odbočce na D1, pak je to zase v troubě – prostě na hor jedou všichni. Krušný mi doporučovalo víc lidí a ten Monínec bych taky zkusil, když bude dost sněhu.

            0 0
        • prvniodkonce  

          Ze Stdůlek na Slaný po dálnici, Louny, Most, Chomutov a nahoru na Dlouhou Louku nebo Klíny. Hodina.

          0 0
      • Paja  

        Vetsinou se upravuje na oba styly, ale ne vsude, treba kolem NMNM se upravuje obvykle jen na klasiku,

        0 0
        • McBlacky  

          vím :/ máme chatu nad Svratkou, ale v zimě tam nejezdím. To radši jezdím z Prahy lyžovat na den…

          0 0
          • Paja  

            Pro oba styly se upravuji okruhy u Zdaru, novomestsky trasy jsou pravda zajimavejsi, da se tam vic „jezdit krajinou“ treba od hospody k hospode;), u Zdaru je to prevazne namotany na loukach nad Zdarem spis jako treninkovy okruhy, ikdyz hospody se tam taky najdou;D

            0 0
            • RomanH  

              Presne tak. Snad bude letos tolik snehu, jako v loni – uz se tesim na to „backcountry“ ala splhani po skale na Pryglu, proslapavani stop na Babe ci sjezd po modre z Ochoza :-)

              0 0
      • Greyhound  

        Přijeď někdy třeba na Šumavu a pochopíš proč jsem si ke skejtům koupil i klasiky. Na Šumavě totiž ke svojí škodě nepochopili, že doba se změnila a na bruslaře tam kašlou. Obecně proti Jizerkám nebo Krušnejm tam úprava tratí nestojí za moc a na skejt je to velká bída. Zato na klasiku velká paráda.

        0 0
        • McBlacky  

          klasiku mám taky, nebo spíš sporteny no :)

          0 0
        • mr.antik  

          I z Jablonce jezdim radši do Harrachova, Jizerky jsou mi hrozně malé na ten počet lidí.

          A jsem zmlsanej, takže na klasiku musím mít perfektní stopu, jenže ta je tak v osm ráno. Čili klasiky už se asi 5let válej na půde (taky jsem na ně už těžkej) a skate je jednoznačná volba.

          Jediný o čem bych někdy uvažoval, tak nějaký turistický backcountry nebo jak se tomu dnes říká.

          0 0
        • prvniodkonce  

          Na Šumavě hlavní uživatele stop tvoří turisti, kteří chodí „klasiku“ (z kopce bez lyží pěšky) a uprostřed do toho kromě toho, že je to úzké, ještě šlapu turisti pěšky. Ale třeba okruhy na Churáňově jsou naprostá špica, HK a okolí jsou i široké stopy na skate, a ono se koneckonců dá i na těch úzkých.

          0 0
          • Greyhound  

            Na Churáňově na tratích jsem byl minulou zimu několikrát a ani jednou mi to moc dobrý nepřišlo. Když je málo sněhu tak v těch prudkých místech lezou šutry, když naopak napadne hodně tak často upraví jen z části (pokud vůbec) a ještě se to boří, protože to neupravujou moc často, do toho pěšáci co to klidně rozdupou a ještě jsem tam narazil na závody psích spřežení, zkrátka ani jednou jsem si tam moc dobře nezalyžoval. Naopak super na klasiku a málo navštěvované jsou okruhy na Kubovce. Co je ovšem běžkařský ráj a doporučuju navštívit jsou okruhy na Velkém Javoru v Německu, to je zcela odlišná kvalita a milerád jim tam za to těch pár EUR zaplatím.

            0 0
    • JAneg  

      Hlavne nekupuj combi na klasiku i skate. Klasiku si na tom nezajedeš.

      J

      0 0
      • Pebe  

        to jsou zase řeči :-)

        přítelkyně má Combi a jezdí převážně klasiku, bez problému. Stačí to správně namazat

        0 0
        • prvniodkonce  

          Páč combi jsou de facto klasičky s nápisem combi.

          0 0
          • Pebe  

            takže se na klasikách dá bruslit, fajn :-)

            0 0
            • Sharka1  

              zalezi, cemu rikas bruslit :-D

              0 0
            • mr.antik  

              jasně a naprosto v pohodě. Jen jseš s nima trošku širší :-))

              0 0
              • Sharka1  

                my musis nekdy ukazat jak jedes na klasikach uplne v pohode dlouhy skluzy 1–1 :-DDD

                0 0
                • mr.antik  

                  jak jsem psal, tušim první dvě Krkonošský 70ky jsem v pohodě odbruslil na dost měkejch klasičkách. Boty jsem měl kombi (takové ty bačkorové žlutomodré rossignoly). Už dřív jsem se učil bruslit na klasických elánkách po tátovi a ultranízkých klasických závodních botičkách zn. Botasn, které se neuvěřtelně kroutily na 50mm vázání.

                  Nejvíc to vadilo v prudkých výjezdech, kde jsem si šlapal na paty. Stabilitu jsem tak nějak získal trénintem.

                  Pak jsem koupil skejtovky Megasonic, které byly jen nepatrně klidnější, ale hlavně kratší, takže jsem se už neokopával. Teď mám RS11 a tam už je to pohodlí dlouhého skluzu luxusní.

                  Jenže začátečník (pokud nemá ambice trénovat) stejně dlouhý skluz neudělá a prvních pár let mu na to skejtový ťapkání stačí klasiky a lepší boty.

                  Pak mu klasičky mu zůstanou na první/poslední sníh a koupí skejtovky.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    u mě teda evoluce byla taková, že jsem začal klasiky. Na nich se naučil bruslit, jenže blbě – díky měkkosti lyže si zafixuješ špatný odraz.

                    Pak po pořízení skate lyží jsem s tím trochu bojoval.

                    Dneska když mě na klasice napadne, že si břibruslím, tak si přijdu jak s traktorem na okruhu F1 :)

                    0 0
                  • Twisp  

                    tak to si nemyslim, pokud nekdo planuje v budoucnu prevazne bruslit, nemel by zacinat bruslenim na klasikach … ta lyze potrebuje jinou techniku a takovej lyzar by mohl ziskat navyky, kterych by se potom na skejtech zbavoval.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      pokud se bude aktivně učit bruslit a správnou techniku, tak určitě, ale pokud se jedná o vejletování na lyžích za 2500, tak bych to nehrotil.

                      0 0
                      • Twisp  

                        no ale jestli si odbruslil krkonosskou 70tku na klasikach, tak to klobouk dolu :)

                        0 0
                    • Greyhound  

                      Souhlas – pokud někdo plánuje bruslit a jezdit na hory kde se bruslit dá, nevidím důvod kupovat klasiky nebo combi lyže a to i pro začátečníka. Já měl nejdřív combi a stejně jsem na nich skoro výhradně bruslil, protože jsem na ně nechtěl patlat stoupací vosky (a vůbec se trápit s mazáním na klasiku), zpětně hodnoceno to byl ztracenej čas kdy jsem moh jezdit na lepších lyžích a v lepších botách a dřív se v bruslení zlepšit.

                      Začít slušnejma skejtama s kvalitníma botama a časem koupit klidně levný klasiky mi přijde lepší, bruslit na klasikách mi přijde jako ještě horší nápad než jezdit na skejtech klasiku, tj. trénovat soupaže ;-)

                      0 0
                      • McBlacky  

                        navíc proti kolům je výbava na běžky láce. Do desítky se dá pořídit slušný set na skate – když se zavřou obě oči nad hůlkama

                        0 0
                        • Greyhound  

                          Přesně, to je další věc – koupit si topmodel běžek je proti topmodelu kola úplná sranda :-) Navíc se běžky při troše opatrnosti moc nezničí, o botách nemluvě – proto bych i pro začátek na nich doporučil nešetřit, z mojí zkušenosti blbý boty dokážou běžkování úplně znechutit.

                          Akorát pak si člověk řekne, že zkusí nějakej závod a zjistí že „potřebuje“ HFka, pak prášek, pořádný hůlky, žehličku, přenosnou kozu na mazání, druhej pár cold běžek s jinou strutkurou…a už to lítá a skoro jak s tím kolem ;-)

                          0 0
                          • McBlacky  

                            naštěstí v ČR ty coldy až tak nehrozí, ale je fakt, že rozdíl je peklo. Jel jsem loni v –17 a přišlo mi to jako bych měl RCSka+ podlepený smirkem :)

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Jestli se nepletu, tak rozdíl ve skluznici Fisher Cold a Plus je takřka zanedbatelnej – zásadní roli podle mě hraje struktura. No ale když už budeš mít jedny běžky s hrubou a jedny s jemnou strukturou, tak by asi byla blbost mít oboje pluska :-D No já mám Cold, protože jsem je sehnal levně – uvidíme, jaké budou zkušenosti v teple…

                              0 0
                              • jonti  

                                Myslim, ze ten rozdil je prave v strukture, jinak se moc nelisi.

                                0 0
                                • Greyhound  

                                  Materiál skluznice je stejnej, rozdíl je jen ve struktuře, na coldech je jemnější. Struktur je spousta, kamarád si objednával Madshusy nanosonicy a dali mu na výběr snad sedm různejch variant.

                                  Coldy můžou mít ještě jinak tuhou špičku a patu. Obecně u nás lepší plusy, ale v nejmenovaném libereckém obchodě kde jsem kupoval lyže mi tvrdili, že ten rozdíl je v praxi dost malej ať to nijak zvlášť neřešim a doteď jsem v klidu jezdil coldy.

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Já se ptal na Nordic Ski Testu technika přímo od Fisheru a ten říkal, že tam je nějakej rozdíl ve složení tý skluznice (nepamatuju si přsně – nějakej poměr nějakejch složek) – v podstatě minimální. Takže když si na plusko vyřízneš jemnou strukturu, tak máš prakticky skoro cold – a stejně tak obráceně.

                                    Ty Fischery RCS nemaj rozdílnou konstrukci na tvrdej nebo měkkej sníh, ale jak ta špička není karbonová, tak je měkčí (třeba proti Carbonlitům), takže jsou docela dobrý na měkkej sníh – třeba když je trochu čerstvýho prašanu.

                                    Defacto tvrdá/měkka konstrukce nesouvisí přímo s teplotou – může mrznout jak blázen a bejt čertvej sníh, nebo bejt kolem nuly a uježděnátrať – nebo naopak pořádně přemrzlý manžestr, nebo rozbředlý sníh na sluníčku. No prostě tvrdá/měkká trať se může různě kombinovat s teplými/měkkými podmínkami.

                                    Tady celkem pěkně popisujou rozdíl ve vhodné flexi a struktuře na různé druhy sněhu – alespoň tu podstatu problému.

                                    0 0
                                    • Greyhound  

                                      Já to řešil u Madshusu a tam je prej skluznice stejná. S konstrukcí a tím, že nesouvisí přímo s teplotou máš samozřejmě pravdu, ale do takových podrobností už tady nemá cenu mo zabíhat, to řeší lidi co maj několik párů běžek a vybíraj z nich podle podmínek, to myslím tady nikdo nedělá.

                                      Podstatný je to co si napsal – že z Coldu si vyříznutím jiné struktury uděláš Plusy a naopak. Já to tak taky udělal – když jsem si nechával Coldy časem servisovat tak jsem si na ně nechal dát teplejší strukturu, aby byly univerzálnější.

                                      0 0
            • kámen úrazu1  

              Já to loni zkoušela, na sportovních klasikách, ještě ke všemu jen na rozjeté cestě od lesáků, žádná rolba. Po pár pokusech skončených přišlápnutím lyže a ano, i pádem, jsem asi 50 metrů zvládla cosi jako parodii na bruslení. Nevím, jak moc směšně jsem u toho vypadala, ale stopy mých lyží vypadaly úplně jinak než stopy dvou jedinců, kteří o chvíli dříve přede mnou bruslili. Takové více do strany a blíže k sobě zasahující stromečky s minimálním skluzem. :-) A pak mě další tři dny šíleně bolely kyčle, ne svaly, ale klouby. Teď mám aspoň výmluvu proč to nezkoušet dál. :-)

              0 0
    • Bjerndi  

      jeste jedna otazka. Jde poznat na lyzich o jakou jakost jde, nekde napis nebo neco takovyho ?

      0 0
      • Twisp  

        cena :)

        0 0
      • Nikovlas  

        Myslím, že většina značek má na boku vyražené nějaké číslo – třeba Madshus tam má jakost rozlišenou na A,B,C – A jsou nejvyšší jakost, B mají nějaké estetické nedostatky (nakřivo nalepený potisk…) a C můžou mít nějaké lehké nedostatky i co se týče funkce – ale to se prej prodává akorát v supermarketech. Tak mi to někdo vysvětloval.

        0 0
    • destr  

      Je nějakej zásadní rozdíl ve vázání na klasiku u NNN? Vyplatí se koupit nějaké to lepší? V čem jsou rozdíly?

      0 0
      • Pytlik  

        Predpkladam, ze myslis mezi nejakym, ktery se automaticky zacvakava a „zavodnim“, ktery je mechanicky. Rozdily jsou asi nasledujici. Automaticky – nemusis se ohybat pri zacvakavani ani vypinani, obcas se tam nahrne snih – trochu problem zacvaknout se. V mokru a nasledne zime je nachylne na zamrznuti – toto je asi nejvetsi nedostatek, ale neni to tak horke, musi byt „idealni pocasi“. Mechanicke – zacvakavas se rucne, toto uzivaji zavodnici, aby jim nekdo „omylem“ nevypnul lyzi pri startu, zavodech atd…- hlavni duvod pro ne. Kdyz zamrzne, tak nechanikou to vetsinou pretlacis (nekdy ale take ne). JInak mivaji o trochu lepsi vedeni pro botu, ale to taky asi moc nepoznas… Myvaji kvalitnejsi gumicku, ktera reguluje ohybani boty k lyzi – vic vydrzi. Ale to casem stejne pripadne dokoupis novou. Takze suma sumarum, hlavni rozdil je skutecne v tom zamrzani, takze zvaz sam, jak casto takova stuace u tebe potencialne muze nastat. Jeste pozor, nektere podezrele levne jsou juniorske…dimen­zovane na jinou vahu…

        0 0
        • destr  

          Super, moc díky.

          0 0
        • jonti  

          Vice mene souhlas s popisem, duvody ale uplne nesedi.

          To „mechanicke“ vazani, co pouzivaji zavodnici je predevsim jednodussi, obsahuje min dilu a je tam minimalne sance, ze se neco ulomi nebo pokazi. A je taky o neco malo lehci.

          0 0
          • Pytlik  

            Jo, to mas pravdu. Ale prakticky jsem jeste nevidel, ze by se nekomu i touringove vazani rozbilo. Spis to zamznuti obcas vidis, jak u hospody nekdo beha s hrnkem s vlaznou vodou…:)

            Co jsem ale videl (a stalo se to i mne), ze jsem u mechanickyho zlomil tu cast, za kterou se to odklapuje. Ale byl to pry poddimezovany material u vazani nekdy pred 5 lety.

            Dalsi roky uz to bylo ok…

            Rozdil ve vaze tam par gramu bude…videl bych to ale tak max. kolem 30g, takze dle meho celkem zanedbatelne. Oprav me, jestlis to nekde hledal…

            0 0
            • destr  

              Takže ty nejlevnější poslouží stejně dobře?

              0 0
              • Pytlik  

                Jak jsem psal. I levne (pokud nejsou juniorske – na jinou vahu a jsou jen na kratke boty), jsou celkem ok, az na riziko zamrznuti…Ale to je jen parkat za rok..Takze bych se jich nebal…Na praskackach je mam taky a bez problemu…

                0 0
              • Pytlik  

                Jo a jeste, rozdil mezi cenou drazsiho a levnejsiho vazani bych jako daleko prinosnejsi videl dat do lepsich lyzi…tam se ti to vrati a poznas to daleko vic…

                0 0
              • ZuzicK  

                Já mám nejlevnější automat. rottefelly možná víc než pět let a myslim, že i nadcházející zimu by pořád fungovaly dobře, zamrzly mi jen párkrát (ale zase vpodstatě na běžkách po celou vyjížďku nevypínám). Akorát před těma pár lety ty nejlevnější byly o dost těžší než ty nejlepší, což už dneska neplatí.

                0 0
      • Nikovlas  

        Na letošní sezónu udělala Rottefela úplně nové vázání Xcelerator, které je jednak výrazně lehčí, jednak jednodušší konstrukce (menší potenciál na poruchy), jednak je nižší, takže máš nohu blíž k lyži, což je prej lepší, prej taky lepší fungování flexoru. Z vlastní zkušenosti můžu akorát říct, že při svojí technice (já teda zkoušel skatový na nových Rossignolech) jsem rozdíl oproti normálnímu samozřejmě nepoznal, rozdíl jsem však poznal při odepínání – zkřehlýma prstama, který na to nejsou zvylký tenhle systém jde otevřít celkem blbě – takovou zkušenost mělo víc lidí. Takže to asi má smysl pro výkonnostní běžkaře a fajnšmekry, pro sportovní běžkaře je podle mě ta R3/R4 dostačující, i s těma automatama se dá určitě v pohodě jezdit.

        0 0
        • prvniodkonce  

          No, když R4 stačilo x let závodníkům, tak teď bude pro sportovní lyžaře opravdu dostačující. Mám ho s maximální spokojeností, protože je bytelné a zároveň lehké, což se o nižších modelech moc říct nedá.

          0 0
    • gaistnar  

      jestli skate tak je lepsi cca o 10cm delsi, to se nejvíc osvedcilo zdar

      0 0
    • rob133  

      Zdravím, přiživím se torchu a chci se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s kombinézou od Craftu na běžky…když se pod to dá termo triko a slabší termo rolák a u nohou když se tam daj pumky nebo termo kalhoty? díky…

      0 0
      • Nikovlas  

        Já řeším asi ten samý problém – chci nějaký elasťáky, ve kterejch mi nebude zima, když si pod ně vezmu dlouhý spodky (mám Devold Multisport), ale abych je mohl používat i na běhání když si je vezmu jen jako jedinou vrstvu. Blbý je, že tenký elasťáky lehce profouknou a ty, co ne, už mi přijdou až dost teplý.

        Koukal jsem v Hudy sportu na ty elasťáky z kombinézy Craft a je to fakt tenoučký, tak nevím, jestli mi ten vítr nebude vadit.

        0 0
        • rob133  

          nevím jaké myslíš, ale já jsem přemýšlel o http://www.nejlepsi-sport.cz/…a-velikost-m a k tomu i kalhoty…ale zejtra se chci taky zajít zeptat do hudy…podle mě to jsou ty co vozili dneska a včera na eurosportu, akorát tohle je levnější verze…

          0 0
          • Nikovlas  

            Tyhle

            0 0
          • prvniodkonce  

            Mám trochu starší komplet od Craftu. Kalhoty vozím pořád a vršek beru jen za tepla nebo na závody, jinak vozím dlouhé cyklistické hadry s vestou nebo bundu. Pod ty kalhoty cpu spodky od moiry (tuším že mono) a stačí mi to i když je hodně zima.

