• progressivec

    čaute.uvažuju o koupi běžek na zimu za účelém tréninku.prosím vás o vaše zkušenosti zda se vyplatí si je koupit,a jestli je dobré na nich přes zimu trénovat na kolo.děkuju

    0 0
    • marapara  

      Leda že bys jezdil nějak pravidelně, tak si udržíš fyzičku v jakž takž formě, ale jinak je úplně jiný pohyb. Takže když pustíš na 2 měsíce bika a budeš jezdit jen na běžkách, pak sedneš na kolo, budou tě bolet jiné svaly, než z běžek. Než si na to zvykneš.

      Ale jako alternativní sport přes zimu je to moc dobrý. Také to provozuju, pokud jsou podmínky.

      0 0
    • Glob  

      Mě osobně se osvědčily. Je to příjemné zpestření. Navíc zimní oblečení z kola využívám i na běžkách a světlo nevyjímaje :D

      Ale jestli je to ten nejvhodnější doplněk k tréninku na kolo to si netroufnu říci. Zapojuješ přeci jenom trošku jiné svalstvo. Ale pokud máš poblíž nějaké hory, tak to stojí za to.

      0 0
    • kubad  

      pokud žiješ někde kde je sníh delší dobu proč ne.

      taky sem o běžkách přemýšlel ale tady na JM máme sníh pár dní v roce a jezdit na běžky za sněhem :-( to mě stačí když beru sjezdovky

      0 0
      • progressivec  

        no chtěl jsem to mít jako doplněk ke kolu přes zimu,slyšel jsem,že prý na tom cyklisté,kteří jezdí závodně na nich hodně najíždějí objemy,ale chtěl jsem se zeptat jak to je

        0 0
    • prvniodkonce  

      Běžky jsou zjara super věc na vytrvalost, jezdím skoro každý víkend + jeden týden jenom běžky, denně 4 a víc hod.. Mezi tím  v týdnu samozřejmě kolo – ideální příprava a zpestření pohybu. Běžky jako přípravu volí i dost profíků, např merida multivan.

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Nějak nechápu účel toho trénování. Ty fakt považuješ běžky jen za proces, který ti zlepší výkon na kole? Co jsi to proboha za člověka? :) Najíždění objemů a podobný ptákoviny :D Pokud jsi budoucí špička cyklistiky a budeš se tím živit, tak to chápu, ale jinak? Sorry, ale fakt tenhle postoj ke kolu potažmo běžkám nechápu. Sport má být přece zábava!!!

      0 0
      • jIrI___  

        Každý to bere jinak ;-). Ale souhlasím s tebou.

        0 0
      • prvniodkonce  

        Když máš fyzičku od přírody a nejde ti o bedny na závodech, tak chápu, že trénink je k ničemu.

        0 0
      • tiru  

        no někdo proste v sobě má tu sportovnost více zarytou a když se chce dostat co najvýš tak do toho musí truchu šlápnout…

        na druhou stranu na běžkách si dám parkrát i noční jízdu, když je jasno trošku mrazíka svítí měsíc  to ani čelovku není potřeba  – a to je potom nádhera všude klid nikde ani noha ( jenom ty zvířecí) slyšíš jak běžky kloužou…

        0 0
    • DAWE25  

      Čaute, využiju tento thread abych nemusel zakládat nový. Chci si koupit nový běžky. Jezdím fakt rekreačně takže nepotřebuju nic moc super vybavení a chci je s vázáním na SNS profil (varábí např. Salomon). Tak se chci zeptat jaký by jste mi doporučili tak kolem 2kKč? Našel jsem třeba tyhle http://www.svethor.cz/inshop/shop.asp?… Díky

      0 0
      • prvniodkonce  

        Jde o to, jestli ti stačí klasika. Je dost lidí, co postupně začali preferovat skate i pro rekreační ježdění…

        0 0
        • DAWE25  

          Hele já jakožto běžkař uplný začátečník to asi moc nepoznám. Ikdyž na sjezdovkách když třeba jdu přes pláň kus tak jedině bruslením když to jde. Na těch mám alě 16 let praxe. Rozumím tomu dobře, že skate je užší lyže??? A nebyl by nějaký tip na koupi??? :-)

          0 0
          • prvniodkonce  

            Je tam víc faktorů – délka, potažmo tuhost, vykrojení…

            Další možnost je koupit kombíky, ale tam je to hodně komplikované, aby ty lyže šly na skejt i na klasiku dobře. Borci říkají, že buď klasiky nebo skejtovky, nic mezi tím. Je to hodně složité se rozhodnout, jaký styl jezdit.