            0 0
            • rob133  

              s tím vrchem co pod tím vozíš když je teplo ??

              0 0
              • prvniodkonce  

                Dlouhý Craft pro zero – to když už je vysloveně jaro hodně nad nulou a jedu, nepostávám. Jinak blíž k nule přes to vestu. Nebo na závody v kose tam nacpu ještě druhou vrstvu z craftu.

                0 0
    • HROOLI  

      Taky využiju vlákno.

      Běžký mám , ale neumím brzdit ( opravdu,žádný žert ).

      V zimě na nich budu hodně trénovat a už nechci jezdit , jak pako. Vysvětlí mi někdo techniku brždění ve stopě i normálně ?

      0 0
      • Pytlik  

        Mimo stopu stejne jak na sjezdovkach. Popr klidne pluhem, neni to zadna ostuda a je to efektivni ve volbe jak moc si pribrzdit. Ve stope – jedna lyze ve stope, druhou pluzis mimo stopu. Vaha je hlavne na te ve stope, tou druhou dle potreby pritlacujes – brzdis vic nebo min. Nic na tom neni.

        Na druhou stranu rezana stopa toho snese hodne, takze spis to aplikuju tak, ze ve stope jedu na plno a kdyz uz v zatackach vylitavam, tak jdu mimo stopu, kde mas vic moznosti to resit. Ale to uz jsou mozna trochu jine rychlosti, nez resis…

        Hulky v pluhu mezi nohy nedoporucuju. Jednak mrvis snih pod sebou,jednak si znicis hulky (ohnes je, prijdes o kosicky) a jednak riskujes preneseni nepredvidatelnych situaci na citlive partie :)

        0 0
        • HROOLI  

          Díky , potrénuju :)

          0 0
          • Lada,s  

            Rád bych letos taky přikoupil běžky, ale moc se v tom neorientuju, a moje představa byla buď nové nebo použité, do cca 2–2,5 tis komplet (nesmát se).

            Co říkáte na tuto kombinaci

            boty – http://aukro.cz/…5_darek.html

            běžky + hůlky – http://aukro.cz/…_zdarma.html

            Není systém vázání „N75“ už přežitek? dík za rady :)

            0 0
            • Lada,s  

              špatně zařazeno :)

              0 0
            • rob133  

              kupoval jsem si suprový fisherky minulej rok ve sportisimu slevněný z 5k na 3 myslím…jak napadne sníh na běžky, tak si tam běž koupit, prootže určitě tam nějaký ve slevě budou…na aukru boty??co když ti nebude sedět velikost-nesmysl kupovat boty na aukru…

              0 0
            • Nikovlas  

              To je něco jako chtít poradit výbavu na kolo – cca 4–5k komplet i s helmou, botama, blikačkou, světlem a blatníkama. Sehnat se to dá, ale je to fakt zlo. N75 jsem nikdy nejel, ale co jsem slyšel, tak NNN nebo SNS je velký skok dopředu – stačí se podívat, jak je tam pata držená v příčném směru – u N75 je tam jen nějaký simbolický výstupek – kontakt nohy s lyží bude podle mě dost špatnej – tak, že to určitě pocítí i běžný turista. Samozřejmě z toho i vyplývá, že když si koupíš N75 a pak si budeš chtít koupit nové boty, budou to muset být zase N75, nebo budeš kupovat i lyže nebo je převrtávat. S při výměně lyží zase – buď zachovat N75 nebo nový boty. Pokud bych kupoval jetý běžky (což v týhle cenový relaci určitě), tak bych se snažil najít NNN/SNS.

              Koukal jsi se někde, kolik stojí půjčit si běžky v půjčovně? Pokud to chceš jen jednou dvakrát do roka, tak mi to připadá schůdnější varianta. Pokud na tom chceš jezdit víc, vyplatí se i víc investovat.

              0 0
              • Pytlik  

                Mas v podstate 3 moznosti, kde se do ceny muzes pri trose stesti vlezt:

                • obejdi bazary, zkoukni, co by prichazelo v uvahu za jakou cenu. Dojdisi do hervis,intersport apod koupit dle vybraneho vazani na lyzich levnyboty, ktery ti sednou a pak kup ty bezky a hole. Asi nejlepsi resenis nejlepsim vysledkem, ale chce to trochu obehat.
                • projdi akce v hervisu, intersportu, sportisimu, hypernove, giga apod. Necov setu lyze, hulky a vazani tam casto maji – nebude to treba hned,ale casem neco sezenes. K tomu si dokup boty, ktery ti sednou. Opet resmax.limit. Lyze se snaz vybrat z nejakych znamych znacek, krome Sportenu.Mivaji nejaky zakladni Madshusy, Fishery apod. Ber radeji uzke, at se vlezesdo stopy.
                • pujcovna – trochu vopruz a nejiste, zda budou mit tvoje, ale zalezi jakmoc se tomu chces venovat. Nicmene pokud mas v okoli, tak taky reseni.

                V teto cene necekej, ze si budes moc z lyzi vybirat. Ber, co bude. Extra to nepojede, ale vzhledem k investici od toho asi moc neocekavas. Tipuju tak jit se v zime trochu probehnout, ne nejak se tomu vic venovat.

                Co se tyce vazani, tak kazdopadne ber NNN nebo SNS. Petasedmdesatce se vyhni. Jednak z hlediska funkcnosti, jednak hlavne proto, ze dnes vyslapana i upravena stopa je relativne uzka, s 75 se tam budes casto mit problem vlezt, tzn. budes drhnout na sirku..nejde s tim rozumne jet.

                Pocitej jeste s cca 200 Kc na alespon 2 vosky a na korek. Popr si kup supinky, ale to ti pojde jeste hur…nicmene bez problemu s mazanim…

                edit: spatne zarazeno – melo to byt na ladu.s

                0 0
                • Lada,s  

                  Díky za rady. Napřed bych určitě zkusil půjčovnu, a půjčit si třeba na víkend, abych vlastně zjistil jestli mě to ještě bude bavit (naposledy jsem běžkoval na kurzu ve škole).

                  Jinak to chci jako zpestření k zimní přípravě, na hory atd nejezdím. Takže proto i ten limit, kdoví jaká bude zima a nerad bych nakoupil výbavu za 5 tis a pak se svezl třikrát v zimě. Proto jsem spíše pro variantu levnější, a když mě to bude bavit tak příští rok třeb koupit lepší.

                  Systém N75 teda asi pustím z hlavy, pár lidí mě už říkalo že je to zastaralý systém, ale když jsem to teď viděl na nových běžkých tak mě to nedalo se zeptat i tu :-)

                  0 0
                  • destr  

                    Boty můžeš zhusit tyto , vypadá na to hodně muziky za málo peněz.

                    0 0
            • prvniodkonce  

              Tyhle lyže, tohle vázání, tyhle boty a nějaké levné hole

              To je tak nejlevnější použitelné nové vybavení. Jinak bazar. N75 výrazně nedoporučuji, to kdyžtak N50 (ale to už se asi ani nedělá).

              0 0
    • destr  

      Tak ted když už mám běžky atd., tak co všechno ještě budu potřebovat? Mám na mysli vosky, parafíny, všemožny škrabky, kartáče a já nevim co. Co sem hledal v různejch návodech, tak bych toho musel nakoupit pomalu za další dva tisíce, takže co je takovej nutnej základ mít k údržbě doma?

      0 0
      • mr.antik  

        na klasiku hlavně vosky stoupací + korek, škrabku, nějaký obyč smývač. To je minimum.

        A na skluznou část bych bral nějaký lepší parafín dle nejčastějších podmínek (u mě loni převládlo fialové Ski-go). K tomu potřebuješ starší žehličku, v nouzi třeba horkovzdušnou pistoli a nějaký jemnější tuhý kartáč (stačí drogerie, nemusí být uplně spešl Swix/Toko)

        0 0
        • destr  

          No hlavně nevím čím nahradit ten bronzovej kartáč. Zbytek už mám objednanej (teda až na žehličku).

          0 0
          • mr.antik  

            záleží jak tvrdej vosk jsi koupil. Bronzový kartáče jsem viděl i v železářství, ale ty budou asi o dost hrubší.

            Já používam kombinovanej Swix, na naše podmínky ideální.

            zpočátku zkus vše co doma najdeš, obyč kartáč + třeba mikroutěrka dokážou taky dost.

            0 0
            • McBlacky  

              ten kombi kartáč je fajn, ale když s tím děláš častěji, tak jsou lepší dva normální. Dělá se s tím o dost líp. Ta cena zase není takový brutál, aby se to nevyplatilo a ten komfort je super

              0 0
              • destr  

                No a ten nylonovej nebo co to je je k čemu?

                0 0
                • McBlacky  

                  na vyleštění. Nejdřív stáhneš škrabkou, vyčistíš žlábek a hrany tyčkou pak bronz a nakonec to hezky vezmeš nylonem.

                  0 0
                  • VanVren  

                    A na úplný konec houbou na nádobí (taková chlupatá)- ta leští úplně nejlíp :-))

                    0 0
                    • Mug  

                      Já nakonec používám starý silonový pučocháče. Krásně očistí i voskový prach po kartáčování. Skluznice je pak čistá jak zrcadlo. A nic to nestojí ;)

                      0 0
                  • raceman  

                    :D:D:D ještě, že jsem si ty normalni běhny rozmyslel :D

                    0 0
                  • destr  

                    Pane bože :-D já myslel že bronzem to vemu ještě před voskováním… no to bude o víkendu sranda :-D

                    0 0
                    • Greyhound  

                      To sis myslel správně – bronzovym kartáčem se skluznice přejede před mazáním, aby se vyčistila. Po namazání to můžeš párkrát přejet nahrubo bronzovym, aby sis ušetřil práci, a pokračuješ nylonovym. A pokud pak naprášíš tak se pak používá kartáč z koňskejch žíní :-) To ale jen pro úplnost, na normální ježdění není potřeba z toho dělat vědu a stačí žehlička, škrabka, tyčka a ten kombinovanej kartáč a moc se s tím mazáním nemazat.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        sluší se tedy dodat, že to nejdřív musí natáhnout mekkým a ten sundat, aby to vyčistil a až potom dávat vosk na kterým chce jet :)

                        0 0
                        • Greyhound  

                          To už jsem tady někde psal, tady je řeč jen o kartáčích – jako první krok vyčistit skluznici zatepla stáhnutym žlutym a pak pěkně otevřít póry skluznice bronzovym kartáčem. Pak se teprve můžeme bavit o mazání – následně 2× nějaký tvrdý LF, 2×HF dle teploty, naprášit, vyleštit a po slabých dvou hodinkách u kopyta se může vyrazit ;-)))

                          0 0
                          • McBlacky  

                            to je ovšem značná kůra pro šrajtofli :)

                            0 0
                            • maajkee  

                              A pro čas! ***** se někde 2 hodiny než s běžkama to by mě kleplo :)

                              0 0
                            • Greyhound  

                              Spíš kůra na nervy – finančně když si seženeš velký servisní špalky vosků za lepší cenu tak to až na ten prach není tak hrozný. Navíc to takhle samozřejmě mažeš jen na závody, proti kolu když hodně jezdíš, o závodech nemluvě, mi ty běžky přijdou pořád jako levnej koníček.

                              0 0
    • polopes  

      Koukám, že se tady zase plošně odsuzují běžky se šupinama. Podle mně je to pro občasné nebo začínající běžkaře dobrá volba. Třeba někomu v rozhodování pomůže tento článek .

      0 0
      •  

        mě ten článek pomohl ke zbavení se combiků a šupináče mám už objednaný, tady celkem slušnej výběr za rozumný prachy http://www.nordicpoint.eu/…ovou-upravou

        0 0
        • MlokCZ  

          A co si nakonec vybral? A ty si objednával bez vyzkoušení v reálu? Já naštěstí i s manželkou byl zkoušet v prodejně, bez zkoušení bych totiž pro oba dva vybral dle tabulek o jedno kratší a oba bychom tak měli mírně měkčí než je třeba. A u šupinek to bude určitě vadit ještě více když není možné namazat o pár centimetrů kratší/delší část komory.

          Já jsem taky na základě jak toho článku, tak diskuze v tom sousedním vláknu

          http://www.bike-forum.cz/…upinama.html#…

          nakonec ty šupinkové vzal. A vzal, jak už jsem v tom sousedním vláknu psal, že mám jako hlavního kandidáta, Fischery Superlight Crown. A vzal jsem je jak pro sebe, tak pro manželku. Ty širší kartší Orbitery jsme nakonec zavrhnuli i pro ni.

          Tak jsem teď na ně moc zvědavý, doufám, že o víkendu je hned zkusím. Nějaký čas jsem na běžkách nejezdil. Předtím jsem měl klasiky hladké, takže srovnání jak to jelo a pojede teď se šupinkami bude.

          0 0
          •  

            nakonec jsem vybral Atomic Fitness 10 G2 http://www.nordicpoint.eu/…iskluz-07–08

            Bral jsem to bez ozkoušení metodou pokus-omyl a uvidím až přijdou, na svých 174 cm jsem vzal 183, 193 už mě připadá trošku moc, nejsem žádnej běžkařekej virtulos a jelikož combiky jsem měl 184 cm tak by to sednout mohlo

            0 0
            • MlokCZ  

              Ono nejde vůbec o tu délku. Tam je ± pár centimetrů nejspíše fuk, když to není na závody. Jde o to, že nevyjdou na váhu. Když budou moc měkké, tak pak dojde k tomu, že opravdu vůbec nepojedou.

              Mně u těch Fischerů Superlightů Crown dle měření konkrétního kusu v prodejně s přiměřeným batůžkem vyšly 202cm. A manželce (vysoká je stejně, oba máme něco kolem 182cm) 197cm.

              A já vážím celkem málo, jen 72–73kg. Takže tenhle model vůbec nebude použitelný pro těžší běžkaře, když už je pouze jeden delší 207cm model, tím odhaduju, že někde kolem 80kg bude dobrá použitelnost končit. A tvrdost se dělá pouze jediná u tohoto modelu.

              Dvě tvrdosti se u Fischeru se šupinkami dělají pouze u nejdražšího racing modelu

              http://www.fischer-ski.cz/…ail-lyze.php?…

              Podle mě je tohle jeden z problémů, proč mají někteří špatné zkušenosti z šupinakmi a myslí si, že nejedou. Tedy, že nemají dobře vybráno na svojí váhu a mají je příliš měkké.

              0 0
              •  

                a délkou vztaženou k váze máš samozřejmě pravdu, měl jsem combiky 184 cm a na svoji váhu bych měl dle tabulem mít nejmíň 194 cm a o 20cm delší kombiky jsem prostě nezkousnul, zvlášť když si chceš občas zabruslit, ty Atomiky Fitnes 10 G2 jsou dle doporučení výrobce na max. 85 Kg a i když mám o trochu víc tak jsem šel raději do týhle dýlky, jestli dobře či špatně to se uvidí po vyzkoušení

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak s délkou u kombíků to chápu, tam bych dlouhé taky nezkousnul. Měl jsem 205cm klasiky jako poslední běžky, co jsem dříve jezdil a na bruslení to bylo dost naprd (taky jsem na nich moc nebruslil).

                  Teď to neřeším a komplet jsem bral čistě na klasiku a na bruslení kašlu, tedy i boty čistě klasika. Pokud by běžky budou i po čase více bavit, tak pořídím druhý komplet na skate.

                  0 0
              • raceman  

                jo tak ty sou fajné, já jdu zítra taky vybírat běžky s šupinkama, akorás se budu pohybovat v kategorii 2–3000 max za běžky + boty a hůlky… :-)

                0 0
                • McBlacky  

                  tak to asi nedáš. Bral jsem naprostý minimum pro mamku a stálo to 5tkč. Jenom boty jsou okolo 2tkč

                  0 0
                  • maajkee  

                    Já kupoval na letošní zimu všechno nový, jsem turista a sehnal jsem.

                    běžky i s vázáním

                    2699,–

                    Možná by šly sehant i o něco levnější běžky.

                    Boty

                    za 1500,– myslím, že za tu cenu jsou super.

                    a hůlky nějaký hliníkáče za 3 kila

                    Takže suma sumárum 4500,– a na turistický ježdění myslím super. Když by se sehnaly ještě nějaký levnější běžky, tak se dá vejít i do 4 tisíc.

                    Všechno jsem kupoval tady v HK ve Skicentru.

                    0 0
                    • raceman  

                      jo tyhle behny sem mel v planu predtim taky vzit, ale nakonec beru ty supiny, takze tohle padlo..

                      0 0
                  • raceman  

                    jako běžky 2–3 + boty 2 + hulky 500 :-) blbě sem to napsal… O:-)

                    0 0
            • Nikovlas  

              No porovnávat vzájemně 2 stejné páry lyží a předpokládat, že budou ± na stejnou hmotnost, je poněkud odvážné. Pokud se daný model navíc vyrábí pouze v jedné tvrdosti, je to velice odvážné. Pokud se navíc nejedná o stejný model, je to spíš bláhové. Pokud se nejedná ani o stejný typ lyží (combi, klasika…) je to…

              0 0
              •  

                je jasné že to nejde porovnávat, prostě se to musí zkusit, jedno vím jistě že na občasný přibruslení nechci šupiny o 20cm delší než jsem, abych tím splnil váhový limit a jak jsi psal různou tvrdost při stejných délkách výrobci u šupináčů moc neřešej

                0 0
                • destr  

                  :-D

                  0 0
                • Dlabka  

                  Už jsi je zkoušel? Jak ti sedla délka a tvrdost?

                  0 0
                  •  

                    zítra teprve příjdou a vyzkouším v jizerkách až příští víkend, bohužel jsem takovej běžkoturista, takže jsem byl spokojenej i s kombikama akorát jsem celkem často promazal a šupiny jsem uvítal abych na běžkách nebyl často nasranej a navíc na šupinách si v pohodě zajezdím klasiku i s občasným zabruslením když bude chuť, jinak dám vědět jak šupiny jedou, pro nenáročnýho si myslím že by to mohlo být v pohodě

                    0 0
                    • Dlabka  

                      Dej pak vědět! Ta cena je super. Na mé 5× za rok klouzání by to mohlo být ideální.

                      0 0
                      •  

                        Takže Ti s Atomic Fitnes 10 vědět nedám protože mě borci z obchodu po cca.14 dnech včera řekli že objednané šupináče které měli mít skladem vlastně nemají a ani je neseženou, tak mám teď zálusk na tyhle Solomony http://www.sportservistocik.cz/…ny-3094.html

                        A to jsem se těšil o víkendu na jizerskou magistrálu

                        0 0
                        • Dlabka  

                          Ahoj. To je škoda.

                          Byl jsem ve fischeru a vypadá to na ty co má Mlok, nebo o třídu nižší.

                          Ještě navštívím Salomon a pak se rozhodnu.

                          0 0
                          •  

                            ještě jsem přehodnotil délku šupináčů a na mých 174cm budu brát Solomony 193cm který maj tabulkovej rozsah 80–95 kg a tam se krásně vejdu

                            0 0
                            • Dlabka  

                              ptal jsem se na rozdíl mezi fitness/nordic cruising a klasikou se šupinama a ty klasické prý jedou o něco líp. Tak budu brát okolo 197. Ještě uvidím jaké. Vážím cca 72

                              0 0
                              •  

                                jaká je cena a kde je budeš brát?

                                0 0
                                • Dlabka  

                                  byl jsem ve fischeru a mám je tam rezervované. Tam je ofiko cena a to mi přijde celkem dost. Zítra se stavím ve fine bike a uvidím co budou mít. Pak budu hledat, kde je koupit.

                                  Chvilku potrvá, než bude výzbroj kompletní. Musím vybrat i boty.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Manželka nejdříve volala do

                                    http://www.czesport.cz/

                                    Tam nabízeli při koupení kompletu (tedy i boty a hůlky) 15% slevu. Nejsem si ale jistý, jestli by byla na vše nebo jen na lyže.

                                    Před pár týdny tam ale měli Superlighty jen kratší. 197cm a 202cm neměli. Říkali, že mají toho více ještě objednáno a že by to mělo během prosince dorazit.

                                    Pak jsem zkoušel MS SPORT v Českých Budějovicích. A tam měli hned 197cm i 202cm Superlighty. A byla na ně sleva na 5000Kč včetně vázání EXERCISE CLASSIC NIS. Takže bez slevy na ostatní věci to vycházelo ± stejně jako v Praze kdybych dostal těch 15% slevu na všechno (takže nebylo co řešit, levnější to být nemohlo, tak jsem ani neprověřoval na co by ta sleva vlastně byla).

                                    A měli je hned, takže jsem koupil tam (samozřejmě jsem tam jel osobně s manželkou, aby nám oboum změřili, zda sedí na naší váhu daný pár).

                                    Boty jsem k tomu bral RC5 CLASSIC.

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      Ty neznáš váhu vlastní manželky? :-)))

                                      0 0
                                    • Dlabka  

                                      Těch 15% je na vše při koupi celého setu. Tak teď už opravdu nevím co vzít.

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tak s tou slevou (když je na vše) bych do nižšího modelu nechodil a vzal ty Superlighty + i nějaké trošku slušnější boty (třeba ty RC5tky).

                                        0 0
                                        • Dlabka  

                                          zítra budou snad na vyzkoušení ty Elite 9 grip 06/07 a mám domluvené, že si je mohu pujčit a v Hudy mi je přeměří na flex testru. Tak se rozhodnu podle toho.

                                          Ještě ke všemu mi boty sedí víc Salomon, protože mají i půl čísla.

                                          0 0
                                          • Dlabka  

                                            Přitulka má ELite 9 grip a já mám superlight crown 202cm. Boty XC control a i tak jsem tam nechal nějak moc kaček:)

                                            Nemohu se dočkat na vyzkoušení, jen musím počkat na naparafínování.

                                            0 0
                              • MlokCZ  

                                U těch Nordic cruising bude hodně zálet ještě na modelu. Třeba Orbitery jsou ± stejně široké jako Superlight Crown. A rozdíl je tedy jen v délce. Tady nemusí být tedy rozdíl jak pojedou až tak moc velký.

                                Ty výrazně nižší modely z řady Nordic cruising jsou pak o hodně širší, takže tam se ten rozdíl bude zvětšovat.

                                Jinak Superlighty x nejnižší model šupináčů z řady racing, tak ty mi přišly až na rozdíl pár mm šířky úplně stejné (srovnával jsem na prodejně) a ten rozdíl šířky je malý.

                                0 0
                              • Pebe  

                                mám Fischer Fibre Crown, vážim 75kg a 197 jsou spíš kratší, aby mi nebrzdily šupiny ve sjezdu tak musím do „vajíčka“ a přizvedávat si špičky. Možná bych být tebou u těch „klasických“ zvážil 202cm délku

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  A to jsi je měl změřené na váhu? Kus od kusu se to bude lišit a u Fibre Crown to může být i trochu jinak než u Superlightu (i když moc jinak by to být nemělo, když pro ně platí stejná tabulka).

                                  Já vážím o 2–3kg méně a dle měření mi vyšly 202cm. A ty 197cm vyšly dle měření manželce, která má o 8kg méně než Ty.

                                  Jestli tedy nemáš na svojí váhu vybráno špatně.

                                  Když nejsou ve sjezdu hupíky (kopečky), tak šupiny necítím vůbec.

                                  0 0
                                  • Pebe  

                                    no mám, však proto to píšu :-)

                                    bohužel tou dobou už jiné nebyly…ale zjistil jsem že mi nejvíc brzdí šupiny před špičkou, tak jsem je trochu „ztrhnul“ a je to daleko lepší. A když se ještě naparafínujou, tak jakoby tam nebyly :-)

                                    0 0
                            • Dlabka  

                              a těď je otázka, zda Fischer Superlight / ultra light, nebo Salomon Elite 9 Aero Grip

                              0 0
                              •  

                                dej vědět cos vybral a hlavně jak jedou, Mlok to tady popsal způsobem jemu vlastním a to úplně dopodrobna, klobouk dolů před ním

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                Na tohle by mohl odpovědět jedině někdo, kdo jezdil oboje. Přeci jen mají dělané šupiny dost rozdílným způsobem. Jediný kdo to trochu srovnal, tak to bylo v tom článku, co tu někde byl odkaz. Ale moc to tam srovnané navzájem stejně není.

                                0 0
                                • Dlabka  

                                  Vybral jsem Salomon Elite 9 grip 07/08. Ve Finebike za 2900. Já budu mít 196 a přítulka 54kg 186. Boty zatím řeším.

                                  Otestuji je asi až mezi svátky:( čekají mne teď ještě sjezdovky:)

                                  0 0
                                  • Dlabka  

                                    tak jsem to popletl. Nejsou to 07/08, ale 06/07 a tím pádem ještě nemají G2 šupiny.

                                    Tak teď nevím, zda má cenu dávat za ně skoro 3000, nebo připlatit za Elite 9 aero grip, které jsou za 4100… a je to model 2011

                                    0 0
                                    •  

                                      taky jsem na ten starší model narazil a nakonec jsem vzal tyhle Salomon Snowscape 9 http://www.sportservistocik.cz/…ny-3094.html a za ty prachy by to nemusel být vyloženě špatnej kauf, doufám že do konce týdne už budou doma

                                      0 0
                                      • Dlabka  

                                        pěkné a pěkná cena, jen já chci klasickou délku. U nordic cruising/fitness bych měl lyže podobně velké, jako jsem já.

                                        0 0
                    • Pebe  

                      počítej s tím, že na šupinách si moc nezabruslíš, maximálně si přibruslíš z lehkého kopce. Ale po rovině je to dost nerálné. V době kdyby jsi se měl nohou odrážet, tak lyži prošlápneš k šupinám a krásně to zabrzdí, osobní zkušenost. Ale na turistické pojetí klasiky jsou super

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jak jsem psal níže hodnocení na ty Superlight crown, tak mně tedy nešlo bruslit na nich vůbec. K lehkému přibrždění vždy v nějaké fázi došlo a s tím se to nedalo. Taky mi to ale nevadí, na bruslení to chce stejně případně skaty.

                        0 0
      • Lada,s  

        Sakra už jsem byl rozhodnutý že šupináče ne-e, ale teď zas váhám :D

        0 0
        • MlokCZ  

          A to sousední vlákno (na které jsem odkázal výše), kde se vyjadřovalo více těch, co šupináče jezdí si už četl?

          Z toho, co jsem kde zjistil za informace, tak bych se u šipináčů bál těch nejlevnějších modelů. Tam věřím tomu, že ty opravdu nepojedou.

          V tom článku třeba sice nejmenuje, ale podle mě jezdí vždy nějaké lepší modely.

          0 0
          • Lada,s  

            Jo to vlákono mám pročtené, napřed jsem byl rozhodnutý pro šupináče, pak do mě známý hodinu hučel že jedině hladké, že to mazání není taková alchymie jak se všude píše, a teď zas oslavný článek na šupinky, tak nevím :)

            Asi navštívím půjčovnu a na víkend vyzkouším jak klasiky tak šupiny a podle toho se rozhodnu.

            0 0
            •  

              právě že „správné“ namazání stoupacích vosků alchymie je, raději pomaleji na šupinách než se trápit s blbě namazanejma lyžema jak se mi celkem pravidelně stávalo

              0 0
              • Lada,s  

                Právě kvůli tomu se taky spíše přikláním k šupinám.

                0 0
              • Volf  

                Možná jsem hloupej a nebo i blbej, ale já snad ještě neviděl nikoho na vrčácích, který by nejely, ale perfektně namazanejch nejetitelnějch běžek potkávám hafo. Tak si jen říkám, kde je asi problém :-) Jo a nepřesvědčuji žádného běžkového puristu, nebo sprintera o tom, že vrčáky jsou rychlejší. Já chodím na běžky kvůli kondici po práci a ne abych půl dne mazal, tahal s sebou haldu vosku, byl od toho svinstva zasr…j až za ušima. Ale věřím tomu, že spousta lidí to má jinak.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak já znám konkrétní případ, kdy šupinky jely hodně špatně. Jenže to byla kombinace několika faktorů:

                  • levnější horší model s méně promakanými šupinkami
                  • špatný výběr na váhu jezdce (asi nejvážnější problém)
                  • nikdy neparafínované (to pak nepojedou ani hladké)
                  • dost poškrábaná skluznice

                  A můj odhad je, že tato kombinace bude u některých turistů poměrně běžná záležitost.

                  0 0
                  • Volf  

                    To s tebou budu klidně souhlasit, ale pro naprostého víkendového běžkaře jako jsem já jsou vrčáky dobrou volbou pro důvody, které jsem popsal výše. Je fakt že dobře namazané běžky spolu s dobrou technikou jsou jako aketa, ale kolik víkenďáků stojí o takové běžkaření.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Vždyť já taky teď vybral a koupil šupináče. Všem těm problémům jsem se doufám vyhnul (poškrábání se teprve budu snažit vyhýbat, i když 100% to nikdy nepůjde).

                      A zatím tedy doufám, že při vyhnutí se všem těm věcem, že i slušně pojedou.

                      0 0
                      • Volf  

                        Já je napouštím parafínem a to je jediné so s nimi dělám.

                        0 0
            • MlokCZ  

              Asi záleží co se jezdí. Před tou delší běžkařskou pauzou jsem jezdil kdysi hodně. A mazat nějak vždy šlo. Jenže když se jede výlet, kdy hodně měníš nadmořskou výšku + jsou pasáže v dlouhodobém stínu a na sluníčku, tak se prostě podmínky rychle mění pro různá místa. A dobře namazáno pak mít prostě nemůžeš.

              Navíc mě to vždy hrozně prudilo pořád se o mazání starat. Těsně před tou delší pauzou už jsem byl ve stádiu, že jsem často nemazal vůbec a to pak stálo taky často dost za prd.

              Já do šupin jdu s očekáváním, že pojedou o malinko hůře než hladké podobné kategorie a přitom ale budou za většiny podmínek dobře stoupat a odrážet.

              0 0
              • MlokCZ  

                Takže nějaké první zkušenosti s Fischery Superlight Crown.

                Začnu celkovým hodnocením, naprostá spokojenost a je to přesně co jsem od toho čekal.

                Testováno na Silberhütte v perfektně upravené stopě, prachový sníh, cca –8st. A včetně cíleného srování s hladkými jak to jede.

                Záběr byl jako na perfektně namazaných hladkých, tedy paráda. Při běžném skluzu na tomhle typu sněhu šupinky cítit nebyly vůbec.

                Jedou velmi slušně, hladká klasika jede o malinko rychleji, ale rozdíl byl hrozně malý (zkoušeno jsme v mírných sjezdech). A kamarád s kterým jsem srovnával je jiná váhová kategorie a nevím jak moc velký to má na běžkách vliv. On měl mírně levnější hladké, s čerstvě odservisovanou skluznicí (včetně pořádného naparafínovaní). A bylo více srovnání, nejprve nenamazal stoupací vosky (že bude první okruh bruslit, i když má vše čistě na klasiku), další okruhy namazal nejprve méně a pak více.

                Čím více přimazával, tím nepatrně zpomaloval v mírných sjezdech. A až při tom druhém namazání, kdy namazal více, tak se stoupací vlastnosti vyrovnaly (do té doby na tom byl hůře). Po tomto posledním namazání se rozdíl v mírných sjezdech téměř vytratil (ale ani na začátku nebyl rychlejší o moc, třeba na kole mi díky váze ve sjezdech bez šlapání jíždí více – to pro srovnání jak malý to byl rozdíl).

                Jedna nevýhoda tu ale je. A to hupíky. Když přijde v mírném sjezdu větší hupík (směrem nahoru), tak se šupinky dostanou ke kontaktu a dojde k lehkému přibrždění. Když se mi to stalo poprvé a moc jsem to nečekal, tak to bylo nepříjemné.

                Když se s tím počítá, tak to nevadí a celkově to zpomalí minimálně. Jen je na to třeba dávat pozor, což není problém.

                Jediné, kdy mi to jednou málem vytrestalo, když jsem musel v už ne tak úplně mírném sjezdu ze stopy pryč (dva šikulové přede mnou popadali a zatarasili obě dvě stopy). Jak jsem už v ne tak malé rychlosti vyjížděl ze stopy a v jednu chvíli měl váhu čistě na jedné lyži. V daném místě byl k tomu lehký hupík a ještě lehce namrznuto. A došlo ke spomalení o šupinky a já málem letěl. Se štěstím jsem to nakonec ustál. To byla jediná kritická situace díky šupinkám. Na tohle si musím dávat pozor větší a vyjímečně v takové situaci ty šupinky mohou slušně vadit. Tohle byla ale jediná situace za celý den, jinak jsem odjezdil vše ve stopě a pohoda.

                A ještě jeden postřeh. Bruslit na tom v podstatě nejde, tedy aspoň mně nešlo. Vždy došlo v nějaké fázi k lehkému přibrždění šupinkami, což mi vždy rozhodilo a nešlo tak jet.

                S bruslením jsem taky vůbec nepočítal a koupil vše čistě na klasiku (myslím i boty a vázání). Takže tohle mi nijak nevadí, jen na to upozorňuju. Možná někomu, kdo umí lépe bruslit by to šlo.

                0 0
                • Dlabka  

                  Díky za postřehy. Dnes se jdu na Fischerky podívat. Tak uvidím co mi řeknou.

                  Jak je máš dlouhé? 197?

                  Líbí se mi Orbitery, ale tam mi to vychází na 174. U těch Fitness G2 co má objednané Roman na 183 a cena je tam víc než přátelská.

                  Škoda, že se na nich nedá občas bruslit:(

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Mám 202cm (182–3cm měřím a 72–73kg moje váha + měřeno s 2,5kg batůžkem, zhruba takový vždy vozím). Manželka při stejné výšce má 197cm (67kg + 3kg batůžek při měření). Obou nám je měřili v prodejně a vyšlo nám to přesně na naší váhu.

                    V sousedním vláknu psal jecnak k té řadě Nordic cruising, má ten o jedno nižší model než Orbiter. A jemu to vyšlo na Lka (tedy těch 184cm).

                    Takže mi přijde, že vychází skoro každému spíše o jedno delší než mají tabulku dle hmotnosti.

                    Pokud budeš převážně jezdit ve slušné stopě, tak bych se přikláněl spíše k těm Superlightům než Orbiterům. Zvlášť pokud by ti vyšlo u Orbiterů dle váhy Mko.

                    A bruslení, tam uvidím, jak moc mi teď po delší pauze běžky chytnou. Pokud hodně a jezdil bych na ně každý víkend celou zimu (když bude sníh, na horách snad ano), tak bych časem uvažoval přikoupit si skatové (tím myslím celý komplet i boty a hůlky). Když už bruslit, tak ať to jde pořádně.

                    0 0
                    • scoty  

                      Jak se ti ty lyže jevily mimo stopu, nebo jen v prošláplé stopě?

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Zatím nijak, testováno zatím pouze na Silberhütte, kde byla všude perfektní strojová stopa. Mimo stopu neplánuju na nich jezdit vůbec. Jen prošláplá stopa časem nějaká bude.

                        0 0
                        • scoty  

                          Ještě něco:)

                          To že na šupinách nejde bruslit asi nevadí, protože jde o klasiku, a tam se kopečky spíš vybíhaj stromečkem..prak­ticky bez skluzu.

                          Víc mně zarazilo zmíněné přidrhnutí na houpákách..? To by mi asi vadilo. Zkoušels to nějak eliminovat? ..myslím např.práce s těžištěm, odlehčit špičky nebo tak nějak?

                          Taky zvažuju klasiku a „šupky“ je jedna z možností…

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            To přidrhávání je jen mírné a opravdu moc nevadí, zvyknul jsem si hned. A pociťoval jsem to jen ve sjezdech.

                            Eliminovat ho asi moc nepůjde, nevím jak bys v tu chvíli dokázal těžiště přenést na jinou část lyže. Když má malý hrbík, tak těžko můžeš nějak zabránit tomu, že v jednu chvíli budeš na tom hrbíku středem lyží, tedy na šupinkách. Oba konce lyží jsou v extrému až ve vzduchu, kdyby byl hodně ostrý ten hrbík. V praxi tak ostré nebývají, ale stejně je pak váha přenesena na střed lyže.

                            Hlavně jak to není nijak hrozné a ani mi to nevadí, tak jsem neměl potřebu zkoušet nějakou krkolomnou práci s těžištěm, abych to eliminoval (stejně jak píšu nevím jak).

                            0 0
                            • ZuzicK  

                              nadlehčit se

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Jo, to by asi šlo. Ale ono když je to pak takové zvlněné s více decentními hupíky za sebou a z toho mi lehce zbrzdí jen sem tam některý a nemám odhad který, tak abych se nadlehčoval na každém, tak na to se můžu vyprdnout :-)

                                0 0
                                • scoty  

                                  Dík.

                                  Z tvých poznatků vyplývá, že se moderní šupky svými vlastnostmi velmi blíží normálním klasičkám, což při absenci mazání a v nezávodních podmínkách může být velkou výhodou.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Mně to tak zatím přesně přišlo, zatím ale pouze na prašanu při cca –8st. Uvidím ještě za jiných podmínek.