            Já osobně preferuji skejt, protože si neděláš hlavu s mazánim. Na druhou stranu je potřeba pevný podklad – většinou upravený rolbou.  Klasika přináší vopruz s mázou, ale zase se dá v nouzi jet i ve vyjeté stopě od lidí nebo od skútru. To, že někteří jedinci říkají, že skate je těžší na techniku, je podle mně blbost. Zvládnout dobře techniku klasiky mi přijde snad dokonce těžší.

            Nejlepší je stejně mít dva páry běžek – na klasiku i na skate :-) Já o tom sním.

             

            Konkrétní model? Třeba tyto nevypadají špatně, toto je taky dobré, něco od Fishera by taky nemuselo být od věci.Jako slušný poměr cena/kvalita bych preferoval ty atomiky, i dost lidí to vozí.  Záleží ale na tom si říct na co, pak teprve vybírat konkrétní model.

            0 0
            • přišlapávač  

              ty na skate běžky neupravuješ? :-)

              0 0
              • progressivec  

                to v pohodě klokan:no najíždění objemů z jara potřebuješ a nejde to bez nich,a na těch běžkách něco a tom asi bude když na tom hodně trénuje mistr republiky na bikach!!!

                0 0
              • prvniodkonce  

                Pochopitelně upravuju. Ale neni s tim takovýho vopruzu jako s klasikou.

                0 0
                • přišlapávač  

                  mě to prijde cca nastejno, pred kazdym lyzovani odrbat, stáhnout, a na žehlit tak dve vrstvicky a dvakrat stahovat a lestit ;-)

                  0 0
              • filipes  

                na skluz musis mazat oboji, podobne jako sjezdovky. Kdyz se netrefis, tak to tolik nejede, ale pokud neni nejaky extrem (+5 nebo –15) tak to neni zadna traga kdyz se netrefis do vosku. Kdyz se netrefis do stoupaciho vosku, tak jsi pekne v kopru (bud to silene klouze, nebo vubec nejede) a nejhorsi je ze podminky ve stope se casto hodne meni, zvlast pri teplotach okolo 0. Pak je tam cela rada faktoru jako cerstvy / stary snih, cersva / stara stopa, zmena teploty s nadm vyskou, slunicko / stin zejmena na jare… a vubec na jare, kdyz je potreba patlat mekky sracky a kazdej den je zase smyvat, to klasiky radej nechavam doma.

                0 0
                • přišlapávač  

                  mě to říkat nemusíš, myslím že mám naježděno víc než dost a o mazání mám taky celkem přehled ;-)

                  0 0
          • Radez  
             

            Rozdíly viz tady http://www.kalimera.cz/…o_stopy.html , ikdyž to tu kdosi kritizoval, já sem si koupil kombíky ikdyž převážně bruslím, ale občas se naskytne aji ta obyč stopa, tak se nechcu ztratit ani tam :-). Jinak v tom vázání se dá vyměňovat guma, že máš buď tvrdší, nebo měkčí, podle toho co bys preferoval víc jesi klasiku nebo bruslení.

            0 0
          • george.n  

            Pokud na tom jeste moc neumis, tak asi vol klasiky a trenuj a trenuj. Casem te to asi prestane bavit, protoze umet se odrazit pri klasice (kdyz uz to ma nejak vypadat) neni prdel a hlavne te budou ladne predjizdet bruslari s polovicni namahou. Casem zkusis bruslit a pak koupis vybavu na skate a uz asi nebudes menit. Ja preferuju skate kvuli vetsim moznostem zmeny rytmu a stylu a da se do toho vice busit a vyuzit skluzu.:-) A proste ten pohyb celyho tela miluju. Klasiku jedine pri kvalitnim snehu a stope. Je to taky nadhera, ale skate je podle me univerzalnejsi. A hlavne nesnasim stahovani klisteru a podobnych sracek. Zatim nejezdim zadny zavody, takze mazu aby skluznice nebyla sucha a svisti to dobre. Doporucuji ty Atomicy Pro, jak radi kolega. Je to takovej dobrej pomer cena/vykon a myslim, ze to chvili potrva, nez te budou omezovat ve vykonu. Pokud zvolis skate, tak se samozrejme priprav na mnohem vetsi investici a v zadnym pripade nesetri na botech.