                                    0 0
                                    • scoty  

                                      Na jarním firnu když tak přimažeš na drapák trochu klistru no…:)

                                      0 0
                                    • Greyhound  

                                      zrovna při této teplotě a podmínkách je mazání na klasiku nejsnazší, ale jsem zvědavej na zkušenosti při teplotách kolem nuly a starším sněhu.

                                      0 0
                                      • Pebe  

                                        včera bylo lehce nad nulo, sníh mokrej a lehce odtátej, stopa lehce vymrzlá a drželo to v pohodě

                                        dokonce šlo i lehce bruslit na umrzlé cestě, jen ten odraz bez hran je nic moc :-))

                                        0 0
                • jecnak  

                  Mam prakticky stejne pocity z tech Fischer CRUISER. Snad jen ze bruslit na nich kus zvladnu, ale to asi bude tim, ze mam celkem silu v rukou a pri odrazu nohou si hodne moc pomuzu rukama.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Já pořádně bruslit neumím, takže tím mi to jde ještě hůře.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    A ještě je tu jeden rozdíl, ten model, co jezdíš je o 20cm kratší. To taky bruslení usnadní.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Ještě doplním, že dnes další test opět v perfektní stopě na Silberhütte.

                  Sníh podobného charakteru jako minule, takže tady nic nového.

                  Ale bylo sněhu o hodně více a to zmenšilo většinu větších hupíků.

                  Takže dnes jsem šupinky na hupících ve sjezdech nevnímal v podstatě vůbec. Tedy dnes to bylo i bez toho jediného negativa, které bylo minule.

                  0 0
    • scoty  

      Hodím dotaz do placu :

      Dají se někde v Brně koupit kvalitní běžky s příslušným servisem/změření tvrdosti atd.?

      Na netu figurují třeba Vodák nebo MM…

      Máte někdo zkušenost?

      Dřív jsem chodil v Jilemnici k St.Henychovi, ale to je teď trochu z ruky no..

      Dík

      0 0
    • raceman  

      tak už jsou doma, respektive u kámomše na namazání parafínem :-) šupinky

      vázání T3 automatic

      boty X3

      a hůlky to kazí :-) made in china by Fisher

      doufám, že aspoň trochu pojedou :-)

      0 0
      • Chaingang  

        přestože jsem velkej fanda Rossignolu, boty bych volil asi jiny (třeba Alpina), u běžeckých bot od Rossignolu už jsem zažil dost reklamací (vetšinou někde nedrží švy)

        0 0
        • prvniodkonce  

          Alpiny taky nejsou nic extra co se týče zpracování, už jsem u obou urval zipy.

          0 0
    • Bysto  

      No tak potreboval by som poradit, na bezkach som este nikdy nestal, tento rok by som chcel zacat. Rad by som sa vliezol do 120 Eur aj s botami. Potrebujem poradit hlavne bezky s viazanim. Najlpsie komplet. Idealne tak do 70 Eur. Boty si chcem kupit zvlast,k voli vyskusaniu, viazanie NNN alebo SNS mi je uplne jedno.

      A este jedna vec, radsej by som bezky so supinkami, len neviem, ci za taku cenu budu stat za to. A este jedna dolezita vec, meriam 170 a vazim 70 kg.

      Ak by ste mohli, poprosim vas o linky na nejake tie lacne bezky, pretoze sam sa nedokazem orientovat v ponuke.

      Dakujem

      0 0
      • maajkee  

        Běžky rozhodně koupit někde kde si je můžeš vyzkoušet, v každým kloudným shopu ti je položej na rovnou plochu, posrtavíš se na ně a pomocí papíru vsunutýho pod patu viděj, jestli ti jsou OK, u běžek se šupinanma to platí dvojnásob. Tam to už ani trochu nenapravíš namazáním.

        0 0
        • Bysto  

          Len mne islo o to, hlavne kupit tie bezky co najlacnejsie a s nejakym odporucanim od niekoho, kto sa tomu rozumie a nie od predavaca, ktory chce len predat

          0 0
          • maajkee  

            Každý prodejce chce snad prodat, ale ve většně skishopů ti ty lidi dokážou i dobře poradit a fakt je strašně důležitý si je zkusit, každý běžky jsou jinak tvrdý, nedá se takhle říct, že když máš 70kg, kup si akhle dlouhý.

            Pak by ses mohl zbytečně trápit, že ti to vůbec nejede, nebo třeba vůbec nezabírá.

            0 0
            • Bysto  

              A myslis, ze ked si kupim bezky(supinkove) za 70 € aj s viazanim, že budu aspon ako tak kvalitne??? Lebo nechce sa mi kaslat s tym voskovanim.

              0 0
              • maajkee  

                Já nevim, já bych si šupinový nikdy nekoupil, měl jsem je před pár lety, ale zas tady bude spousta zastánců šupin.

                Už toho tady o tom padlo myslím dost.

                0 0
              • destr  

                Tak max. nějaky mrdky z Hervisu.

                0 0
                • maajkee  

                  Za tu cenu se daj sehnat nějaký obyč Fisherky s vázáním celkem v pohodě, nějaký jsem minulej týden viděl někde ve sportisimu.

                  Každopádně po novým roce budou zase výprodeje a boty i běžky se zlevněj.

                  0 0
                  • Bysto  

                    No to, že na nový rok budú zľavy viem, ale nechce sa mi čakať. Ked uz tak pekne nasnezilo, tak to chcem využiť

                    0 0
                  • destr  

                    No právě, a někdo psal, že tady ty levny sety z takovejch obchodu nemá cenu brát, protože jde o „nepovedené“ kousky.

                    0 0
                    • Bysto  

                      Tak ake rozumna cesta vedie z tejto slepej ulicky. Bol by som rad, keby ste mi poradili nieco, co sa da objednat na nete a k tomu len dokupit botky v kamenaku. Pretoze ked dojdem do obchodu a poviem, ze chcem bezke za 70 €, tak mi predaju kazdu chujovinu a odrbu ma jak male decko, tak tomu by som sa velice rad vyvaroval. Ako kvalita nemusi byt ziadna extra trieda. Chcem to len rekreacne, tak dvakrat do tyzdna vybehnut na nejakych max 10– 20 km

                      0 0
            • Bysto  

              A myslis, ze ked si kupim bezky(supinkove) za 70 € aj s viazanim, že budu aspon ako tak kvalitne??? Lebo nechce sa mi kaslat s tym voskovanim.

              0 0
              • jonti  

                Tech 180€ za komplet je minimum, lyze s vazanim 120€.

                0 0
        • Bysto  

          Len mne islo o to, hlavne kupit tie bezky co najlacnejsie a s nejakym odporucanim od niekoho, kto sa tomu rozumie a nie od predavaca, ktory chce len predat

          0 0
    • destr  

      Snad už poslední dotaz, podle čeho mám připevnit vázání? Tím myslím vzdálenost a podle čeho se řídit.

      0 0
      • mr.antik  

        Máš k vázání šablonu?

        0 0
      • prvniodkonce  

        Jsou tam tři polohy, které si vyladí každý sám podle toho, co mu vyhovuje, resp. jak pracuje s těžištěm. Standardní je ta nejpřednější, tudíž jsou tam ještě dvě dozadu.

        0 0
        • destr  

          No těch poloh je tam právě o dost víc.

          0 0
          • Nikovlas  

            No v přední části jich moc není, ne? Vzadu je jich samozřejmě víc – tam si to pak nastavíš tak, aby poloha paty na vázání odpovídala poloze paty boty.

            0 0
          • prvniodkonce  

            Mám za to, že vpředu tři, vzadu je to podle velikosti boty, aby dosedala pata.

            0 0
    • rob133  

      Můžete poradit jak namazat combi běžky ?? je v tom nějakej rozdíl mezi klasik a skate lyžema ??

      0 0
      • prvniodkonce  

        Podle toho, co na nich chceš jet, jestli skate nebo klasiku.

        0 0
        • rob133  

          většinou klasiku jelikož nejbližší skate trať je 10 km daleko, takže o víkendech si zajedu skate, ale v tejdnu především klasiku…Teď jsem viděl na idnesu video a tam nějakej děda v pokročilém věku mazal skate lyže celý parafínem-to bych chápal, ale u klasiky začal mlet o nějakejch vrstvách a to jsem absolutně nepochopil…A vím, že na B-F se nějakej „odborník“ najde…Takže bych chtěl poradit jak namazat na skate i klasiku, díky…

          0 0
          • Nikovlas  

            To znamená namazat na klasiku a spokojit se s tím, že to na skate nepojede tak, jak by mohlo. Nebo nějaký LF vosk s lepším skluzem – tam to třeba nebude tak markantní… zase je prý těžší se z toho odrazit…

            Combi běžky všeobecně mají ten smysl, že jsou univerzální běžka na oba styly – předpokládá se ale, že bude vždy namazaná na konkrétní styl.

            Jestli mi unikla nějaká varianta, tak mě opravte.

            0 0
          • prvniodkonce  

            Tak namaž jako na klasiku – skluzné zóny parafínem a odrazovou zónu stoupacími vosky, ale pozor, aby to nepřesahovalo. S těmi vrstvami – chtělo by jich to několik jako základ – pokud možno chladnější dospod. Já dávám jako základ postarší zelené skivo.

            0 0
    • scoty  

      Jak to tu čtu, tak jsem dostal hroznou chuť po letech oprášit klasiku..:)

      Nemá někdo na prodej lyže 207,210/ na 90kg/střední nebo tvrdé?

      V Brně něco sehnat je dost trága..

      0 0
    • var  

      Take vyuziji tohoto vlakna. Kdybyste nekdo nabizel nebo vedel o nekom kdo nabizi SKI SET k voziku Chariot Cougar 2 (asi bude stejny jako k jednomistnemu Chariotu) tak se pls ozvete na mail nebo na kontakt v rubrice Bazar/Koupe/Os­tatni.

      Diky.

      0 0
    • Vhalasta  

      Tyhlety dvoje běžky pro klasiku jsem viděl v krámech okolo – Madshus Gigasonic, Salomon Active 8. V současné kolekci ale nejsou. Podle šířky bych řekl, že budou patřit mezi lowendy sportovních typů. Potkali jste je někdo, jedná se o kusy ze straších kolekcí?

      PS.: Solomony měly na sobě Made in Ukrajina. Kurnik, to mě trochu vylekalo.

      0 0
      • maajkee  

        No made in ukrajina mám i já na Rossignolech a teď jsem koukal na nějaký Fisherky a bylo to tam taky :)

        0 0
    • vili  

      Ahoj, můžete mně někdo pls hodit odkaz na boty v cenové relaci těch rossignolu tady (cca 1500,–) akorát na vázaní SNS? Teda pokud někdo o něčem víte a nejlépe aby měli 47–48 velikost. Díky..

      0 0
      • raceman  

        botas?

        0 0
        • McBlacky  

          nejsou špatný, mám Skate93 pro a Vision.

          0 0
        • vili  

          díky, nejvíc se mi páčí vermont 52. Píšou že je to na klasiku i bruslení. Bruslit určitě nebudu. Je v tom problém?

          0 0
          • raceman  

            hádám, že by problém být neměl, hlavně ať ti sednou :-)

            0 0
          • McBlacky  

            radši si kup čistou klasiku, budeš mít méně ošoupaný palce.

            to není vtip

            0 0
            • Vhalasta  

              A otlaky na patách. Klasiky jsou měkčí a lépe se ohýbají.

              0 0
              • vili  

                ok, když teda vezmu například od toho botasu model Vermont (udávají klasika i skejt) a model madison (neudávají nic, ale předpokládám, že jsou na klasiku) a podívám se na ně, tak v čem bude ten zásadní rozdíl? V tvrdosti boty? Ta bude nejvíc ovlivněna asi tvrdostí podrážky a tyto dvě mně přijdou velmi podobné…

                0 0
            • Paja  

              Zas ty Vermonty jsou takovy turisticky boty, takze podesev nebude tak tvrda jak u nejake sportovni nebo zavodni kombi boty a pokud nebude jezdit jen ve strojove upravenych stopach, tak to lehky plastovy zpevneni kotniku se obcas v ruzne se boricich proslapnutejch stopach hodi…

              0 0
    • Arty  

      Ahoj, bych znát Váš názor na set:

      boty: Fischer XC COMFORT M – http://shop.sportisimo.cz/…ort-m/22002/

      Lyže + vázání: Madshus SIRIUS Wax + vázání T3 – http://shop.sportisimo.cz/…ni-t3/21022/

      Na běžkách jsem stál asi 2× v životě, takže jsu uplne začátečník a jezdil bych jen pár dní v roce. Díky za rady

      0 0
      • Gronholm  

        Na Madshus SIRIUS jsem se včera ve Sportisimu díval, pro mě jako nejezdce (loni jsem byl na běžkách suma sumárum 6× za celou zimu) by asi bohatě stačily. Problém je, že nemaj uvedeno na jakou váhu člověka jsou. Na netu jsem se díval, jestli s nima nemá někdo zkušenosti a našel jsem jedinej příspěvek ODKAZ

        Takže teď mám dilema, jestli jít do těchto hypermarketovek, nebo si připlatit 2 litry a koupit něco lepšího na klasiku (i když budu vědět, že na nich najezdím nula nula nic).

        Ještě s botama. Mám vel. 47 a zkoušel jsem si od Fischera (nevešel jsem se do nich), Salomony (taky malý) a Madshus CT120. Ty jediný mi padly jako ulitý, dokonce i ve velikosti 46 :)

        0 0
      • mm  

        Ty bezky jsou strasny, nekupuj je.

        Sam jsem si je ze stejnych duvodu jako ty poridil, urcite priplat za neco lepsiho.

        Mam srovnani s nejakyma jen trosku drazsima Sportenama, ktery jednak lepe jedou a za druhe maji podstatne odolnejsi skluznici. Ta na madhusech je strasne podrapana.

        (Pritelkyne na Sportenech mi z kopce hodne ujizdela, a to je lehci. Pritom lyze jsem papirkovou metodou v obchode zkousel.Po absolvovani stejne trasy byly Sporteny bez rýh a z Madhusu nekde i visely spony skluznice.)

        0 0
        • Lada,s  

          Hmm docela zásadní info. Taky jsem po nich koukal takže jsi mě moc nepotěšil :-(

          0 0
        • McBlacky  

          to musí být strašná skluznice, představa něčeho horšího než sporten je šílená

          0 0
          • Lada,s  

            Laický dotaz – v čem jsou horší ty skluznice u levných lyží? Jsou např. měkké nebo je tam za problém?

            0 0
          • Arty  

            Máš nějaké jiné doporučení? Připomínám, že bych vyjel opravdu jen párkárt za rok, na Jizerskou 50 se nechystám :)

            0 0
            • McBlacky  

              já se orientuju spíš u druhého konce nabídky, protože lyže zase tolik nestojí na to jaký je zde rozdíl. Na skate mám fischer RCS a u klasiky jsem udělal tu chybu, že jsem si koupil Sporten :/

              naparafínovaný to samozřejmě jede, ale díky nekvalitě skluznice se tam parafín udrží max 10km, když je agresivnější sníh i méně. A pak to prostě nejede a můžeš píchat víc jak Rosenberg :) Po 30 a víc km je skluznice úplně prošedivělá :(

              Pro srovnání na skate RCS i po 50km je stále černá…

              0 0
              • Nikovlas  

                +1, naprostý souhlas

                A jestli si někdo stěžuje, že má na skluznici rýhy – na to je jediná rada – kup si lyže s plastovou skluznicí, která absolutně nedrží vosk a tudíž ani dobře neklouže (ano – např. cokoliv od Sportenu), nebo přestaň jezdit jako prase :-)

                0 0
        • prvniodkonce  

          Znám člověka, co ty Siriusy (asi už 3 roky staré) má a já jsem mu je doporučil. Když se skluznice parafínuje, nic se jí neděje, samozřejmě se nesmí jezdit po šutrech. Rychlé jsou taky dostatečně a parafín se nesjíždí rychleji než u jiných. Za tu cenu jsou to kvalitní lyže pro rekreačního nebo začínajícího sportovního lyžaře.

          Ono jde o to se o to postarat.

          0 0
          • mm  

            Parafínoval jsem, jezdil ve strojové stopě.

            0 0
            • prvniodkonce  

              Možná je to už jiná lyže jen se stejným názvem, oni to možná měnili, tyhle byly vyrobené v Česku, nevím kdo to tady dělal, asi sporten…

              0 0
    • Lada,s  

      Technický dotaz – budou boty na vázání SNS kompatibilní s vázáním SKOL (SPS)? Podle fotek to vypadá skoro stejně

      0 0
      • Nikovlas  

        Skol rozhodně dělá vlastní typ vázání, který není kompatibilní s NNN ani SNS, ale taky jsem viděl jeho boty na SNS – je potřeba se ujistit u konkrétního modelu.

        0 0
      • mr.antik  

        tady píšou že ne http://www.obchod-centrum.cz/…o-vazani-sps

        0 0
        • Lada,s  

          Dík, myslel jsem si to, škoda :-)

          0 0
          • mr.antik  

            Obyč SNS vázání nejsou až tak drahý a hlavně je odzkoušený jedno ti vydrží na celý život (dokud se nezmění standard, ale na to naštěstí ještě pánové od lyží nepřišli :-))

            0 0
            • Lada,s  

              No šlo o to že známý prodává běžky s vázáním SPS (Skol), sedly by mě jak délkou tak i na váhu, ale už mám koupené boty na SNS. Takže nic :-)

              0 0
            • jonti  

              Bohuzel prisli :( . Stare SNS by vydrzelo, ale uz nekolik let se i na turistiku vyrabi pouze dvouhrazdicka.

              0 0
              • Lada,s  

                Teď nechápu, vždyť obyčejné jednohrazdičkové SNS vázání se dá normálně sehnat..

                0 0
              • Maadaf  

                Mas spatny informace, jednohrazda u SNS pokracuje.

                0 0
              • Nikovlas  

                Nevím o období, kdy by se normálně neprodávalo vázání SNS profil. Teď je navíc nové top vázání na klasiku opět s flexorem a jednou hrazdou.

                0 0
                • salaon  

                  Copak o to, vázání seženeš, ale sehnat na to boty je problém – sám ho teď řeším…

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Ty starší typy těch vázání nemají tu mezeru pro druhou hrazdu, co se začal dělat pilot, začali dělat profil tak, aby na něj šly i pilot boty. Pokud máš starší, tak tam asi nejdou, to je fakt.

                    0 0
    • capis  

      Jaké běžky? To záleží na tom, kde budeš jezdit, či chodit, zda budeš v upravené stopě, nebo ve volném terénu, jaké tůry zamýšlíš ap. Pokud jsi rekreant, už podle dotazu profík nebudeš, vyber nějaké ty turistické, s těma můžeš takřka všude, nevybírej zbytečně moc drahé, to pro případ, že tě to třeba omrzí. Drahé, špičkové lyže kupují lyžaři nadšenci, extrémisté, no a pak ještě snobové.

      0 0
      • McBlacky  

        aby mu pak nebylo líto, že z kopce píchá jak magor a někdo, kdo dal za lyže jen o pár tisíc více ho přefrčí úplně bez námahy bez píchání…

        0 0
    • tonik666  

      Měl bych dotaz (nejen) na majitele starších Fischer RCS.

      Mám nabídku Fischer RCS skating plus 06/07 ve 192cm, ale majitel neví, jestli jsou medium nebo stiff. Nevíte někdo, jak se to na lyži pozná? Mají vyražené různé označení? (mám 82kg a potřeboval bych určitě verzi stiff)

      0 0
      • McBlacky  

        z nejhoršího bys mohl mít i ty medium. Uvedeno to podle mě na nich není, nebo jsem si toho ještě nevšimnul :)

        0 0
        • tonik666  

          Dík za odpověď. Prý je na nových nálepka stiff/medium, která když se sloupne, tak se to pozná jen přeměřením (info od Nyče).

          Ty lyže byly medium, takže jsem je nekoupil. Mírně přes 80kg mám bez věcí, oblečenej s botama a malým batohem budu spíš k 90kg. Když už bych měl za lyže dát 5k+, tak ať jsou to ty správné.

          Nakonec asi budu lyže půjčovat(zvlášť když jde půjčit RCS:), na webu nic vhodného není (tvrdé skate ~192cm), a stejně tak často nejezdím.

          0 0
          • McBlacky  

            jestli ještě nejsou pryč pošli mi na mail kontakt na prodejce. Aktuálně sháním jedny 192/medium nebo 187/stiff. Moje už jsou skoro po smrti :/

            0 0
    • Bjerndi  

      for pytlik: diky moc za rady, koupil jsem ty madshusy a musim rict, ze paradni jezdeni

      0 0
    • cubas  

      CHtěl bych vás poprosit o tipy na prodejnu v Praze se schopnýma prodavačema a sortimentem.Jsem absolutní laik, rád bych si pořídil prkna na klasiku – konkrétně Madhus Ultrasonic, nebo Rossingol Zynex.

      V LBS se mi ale zdá (podle e-shopový nabídky), že mají lyže dost probraný. V mojí velikosti (180/72).

      máte nějaký jiný tip kromě LBS?

      0 0
      • McBlacky  

        Madhus můžeš zkusit u nás ve Ski a Bike Centru Radotín. Aktuální skladovou nabídku ale z hlavy nevím :)

        0 0
    • op  

      doporucte mi prosim nejakou levnou obyc (ale funkcni) zehlicku na rychly zazehleni bez zazemi, tj. ne elektrickou. Dik.

      0 0
      • McBlacky  

        novou žehličku na tuhý líh jsem už dlouho neviděl prodávat. Podle mě se to už nepoužívá. Má to mnoho nevýhod.

        našel jsem

        http://aukro.cz/…ehlicky.html

        má v nabídce jednu na tuhý líh, za 50kč by ti ji mohl prodat :)

        0 0
        • op  

          :)) idealne bych si predstavoval neco na plyn nebo benzin, i kdyz tuhy lih proc ne, kdyby to fungovalo.

          0 0
          • McBlacky  

            v pravěku se to dělalo žehličkama na tuhý líh jedině

            0 0
          • op  

            1 nebo vtipnejsi 2 :))

            0 0
          • gollum  

            teď jsem narazil na žehličku na plyn, ale levná moc není

            0 0
            • op  

              no, levna neni, ale je to presne to, co jsem si predstavoval. Mimochodem, mezi tim jsem uz dosel k velmi podobnemu reseni, jen per partes: nahrivaci zehlicka + outdoorovej plynovej varic. Je to vlastne to samy, jen tady je to dohromady..

              0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          JJ, jako zehlily nase prababicky, kup u vetesnika litinovou zehlicku, postav ji na plotnu. Jen je treba nazkouset si spravnou teplotu, a asi to bude smrdet, i kdyz urcite ne tolik jako pevny lih.

          0 0
          • McBlacky  

            já to pochopil, že hledá variantu aplikace za tepla, ale bez přístupu k el proudu a jinému zázemí. Leda by si ji nahřál nad ohníčkem :)

            0 0
            • op  

              presne tak .

              0 0
              • McBlacky  

                já bych se na to vybodnul a koupil tekuté glidery na skluz, na stoupací vosky stačí korek a na klistry špachtlička + ruka.

                jinak ten tuhý líh.

                0 0
                • op  

                  a ja dost vazne uvazuju, ze si ze srandy koupim tu flambovaci pistoli, muze se hodit i domu .. vlastne kdyz nad tim tak premyslim, manzelka ma svatek .. :)))

                  0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                No ja myslel ze treba jedes na chalupu kde nemaj elekriku, ale kamna jsou snad vsude. Pokud jde o expedici se spanim v igloo, tak vezmi radeji plynovej varic a zazehluj esusem. Flambovaci pistolkou polivku neuvaris. Nebo radeji benzinovej varic, ty hori i kdyz mrzne az prasti. No ale zas si rikam, na takovy expedici bych se asi obesel bez parafinovani lyzi.

                :-)

                0 0
                • op  

                  nejde ani tak o expedici jako spis o tu nedostupnost elektriny. Napr. u nas v baraku (bytovym dome) ve sklepe, kde delam vetsinu servisnich zasahu, nejsou zasuvky, asi aby lidi nekradli, takze bych musel slozite brat elektriku z objimky pro zarovku (to se mi nechce). Kamna doma nemame. Dalsi, kdyz dojedu nekam na hory na chatu casto v lyzarne taky zasuvka neni, nebo tak blbe, ze abych si vozil v aute prodluzku. Dalsi, kdyz dojedu nekam autem na parkoviste a chci jet a chci zazehlit podklad pod klistr protoze jsem na to doma zapomnel, nemam zadny zazemi, atd., atd.. Vam se to nestava, ze by se zehlicka bez elektriky hodila?

                  0 0
      • mr.antik  

        na to jsou přece tekuté parafíny

        0 0
      • horis  

        žehličky? pokud nemáš žádný spešl lyže, stačí nahřát kotel, strčit tam kus rovnýho železa a jedeš…to byla jedna sezona, druhou jsem odjezdil se zažehlenym parafin asi tak, že jsem vzal horkovzdušnou pistoli a rozehříval parafin nad běžkou a uhlazoval kreditkou…a když si nerozpečeš skluznici, tak to taky jezdí =o)

        0 0
    • destr  

      Tak to zase vytáhnu, vybírám novy běžky pro přítelkyni a našel jsem, že juniorské jsou cca za polovinu toho co dospělácké, váhou by jí to mělo sedět, ale nejsou něčím jiným ošizený? Konkrétně myslím Fischer RCS

      0 0
      • destr  

        Jediný snad co mě napadá je že budou mít kratší tu NIS „základnu“?

        0 0
      • ZuzicK  

        Jsou prý měkčí, to někdo může brát jako ošizený.

        0 0
        • ZuzicK  

          Ještě jsem chtěla připsat, že pokud je přítelkyně lehčí a nemá moc zkušeností s běžkama, tak to asi ani nepozná a lyže nebudou tak divoký.

          Ještě tam tuším není ta nejlepší RCSková skluznice.

          0 0
          • destr  

            WC plus vs WC pro, takže to bude asi stejny. Lehčí je, ale na běžkách umí, ale zase na druhou stranu ty závodní budou zase tvrdší než turistický, takže ta větší „měkkost“ by tolik vadit nemusela.

            0 0
      • roman 3D  

        jedinou slabinu že se musej mazat, už se těším jak druhej rok začnu na http://www.bike-forum.cz/…ennosti.html

        0 0
        • orgoj.chorchoj  

          ja se tesim na prvni sezonu – v sobotu jsem poridil nanogrip astra

          0 0
          • roman 3D  

            dobře jsi udělal, kolega z práce pořídil nový race – jenom novej design a facile nahradili astra, koupil druhej kámoš, sem zvědavej jestli mi budou nadávat když jsem je do nich navrtal:-), ale myslím si že ne, mě to zase po dlouhejch letech na běžkách začalo bavit, až napadne oživíme táma peltonen nanogrip

            0 0
      • biker007  

        co jsem nekde cetl, tak junior modely maji s „dospelymi“ spolecny pouze ten nazev..

        0 0
        • destr  

          Stači se podívat na stránky fischeru a zjistíš, že je to blbost ;-)

          0 0
          • McBlacky  

            není to moc let co juniorky RCS měli pěnové jádro a i dneska jsou rozdíly – jiný carbon na špičky a patka bez carbonu

            0 0
      • Maadaf  

        Juniorske lyze maji horsi sklunici, nez jejich jmenovec v dospele kategorii. Urcite je to tak u Fischeru, Atomicu a Rossignolu. U zbylych znacek nevim.

        0 0
    • JFtryall  

      Nechtel by nekdo moje Fischerky RCSka model 011? Jel jsem na nich Jizerku a par treninku, jsou zalite a najeto maji maximalne 100km. Jedou naprosto skvele, ale s bezkama jsem prestal a uz jezdim jen na biku. Maji 197cm, tvrdost medium a + skluznici. Vazani Xcelerator, deska NIS. Zakoupene u Nyce. Nechal bych je za 6 500,–

      jiri.fikejz@seznam.cz

      0 0
    • vlk  

      Zvažuji pořízení nových běžek

      Mám kandidáty:

      Sporten Bohemia Super Classic 196cm

      Atomic pro Classic 203cm

      Madhus Ultrasonic Combi 205cm

      Které byste mi z nich doporučili 50% strojově dělaná stopa, 50% stopa co si lidi vyjedou stupu sami.

      Někde jsem čet, že už v loňské sezóně začal Sporten dělat lepší skluznice na Bohemky a že už jsou OK.-nemáte někdo nějaké bližší informace nebo zkušenosti?

      Původně byli favority Madhus Ultrasonic, ale i v provedení HARD byly na mne klasiky ve 205cm moc měkké.Jen combi 205 Hard mi odpovídaly tvrdostí-což zrovna moc nejsem vyznavač Combi běžek.

      Pak nemám moc zkušenosti s těmi Atomic a Madhusy s tím pěnovým jádrem.Vždy jsem měl spíše jádro dřevěné-obávám se, aby se ty pěnové moc brzy neprošlapaly.Dře­věné když jsem přes léto skladoval našponované do ohybu, tak vydržely věčnost-sem dřív zničil skluznici než mi stačily vyměknout.

      Díky za rady

      0 0
    • destr  

      Takže poslední dotaz, běžky fischer rcs classic, na holku 55kg, 170cm, dlouhé 187 nebo 192 cm? Nebudou nové.

      0 0
      • McBlacky  

        187, ale pozor, aby je prošlápla. ty 192 se podle mne nebudou dělat tak měkký, aby se na nich dalo s 55kg ani v softu.

        0 0
        • destr  

          To je právě otázka, dle doporučené délky by mohli jít oboje, ale asi budou lepší ty 187cm, zaprvé se u chlapů počítá asi s větší silou a budou i o něco lépe ovladatelny.

          0 0
          • McBlacky  

            klasiku bych podle tabulek nikdy nekoupil. Ono totiž není soft jako soft :(

            0 0
            • destr  

              No ale zase už budou trochu změklý za dva roky používání, nebo ne? Ale za 100 euro i s vázáním to asi risknem, při nejhorším je pošleme zase dál.

              0 0
              • McBlacky  

                minimálně, pokud je někdo nezaletnil hodně stažený k sobě. za tu cenu bych do nich šel. Nemáš co ztratit prakticky. V každým bazaru to udáš bez ztráty.

                Když budou moc měkký, ono to zas tak vadit nebude, na rekreační posunování možná i lepší. A moc tvrdý holt pošlete dál.

                Jestli jezdíte spíš rovinky, tak i tvrdší budou bez problémů. Z nejhoršího dáš manželce batoh s pitím a sváčou :)

                0 0
                • destr  

                  Ženě – zatím ne :-D, roviny u nás nejsou a uplnej turista taky není. Každopádně dík za rady, za ty peníze stejně nic lepšího nevymyslíme.

                  0 0
    • simoro  

      Ahoj, zeptám se třeba tady, pořídil jsem si ve sportisimu běžky s vázáním. U vázání se musela nechat dopřivrtat ta část pod patu. v servisu si řekli 50,– a za 10 minut sem to měl hotové a spokojeně si odkráčel. Doma jsem si všiml, že v přední části vázání je šroub zadělanej samolepkou a v zádu ne a jen tak tam na mě kouká. Dá se někde ta samolepka do toho někde sehnat, nebo to nevadí? (vypadá to ale dost blbě)

      0 0
    • MirosPikos  

      Poradíte běžky na klasiku. 186cm/90–95kg? Vím, docela problém ta váha, proto bych chtěl poradit.

      Nechci žádný hi-end. Cenově 7–10 tisíc za komplet (hůlky, lyže, vázání, boty). Značka je mi šumák, ve sněhu to stejně nebude vidět. Ke Sportenům mám sice malinko averzi ale i ty bych kousnul, jen tuším, že bude problém vybrat něco na mojí váhu.

      0 0
      • MirosPikos  

        Tak myslím, že jsem tu cenu zbytečně přestřelil. Spíš bych uvedl cenu +/- 7.000,–

        Pro představu jsem si vybral něco takového:

        set

        hole

        boty

        Boty hodně orientačně, ty si budu muset vyzkoušet a podle toho koupit. Ale viděl bych to v té ceně do 2.500,–

        0 0
        • Soreno  

          No tak za ******** hůlky bych 1500 nedal :-))) mě osobně stačí hliníkový za pár stovek a ušetřenej peníz bych investoval do lyží. Jo a sportenu tomu se už taky vyhnu obloukem – říkal jsem si koupim turisťáky na to moje chození se šupinama ať nemusím mazat takže Sporten Favorit dobrá cena asi 1100,– no jo, ale že je musim i z kopce tlačit to mě dostalo.

          0 0
          • MirosPikos  

            Právě kvůli podpoře šupinek ze strany šéfa Sportenu mám k té značce averzi :) Než šupin, to raději sněžnice. Chci se vozit a ne dřív jako magor.

            Hůlky bych chtěl lepší, aby vydržely. Přeci jen budu jezdit spíš silově přes ruce a mými momentálními 95 chci raději nějaké pevnější hůlky. Teda snad jsme pochopil, že kompozitové budou pro mě lepší. Vím že je to hodně za hůlky, ale třeba mi zůstanou a když mě to bude bavit víc než jsem čekal, koupím lepší lyže. A nebo třeba bruslařský, akorát pak nevím jak je to s hůlkami, jestli zůstanou a nebo se kupují jiné délky, tak moc jsem se o to zatím nezajímal.

            0 0
            • McBlacky  

              jestli chceš jezdit silově a máš 95kg tak carbony, které nejsou full carbon bys mohl snadno v záběru zlomit. Ono když zabereš v soupaži tak kromě top carbonů to pruží až nechutně. Mám srovnání s exel C1, swix CT1 a Swix CT3. Sám vozím ty CT3ky a už bych si je nekoupil a to mám 72kg a nic moc silný ruce.

              0 0
              • Nikovlas  

                Já mám Skigo Elite, které jsou 100% karbon a přijdou mi o něco lehčí a tužší než CT3, ale když třeba z hecu soupažím prudší kopec a trochu na to naskakuju, tak už se docela dostávám na jejich limity :-D

                Nicméně ze značkových holí v ceně kolem 2000 mi připadaj asi jako nejlepší volba.

                Chtěl bych si výhledově koupit ty Skol Avanti, o kterejch dost lidí říká, že maj skvělý tubusy a stojej jen cca 1300.

                0 0
                • McBlacky  

                  já na tohle ´stejný jako top model za 10´ moc nevěřím.

                  Buď si nechám poradit od někoho o kom vím, že jezdí hodně a ostře, nebo půjdu do osvědčeného.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Já čerpal tady – je fakt, že ty lidi neznám http://www.forumbezky.cz/viewtopic.php… ale píšou tam o nich ve víc vláknech – nechtěl jsem hledat všechno.

                    0 0
                    • prvniodkonce  

                      Já si právě ty hůlky na základě tohoto koupil a rozhodně nelituju. Je fakt, že nejsem na běžkách borec, ale když jsem to měl možnost porovnat třeba s KV+ Tempesta, které jsou ve stejné cenové kategorii, tak ty Avanti jsou rozhodně tužší a to na Tempsety jsem četl taky slova chvály.

                      Mám pocit, že za cenu kolem 1000,– se opravdu nic lepšího koupit nedá.

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Tempesty už mi připadaj hrozně měkký – to ty moje Skigo Elite jsou sice taky docela prušný, ale pořád někde úplně jinde. Právě jsem zvědavej na ty Avanti, až se rozhoupu k dalšímu nákupu.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          jsem si o těch Avanti něco přečetl a nejspíš je zkusím. S tím, že přelepím talířky kvalitním lepidlem a dám Swix poutka.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Tak pak nech report. :-)

                            0 0
                          • prvniodkonce  

                            Jj, talířky se odporoučejí ochotně. Já sundal po Vánocích talířek ve zmrzlé díře, 20 minut jsem tam lezl po zemi, abych ho našel :)

                            No a madla jsou letos trochu jiná než vloni, mám pocit, že korek na nich drží ochotněji a mají i jiný tvar, poutka jsou stále stejná.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              Šári má jedny zlomený CT1, kde bohužel chybí ta ulomená část, takže to nejde opravit. Madla a poutka vezmu z nich.

                              0 0
        • Bjerndi  

          doufám, že tady padne nějakej slušnej ortel. 188cm / cca 75kg. V podobné cenové relaci bych taky rád pořídil něco na skate, vždycky se nadšeně vrhnu něco vybírat a pak zjistím, že o běžkových lyžích vím kulový a v Brně téměř nic nemaj

          0 0
        • Maadaf  

          Soucasne Fischery do Pilota neupnes.

          0 0
          • MirosPikos  

            A jo, to jsem nijak nekoumal, tak vyberu snad nějakou botu od Salomona, ať to mám v jedné značce :)

            Díky za připomínku

            0 0
            • Maadaf  

              Mozno treba i Botas.

              0 0
            • Nikovlas  

              KUP SI BOTY, KTERÝ TI BUDOU SEDĚT, K TOMU SI VYBER VÁZÁNÍ ! Píšu to velkýma písmenama, protože mi připadá, že i když to všude všichni dokola opakujou, pořád si lidi snažej vybírat boty k vázání.