            0 0
            • přišlapávač  

              jo, atomic je dobrá volba, sam teda jezdim world cupy, ale i PROčka jsou prej celkem slušný :-)

              0 0
            • kajis  

              No, až tak jasné to není. Jezdit skate bez jakéhokoli stylu je taky pěkná fuška a odrazit se z dobře namazaných klasických lyží, které nejsou na člověka moc tvrdé, zas takový problém není.

              Ohledně toho bruslení – mezi lyžaři existuje takové označení „jezdí jako cyklista“, které se používá pro bruslící individua s podivným stylem, které mají při odrazu jednu ruku půl metru nad hlavou a druhou rukou pod zadkem. Není pravda, že u bruslení není potřeba to umět – rozdíl je jen v tom, že na skatu to „vždycky nějak pojede“.

              Klasika je jednodušší na koordinaci, člověk získá cit pro rovnováhu na lyži (která je hrozně důležitá i pro bruslení), a proto mi připadá logičtější se nejdřív rozumně naučit klasiku a až následně se učit bruslit. Ale každý podle svého.

              0 0
              • přišlapávač  

                má pravdu, předsedo

                0 0
              • george.n  

                A co tam asi psal ja? At koupi klasiku, nauci se nejak jezdit a pak zkousi skate… Neboj, techniku ovladam, jsem z lyzarske rodiny a dokonce mam papir, ze to muzu ucit, takze vim o cem mluvim.;-)

                0 0
            • pajik  

              Jojo, moje řeč, neni nad skate :-) a co se skluzu týče, tam už neni vůbec co řešit ;-) Jen bych podotkl, že neni potřeba umět klasiku na to aby se člověk svezl na skatech. Mě je klasika proti srsti stejně tak jako třeba silnička, takže sem se jí nikdy neučil a na skatech sem se jakž takž naučil…

              0 0
    • A-n-i-m-a-l1  

      Zdravím, mám taky malinkatej dotaz, měřím 190 cm a váha asi 100–104 kg, chci koupit běžky ale vůbec nevím jaké, jestli klasika či kombi, cenová relace do cca 7–8 tis. i s botama. Díky za rady

      0 0
      • RedAce  

        asi to máš z ruky, ale nejlepší je přijed za Pauderou do Staých Splavů. Zvodí na kole a závodil na běžkách, poradí a hlavně ti udělá cenu! Ta cesta se určitě vyplatí…

        0 0
      • kajis  

        Tak zásadní volba je: klasika/kombi/ska­te.

        • Na lyžích pro skate(bruslení) si člověk klasiku nezajezdí, protože jsou moc tvrdé a prostě se z nich neodrazí.
        • Kombi lyže jsou „vhodné“ pro oba styly, ale ve skutečnosti jsou to špatné klasičky a zároveň špatné skejty (já osobně bych nedoporučoval)
        • Klasické lyže jsou měkčí a víc se ohýbají v torzi, a proto budou při bruslení víc ustřelovat a pojedou hůř, ale bruslit se na nich dá.

        Takže: Chci jen bruslit? Jasně skatové lyže. Chci jezdit obojí? Klasické lyže a případně později dokoupit druhý skateový pár.

        Jaké lyže? V podstatě se dá říct, že je potřeba určit si cenovou hladinu a pak si „vybírat podle barvy“. Já vím, že to zní blbě, ale pouze lyže z vyšších řad se vyrábí v továrnách Fischer/Madshus/… a výrazně se od sebe odlišují. Turistiké a sportovní lyže různých značek se vyrábí často ve stejné továrně (např. v Novém Městě na Moravě ), akorát vymění pár věcí na lince. Netvrdím, že mezi nimi neexistují rozdíly, ale pro výlety do okolí a občasný trénink jsou to nepodstatné rozdíly. Za sebe ale můžu klidně doporučit Salomony a Atomicy.

        Jaká délka a tvrdost? To by měl vědět prodavač v obchodě. Každá značka má svoje tabulky, podle kterých tohle určuje. Tady platí, že u klasiky se musí dát pozor, aby lyže nebyly moc tvrdé.

        Boty? To je jednoduché. Takové aby dobře padly. U bot naopak existuje mnoho dobrých kombi bot, které mají snímatelný skelet kolem kotníku a mohou tím pádem sloužit i jako dobré boty na klasiku i jako dobré boty na bruslení.

        Fuj, to jsem se rozepsal. Nějak mě to popadlo. Asi jak se už těším na zimu.

        0 0
        • A-n-i-m-a-l1  

          díky za reakci a radu, tudíž když se budu řídít tvou radu. Tak asi klasiky s cenou do cca 4–5 tis. (počítám i s vázáním), boty cca 2–3 tis. tudíž prosím znalé, pokud možno o konkrétní rady které lyže koupit, díky všem moc

          0 0
          • Vrci  

            jdi do krámu, kde mají vystěrkovanou podlahu nebo měřič tuhosti a kup si ty, které budou mít na tvou váhu správnou délku komory. Vyhni se sportenům, protože neudží vosk ani parafin. Jinak je to v celku jedno. Pokud v uvedeném obchodě vzneseš konkrétní požadavek přes mail (rozpočet, výška, váha) nabídnou ti alternativy. Boty a odpovídající vázání už koupíš někde v kameňáku.

            0 0
            • Vrci  

              Ještě dovětek: to, že pro tebe bude jeden pár (model, délka, tuhost – pokud bude značená) vhodný v jednom obchodě, neznamená, že v jiném to bude stejné. Lyže se vyrobí všechny najdnou, pak se rozdělí podle tuhosti do sobě odpovídajících skupin a ty se pak očíslují jako pár s určenou tuhostí (tvrdé, měkké), ale v rámci tvrdých je několik již navenek neznačených stupínků.

              0 0
          • mr.antik  

            Ještě jedna věc – sportovní a závodní lyže jsou dělaný na strojově dělanou stopu.  Jinak je lepší sáhnout po turistických. Co se týká klasiky, tak není tak velký rozdíl v lyžích ale hlavně v jejich údržbě a mazání. U nás často vídám zbohatlíky na lyžích typu RCS apod.kterým to vůbec nejede a nebo taky borce na 20 let starých fischerkách co mě z kopce předjedou. Mít takhle omezený rozpočet, mrknul bych určitě po starších modelech (za posledních 10 let se zas tak nic zásadního nezměnilo) a nebo po jetých testovačkách, značky Atomic, Salomon, Madshus nebo Fischer, ostatní je risk. A vybíral bych tam, kde tomu rozumí, tj kde mají měřák a servis. Např. www.nyc-sport.cz

            PS: Jestli bude zima jako loni a předloni, tak bych si to s nákupem dlouho rozmýšlel :-)))

            0 0
            • přišlapávač  

              jeste bych doplnil.....jestli ma tu moznost a treba se s nekym zna, tak nejlepsi volba by asi byla koupit mirne jete zavodni lyze, lyze z krámu mu nikdy nepojedou tak jako fasovaný lyže :-)  to jen narážím na zbohatlíky na RCS, protože RCS od Nyče a RCS z fabriky je jiná káva :-)

              0 0
              • george.n  

                Jo, to je dosti pravda. Ja kupoval pres strejdu RCSka, co byly jezdeny rok na zavodech, takze krasne napusteny. Taky maj na skluznici na spickach razitko, tzn, nejsou to z prodejny. Na druhou stranu se rika, ze zavodnici se zbavuji lyzi co nejedou.:-) Ted uz se pry ty top lyze prodavaji nejakou dobu napusteny, aby se daly hned jezdit a ne cekat, nez se zajedou. A viz vyse, taky souhlasim s koupi treba starsich RCS. Pokud se tomu vyspravi skluznice, tak to porad pojede lepe, nez 80% novych lyzi. A snih bude, jinak me klepne!

                0 0
                • přišlapávač  

                  no ono i když se zbavují lyží co „nejedou“ tak i ty co nejedou jedou pořád víc než ty všechny topmodely za desítku :-)))) zkušenost s Atomic World cup od D.K.

                  0 0
                  • george.n  

                    Vzdyt ja vim.:-) Potreboval bych sehnat naky kamenacky, pokud bude zase stejny leto v zime. Dosti se o ne bojim nekdy.