              0 0
              • Nikovlas  

                Já jsem si třeba taky říkal – koupím si top Rossignollky, když je můžu mít za VOC – ale prostě mi neseděj, takže je pro mě lepší si koupit o řadu horší model od Madshusu za plnou cenu, kterej mi ale sedne. Takže jestli si chceš koupit Salomon, protože to chceš mít všechno ve stejný značce, případně proto, že někomu jinýmu vyhovujou, je to tvoje volba, ale asi nejsem sám, kdo vidí, že je to nesmysl.

                0 0
      • Nikovlas  

        Například lyže Madshus Ultrasonic, hůlky Skol Avanti – 100% carbon, údajně srovnatelný s topmodelama ostatních značek, akorát je seženeš za 1300. Boty si vyzkoušej různý v obchodech, aby ti sedly a vázání vyber podle bot. Do 7000 se to myslím vejde.

        0 0
        • Bjerndi  

          co všechno upnu do NIS ?

          0 0
          • Nikovlas  

            Upneš tam vázání na NIS(jen některé od Rottefely) – například X-celerator, R4, Excersize…

            Pokud si nevybereš, normálně na to skrz tu desku namontuješ jakýkoliv jiný vázání jako do jakýchkoliv jiných lyží. Doporučuje to sám výrobce lyží s NIS deskama (konkrétně Madshus), dělají to tak v renomovaných servisech (Nyč sport), sám jsem takhle pár párů montoval.

            0 0
            • McBlacky  

              taky mám přes desku navrtanýho pilota a ničemu to nevadí.

              Stejně se dávají pod vazko dneska podložky

              0 0
    • 159753  

      udělám tak trochu reklamu, ale vzhledem k tomu, že by vám to mohlo pomoct, by ste mě snad kamenovat nemuseli..zkuste www.cyklopoint.cz máme běžky Madchus, Peltonen, Sporten..lepší modely než ve velkých řetězcích, kde koupíte vše od pinpongového míčku po loď..

      a proč to píšu? do středy včetně máme akci na boty –20%, vázání –20% a běžky –10%..za podívání se nic nedáte..

      0 0
      • Nikovlas  

        Tak já na tu reklamu zareaguju reklamou na obchod, který mám rád, protože tam prodávají lidi, co se vyznaj a uměj poradit, maj tam dobrej servis a studentům dávaj standartně 10% – takový obchod rád podpořím:

        Nejprve něco z předešlé reklamy:

        http://www.cyklopoint.cz/…skate-3637d/

        A pak něco z LBS sportu: http://www.lbs-sport.cz/…0020117.html

        Když připočítáte to vázání, tak vás to i s tou slevou vyjde dráž.

        0 0
        • Bjerndi  

          já jsem nad něma dost přemýšlel, ale tenhle test mě trochu zarazil http://bezky.net/…c-skate-2012 takový atomic skate pro za menší peníze vycházej dost líp nebo i jiný

          0 0
          • Nikovlas  

            Já možnost přímého porovnání s více běžkama neměl – zkoušel jsem si je na kratičkym úseku a pěkně vedly, skluznice vosk drží – to jsou pro mě asi nejdůležitější věci při výběru levných běžek. Slyšel jsem i dobré reference, tak je doporučuju. Ty atomicy asi taky nebudou zlý, no – ale nezkoušel jsem. Docela jsou chválený ty Race za tu cenu.

            0 0
          • prvniodkonce  

            Koupil jsem někdy předloni nebo kdy starší ultrasonicy (nepoužité, nové) ročník asi 2005 nebo tak nějak jako béčka na skate, stály mě kolem 2k. Konstrukčně jsou stejné jako dnešní ultrasonicy (mám klasičky), akorát mají trochu jinou skluznici s hranatou mělkou drážkou.

            Lyže jsou to dost pružné, dobře vedou směr a skluznice drží perfektně parafín, za tu cenu paráda.

            Takže doporučuju třeba v případě těch ultrasoniců sehnat někde ve výprodeji starší model, dá se tím hodně ušetřit.

            0 0
            • Nikovlas  

              Letos mají prý novou konstrukci – myslím, že ty starší měly pěnové jádro – tak nevím – řekl bych, že se tím ta jejich charakteristika nějak zásadně nemění.

              0 0
    • heerer  

      přátelé, prosím poraďte jaké combi za cenu s vázáním do 3K?

      Jsem začátečník, raději bych volil bruslení, ale protože mám děti – volím kombinaci a nevím co vybrat.

      Využití max 10×/rok.

      koukal jsem na tyto:

      http://www.sportisimo.cz/…nn-t3/37249/

      měřím 175/77kg, tzn i velikost.

      díky za názory.

      Heer.

      0 0
      • Nikovlas  

        Než kupovat kombi, tak raději půjčovnu. Nebo trošku tvrdší a tedy malinko kratší klasičky – stejně za tu cenu nebude nic moc, tak je to asi jedno. Já bych asi pro příležitostné povození zkusil nějakou půjčovnu (já o žádnejch slušnejch nevím, protože jsem to nezjišťoval) a výhledově, když se rozhodneš, co přesně, tak si koupíš správný lyše pro danou techniku.

        0 0
        •  

          zima se neúprosně blíží a požadavek je běžky klasiky, délka 190 – 195 na váhu cca. 90kg – styl běžce kochač přírodou a moc se u toho neunavit, podotýkám že se nehodlám klátit na nějakých 210 cm proto hledám nejpřijatelnější kompromis = sehnat co možná nejtvrdší klasiky za rozumnou cenu

          0 0
          •  

            našel jsem Salomon Aero 9 Skin Hard která ve 198 jsou ještě na 90 kg, nemusej se mazat – mohér, vypadá to prozatím na favorita https://www.cap-prodejna.cz/…-hard-15-16/

            0 0
            • tomas.nov8  

              Proměřil bych stoupací komoru, Aera ve skintecu jsou u nás asi nejprodávanější běžky, relativně dostupný a nowax, což lidi chtěj. Ale 198 verze m/h je do 90kg. Pokud nejsi začátečník, tak bych do nich nešel, budou až moc měkký.

              0 0
              •  

                jsem takovej 15–30 km turista takže skoro trvalej začátečník, většinou jezdím v noci po Jizerkách s čelovkuu na upravených tratích. na 174 bych psychologicky už nad těch 198 cm nedal, to raději ještě pár kilo shodím:-)

                0 0
            •  

              Tak Aero Skiny medium/hard objednaný i s vázáním za necelých 4500 Kč, teď ještě řeším boty, není kde vyzkoušet a vybraný mám tyhle http://www.hardsport.cz/…c-cf/118125/

              Nohu mám něco mezi 8 – 8,5, combiky od Atomic mám 43 a padnou jak ulitý, ty Salomony mají ve vel. 42 2/3 nebo 43 1/3 – co vzít?

              0 0
              • Barak  

                To ti má někdo poradit, co vzít za velikost boty?:-) To si musíš snad zkusit a vybrat si sám, né? Já mám od Salomonu 43 1/3 skatový i klasičky. Minulý týden jsem kupoval Salomon boty na běhání, zkusil jsem opět 43 1/3 a padly akorát.

                0 0
                •  

                  kdyby byly kde vyzkoušet věř že to udělám, zkusím 43 1/3 a v nejhorším obětuju jedno poštovný na výměnu

                  0 0
                  • Barak  

                    Tak si někam skoč zkusit jiný Salomon běžkový boty. Je velká pravděpodobnost, že když ti od nich bude sedět jedna velikost v jiném modelu, dá se to vztáhnout i na ty tvé vybrané.

                    0 0
                    •  

                      Hudy,Nyč – nic, řetězce ještě nemají vybaleno, ještě mě napadl Dekáč ale nevím jestli salomon vedou

                      0 0
                      • Barak  

                        Tak jak píšeš výše, při nejhorším to vyměníš…

                        0 0
                      • plzakj  

                        Ja jsem treba obednaval na netu sportisima s moznosti vraceni na prodejne. Nerikam, ze to tam musis kupovat, ale vyzkouset by slo.

                        0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Proč by ses měl na delších klátit?

            0 0
          • petrx  

            Osobně bych se na no-wax vykašlal, je to na hov.. stejně jako šupiny. Kamoška to měla(no-wax o peltonenu) a stejně pak skluznici nakonec znehodnotila klistrem, jelikož na firnu se s tím fakt nedalo jezdit. Pokud nehodláš jezdit stylem příprava na závody, bych se díval po běžkách s šířkou kolem 47–51 mm, je to výrazně stabilnější, což oceníš hlavně na rozdupaných lesních cestách. Nevím kolik měříš, ale nevím proč bys nemohl mít 210 cm? pro mě při 180cm výšce mě tahle délka naprosto vyhovuje(samozřejmě se správně změřenou mazací komorou)

            0 0
            •  

              dobu šupin mám už hodně dlouho za sebou, Peltoneny nanogrip jezdím 4 roky a tak o jejich slabinách vím, nejhorší pro mě jsou teploty pod –8 kdy ten odraz už stojí za hovno. O mohéru jsem prozatím četl dost chvály a že nejedou až tak úplně jako mazací mě při mým výletování vůbec nevadí, prostě mě ten mohér láká zkusit.

              0 0
              • petrx  

                Tak i výletování může být radost a ne kompromis. Já ti nevím, ale např. takový klistr rode multigrade(na hrubozrné a agresivní sněhy) a 4 tuhé vosky(na jemnozrný sníh od prašanu až na teploty kolem 0) uspokojí hobíka mnohem lépe, než ty no-wax zázraky, koneckonců u běžných mazacích běžek je daleko větší výběr i lepší ceny.

                0 0
                •  

                  asi máš pravdu ale my lenoši to chceme mít trochu jednodušší i ztrátu nějaké té výhody:-)

                  Od Peltonenů mě mnozí taky odrazovali a byl jsem nakonec celkem spokojený až na ty pod minus 8 teploty.

                  Prostě asi ten mohér zkusím a když to nebude ono tak v bazaru se to nakonec prodá http://rossignol-zlin.cz/…15_skins.pdf

                  0 0
                  • Barak  

                    Vsichni, co znam, kteri presli z mazacich lyzi, tak si to pochvaluji. Sel bych do toho pri pouziti jake zminujes.

                    0 0
                    •  

                      peltoneny nebo aero skiny?

                      0 0
                      • Barak  

                        Reagoval jsem spíš na to, jak jsi psal, že chceš mohér. Že bych se toho obecně nebál. Konkrétně Peltoneny asi nejezdí nikdo. Spíš jezdí Atomic, Madhus atd. Ale to už je o jiných penězích.

                        0 0
                        •  

                          jasný, jelikož jsem fakt kochač max. 2× pár hodinek za týden tak do toho nechci dávat víc peněz, nanogripů se zbavovat taky nebudu leda že by mě aero skiny velmi příjemně překvapily, to uvidím za pár měsíců

                          0 0
                          • Barak  

                            Když se ti nechce patlat s voskem a nehoníš výkony, tak je to asi nejlepší cesta. Jasně, když jsou podmínky na modrej, tak se tomu asi nic nevyrovná. Ale kolikrát jsou podmínky, že máza není jednoduchá a ty vytáhneš lyže z auta a jedeš.

                            0 0
                            •  

                              to znám ještě z dob kdy jsem měl mazací, ráno nebo den předem doma namazal a když vydrželo počasí než jsem za půl hodinky dojel do bedřichova na stadión tak to tam ještě šlo, u Buku už to bylo horší a kousek vejš už to bylo na jinou mázu:-)

                              0 0
                              • Barak  

                                Tak to ses ale taky mohl za ty roky naučit, že na staďáku jsou jiné podmínky než nahoře.:-)

                                0 0
                                • plzakj  

                                  A jine, nez doma :-)))

                                  0 0
                                  •  

                                    no právě proto potřebuju něco jakoby univerzálního:-), když jezdíme noční jizerky tak s nanogripama mám celkem dost přestávek bo kámoši celkem často přemazávaj, no a když je hodně pod mínus tak zas čekaj na mě jak mi dělá odraz problémy, tohle by mohér mohl vyřešit

                                    0 0
                                    • Barak  

                                      To, že budeš čekat na přemazávací kámoše moher nevyřeší.:-)

                                      0 0
                                      •  

                                        už si vozím placatici rumu, potom je to tobogánem do mšena celkem veselý, musí bejt teda sníh a to poslední zimu naštěstí byl

                                        0 0
            • tomas.nov8  

              Vždycky pojede správně namazaná lyže lépe, než nějaká nowax. Ale kolik lidí tu lyži správně namaže? Většina stejně koupí nějaký univerzál a tím to naplacá a ve výsledku jede daleko líp pořádná lyže se skintecem. Třeba Salomon i Atomic má pro rok 2018 už doopravdy top carbonové lyže s touto technologií, jsem na to dost zvědavej. Prostě pro někoho, koho to mazání nějak nebaví a nic extra mu neříká, tak dobrá lyže s tímhle stoupacím pásem je lepší. Ta technologie už pokročila, stačí koupit Liquid kapalinu a občas pás namazat a i v hodně mínusovejch teplotách nemá problém.

              0 0
          • pekl024  

            Ahoj,

            mám Sporten Bohemia classic 195cm a velká spokojenost. Moje proporce 186cm/102kg.

            Šupiny nebrat, raději se naučit základní mazání.

            0 0
            • petrx  

              No vzhledem k tvým proporcím docela pochybuju, že při takové délce lyží nemáš trvale prošláplou mazací komoru.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Určitě má, stačí se zhruba podívat do tabulky – i jejich nejdelší budou už těsně pod limitem. Mám ~90 kg a starší klasické Bohemky XS nejdelší dostupné (207? cm) a je to tak nějak asi přiměřené.

                0 0
                • pekl024  

                  Oni ty tabulky taky trochu lžou, a nejsou v ní všechny dostupné verze běžek co se vyrobí.

                  0 0
              • plzakj  

                Asi brusli.

                0 0
                • pekl024  

                  Nebruslí ,

                  0 0
                  • pekl024  

                    Verze race je tvrdší, dají se koupit v outletu Sportenu za pěkné penízky.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Dají se u nich koupit občas nečekané věci. Ale už z principu: úzké krátké lyže (přestože tvrdé) moc nepojedou a při dostatečně velkém vzpruhu budou náročné na techniku (razanci a načasování) odrazu.

                      0 0
                      • pekl024  

                        Ale už z principu: úzké krátké lyže (přestože tvrdé) moc nepojedou a při dostatečně velkém vzpruhu budou náročné na techniku (razanci a načasování) odrazu.

                        Souhlasím, ale pokud máš zvládnutou techniku tak bych v tom neviděl problém a jedou :-). Bavíme se ale i tom, že klasická lyže je do stopy, mimo stopu je nepoužitelná.

                        Jako mlaďoch jsem se tomu věnoval, tak s tím nemám problém i teď s mými proporcemi.

                        0 0
                        • Barak  

                          Jiste, ze pojedou. Ale nikdy tak dobre jako delší lyze.

                          0 0
                          • pekl024  

                            Race lyže 195cm jede lépe než komerční 207cm. Vím, zkusil, viděl, měřil.

                            0 0
                            • Barak  

                              Blbe jsem to precetl, myslel jsem, ze je rec o totoznem modelu jen v jine delce…

                              Otazka je, jestli Sporten lyze pojede v jakemkoliv modelu.

                              0 0
                              • pekl024  

                                Race mají jinou skluznici, mají lepší skluz. Sportem běžky nejsou vůbec špatné a v komerční se vyrovnají svým konkurentům zcela určitě.

                                0 0
                                • ziki007  

                                  Já bych ty Sporteny zas tak neglorifikoval… Za poslední roky sice udělali pěkný kus práce, ale ještě jim taky kus ke konkurenci zbývá… Kdybych měl volit mezi Bohemia Race a Fischer RCS, beru RCS. To samé Bohemia Plus vs. např. Rossignol Delta

                                  0 0
    • Martin  

      Sporten nebrat, mají obecně špatné skluznice a i když se jistě i Sporten nějak vyvíjí a co já vím, tak Ziki to má v merku, tak zatím stále platí Sporten nebrat

      celou tuhle diskusi jsem prošel jen zběžně a netvrdím, že tu všichni píšou hlouposti, to rozhodně ne, ale trklo mě tu několik docela mylných tvrzení a rad, tak třeba že se běžky nevybírají podle délky, ale podle hmotnosti jezdce… naopak, běžky se vybírají podle délky a teprve u zvolené délky se hledá správná tvrdost dle hmotnosti jezdce

      atd., je tu toho víc

      0 0
      •  

        aha, tak budu rád za odbornou radu: 174 cm, jakou délku klasiky s mohérem na 90kg, popř. konkrétní model, díky

        0 0
        • Martin  

          dvoumetrové, hard/stiff

          nevím co a jak jezdíš, kolik chceš investovat a proč pro boha mohér, kterej je dobrej akorát přesně na ty podmínky, na které je jednoduchá máza?

          0 0
          • Barak  

            S tím mohérem si dovolím nesouhlasit. Myslím, že je to rozhodně dobrá alternativa pro někoho, kdo se nechce řešit mazání a nemá nějaké výkonnostní ambice.

            0 0
            •  

              přesně tak, proč se bránit novým věcem kór když fungují

              http://proshopzlin.cz/…15_skins.pdf

              0 0
            • Martin  

              kolik si na nich najezdil, dtto Roman? já je testoval dvě sezóny

              skluz špatný, lepší než šupiny, ale špatný

              odraz tutový v podmínkách, kdy se maže modrý extra, ovšem to jsou přesně ty podmínky, kdy umí snadno namazat každý

              a třeba zrovna v tunelu v Oberhofu mohér nefunguje, tam je třeba matlat sádlo a někdy i klistry, ony tyhle recenze nebývají zrovna 2× objektivní

              ale to je jedno, pokud chceš mohér, jdi do mohéru, v zásadě špatně neuděláš, ale je nutné si uvědomit:

              • že to NEJSOU univerzální lyže
              • že nejsou bezúdržbové, musí se stříkat anti ice sprejem, ne zrovna levným
              • že na nich není možnost přesně změřené komory, prostě mají pár tvrdostí a fixní komoru, která nemusí vyhovovat
              • že prostě nejedou, soupaž na mohéru je onánie
              0 0
              •  

                tak tenhle Trepifajxl si ten mohér zase celkem chválil, to jsem z toho jelen:-)

                http://forumbezky.nyc-sport.cz/viewtopic.php?…

                0 0
                • Martin  

                  není to zas tak nepochopitelné, jednak zde nepíšu, že jsou úplně špatné, zákadní teze jsem ti vypsal výše

                  no a tato recenze je z roku 2013, vůbec první seznámení s těmito lyžemi a shodou okolností to bylo za „mohérově ideálních“ podmínek

                  postupně jsem pak prošel více podmínkami, nadšení opadlo no a zůstalo přesně to, co píšu výše (a najdeš i hlouběji v diskusích na forumbezky)

                  jinak chválím, že si hledáš a porovnáváš informace, tím jsi minimálně na dobré cestě k vlastnímu úsudku

                  0 0
                • Martin  

                  ještě: ano, dnes když to čtu s odstupem času, musím sebekriticky uznat, že jsem tam přehnal chválu

                  prostě jsem se tehdy nechal unést nadšením, bylo to nové, do té doby nowax prostě nefungoval a pak najednou tohle, věc která se jevila tak dobře, že jsem si jí tehdy značně zidealizoval

                  (jo a dcera tehdy jezdila v Salomon Teamu, takže jsem se snažil… mea culpa)

                  0 0
              • Barak  

                Víš, tvůj „problém“ trochu je, že se nedokážeš vcítit do někoho, kdo má třeba horší fyzičku, s mazáním nemá zkušenosti nebo prostě mazat nechce. Hned na začátku přiznám, že jsem na mohéru nikdy nejel, zkoušel jsem jen šupiny. Jinak jezdím na normálních mazacích lyžích.

                Ale mám kamarádku, se kterou někdy vyrazím a přešla na mohér. Soupaž nejezdí, z kopce to jede samozřejmě hůř, ale oproti klasice získá do kopce, protože když nejsou ideální podmínky a začne to smekat, mohér jí prostě umožní pohodlně kopec vyjet/vyjít a nevyplivnout se u toho. Ve výsledku je tedy její turistické tempo úplně stejně rychlé, ale mázu vůbec neřeší.

                0 0
                • Martin  

                  ale jo, vcítím, proto jsem mu taky nenapsal definitivní „radu“ ale ptal jsem se kolik chce investovat, co čeká atd.

                  jinak ano, proti šupinám je mohér výrazně lepší a lepší je samozřejmě i než nenamazané lyže na klasiku nebo promazané

                  prostě je to taková střední cesta, nedá se na něm promazat, ale kromě několika specifických podmínek ani pořádně namazat

                  a z kopce je to bída i na ledu

                  0 0
                  •  

                    hodím to pod tebe, peltoneny nanogripy půjdou otcovi a mám obavu že se bude potýkat s prokluzováním při odrazu (při hodně mínusovech teplotách mu to bude prokluzoval ale i při teplotách kolem nuly je potřeba jistá technika odrazu u nanogripů),, napadlo mě z nich udělat klasický mazací běžky – určit stoupací komoru a mazat. Další mě napadlo jestli by šla přebrousit skluznice buď celá nebo tam kde je nanogrip a dál vesele mazat.

                    0 0
                    • Martin  

                      to by mi přišlo jako škoda, mě tedy ze všech nowax technologií nakonec nejlíp vyšel nanogrip

                      zda jsou přebrousit nevím, obecně se ubírají brusem nějaké 2–3 desetiny, netuším zda by to stačilo

                      je problém mít vícery běžky? tj. nechat si nanogrip na podmínky kde vyhovují a pořídit si další voskovací?

                      0 0
                      •  

                        tak otci je 70 a i když je pěkně čilej tak se chce vrátit k občasnému běžkování po 10 letech a tak je celkem nenáročnej a mě ty nanogripy prostě zbyly i s botama který mu krásně sednou. Asi ať si ten nanogrip nejdříve ozkouší no a potom se když tak na to začne případně dávat vosk. Asi ještě napíšu nyčovi jestli s tím přebroušením mají nějaké zkušenosti

                        0 0
                        • Martin  

                          tam ti poradí nejlépe, Radim je na struktury v Česku nejlepší

                          0 0
                          •  

                            tak info od nyče i od vodáka je žádný broušení, nechat nanogrip tak jak je a lze případně i namazat a poté lze omýt čističem a nanogip funguje dále http://www.vodak-sport.cz/…cile-a-race/?…

                            „Když kloužou, je možné je mazat“

                            0 0
                            • Martin  

                              však jsem si to myslel, ale nechtěl jsem zde publikovat jako zaručenou radu, když nemám praktickou zkušenost

                              ovšem jestli to napsal Radim tak je to jistý, protože Radim se fakt ve strukturách a broušení vyzná, vlastně byl vůbec první kdo s tím tady přišel

                              mazat nanogrip stoupákem a čistit ok, jen bych do něj v žádném případě nešel před mazáním stoupáku brusným papírem

                              0 0
          •  

            tak mohéry jsou doma, zvolil jsem ekonomickou variantu kdyby se mi na nich nelíbilo tak abych moc netratil:-)

            http://www.baseshop.cz/…6-940652198/

            Že je třeba naparafinovat kde není mohér je mi jasný ale co proti případnému namrzání mohéru – nějakej tip na anti ice sprej a jestli ho tam aplikovat už na nový lyže?

            0 0
            • Martin  

              kup si sprej Swix Anti Ice, stačí ti typ bez fluoru Swix N6

              aplikovat až před jízdou

              před každou jízdou

              pokud by sis koupil ten drahej s fluorem N2C, tak aplikovat venku za studena, v teple se ti fluor odpaří a byly by to jen vyhozené peníze

              jsou to spreje na mikrokontakt, ale fungují stejně dobře i na mohéru

              0 0
              •  

                dík, co tyhle skluzný vosky či raději klasicky parafinovat ? http://xcsport.cz/…ax-50ml.html

                0 0
                • Martin  

                  tak netuším co by na tom vosku mělo být speciálního pro lyže s mohérem, to se asi Jarda Knápek upsal, u skluzných ploch to platí obecně:

                  tekutý vosk je lepší než nic, ale mnoho užitku nenadělá, skluznici pořádně neošetří (bude mít větší tendence vysychat, než parafínované lyže) a ani pořádně nepojede

                  jiné to je u fluorových speedů, které se ale používají jen jako urychlovače na klasickou mázu + prášek, funguje to na prvních pár kilometrů a tohle nebude o nic trvanlivější, s tím, že stejně základní vlastnosti určuje kvalita základního proparafínování skluznice, jinými slovy, když na suchou skluznici aplikuješ prášek nepojede to dobře a naopak, když na dobře opečovanou kluznici zapomeneš dát finální vrstvu, výsledek bude i tak uspokojivý

                  tekutý vosk této kategorie je dobré řešení v situaci, kdy máš opečované lyže, dobře připravenou skluznici a pak se chceš jít jen krátce sklouznout, třeba technická fáze nebo večerní sprinty a pod., pak stačí na předpřipravené naparafínované lyže stříknout tohle a jet

                  pokud hodláš kašlat i na základní parafínování a používat tohle na delší trénink, pak je lepší nechat si lyže upravit Kuzminem na Novax variantu a jen je občas kartáčovat

                  0 0
              •  

                proti namrzání a ochraně proti špíně by mohlo fungovat tohle ?, maj to u nás v krámě a nemusel bych to objednávat z netu http://tomsport.cz/…y-85-ml.html

                0 0
                • Martin  

                  nevím, ale obecně Rex je hodně dobrá značka a třeba jejich fluor Rex Hydrex, který se používá jako speed a ochrana proti namrzání na klistry, nebo tvrdidlo do mrazů Rex Inari jsou tak bezkonkurenční výrobky, že se dá predikovat, že ti to nejspíš fungovat bude

                  usuzuju že nedají na trh šmejd

                  0 0
              • jaroslav,knapek  

                Pozor nato! Přípravky typu „Anti Ice“ jsou na bázi rozpouštědel, které rozpustí lepidlo, kterými je na skluznici nalepen mohér. Postupem času s těmito přípravky škodíte mohéru.

                Moderní přípravky „Skin Care“ jsou zpravidla na bázi alkoholové.

                0 0
                •  

                  tak pokud je na lahvičce napsáno určeno pro mohér tak by se tomu snad mohlo věřit

                  0 0
            • JMT  

              Mám doma tyhlety i ten vyšší model RC Skin a je to nehoráznej rozdíl v rychlosti :-( Bohužel…

              0 0
              •  

                von je i nehoráznej rozdíl v ceně :-), já jsem turista kochač a zase tolik jsem do toho investovat nechtěl, když pojednou jak moje stávající nanogripy a budou do kopce stoupat lépe za větších mrazů tak budu spokojenej, když né tak se toho zbavím

                0 0
              •  

                vono když se podíváš na profil/krojení těch lyží tak asi závodnější projev bude mít ten vyšší model, tady tabulka jak na tom jsou s vlastnostmi, jinak ten mohér by měli mít oba modely stejnej – to ale nemám ověřený

                0 0
                • JMT  

                  Ano, mohér je stejnej. Rozdíl je ve zbytku lyže. Mám pocit že rozdíl byl asi 3000,– což je, ano, dost peněz…ale v porovnání s kolem…

                  0 0
              • mm  

                Můžeš kromě rychlosti napsat jak se liší běžky celkově projevem? Rád bych ty „rychlejší“, zároveň se obávám, že do Jeseníků, Beskyd vzhledem k terénům, (ne)úpravě tras by byly lepší volbou Aero9.

                0 0
                • JMT  

                  nejsem běžkař odborník, ale popsal bych to že aera nejsou tak vratký a rc mnohem lépe jedou. Do perfektní strojový stopu určitě RC a do lidma prošlapaný zrůdy je to asi fuk a aera jsou vyhozený peníze, tam postačej zubatý za dvojku…

                  0 0
            • tomas.nov8  

              Používám Atomic Skintec Tune UP Liquid a SWIX N15 obojí okolo 350 Kč.

              0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        To jde v ideálním případě, tedy tehdy, když se jeden model (s jedním určením) dělá pro stejnou délku ve více tvrdostech. V oboru rekreačních lyží spíš utopie.

        0 0
        • Martin  

          samozřejmě, ale ono je to v těch rekreačních kategoriích, kdy lidé stejně volí Combi Sporten, jedno

          0 0
      • klobrch  

        Když jsem před 30 lety závodil, tak jsem jezdil klasiku na Bohémkách Extra (Artis) a byly to jedny z nejlepších lyží co jsem dosud jezdil.Vyráběly se v NM na M (dnešní Sporten). Dnes jezdím klasiku na Atomic RC 11 a zdá se mi, že Bohémky jely líp. No je také fakt, že jsem zase o 30 let starší. A kvalitní sportovní šupináče bych nezavrhoval. Když jsou teploty kolem nuly a nebo při jarním firnu se nechci upatlat od klistru, tak jezdím jenom šupiny a pohoda. Ovšem musí se jet jenom ve strojově upravené stopě.A o běžkách něco vím, běžecké lyžování jsem dlouho dělal na závodní výkonnostní úrovni, pak jsem začal jezdit maratony a u toho jsem ještě dělal trenéra mládeže.

        0 0
        •  

          tak po dlouhý době čtu od někoho že mu šupináče vyhovují, já z nich byl na švestku, jedeš z kopce a najedeš na hrbol a skoro stojíš, tohle se třeba u nanogripů neděje, ty mají zase jiný nevýhody, letos budou na zkoušky mohéry a jsem moc zvědavej jak se budou chovat

          0 0
          •  

            no a občasný přibruslení se šupinama, to přejde hned chuť

            0 0
            • petrx  

              No mě jedna sezona na nich málem úplně odradila od běžkování z toho jak to vůbec nejelo.

              0 0
              • Martin  

                a vůbec nejhorší je to u dětí, nepoučení rodičové koupí dětem šupiny, „aby to nemuseli mazat“ a „stejně je to jen na zkoušku“… a výsledek? děti tím jen spolehlivě odradí

                zrovna teď trénuju jednu malou, obrovsky nadšenou holčičku, u které to začalo tak, že jí rodiče pořídili šupiny, holka se málem vztekla, tak jí pořídili skejty (mazat rodiče neumí) a výsledek je, že to to dítě obrovsky baví, i v létě chodí radši na kolečkové lyže než dělat jinej sport, začala dělat i biatlon a pomalu se propracováváme i ke klasice

                jistě, klasikou by se mělo začít, ovšem někdy je třeba zkrátka improvizovat, když si to situace žádá

                jen nezačít šupinami – spolehlivý způsob jak to dítěti zošklivit

                0 0
                • JMT  

                  Mě to začalo bavit právě až na šupinách, ale dnes už bych je také nechtěl.

                  0 0
                  • Martin  

                    zajímavé, v kolika letech? začal si rovnou na šupinách nebo předtím klasika na nenamazaných nebo předtím klasika na blbě namazaných

                    ovšem že šupiny jsou lepší než výše zmíněné (nenamazané, blbě namazané)

                    0 0
                    • JMT  

                      nevim, 3 roky zpět asi, tzn něco kolem 27–28. Možná jsem to blbě napsal, myšleno že mě začlo bavit běžkovat až na šupinách, ale né v dětském věku :-)

                      0 0
                      • Martin  

                        a byl to i první kontakt s běžkami?

                        tak třeba Fischer to má už docela vymakaný, dokonce má troje nowax lyže v čistě závodní kategorii – jedny šupiny, jedny s mohérem a mikrokontakty

                        ,ikrokontakt je jasnej, při specifických podmínkách (čerstvé vlhké sněžení) se na to samozřejmě závodí, ostatní dva druhy jdou použít, ale také za specifických podmínek, na rozdíl od mikrokontaktu však nejsou pro dané podmínky nejlepší variantou

                        0 0
                        • JMT  

                          První kontakt byl combi salomony. Na bruslení to moc nebylo, páč dříve 110kg a navíc nejedou (schválně jsem je zkusil loni prostí stávajícím Slab skatum) a na klasiku taky ne, páč to pořád klouzalo dozadu a ať jsem tam napatlal cokoli, rozdíl nebyl. Prostě nasranost. O rok později šupiny a nějaké ty přejezdy s batohem 20km do ubytování, přespat a druhý den zpět. Pak o rok později jsem na šupinách objel 50km a šel pro mohér, že by to chtělo přidat rychlost…na těch už se dalo pade v poho a pak jsem od nějakýho závoďáka koupil lehce jetý slab skaty, že jedu na týden do bedřichova a že se pokusim jesli to nepůjde…a za dva měsíce padlo 85km :-) Jasný, technika bídná, rychlost taky…ale po páďu úsměv a to je asi i účel…zabavit se a protáhnout si tělo. Techniku se snažím vylepšovat…

                          0 0
                          • Martin  

                            ještě je varianta, až budeš v Bedřichově, zajít si k Márovi do boudy a půjčit si pořádně připravený lyže, projet se na nich, pak na svých, trochu laborovat a sám pak uvidíš, jestli má pro tebe význam mít lyže takový nebo makový

                            0 0
                            • JMT  

                              Zkoušel jsem od něj připravený lyže a na těch mých mnou připravených se mi jelo lépe (jely citelně lépe), ale od něj to byla nějaká spíše základní příprava a já se s nima docela smolim…a prostě jsem na ně zvyklej. Samozřejmě mi je jasný, že když tam necháš randál tak to bude o něčem jinym, ale na tu mojí turistiku :-)

                              0 0
                              • Barak  

                                Pokud jsi bral lyže, byť nějaký lepší, z půjčovny, problém je, že v sezoně mají takový fofr, že je ani nestíhaj pravidelně připravovat.

                                0 0
                                • JMT  

                                  To nebyly lyže z pujčovny, jen od nich připravený, viděl jsem jak je matlaj :-)

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Jo tak. No tak potom samozřejmě záleží, co sis naobjednal. Co se týká mázy, mažou spíš do sportovna.:-)

                                    0 0
                          • Radek Broz  

                            Chci doplněk ka skatum – reélně tak 5× za sezonu, když navalí a nestihnou to najet. (Možná víckrát, když bude dělat problém koleno.) Co z toho, co jsi měl, bys doporučil? Hlavní je co nejmíň jakkoliv servisovat;) Jestli to pojede o něco rychleji nebo pomaleji je mi celkem jedno.

                            0 0
                            • mr.antik  

                              vzal bych starší závodni klasičky, nechal ošetrit skluznici a stoupaci čast namazal modrym nebo fialovým voskem na cca –5 a za jiných podminek nejezdil

                              0 0
                              • Martin  

                                jo, ideální podmínky, čerstvej prašan a modrej extra, jenže kolikrát do roka ty podmínky jsou? párkrát v prosinci a někdy ani to ne

                                0 0
                              • Radek Broz  

                                Fakt není míň práce něco se šupinama nebo mohérem než mít něco, co se musí mazat? Jak jsem zdůrazňoval, chci doplňkově něco, na co pokud možno nebudu muset šahat.

                                0 0
                                • JMT  

                                  Ten mohér jde, ale od tý doby co mám skaty jsem na nich nevyjel… (Navíc mohér za pár kaček neseženeš)

                                  0 0
                                • Martin  

                                  tak jestli chceš jezdit jen na čerstvém prašanu pod nulou, tj. na modrý extráč, tak zrovna tam je mazání tak jednoduché, že snad nic jednoduššího už ani být nemůže

                                  0 0
                                • mr.antik  

                                  právě že to namažeš a necháš to tak celou zimu… no kdyžtak trošku očistíš, domázneš ale pojede to furt, a je to relativně čistá práce

                                  akorát se to chce skladovat někde vaku at se na ně nepráší

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    jestli dobře koukám tak to vlákno směřuje ke klasičkám prašankám

                                    jestli je to tak, tak to ale zas tak jednoduché není

                                    samozřejmě, prašan není tak agresivní a s určitou mírou ignorace lze pořádně parafínované prašanky, mazané extráčem, skutečně do odpovídajících podmínek použít vícekrát po sobě, aniž by bylo nutné přemazat, pokud je ve stopě čisto a skutečně prašan, ovšem řekněme tak max. v rámci jednoho týdne, rozhodně ne jedné sezóny

                                    0 0
                                    • Radek Broz  

                                      ABy bylo jasno;) Asi od toho chci něco úplně jinýho než ty podle toho, co jsem od tebe tak četl… Skatuju denně, když to podmínky dovolí, ale jen parafínuju a to se na to většinou pár dní vykašlu, dokud to spoň nějak jede – prášky, struktury a podobný věci opravdu neřeším vůbec. Nejde mi o to, jestli je to jednoduchý nebo složitý – nemyslím si, že ani to složitý je rocket science, jen jsem normálně línej se tím zabejvat;) Klasiky jsem nikdy neměl, tak mi jde o to, že jestli se s moherem nemusí dělat vůbec nic, maximálně na to občas něco stříknout, tak by to bylo přesně podle mých představ. Ale asi to směřuje k těm BC s tím, že na to vlezu fakt párkrát ve dnech, kdy není na skate najeto. Začátkem března mizím do tepla, takže sezona je pro mě tak 2,5 měsíce, beru to jako okrajovej sport bez jakýchkoliv ambic na tom závodit. Kolem mě jsou samý hardcore trenéři a závodníci, který mi poraděj něco, co absolutně nevyužiju, takže jsem napsal sem.

                                      0 0
                            • JMT  

                              Nevim, asi široký šupiny a jel s batohem backcountry. Jinak budeš prosti skatum nasranej že to nejede a že je to dřina (protože to nejede a je to dřina) :-(

                              0 0
                              • Radek Broz  

                                Hmmm, kluci tady taky říkali, ať jdu do spíš bc, takže asi jo.