                    0 0
                • mr.antik  

                  To je pravda, já loni kupoval RS11, nový z prodejny, parafínovat jsem je musel po každý jízdě a stejně moc nejely, předchozí Megasonicy (o dvě třídy horší lyže) jezdily parádně. Je fakt, že loni nebyla moc šance je zajet – akorát miliónovým oválu ve Vesci byl ve sněhu štěrk, tak jsem jim udělal trošku strukturu :-)

                  0 0
    • Medvjedok  

      Bezky su na zimu pre abstinujuceho bykera nahodou naprosto idealne – zlepsis sa hlavne v zjazdoch, co sa guraze tyce. Netreba pri prvych turach zabudnut, ze tie uzke laty nie su vybavene kotucovkama -obvykle sa nedaju ani dodatocne namontovat- takze je nutne prisposobit najazdovu rychlost a brzdne body posunut daleko daleko vpred oproti zvyklostiam z leta na bykovi :)

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Já bych se na běžky vykašlal, stejně zima už nikdy nebude :) Radši si pořiď nové kolo a ze starého udělej zimáka ať máš na čem v zimě jezdit … :))

      0 0
      • Zerocool  

        jo ale běžky a normální běh ti dá v zimě více a pracuje celé tělo oproti kolu, taky jezdit 12 měsíců jenom kolo je opruz, aspoň já teda potřebuju změnu, už teď to cítím, od listopadu tak do začátku února na kole pravidelně asi najíždět nebudu, loni jsem to dělal…ale změna je fakt potřebná, ať se to nezprotiví…

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Však jasně, dělal jsem si srandu. Já mám teďka pár týdnů úplné volno a po 2 týdnech už mi to pekelně chybí…

          0 0
          • Zerocool  

            jo však projet se jo, ale nepravidelně

            0 0
            • Biker jak Pes  

              No, taky hlavně nejezdím kvůli tomu, že už jsem třetí týden nemocný. … Ještě že už je aspon po sezoně ..

              0 0
    • obda  

      Trochu off-topic. Jak se dívám, je to tu samé bruslení, popřípadě strojově upravené stopy. To je tak pro chrty ;-) [což je zžejmě případ zakladatele threadu, neb mluví o tréninku]

      Bajker-nechrt jistě ocení širší lyže s kovovými hranami (konec problému na zledovatělém sněhu) a s nimi možnost jezdit mimo strojové stopy, kam ho srdce potáhne :) Já například jezdím Sporten Highlander

       
      0 0
    • TheIF  

      Tak letos je toho sněhu nějak moc tak začínám uvažovat o běžkách. Nejel jsem na tom, nevím jestli mě to bude vůbec bavit ani jaký styl. Pročetl jsem rozdíly mezi jednotlivimi běžkami a vím, že chci turistické aby se dalo jezdit i v neupravené sto­pě.

      Jakou značku, model, velikost zvolit ? 193cm/84kg komplet rozpočet 5–6K, boty nějake slušnější ->> co nejvíc zateplené.

      Prosím o linky kde zrovna i nakoupit.

      0 0
      • vojta  

        Poprve trochu posnezilo a ty uz kupujes bezky … :-).   Jeste bych chvili pockal, neb posledni dve sezony na zacatku zimy napadlo trochu to bileho nesmyslu aby na Nove meli najakou tu kalamitku a mohli ukazovat nas…e ridice s auty na letnich v prikopu jak nadavaji na cestare, po par dnech to roztalo a do konce zimy po snehu nebylo ani pamatky. Hovorim z vlastni zkusenoti – ke konci odporne zimy 05–06 (?) jsem se odhodlal koupit bezky a doted lezi v garazi netknute …

        0 0
        • TheIF  

          Hm to je fakrt, možná kouknu po nějakých jetých/supermar­ketových ať mě to tak nemrzí, ale zase třeba do Beskyd to není daleko a tam by se snad dalo pojezdit.

           
          0 0
          • vojta  

            Na supermarketovky se vybodni, kdyz uz, tak uz neco slusneho. Rekl bych, ze jsou to vyhozene penize. Pred par lety, kdyz junior zacal lyzovat v oddile a mne prestalo bavit poskakovat  u svahu, koupil jsem si ve vyprodeji v MAKRU jakesi K2, neb jsem si rekl, ze na to, ze jsem stal na sjezdovkach naposled pred 15 lety, budou stacit. Do konce sezony jsem se na nich placal ale na dalsi jsem uz kupoval nove. Kdyz pak kdysi bylo malo snehu, vzal jsem si je, ale po prvni jizde je hodil zpet do auta a radej poskakoval pod svahem. Nikdy bych narekl, ze to muze byt takovy rozdil.

            0 0
    • jezura  

      Trénink na běžkách přes zimu je určitě lepší než nedělat nic.Já na nich sice už 10 let nejezdím,jsem z Prahy a tady se dá na horáku jezdit i přes zimu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.