                                0 0
                                • mr.antik  

                                  jezdit po upravených stopách na BC je opruz, na závodní klasičky stačí bohatě taková ta obyč měkká stopa od skůtru, pokud se nepropadaj hůlky půl metru. Ale pokud by to mělo být na vyšmajdaný stopy od lidí, tak to zas je pruda na úzkých lyžích

                                  0 0
                                  • Barak  

                                    Nahore pise, ze to chce vytahnout parkrat za sezonu,.kdyz nasype a nestihnou to projet. Pro takovy pripad asi BC ok, takova turistika proste.

                                    0 0
                                  • Radek Broz  

                                    My tu v podstatě ty od skůtru nemáme – buď je to zasypaný všude a třeba 2 dny se neprotahuje, nebo je to alespoň někde najetý i na skate a to pak radši pojedu tam. Skůtrem jezděj kousek přímo u Nejdku, ale to už je většinou najeto všude kolem.

                                    0 0
                • kemo  

                  Patřím do skupiny „abych nemusel mazat“ a čtyřletému synovi jsme loňskou zimu (na jeho přání) pořídili šupinaté běžky. Byl naprosto nadšený, skoro je začal upřednosťnovat před sjezdovakama (na kterých mu to přitom jde poměrně slušně), byli jsme na nich fakt hodněkrát a krásně mu to jezdilo. Nevím, kde je chyba :)

                  Ale jako uznávám, že o nějakém velkém skluzu nemůže být ještě řeč (zčásti šupiny, zčásti technika), ale pro první seznámení se shněhem v tom neshledávám problém.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    čtyřletej je rád ještě že ty lyže pod nim nijak nedivočí… Blbý jsou ti rodiče, co berou mladý děti hned na kopec a ještě za podmínek, kdy to je fakt blbý ježdění pro každého

                    0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Podporovat v běžkování, naučí se na nich víc lyžovat, než ve stejném věku na sjezdovkách. Hlavně předozadní balanc, jakmile se dostane do skluzu.

                    0 0
                    • Martin  

                      naopak, chce to začít na sjezdovkách i běžkách současně, sjezdovky tomu dají výborný cit pro sníh, cit pro skluz, přenášení váhy (začali jsme obojí ve dvou letech)

                      osobní zkušenost

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Ale já proti dětem na sjezdovkách vůbec nic nemám (že rodiče bývají nesoudní a děti lemry bez pohybových dovedností je věc jiná). Napsal jsem, aby dítě v běžkování podporovali, protože to má pak i pro sjezdování výrazný přínos a jde o daleko aktivnější a pestřejší činnost, kterou lze snáz uchopit mnohem více způsoby.

                        Dítě je jako houba a každý pohyb, v přiměřené míře, je dobrou stimulací pro další rozvoj.

                        [O citu pro skluz dva mí známí trenéři sjezdového lyžování pravili: ten se nedá získat, ten buď člověk má nebo nemá. U nás doma jej jím obdařena dcera, která se lyžovat učila velmi těžko a už několik let téměř nelyžuje, protože na to nemá čas.]

                        0 0
                        • Martin  

                          v pohodě, já chtěl jen dodat, že se osvědčilo začít na obou

                          cit pro skluz se dá vypěstovat, získat, pouze některé děti k tomu mají lepší motorické předpoklady a jiné horší, stranou ponechávám diskoordanty, pro takové děti je rovnou lepší dělat jen nějakou kompenzační gymnastiku apod.

                          0 0
                  • Martin  

                    pokud je spokojenej tak neřešit, jezdit!

                    0 0
                    • kemo  

                      Určitě pokračujeme. Bylo to myšleno trochu s nadsázkou, že u dětí i ta šupina může mít svoje místo. Teď to oživí ségra, která samo musí co starší brácha, takže mě čeká další sezona nekonečného zado plužení na sjezdovkách a zvedání na běžkách. Nicméně zdá se mi pohybově rozvážnější a šikovnější než brácha ve stejném věku (který je šikovný dost), takže to snad půjde.

                      Akorát řešíme, jaké běžky na další sezonu -zřejmě to zase bude šupináč na klasiku a něco hladkého na skejt. Na bruslích už to celkem pochopil, tak snad se chytne i na skejtování.

                      0 0
                      • Martin  

                        tak držím palce

                        hele a nejsem tu sice kvůli tomu, ale kdybys potřeboval půjčit top výbavu koukni sem (úplně dolu):

                        http://www.bsorabbit.eu/prodej.html

                        půjčuju lidem z čeho dcera vyrostla, závodí od malinka a vždy měla top výbavu, všechno prášené pečované perfektně jedoucí lyže se strukturami od Nyče, tak kdybys něco z toho potřeboval zatím je pro tuhle sezónu k disposici

                        0 0
                        • kemo  

                          Díky, ale na nás zatím bohužel moc velké/dlouhé. Kluk má pět let a 20 kilo.

                          Sehnat na něj loni 30ky boty na běžkování byl celkem oříšek.

                          0 0
                • obda  

                  Naše děcka 7/9/11 mají šupináče a baví je to dost – teda minimálně stejně jako sjezdky. Takže to bude individuální. Navíc za den jednou/dvakrát přemazávat patery lyže, to by mně hráblo ;) Stačí mi ty moje.

                  0 0
        • Martin  

          s těma starejma Bohemkama naprostej souhlas, pamatuju si, když jsem někdy před 35ti lety začínal, tak mi je kluci z Dukly Liberec (cca Vaše generace) půjčili a ty lyže jely neskutečně

          klistrové podmínky: no každej mistr maže klistr, to je marný a kdo se nechce upatlat, tak než šupiny tak radši jít bruslit nebo soupaže na holejch ev. tape grip od Rexe také funguje obstojně

          0 0
          • Kellly  

            Ahoj, mohl by jsi se prosím více rozepsat o pásce Rex Tape Grip? Docela ji zvažuji na použití při svižnější turistice převážně po Beskydech.

            0 0
            • Martin  

              je to řešení na takové ty podmínky kdy je to mezi pevnými a klistry

              0 0
              • Kellly  

                Dle výrobce je použitelná v rozmezí +5 až –20°C a životnost má být až 250 km. Ty hodnoty zní velmi neuvěřitelně. Na prezentaci Rexu ji samozřejmě také vychvalovali, tak sbírám informace abych pak nebyl realitou zaskočen. Pokusů o mazání mám už dost a výsledek se ne vždy podařil, tak zvažuji alternativu.

                0 0
                • Martin  

                  no jenže ono nejde ani tak o teplotu, jako spíš o typ a stav sněhu

                  na čerstvý prašan, kdy se mažou pevný, to je na hovno

                  na mokré sněžení, kdy se používá mikrokontakt je to taky na hovno

                  na úplně klistrové podmínky je to taky na hovno

                  pak jsou ale takové ty podmínky „něco mezi“ kdy se klistr zatírá pevným nebo používají pevná sádla nebo sníh ještě neprošel oblevou, ale už je starý apod. tak tam je to docela dobrá volba

                  takže teplotně univerzál, ale podle druhu sněhu vysloveně specifické

                  0 0
                  • Kellly  

                    Díky za vysvětlení. Chci si jen užít turistiku a zmíněné mikrokontakty ani klistry stejně neaplikuji, maximálně používám "REX 2161 Instant Klister Gold plus základní Skiva a skluzný REX 421 Blue/Purple, +2…-10°C Asi to vyzkouším a případně pokoumám nějaké běžky ve variantě skin.

                    0 0
    • JMT  

      Kdyby náhodou někdo sháněl kvalitní mohéry, tak zvažuji prodej salomon rc skin v té nejdelší a x-stiff variantě+to top klasický salomon vázko. Jeté cca 4*, celkem tak 200km ve strojových stopách. Důvody prodeje jsou dva, jednak jsem pořídil skaty a od té doby jsem klasiku nevytáhnul a druhý důvod je, že jsem zhubnul téměř 30kg a už by to asi ani nebylo ono na odrazu :-) Kdyžtak zprávu…

      0 0
    •  

      by mě zajímal nějaký baťoh na běžky: náhradní rukavice, čepici, první vrstvu na převlíknutí do suchýho, 1/2 l termo flašku, placatici rumu, foun, peněženka, Tipoval bych to na +/- 10 litrů. Jsou nějaký běžkařský speciál či nějakej na kolo.

      0 0
      • Martin  

        tak díky Birkebeinerrennetu už speciální baťohy pro běžkaře jsou

        0 0
        •  

          až zas tak speciální jsem na mysli neměl

          0 0
      • plzakj  

        Ja tham svuj cyklistickej Deuter RaceX.

        0 0
        • Martin  

          ano, přesně takové jsou ideální, co nejmenší, co nejméně omezující v pohybu, de facto se dá lecos nahradit lépe ledvinkou

          0 0
          • Vrci  

            Přesně tak na běžky vystačím s ledvinkou, která ma po stranách držák na dvě láhve. Myslím, že by byla použitelná i běžecká/tri­alová vesta.

            0 0
      • Pán z Dubu  

        Jestli propotíš rukavice, čepici a 1. vrstvu, tak mi k tomu nesedí jen 0,5 l pití. Bagáže doporučuju mít vícero. Např. na začátek sezóny na kratší vyjížďky menší bágl, na 0,5 l pití by vše měla pobrat ledvinka. Do druhé půlky sezóny nad 3 hod lyžování rozvažuj víc pití. Rozsah pohybu paží na běžkách je větší než na biku či pěšky – způsobuje rozdírání svrchní vrstvy oděvu kolem ramen o popruhy baťohu. Baťoh i ledvinka nemusí stejně jako oděv sednout, není od věci si vyzkoušet.

        0 0
      • petrx  

        Taky by mě nějaký zajímal, krom vyjmenovaných fičur, kdyby na něj šlo i jednoduše zavěsit běžky v případě nutnosti jejich sundání při výšlapu extrémních kopců.

        0 0
        • Martin  

          to jako dojedeš pod kopec, tam sundáš běžky a hamtáš tam v botách???

          neuvažovals radši o sněžnicích nebo prostě skialpech?

          0 0
          • petrx  

            Ano něco takového, Chápu že v Jizerkách nebo na Vysočině, nic takového řešit nemusíš, ale v Jeseníkách takový úseky kde to nejde jinak než sundat běžky jsou a u mnohých vede i oficiální běžkařská trať (např Červená hora-Keprník-Šerák-Ramzová nebo Stříbrnická sedlo – Kralický sněžník) a takových úseků je zde víc.

            0 0
            • Martin  

              problém je v neupravenosti cesty, kamení atd. nebo ve sklonu profilu?

              0 0
              • petrx  

                Tak nejvíc jsou problém hodně prudký úzký cesty, obzvlášť v kombinaci se zmrzlým sněhem/firnem. přecejen Jeseníky jsou hodně kopcovitý a široký cesty s mírným sklonem nejsou všude.

                0 0
                •  

                  a v Jizerkách se najdou i tací kteří se můžou z toho doslova p…t když dva dny, nedej bože tři dny neproběhne úprava jizerské magistrály

                  0 0
                • Martin  

                  tohle není specifikum jedněch nebo druhých hor, prudké výběhy z roklí najdeš všude, viz třeba velbloudi v Břízkách (Jablonec nad Nisou), ale samozřejmě na neupravovaných turistických cestách občas lyžníci lyže zouvají, každopádně takový vynález – nějaký baťoh na zavěšení lyží – tuším žádný není

                  když už tak měl bych sebou vázací pásky někde v kapse nebo baťohu (normálně nesu svázené lyže do stopy a před tréninkem pásky sundám a zastrčím si někde do sněhu) no a svázané lyže do jedné ruky a hole do druhé až budeš potřebovat pochodovat

                  0 0
                  • petrx  

                    Po cestě ke stopě je to vpoho, na to používám takový plastový nosič lyží a hůlek, ale při přechodu přes hřeben používat běžky jako náhradu hole v jedné ruce není nic moc, naštěstí to nepotřebuju zas tak často..

                    0 0
                    • Martin  

                      no… upřímně řečeno bodat patami běžek do země považuju za zvěrstvo… opravdu o používání lyží místo holí nikde nepíšu, spáskované lyže v jedné ruce se dají nosit i jiným způsobem než se o ně opírat

                      0 0
                      • petrx  

                        No přiznám se to zvěrstvo vyjímečně dělám a běžky zatím přežily bez újmy :-D, ale do Jeseníků nejčastěji jezdím až koncem sezony, takže na úplně poslední sněhy beru kamenačky a s těma dělám i větší zvěrstva, jako např přechody přes silnice a vytáté místa :-D

                        0 0
                        • Martin  

                          jo tak to já taky, na trojkovejch lyžích zjara taky na holých silnicích nesundavám, takže mám na trojkách každoročně novou „strukturu broušenou kamenem“

                          poslední zimy už to vlastně ani nemusí být zjara…

                          0 0
              • Zbyněk  

                Z mojeho pohledu je největší problém u Jeseníků ve velkém rozdílu nadmořské výšky. Sníh v rozumné míře často bývá až nad 1000 mnm, takže se musí v mnoha případech do stopy dojít pěšky a podobně při návratu k místu odjezdu… někdy i 2 km. V tomhle mají třeba Šumava, Jizerky, Krušky velkou výhodu. Přenášet lyže mi nicméně problém nedělá ani na tuhle vzdálenost, spíš je protivná ta chůze v lyžákách.

                0 0
            • jonti  

              Kdyz to potrebujes casto, tak bych vzal nejaky skialpovy batoh. Tam bude i dost mista.

              0 0
              • petrx  

                Skialp batohy na tento účel vypadají asi nejpoužitelněji, otázkou je jak se na tom ponesou 207 cm dlouhé běžky.

                0 0
    • mm  

      Ahoj, mám celou řadu otazníků k mohérovým běžkám – Salomon Aero 9:

      Pokud si nechám u Nyče běžky opatřit kuzminem již před nákupem, jak dál se o ně starat (čistit skluznici, mohér)?

      Je možné čas na překuzminování odhadnout i vizuálně ze skluznice?

      Dá se i na tyto běžky koupit obě vyrianty mohéru-rychlý/pomalý?

      Díky

      Michal

      0 0
      • Martin  

        kuzminované běžky mají vyšší odolnost proti nečistotám, obvykle stačí je po tréninku kartáčovat, ale lze je i čistit čističem skluzných ploch

        vizuálně nic nepoznáš, kuzminovaná běžka se pozná až tak, že pod škrabkou zůstává minimum bordelu

        kuzmin funguje tak 200–300 kilometrů, sám Leonid píše 500, ale to asi jen na čistém sněhu

        ideální považuju pořádně kuzminovat na začátku sezony a pak co 200–300 km už jen lehce

        0 0
        • mm  

          Je prosím někdo jiný s e-shopem, resp. možností objednané zboží poslat mimo NYČE, kdo umí Kuzmin?

          Od Nyče mám reakci, že nedisponují čerstvou škrabkou a nemohou mi tedy tuto službu na běžkách poskytnout.

          0 0
          • Martin  

            plzak mě předběhl, ale je to přesně tak, nejsnazší je koupit přímo u Kuzmina, občas má slevy, teĎ měl třeba 11.11 slevu 11%

            0 0
            • plzakj  

              Trepi, mas zkusenosti s temito novymy typy skrabek? Ty gen1 uz nejsou v prodeji. A jak je to s temi typy, pokud si dobre vybavuju diskuze z lonska, na 90% podminek v CR si clovek vystaci s + (na nekuzminovane lyze a vetsi zasah) a uni (na dokuzminovavani)? – je potreba na hodne abrazivni snih ve velky mrazech?

              0 0
              • Martin  

                já mám sadu té první generace, kterou už mi brusič přebrušoval a pak mám sadu těch loňských, ještě oboustranných minus, uni, plus

                používám jen na tréninkové lyže, takže použití konkrétního typu moc neřeším, spíš je to tak, že ta plus škrabka bere brutálně nejvíc, takže je dobrá na základní hluboké kuzminování, tu uni používám pak na finiš, minus škrabkou to skoro nejde, tu používám na stržení chlupu u nových lyží před prvním napouštěním parafínem (jen pár tahů, aby se nezavírala struktura)

                obecně mi kuzminovvané lyže jedou ± asi jako lyže s LF, velmi dobře na přemrzlém sněhu, hůř proti HF na mokrém, ovšem zase déle vydrží proti parafínovaným lyžím na mokrém špinavém sněhu, nemají takovou tendenci ke špinění

                prášek je ale za všech okolností nesrovnatelně rychlejší, ty řeči co vede Kuzmin, že je to na závodění nejsou pravda, ovšem na trénink to bohatě stačí

                0 0
                • mm  

                  Je třeba mít modrý a červený držák na škrabku, nebo stačí jeden? Z obrázků není patrné, jestli např neuchycují škrabku pod mírně jiným úhlem.

                  0 0
                  • Martin  

                    nevím, píšu tam, že škrabku třetí generace nemám

                    obecně ale ta škrabka vždycky padne do ruky pod stejným úhlem (pokusy že – škrabkou udělám víc, když jí přitlačím pod tupějším úhlem nefungovaly)

                    0 0
    •  

      že bych pro jistotu vytáhnul kameňáčky:-)

      http://pocasi.blesk.cz/…urikan-maria

      0 0
      • Martin  

        sdělila „meteoroložka“ Dagmar Honsová…

        …takže si místo kameňaček připrav plavky

        0 0
    • georgej  

      Pročítal jsem více vláken,nakonec to dávám sem. Možná jsem to v nějakém přehlédl :-). Nemáte někdo zkušenost se Sporten Super Classic Skin? Případně jestli pokud nechci klasiku na mazání je lepší spíše pás nebo Peltonen Nanogrip a pod. Šupiny nechci. Vyjížďky v upravené stopě. Díky

      0 0
      • tomxxx  

        Mám doma Sporten RC classic skin a ty lyže nejsou vůbec špatný, jen jsem je kupoval loni za cenu jako jsou letos Super classic a je otázka, jestli je to teď dobrá koupě.

        S nanogripem zkušenost nemám, třeba někdo poradí, pokud to chápu dobře, tak nanogrip je bezkonkurenční na stoupání, ale z kopce to bude brzdit jako blázen – hlavně nějaký čerstvý sníh. Jediný problém je u těchto řešení správně vybrat lyže. Jednak na váhu a druhak i na odraz. Nějaký začátečník, který má špatnou techniku odrazu, bude mít jinou představu o stoupání lyže, než někdo s dobrou technikou a těžko to odhadneš z tabulek a měření v obchodě.

        0 0
    • georgej  

      Díky,měl bych je bez vázání za 3000,– víceméně nové.

      0 0
    • roman 3D  

      ani sníh není třeba

      https://www.sport.cz/…rove-3715632#…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.